uusi yläproteesi

heiluu

Tiistaina otettiin ylähampaat pois ja sain samalla proteesin.Aluksi se istui mielestäni hyvin.Nyt ilmeisesti turvotus laskenut ja proteesi heiluu.Onko se normaalia.Eli syödessä ja juodessa heiluu.Puhuminenkaan ei onnistu.Apua!!

15

10723

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aaaaaaaaaaaaaaaaa

      Se on aivan normaalia.
      Tilanne korjautuu pohjustamalla proteesi.

      Tuon tyyppinen ns. immediaattiproteesi saattaa tarvita ensimmäisen vuoden aikana jopa muutaman pohjauksen, useimmiten kaksi pohjustusta riittää. Tämä johtuu siitä että, poistettujen juurien ympäriltä luuharjanne tasaantuu, mataloituu ja proteesin alle jää tyhjää tilaa.
      Suosittelen hankkimaan apteekista proteesin kiinnitysainetta tälle hankalalle alkuajalle.

      Ajanmittaan tilanne rauhoittuu ja proteesisi tarvitsee pohjustusta vain harvakseltaan, keskim. n. muutaman vuoden välein.

    • heiluu

      Mikä on hyvä kiinnitysaine??? Opinko sen kanssa puhumaan ja syömään??? Pohjustus on mielästäni 2 kk päästä.Pärjäänkö sillä sinne asti??Pelottaa koska joudun puhumaan ihmisten kanssa.Ensi perjantaina otetaan tikit pois(tämä kaikki hoidettiin kunnallisella,nukutuksessa)

    • heiluu

      Itse asiassa en ymmärrä miksei hammaslääkäri kertonut ettei "hampailla" tee sitten mitään.Miksi pitää maksaa käyttökelvottomasta tuotteesta.Eihähän kukaan maksa autonrenkaistakaan jos niillä pääsee vain kotiin mutta sen jälkeen ne ovatkin 2 kk vajaakäyttöisiä????Eikö kuluttajasuoja toimi hammaslääketieteen alalla???En ymmärrä tätä.

      • hammas...

        Pitäisi olla muutama viikko ilman hampaita ennenkun proteesit laitetaan. Olisi turvotus laskenut kunnolla. Mulle sanoi hammaslääkäri että puolivuotta olisi paras aika ilman hampaita silloin ikenet olisivat kunnolla vetäytyneet, eikä pahemmin tarvisi pohjustaa. Mutta kuka voi olla ilman hampaita puoli vuotta, kun 2 viikkoakin tuntuisi helvetiltä. Mene nyt töihin hampaattomana. Vaikka olisi eläkkeelläkin pakko käydä kaupassa ja puhua ihmisten kanssa. Mulla edessä yläleuan hampaiden poisto, sittenkun uskallan mennä.Kyllä hampaiden pitäisi toimia alusta alkaen kunnolla.Hirvittää jo etukäteen mitä tuleman pitää.


    • pettynyt

      Olen saanut puolitoista kuukautta sitten kummankin proteesin enkä käytännössä ole voinut pitää päivittäin kuin ylä proteesia. Ensimmäinen viikko tietenkin oli pahin kun ainakin mulla oli koko ajan oksettava olo ja pää myös kipeä.
      Ala proteesia hiottiin kaksi kestaa että istuisi paremmin mutta eihän siitä mitään tullut sillä minulla oli ala ikenessä luu kyhmyjä joita proteesi painoi, no nyt kyhmyt on poistettu ja haavat parantuneet mutta nyt proteesi on aivan väljä eikä tietenkään pysy ollenkaan.
      Myös ylä osa kyllä "keikkaa" irti jos yrittää puraista jotain, ensimmäinen suunniteltu pohjaus on parin kuukauden päässä.
      Kaiken kaikkiaan olin saanut muiden käyttäjien mieli piteistä paljon positiivisemman kuvan teko hampaista kun mitä nyt kun ne on omassa suussa, on tullut eteen monia asioita joita ei tullut ajatelleeksikaan aiemmin kuten esimerkiksi että ruoasta on kadonnut maku kun kitalaki on peitossa ja nieleminen on tietysti aluksi hankalaa. Ruoka valio on kyllä muuttunut ja kai vähentynytkin kun syöminen on vielä tässä vaiheessa lähinnä epä miellyttävää.

      • heiluu

        Onneksi ei ole vaakaa,en tiedä paljonko paino on pudonnut.Heikottaa kun ei saa ravintoa.Onneksi olen lomalla vielä ensi viikon.Pitää huomenna hakea kiinnitysainetta jos tilanne paranisi.Voisi edes syödä ja puhua.Toivon mukaan.Alahampaista meinaan kyllä pitää huolta.


