Aihe

Punkin esi-isät.

Basker

Jos ajatellaan, että punk on oikeutettua kapinaa yhteiskunnan sortoa, byrokratiaa, kontrollia ja pakkovaltaa vastaan, niin siinä tapauksessa punkrockilla on ollut esi-isänsä. Tarkoitan muusikkoja, joiden musiikki ei ole ollut MUODOLLISESTI punkkia, sellaista, jota tehtiin 1970-luvun lopussa, mutta joiden musiikki on SISÄLLÖLLISESTI ollut punkkia.

Hiski Salomaa: "Vapauden kaiho". Hiskias Möttö, taiteilijanimeltään Hiski Salomaa, oli Suomesta Amerikkaan muuttanut hulivili, onnenonkija ja seikkailija. "Vapauden kaiho" oli työväenlaulu ja taistelulaulu mieheltä, joka ei kuitenkaan ollut mikään sosialisti.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hiski_Salomaa

http://www.youtube.com/watch?v=6Ix1Vc-rRAU

Vladimir Vysotski: "Susijahti". Vladimir Vysotski oli 1960-70-luvuilla Neuvostoliitossa vaikuttanut laulaja ja teatterinäyttelijä. Hän oli myös sosialismia jyrkästi arvostellut toisinajattelija. Teki neuvostoyhteiskunnan vastaisia lauluja, kuten tämä "Susijahti":

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Vysotski

http://www.youtube.com/watch?v=pJ2E4cf46nw&feature=related

Laulu kertoo siitä, kuinka punalippuja liehuttava miesjoukko lähtee metsästämään yksinäistä sutta (vertauskuva toisinajattelijan vainoamisesta).

Punkilla oli edelläkävijänsä. Löydätkö sinä lisää?

6

392

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Esinahan alla

   Kapinaa, napinaa, rapinaa, jos ei muuten niin musiikkimielessä - no jokainen käsittelee tämän ikuisuuskysymyksen nimeltä punk? itse, mutta mä en latistaisi punkkia muuhun yleispätevään kontekstiin kuin taide -nimikkeen alle, riippumatta, ja kantaaottamatta punkin tämän hetkiseen tilaan.

   Punk oli vallankumouksellinen ja myös tavallaan pirun orginelli liike joka sai voimansa todellisesta halusta muutokseen.
   Nykyisin monasti tehdään se virhe, että punk projisoidaan sitä kautta mitä se vastustaa, eikä sitä kautta mitä se kannattaa.
   on aina luovempaa kannattaa kuin vastustaa.
   Punk oli jotain josta länsimaiden pitäisi olla aidosti ylpeitä, se oli sanan- ja ilmaisunvapautta vailla 'taidetiedostamisen' elitismiä tai aatteen keinotekoista hurskastelua, punk oli ja eli, eläköön punk!

   Enemmän punkkia, parempia ihmisiä.

  • --------------

   Jos haetaan musiikkia joka muodollisesti on kaukana punkista mutta sisällöllisesti voidaan jotenkin yhdistää punkiin, voisin heittää vastaukseksi Neil Youngin levyt Time Fades Away ja Tonight's The Night. Syitähän tälle olisi mutta annetaan ensin odottaa saako mielipiteeni hyväksyntää.

   • maatalous tukiainen

    Se on ihan se ja sama mitä olivat punkin esi-isät. Vai olivatko he jo joitain rähiseviä luolamiehiä kivikaudella? Mistä se mitataan? Pääasia että punk elää ja voi hyvin nykypäivänä. Oikeasti punk on vain tavallista parempaa musiikkia, turha siihen on sotkea mitään tekopyhää anarkiaa tai muuta valmiiksi syötettyä muka kapinaa. Thats only rock and roll but i like it.


   • Basker

    Enemmän kuin punkin esi-isäksi, Niiloa on sanottu grungen kummisedäksi. Yhtä kaikki, mies levytti jo pre-punk-kaudella useita loistavia biisejä, jopa jo C.,S.,N., & Y.:n aikoina. Odotan innolla, koska Nipa taas tekee jotain luovaa, koska... Olen nähnyt rockin tulevaisuuden. Sen nimi on Neil Young. Rokin tulevaisuus on vanhoissa, rähjäisissä äijissä.


  • kun jo

   Hiski Salomaa levytti vapauden kaihon jo 1930-luvun alussa. Moni muu on versioinut tuota kappaletta myöhemmin.

   Sanoisin, että suomalaisista 1970-luvun yhtyeistä punk-asennetta oli eniten Sleepy Sleeperseillä: sanoituksissa pyhinä pidettyjen arvojen kyseenalaistamista ja räävitöntä lavaesiintymistä. Musiikki sinänsä oli aika perinteistä rockia.

  • Jee jee jee jee

   The Who, Iggy & the Stooges, New York Dolls, Kinks, MC5, David Bowie, Roxy Music, Virtanen,...

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisan uupuvat päivitykset ja tuoreet rikosepäilyt

   Mikäs kun Maisa ei ole viikkoihin päivittänyt instaa ja nyt ollaan lehdissä tälläisistä.. 👀 https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/010c6594-780f-4
   Kotimaiset julkkisjuorut
   268
   19896
  2. Taksinkuljettaja Niina Syrjäläinen (Ristiinasta)

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33ec61ee-a6fb-4422-8ecc-982c68a91196 Viimeinen havainto eilen tiistailta n.17:48. Kadonnut kotoaan tilataksin kans
   Kadonneet ihmiset
   172
   15778
  3. Sofia sai 2000 e sukset ja Stefan joutui lainaamaan rahaa ruokaan

   Sofia sai Stefanilta 2000 e sukset ja Stefan joutui tämän jälkeen lainaamaan kaverilta rahaa ruokaan. Aika hurjaa menoa. Jos Martina olisi tiennyt,
   Kotimaiset julkkisjuorut
   300
   12699
  4. Poliisi vaati Niko Ranta-ahoa vangittavaksi

   uudesta huumerikoksesta. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007734511.html
   Kotimaiset julkkisjuorut
   310
   10381
  5. Notta ny se on tuloos! Sinimustat rekisteröityy puolueeksi.

   Vanhat hyvät ajat palaavat. Joukko ultra-isänmaallisia ovat perustamassa uutta puoluetta. Työnimenä on nyt Sinimustat. Nyt tulee vihervasemmistolaisel
   Maailman menoa
   676
   10153