Jazz-harrastajien suhtautuminen

klassiseen ja popmusiikkiin

Ihan mielenkiinnosta kyselen, miten te kiivaimmat jazz-puritistit suhtaudutte länsimaiseen (ja miksei muidenkin kulttuuriperinteiden) taidemusiikkiin tai moderniin populaarimusiikkiin. Kaikki jazzarit saavat toki vastata, kysymys on omistettu muillekin kuin jazz-puritisteille.

Oletteko juuttuneita omaan suosikkitraditioonne ja täten pidätte kaikkea muuta musiikkia kelvottomana roskana? Tällaista suhtautumista näkee monesti klassisten musiikin kuuntelijoiden kohdalla. Miten suhtaudutte esim. rockiin? Tai wieniläisklassismiin?

Ja ensisijaisesti, jos vihaatte muuta kuin jazzia, niin miksi? Mikä tekee mielestänne jazzista ylimmän musiikkityylin?

14

694

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • F13b5

      -Ei ole ylintä musiikkityyliä.
      -Jazzissa sovelletaan länsimaisen taidemusiikin harmoniaa ja paljolti afrikkalaisperäistä rytmiä, ja nämähän ovat myös modernin populäärimusiikin aineksina. Yleisö on painottunut toisin kuin popissa, ei niinkään iän, vaan muiden tekijöiden suhteen.
      -Nuo raja-aidat ovat suhteellisia eivätkä aina tarpeellisia.
      -Uusi ja tuore luova teko (ennen sekä nyt) yleensä ottaen kiinnostaa enemmän kuin jäljittely.
      -Tällaisissa asioissa voi puhua vain omasta puolestaan.

      • bbrass

        Oon aika paljon samaa mieltä. Lisäksi olisin sitä mieltä, että jazzin muusta musiikista erottaa kolmimuunteinen rytmin käsittely, jonka Canadian Brass demonstroi hyvin soittamalla Bachia kolmimuunteisesti: http://www.youtube.com/watch?v=miB8p0Kgv5c --> Bach kuullostaa aivan jazzilta --> Klassisella ja jazzilla ei ole ristiriitaa; pikemminkin päinvastoin; kumpikin pyrkii aika lailla saman tapaiseen tunteiden välittämiseen.


    • jazzisti

      En ole kiivaimmasta päästä, mutta vastaan kuitenkin.
      Erinomaista musiikkia on jazzin lisäksi myös
      klassinen, ooppera ja blues. Suomalainen musiikki on
      täysin kelvotonta roskaa, varsinkin suomirock.
      Sanoitukset ovat vain jotenkin niin ... heikkoja.
      Lisäksi populaarimusiikki on jotain täysin
      käsittämätöntä. Kaikki muu oikeastaan menee.
      Paitsi punk.

      • klassista musiikkia

        ja jos diggaat klassisesta, niin mikset sitten siitä suomalaisestakin eli esimerkiksi Sibeliuksestamme? Niiiin?

        Eikä kaikki suomimusa todellakaan ole roskaa, tässä suhteessa sulla lienee vielä paljon kuultavaa.

        "Populaarimusiikki täysin käsittämätöntä"

        Blues lasketaan populaarimusiikiksi ja joskus myös jazz. Mielestäni avarakatseisuus on hyväksi musiikkiharrastajan kohdalla.

        Tekisi hyvää sinullekin. ;D


    • pa muusikko

      Niin minusta musiikki on kommunikointia. Vaikea sitä muuten on määritellä.
      Hyvää on se missä säveltäjä pystyy sen asiansa esittämään kuulijalle. Olkoo se vaikka puolukan varpujen havinaa tai kumpulaisen sepin terapiaa.

      Jos vielä kiteyttäisi niin voihan se olla vain sana AIKA!

    • Outlawgosse

      Esimerkiksi dixielandin osalta jazz on rentoa, elävää ja swengaavaa menoa. Koulukuntia on monia ja makuja lukemattomia eikä kaikki aina mielestäni mahdu jazz nimikkeen sisään.

      Klassinen musiikki taas edellyttää kuulijalta suurempaa perehtymistä aiheeseen ja jos halutaan etsiä maailman ehkä kauneimpia melodioita niin ne löytyvät operettimusiikin puolelta.

      Voidaanko jotakin musiikkia pitää kelvottomana roskana on taas aivan henkilökohtainen asia. Kiivaampia väittelijöitä lienevät populaarin kuuntelijat ja eräät vanhakantaiset klassikot. Se että pystyy kuuntelemaan musiikkia laidasta laitaan on rikkaus eikä rasite.