      • asettuu...
        heiluu kirjoitti:

        Onneksi ei ole vaakaa,en tiedä paljonko paino on pudonnut.Heikottaa kun ei saa ravintoa.Onneksi olen lomalla vielä ensi viikon.Pitää huomenna hakea kiinnitysainetta jos tilanne paranisi.Voisi edes syödä ja puhua.Toivon mukaan.Alahampaista meinaan kyllä pitää huolta.

        Kyllä se niin on, että nimenomaan immediaattiproteesi on ongelmallinen. Kuten aiemmat nimimerkit ovat kertoneet, menee muutama kuukausi, että ikenet vetäytyvät ja hampaat tulevat väljiksi. jos kehtaisi olla parikin kuukautta ilman hampaita ja proteesi tehtäisiin vasta sen jälkeen niin tulisi kerralla hyvä. Mutta ei hätää sinunkaan kohdalla. Käyt pohjauttamassa tekarisi parin kuukauden kuluttua, niin homma alkaa jo varmasti tuntua paremmalta, ja hampaat pysyvämmiltä. Puhun tuon kokemuksesta. koska käytän molemman puolen kokoproteeseja ja olen tottunut niihin ihan hyvin. Hyvä kiinnitysaine on Goregan Ultra. Käytin sitä jonkin aikaa kun laitoin alaproteesin, nimenomaan sen kiinnitykseen. Nyt en käytä mitään.


    • proteesit rippilahja

      Kannattaa pitää hyvää huolta omista hampaista, tulee halvemmaksi ja on
      aina sopivat. Onneksi nykyisin pidetään lasten hampaista huoli.
      Tekareiden kanssa pärjää, kun löytää hyvän hammasteknikon.
      Pitää malttaa odottaa että ikenet vetäytyvät hampaiden poiston jälkeen, onhan
      selvää jos heti tehdään tekarit ettei ne suussa pysy. Voihan ottaa lomaa ja olla
      komerossa hampaan poiston jälkeen :)

      • Anonyymi

        Minulle hammaslääkäri neuvoi että 3 kk päästä tekarit yläleukaan,kun otettiin 5 hammasta edestä pois,yhden poskihampaan jätti ottamatta,en saanut selitystä miksi ei voinut vaikka eri kerralla ottaa.Nyt 3 v vanha proteesi on painanut purennan vinoon,proteesin hampaat kuluneet,ei voi enää pitää.


    • proteesifaktaa

      Otetaas taas kertaus. Irtoproteesien laittamisessa on kaksi vaihtoehtoa, silloin kun on vielä omia hampaita poistettavana. Kummassakin on hyvät ja huonot puolet, kumpikaan vaihtoehto ei ole "kerralla hyvä". Tämä kannattaa pitää mielessä. Jos proteeseihin suhtautuu negatiivisesti alun alkaen, hankaluudet tuntuvat suuremmilta, kuin jos edes yrittää nähdä jotakin positiivista.

      1. Immediaatti- eli välitön proteesi

      ei tarvitse olla ilman hampaita
      luun surkastumisen on todettu olevan vähäisempää kuin vaihtoehdossa 2.
      tottumisen sanotaan olevan nopeampaa (kieli yms kudokset eivät ehdi vallata tyhjää tilaa).
      - kun hampaat poistetaan, kun proteesi on jo valmiina, proteesia ei päästä sovittamaan suussa (ainakaan yleisimmin viimeiseen säilytettävien etuhampaiden kohdalta), jolloin
      - proteesi asetetaan puutuneen kudoksen päälle, eli ei tunne jos painaa jostain
      - edellisen estämiseksi, proteesiin jätetään väljyyttä, turpoamisvara (muuten proteesi ei ehkä menisi paikalleen ollenkaan), tämän vuoksi
      - kun turvotus laskee, proteesi käy väljäksi. Tähän käytetään väliaikaista pohjausainetta tiivistämään sekä proteesin kiinnitysainetta mahdollisesti lisäapuna.
      - proteesin ulkonäköä ei voi testata värin tai hampaiden asennon tai muodon osalta etukäteen suussa.
      - tilanteesta riippuen tarvitaan 1-2 pohjausta akryylillä: hinta nousee.
      - joskus voidaan joutua tekemään jopa kokonaan uusi proteesi, jos muutos on suuri. Joskus osa hampaista voidaan joutua asettelemaan uudelleen ja irrottamaan sitä varten (sen aikaa pitää olla ilman hampaita kun proteesi on korjattavana).

