Ylisuojelevat vanhemmat vai normaalia huolehtimista

minttuminttu

Ehkä hieman huono aloitus tähän "suku on pahin" osioon, mutta siis, olen huolissani parhaasta ystävästäni. Mielestäni ystävälläni on todella tiukat vanhemmat, ainakin jollain mittapuulla. (ehkä kaikista ei tunnu siltä, mutta näen, että hän on kärsinyt varsinkin viimeaikoina). Kaverini, 16 vuotta, kulkee skootterilla ja vanhempiensa kyydillä, koska asuu hieman syrjemmässä. Kaverini kotiintuloajat ovat tiukat, noin yhdeksitoista on oltava kotona viikonloppuisin, arkisin jos kyseessä on harrastus puolikymmeneltä, muuten kai jo seitsemältä. Hänen on oltava ruoka-aikoihin kotona ja vanhemmat määräilevät aresteja jos sattuu olemaan puoli tuntia myöhässä. Näissä kotiintuloajoissa ei ole joustoa ollenkaan ja en voi kutsua häntä yökylään, koska vanhemmat eivät päästä! Menemisistä on sovittava monta päivää etukäteen, kellon tarkkuudella. Joku saattaisikin olla tyytyväinen näihin rajoihin, mutta paras ystäväni on välillä todella stressaantunut asiasta, varsinkin viime aikoina ja erityisesti silloin jos joku on "erehtynyt" pyytämään häntä yökylään. Ystäväni on usein itkenyt sitä, että vanhemmat eivät kuulemma perustele kunnolla sääntöjään. Mielestäni on kummallista, että ystäväni, joka on kiltteyden perikuva (koulu menee hyvin, ei polta, ei juo), ei millään lailla saa luottoa vanhemmiltaan, vaan on kertonut, että luulee vanhempien lukevan päiväkirjaansa ja epäilevän tämän lähtevän juomaan, vaikka kyse olisi pelkästä kaverivierailusta! Vähän aikaa sitten hän kertoi, että vihaa olla kotona! Tietenkään en voi tarkkaa tilannetta tietää itse, mutta olisiko mitään keinoa jolla voisin asiaan vaikuttaa? Voisiko ystäväni tehdä jotain? En halua nähdä minulle rakkaan ihmisen tulevan enää entistä surullisemmaksi tästä asiasta. Yleisesti haluaisin keskustelua, että missä menee normaalisti huolehtivien ja ylisuojelevien vanhempien raja?

49

6233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äiti ja kaksi lasta

      Saimme heidät niin vanhana ja pitkän kaipauksen jälkeen , että voisin ilman muuta toimia pitkälti noin kuin kuvailet. Jos kovin alaikäisen lapsen alaikäinen ystävä pyrkisi puuttumaan kannustaisin toisenlaiseen seuraan..että semmoista. Skootteri on myös turhan riskialtis menopeli , ei rantaudu meille:)

      • holhous on vaarallista

        Tuollaisilla lasilla on kasvanut riski joutua huonoon seuraan ja pahoille teille kun pääsevät otteesta. Heillä vaaran viehätys kasvaa ja korostuu.


      • menestyvä
        holhous on vaarallista kirjoitti:

        Tuollaisilla lasilla on kasvanut riski joutua huonoon seuraan ja pahoille teille kun pääsevät otteesta. Heillä vaaran viehätys kasvaa ja korostuu.

        Karhunpalvelus, totta tosiaan!

        Vaaran viehätys kasvaa kokoajan, mitä enemmän näitä asioita pidetään

        perheessä tabuna. Nuori on aina nuori vain kerran ja mikäli hänelle ei ikinä

        anneta mahdollisuutta näyttää kykyjään itsenäisenä ihmisenä, hänen

        tuomiokykynsä ja todellisuuden tajuntansa hämärtyy.

        Kopulutus on todella hyvä asia, mutta mikäli koulut menevät tyystin kaiken

        sosiaalisen elämän edelle, ihmisestä tulee onneton pikkuhiljaa. Vanhemmat

        EIVÄT ole aina oikeassa, vaikka tosin suurimmassa osassa asia näin onkin.

        Hyvät vanhemmat älkööt te tuomitko nykymaailmaa siitä mitä se nyt on, vaan

        pitäkää aina mielessä, että se on kokoajan muuttuva kompleksi. Suomeksi

        siis: maailma ei ole enään sama, mitä se mitä se oli 70-luvulla. IRC ja

        "Mese" on tosi hyvä juttu lapsen sosiaalisten kykyjen kannalta (kunhan

        käyttö pidetään kohtuullisena).

        En itse ikinä aseta lapselleni huimia paineita lukioista ym. ym.

        Matemaattinen älykkyys on vain yksi monista eri älyä arvioivista tavoista.

        Mitä lapsenne on 25 vuotiaana, jos hänellä ei ole ollenkaan sosiaalisia

        kykyjä toimia yhteiskunnassa. Minun omat lapseni (4 kpl) käyttivät pienenä

        kovia huumeita (kokaiini, heroiini, ym) ja tiesin heti, että kotiarestilla

        asia ei ratkea. Annoin heidän itse tajuta asiansa ja kannustin mukana sen

        sijaan, että olisin pitänyt heitä 200 vuotta arestissa. Tänäpäivänä kaikki

        nuoret aikuiseni ovat päässeet aineista irti ja itsekkin tajunneet, kuinka

        typerää niitten käyttö oli. Heidän omien kokemuksien mukaan "tupakka on

        kivointa, kun se on kiellettyä". Minusta vertaus on siinä mielessä hyvä ja

        todellinen, koska vanhemmat eivät kuitenkaan tiedä aina, mitä kulissien

        takana tapahtuu, esimerkiksi:

        Serkkumme tuli meille aina synttäreillä ym. käymään useita kertoja vuodessa.

        Heillä oli käytössä todella ankarat kotiaresti järjestelmät ja

        kotiintuloajat olivat kello 7 maksimissaan ja jokaisesta myöhästyneestä

        minuutista tuli satikutia. Tämä johti siihen, että aina kun lapset tulivat

        meille (esim. synttärit), he tekivät meidän kanssa kaikkia niitä asioita,

        mitkä olivat heillä kotonaan ehdottomasti kiellettyjä, esimerkiksi sängyllä

        pomppiminen ja karkinsyönti arkena. Tätä tehtiin tietysti, kun vanhemmat

        olivat alakerrassa ja lapset oli ylhäällä "koulujuttujen" parissa.

        Serkkupoikien mielestä oli kiva rikkoa sääntöjä, mutta meidän lapset eivat

        oikeastaan olleet asiasta kiinnostuneita, sillä heillä oli jo todella kypsä

        asenne asiaan ja he tajusivat, että se on vaan sängyllä hyppimista, sillä he

        olivat saaneet pienenä toteuttaa itseään. Eli heidän arviointikyky oli ikään nähden todella hyvä. Samoin heidät pystyi huoletta päästämään yläasteelle, koska vanhempina tiesimme, että "rikottuja ikkunoita" ei tullut, koska sitä ei oltu sen kummemmin kielletty. Lapsemme tajusivat siis itse sen, että ikkunoitten hajoitus on tylsää ja tarpeetonta, koska heille oltiin annettu mahdollisuus toimia pienenä omien halujen mukaan, eikä kokoajan meidän pillin perässä.

        Nykyään huomaan monissa ihmisissä, että vaikka heillä on jo ikää ainakin 30 vuotta, he eivät ole eläneet päivääkään ja siksi he stressaantuvat helposti, eivätkä he osaa kehnosta ja suljetusta kasvatuksesta johtuneiden henkisten arpien takia hoitaa sosiaalista elämäänsä aina oikein nappiin.

        Pähkinän kuoressa:

        Olkaa tiukkoja, mutta älkää kieltäkö kaikkia. TV on hyvä, mutta ei liikaa. Tietokone on hyvä, mutta opettakaa jo pienenä sen maltillinen käyttö. Urheilu on tärkein asia maailmassa, sillä se vaikuttaa lapsen oppimiseen ja tietty yleiseen terveyteen. Opittakaa rahan käyttö aikaisin sen sijaan, että ette anna omille lapsillenne oikeutta heidän tiliinsä. Pyrkikää rajoittamaan arkisia asioita mahdollisimman vähän (mahdollisuuksien mukaan), sillä lapsi oppii omien valintojensa kautta parhaiten. Ja se tupakan poltto ei lopu sillä, että sanotte siitä. Mitä enemmän se on kiellettyä, sitä kivempaa se on.


    • .......

      tämä nyt ei mikään neuvo ole, mutta mielestäni nuoruus menee pilalle tuommoisella vahtaamisella. Itsekin tuli jonkin verran saman ikäisenä riideltyä vanhempien kanssa kotiintuloajoista jne. mutta onneksi kuitenkin joustoa löytyi ja suuremmilta taisteluilta vältyttiin. Nuo ajat ovat juuri niitä, joita nyt vanhempana muistelen kaiholla, kuinka mukavaa oli ystävien kanssa viilettää ja viettää iltaa

    • sillä on!

      Meillekään ei skootteri rantaudu, eikä mikään mopo. Jos ei ystäväsi ryyppää eikä polta, Ja saa käydä harrastuksissaankin, niin mikä häntä noissa ihan säällisissä kotiintuloajoissa sitten nyppii? Ja ihan on kohteliasta olla kotona ruoka-aikaan. Tässäkään ei ole mitään vikaa. En oikein ymmärrä, mikä on ongelma?

      • minttuminttu

        No kai se, että hän ei tuon kahden harrastuksen jälkeen saa mennä muualle, vaan jos hän haluaa mennä kaverille kylään täytyy yleensä jättää toinen välistä. Eli 16-vuotias tyttö istuu 5 päivää viikossa kotona. Mietin tätä omaltakin kantilta, että ei kai ne ajat haittais niin paljoa, jos sais mennä useammin, mutta kun ei saa ja jos yökyläilykin on kielletty niin...


      • yökyläilyä?
        minttuminttu kirjoitti:

        No kai se, että hän ei tuon kahden harrastuksen jälkeen saa mennä muualle, vaan jos hän haluaa mennä kaverille kylään täytyy yleensä jättää toinen välistä. Eli 16-vuotias tyttö istuu 5 päivää viikossa kotona. Mietin tätä omaltakin kantilta, että ei kai ne ajat haittais niin paljoa, jos sais mennä useammin, mutta kun ei saa ja jos yökyläilykin on kielletty niin...

        Tota seikkaa en todellakaan tajua? Ilman yökyläilyäkin on elämää. Tarvitseehan toki jotkut lävistyksiä ja tatuointejakin, ja tupakkaa ja alkoholiakin. Mutta niitä ilman tulee kans ihan hyvin toimeen.


      • muoti-ilmiö
        yökyläilyä? kirjoitti:

        Tota seikkaa en todellakaan tajua? Ilman yökyläilyäkin on elämää. Tarvitseehan toki jotkut lävistyksiä ja tatuointejakin, ja tupakkaa ja alkoholiakin. Mutta niitä ilman tulee kans ihan hyvin toimeen.

        Minäkään en ole koskaan ymmärtänyt.


      • viisikymppinen immeinen
        muoti-ilmiö kirjoitti:

        Minäkään en ole koskaan ymmärtänyt.

        ja siihen aikaankin jo oltiin välillä kavereilla yökylässä,ei mielestäni mitenkään kummallista.


      • *¨^**

        Ota huomioon että jos kuustoistavuotiaalla on kotiintuloaika seittämältä ja monella 11-12 vuotiaallakin on vasta joskus 8-9.
        "en voi kutsua häntä yökylään, koska vanhemmat eivät päästä! Menemisistä on sovittava monta päivää etukäteen, kellon tarkkuudella."
        Tuo on ehkä yksi pahimpia^^
        "että vanhemmat eivät kuulemma perustele kunnolla sääntöjään."
        Jos sääntöjä ei osata perustella ne ovat huonoja^^
        "joka on kiltteyden perikuva (koulu menee hyvin, ei polta, ei juo), ei millään lailla saa luottoa vanhemmiltaan, vaan on kertonut, että luulee vanhempien lukevan päiväkirjaansa ja epäilevän tämän lähtevän juomaan, vaikka kyse olisi pelkästä kaverivierailusta!"
        Vanhempien ei pitäisi lukea lapsen päiväkirjaa missään tilanteessa ja tuollainan epäily on suorastaan typerää^^
        "Voisiko ystäväni tehdä jotain?"
        Käske hänen sanoa vanhemmilleen: Perustele ___ sääntö.
        Jos ei auta hän voi sanoa: Jos et voi perustella sääntöä miksi sellainen on.
        Enempää en juuri nyt keksi.


      • ndås
        yökyläilyä? kirjoitti:

        Tota seikkaa en todellakaan tajua? Ilman yökyläilyäkin on elämää. Tarvitseehan toki jotkut lävistyksiä ja tatuointejakin, ja tupakkaa ja alkoholiakin. Mutta niitä ilman tulee kans ihan hyvin toimeen.

        No mieti vaikka sellainen tilanne, että kaveri pitää tyttöjenillan ja KAIKKI sun kaveriporukan tytöt on menossa, mutta sinä et pääse koska vanhemmat ei päästä. kyllä siinä vähän vituttaa


      • Kohdallaan

        Kyllä rajat ja aikataulut on hyvä olla vielä 16-vuotiaallekkin. Lisäksi pienet velvollisuudet myös kotitöiden suhteen kannattaisi jokaisen teini-ikäisen huoltajan asettaa, ihan normaali käytäntönä.

        Taitaa tämä asia enempi kaivella kysyjää, kuin sitä, jolle on mielestäni ihan järkevät säännöt asetettu. ; )


    • sapa25

      mulla oli sama homma nuorena.olin vielä 17wee kun oli noita kotiin tulo aikoja.sillon nuorena sitä ajatteli samoin kuin sinä nyt.mutta ajatteleppa asiaa tarkemmin.millasia ovat sellaiset vanhemmat jotka antavat lapsen tehdä mitä vain.ei rajoja,ei kotiintulo aikoja,ei kysellä miten menee,ei välitetä,jne jne. itse tajuan sen nyt mitä vanhempien ylisuojeleminen tarkoittaa.ei ole enää turvallista kulkea kaduilla,kun on kaikenlaisia hulluja... koittakaahan kestää tuo ylihuolehtiminen.hyvää ne vanhemmat vaan tarkottaa ja opitte myöhemmin sitä arvostamaan! sitten kun täytätte 18 vuotta niin saatte sitten mennä ja määrätä itsestänne.

      • ei ollut

        Minun vanhempani eivät varsinaisia kotiin tulo aikoja antaneet. Äitini sanoi että niin kauan kun minuun voivat luottaa saan itse päättää. Jos jollakin tavalla luottamuksen petän niin sitten loppui menot. Ja muutin ennen kuin täytin 16 opiskelemaan yli 250km päähän. Tätä luottamusta en ole tähän päivään mennessä pettänyt, ikää 25 ja kyllä edelleen pidemmistä reissuista äipälle ilmotan. Tiedän äitin kuitenkin huolehtivan joten parempi kun tietää missä menemme.


    • täti 46v.

      Kuvasit niin täsmälleen ystäväni tytärpuolen, että tekisi jo mieleni kysellä nimeä ja katuosoitetta. Tyttö on fiksu, älykäs ja urheilullinen. Hyvät käytöstavat halutessaan ja minä pidän hänestä todella paljon. Kaikki noin ylipäätään ok, mutta jokaisella kolikolla on toinenkin puoli. Joten muista, että sinä ystävänä kuulet vain yhden version ystäväsi kohtelusta ja kasvatuksesta. Te näette asian 16v:n nuorten elämänkokemuksella, joka taatusti poikkeaa kaverisi vanhempien elämänkokemuksista ja ylipäätään elämänarvoista, huomaavaisista käytöstavoista jne. Kaverisi ei taatusti kerro onko hän sanonut vanhemmilleen rumasti/typerästi/nokkavasti vastaan tai kaverisi ei myöskään kerro perheen sisällä tapahtuneista muista kasvatuksellisista konflikteista kuin sen version, joka ajaa vain hänen etuaan. Sinä et toimi oikeudenmukaisesti puolustaessasi kaveriasi ja syyttämällä vanhempia ennen kuin kuulet myös vanhempien ajatukset ja mielipiteet. Sen jälkeen voit tuomita haluamallasi tavalla. Joten jos juttu sinua niin kiusaa pyydä kaveriasi ja hänen vanhempiaan juttusille. Kerro, ettet käsitä miksi kaverisi joutuu kotiin niin aikaisin yms ja mitä varten sinun vanhempasi eivät sitä vaadi. Kenties voisit valmistella omaa kantaasi selvittämällä omilta vanhemmiltasi mikä saa heidät antamaan sinulle enemmän vapauksia ja puhella siitä kaverisi vanhemmille myöskin. Vinkki:älä ikinä, siis ikinä, sotkeennu kenenkään perhe-elämään ennen kuin olet täysin selvillä missä mennään ja silloinkin mieluusti poliisin avustuksella esim. jos joku on seksuaalisen hyväksikäytön uhri. Itselleni kävi aikoinaan todella huonosti kaverini heittäydyttyä yhtä auttavaiseksi kuin sinä ja sain siitä kaksi viikkoa arestia. Joten pohdi tarkkaan hyvää tarkoittavan elkeesi seurauksia.

    • mitään.

      On aika talebanmaista meininkiä, kun 16-vuotias ei saa käydä muualla kuin harrastuksissa. Ystäviä ei saa olla ja vaikka olisikin, niin heidän kanssaan ei voi missään seurustella ja viettää aikaa yhdessä. Ap. kirjoittaja ei kuitenkaan voi mitään tilanteelle. Vanhemmilla on täysi määräysvalta lapsiinsa ja he saavat pitää lapsensa vaikkapa lukkojen takana koko näiden lapsuuden. Kukaan ei voi asettaa vanhempien kasvatusmenetelmiä kyseenalaiseksi. Eipä tässä voi antaa kuin lauhaa lohtua: kahdeksantoista täytettyään ystäväsi on täysi-ikäinen.

      • mk

        Kun ei ole enää kavereitä kun ei pääse mihinkään ja kun on liian tuikka kuri kotona voi tulla niin sanottu peräkämmarinpoika tai tyttö joka ei osaa aukuistua ollenkaan ja niin edelleen . Itsellä tytär 15v ja kyllä hän pääsee konsertteihin ja muihin menoihin mutta yöllä haen hänet sieltä kun pääkaupunkiseudulla liikkuu kaiken mailman tyyppejä. Kyllä lapselle pitää antaa tilaa ja luottamusta ja kertoa ja kasvattaa elämän tosiasioita. Liika tuikkuus kotituloajoista tekee lapsesta rajoitetun sosiaaliseen elämään ja jos tytäe selviää kun täyttää 18 niin muuttaa heti kotoa pois ja voi katkaista välit kokonaan vanhempiin. Tullainen vahtiminen onsairasta jota varsinkin somalit harrastavat tyttäriään kohtaan.


      • uifasern

        Eivät vanhemmatkaan mitä tahansa voi tehdä, esim. pitää lukkojen takana koko lapsuutta. Sellainen on vapauden riistoa. Vaikuttaa siltä, että vanhemmat eivät luota lapseensa. Onkohan jotain sattunut? Monestihan vanhemmat tuntevat lapsensa. Kaikkia lapsia ei tarvitse juuri kasvattaa, eikä heille tarvitse edes asettaa kotiintuloaikoja. He eivät edes halua rillutella kaupungilla. Sitten on sellaisia, jotka eivät erota helposti oikeaa ja väärää tai joilla on huonoja kavereita. Tällaisten sosiaalisia suhteita on hyvä rajoittaa.

        16-vuotiaan maksa ei polta alkoholia vielä aikuisen tavoin. Vanhemmat voivat pelätä alkoholikokeiluja. Jos kyseessä on tyttö, he voivat pelätä tytön joutuvan raiskatuksi, eivätkä siksi halua päästää häntä yökylään. En oikein ymmärrä, miksi jotkut haluavat edes nukkua kaverin kanssa yötä, ellei kyseessä ole seurustelusuhde. 16-vuotiaiden seurustelusuhteet eivät ole yleensä kovin positiivisia juttuja, kondomia ei käytetä ja sukupuolitaudit leviävät.

        Jos lapsi selvästi kärsii jo henkisesti, niin otetta pitäisi jo vähän löysentää. Muuten tästä lapsesta tulee aivan sietämätön, jos hän 20-vuotiaana pääsee opiskelija-asuntoon. Siinä kärsivät sitten muut naapurit, kun rellestetään. Toisten päiväkirjojen lukeminen on ainakin täysin tuomittavaa. Suorastaan oksettavaa, jos joku vanhempi tekee niin.


      • Mietivielä

        Ihan PASKApuhetta tuo että vanhemmat saa pitää lasta lukitussa tilassa kunnes täyttää 18. Se on TÖRKEÄ VAPAUDENRIISTO. Katso vaikka rikoslaista. Jos vanhemmat tekee niin voi alaikäisenä vaikka harkita johonkin lastenkotiin menemistä, tosin niissäkään ei valitettavasti aina ole ihan pätevää henkilökuntaa. Itse asiassa kotiintuloaikojen asetamisellakaan ei ole laki sääntöjä, vanhemmat saavat määrätä myös YLI 18v saman katon alla asuvia. Ja kotiintuloaikoja pystyy rikkoa ja jos niin käy niin saa vanhemmat antaa jotain kohtuullisia seurauksia. Mutta lukita tai sitoa ei missään nimessä saa. Tosin jos on täyttänyt 18v saa muuttaa pois kotoa ja tehdä oman vuokrasopimuksen jos ei vanhempien laatimat säännöt miellytä!


    • mpoilija

      Vanhempien tehtävänä on huolehtia ja asettaa rajoja. Kaikkein huonointa jälkeä tulee kun nuorelle ei ole asetettu mitään rajoja tai sääntöjä. Vanhemmat noudattaa tässä vanhan ajan sääntöjä, jotka minullakin oli voimassa aikoinaan. Vasta mopoiässä alkoi kylällä kulkeminen omin kyydein ja kotiintuloajat oli tiukat. 16 - 17 vuotiaana alkoi sitten luottamuksen kautta tulla joustoa sääntöihin. Ja täysi - ikäisenä onkin sitten omillaan. Eli luottamuksesta se lähtee ja sen kautta kun oman kypsyytensä on osoittanut, niin saa ottaa enemmän vastuuta itsestään. Vanhemmissa kun on sisäänrakennettuna se piirre, ettei osaa olla huolehtimatta lastensa hyvinvoinnista.

      • Fillari

        Hei mpoilija!
        Olet ihan oikeassa.


    • ShitHappens555

      No kuulostaa kyllä aika tiukalta. Omat vanhempani tosin pistivät paremmaksi: en saanut lähteä ikinä koulun jälkeen mihinkään, vaan aina piti tulla suoraan kotiin. Ja koko ilta sitten piti istua kotona. Tämä alkoi suht varhain, ollessani n. 10-11 vuotias. Sitä ennen taisin käydä muutamaan kertaan kavereiden synttäreillä, mutta jossain vaiheessa en saanut enää mennä sinnekkään. Ja kyse oli siis ihan lasten synttäreistä :D
      Jep, eli koko yläasteen ja amiksen alun vietin himassa, koska vanhempieni mielestä kaikki teinit ryyppää ja polttaa ja eivät halunneet, että minä vietän aikaa sellaisessa seurassa. Kaverit pyyteli shoppailemaan, kylään ja vaikka minne, ja aina jouduin keksimään kaikenlaisia tekosyitä (olisi ollut noloa sanoa ettei vanhemmat päästä vaikka se toki oli totuus) miksen pääse muka tulemaan. Sain 13-vuotiaana kännykän, 15-vuotiaana se takavarikoitiin koska olin tekstaillut samalla luokalla olevan pojan kanssa. Ja ihan normijutustelua, ei edes viatonta flirttiä.
      Äitini osti vaatteet aina 18-vuotiaaksi asti enkä koskaan saanut rahaa omaan käyttöön, koska olisin kuitenkin "tuhlannut ne jonninjoutavuuksiin".
      Olin siis aika yksinäinen vanhempieni takia. Yläasteella tosin kapinoin vanhempieni sääntöjä vastaan (kokeilin tupakkaa) ja meikkasin salaa... en olisi saanut 18-vuotiaanakaan meikata :D
      Niin, ja seurustelusta ei voitu edes puhua, se oli ehdottomasti kiellettyä.
      Säännöt oli tiukat ja jos niitä ei noudattanut niin seurasi vähintäänkin järkyttävää huutoa. Joskus kävivät käsiksi (äitini enimmäkseen).
      Eivät olleet mitenkään uskovaisia, eikä heillä ollut päihdeongelmaa (eivät käyttäneet mitään päihteitä), olivat vaan niin helvetin kusipäitä.

      Kun 16-vuotiaana sairastuin liiallisen kontrolloimisen seurauksena anoreksiaan (ainoa asia mitä pystyin itse hallitsemaan oli syöminen ja oma kroppani) äitini kommentti saadessaan tietää asiasta ja todellisen painoni (39 kg): mitähän hittoa kaikki naapurit ja muut aattelee ny meistä, et iha ku me ei annettais sulle ruokaa...

      että näin meillä.

      No, onneks ei oo tarvinnu kattella niiden naamoja reiluun kahteen vuoteen. En ole edes puhunut heidän kanssaan. Eikä ole edes ikävä.

    • xe23e23e23er23e

      Sama juttu. Olen kohta 17v enkä saa olla ulkona melkein yhtään koska äitini epäilee kokoaika että menen ryyppäämään jonnekin tai tulen pahoinpidellyks. Nyt viimeset 9 vuotta tullu tietokoneella istuttua päivät pitkät kun ei ulos voi mennä kun tietyksi aikaa, ja koulut loppuu siihe aikaa että pitäs kotiin tulla suoraan. Noh ainakin vuoden ja parin kuukauden päästä sitten mahdollista kun 18 vuotta tulee täyteen, olen onnellinen........

      Mihin tämä johtanut? Ei kavereita, haukkumista jne. ja johtuu siitä kun äitini joutui koko elämänsä aikana menee nukkumaan klo 6 ja kostaa sen nyt mulle ja veljelleni.

      • mek

        Mitäts sinä tottelet äisiäsi ja tee välillä oman pään mukaan niin hyvä' tulee ja jos tulee sanomista niin kerrot ett äet jaksa enää kotona istuskella ja pitää olla sosiaalista elämään että silleen.


      • poika1414
        mek kirjoitti:

        Mitäts sinä tottelet äisiäsi ja tee välillä oman pään mukaan niin hyvä' tulee ja jos tulee sanomista niin kerrot ett äet jaksa enää kotona istuskella ja pitää olla sosiaalista elämään että silleen.

        mek oot ihan oikeesti pistä vaikka elämä ihan rälläkäks jos käy vi**ttaa tarpeeksi.kerran en tullukkaan kotiin kun olimme sopineet 10kotiin viikonloppuisin. olin saanut lähtee kavereille pitkästä.oltiin sovittu et heitän vaan koulurepun sisälle ja lähen kaverille kello oli jotain 16.00 oltiin sit kavereiden kaa 8tuntii hakattiin pleikkaa joku 4t sit tuli kotiin tuli käsky en mennykkään kotiin pistin vaa teksiviestin "en ole tulossa tänään kotiin klo 10 olen tänään kavereiden kaa halusitte tai ette" pistin puhelimen kii ja lähettiin pelaa futista kentälle. Kello oli jotain 1 yöl ku tulin kotiin pienet huudot tuli mut ei sen kummenpaa ja sen jälkeen on vaan rajoituksia lähteneet.


    • Ylisuojeluako?

      Kotiintuloajat ovat aivan paikallaan. Viikolla esim klo 20 on aivan sopiva kotiin tuloaika. Yhteiset ruoka-ajat ovat kunnioitettavia. Hienoa, että jossakin perheessä vanhemmat osaavat ja uskaltavat pitää mielipiteistään ja arvoistaan kiinni, siitä huolimatta, että ympärillä näyttää häärivän lukemattomia ihmettelijöitä.

      Valitettavasti nykyajan nuorilla ei ole paljoakaan kokemusta, mitä perhe-elämä voi hienoimmillaan olla. Nykyajan vanhemmat ovat itsekkäitä, vaativat kovasti itselleen omaa aikaa, unohtavat lapsensa ja ovat työntämässä vastuuttomasti nuorensa pois jaloista. Nuori ei tarvitse kaupungilla vietettävää yöelämää, yö on tarkoitettu lepoon, ei hengailuun. Nuori tarvitsee vanhempiaan, perhettä. Perheen merkitystä ei voida koskaan korostaa liikaa. Hienoa, että jollakin nuorella on vastuuntuntoiset vanhemmat!

      • Vanhempi

        Juuri näin!!!


      • äiti33

        kotiin tulo jollain 15v klo 20on liian niuho ku suositus mennä nukkumaan on 10-12aikaa. miks ihmees lapsi ei sais liikkua vaikka kavereiden kanssa ulkona johonkin 21-22 saakka. ei siin ois mitää vikaa jos tietenkin koulu menee hyvin ja jne. ruoka- ajoista ollaan samaa mielt niit kuuluisi nuodattaa ja kyllä aika monella lapselle on kokemusta kunnon perhe-elämäst se on helppoo sano aikuisen silmästä,mutta meehä kysyy samaa nuorelta. nuorille riittää pienkin perheen ajanvietto yhessä vaikka kerran viikos elokuviin,uimaan tai syömään yhessä jonnekin se riittää nuorelle erittäin hyvin ainakin meidän lapset ei valita mitää että olis liikaa tai liian vähän perheen yhteistä aikaa. ja mu


      • äiti33

        ja jos lapseni kysyy voinko lähtee jonnekin vaikka 9aikaa arkisin sitten kyselen: "minnes matka" jos vaikka sanoo: "lähen käymään tyttöystävällä,tulen jossain 12-1aikaa kun haluan viettää hänen kanssa laatuaikaa" nii kyllä se miulle käy.antaa pojan nauttia elämästään.kun viellä pystyy,mutta ei se joka kerta kuitenkaan käy kun onha toi 1yöllä aika myöhä 15vpojalle. muistakaa nuoremmat ja vähän iäkkäämät vanhemmat antaa lapsienne nautti elämästää turhaa niitä kotona pitää jäätämässä televisiota. sen verran viellä,kun poikamme oli 12v niin sillo kun hän tuli koulusta kotiin ps3auki ja sit hakattiin iha koko ajan kun niuhotin silloin näissä kotiin tulo ajoissa.nykyään poika vaan viettää aikaa kavereiden kaikki päivät ja sillo tällöin pojat tulevat perjantai /lauantai ilta pelaan ps3.muuten hän liikkuu harrastaa urheiluu ja pärjää siinä hyvin tälle hetkellä pelaa sm tasolla salibändy 2vuotta vanhempien kaa. Se pelaaminen vissiin jotenkin rentouttaa mitä olen lukenut ja niissäkin peleissä ne ikärajat ite en pistä rajoja ku tiiän poikamme ei ole väkivaltainen tai riippuvainen peleihin sitten jos käy näkymään väkivaltaisuutta sen pelin saa aina ottaa pois.


    • äiskä ja iskä

      Vaikka täyttää 18v, ei se merkitse, että sitten saat tulla kotiin, milloin huvittaa. TALOSSA TALON TAVAT. Jos vanhempasi antavat sinulle kotiintuloajan, on sinun pidettävä niistä kiinni vaikka olisitkin 18v, jos asut vanhempiesi luona.
      Toki voit hankkia oman asunnon, mutta sitten pitää varautua olemaan todella täysikäinen, joka huolehtii itse omista kuluistaan; vuokra, ruoka, vaatteet, pyykki, matkat, puhelin, siivous...
      Luuletko olevasi täysi-ikäinen?

      • mk

        Ei tarttte pittä kiinni koska on täysi-ikäinen ja vastaa lain mukaan itsestään ja itse kun olin täysin kypsä siihen vahtimiseen mitä äitini yritti mutta ei onnistunut niin sanoin heti kun täytin 18v että nyt teen niinkuijn huvittaa ja loppu se vahtiminen. Nyt sitten ihmetellään miksei lapset käy vanhempiaa aikuisena moikkaamassa kun on kasvatettu ihan väärin ja lapset saaneet vanhemmistaan tarpeeksi ja aikuisena menee välit pokki kun saa itse päättää ketä tapaa että silleen. Kun lapemme täyttää ensi jouluna 18v niin ei muna hirveesti kiinnosta missä liikkuu kun on annettu liikkua riittävästi ja luotettu ja fiksu tyttö on tullut että silleen. Miehnä käytin ihan erilaisia kasavetusmetodeja mitä minuu yritettiin. Yhden nuoruuden akveri tekee tyttärensä kasvatuksesta vaimonsa kanssa ihn liian vaikeeta että silleen.


      • Eeäsmies

        Ei siitä mihinkään vankilaan joudu jos vanhemmat pistää kotiintuloajat vielä 18 vuotiaille, niin kauan kunnes hän sitten muuttaa pois.


      • mekkk

        Ei joudukkaan mutta 18v ei tarvitse lain mukaan totella enää ollenkaan.


    • lapsiraukat

      Ylisuojeleviakin vanhempia on olemassa, nykyisin ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. He ovat usein pienten lasten vanhempia. Lasten ulkoilua vahditaan. Jopa 6-vuotias lapsi saattaa joutua olemaan sisällä, koska äiti ei ehdi ulos valvomaan, perhe asuu maaseudulla.

      Kaikki leikit kielletään vaarojen pelosta, koulut ja päiväkoditkin menevät siihen samaan mukaan, kun vanhemmat vaativat ja valittavat joka asiasta.
      Valliherra, joka ennen oli mukava talvileikki välitunnilla, on nykyisin useissa kouluissa kielletty; siinähän voi sattua. Mitäs sitten? Jos nenästä alkaa tulla verta, seuraavalla kerralla osaa ehkä varoa vähän, jos ei opi varomaan tulee nenästä useammin verta. Jos käsi revähtää, ei maailma silti kaadu.
      Lumipalloja ei saa heittää, se voi sattua. Itse muistan, kuinka luokan kanssa rakensimme välitunnilla hyvät lumimuurit ja liikuntatunnilla muureja käyttäen pelasimme lumisotaa, naisopettaja mukana.
      Koulumatka alaluokilla oli 2 km. Tie kulki joen rantaa pitkin. Tänä päivänä se olisi vanhempien mielestä liian vaarallinen, tarvittaisiin koulukyyti. Kotimatkalla saatoimme heittää koululaukut tienreunaan ja otimme kengät pois jalasta ja kahlasimme limaisia kiviä pitkin joen keskellä olevaan saareen. Tällaisia mukavia muistoja ei nykylapsi valitettavasti voi saada, koska vanhemmat suojelevat ja poistavat elämästä opettavaiset ja ihanat kokemukset pelon takia.

      Sillä että lapsilta poistetaan kaikki vähänkin "vaarallinen" on lyhytnäköistä. Siten lapsi ei opi varomaan vaaroja, eihän hänellä ole niitä vaaroja varottavana.

      Lapset tulisi ensimmäisenä oppia sanat äiti, isä, EI. Mutta nykyisinhän lasta suojellaan jo tuolta karmivalta ei-sanalta. Miksi ihmeessä siihen sanaan on yhdistetty kuin kielto käyttää sitä. Kasvatusalan ihmisetkin yrittivät jossain vaiheessa laittaa koulun säännöt uusiksi jättäen kielto sana pois. Siis ei "Koulun käytävällä ei saa juosta" vaan "käytävällä kuljetaan rauhallisesti". Käytännön kokemuksesta voin sanoa, että muoto "käytävällä ei saa juosta" tuotti paremman tuloksen.

      Kun lapsi oppii varhain sanan EI ja sen todellisen merkityksen, mikä vaatii vanhempien johdonmukaista valvomista, että ei on todella ei, voivat vanhemmat alkaa luottaa lapseensa ja antaa lapselle vapauksia, näin lapsi saa uusia kasvattavia kokemuksia ja ennen kaikkea hänen itsetuntonsa vahvistuu.

      Nykylapsen ja nuoren heikko itsetunto johtuu osaltaan ylisuojelusta ja ylenpalttisesta kehumisesta. Ne eivät kanna kodin ulkopuolella.

      • Aidaton

        Kirjoitit osuvasti.
        Nykyisin päiväkotien pihat vedetään koneella tasaisiksi ja sitten sinne tuodaan liukumäkirakennelma, köysikiipeilyteline ja keinut ja kovasti viisaiden ja opiskelleiden kasvatustieteen asiantuntijoiden mukaan lapsilla on siten viimisen päälle hyvä virikkeellinen ja TURVALLINEN pihapiiri. Katin paskat! Vanhemmat ovat tyytyväisiä, sillä tänä päivänä sana TURVALLINEN on vanhemmille tärkein.
        Mitä oli ennen vanhaan päiväkotien pihat: kallio, johon sai talvella loistavan mäen, ei aitoja ympärillä, vaan täti oli näyttänyt , missä menee tarhan raja ja jokainen lapsi sisäisti sen, sillä se EI-sana ja sen merkitys oli opittu jo varhain .Isoja kiviä, joiden päälle sai vapaasti kiivetä, jos pääsi ja sieltä sai jopa hypätä alas, vaikka alhaalla oli kivikkoa!
        Päiväkotiin mentiin isoja leveitä rappuja pitkin, niissä opittiin kulkemaan jo 3 vuotiaana
        Miten ihmeessä voidaan tuottaa nykyajan lapsille sekundaa, vaikka tietoa ja taitoa pitäisi tänään olla enemmän kuin ennen. Kaiken lisäksi päiväkotien pihapiirit eivät herätä mitään luovuutta lapsissa.
        Takaisin käpylehmät leikkeihin.


    • nurinkurista

      Olen kuullut, että vanhemmat määräävät hoitopaikkojen kasvatuksen. Olen aina ajatellut, että lastentarhanopettajat ovat saaneet asiaan kuuluvan hyvän koulutuksen ja osaavat ratkaista itse kasvatusongelmien hoitamisen, niinhän se oli ainakin ennen. Nyt epäilen asiaa kovasti.

      Olen kuullut, että nyt on vallalla ajatus "kasvatuskumppanuus", jossa vanhemmat ja hoitaja yhdessä kasvattavat lasta, päivähoito tukee kasvatusta. Se on hyvä ajatus, jos se ymmärretään oikein. Kasvatuskumppanuus-ajatus on ymmärretty kuitenkin useissa valtakunnallisissa päivähoitopaikoissa johtoa myöten väärin niin, että nykyisin hoitajat tekevät, mitä vanhemmat sanovat ja käskevät. Eihän se ole mitään kasvatuksen tukemista. Tukemisessa koulutetun ja kokemusta omaavan pitäisi ohjata ja tukea vanhempia oikeaan suuntaan, antaa vanhemmille rohkeutta kasvatukseen.
      Hoitopaikoissa on jo ajat puhuttu siitä, että vanhemmilta puuttuu vanhemmuus, mutta sitä ei uskalleta kasvotusten sanoa. Miksi ei tueta vanhempia enää ottamaan tuttia pois 5 vuotiaalta, miksi päivähoitopaikoissa vaippapöksyjä on talo täynnä, vaikka ennen lapset oppivat sutjakkaasti kuiviksi. Päiväkodissa on tupa täynnä aina enemmän ja enemmän koulutettua henkilökuntaa, mutta kasvatus on mennyt pyllylleen. Käsittämätöntä!
      Koulutetaanko nykyisin lastentarhanopettajista arkoja kasvattajia, jotka eivät pysty seisomaan oppiensa takana, vaikka aivan selvästi näkevät kaiken menevän huonompaan suuntaan. Vai onko yliopistollinen koulutus itsessään irtaantunut täysin "maalaisjärjestä" kokemusten antamisesta harjoittelujaksoin? Kirjalukeminen kun ei tee kasvattajaa. Kasvattaja ei voi mennä tunteiden mukaan, ei edes vanhempien itkujen ja valitusten mukaan. Jos näin olisi, emme tarvitsisi koulutettua henkilökuntaa.

      On vaikea toimia nyky hoitopaikoissa, kun vanhemmat ovat ottaneet vallan päivähoitokasvatuksessa. Hyvä hoitaja saatetaan haukkua pataluhaksi, vain siksi, ettei hän suostu vanhempien pompoteltavaksi ja toimii ja kasvattaa hyvin käyttäytyviksi lapsia, joita omat vanhemmat eivät hallitse. Pelätään, että lapsella on liian kova kuri, jos hän osaa totella hoitajaansa. Vanhemmat, jotka eivät itse saa lastansa tottelemaan, ajattelevat heti, että hoitaja kurittaa lasta, kun lapsi tottelee. Tottelemiseen tarvitaan vain johdonmukaisuutta, josta kasvatuksessa tulee pitää alusta pitäen kiinni. Kun lapsi haetaan päivähoidosta ja vanhempi pyytää häntä lähtemään mukaan, ei ole kurittamista ottaa lapsi kainaloonsa ja viedä, jos lapsi ei sanaa tottele heti. Kun lapsi oppii, että vanhempi sanoo määrätyissä asioissa miten tehdään, ei totteleminen tuota pienintäkään vaikeutta tai ongelmaa ei sitten myöhmminkään murrosikäisten kohdalla.
      Suomalaisten lasten kasvatus on retuperällä niin kauan, kun vanhemmat määräävät ja antavat toimintaohjeet, joilla eivät edes itse pysty lapsiaan pitelemään!

    • Kotiintuloaika

      Aina kun toinen kirjoittaa asioista, asiat vääristyvät! Sinä kirjoitit kotiintuloajoista. Mikäli ajat pitävät paikkansa, minusta ne ovat tuon ikäiselle viikolla harrastuksista 21.30 ja viikonloppuisin klo 23 jo sinänsä liian myöhäiset kotiintuloajat. Sinä kirjoitit "muuten KAI jo seitsemältä. Siis kirjoitat asiaa, josta et itsekään tiedä tarkasti, asiat vääristyvät juuri tällaisilla luulopuheilla.Mikälii tuo kotiintulo arki-iltoina on klo 19.00, on siihen varmasti vanhemmilta perustelu. Yleensäkin kotiintulon, TV-katselun tms. toiminnan jälkeen tarvitaan pari tuntia palautumiseen, jotta pystyy nukahtamaan. Kodilla voi olla myös tapana viettää joka ilta yhteistäkin hetkeä. Mikä sinä olet arvostelemaan ja ihmettelemään, kun et asiasta tisdä kuin vain ehkä pienen osan ja senkin on kertonut ystäväsi, joka värittää asian omalla tavallaan ja puhuu itselle suotuisasti asiasta.
      Tuon ikäisen kotiintuloaika minun mielestäni on viikolla klo 20 ja viikonloppuisin viimeistään klo 22 ja vanhemmilla tulee olla tieto, missä seurassa ja missä lapsi on.
      Yökylät ovat tarpeettomia niissä tilanteissa, missä perheiden vanhemmat eivät tunne toisiaan kunnolla ja jos yökylä perheessä ei ole vanhempia kotona!

    • Perhe

      Ei ole omia muksuja vielä, mutta jos niitä joskus sattuu siunaantumaan niin voisin harkita vastaavanlaista kuria.. Nykyajan nuoriso, itse mukaan lukien on päässyt liian pitkään naruun.. Mennään ja tullaan miten halutaan.. Toisaalta varmaan kasvattaa luonnetta, mutta vanhempana ois sydäri lähellä jos ei lasta kuulu kotiin sovittuna aikana.. Näitä asioita on vaikea ajatella nuorena, mutta se on tosiaan rankkaa odottaa rakasta kotiin yö myöhällä kun ei mistään saa kiinni..

      • 12 vuotias!

        lue yllä olevat viestit...


    • JK

      V AI IIN

    • 12 vuotias!

      Vanhempani ovvat minulle rakkaita, mutta he eivät anna minun mennä rannalle kavereiden kanssa, ilman että jompi kumpi tulee stalkaamaan minua. Kaupunki ja kavereille meno on semmosta että tuntuu että saa vihdoinkin tehdä jotain sosiaallista, muuta kuin koulussa. Tarvitsisin apua; miten saisin vanhempani uskomaan, että jos sanon jotkakin, se on totta, ja jos haluan luoda yhteyksiä muualla kuin koulun sisäpuolella, saan sen mahdollisuuden, enkä istu kotona virumassa, ja odottamassa että kun muutan pois, sosiaallinen puoleni on aivan hajalla, ja haalistunut?

    • Ei huolta

      Joo ovat vähän yli rankkoja joissakin asioissa mutta et voi tälle asialle mitään valitettavasti. Voin sanoa vaan että maailmassa on pahimpiakin asioita kun yli huolehtivat vanhemmat niinkuin minun vanhemmat jotka eivät välittäneet mitä tein ja milloin ja voin sanoa että tein ja mulle tapahtui asioita joista en aikuisiässäkään ole vielä päässyt yli. Joten elä huoli jos he eivät häntä pahoinpitele tai muuten väärin kohtele koska vanhempien rakkaudestahan tässä on kyse ja täällä suomessa tämä vanhemmuus on aika outo käsite, lapsien antaa tehä mitä ne tykkää ja sitten ihmetellään miks suomessa ihmiset voi niin pahoin.
      Ole hänelle kaveri ja ehkä opi tuntemaan hänen vanhempansa ja sitten kun huomaavat että olet ihan luotettava niin ehkä se yökyläkin sieltä tulee joskus. Jotain ne vanhemmat on tehnyt oikein jos kaverisi on kiltti ja hyvin kasvatettu, eikös?...

    • älkölä

      no tuota noin sanokaa oma mielipide onko tää liiottelua kun olen kohta 15 vuotias poika ja mun on pakko mennä viikonloppuisin 23.00 nukkumaan

      • 4+3

        Tosi hyvä homma. Sinusta kasvaa terveempi kuin yökyöpeli-olmi-kavereistasi.
        Itse yksinhuoltajana on "ote lipsunut" ja yks sun toinen valvoo TV:n tai netin äärellä liian pitkään. Murrosikäinen tarvitsee 9-10 tuntia unta päivittäin aivojen kehityksen kannalta.
        Sitten pääset aamulla pirteänä ylös ja jopa alkuviikostakin olet tunneilla hereillä. Kymmenen pistettä vanhemmillesi hyvästä työsä!


    • mek

      Jos ystäväsi haluaa vaputta niin se on välillä otettava vaikka vakisin ja tehtävä niinkuin itse haluaa vaikka se vanhemmile vaikeaa tulee olemaan mutta itsekkin jo 18v tyttären isänä on annnettava vastuuta ja vapautta kun ikää tulee eikä vangita lasta kotiin illoiksi kun muutt kaverit harratelevat ja käyvät hauskoissa paikoissa. Ei lasta voi pumpulissa kaasvataa vaan kertoa mailman tosiasioita niin hyvä tulee.

    • välittävä äiti

      tietyt terveelliset rajat täytyy olla, vastuuta nuorelle pitää antaa ja yökyläänkin päästää,mutta kyllähän alaikäinen on alaikäinen ja arkisin puolkymmenen on ihan jees kotiintuloaika, oikeastaan kymmenen maissa jo nukkumaan sais ruveta, että kerkee nukkua tarpeeksi ja jaksaa koulussa, samoin vkl 23 on myös ok. säännölliset ruoka-ajat ovat perheen yhteistä aikaa, jota nykypäivänä on joskus liian vähän. meillä ainakin ruokaillaan yhdessä, aina se ei onnistu, mutta niin usein kuin mahdollista vkossa.

      terveellistä välittämistä, jos vanhemmat ei välittäisi, antaisivat nuoren riukkua yötämyöten miten haluaisi ja missä haluaisi ....eivätkä haluaisi viettää nuoren kanssa aikaa.

      onhan tuossa vanhemmilta liiallista tiukkuuttakin ja päiväkirjaa ei pitäisi mennä lukemaan, luottamalla nuoreen, vastuuta antamalla ja terveillä rajoilla luottamus ja kunnioitus toimii molemminpuolin. varmasti.

      mutta aina asiat ei välttämättä ole niinkuin ne vanhemmista irtaantuva ja itsenäisyyteen kasvava nuori perheen ulkopuolisille esittää ja miltä ne sinun sivustakatsojan silmissä näyttää......

    • 20+15

      tuohan teksti oli täys klooni minusta 16 vuotias ja samat säännötkin ja mitään ei perustella. Kyllä joku lähtee ja nopeaa kun täysikäsyys koittaa, että tervemenoa vain...

    • Kffll

      Varmaankin tärkein kotiintuloaikojen syy on se päihteiden käytön ehkäisy. Yöllä ei usein ulkona ole paljon muuta tekemistä.

    • Näkökulmaa1

      Eipä ole itselläni kotiintuloajoista kokemusta.Kun olin lapsi elin perheessä,jossa minua ei juuri rakastettu.
      Lähdin sitten karkuteille 12 vuotisena,ja puoli vuotta taisi mennä,että kukaan perään kyseli,ja silloinkin kyselijä oli poliisi,pirullinen ja väkivaltainen,sen tunnen vieläkin selkänahassa.
      Nykyajan lapset on hemmoteltuja,ja mitä tuohon vanhempien huolenpitoon kuuluu,minusta on hyvä että he huolehtivat lapsestaan,ja on selkeät rajat kotiintulolle,ja varmaan muullekin toiminnalle asetettu.
      Uskon,ja toivon että tuon perheen poika tulee menestymään hyvin elämässään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4653
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe