jänisrutto

metästäjä

Tunteeko metsästyksen vastustajat jänisruttoa ja mitä se tekee jänis kannalle jos se iskee pupu populaatioon niin ja mistä jänisrutto aiheutuu.
Vastauksia odotellessa putsailen haulikkoni öljyistä huomista jäniksen metsästys reissua varten.

13

10518

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • metsä

      Lue metsästäjän oppaasta mikä se on. Ja mitä merkitystä sillä on mistä viruksesta se aiheutuu.

      Voisit noi yhdyssanat kirjoittaa yhteen.

      • Metästäjä

        Tautiin sairastunut jänis on välinpitämätön ympäristöstään ja saattaa olla liikkeellä myös päiväsaikaan.Eläimen liikkeet onhitaita sillä on tasapainohäiriöitä ennen kuolemaa myös kouristuksia.
        Tauti tarttuu myös ihmiseen pääasiassa imevien hyönteisten ja hämähäkkieläinten (hyttyset, paarmat, mäkärät, puutiaiset)välityksellä.Taudin voi saada myös käsittelemällä sairaita eläimiä tai sairaiden myyrien eritteillään saastuttamia heiniä.
        Muita jäniksillä esiintyviä sairauksia on valetuberkuloosi,Pasteurelloosi,listerioosi,Sikaruusu,Salmonelloosi ja stafylokokkoosi useimmat näistä voivat tarttua ihmiseen.
        Joten annetaan metästäjien metästellä nuita niin ihania pupuja ja samalla pitää kanta sopivana niin vältytään näiltä taudeilta myös me ihmiset.Vetäsin muuten ulkomuistista korjaa jos on muisti virheitä ja yhdyssana virheitä.


    • jussi

      eiköhän anneta jänesten ite hoitaa sairautensa eihän nekää tuu karsimaan meitä jos meihin jokin tauti iskee vai?

      • kemppainen

        soittakoon se lemmikkipuudeli itse sinne eläinlääkärille, jos suolet on solmussa. ja kyllähän ne kolari-hirvetkin kuolee itsekkin kun tarpeeksi kauan odottaa.


    • allah

      Jänisrutto voi tarttua myös ihmiseen.Jäniskanta romahtaa jyrkästi ruttoepidemian sattuessa.Jänisrutto puhkeaa helposti kun jäniskanta on kovin runsas.Myyrät kantavat jänisruttobakteeria selkärepussa.Ettekö ole nähneet?

      • Metästäjä

        Tulihan sieltä yksi asiallinenkin vastaus.
        Ja vielläpä oikein,että eiköhän anneta metästäjien pitää kanta sopivana ja se tapahtuu metsästyksenä.
        Ja kyllähän tuo jänisrutto varmasti on kivuliaskin pupu paralle mukavahan se on ,että niitä on edes vähän kuin ,että ei yhtään vai mitä yhdyssana nikkarit ja viherihmiset.


    • eli tularemia

      tarttui minuun kauan sitten.Imusolmukkeet turposivat ja kuume nousi.Siinä kaikki.Jänis kuolee aina,oireena outo pelottomuus ja välinpitämättömyys.Jänis on hyötynyt ihmisen muuttamasta ekojärjestelmästä.Jänisruttoon tehoaa haulikko parhaiten.Tätä hoitomenetelmää ahkerasti olenkin käyttänyt.Ammun vuosittain 10-20 jänistä.

      • pupu

        niin niin... ammuhan sinä vain eihän ihmistäkään ammuta jos se sairastaa jotain tarttuvaa tautia..
        miksi siis jäniksiä?
        pitäs pikkuisen miettiä ennenkuin ampuu.
        onko se oikein että eläviä olentoja tapetaan? samanlainen elämänliekki sillä on jänikselläkin kuin ihmiselläkin ja varmasti haluaa elää ihan yhtäpaljon kuin mekin..


      • kemppainen
        pupu kirjoitti:

        niin niin... ammuhan sinä vain eihän ihmistäkään ammuta jos se sairastaa jotain tarttuvaa tautia..
        miksi siis jäniksiä?
        pitäs pikkuisen miettiä ennenkuin ampuu.
        onko se oikein että eläviä olentoja tapetaan? samanlainen elämänliekki sillä on jänikselläkin kuin ihmiselläkin ja varmasti haluaa elää ihan yhtäpaljon kuin mekin..

        kettu näyttää esimerkkiä, lopetan jänisten metsästyksen.


