Uskomukset, ja tiede.

Tässä vähän juttua.

Täällä kun tuota "ateistista" tiedettä joidenkin uskovaisten toimesta moititaan..

Amerikkalainen filosofi, pragmatismin pioneeri Charles S. Peirce, erittelee uskomuksien muodostumista ja vakiintumista. Hänen erottelemansa erilaiset uskomuksien omaksumisen menetelmät kuvaavat hyvin arkiajattelun ja tieteellisen tiedonmuodostumisen suhdetta. Peirce jäsentää neljä erilaista tapaa omaksua käsityksiä.

1) Itsepäisyyden menetelmä.
2) Auktoriteetin menetelmä.
3) Apriorinen menetelmä.
4) Tieteellinen menetelmä.

Itsepäisyyden menetelmäksi Peirce nimittää inhimillistä tapaa pitää kiinni omista alkuperäisistä uskomuksistaan. Niitä vastaan esitettyjä argumentteja tai suoraa näyttöä ei oteta huomioon. Ihmisellä on voimakas taipumus sulkea silmänsä vahvoiltakin todisteilta, jos ne uhkaavat hänen omaksumiaan käsityksiä. Tämä menetelmä ei tarjoa välineitä ratkaista erimielisyyksiä siitä, mikä esitetyistä käsityksistä olisi omaksuttava. Itsepäisyyden menetelmä ei siis anna tilaa järkevälle perustelulle. Peircen mukaan ihmisellä on sosiaalisessa käytännössä kuitenkin taipumus kuunnella myös toisten mielipiteitä, mikä taas antaa mahdollisuuden muillekin menetelmille.

Auktoriteetin menetelmässä auktoriteeteilla on suuri vaikutus erilaisten uskomuksien omaksumiseen. Ihmisyhteisössä tapoja, politiikkaa, moraalia ja uskontoa koskevissa kysymyksissä ratkaisu tehdään usein vetoamalla johonkin korkeampaan auktoriteettiin, joita ovat esimerkiksi kirkko, puolue, tai joku arvostettu henkilö, kuten meillä presidentti Kekkonen aikanaan. Auktoriteetit esitetään usein erehtymättöminä. Aidolle kritiikille ei anneta juurikaan tilaa. Nykyisin tieteen ja tiedemiesten asiantuntijavalta kasvaa nopeasti. Yleisesti ottaen tätä voidaan pitää hyvänä asiana. Myös tieteestä voi kuitenkin tulla väärällä tavalla auktoriteetti. Se voi herättää liian suuria toiveita. Tieteen rajat ja mahdollisuudet voidaan ymmärtää väärin. Varsinkin tieteen tulisi itse kritisoida omaa toimintaansa ja toimia niin että siitä ei muodostu uutta "kirkkoa" johon uskotaan sokeasti.

Apriorinen menetelmä perustuu ihmisen oletettuun kykyyn saada tietoa pelkästäään järjen, oivalluksen tai "älyllisen intuition" avulla. Ihmisillä voi olla kuitenkin hyvin erilainen intuitio, tai oivallus asioista. Menetelmä tekee peircen mukaan ajattelusta ja tutkimuksesta lähinnä makuasian, koska erilaisten aprioristen käsityksien arvioimiseksi ei tunnu olevan päteviä perusteita. Peircen mukaan metafysiikan historia osoittaa apriorisen menetelmän heikkouden. voimme todeta, että ajattelu on tuottanut älyllisesti hyvin perusteltuja teorioita, jotka eicvät kuitenkaan vahvista tai kumoa toisiaan. ne ovat tavallisesti itseriittopisia, eivätkä argumentoi keskenään. Valinta teorioiden kesken on monessa tapuksessa tehtävä mieltymyksien varassa.

Tieteellinen menetelmä merkitsee Peircen jaottelussa oikean tutkimuksen menetelmää, jonka tulee olla sellainen, että uskomukset eivät ole minkään inhimillisen määräämiä, vaan ne määräytyvät ulkoisen pysyvyyden mukaan, johon ajattelullamme ei ole vaikutusta. Lisäksi ulkoisten vaikutusten täytyy kohdistua kaikkiin ihmisiin. Kyse ei voi olla esimerkiksi sellaisesta yksityisestä "korkeammasta inspiraatiosta" jonka vain esimerkiksi mystikot voivat kokea.
Tieteellinen menetelmä nojaa perusoletukseen, jonka mukaan on olemassa todellisia olioita, joiden ominaisuudet ovat kokonaan riippumattomia niitä koskevista mielipiteistämme. Nämä oliot vaikuttavat aiteihimme säännöllisten lakien mukaan. Havaitsemisen ja päättelyn avulla voimme vakuuttua siitä, mitä ja miten oliot todellisuudessa ovat.

Tämän perustavan objetisuushypoteesin mukaan Peirce korostaa tieteellisen menetelmän objektisuutta seuraavissa merkityksissä.
-Tutkimuskohteen ominaisuudet ovat tutkijan mielipiteestä riippumattomia.
-Tieteellinen tieto syntyy tutkijan ja tutkimuskohteen välisen vuorovaikutuksen tuloksena.
-Tiede ei voi syntyä dogmien, uskon, ilmestyksen, auktoriteetin varaan, vaan tiedon lähteenä ja krteerinä tieteessä on viime kädessä itse tutkimuskohteesta saatava kokemus.
-Tutkimuskohteesta on mahdollista saavuttaa totuudellista tietoa, ja tutkijayhteisössä on mahdollista päästä yksimielisyyteen tämän tiedon laadusta.

Tämä ilmaisee tiedettä sitovan julkisuus periaatteen selkeästi:
"kun tieteellinen teoria hyväksytään, hyväksymisen syynä, noudattaen tieteellistä menetelmää, ei siis ole teorian esittäjän auktoriteetti, se että tunnettu tutkija sanoo niin taikka se, että on moraalisesti tai poliittisesti tarkoituksenmukaista uskoa teorian totuuteen. Syynä ei myöskään ole intuitiivinen varmuuden tunne, jonka teoriaan eläytyminen ehkä tarkastelijalle antaa, vaan vain se, että teorian perustelut pakottavat hyväksymiseen. Kokeet ja päätelmät joihin vedotaan, ovat sellaisia että periaattessa jokainen joka on saanut asianmukaisen koulutuksen, voi ne toistaa ja ymmärtää."

Minä ateistina kannatan tätä tieteellistä menetelmää.

Miten uskovaiset??

12

269

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Zippo Zelig

      ateistiset tiedemiehet käyttävät auktoriteettiaan usein väärin ja muka antavat ymmärtää ,etä tiede on poistanut perusteet Luoja-uskolta.
      Evoluutiovalhe on räikein esimerkki ,kuinka tosiasioita väärintulkitaan ja luodaan tarkoitushakuisia johtopäätöksiä - taustalla ovat kyseisten henkilöiden omat maailmankatsomukselliset tarpeet.

      • Se ei ole evoluutiovalhe, vaan evoluutioteoria. Korostan sanaa teoria.
        Se nyt vain toistaiseksi parhaiten antaa kuvan siitä, miten elämä on syntynyt ja kehittynyt. Kerro kuka on väittänyt sitä lopulliseksi totuudeksi..


    • ----------

      Lainaus avauskirjoituksesta:
      "Ihmisellä on voimakas taipumus sulkea silmänsä vahvoiltakin todisteilta, jos ne uhkaavat hänen omaksumiaan käsityksiä".

      Toinen lainaus samasta aiheesta:
      "Omaksumamme uskomukset ovat syväänjuurtuneita, tunnepitoisia, ja samalla myös neurologisia. Tiedämme, että jos uusi informaatio ei vastaa muodostamiamme käsityksiä, yleensä torjumme tiedon. Miksi? Tämä on mielen keino suojautua ja varjella uskomuksiamme, henkilökohtaista käsitystämme maailmasta. Epäjohdonmukainen informaatio, tieto, joka on ristiriidassa aiemmin omaksumamme tiedon kanssa, aiheuttaa levottomuutta, pelkoa, ja yleisesti horjuttaa tunne-elämän tasapainoa".
      http://www.victorzammit.com/

      Ehkäpä juuri tuosta on kysymys niin ateistien uskonnon- ja henkisyyden vastaisuudessa, kuin ahdasmielisimpien uskovien tiedevastaisuudessakin - ja ahdasmielisyydessä yleensäkin?

      Ateistien tapanahan on usein kiistää kaiken uskonnollisen ja henkisen tiedon oikeellisuus. Monet kreationistit taas torjuvat ne tieteelliset todisteet jotka osoittavat, että maapallo ei ole 6 000 vuoden ikäinen. Joku ateisti saattaa esittää nyt kysymyksen, eli että mitkä tosiasiat puoltavat uskonnollisen- ja henkisen tiedon oikeellisuutta? Tunnetaan monia ihmeiden kaltaisia tapahtumia jotka osoittavat täysin kiistattomasti Korkeampien Voimien olemassaolon. Lisäksi on olemassa näyttöä - ja todistusaineistoakin - joka viittaa sielun ja kuolemanjälkeisen elämän olemassaoloon.

      ******************

      Ihmisen kyky käsitellä rehellisesti tosiasioita on ihmisen tärkeimpiä ominaisuuksia ja aito henkisyys perustuu viime kädessä lopulta juuri siihen. Omaa tietämättömyyttä ei ole aina helppo tunnustaa - mutta myöskään sitä minkä tietää, ei ole aina helppo tunnustaa.

      • taas kerran

        "Ateistien tapanahan on usein kiistää kaiken uskonnollisen ja henkisen tiedon oikeellisuus."

        Siis minkä tiedon? Et ole täällä koskaan ikinä murustakaan mitään tietoa
        esittänyt, vaikka olet tuota samaa aina toistuvasti jankannut.

        Onko sinulla kenties joku uusi ja ihan ikioma määritelmä sanalle tieto?

        Annapas nyt tulla niitä "tietojasi" uskonnollisesta ja henkisestä
        todellisuudesta, niin palataan sitten tähän asiaan.

        Veikkaanpa ettei palata asiaan.
        Ei ole koskaan aikaisemminkaan löytynyt yhtään mitään
        muuta kuin loputonta typötyhjää perusteetonta paskalässytystä.

        (No siinähän se olikin se sinun uusi määritelmäsi sanalle tieto:
        "loputonta typötyhjää perusteetonta paskalässytystä"!)

        Palataan asiaan kun esität joskus jotain muutakin.


      • "Tunnetaan monia ihmeiden kaltaisia tapahtumia jotka osoittavat täysin kiistattomasti Korkeampien Voimien olemassaolon."

        Onko tosiaan tapahtunut sellaisia ihmeiden kaltaisia asioita joita ei yksikään tiedemies voi kiistää?
        Vai onko vain niin, ettei sinun mielestäsi niitä voi kukaan kiistää?


    • aina vaan

      suunnilleen noin kaikki tälle palstalle kirjoittavat hihhulit ovat kohdassa 1.
      Siis etupäässä kohdassa 1, mutta myös kohtaan 2 välillä tukeutuen.
      Ja se kohta kaksi on tietenkin ainaisesti erehtymätön Raamattu.

      Ja että yksikään heistä ei ymmärrä hölkäsen pöläystä koko jutustasi.
      Menee heitä täydellisesti yli hilseen.

      Mikä myöskin kertoo aika paljon.

    • Kirjotit sitte pitkät rivit liirum laarumii. Ei mitää uutta auringon alla. Shalom

      • nähtiin

        Uskovaisen argumentointi loppui heti alkuunsa. Ei se mitään. Sitä se uskonto teettää. Toivottavasti sitten joskus ymmärrät paremmin.

        Kirkkautta


      • Minä olen pelkkä noviisi tässä liirum laaruttelussa joihinkin teikäläisiin verrattuna. Mutta maasta se pienikin......


      • weccu kirjoitti:

        Minä olen pelkkä noviisi tässä liirum laaruttelussa joihinkin teikäläisiin verrattuna. Mutta maasta se pienikin......

        relaks, oli vaa niin uuvuttavaa tekstii. Lyhyestä virsi kaunis.


      • m.i.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi julkaisi varautumisoppaan

      Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j
      Maailman menoa
      233
      2172
    2. Kuhmo tekisi perässä

      Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä
      Kuhmo
      10
      1808
    3. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      60
      1436
    4. Onko telepatia totta

      Epäilen että minulla ja eräällä henkilöllä on vahva telepatia yhteys. Jos ajattelen jotain hän julkaisee aiheesta jotaki
      Ikävä
      80
      1215
    5. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      61
      1075
    6. Missä Kaisa Lepola, siellä filunki ja sekasotku

      Näin se taas nähtiin, ajolähtöjen taakse on joka kerta jääneet savuavat rauniot, oli työpaikka mikä tahansa.
      Forssa
      17
      1068
    7. Nainen, olen niin pettynyt

      Ehkä se tästä vielä paremmaksi muuttuu. Yritän itseäni parantaa ja antaa itse itselleni terapiaa, mutta eihän se mitään
      Ikävä
      89
      994
    8. TTK:sta tippunut Arja Koriseva teki erityisen teon kyynelsilmin: "Mä olen ihan järjettömän..."

      Kiitos tuhannesti Tanssii Tähtien Kanssa -tansseistanne, Arja Koriseva ja Valtteri Palin! Lue lisää: https://www.suomi
      Tanssii tähtien kanssa
      15
      990
    9. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      42
      834
    10. Ootko nainen jo rauhoittunut

      Vai vieläkö nousee savua päästä?
      Ikävä
      70
      832
    Aihe