      2. Proteesi hampaattomaan leukaan

      proteesia päästään sovittamaan valmistuksen aikana ja voidaan tehdä "kaikki välivaiheet", näin lopputulos on selvillä paremmin.
      istuu heti alkuunsa paremmin, kun luu- ja ienharjanne on ehtinyt jo jonkin verran muotoutua ja parantua
      yleensä vain yksi pohjaus tarpeen ja sekin vähän myöhemmin vrt 1.
      - kun omat hampaat on poistettu, poistokohtien on annettava parantua kolmisen kuukautta, eli hampaaton kausi on pitkä.
      - Silti luu muuttuu voimakkaasti vielä parin ensimmäisen vuoden ajan, jopa hieman voimakkaammin kuin vaihtoehdossa 1, vaikka tämä onkin hieman paradoksaalista (luu surkastuu, kun sitä ei käytetä; luu surkastuu nopeasti, jos sitä kuormitetaan väärin eli huonosti istuvalla proteesilla, nämä yl. osaproteeseja).
      - tottuminen voi olla hitaampaa, kun on jo ehtinyt tottua siihen, että suussa on tilaa.
      - edullisempi hinnaltaan.

      Nämä nyt tulivat äkkiä mieleen. Tuon ensimmäisen vaihtoehdon ensimmäistä plussaa pidetään nykyään niin suurena, että ollaan valmiita kestämään miinuspuolet. Harva voi olla hampaitta niin pitkään, kun olisi tarvis, ja lyhyemmästä ajasta taas ei ole hyötyä.

    • proteesifaktaa

      Hups, vaihtoehto 2: alhaisempi hinta on tietty plussaa :)
      Ja tällä ei sitten ole tekemistä hammaslääkärin palkkion kanssa - hammasteknikon kulut ovat suuremmat, kun joutuu muotoilemaan kipsimallin uuteen uskoon poistettavien hampaiden kohdalta. Jaa, no joskus hml voi ottaa "vaativan proteesin" hinnan, mutta niin se on muissakin proteeseissa, jos on aikaavievempi tapaus.

    • alakokoproteesi

      Niinpä. Olishan se vielä vaihtoehto 1 ja puoli, noiden kahden välimuoto. Sanotaan lääkärille, että otetaan hampaat pois poskista, myös kulmahampaat ja jätetään etuhampaat. Annetaan niiden poskipuolien parantua kunnolla pari kuukautta. Ennen viimeisiä etuhampaiden poistoja varataan aika erikoishammasteknikolle, ja aloitetaan proteesien teko siellä mahdollisimman pian, muutaman päivän ehkä viikon kuluttua viimeisistä poistoista. Näin kokonaan hampaaton kausi jää n. kahteen viikkoon, ja lopputulos on parempi, kuin immediaattiproteeseissa. Pohjaamisen tarve tulee kyllä vastaan tässäkin vaihtoehdossa nopeammin, kuin jos malttaisi odottaa hampaitta sen muutaman kuukauden. Hymyily tietysti on melko suppeaa tuona väliaikana, kun on kulmahampaatkin pois, mutta ei kuitenkaan mikään hampaaton irvistys:)

      • jephep 21

        Sori , väärin meni erikoishammasteknikko voi tehdä vain hampaattomaan leukaan kokoproteesin eli ei siis osaproteesia joka on ainakin vielä hammaslääkärin vastuulla. Näin sanoo laki.


      • alakokoproteesi
        jephep 21 kirjoitti:

        Sori , väärin meni erikoishammasteknikko voi tehdä vain hampaattomaan leukaan kokoproteesin eli ei siis osaproteesia joka on ainakin vielä hammaslääkärin vastuulla. Näin sanoo laki.

        Jos minulle vastasit, niin näinhän minä sanoinkin, jos tarkkaan luit, kun sanoin että ennen viimeisiä poistoja varataan aika erikoishammasteknikolle. Siis kun viimeisten poistojen ajankohta on tiedossa, niin pääsee heti pikimmiten sen hampaista tyhjän suun/leuan kanssa erikoishammasteknikon luo proteesin tekoon. Voihan sen ajan toki varata viimeisten poistojen jälkeenkin, mutta tulee varmempi olo kun sopii ajoissa teknikon kanssa proteesien valmistamisen aikataulusta.


    • hirvi

      mie ite tehin hirven luusta hamphaat ja jo vain hyvät tuli ja lihasopnki sain ku keittelin luita

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      85
      4520
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      124
      3919
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2471
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      196
      1473
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1233
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1178
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1173
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1143
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1045
    Aihe