      • kukaan ei nuku
        kemppainen kirjoitti:

        kettu näyttää esimerkkiä, lopetan jänisten metsästyksen.

        mikä neuvoksi?pihallamme on esiintynyt päivittäi kaksikin eri pupua.sekarotuinen koiramme toki vainuu ne koska osa on ajokoiraa,mutta metälle ei mahdollisuuksia koira hyppii pitkin seiniä saako piha jäniksen lopettaa jollain koska täällä ei nukuta jos ei pupua saa hävitettyä jollain keinoin alkaa olla tosi ongelma.


    • Jussi

      Jänisrutto tulee varmuudella jäniksiin, ellei kantaa veroteta riittävästi. Mikäli kanta paisuu ylisuureksi, niin rutto tulee ja putsaa käytännössä koko kannan. Meidän seuran alueelta rutto vei jänöt tuossa 3 vuotta sitten, ja ei ole kanta vieläkään noussut kovinkaan kaksiseksi. Muutamat jäljet silloin tällöin näkyy, mutta kyllä on vähissä. Ennen ruttoa oli jäniksiä todella paljon ja se ennakoi tietenkin tätä. Olisi vaan pitänyt silloin metsästää talkoilla niitä pois, niin olisimme pupujen kanssa välttyneet tältä.

    • myös metsästäjä

      Pupun metsästys alkaa 1.9 täällä keskisuomessa.

    • Late Lapista

      Arno Forsius

      Tularemia eli jänisrutto

      Tularemia eli jänisrutto on Suomessakin kesäisin ja syksyisin ihmisillä toisinaan todettava bakteerin aiheuttama sairaus, joka on kuitenkin varsinaisesti jyrsijöiden ja lintujen tauti. Suomalainen nimitys jänisrutto osoittaa taudin tavallisimman tartuntalähteen Suomessa.

      Tularemian tieteellinen nimi viittaa Yhdysvaltojen Kaliforniassa olevaan Tularen piirikuntaan, jossa tauti ensimmäisen kerran todettiin. Piirikunta sijaitsee kaislikkoisen Tule-järven ympärillä noin 320 km kaakkoon San Franciscosta. Järven nimi johtuu meksikolaisten käyttämästä sanasta tule, joka tarkoittaa kaislikkoa.

      Yhdysvaltalainen Martin kuvasi Tularen alueella vuonna 1907 vaikean silmän sidekalvontulehduksen eräällä kaniininmetsästäjällä. Samalla alueella George W. McCoy kuvasi vuonna 1911 rutonkaltaisen taudin jyrsijöillä. Samana vuonna Pearse kuvasi siellä kuusi tapausta ihmisillä hyönteisenpureman seurauksena. MacCoy ja Charles W. Chapin eristivät vuonna 1912 alueella kuolleilta maaoravilta bakteerin, jolle he antoivat nimen Bacterium tularense. Samana vuonna Wherry löysi kyseisen bakteerin ihmiseltä ja hän totesi myöskin, että jänis oli merkittävä taudin lähde.

      Edward Francis tutki vuosina 1919—1920 Utahissa kaniinien kuumetautia. Hän totesi silloin, että eräs karjatilallinen oli kuollut kuumetautiin saatuaan tartunnan hirvipaarman (deer fly, Chrysops discalis, joka ei ole sama kuin Suomessa tavattava hirven täikärpänen) puremasta. Kuolleesta löydetty bakteeri aiheutti marsuun istutettuna McCoyn kuvaaman kaltaisen taudin. Juuri Francis antoi vuonna 1922 taudille nimen tularemia. Hän totesi myös kaniinien täin (Haemodipsus ventricosus) tartuttavan tautia.

      Englannin kielessä tularemiasta käytetään myös nimiä Deer-Fly Fever, Tick Fever ja Rabbit Fever. Japanissa bakteeri todettiin vuonna 1925 potilaalta, joka sairasti ns. Oharan tautia. Sen taudinkuva oli tunnettu Japanissa jo yli 120 vuoden ajan. Taudin aiheuttajan nimenä on ollut sittemmin Pasteurella tularensis, Yersinia tularensis ja nykyään Francisella tularensis edellä mainitun tutkijan mukaan.

      Tautia jyrsijöistä ihmiseen ja muihin eläimiin levittävät useat verta imevät niveljalkaiset, kuten hirvipaarma (esim. Chrysops discalis), mäkärät ja hyttyset, täit (esim. Haemodipsus ventricosus) sekä puutiaiset (esim. Dermacentor, Haemaphysalis, Rhipicephalus, Amblyomma ja Ixodes-lajit). Yhdysvaltalaiset R. R. Parker ja Spencer sekä R. G. Green selvittivät 1920-luvun loppupuolella erityisesti puutiaisten osuutta tularemian välittäjinä eli vektoreina. Taudinaiheuttaja voi siirtyä täysikasvuisesta puutiaisesta myös sen muniin ja niistä edelleen toukkiin ja nymfeihin, joten nekin voivat olla tartuttavia. Suomessa tartunnan levittäjinä ovat yleisimmin mäkärät, hyttyset ja paarmat. Meillä epidemia rauhoittuu syksyllä niiden kuollessa yöpakkasten johdosta.

      Tularemiaa esiintyy kaikkialla maapallon pohjoisen puoliskon lauhkeilla alueilla. Ihmisten saamien tartuntojen määrä on yhteydessä taudin yleisyyteen jyrsijöiden keskuudessa, mikä puolestaan riippuu tavallisesti jyrsijäkantojen suuruudesta. Venäjällä oli vuosina 1926—1929 ihmisissä yli 1100 tapausta ja Turkissa todettiin 112 tapausta vuonna 1936. Norjassa tularemiaan sairastui vuosina 1930—1932 noin 50 kettutarhan työntekijää, vaikka ketut olivat terveitä. Ruotsissa ilmeni 115 tularemiatartuntaa vuonna 1937.

      Suomessa ensimmäiset tularemiatapaukset ihmisillä todettiin vasta vuonna 1966. Yleensä tartuntoja on vuosittain joitakin kymmeniä. Eniten tartuntoja on todettu meillä vuonna 1983, jolloin niitä ilmoitettiin 550, suurin osa Pohjois-Suomesta. Loppukesällä 1993 Suomessa oli taas noin 30 tularemiatapausta Joroisissa ja sen lähiympäristössä. Oireena oli märkivä hyönteisen purema, suurentunut alueellinen imusolmuke sekä jatkuvaa kuumetta ja särkyjä.

      Tartuntalähteet ovat vaihdelleet eri alueilla. Yhdysvalloissa se on ollut tavallisimmin villikaniini, Venäjällä ojamyyrä ja Suomessa jänis. Tularemiaa on todettu kaikkiaan noin 50:ssä eri eläin- ja lintulajissa, joita ovat edellä mainittujen lisäksi mm. maaorava, hiiri, sopuli, lammas ja fasaani. Suomessa tauti pesii mm. myyrissä, hiirissä ja piisameissa. Ihminen saa tartunnan eläimistä joko kosketuksen tai verta imevien hyönteisten välityksellä.

      Kosketustartunta tapahtuu tavallisesti ihossa olevien haavojen kautta, esim. eläinten puremista, turkiksia nylkiessä ja muokatessa tai riistaa ravinnoksi valmistaessa. Tartuntoja ovat aiheuttaneet myös puuutiasten ulosteet lampaiden keritsemisen yhteydessä ja vieläpä loiseläinten tappaminen. Taudin ei tiedetä tarttuvan ihmisestä toiseen, mutta raskaana olevalla tauti on siirtynyt sikiöön. Tartunnan ehkäisemiseksi on syytä noudattaa varovaisuutta riistaeläimiä käsitellessä. Ravinnoksi käytettävä riista on kypsennettävä kunnolla.

      Kosketustartunta on mahdollinen myös näennäisesti terveen ihon, silmien sidekalvojen sekä hengitysteiden limakalvojen kautta. Venäjällä ja Turkissa on kuvattu myös muutama epidemia, jotka ovat syntyneet ojamyyrien saastuttaman puroveden käytöstä peseytymiseen. Maanviljelijät voivat saada tularemian heinän pölystä, jos heinissä on pesinyt tautia sairastavia hiiriä. Laboratorio-oloissa on tapahtunut runsaasti tartuntoja.

      Infektion tartuntapaikassa on tavallisesti punoittava turvottuma, joka voi olla melko huomaamaton. Alueelliset imusolmukkeet ovat yleensä suurentuneet ja potilaalla on kuumetta, joka voi olla septistä. Keuhkojen kautta saadussa tartunnassa paikallisoireet voivat puuttua. Tauti kestää 2—4 viikkoa ja kuolleisuus siihen on 4—5 %. Suomessa tapaukset ovat olleet yleensä melko lieviä, mutta Yhdysvalloissa ja Kanadassa tauti on ollut usein hengenvaarallinen. Tauti on Suomessa luokiteltu ilmoitettavaksi yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi.

      Tularemian oireiden ilmaantuessa on hakeuduttava hoitoon. Tautiin tehoavat erityisesti streptomysiini sekä siprofloksasiini. Streptomysiinille kehittyy kylläkin usein resistenssi jo muutamassa päivässä. Sairastettu tauti antaa yleensä pitkään kestävän suojan uutta tartuntaa vastaan. Tautia vastaan on olemassa rokote, jonka antama suoja kestää muutaman vuoden. Sen käyttöön ei ole normaalioloissa erityistä tarvetta. Se saattaa tulla kysymykseen lähinnä, jos on syytä pelätä tularemian käyttöä biologisena aseena. Katso myös Biologien sodankäynti.

      Kirjoitus on luonnosteltu 1993. Viimeistelty maaliskuussa 2000. Julkaistu hieman lyhennettynä Suomen Lääkärilehdessä 2001: 30—32: 3091. Vähäisiä täsmennyksiä syyskuussa 2006.

      Kirjallisuutta:

      Karasszon, D.: A concise history of veterinary medicine. Budapest 1988

      Lääketieteellinen mikrobiologia. Toim. O. Mäkelä ja muut. Duodecim. 6. uudistettu laitos. Jyväskylä 1993.

      Maxcy, K. F.: Rosenau Preventive Medicine and Hygiene. Seventh Edition. USA 1951

      Müller, R.: Medizinische Mikrobiologie. Vierte, neubearbeitete Auflage. München und Berlin 1950



      Late Lapista

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Immu otti pataan

      Olen pettynyt, hänen piti viedä Stagalaa kuin litran mittaa - mutta kuinka kävikään? Voi hemmetti sentään.... Ääääääh!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      2505
    2. Näetkö feminismin uhkana

      Vai mahdollisuutena kun deittailet naisia? Mitä miehet mieltä feminismistä?
      Ikävä
      203
      1190
    3. Tykkäätkö halaamisesta?

      Minä en. Tänään tuttava, jolle olen maininnut että en pidä halaamisesta, yritti halata minua ja olen vieläkin ihan raivo
      Maailman menoa
      113
      1091
    4. Hinduilu on suurta eksytystä

      tekosyvällinen tarina uppoaa moneen. Harhautusta todellisen Jumalan yhteydestä. Kuka haluaisi nähdä sielunvaelluksessa
      Hindulaisuus
      389
      940
    5. Malmin tapaus on järkyttävä

      Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi
      Maahanmuutto
      298
      911
    6. Miksi kaivata miestä

      jolla ei edes muna toimi?
      Ikävä
      98
      888
    7. Mitkä asiat teidän elämässänne on

      Tällä hetkellä parasta?
      Ikävä
      66
      868
    8. Kyllä me vaan

      Tykätään toisistamme ❤️ siinä ei ole mitään väärää kenellekään
      Ikävä
      53
      851
    9. Oot nainen kaunis

      muista hymyillä jatkossakin.
      Ikävä
      46
      839
    10. Mitä haluaisit kysyä

      Kaivatultasi?
      Ikävä
      60
      822
    Aihe