Proteesin laiton jälkeen syöminen

onnistuu koska?

Siiinä se otsikossa jo taisi kysymykseni tullakin , eli minulla on ihka uudet proteesit sekä ylhäällä että alhaalla ja nyt en mitenkään saa pureksittua kunnolla oikein mitään ja ihan liemilinja ei pitemmän päälle varmaankaan ole se maailman terveellisin (ei aikakaan mukavin).
Hammaslääkäri ei ohjeistanut mitenkään, käski vaan yrittää pitää myös yöllä jos suinkin voin.
Proteesit on laitettu suoraan hammaspoistojen jälkeen eli ikenetkin on vielä kipeät.

kauanko vielä menee kun voin syödä vai onko kenties syytä kääntyä uudelleen hammaslääkäin puuoleen kun nyt on kohta viikko mennyt näin?

7

7760

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aaaaaaaaaaa

      Tilanteesi selkeytyy kunhan poistokuopat ensin paranevat, eihän kipeätä suuta voi käyttää. Harjoittelu ja totuttelu on ilman kipujakin joskus hyvin hankalaa.

      Itse proteesin aiheuttamat painokohdat, sellaiset yli vuorokauden kestävät, tulee hiotuttaa aina kun niitä ilmaantuu. Proteeseissa, etenkin heti tai välittömästi poistojen jälkeen tehdyissä, painokohdat ovat valitettavasti väistämättömiä ja aivan normaalia.

      Suu muuttuu, proteesi ei = painokohtia ja pysyvyyden vähenemistä.

      Oikea-aikaisilla pohjustuksilla muokataan proteesi taas suuhun sopivaksi.

      Kun hammaslääkärisi saa kipuilut kuriin, aloita syömisharjoittelu pienillä rapeilla suupaloilla, vältä pehmeää ja tahmeaa. Syömisen uudelleen opetteluun (täysin ilman kipuja) voi mennä viikko, jopa kaksikin.

    • 3anneli

      Mulla on proteesit olleet jo toistakymmentä vuotta, sekä ylä- että alaleuassa. Syötyä saan, jopa näkkileipää. Mutta en pysty puremaan esim. porkkanaa tai haukkaamaan omenan kyljestä, ne on pakko paloitella ennen kuin saa syötyä. Kaikki tahmea kyllä tarttuu hampaisiin, esim. purukumia ei enää mätkytetä. Varo sitten esim. puremasta liian kovia, mulla meni kerran alaproteesi poikki kun purin korppua, toisen kerrn ne katkesivat kun nukkuessa purin hampaita yhteen, ja heräsin kun hampaat katkesivat.. sen jälkeen olen laittanut alahampaat aina yöksi vesilasiin, etten toiste jkatko unissani.

    • pepi54

      Onnistuu se varmasti ennen pitkää. Tosin alaproteesin kun joutuu laittamaan, niin kyllähän se purenta huononee jonkin verran. Hankaluuksia tulee aina olemaan sinullakin tosi kovien ja sitten sitkeiden ruokien kanssa. Omenan syöminen onnistuu kyllä, kun haukkaa pieniä paloja kerrallaan. Tomaatti menee samoin. Porkkanaa semmoisenaan ei kannata edes yrittää.

      Mutta minä ainakaan en valita, vaikka suu täynnä proteeseja on minullakin, eikä yhtään omaa hammasta. Eipä ole särkyjä, eikä vihlontaa, ja elämänlaatuni parani proteesien myötä todella paljon.

      • antsukka11

        No hei vaan ja omasta kokemuskesta voin kyllä sanoa että syöminen onnistuu vallan hyvin kunhan suu paranee.
        Itse sain samalla molemmat proteesit ja olihan sitä pelko minullakin että mitä sen jälkeen..
        Hyvin onnistui heti puhuminen ja syömisen opetteluun meni noi runsas viikko.
        En tosin myöskään syö omenaa kokonaisena enkä pure porkkanaa sellaisenaan mutta kyllä varsin hyvin tämä homma on hanskassa ja mikä ihaninta kaunis hymy tasaiset hampaat ei hammas särkyä!
        Ihan turhaan pelkäsin puolitoista vuotta sitten ja täältähän minä avun ja lohdun sain muilta kohtalo tovereilta!
        Joten tsemmppiä ja kivaa loppu syksyä sekä talven odotusta!!!


    • puhe

      Itsellä poistettu poskihampaat ja vain edessä on vielä kymmenen jäljellä, muutaman viikon päästä nekin pois ja koko proteesit tilalle.

      Minua enemmän huolettaa miten puhe alkaa sujua proteesien kanssa. Temän hetkinen tilanne on hieman hankala kun ärrää ei saa sanoihin mukaa, ei oikeen huvita esim. töissäkään työ kavereiden juttusille alkaa.

      • pepi54

        Aivan varmasti alkaa sujumaan, kuten Antsukkakin tuossa sanoi. Ole huoletta. Tietysti se voi vaatia vähän aikaa ja peilinkin edessä harjoittelua, kun suu on kovin täynnä ja tuntuu, ettei sinne suuhun kielikään alussa sovi. Puhekin on tietysti alussa vähän semmoista sössötystä.

        Anna vain hampaiden olla suussa, vaikka miltä tuntuu. Vihoviimeisintä on lannistua heti ja nostaa hampaat pöydälle ja sanoa, että ne ovat viheliäiset, eikä niitä voi suussa pitää. Pari viikkoa siinä alkusinnittelyssä voi mennä, mutta kyllä se siitä helpottaa. Lopulta niitä ei enää edes jokapäiväisessä elämässä huomaa, ja puhekin on ihan normaalia ilman suhinoita ja vihellyksiä.


    • Anonyymi

      Eilen sain kokoproteesin ja tänään jo puhekin sujuu, jopa S kirjain ei enää sösötä. Ruokailua pitään opetella. Varmaan jo viikossa opin. Toivotaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2525
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2203
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1877
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1641
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1606
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1605
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1558
    8. 75
      1459
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      108
      1376
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe