Muita joilla oli huono lapsuus?

kukatunnistaa

En nyt muutakaan paikkaa keksinyt minne tästä kertoa mutta minulla oli ainakin mielestäni helvetillinen lapsuus ja en sitä silloin kestänyt enkä vieläkään pysty tulemaan toimeen asian kanssa. Olen asiasta vaiennut jo vuosia mutta en vain enää kestä olla hiljaa.

Synnyin jonnekin päin suomea silloin kun UKK oli vielä elossa ja äidin puolelta hyvin vahvasti uskonnolliseen perheeseen. Elämäni ensimmäiset 5 vuotta asuin melko perisuomalaisella kaupunkilähiössä jossa ystävystyin Tarja-nimisen tytön (nimi on vanhempien kertoma koska en sitä itse enää muistanut) kanssa ja olin kait sopeutunut muiden lapsien joukkoon.

Vähän aikaa sen jälkeen kun olin täyttänyt viiden päättivät vanhempani muuttaa, syistä joita en vieläkään ole täysin saanut selville, pois lähiöstä ja siirtää perheensä johon siinä vaiheessa kuului lisäkseni 3v sisko ja 1,5v veli lähes täysin eristyksiin punaiseen korpitaloon josta oli lähimpään "taajamaan" n. 5 kilometriä. Tämä siirtyminen sosiaalisesta elämästä lähes täydelliseen yksinäisyyteen on ollut elämäni suurin shokki enkä ole pystynyt sen jäljiltä luomaan yhtäkään tasapuolista ihmissuhdetta. Tätä yksinäisyyttä rikkoi ensin n. kerran viikossa matka 40 kilometrin päähän jokasunnuntaiseen jumalanpalvelukseen ja "pyhäkouluun" ja seuraavana syksynä alkanut esikoulu. Jo tässä vaiheessa olin täysin kyvytön sopeutumaan muiden joukkoon ja jäin ilman kavereita. Vanhempani vaihtoivat myös esikoulupaikkaa kerran mutta se ei asiaa muuttanut.

Seitsämän vuotta täytettyäni jouduin tekemään "päätöksen" mennä vanhempieni lahkossa kasteelle. Puhun päätöksestä koska en silloin nähnyt kuinka voisin siitä kieltäytyä olematta paha ihminen. Kaste merkitsi sitä että olisin Jumalan edessä velvollinen teoistani, minkä koin silloin hyvin painostavaksi. En usko että minun olisi asiassa sallittu kieltäytyä ja varsinkin äitini vaikutti ehdottamalta asian suhteen. En myöskään tullut seurakunnan muiden lasten kanssa toimeen.

Ollessani 7-vuotias aloitin koulun, täytin syksyllä kahdeksan, koska äitini noudatti sosiaalityöntekijän neuvoa ja siirsi koulutaipaleeni alkamista lukuvuodella. Ensimmäisenä koulupäivänä paskansin housuuni. En kykene muistamaan tuosta päivästä mitään, häpeä ja nöyryytys tapahtuneesta ovat yksinkertaisesti pyyhkineet kaiken pois mielestäni. Vanhempieni suhtautumisesta asiaan muistan vain sen että äitini kysyi mitä siellä tapahtui/minulle tehtiin. En pystynyt vastaamaan koska tunsin liian vahvasti epäonnistuneeni ja pettäneeni heidän luottamuksensa. Mainittakoon vielä että kyseessä oli pieni kyläkoulu, jossa oli kaksi ikäryhmää luokkaa kohti.

Olin menettänyt täysin suolistoni hallinnan ja ulostin tilanteesta ja paikasta riippumatta. Tätä jatkui jonkin aikaa, pari viikkoa tai pari kuukautta koska muistan oppineeni lukemaan koululuokassa. Lopulta minut kuitenkin siirrettiin asumaan sairaalan lapsi-osastolle. Siellä koin itseni ensi alkuun hyljätyksi ja pelkäsin kaikkea. Sairaalassa tutustuin myöskin ensimmäistä kertaa tietokoneisiin ja ihastuin peleihin koska ne siirsivät minut pois todellisuudesta. Vietin sairaalaosastolla koko kouluvuoden ja kesän alkupuolen. Muistan rukoilleeni Jumalaa sinä aikana kaikella sillä epätoivolla mitä vain lapsi voi tuntea, että voisin taas olla normaali. Isäni ja seurakuntani papisto myös siunasivat minut useasti.

Jossain vaiheessa aloin hiljakseen toipua ja onnistuin saamaan suolistoni taas hallintaan. Jäin kuitenkin vielä osastolle tarkkailuun ja lakkasin tuntemasta oloani niin uhatuksi. Näin jälkikäteen en silloin ollut todellakaan valmis palaamaan takaisin kouluun ja olisin ehdottomasti tarvinnut lisää aikaa toipua. Koin kyllä tuolloin parantuneeni ja että Jumala oli minut armahtanut.

Näin ollen palasin siis samaan taloon missä olin asunut ennen koulua, kävin samassa kirkossa ja syksyn tullessa palasin samaan kouluun. Samalle luokalle. Ja paskansin taas housuuni. Koin olevani täydellinen epäonnistuja, häpeätahra ja kelvoton. Että Jumala oli minut hyljännyt eikä rakastanut minua. Että kaikki maailmassa vihasivat minua.

Äitini siskon perhe kävi muutaman kerran vuodessa vierailulla meidän luonamme, heillä oli 2 noin saman ikäistä poikaa ja he kuuluivat samaan lahkoon. Nämä kaksi olivat ainoat samanikäiset lapset jotka eivät minua verbaalisesti solvanneet tai uhanneet. Sekä koulussa että lahkoni seurakunnassa olin täysin vapaata riistaa muille lapsille. En tässä vaiheessa enää edes nähnyt mitään syytä puollustaa itseäni koska olin jo menettänyt käsityksen siitä että minulla olisi mitään oikeuksia.

Mutta kerran käydessään he löysivät lähellä asuneen viljelijäperheen mopon tien varrelta ja työnsivät sen vastalauseistano huolimatta ojaan. Aikuisille en asiasta kertonut koska pelkäsin heidän suuttuvan minulle. Seuraavan koulupäivän aamuna tämä minua muutaman vuoden vanhempi poika tuli parin kaverinsa kanssa uhkailemaan minua tapauksen johdosta, sanoja en muista ainoastaan että se tapahtui koulubussin perällä. Turpaani en saanut vaikka

10

879

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kukatunnistaa

      hädin tuskin pystyin puhumaan. Muistaakseni tämä tapaus lopullisesti rikkoi välit naapuriperheen kanssa. En ole tästä koskaan kertonut vanhemmilleni tai serkuilleni.

      Näköjään loppui merkkimäärä kesken vaikka kerkesin tuskin aloittaa. Jatkan tästä ehkä ensi illalla lisää.

      • kakkapää-X

        Hihhulit on ihmiskunnan syöpä. Toivottavasti et kärsi uskonnolllisesta aivopesusta, jolle altistuit.


      • Anonyymi
        kakkapää-X kirjoitti:

        Hihhulit on ihmiskunnan syöpä. Toivottavasti et kärsi uskonnolllisesta aivopesusta, jolle altistuit.

        Ei pidä yleistää, että uskovat olisivat syöpä. Minullakin oli hirveä lapsuus, eri tavalla kuin viestiketjun aloittaneella. Kun tulin uskoon 24-ikäisenä, alkoi Jumala korjata asiaa. Nyt olen jo 71-vuotias ja olen onnellinen uskossani. Olen yksineläjä, mutta nautin siitä. Nytkin oli joulu. Olen siitä tehnyt omannäköiseni. Jouluruokaa, kuusi, valoja ja pukki-liinoja. Nytkin voin vielä pari päivää pitää niitä, ennenkuin kuusi pitää riisua. Valot voi jäädä vielä pimeimmäksi ajaksi. En voi sanoa muuta kuin että Jumala rakastaa , haluaa pelastaa ja hoitaa vaikeat asiat. Siunattua tätä vuotta!


    • ainakin minulle

      Sulla ei totisesti ole ollut helppoa. Kirjoitat kuitenkin kaikesta hyvin selkeästi. Toivottavasti kirjoittaminen auttaa sua? Jos tarvitset puhua jollekkin niin rohkaisisin kyllä myös siihen. Tuntuisi vaan, että tarvitsisit avautua jollekkin myös ihan kasvotusten. Pystyt jäsentelemään asioita hyvin. Sellaisilla on aina enemmän toivoa kuin niillä, joilla on vaan iso möykky sisällä ja jotka ei osaa purkaa sitä.

      Eristäytyneenä asuminen ja kiusaaminen on rankkoja juttuja. Ymmärtää hyvin, että syrjään muuttaminen on tuntunut pahalta, ehdithän sitä ennen asua kaupungissa ja tutustua muihin lapsiin. Mä itse asuin eristäytyneenä (johtuen toisen vanhemman narsismista ja siitä, että hän hallitsi liikkumistamme) aina 19-vuotiaaksi. Mun luona kävi joku kaveri kylässä viimeisen kerran silloin, kun olin 12. Koulussakayntiä sitten vaan, kaikki perjantait ja viikonloput kotona. Kesälomat aina kotona, kerran viikossa valvottu kauppareissu. Pitkälti tästä johtuen sosiaaliset taidot oli nollassa ja olin kauhean ujo. Lisäksi mulla alkoi mielenterveys pettää. Kotona sitten vaan kärsin, vanhemmat ei ottaneet hoidon tarvetta - josta puhuin jo 16-vuotiaana - vakavasti ennen kuin olin 19, kaamean pakottamisen seurauksena pääsin mielenterveystoimistoon, jossa piti käydä salassa muilta perheenjäseniltä. No ei enempää nyt tästä.

      Eristyksissä asuminen on kasvavalle ja kehittyvälle ihmiselle kuin sosiaalinen kuolema. Lisäksi kun siihen liittyy kiusaamista niiden taholta, joiden joukossa haluaisi olla tasavertainen ja pidetty niin kuin kuka tahansa, voi vain kuvitella miltä se lapsesta tuntuu. Joskus esim. kouluyhteisö tai seurakunta, jos muita kontakteja on vähän, voi ruveta lapsen mielessä edustamaan koko maailmaa. Jos niille on vääränlainen, niin tuntuu, että on ihmisenä paha ja väärä ja että kukaan ei voi välittää susta sellaisena kuin olet. Koulu ja seurakunta on myös valtaa käyttäviä instansseja, ja niiden käsitykset voi lapselle tuntua siksikin painavammilta.

      Lapsilla henkinen paine tulee monesti välittömämmin psykosomaattisena oireiluna läpi kuin aikuisella, jolla on kaikki torjunta- ja muut itsesuojelumekanismit käytössä. Se pieni lapsi joka oireilee niin kuin sinä, tarvitsisi aikuisilta valtavasti tukea - myös opettajan puuttumista asiaan. Tilanteet joista kerroit, voi pieni lapsi yksin jätettynä käsittää aika musertaviksi. Jos lapselle ei kerrota mistä on kyse eikä keskustella tapahtuneesta, lapsi voi ottaa kaiken syyn itseensä. Koulukaverien pilkka ei ainakaan helpota tätä.

      Monesti käy niin, että ennen kuin huomaa nämä yhteisöt, tai vaikka omat vanhempansa, täysin kyvyttömiksi välittämään, niin itselle on jo kerennyt tulla melkomoista vauriota. Sinä kyllä tunnut kirjoittamasi perusteella varsin järkevältä ja todellisuudentajuiselta. Kysyisin, häiritsevätkö lapsuuden kokemukset nykyhetken elämääsi? Kuinka paljon ajattelet niitä? Onko toimintakykysi normaali - opiskeletko tai käytkö toissä? Mitä ajattelet itsestäsi, onko käsityksesi itsestäsi muuttunut noista ajoista? Millaisista asioista unelmoit tulevaisuudessa?

      Lapsuuden kokemukset määräävät ihmistä pitkälle nuoruuteen, joskus aikuisuuteenkin. Kuitenkin uskoisin että sinussa on voimavaroja, joilla pääset niiden yli ja teet elämäsi tyydyttäväksi itsellesi. Oletko koskaan puhunut ammattiauttajille? Minusta se olisi varsin hyvä vaihtoehto, jotta tulisit kuulluksi kokemiesi asioiden kanssa. Mutta ei tänne foorumille kirjoittelukaan ole pahaksi. Tsemppiä ja voimia sinulle!

    • enemmänkin ankea

      Omani ei ehkä ole kaikkien väkivallasta ja alkoholismista kärsineiden rinnalla mitenkään huono, mutta omalla kohdalla olen sitä mieltä että olisin ansainnut parempaa.

      Kouluikään saakka meni hyvin, sitten vanhemmat löivät avaimen käteen, lähtivät töihin ja sanoivat että "pärjäile"
      Mikroaaltouuni laittoi ruokaa, televisio opetti elämän perusasiat kun vanhemmat olivat usein jopa yhdeksään saakka illala töissä. Pitäisi tosin olla kiitollinen että lama-aikana heillä oli molemmilla niinkin paljon töitä.

      Veli minulla oli ja on yhä, mutta suhde tähän on vähintäänkin kyseenalainen sillä hän oli minua 8 vuotta vanhempi ja luuhasi tuolloin jo kylillä illat läpeensä eikä juuri auttanut, korkeintaan vittuili kaikesta mitä tein, mietin yhä että millainen 15-vuotias saa riemua 7-vuotiaalle vittuilusta. Joskus tuli vähän lättyynkin kun olin muka käynyt penkomassa sen kamoja tai varastanut rahaa tai ihan mitä vaan. Ei kuitenkaan niin pahasti että sitä oikeaksi turpaan saamiseksi olisi voinut sanoa.

      Koulussa puolestaan paras kaverini klikkiytyi yhden rääväsuumulkun kanssa joka otti tehtäväkseen kiusata minua ensimmäiseltä neljännelle luokalle saakka. Kivien ja lumipallojen heittelyä sekä nimittelyä. Yksi ikimuistoisin kokemus oli kun ajoin poru kurkussa fillarilla kotiin niin lujaa kuin pääsin ja tämä mulkku tuli kavereineen perässä huudellen "paskapää paskapää paskapää"

      Viidennellä luokalla se sitten muutti onneksi pois ja silloin pääsin ainakin puolittain kaveripiireihin mukaan. Ei tosin kestänyt kauaa ennen yläastetta jolloin jäin kokonaan yksin. Muut seisoivat ringissä pihalla ja itse nojailin yksin katoksen tolppaan ja odottelin tuntien alkamista sen kolme vuotta. Voin väittää että koko yläasteella ei ollut yhtään ystävää tai kaveria, eikä liioin lukiossa eikä vielä tänä päivänäkään. Se ei taas olekaan lapsuutta enää se, muta rohkenen väittää että nippu kusisia kokemuksia romutti nykyisen sosiaalisen elämäni - ei ehkä suoraan, mutta välillisesti ja hyvin tehokkaasti.

    • Anonyymi

      Mulla oli huono lapsuus. Oon nyt 14v tyttö. Mun isä oli väkivaltanen ja pelottava mun äitiä kohtaan joka suojeli mua kunnes vanhemmat eros ja sit iskä käytti mua hyväks ja 7 v kerroin kaikesta mitä se on tehny. Äiti ei ollu aijjemmin saanu apua vaikka rukoili mutta sit ku pahin oli tapahtunu mua kuulusteltiin ja iskä sai lähestymiskiellon. Tosin kerroin vaan yhden asian mitä hän teki koska suojelin isää enkä tiennyt mikä oli oikein ja mikä väärin. Sain terapiaa ja mulle teki gynegologosen tarkastuksen joku mies lääkäri josta super isot traumat. Myö hemmin sukulaiset valehteli sossulle ja asuin laitoksissa ja nytkin asun.

      • Anonyymi

        Oletpa kokenut pahaa,toivottavasti voit paremmin.Onko sulla kaikki ok siellä laitoksessa missä asut?Muista että vaik olis huono lapsuus niin sen ei tarvi määrittää koko elämää.Ylös noustaan vielä eiksje!Tsemppiä!


      • Anonyymi

        Meitä ison lapsikatraan penskoja suojeltiin niin paljon kuin maholliist. Minulla oli rumimpana poikana lapsikatraasta hirmuiset pelot jo niin kaukaa kuin muistan pentuelämää.

        Tuleva lankoni, siskonmies, otti minut kiinni sen ollessa vielä parikymppinen. Kehotti nuorempaa veljeäni lyömään kasvoihin - että se tulis vielä rumemmaks.
        Rupesin parkuun. Pikkuvelikin pillahti itkuun.

        "Lankoni" sysäsi minut maahan. Oli onneks kesäaikaa.
        Olisin tarvinnu terapiaa, mutta eihän sydänmaalla, köyhissä oloissa sellaseen olt mahollisuuksii.
        "viinavelkoi" maksan niin kauan kuin henki vain pihisee.

        Hyvä näitä traumojaan on netissäkin esiin tuua.

        Ollaan kuitenkin sodalta säilynyt sukupolvi.


    • Anonyymi

      Minullakin oli kurja lapsuus. En viitsi kaivella ikävyyksiä, mutta usein oli pelottavaa. Nälissään ei sentään tarvinnut olla. Vielä aikuisena pomppi sydän kurkussa, kun meni lapsuudenkotiinsa, mikä on siellä tunnelma.


      Vuosikymmenien jälkeen olen kuitenkin sitä mieltä, että aikuisena on vastuu itsestä itsellä. Lapsuuden taakat on syytä jättää, itse voi rakentaa omaa elämää sellaiseksi kuin haluaa. En ole terapioissa käynyt, mutta ymmärrän, että minua kohdeltiin väärin. Sitä ei voi muuttaa miksikään. Se on kuitenkin ollutta ja mennyttä, ei tätä päivää. Aikuisena vastaan itse omasta onnellisuudestani.

      Sosiaalisia taitoja voi oppia koko elämän ajan, useimmat eivät siinä mitään mestareita ole, vaikka olisi ollut kuinka hyvä lapsuus. Ihan tavallinen riittää melkein kaikkeen. Olemme joka tapauksessa yksilöitä, myös ujompi on hyvä ihminen, kun itse hyväksyy itsensä ja muut.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4643
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe