Paastokokemukseni

paastoaja

En tiedä miksi kirjoitan tänne, mutta teki nyt vain mieli "tilittää" paastokokemus johonkin. Olen ollut 5 päivää paastolla ja huomenna olisi tarkoitus vähitellen aloittaa syöminen. Olen ollut mehupaastolla, join Vogelin (ja muitakin) sokerittomia, luomuviljeltyjä kasvis ja hedelmämehuja.

Valmistauduin paastoon valitsemalla ajankohdan etukäteen. Vedin kalenteriin pitkän viivan loman kohdalle, sillä ajattelin, että ensikertalaiselle se olisi helpompaa lomalla. Hankin mehut ja suolihuuhteluvälineet ja jätin kaiken lihan ja kahvin pois n. 4 päivää ennen paastoa. (En tupakoi tai käytä alkoholia, mutta ne on hyvä jättää pois jo viikkoakin aikaisemmin.)

Paastoa edellisenä iltana join lievästi ulostuttavaa teetä, söin kuivattuja luumuja ja viimeisenä, ennen nukkumaanmenoa tein suolihuuhtelun. Seuraavana aamuna (eli 1. paastopäivänä) tein seuraavan suolihuuhtelun ja aloitin luomumehujen juonnin. Minulla yksi 0.75 l pullo kesti n 1.5 päivää, sillä laimensin mehuja vedellä ja join lisäksi mm. camomilla ja fenkoliteetä.

Ensimmäinen paastopäivä meni kuin huomaamatta, elimistö ei tuntunut reagoivan mitenkään ravinnonpuutteeseen. Kävin illalla 1.5 h:n lentopallotreeneissäkin ja jaksoin vallan hyvin.

2. paastopäivänä ei myöskään ollut erityisiä oireita. Aamulla huippasi vähän, mutta se korjaantui juomalla mehua. Sain kamalan tarmonpuuskan ja siivosin, sitten lähdin poimimaan syksyn viimeisiä marjoja. (Puolukoita :) Paastolla tuntuu kuin vuorokauteen tulisi rutkasti lisää tunteja, tässä sitä huomaa, kuinka suuren osan vuorokaudesta ihminen käyttää ravinnon syömiseen tai valmistamiseen. Piti keksiä muuta toimintaa mässäilyn tilalle.
Suoli toimi tänä päivänä ilman huuhtelua, jee. Ei se suolenhuuhtelu nyt niin herkullista ole.

3 paastopäivä oli ehkä ankein. Aamulla minulla oli kuumetta (ei siis mtn lämpöä, vaan 38 astetta kuumetta). Otin kuumetta alentavaa troppia, ja iltapäivällä olin jo normaalilämpöinen. Silti koko päivän oli lötkö olo, enkä käynyt ulkonakaan, sillä ystäväni kielsi minua menemästä ulos kun olin ollut aamulla kuumeessa. Edellisinä päivinä en juuri tuntenut nälkää, mutta tänään vatsa kurni ontosti. Katslin kieli pitkällä Kodin kuvalehdestä herkullisen näköisiä ruokareseptejä, vaikka yleensä en kiinnitä niihin mitään huomiota. Illalla tein suolihuuhtelun, mutta "paluupostina" ei tulllut enää mtn muuta kuin vettä, joten ajattelin, etten harrasta sitä ainakaan seuraavana päivänä.

4:nä paastopäivänä oli myös käynnistymisvaikeuksia. Aamulla huippasi ja olo oli kepuli vaikka kävin juomassa teetä ja mehua. Kömmin takaisin peittoihin nukkumaan. Sitten päätin että nyt on pakko nousta. Tein ihon kuivaharjauksen ja kävin virkistävässä suihkussa. Pääsin taas liikenteeseen. En muka "ehtinyt" käymään ulkona. Illalla oli hirveä syömishimo ja rääkkäsin itseäni nuuhkimalla antaumuksella tuoretta ruislimppua. Illalla suunnittelin yo-juhlieni tarjoilua, sekä ihanaa ruokareseptikansiota, jotka aiomme äitimme kanssa koota. Ei ole varsinaisesti nälkä, mutta kaikki ruoka näyttää ja tuoksuu niin kamalan herkulliselta.

5:nä paastopäivänä minua jo jännittää miten pystyn aloittamaan syömisen paston jälkeen tarpeeksi nätisti. Aion aloittaa puolikkaalla raastetulla omenalla ja porkkanalla. Lisään teehen vähän hunajaa ja jatkan mehun juontia. Lisäksi huomenna voisin juoda lasin piimää ja syödä desin sokeritonta mustikkakeittoa.

Mitä tästä opin: Voin koota muutamia nyrkkisääntöjä ihan vain omien kokemusteni pohjalta...

Suunnittele paasto hyvin. Paastolle ei kannata ryhtyä hetken mielijohteesta.

Jos sinulla on jotain sairauksia, keskustele paastosta lääkärisi kanssa. Esim diabeetikolle muutamankin päivän paasto voi tietää kuolemaa.

Ota selvää paastosta. Jos ihmedieetti huimine lupauksineen kuulostaa liian ihmeelliseltä, se todennäköisesti myös on sitä.

Mieti mitkä ovat motiivisi; mitä varten ryhdyt paastolle? Itse en ryhtynyt paastolle sen takia että paino putoaisi, vaikka taisi sitä 3 kg lähteä. (Ja btw -huomautuksena, minusta tämä paasto-osio on ihan väärässä paikassa kun tämä on täällä laihdutus otsikon alla.) Halusin lähinnä pienen katkon jonka jälkeen voin aloittaa uudet, entistä terveellisemmät elintavat.

Jos oikeen huippaa tai verensokeri on liian alhainen, laita teehesi pieni tippa hunajaa tai ota ruokalusikallinen piimää, se kuulemma auttaa.

Vaikka suolihuuhtelu kuulostaa pahalta, se oikeasti kannattaa tehdä. En suosittele kenellekään paastoamista ilman suolihuuhtelua, sillä se poistaa paksusuoleen kertyneet kuonat. Jos niitä ei saa poistettua, ne imeytyvät paksusuolen seinämien läpi takaisin vereen ja voivat aiheuttaa epämiellyttäviä paasto-oireita kuten päänsärkyä, huimausta ja rytmihäiriöitä. Lisäksi paastolla ilman suolihuuhtelua ei ole läheskään yhtä hyvää puhdistavaa vaikutusta.

Voit paastota kotona, jos tahdonvoimasi riittää katsella kun muut perheenjäsenet syövät nenäsi edessä. Itse paastosin kotona, ja minusta tuntui että muut syövät koko ajan. :) Toinen mahdollisuus on myös ns. paastohoitola, joita on ainakin Virossa, jossa potilaalle tehdän yksilöllinen paasto-ohjelma suolentyhjennyksineen ja joogatunteineen. Tietysti voit myös vetäytyä esim. mökile, jossa ei ole ruokatarvikkeita, jos epäilet tahdonvoimasi riittävyyttä.

Tärkeää on myös läheistesi suhtautuminen paastoon. Paastoajaa ei tulisi kiusata käskemällä hänen lopettaa paastonsa tai tuputtamalla hänelle ruokaa. Itse en ole jaksanut toitottaa paastostani kuin niille, joille minun täytyy kertoa, jotta he eivät häiritsisi paastoamistani.

Paaston aikana kannattaa pitää huolta suuhygieniastaan ja käydä suihkussa kerran päivässä. Joka ainoan kaupantädin ei tarvitse metrin päähän haistaa että olet paastolla. ;)

Ja viimeiseksi mutta tärkeimmäksi. LOPETA PAASTO MALTILLA. Jos syö liian tuhdisti heti paaston jälkeen saa takuuvarmasti vatsavaivoja ja ripulin. Pahemmassa tapauksessa liian äkillinen syöminen voi aiheuttaa verensokerin liiallisen nousun ja jopa sydänkohtauksen ja kuoleman. Syömisen aloittaminen saa vatsahapot taas toimimaan ja näläntunteen heräämään. Ensimmäisinä totuttelupäivinä kysytäänkin ehkä eniten mielenmalttia koko paaston aikana, sillä ensimmäiset totuttelupäivät tulee kituuttaa naurettavan pienillä annoksilla!

Muista, että paastolla ollessasi vatsahappoja ei erity. Vatsaa täytyy ensin herätellä hellävaraisesti toimimaan. Suositellaan että ensimmäisenä päivänä ei syötäisi kuin kasvis- tai hedelmäraasteita, piimää ja ehkä marjakiisseliä. Toisenä voi syödä jo tuoresalaattia, lisää raasteita, hedelmiä ja marjoja. Muutamana ensimmäisenä totuttelupäivänä ehdottomasti pannassa on liha, viljatuotteita kannattaa myös vältellä. Muutaman päivän jälkeen tapahtuu siirtyminen vähitellen lämpimiin keitto (nimenomaan kasviskeitto) -ruokiin. Jos haluaa paaston puhdistavasta vaikutuksesta mahd. paljon irti, totuttelupäiviä tulisi ola yhtä paljon kuin paastopäiviäkin. Itselläni on 5 totuttelupäivän ruokalista tehtynä. Lisäksi lihasta kannattaisi pidättäytyä 2 viikon ajan paaston jälkeen (Lähde: Teo Snellman; Paasto parannuskeinojen kuningas). Aivan ehdotonta on ruoan huolellinen pureskelu paaston jälkeen. Niellystä ruoasta n. puolet tulisi olla sylkeä. Mitä kauemmin paasto on kestänyt, sitä kauemmin tulee myös totuttelun kestää. Puhun omasta kokemuksestani mehupaastosta, mutta esim. vesipaaston jälkeen "syöminen" kannattaa aloittaa ensimmäisinä päivinä vain juomalla luomumehuja.

Huomaa myös, että paastotessa vatsalaukun ja suoliston koko pienenee. Paaston tulisikin olla alku uusien terveiden elämäntapojen aloittamiselle. Paaston jälkeen tulisi syödä entistä pienempiä annoksia, pureskella ruoka hyvin, ja kiinnittää huomioita ruokailutottumusten paranemiseen. Jos paaston jälkeen aloittaa järkyttävän mättämisen, saa todennäköisesti todeta, että paastolla lähteneet kilot tulevat korkojen kanssa takaisin.

Lisätietoa paastosta saa kirjastosta ja mm. näistä osoitteista:

http://a.vogel.fi/docs/paastoesite.pdf
http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0300/2b.htm

1

1480

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näinsemeni

      Hyvin vedetty edellisellä,laitetaan tähän oman session kokemukset ja tuntemukset jos joku haluaa tietää.
      faktat: 50v 184 cm mies.treenannut maltilla viimeiset 8 v.
      Paastokokemus:3 edellistä kevättä 7-11 pv kerta.
      paino alkupaino 86,6 loppupaino 80,9kg
      rasvaprosentti alku 15,3 loppu 14% (mittalaite Tanita)
      Vatsanympärys alku 89 loppu 85cm
      Motiivi: Puhdistuminen,elämänhallinnan ja omien rajojen opettelu.
      .
      Aiemmista paastoista poiketen kokeilin oman paastomenetelmän:
      Neljä edellistä viikkoa ilman alkoholia,(tupakan jätin 10 vuotta sitten)
      Kyseiset viikot noin 1200-1500 kcl/vrk mutta aina alkukeitto,pääruoka
      ja jälkiruoka,minkä olen opettanut koko perheelle ja kokin hommat tekevänä en ole kokenut edes raskaaksi.
      Kahtena viimeisenä päivänä kahvi pois.
      Jokainen aamu alkoi vesilasilla jossa 1,5teelusik. leivinsoodaa.tämä siksi että olen kihtipotilas ja virtsan alkalisointi helpottaa veren uraattihappojen poistumista.menettely on yleinen lääketieteessä.
      Ph mittaus (vaikka ei nyt kovin miehekkäältä tuntunutkaan) osoitti
      indikaattorivärin muutoksella ruohonvihreäksi n(-7,5 )normaalin punertavan sijasta säännöllisesti. Ja aiemmissa paastoissa kihti
      on aina iskenyt.
      Toinen uudistus paastomenettelyyn oli kylmäpuristetun kookosöljyn
      noin 1 rkl.n joka-aamuinen nauttiminen jotta kilpirauhaneni ei ihan hyydy.Vaikutus oli ainakin se että palelu puuttui kokonaan tässä paastossa.
      Kolmas uudistus oli jokailtainen 6 minuutta keitetyn kananmunan keltuaisen syöminen syystä että koliini jonka paras lähde on keltuainen on maksan rasva-aineenvaihdolle välttämätön.
      Aamiainen ja päiväruoka olivat termospulloon keitettyä kamomillateetä(pakko juoda aamusta kun hermosto herkistyi
      niin että yöllä ensin nukahti hyvin ja heräsi ahdistukseen vaikka mitään syytä ei ole.)Illallinen oli taasen kultapiiskuteetä mikä
      ei moisia efektejä tehnyt.Puoleen litraan laittelin julkeasti aina 2 rkl hunajaa..
      Miltäkö tuntui: pv 1 päänsärky ,muut päivät ei nyt ihan tähtihetkiä
      mut huonompaakin on koettu.Suolihuuhtelut ole aina skipannu mutta glaubersuolaa ekana ja kolmantena illalla napannut 40g/2,5dl vettä.
      Vasteaika n2 tuntia,kesto n 2tuntia .
      Neuvona parempaan nukkumiseen suosittelen 0,5l muovipulloa
      mikrokuumalla vedellä täytettynä ja vatsan päälle asetettuna;ensinnäkin vatsapeitteet kun hyvin lämpenevät niin näläntunne häviää kun vatsassa on lämmin tunne ja toiseksi maksan
      verenkierto ja aineenvaihdunta kiihtyy.
      Voimataso putosi aika niukasti:penkki maksimi jäi 105 kg.n kun normisti on 115 kg.Muuten olossa ei tuntunut mitään voimanpuutetta
      aamuiset intervallijuoksutkin ylämäkeen meni kevyemmin kuin monesti.
      Koliinit ja muu edellämainituista tekivät paastosta selvästi miellyttävämmän ja tehokkaamman edellisiin nähden.
      Nyt on paastosta toivuttu pääsiäismökkiviikoloppu 4pv jolloin on
      syöty ja juotu bisseä yms huolella ja suklaat päälle.paino on noussut
      1,2 kg nesteiden palatessa joten ei taaskaan pidä papukaijahokemat paikkaansa että nestettä vaan paastossa menetetään.(painonmenetys 5,6kg /7 pv )Niinkuin lähtötiedoista voi
      lukea rasvaprosentti vain komistui,vatsanympärys pieneni 4cm joten
      vähät laardit on palaneet.No parempiakin dieettejä löytyy mutta
      tarkoitus oli yleisen terveyden lisääminen ja hyvä olotila kertoo
      puolesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1265
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1174
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1153
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1151
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe