Pelkään vesiä

vedenalaiseen maailmaan

En ymmärrä mistä tämä fobia on saanut alkunsa, varsinkaan kun vietin lapsuuteni kesät veneillen ja saaristossa!

Pelkään siis merta ja järviä. Uimisen kannalta ajateltuna pystyn menemään uimaan vain paikasta, jossa tiedän olevan niin syvää, etteivät jalkani vahingossakaan osu pohjaan. Toisaalta laiturien läheisyydessä pelkään myös ja tikkailta laskeutuminen on hyvin pelottavaa jos ei tiedä mitä siellä "alhaalla" (=vedessä) on vastassa. Tärkeintä on kuitenkin, että uimapaikassa vesi on ns. selvää, eli siellä ei ole minkäänlaista ruoho- tmv. kasvustoa. Jos jalkojani koskettaa jokin tai näen veden pinnalla kelluvan jotain kasvin osia, menen paniikkiin enkä saa hengitettyä.

Tuntuu, että fobia pahenee vuosi vuodelta vaikka olen yrittänyt siedättää itseäni. Eilen kävin lempipaikassani järvessä uimassa. Siellä on kannaltani kaikki kunnossa, mutta en kerta kaikkiaan osannut rentoutua ja nauttia uimisesta ja rannasta järvelle uiminen ja aaltojen näkeminen (pientä lainetta oli) kauhistuttivat. Aikani yritin, mutta rantauduin kun en nähnyt järkeä väkisinkään "nauttia".

Uimahallissa ei ole mitään ongelmaa ja nautin vesiliikunnasta todella paljon kunhan ei ole pelkoa, että vedessä on mitään ylimääräistä!


Laitetaan nyt tähän samaan vielä sekin, että pelkään myös merimerkkejä ja kaikenlaisia vedestä törröttäviä juttuja. Niiden katseleminen on tuskaa enkä voisi kuvitellakaan meneväni sellaisen lähelle.

5

437

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • samanlainen pelko

      kuin sulla! Lisäksi pelkään myös veteen tippumista, esim. veneestä tai laivasta.

      Joskus jumitin laivan kannelle penkille istumaan, kun en uskaltanut kävellä portaita takas ovelle (se oli sellainen pienempi laiva).Tuntui etten saa henkeä enkä voi hievahtaakaan.
      Järvellä veneillessä zuumailen vain mihin on lyhyin uintimatka jos veneelle tapahtuu jotain.

      Yhden kaverin kanssa sitten rohkenin opetella kaiteen lähelle menoa, jopa koskin kaiteeseen vaikka teki pahaa katsella alas. Ei se nyt vieläkään mielipuuhaani ole, siis laivan kaiteeseen nojailu, mutta pystyn sen tekemään.

      En ikinä menisi uimaan keskellä merta, niinkuin monet tekee lomamatkoillaan kun tekevät veneretkiä.
      En koskaan menisi sukeltamaan laitteilla, enkä sukellusveneeseen.

      En myöskään halua uida uima-altaassa, jos ei ole riittävää valaistusta (olen kokeillut hämärässä, ja pakko oli kiiruhtaa pois kun huomasin paniikin hiipivän).

      Uimahallissa ei ole isompia ongelmia, olen aina ollut hyvä uimari. Ja erityisen kestävä sukeltamaan altaassa pitkiä matkoja.

      En tiedä pääseekö tällaisesta pelosta koskaan irti. Kyllähän minä järjellä tiedän, että tämä on melko järjetöntä. Mutta toisaalta tiedän myös, että vesi on arvaamaton elementti ja siellä on toisenlainen maailma.

      Kai minä pelkään luonnonvesiä koko elämäni. Täytyy vain elää sen kanssa.

      • ex-polskuttelija

        Minulla samankaltainen juttu, se vaan että henkeäni ei ahdista tai en mene varsinaisesti paniikkiin kun joudun veteen. Se vaan tuntuu hyvin puistattavalta ja inhottavalta enkä kerta kaikkiaan pidä siitä. Minäkin olen lapsena ihan normaalisti käynyt polskuttelemassa ja veneillyt koko lapsuuteni joten ihmetyttää mistä moinen johtuu. Viimeksi melkein neljä vuotta sitten olin Brasilian reissulla ja kävin vain yhden kerran (siskon painostuksesta) vedessä seisomassa, uimaan en pystynyt. Minua puistattaa todella paljon se, kun vettä on esim. vyötärön kohdalle ja merta on silmänkantamattomiin ja vielä jos tuntee ihan pienet laineet kehoa vasten. Inhottaa esim. vedessä syvemmälle kahlaaminen, hyi! Mistään laiturilta tai veneen perästä en voisi mennä veteen, kaikenlaiset vesikasvit jotka nousevat vedestä inhottaa. Ihan menee inhon väreet kun ajattelen että joutuisin mereen ja vettä olisi kaulaan asti.


    • samantyyppisiä pelkoja

      kuin aloittajalla. Pinnanalaiset suuret kivet, puunrungot, sekä kaikki vedestä esiinpistävä aiheuttaa suorastaan kauhuntunteita. Varsinkin syvässä vedessä. Esim. vyötärösyvyydessä oleva suuri kivi saa kierteitä vatsaan ja veneellä ohittaessa syvästä vedestä pinnan tuntumaan kohoava järkäle on silkkaa kauhua:/ Eikä auta, vaikka tietäisin kiven sijainnin ja että ohitus on turvallinen jne.

      Rantavesissä en niinkään pelkää esim. vesiheinää, mutta liejupohjaa kammoan. Pelottaa, vaikka jalat eivät koskettaisi pohjaan, jos tiedän rannan liejuiseksi. Tummaan veteen en myöskään mene uimaan.

      Outoa sikäli, kun en koskaan ole joutunut vaaratilanteeseen vesillä ja osaan sentään uida kohtalaisen hyvin.

    • Vesionpelottavaa

      Itelläki on tämmönen. Alko varmaa siitä ku lomamatkalla mustallamerellä perheen kaa olin polkuveneellä nii mun äiti hyppäs sinne vetee ja tuli pois sit mä hyppäsin nii kaikki oli iha hiljasta ja näin vaa vihreää vettä ja sen jälkeen en oo uskaltanu uida syvissä vesissä (paitsi jos se on joku korkeintaan 2.5metrii syvä)

      • Kaikonmänt

        Sinullapa on hyvin asiat. Minä pelkään hypätä kun veden korkeus 25 cm


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe