http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Alzheimer alkaa aivojen nälkiintymisestä/1135242352087
"---glukoosivaje käynnistää aivoissa ketjureaktion, joka johtaa hermosoluja tuhoavien amyloidiplakkien syntyyn"
Olettekos tuollaista tulleet ajatelleeksi?
Glukoosin puute aiheuttaa Alzheimeria.
Ja eikös ketoosi ole glukoosin puutetta? Ainakin wikipedian mukaan se on.
Niin että => VHH => ketoosi => Alzheimerin tauti.
Järkyttävä uutinen. Miksi tällaista mahdollisuutta ei tuoda esiin, miksi asiaa salataan ja peitellään?
Eikös olisi viisainta vaan pysyä Zone-linjalla. Siinä ei olla ketoosissa.
Ja jos vielä on tukkoiset suonet siihen päälle... sekin on yksi syy, ja silloin ei tarvi olla edes ketoosissa.
VHH hermosoluja tuhoava?
35
1341
Vastaukset
teet virheellisiä tulkintoja. Ketoosissa maksa tuottaa kaiken sen glukoosin mitä aivot tarvitsee.
Krooninen glukoosivaje voi syntyä sydänsairauden tai ahtautuneiden valtimoiden seurauksena, jolloin verenkierto aivoihin vähenee. Kun verenkierto aivoihin vähenee niin ei sinne mene mikään glukoosi, ei edes maksan tuottama.
VHH:lla tunnetusti ehkäistään sydänsairauksia ja estetään valtimoiden tukkeumia jolloin kroonista glukoosivajetta ei synny.
Tutkimus näyttää tähtäävän kolesterilääkkeiden menekin lisäämiseen kun sitä suositellaan ratkaisuksi. Näin saataisiin taas yksi ihmisryhmä syömään kalliita kolesterolilääkkeitä. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka rahoitti tutkimuksen?- suonet...
Monesko kerta tämä on kun teet aloituksen ja vääriä päätelmiä tuon uutisen perusteella? Yritä jo ymmärtää muutama perusasia:
- Vhh:lla ei olla aina ketoosissa.
- Vaikka oltaisiinkin ketoosissa, aivot saavat aina tarvitsemansa glukoosin, maksa valmistaa sitä.
- Vhh ei aiheuta aivoissa glukoosin puutetta.
- Esiin tuomassasi tutkimuksessa glukoosin puute johtui tukkeutuneista verisuonista. Tutkimuksessa tukkeumat estivät aivojen riittävän verenkierron ja glukoosin saannin.
Olet tyypillinen esimerkki vhh:ta vastustavista palstahäiriköistä. Tietotasosi vhh:sta on olematon, etkä pysty edes tulkitsemaan tutkimustuloksia. Eli olet säälittävä...Mä olen punttisalitreenin lopussa ketoosissa koska kulutan siellä enemmän energiaa kuin mitä kehossa on glykogeenia. Urheilu siis aiheuttaa ketoosia ja siten tuon teorian mukaan alzhaimeria. Ei ihme, että urheilijoilla ei polla leikkaa. ;)
Mitens laihduttajat, aina kun rasvaa poltetaan syntyy ketoaineitä?
VHH ei mulla aiheuta ketoosia, niin kuin ei suurimmalle osalle VHH:laisia koska hiilihydraattia nautitaan kuitenkin useita kymmeniä grammoja päivässä ja harva tyhjää glykogeenivarastonsa. Ketoaineita tulee tietysti vereen kun rasvaa käytetään polttoaineena lihaksissa (glukoosia on siis veressä normaali määrä kun se irrotetaan noista glykogeenivarastoista ja ketoaineita kun rasvaa muutetaan energiaksi).
Ainoastaan jos hiilihydraattien määrä on todella pieni ja glykogeenivarastot nollassa alkavat aivotkin ( verisolut hermokudos)käyttää ketoaineita energianlähteenä (paasto, atkinsin induktiovaihe). Eli VHH:n ketoosi ei oikeasti ole ketoosi vaan tila, jossa elimistössä on myös ketoaineita.- natural power
Kuka tampio väittää hilihydraattien tukkivan suonet. jos perussairauksia ei ole , perusterve ihminen , niin hiilareita naamaan. Itse vedin natikka urheilu-urallanani rekallisen banaaneja tauluun ja paksuja pihvejä aina tilaisuuden tullen. Ketoosi ukot harmaita ja omituinen dunkkis, ja kun aikaa meni, saman kessit megessä.
- valikoiva?
Hesarin jutussa johon viittaat sanotaan myös näin:
"Samalla tutkimus selittää pitkään tiedetyn havainnon, jonka mukaan kaikki mikä on hyväksi sydämelle ehkäisee Alzheimerin tautia."
Kun nyt lähdit vetämän johtopäätöksiä glukoosivajeesta jne. niin etkö tiedä, että VHH on hyväksi sydämelle? Miksi sivuutit näin tärkeän tiedon?
Eikö tämä suorastaan tarkoita sitä, että tämä tauti ei jodhu VHH:sta?!!! - reaktioita !
Aika vekkulia, että VHH-laiset kieltävät mahdollisuudenkin glukoosin vähyydestä ja sen mahdollisesti aiheuttamasta aivorappeutumasta kuin yhdestä suusta. Käsittääkseni mitään tutkimustietoa ei ole olemassa, että esim. maksa tuottaisi riittävästi (tarkoitan pitkää ajanjaksoa) glukoosia, että se riittäisi aivotoiminnalle. Tai siis, riittäähän se, mutta se on helposti rajoittava tekijä, jolloin ei ole kovin kaukaa haettu, että elimistö vähentää kuluttavaa kudosta, aivoja (kuten lihasten tapauksessakin).
Oliko siis VHH-laisten älähdys uskonnollisluonteinen VHH:n kaikkivoipaisuuteen luottaminen vai defenssimekanismi, jolla peitetään "pakokauhu" ? Kyse on kuitenkin jokaisen ihmisen omasta terveydestä, joten eiköhän olisi kuitenkin kaikkein viisainta tutkia tämäkin mahdollisuus ennen kun tyrmätään, että "VHH:lla ei voi olla yhtäkään negatiivista piirrettä" ?- se tutkimus
kokonaan, suosittelen!
- organisaationi ei tilaa tuota
se tutkimus kirjoitti:
kokonaan, suosittelen!
Emme ole tuon tilaajia, joten en pääse lukemaan artikkelia. Joudun tyytymään abstraktiin. Voisitko Sinä siis vaikka lainata siitä kohdan, jossa sanotaan, että tämä glukoosin vähenemisen yhteys alzheimeriin pätee kyllä muihin, mutta ei sitten koske VHH ruokavaliota noudattavia ?
No, itse asiassa en kritisoinut ollenkaan VHH:a enkä ko. tutkimusta vaan sitä reaktiota, jolla se kielletään muka täysin mahdottomana. - se arvata...
organisaationi ei tilaa tuota kirjoitti:
Emme ole tuon tilaajia, joten en pääse lukemaan artikkelia. Joudun tyytymään abstraktiin. Voisitko Sinä siis vaikka lainata siitä kohdan, jossa sanotaan, että tämä glukoosin vähenemisen yhteys alzheimeriin pätee kyllä muihin, mutta ei sitten koske VHH ruokavaliota noudattavia ?
No, itse asiassa en kritisoinut ollenkaan VHH:a enkä ko. tutkimusta vaan sitä reaktiota, jolla se kielletään muka täysin mahdottomana.Esität mitä kummallisempia asioita muka tutkimuksen perusteella, vaikka et ole tutkimusta edes lukenut. Tämähän ei ole mitään uutta siellä vhh:n vastustajien puolella...
- tutkimuksesta ?
se arvata... kirjoitti:
Esität mitä kummallisempia asioita muka tutkimuksen perusteella, vaikka et ole tutkimusta edes lukenut. Tämähän ei ole mitään uutta siellä vhh:n vastustajien puolella...
Vai puhuinko VHH-laisten reaktiosta ?
No niin, nyt sitten esität ne kohdat ko. tutkimuksesta, missä todetaan, että vaikka tulos on hyvin todennäköisesti yleistettävissä hiiristä ihmiseen, tuo tulos ei kuitenkaan koske VHH-ruokavaliolla olevia ! Vai joudutko Sinäkin myöntämään, ettet ole edes nähnyt ko. tutkimusta ? Se vasta noloa olisikin kun esität täällä, että ko. raportti on hallussasi.
>
Mistä lähtien olen ollut VHH-vastustaja ? Uskonnoissahan on yleensä mentaliteettina, että "jos et ole meidän puolella, olet meitä vastaan". Kiihkomielisessä uskossa ei pystytä myöntämään edes objektiivisuuden olemassa olon mahdollisuutta. - aspekti
se arvata... kirjoitti:
Esität mitä kummallisempia asioita muka tutkimuksen perusteella, vaikka et ole tutkimusta edes lukenut. Tämähän ei ole mitään uutta siellä vhh:n vastustajien puolella...
"Kuinka monta ihmistä on johdettu harhaan todellisen tutkivan tieteen nimissä ja kuinka monta erilaisten ainoana oikeana totuutena pidettyjen uskomusten vuoksi?"
Tällä palstalla on erä VHH-ylipappi, jonka Ainoa Oikea Totuus perustuu ihan muuhun kun tutkittuun tietoon. Eli fiiliksiin, tuntemuksiin, omiin johtopäätelmiin vailla syiden ja niiden keskinäisten riippuvuusuhteiden tuntemusta. - Jocuvaan
se tutkimus kirjoitti:
kokonaan, suosittelen!
jotain linkkiä? Pääsen useimpiin lääketieteellisiin tietokantoihin sekä useisiin elektronisiin julkaisuihin, joten voisin tutkimuksen etsiäkin.
Jocuvaan kirjoitti:
jotain linkkiä? Pääsen useimpiin lääketieteellisiin tietokantoihin sekä useisiin elektronisiin julkaisuihin, joten voisin tutkimuksen etsiäkin.
ovat tarkoitettuja terveydenhuollon ammattilaisille joten ei sinne Jocuvaan pääse.
- Jocuvaan
kj.mattila kirjoitti:
ovat tarkoitettuja terveydenhuollon ammattilaisille joten ei sinne Jocuvaan pääse.
pääsee. Joten jos jollakulla on tuo linkki, niin tekisin mielelläni vähän tutkimustyötä tuossa asiassa.
- kiitos etukäteen
kj.mattila kirjoitti:
ovat tarkoitettuja terveydenhuollon ammattilaisille joten ei sinne Jocuvaan pääse.
http://luomulaakso.blogspot.com/2009/02/luomua-ja-lisaaineetonta.html
- Asiallinen Aasi
organisaationi ei tilaa tuota kirjoitti:
Emme ole tuon tilaajia, joten en pääse lukemaan artikkelia. Joudun tyytymään abstraktiin. Voisitko Sinä siis vaikka lainata siitä kohdan, jossa sanotaan, että tämä glukoosin vähenemisen yhteys alzheimeriin pätee kyllä muihin, mutta ei sitten koske VHH ruokavaliota noudattavia ?
No, itse asiassa en kritisoinut ollenkaan VHH:a enkä ko. tutkimusta vaan sitä reaktiota, jolla se kielletään muka täysin mahdottomana.Ehkä monia tässä rasittaa se, että tämä taitaa olla ainakin jo kolmas aloitus tällä palstalla tästä samasta aiheesta lyhyen ajan sisään. Siitä on keskusteltu aiemmin, asiallisestikkin välillä, mutta uusi ketju avataan kuitenkin uudelleen ja samat asiat toistetaan taas ja taas ja taas. Vähempikin rasittaa.
Itse olen sitä mieltä ettei tuosta tutkimuksesta voida vetää johtopäätöksiä VHH-ruokavalioon, koska tutkimuksessa ei huomioitu esimerkiksi ketoaineita, ja enemmän on kiinnitetty huomiota siihen että tukkeutuneet verisuonet ovat se pääsyy miksi aivot "nälkiintyvät".
"This finding is significant because it suggests that improving blood flow to the brain might be an effective therapeutic approach to prevent or treat Alzheimer's," said the study's lead author, Robert Vassar
In the Dec. 26 issue of the journal Neuron, Vassar and his colleagues said they discovered a protein called elF2alpha that is changed when the brain fails to get enough energy in the form of glucose.
Tämähän olisi todella mielenkiintoinen aihe jos se saataisiin jotenkin linkitettyä VHH-ruokavalioon, mutta linkitysyritykset ovat vähintäänkin ontuvia.
Aiemmat keskustelut:
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000654&posting=22000000041422167
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000654&posting=22000000041451429
Tutkimus, jossa käsitellään ketoosia hoitomuotona Alzhaimerin tautiin, saa yllättäen paljon vähemmän huomiota tällä palstalla.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18625458?ordinalpos=3&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
- menhir86
syntyy edelleenkin siitä insuliinivajeesta.
- menhir86
ja insuliinivaje syntyy haiman beeta-solujen tuhosta. Tuota tuhoa taas aiheuttaa mm. veren hyperglykemia.
- olen täällä
kyllä usein kuullut (vhh-laisten toimesta) väitettävän, että vhh on siitä hyvä, ettei rasvasta synny ihmiselimistölle vaarallista glukoosia ja insuliinia.
Mitenkäs tämä nyt sitten selitetään parhain päin? - menhir86
olen täällä kirjoitti:
kyllä usein kuullut (vhh-laisten toimesta) väitettävän, että vhh on siitä hyvä, ettei rasvasta synny ihmiselimistölle vaarallista glukoosia ja insuliinia.
Mitenkäs tämä nyt sitten selitetään parhain päin?mitä muut ovat väittäneet täällä. Glukoosin uudismuodostukseen voidaan hyvin käyttää mm. rasvoista saatavaa glyserolia. En ole kylläkään ehtinyt perehtymään juuri tähän asiaan niin hyvin.
Insuliininerityksen kylläkin saa aikaan veren korkean glukoosipitoisuuden lisäksi aminohapot ja adrenaliini, kortisoli ym. mitä muita hormoneja nyt listaan kuului. - pääsimmekin
menhir86 kirjoitti:
mitä muut ovat väittäneet täällä. Glukoosin uudismuodostukseen voidaan hyvin käyttää mm. rasvoista saatavaa glyserolia. En ole kylläkään ehtinyt perehtymään juuri tähän asiaan niin hyvin.
Insuliininerityksen kylläkin saa aikaan veren korkean glukoosipitoisuuden lisäksi aminohapot ja adrenaliini, kortisoli ym. mitä muita hormoneja nyt listaan kuului.nyt ongelman ytimeen: yksi väittää yhtä ja toinen toista. Olipa ongelma mikä tahansa, niin vhh:lla sitä ei voi näiden juttujen perusteella olla ja se kielletään tavalla tai toisella joka kerta.
Kuka tietää, mihin täällä voi uskoa ja mihin ei? - menhir86
pääsimmekin kirjoitti:
nyt ongelman ytimeen: yksi väittää yhtä ja toinen toista. Olipa ongelma mikä tahansa, niin vhh:lla sitä ei voi näiden juttujen perusteella olla ja se kielletään tavalla tai toisella joka kerta.
Kuka tietää, mihin täällä voi uskoa ja mihin ei?voi olla myös siinä, miten täällä ymmärretään/käsitetään asiat.
Jos joku on esim. sanonut, että "rasvasta ei synny glukoosia"
on väite osittain totta ja osittain tarua. Rasvahan hajoaa elimistössä lopulta glyseroliksi ja rasvahapoiksi -> ei synny glukoosia.
Mutta maksassa tapahtuvassa glukoosin uudismuodostuksessa voidaan taasen käyttää sitä glyserolia hyväksi.
Tässä nyt vain tällainen esimerkki.
Sen pystyy myös ymmärtämään, että ihmiset lukiessaan tekstiä poimivat siitä itselleen hyödylliset ja mielenkiintoiset kohdat ilman, että tarkastelisivat tekstiä kriittisesti kahdesta eri näkökulmasta. - Sirkka Perttunen
pääsimmekin kirjoitti:
nyt ongelman ytimeen: yksi väittää yhtä ja toinen toista. Olipa ongelma mikä tahansa, niin vhh:lla sitä ei voi näiden juttujen perusteella olla ja se kielletään tavalla tai toisella joka kerta.
Kuka tietää, mihin täällä voi uskoa ja mihin ei?Olen sanonut usein epäileville ihmisille,miettikää,mitä ihmiset söivät ennen agraarikulttuuria? Kun ei ollut viljaa tai maitotaloustuotteita???? Silloin ei ollut reumaa,ms-tautia,osteoporoosia,astmaa jne...Jotka tuntuvat vaivaavan yhä useampia! Jos me söisimme luonnonmukaisesti,emme olisi näin sairaita! Toki ympäristömme muuttuminen,saasteet,lisäaineet jne... vaikuttavat terveyteemme haitallisesti.Kaikesta huolimatta olen henk.koht sitä mieltä,että viljat ja kasvirasvat(ei oliiviöljy,kookosöljy!)ovat suurin syy nykyisin terveysongelmiin! Nykyisin meillä on epidemia nimeltä Diabetes!
- myös niin,
Sirkka Perttunen kirjoitti:
Olen sanonut usein epäileville ihmisille,miettikää,mitä ihmiset söivät ennen agraarikulttuuria? Kun ei ollut viljaa tai maitotaloustuotteita???? Silloin ei ollut reumaa,ms-tautia,osteoporoosia,astmaa jne...Jotka tuntuvat vaivaavan yhä useampia! Jos me söisimme luonnonmukaisesti,emme olisi näin sairaita! Toki ympäristömme muuttuminen,saasteet,lisäaineet jne... vaikuttavat terveyteemme haitallisesti.Kaikesta huolimatta olen henk.koht sitä mieltä,että viljat ja kasvirasvat(ei oliiviöljy,kookosöljy!)ovat suurin syy nykyisin terveysongelmiin! Nykyisin meillä on epidemia nimeltä Diabetes!
että ko. tauteja ei ollut, koska ei ollut tutkimusmenetelmiä eikä diagnostiikkaa. Toisaalta ihmiset kuolivat huomattavasti nuorempina. Taidettiinpa kuolla myös niihin "luonnonmukaisiin" ruokiin tai jopa niiden puutteeseen.
Henk.koht. mielipiteesi saat toki pitää, mutta se ei välttämättä ole mikään totuus, pelkkä arvaus. menhir86 kirjoitti:
voi olla myös siinä, miten täällä ymmärretään/käsitetään asiat.
Jos joku on esim. sanonut, että "rasvasta ei synny glukoosia"
on väite osittain totta ja osittain tarua. Rasvahan hajoaa elimistössä lopulta glyseroliksi ja rasvahapoiksi -> ei synny glukoosia.
Mutta maksassa tapahtuvassa glukoosin uudismuodostuksessa voidaan taasen käyttää sitä glyserolia hyväksi.
Tässä nyt vain tällainen esimerkki.
Sen pystyy myös ymmärtämään, että ihmiset lukiessaan tekstiä poimivat siitä itselleen hyödylliset ja mielenkiintoiset kohdat ilman, että tarkastelisivat tekstiä kriittisesti kahdesta eri näkökulmasta.Glyserolista ei kovinkaan paljoa saada glukoosia koska rasvassa on glyserolia aika vähän. Glyseroli kun on moolimassaltaan aika pieni verrattuna rasvahappoihin ja yhteen glyserolimolekyyliin esteröityy vielä kolme paljon raskaampaa rasvahappoa. Proteiinista onnistunee helpommin.
Joka tapauksessa glukoosi otetaan ensin glykogeenistä ja aika harvalla glykogeenivarastot ovat nollilla. Mulla on nyt (2500 kCal liikuntaa takana, hiilarilisäystä 100 g).
Musta koko kysymys on aika teoreettinen, jos ihmisen ruokavalio on vaikka 20% hh,30 % proteiinia ja 50% rasvaa niin kyllä glukoosia tarvitsevat osat saavat glukoosinsa ja lihakset polttavat rasvaakin. Normaalisohvaperunalla se ylimääräinen hiilihydraatti muunnetaan kuitenkin rasvaksi noin tunnissa, kahdessa kun glykogeenivarastot ovat täydet. Ainut etu hiilihydraateissa on se, että hiilihydraatin muuntamiseen rasvaksi menee reilusti energiaa. Mä syön hiilaripitoisessa ateriassa kohtuullisen paljon rasvaa ja isompia annoksia useammin.- menhir86
mrx-08 kirjoitti:
Glyserolista ei kovinkaan paljoa saada glukoosia koska rasvassa on glyserolia aika vähän. Glyseroli kun on moolimassaltaan aika pieni verrattuna rasvahappoihin ja yhteen glyserolimolekyyliin esteröityy vielä kolme paljon raskaampaa rasvahappoa. Proteiinista onnistunee helpommin.
Joka tapauksessa glukoosi otetaan ensin glykogeenistä ja aika harvalla glykogeenivarastot ovat nollilla. Mulla on nyt (2500 kCal liikuntaa takana, hiilarilisäystä 100 g).
Musta koko kysymys on aika teoreettinen, jos ihmisen ruokavalio on vaikka 20% hh,30 % proteiinia ja 50% rasvaa niin kyllä glukoosia tarvitsevat osat saavat glukoosinsa ja lihakset polttavat rasvaakin. Normaalisohvaperunalla se ylimääräinen hiilihydraatti muunnetaan kuitenkin rasvaksi noin tunnissa, kahdessa kun glykogeenivarastot ovat täydet. Ainut etu hiilihydraateissa on se, että hiilihydraatin muuntamiseen rasvaksi menee reilusti energiaa. Mä syön hiilaripitoisessa ateriassa kohtuullisen paljon rasvaa ja isompia annoksia useammin.pihalla vielä tästä lihaksen energiantuotannosta.. :)
Eli tuossa siis syy siihen, miksi glukoneogeneesiin käytetään mieluummin protskua kuin rasvaa? Siitä edelleen lihakset siis rapistuvat VHH:lla nopeammin ja läski jää? :D Ellei syö paljon protskua ja käytä lihaksiaan.
"kyllä glukoosia tarvitsevat osat saavat glukoosinsa ja lihakset polttavat rasvaakin."
Mut eiks lihakset ota sen rasvan kuitenkin glukoosimuodossa? tai ketoaineina... Eihän solu voi suoraan rasvamolekyylejä käyttää energialähteenä? - päättäkä jo
mrx-08 kirjoitti:
Glyserolista ei kovinkaan paljoa saada glukoosia koska rasvassa on glyserolia aika vähän. Glyseroli kun on moolimassaltaan aika pieni verrattuna rasvahappoihin ja yhteen glyserolimolekyyliin esteröityy vielä kolme paljon raskaampaa rasvahappoa. Proteiinista onnistunee helpommin.
Joka tapauksessa glukoosi otetaan ensin glykogeenistä ja aika harvalla glykogeenivarastot ovat nollilla. Mulla on nyt (2500 kCal liikuntaa takana, hiilarilisäystä 100 g).
Musta koko kysymys on aika teoreettinen, jos ihmisen ruokavalio on vaikka 20% hh,30 % proteiinia ja 50% rasvaa niin kyllä glukoosia tarvitsevat osat saavat glukoosinsa ja lihakset polttavat rasvaakin. Normaalisohvaperunalla se ylimääräinen hiilihydraatti muunnetaan kuitenkin rasvaksi noin tunnissa, kahdessa kun glykogeenivarastot ovat täydet. Ainut etu hiilihydraateissa on se, että hiilihydraatin muuntamiseen rasvaksi menee reilusti energiaa. Mä syön hiilaripitoisessa ateriassa kohtuullisen paljon rasvaa ja isompia annoksia useammin.Yksi sanoo että glukoosia syntyy ja toinen että ei.
Tässä eräs "asiantuntija"
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000654&posting=22000000041659187
Onko tämäkin taas kiinni asiayhteydestä eli siitä kumpi vaihtoehto milloinkin VHH:laiselle sopii paremmin.
Asia vaan on niin että maksa muodostaa glukoosia sen verran että niiden juuri ja juuri pärjää, mm. lihasten ja maksan glykogeenivarastoja pyritään pitämään tällä tavoin täysinä. Glukoosia syntyy riittävästi vain kun sopivia aineksia siihen saa sopivasti myös ravinnon mukana, kuten ihmiselle tarkoitus on saada.
Sitä glykogeenia joka on lihaksiin varastoitunut ei sen jälkeen pureta mihinkään muuhun käyttöön kun kyseisen lihaksen työskentelyyn. Se ei lähde takaisin verenkiertoon.
Lihasten glykogeenivarastot ovat nollilla vain kovan ja pitkäkestoisen rasituksen jälkeen. Äläkä kuvittele että sinä pääset punttisalilla siihen. Maksan varastot voivat vajeta muistakin syistä.
Normaalisti 90% lihasten käyttämästä energiasta on rasvaa, riippumatta siitä miten ruokavalio on koostettu.
Monella täällä elää käsitys että hiilihydraatit käytetään ensin eli kun hiilihydraatteja on syöty energiasta tulee aikansa 100% hiilihydraatista. Vasta kun ne ovat loppu niin sitten vasta alkaa rasvan käyttö, jolloin niinikään 100% energiasta tulee rasvasta. Jotkut peilaavat käytön siihen missä suhteessa mitäkin syödään.
Eli käsityksiä on kaksi: ikäänkuin ihminen olisi bensa-petrolitraktori (hh/rasva), jossa toiset sekoittavat bensan ja petrolin keskenään vaikkapa suhteessa 70/30 ja sitten kone käy tällä suhteella niin kauan kunnes polttoaineen koostumusta muutetaan. Ja toinen ryhmä käyttää ensin bensatankin tyhjäksi ja jatkaa sitten petrolilla.
Totuus on kuitenkin se, että osa bensasta muutetaan matkalla petroliksi ja lopullinen aines mistä energia otetaan on sekapolttoainetta jossa on 90% petrolia. päättäkä jo kirjoitti:
Yksi sanoo että glukoosia syntyy ja toinen että ei.
Tässä eräs "asiantuntija"
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000654&posting=22000000041659187
Onko tämäkin taas kiinni asiayhteydestä eli siitä kumpi vaihtoehto milloinkin VHH:laiselle sopii paremmin.
Asia vaan on niin että maksa muodostaa glukoosia sen verran että niiden juuri ja juuri pärjää, mm. lihasten ja maksan glykogeenivarastoja pyritään pitämään tällä tavoin täysinä. Glukoosia syntyy riittävästi vain kun sopivia aineksia siihen saa sopivasti myös ravinnon mukana, kuten ihmiselle tarkoitus on saada.
Sitä glykogeenia joka on lihaksiin varastoitunut ei sen jälkeen pureta mihinkään muuhun käyttöön kun kyseisen lihaksen työskentelyyn. Se ei lähde takaisin verenkiertoon.
Lihasten glykogeenivarastot ovat nollilla vain kovan ja pitkäkestoisen rasituksen jälkeen. Äläkä kuvittele että sinä pääset punttisalilla siihen. Maksan varastot voivat vajeta muistakin syistä.
Normaalisti 90% lihasten käyttämästä energiasta on rasvaa, riippumatta siitä miten ruokavalio on koostettu.
Monella täällä elää käsitys että hiilihydraatit käytetään ensin eli kun hiilihydraatteja on syöty energiasta tulee aikansa 100% hiilihydraatista. Vasta kun ne ovat loppu niin sitten vasta alkaa rasvan käyttö, jolloin niinikään 100% energiasta tulee rasvasta. Jotkut peilaavat käytön siihen missä suhteessa mitäkin syödään.
Eli käsityksiä on kaksi: ikäänkuin ihminen olisi bensa-petrolitraktori (hh/rasva), jossa toiset sekoittavat bensan ja petrolin keskenään vaikkapa suhteessa 70/30 ja sitten kone käy tällä suhteella niin kauan kunnes polttoaineen koostumusta muutetaan. Ja toinen ryhmä käyttää ensin bensatankin tyhjäksi ja jatkaa sitten petrolilla.
Totuus on kuitenkin se, että osa bensasta muutetaan matkalla petroliksi ja lopullinen aines mistä energia otetaan on sekapolttoainetta jossa on 90% petrolia.Mulla tuo punttisalitreeni kestää 4,5 h ja siitä yli kaksi tuntia soutulaitteessa. Laitteissa teen luokkaa 500 toistoa (riippuu päivästä, jos soutulaite on varattu niin silloin enemmän) ja kohtuullisen isoilla painoilla (jalkaprässissä aluksi 135 kg ja lopuksi 125 kg) ja noita laitteita on 4-5 (jalkaprässi, haarojen levittäjä,haarojen supistaja,vatsan koukistaja,selän ojentaja). En myöskään pidä taukoja pl. juomatauot ja laitteiden vaihdot.
Energy.net:in mukaan mulla kuluu soutuun 1800 kCal
ja ja toinen mokoma laitteisiin. Tämä on yhteensä 3600 kCal. Uskoisin, että glykogeenivaje on aika merkittävä kun kohtuullisen raskaan suorituksen aikana glykogeeniä kuluu enemmän kuin se 10%, myös seinä tulee vastaan (ts. ei pysty enää jatkamaan). Virtsakin haisee asetonille. Palautumiseen menee nykyään kaksi päivää eli käyn salilla ma ja to.
Joo, ei tuota ravinnosta saatavaa hiilihydraattia käytä kuin ne, jotka tankkaavat suorituksen aikana.
Mikäli tahti on rauhallinen niin käytetään enemmän rasvaa ja kovemmalla tahdilla sitten enemmän glykogeenia. Tähänhän perustuu rasvan poltto suhteellisen rauhallisella pitkäkestoisella liikunnalla.menhir86 kirjoitti:
pihalla vielä tästä lihaksen energiantuotannosta.. :)
Eli tuossa siis syy siihen, miksi glukoneogeneesiin käytetään mieluummin protskua kuin rasvaa? Siitä edelleen lihakset siis rapistuvat VHH:lla nopeammin ja läski jää? :D Ellei syö paljon protskua ja käytä lihaksiaan.
"kyllä glukoosia tarvitsevat osat saavat glukoosinsa ja lihakset polttavat rasvaakin."
Mut eiks lihakset ota sen rasvan kuitenkin glukoosimuodossa? tai ketoaineina... Eihän solu voi suoraan rasvamolekyylejä käyttää energialähteenä?Juu, ei. Rasvan muuttaminen glukoosiksi on hyvin hankalaa, onnistuu helpommin proteiinista.
Eli lihassolut voivat käyttää rasvahappoja energianlähteenään siinä missä glukoosiakin. Aivot eivät. Normaalisti lihassolut käyttävät pääasiassa rasvaa ja vasta kun rasvasta ei saada tarpeeksi energiaa niin ruvetaan käyttämään glykogeeniä (yksinkertaistettuna). Kyseessä on ihan normaali hapettumisreaktio. Rasvan hyvä ja huono puoli on se, että se ei liukene veteen eli siinä on paljon energiaa ja sen varastoiminen on helppoa mutta sen kuljettaminen verenkierrossa hankalaa.- menhir86
mrx-08 kirjoitti:
Juu, ei. Rasvan muuttaminen glukoosiksi on hyvin hankalaa, onnistuu helpommin proteiinista.
Eli lihassolut voivat käyttää rasvahappoja energianlähteenään siinä missä glukoosiakin. Aivot eivät. Normaalisti lihassolut käyttävät pääasiassa rasvaa ja vasta kun rasvasta ei saada tarpeeksi energiaa niin ruvetaan käyttämään glykogeeniä (yksinkertaistettuna). Kyseessä on ihan normaali hapettumisreaktio. Rasvan hyvä ja huono puoli on se, että se ei liukene veteen eli siinä on paljon energiaa ja sen varastoiminen on helppoa mutta sen kuljettaminen verenkierrossa hankalaa.asian valaisusta, noin tiivistettynä :].
- päättäkä
mrx-08 kirjoitti:
Mulla tuo punttisalitreeni kestää 4,5 h ja siitä yli kaksi tuntia soutulaitteessa. Laitteissa teen luokkaa 500 toistoa (riippuu päivästä, jos soutulaite on varattu niin silloin enemmän) ja kohtuullisen isoilla painoilla (jalkaprässissä aluksi 135 kg ja lopuksi 125 kg) ja noita laitteita on 4-5 (jalkaprässi, haarojen levittäjä,haarojen supistaja,vatsan koukistaja,selän ojentaja). En myöskään pidä taukoja pl. juomatauot ja laitteiden vaihdot.
Energy.net:in mukaan mulla kuluu soutuun 1800 kCal
ja ja toinen mokoma laitteisiin. Tämä on yhteensä 3600 kCal. Uskoisin, että glykogeenivaje on aika merkittävä kun kohtuullisen raskaan suorituksen aikana glykogeeniä kuluu enemmän kuin se 10%, myös seinä tulee vastaan (ts. ei pysty enää jatkamaan). Virtsakin haisee asetonille. Palautumiseen menee nykyään kaksi päivää eli käyn salilla ma ja to.
Joo, ei tuota ravinnosta saatavaa hiilihydraattia käytä kuin ne, jotka tankkaavat suorituksen aikana.
Mikäli tahti on rauhallinen niin käytetään enemmän rasvaa ja kovemmalla tahdilla sitten enemmän glykogeenia. Tähänhän perustuu rasvan poltto suhteellisen rauhallisella pitkäkestoisella liikunnalla.Kuvaamasi pitkäkestoinen treeni ei ollut sitä mitä ajattelin punttisalilla tehtäväksi.
Kuvaamallasi treenilla glykogeenivarastot varmasti saavatkin kyytiä. Ainakin jos syketaso on siellä 150 . Tarkemminhan sen voisi määritellä %:na VO2 max-sykkeeseen verrattuna.
Suorituksen aikana tankkaamisen merkitys on todettu olevan sitä vähäpätöisemmässä asemassa mitä kovempaa mennään. Matalan sykkeen alueella sillä on merkitystä. Merkitystä palautumiseen en tiedä.
Rasvan absoluuttinen käyttö kasvaa rasituksen myötä, mutta siinä n. 130 sykkeen jälkeen alkaa rasva/glykoosin käyttösuhde muuttua, siihen asti se noudattaa n. 10/90-suhdetta. Sen jälkeen glukoosia aletaan käyttämään suhteessa enemmän, ja ne tulevat pitkälti glykogeenivarastoista, osa suoraan verestä. Jälkimmäisen osuus kuitenkin laskee aika nopeasti.
Rasvanpoltto suhteessa tehtyyn työhön on parhaimmillaan siinä sykkeen 120-130 paikkeilla. Absoluuttiinen rasvan kulutus kuitenkin kasvaa senkin jälkeen, vaikka sen osuus kokonaiskulutuksesta laskeekin. Mainittu sykealue on myös sydämen kannalta melko optimaallisella aluella, siinä sydän ehtii käyttää koko tilavuuskapasiteettinsa, siis täyttyminen ja tyhjenemisesn on optimaalinen aika.
Ja tuo mainitsemasi seinä-ilmiö on aivan totta. Itse olen huomannut sen tulevan noin 1,5-2 tunnin polkupyörälenkin kohdalla, vaikka ei ihan seinänä. Huomaan sen siitä että syke hieman nousee vaikka vauhti ei ja olo muuttuu ärtyisäksi, mm. kaikki liikenne-esteet risovat tavallista enemmän. Ja tämä on totta.
Tiedätkö, kertomuksesi treenistäsi oli ensimmäinen uskottava kertomus jonka olen tällä palstalla treenaamisesta nänhyt. Sinä todella treenaat noin etkä vain satuile. Tai ainakin tietolähteesi treenaa :) päättäkä kirjoitti:
Kuvaamasi pitkäkestoinen treeni ei ollut sitä mitä ajattelin punttisalilla tehtäväksi.
Kuvaamallasi treenilla glykogeenivarastot varmasti saavatkin kyytiä. Ainakin jos syketaso on siellä 150 . Tarkemminhan sen voisi määritellä %:na VO2 max-sykkeeseen verrattuna.
Suorituksen aikana tankkaamisen merkitys on todettu olevan sitä vähäpätöisemmässä asemassa mitä kovempaa mennään. Matalan sykkeen alueella sillä on merkitystä. Merkitystä palautumiseen en tiedä.
Rasvan absoluuttinen käyttö kasvaa rasituksen myötä, mutta siinä n. 130 sykkeen jälkeen alkaa rasva/glykoosin käyttösuhde muuttua, siihen asti se noudattaa n. 10/90-suhdetta. Sen jälkeen glukoosia aletaan käyttämään suhteessa enemmän, ja ne tulevat pitkälti glykogeenivarastoista, osa suoraan verestä. Jälkimmäisen osuus kuitenkin laskee aika nopeasti.
Rasvanpoltto suhteessa tehtyyn työhön on parhaimmillaan siinä sykkeen 120-130 paikkeilla. Absoluuttiinen rasvan kulutus kuitenkin kasvaa senkin jälkeen, vaikka sen osuus kokonaiskulutuksesta laskeekin. Mainittu sykealue on myös sydämen kannalta melko optimaallisella aluella, siinä sydän ehtii käyttää koko tilavuuskapasiteettinsa, siis täyttyminen ja tyhjenemisesn on optimaalinen aika.
Ja tuo mainitsemasi seinä-ilmiö on aivan totta. Itse olen huomannut sen tulevan noin 1,5-2 tunnin polkupyörälenkin kohdalla, vaikka ei ihan seinänä. Huomaan sen siitä että syke hieman nousee vaikka vauhti ei ja olo muuttuu ärtyisäksi, mm. kaikki liikenne-esteet risovat tavallista enemmän. Ja tämä on totta.
Tiedätkö, kertomuksesi treenistäsi oli ensimmäinen uskottava kertomus jonka olen tällä palstalla treenaamisesta nänhyt. Sinä todella treenaat noin etkä vain satuile. Tai ainakin tietolähteesi treenaa :)Mulla tuo glykogeenivarastojen tyhjennys auttaa kakkostyypin diabetekseen eli kaksi tuollaista treenipäivää viikossa ja iltahiilihydraattien rajoitus pitää verensokerin hyvänä. Mulle lisäksi punttisalitreeni on tietyllä tavalla meditaatiota, salilla en mieti mitään ja tuo helpottaa stressiä ihan oleellisesti. Mä en sitten oikeasti pidä liikunnasta, punttisali on vaan vähemmän epämieluisaa kuin muu liikunta.
Pyöräily eroaa soutamisesta oleellisesti siinä, että soutamisessa käytetään liki kaikkia kehon lihaksia ja saan sillä aikaiseksi haluamani glykogeenivajeen. Tuo glykogeenivaje tuntuu helpottavan insuliiniresistenssiä enemmän kuin säännöllinen jokapäiväinen liikunta.
Mulla palautuminen on merkittävästi nopeampaa kun tankkaan suorituksen loppupuolella. Mun on pakkokin kun diabeetikkona on mahdollisuus verensokerin liialliseen laskuun (mulla todella harvinaista mutta seuraukset voivat olla pahoja).
Rasvaa lähtee mun treenimäärällä vajaa kilo viikossa ja toivottavasti myös sisäelinrasvaa, joka on eräs syy diabetekseeni.
VHH-asiaa: punttisalipäivänä nautin reilut 100g hiilihydraattia lisää, reilut puolet salilla suorituksen loppupuolella ja loput palautumisjuomassa. Glykogeenivarastot tuntuvat palautuvan mulla kolmessa päivässä vaikka en syökkään kolmessa päivässä kovinkaan paljoa hiilihydraattia, outo juttu. Ketoosissa en usko olevani koska virtsa haisee normaalille pl. punttisalitreeniä seuraavana aamuna ja verensokerimittauksen mukaan verensokerini on kuuden pintaan (pl. treeniä seuraavana aamuna 7,5 johtuen palautumisjuomasta). RHH:lla palautuminen voisi olla nopeampaa mutta saan RHH:lla niin paljon enemmän energiaa ruokavaliosta että etu kumoutuisi.- päättäkä
mrx-08 kirjoitti:
Mulla tuo glykogeenivarastojen tyhjennys auttaa kakkostyypin diabetekseen eli kaksi tuollaista treenipäivää viikossa ja iltahiilihydraattien rajoitus pitää verensokerin hyvänä. Mulle lisäksi punttisalitreeni on tietyllä tavalla meditaatiota, salilla en mieti mitään ja tuo helpottaa stressiä ihan oleellisesti. Mä en sitten oikeasti pidä liikunnasta, punttisali on vaan vähemmän epämieluisaa kuin muu liikunta.
Pyöräily eroaa soutamisesta oleellisesti siinä, että soutamisessa käytetään liki kaikkia kehon lihaksia ja saan sillä aikaiseksi haluamani glykogeenivajeen. Tuo glykogeenivaje tuntuu helpottavan insuliiniresistenssiä enemmän kuin säännöllinen jokapäiväinen liikunta.
Mulla palautuminen on merkittävästi nopeampaa kun tankkaan suorituksen loppupuolella. Mun on pakkokin kun diabeetikkona on mahdollisuus verensokerin liialliseen laskuun (mulla todella harvinaista mutta seuraukset voivat olla pahoja).
Rasvaa lähtee mun treenimäärällä vajaa kilo viikossa ja toivottavasti myös sisäelinrasvaa, joka on eräs syy diabetekseeni.
VHH-asiaa: punttisalipäivänä nautin reilut 100g hiilihydraattia lisää, reilut puolet salilla suorituksen loppupuolella ja loput palautumisjuomassa. Glykogeenivarastot tuntuvat palautuvan mulla kolmessa päivässä vaikka en syökkään kolmessa päivässä kovinkaan paljoa hiilihydraattia, outo juttu. Ketoosissa en usko olevani koska virtsa haisee normaalille pl. punttisalitreeniä seuraavana aamuna ja verensokerimittauksen mukaan verensokerini on kuuden pintaan (pl. treeniä seuraavana aamuna 7,5 johtuen palautumisjuomasta). RHH:lla palautuminen voisi olla nopeampaa mutta saan RHH:lla niin paljon enemmän energiaa ruokavaliosta että etu kumoutuisi.Hyvä että tällä palstalla on joku joka liikkuu ja pystyy kertomaan siitä saatavista hyödyistä ja etenkin omalla kohdallasi asia on tietysti erinomainen. Se on hienoa se.
Minä harrastan muutakin kun pyöräilyä, mutta siinä teen ehdottomasti pisimmät treenit. Juoksu olisi myös kivaa, mutta kun kova alusta ei ole ystäväni (alkaa sattumaan ) eikä oikein muuta ole kotiseudulla tarjolla, kuin kovia asfalttialustoja. Juoksumattolla juoksu kuitenkin onnistuu, ja yhdistämällä juoksumatto/kuntopyörä/soutulaite saan jotenkuten kulumaan tunnin (20/20/20 min), mutta en enempää, ne ovat mielestäni niin äärettömän tylsiä laitteita. Tulis vaan kesä niin fillarilenkillä viihtyy vaikka maisemat ovatkin jo tuttuja.
Tuo kunnon kohottaminen/ylläpito auttaa sitten niissä kamppailu- ja itsepuolustuslajeissa jotka ovat pääasiallisia harrastuksiani. Niissä mennään usein sitten niin yläsykkeillä että monituntinen matalan sykkeen pyöräily on kohdallaan, tasapainottamassa ns. kuntopyramidia.
painonhallinnan kanssa sen sijaan ei ole minkäänlaisia ongelmia, ja se mikä tulee lisää ei ole (ollut) läskiä. Ja minähän syön mitä tahansa. Ehkä sitten vanhemmiten pitää sillekin jotain tehsä, mutta vielä ei ole tarvis.
- ,
´
- tuhon tie
Pitikään käytettynä VHH -etenkin alakarppaus- tuhoaa aivosoluja ja lyhyenkin käytön aikana lihaksia.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2063210Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391620Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus951472- 921389
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461334Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1571257Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121188Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231019Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89932Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44803