      Tähän roskamusiikki kategoriaan sopinee parhaiten tietokoneen sävellysohjelmilla tehty rock ja jazz. Niissä kaikki on musiikillisesti oikein, mutta melodiat ovat hengettömiä.

      • on kyllä kaikista

        haastavin musiikinlaji, siinä kun ei ole aina sitä mieleenpainuvaa melodiaa tai miellyttävää harmoonisuutta. Vaatii paljon kuuntelua.


    • Timo Parma

      Klassinen on OK, etenkin Bartok, Honegger, Milhaud, Shostakovitsh, Prokofjev, Walton, ja vanhemmalta puolelta Vivaldin jotkut konsertot. Romattisesta klassisesta en paljoa piittaa, kovin paksua ja pateettista. Modernista "popista": rockpuolelta futaa vain joku harva juttu. Soul, reggae, hiphop, MPB ja kuubalainen seka puertoricolainen jydy sitavastoin ovat rautaa.

      • wieniläisklassismin ohella

        taidemusiikin hedelmällisintä aikaa. Totta kai musiikkifani saa tykätä mistä ikinä ja olla esimerkiksi romantiikasta mitä mieltä haluaa - mutta ilman Beethovenia, Schubertia, Brahmsia ja muita keskeisiä romantikkoja tuskin olisi noita mainitsemiasi modernimman klassisen musiikin helmiäkään.

        Kuunteles se Beethovenin 3. sinfonia vielä pari kertaa. ;)


      • kuuntelet? :O

        Mielenkiinnostaa kysyn. Vaikka suurin hiphopista on roskaa, on senkin genren saralla tehty mahtavia juttuja, kuten Public Enemyn vuoden 1988 klassikkolevy!

        Mustan musiikin merkkipaalu.


      • Timo Parma
        wieniläisklassismin ohella kirjoitti:

        taidemusiikin hedelmällisintä aikaa. Totta kai musiikkifani saa tykätä mistä ikinä ja olla esimerkiksi romantiikasta mitä mieltä haluaa - mutta ilman Beethovenia, Schubertia, Brahmsia ja muita keskeisiä romantikkoja tuskin olisi noita mainitsemiasi modernimman klassisen musiikin helmiäkään.

        Kuunteles se Beethovenin 3. sinfonia vielä pari kertaa. ;)

        Klassinen romantiikka pysyy meitsille kummallisena muistona. Tsennaan kylla paljon sita kamaa mutta en jaksa varsinkaan karseeta pauhu-Beethovenia kuunnella, oon saanu tarpeeksi - paitsi kaksi viime vuosiensa jousikvartettoa jotka ovat ylinaurettavuudessaan kivoja nkuunnella.

        Yksi karju on poikkeus, ja se on niin saatanan sentimentaalista etta se alkaa jo olla kova sana siina lajissa eli vakavaa naurettavuutta mutta toisella tavalla kuin Pauhun kvartetot. Sergei Rahmaninov ja sen 2. ja 3. pianokonsertot. Niista tulee hauska mieli.


      • paljon, että...
        kuuntelet? :O kirjoitti:

        Mielenkiinnostaa kysyn. Vaikka suurin hiphopista on roskaa, on senkin genren saralla tehty mahtavia juttuja, kuten Public Enemyn vuoden 1988 klassikkolevy!

        Mustan musiikin merkkipaalu.

        jos kuuntelee vain yhtä lajia, on se kovin suppeaa. Olemme tähän mennessä jorisseet vain länsimaisesta musiikista, emme esim. Intian ja Kiinan KÄSITTÄMÄTTÖMÄN KAUASKANTOISISTA musiikkihistorioista ja -perinteistä...


    • puuteripudeli

      ..tarkoittanet henkilöä, joka on juuttunut omaan suosikkitraditioonsa ja pitää kaikkea muuta musiikkia kelvottomana roskana. Lisäksi se vihaa muuta kuin jazzia ihan vaan kiivailun vuoksi. En tunne ketään semmoista mutta voi silti olla olemassa, onhan Ari Vatanenkin

    • kailos

      mutta Jazzia tulee kuunneltua varmaan eniten tällä hetkellä. Kuuntelen myös Rockia, Poppia ja sitten esim. jotain ambient musiikkia, tilanteen mukaan. Olen huomannut että Pop ja suomirock fanit ovat kaikkein ahdasmielisimpiä mitä tulee muuhun musiikkiin. Esimerkiksi jos minulla on vaikka GrooveFM autossa päällä ja joku tulee kyytiin niin yleensä heissä herättää suurta hämmennystä miksi kuuntelen sellaista p**kaa ja pyytävät sitten ruuvaamaan sinne jonkun valtavirran kanavan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe