YEL-vakuutus

YEL-työtulot

Jos aloitan toiminnan toiminimellä niin on kai pakko ottaa tuo YEL-vakuutus itselleni. Sen verran olen saanut selville että YEl-tulot voi itse ilmoittaa eli ne eivät ole sama asia kun verottojalle ilmenevät tulot tai yrityksen voitto. Sanotaan vain että tulot ovat oltavat samansuuruiset kun jos vastaavanlaisesta työtehtävässä maksettaisiin palkkaa jollekin ulkopuoliselle. Mutta voiko siis ilmoittaa huomattavasti pienemmät (useampi tonni) YEL-tulot mitä tosiaisssa maksaa itselleen palkkaa. Jostain olen kuitenkin kuullut että jos summat hirveästi poikkeavat toisistaan niin voi tulla jotain kyselyjä?
Paljon tuo YEl sitten on prosentuaalisesti niistä ilmoitetuista tuloista. Käsittääkseni senkin voi itse säätää mutta mikä on nimini mitä on maksettava?

14

3569

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oikea yrittäjä

      Kaikki oikeat yrittäjät maksavat minimi YEL-maksua ja hoitavat eläkkeensä sijoitusten kautta.

      • Yrjö Yrittäjä

        Ja alussa mahdollisimman pitkään ilman vakuutusta. Ihan tosi.


      • tpi

        Jos on hyvä YEL, niin eläkettä saa sairastumisen jälkeen.
        Jos suunnittelee eläkkeellä tienaavansa vaikka sijoitusasuntojen vuokrilla, niin mites sitten suu pannaan jos sairastuu esim 37 vuotiaana, eikä vielä ole ehtinyt kuin ehkä sen ensimmäisen sijoitusasunnon säästämään, ja YEL on ollut minimaksulla, jolloin eläkkeestä tuleepi enempi semmoinen muodollinen.


      • Ei kai ihan miten haluaa?

        No joo mutta vaikka haluaisikin ainakin aluksi maksaa minimin niin miten alas sen pystyy laittamaan? Ei sitä saa itse mennä ihan mitä summia tahansa tietääkseni laittamaan. Eli jos vaikka työskentelet 8h per päivä niin YEL palkka on laitettava sen mukaan mitä maksaisit palkkaa samasta työmäärästä toiselle työntekijälle. Ei titetenkään mitään huippupalkaa mutta eivät kai ne mitään 5€ tuntipalkkaa hyväksy?


      • monta tahoa
        tpi kirjoitti:

        Jos on hyvä YEL, niin eläkettä saa sairastumisen jälkeen.
        Jos suunnittelee eläkkeellä tienaavansa vaikka sijoitusasuntojen vuokrilla, niin mites sitten suu pannaan jos sairastuu esim 37 vuotiaana, eikä vielä ole ehtinyt kuin ehkä sen ensimmäisen sijoitusasunnon säästämään, ja YEL on ollut minimaksulla, jolloin eläkkeestä tuleepi enempi semmoinen muodollinen.

        En aio maksaa yhtään minimiä enempää. Minulla oli aiemmin toiminimi, mutta tuloja tosi vähän, kun hoidin pitkäaikaissairasta lasta samalla, enkä tehnyt kuin pienimuotoista työtä. Jos olisin maksanut minimiä, ei töistä olisi jäänyt käteen mitään ja todenäköisesti olisi verrattu osa-aikatyöntekijään ja oikeudet sen mukaiset eli olemattomat. Kun lopetin, jäin kokonaan nollille puolison tulojen vuoksi enkä näin ollen sairastuessani olisi ainakaan saanut mitään. Koska jo totuin siihen, että jos jotain sattuu, niin ei mitään tule mistään vaikka sairaskuluja onkin, niin ei nytkään nappaa yhtään ylimääräistä maksaa. Minua myös huvittaa lauseet ettet saa työttömyyskorvausta...olen ollut jo tilanteessa, etten sitä saa ollenkaan, joten jatkossakin ihan sama. Mieluummin säästän pahan päivän varalle. Säästöjen avulla selvittiin edellinenkin jakso ja pulloja keräämällä yms.


    • ja saat kunnolla

      YEL-työtulo kannattaa pitää todellista työpanosta vastaavana, sillä se vaikuttaa laajasti yrittäjän sosiaaliturvaan.

      Vuonna 2009 sairauspäivärahan, äitiys-, isyys- ja vanhempainrahan tai kuntoutusrahan perusteena on vuoden 2007 keskimääräinen YEL-työtulo, jota on tarkistettu palkkakertoimella. Etuuden maksava Kela saa tiedon työtulon määrästä vakuuttavasta eläkeyhtiöstä verottajan välityksellä. Yrittäjän pyynnöstä päiväraha voidaan myös laskea päivärahakautta edeltävän kuuden kuukauden YEL-työtulon perusteella, jos työtulo vuosituloksi muutettuna on 20 prosenttia suurempi kuin muuten käytettävä vuoden 2007 YEL-työtulo.
      Yrittäjien vapaaehtoisessa tapaturmavakuutuksessa käytetään maksujen ja korvausten määräytymisperusteena ns. vuosityöansiota, joka määräytyy samoin perustein kuin YEL-vakuutusten työtulo.
      Yrittäjien työttömyyskassaan liittyminen edellyttää, että työtulo on vähintään 8 520 € / v (2009). Työtulo vaikuttaa ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan suuruuteen.
      Työttömyyskassan ja Kela:n työttömyyspäivärahojen saamisehtoa (ns. työssäoloehtoa) ei kerry ajalta, jolloin YEL-työtulo on pienempi kuin 8 520 € / v (2009).

    • holhoavat toki kyselyillä

      Voithan katsella vapaasti ekat puolivuotta, joka on ns. "järjestelyaikaa" ennenkuin YEL pitäisi ottaa, jos minimityötulo ylittyy. Työtulo on siis työpanoksesi, joka arvioidaan mm. ulkopuolisen palkollisen tekemän saman työmäärän perusteella maksettavasta palkasta.

      Eli, jos teet vain pari tuntia viikossa, niin et ole velvollinen vakuuttamaan itseäsi YEL-vakuutuksella, koska loogisesti minimityötulo ei täyty. Työtulo ei ole sama kuin liikevaihto, eikä toiminimestä saama tulosi. Eli voit ihan rauhassa saada 6800 € ulos verotettavana tulona vuodessa, eikä sinulle isketä YELiä.

      Jos taas alat tienata lähemmäs 10 000 €, niin alkaa olla jo vakuutuksen oton aika. Se sitten tekee kuukausitasolla sellasen 120-200 € laskun, jos valitset työtulon määräksi sen minimin tai kassan ja kelan säätämän minimin. Missään tapauksessa työtulon ei tartte eikä pidä vastata saavutettua tulosta.

      Kyllähän siitä saattaa kyselyjä tulla, jos 50 000 € tuloilla pidät YELiä miniminä. Se on sitä holhousta se. Minusta jos onnekkaasti tienaisitkin 50 000 €, saa se YEL työtulo olla merkittävästi alhaisempi. Esim. 15 000 - 20 000 €. Se YEL maksu kuussa on sitten vähän päälle 20 % siitä työtulon määrästä jaettuna 12.

      • Aika pitkä teksti tuli... tylsä elämä

        Aivan ensimmäisenä neuvona pakko mainita, että hyvät yrittäjät lukekaa jonkin eläkevakuutusyhtiön YEL-esite niin olette huomattavasti viisaampia tämän asian suhteen. Kyse ei ole mistään kummallisista jutuista.

        Puolen vuoden järjestelyaika ei ole vakuuttamisvapaata aikaa vaan aikaa jolloin yrittäjä voi seurata oman yrittäjätoimintansa laajuutta ja vakuuttaa itsensä 6 kuukautta takautuvasti ilman seuraamuksia. Tuon ajan ylittämisen jälkeen eläkeyhtiöllä on oikeus määrätä laiminlyöntikorotus vakuutukselle joka on yleensä 10% takautuvasta maksusta. Takautuvaksi ajaksi määritellään vakuutuksen alkamisajankohdan ja yhtiöön saapumispäivämäärän välinen aika (postin tai yhtiön saapumisleima) ei yrittäjän ilmoittama allekirjoituspäivämäärä.

        YEL-vakuutuksen työtulo ei ole verottajalle ilmoitettava tulo, liikevaihto tms. Yrittäjän työtulo on yrittäjän konkreettisesti suorittaman työn hinta. Tällä tarkoitetaan sitä, että jos joku toinen saman koulutuksen omaava tekisi tätä samaa työtä yhtä paljon, kuinka paljon hänelle olisi maksettava vuositasolla tästä työmäärästä. Yleensä työtulo on hyvin lähellä sitä mikä verotettava tulo on ja ennen kuin on ilmoitettu verottajalle mitään voi työtuloaan lähteä määrittelemään alan keskimääräisen palkkauksen mukaan johon tulisi lisätä yrittäjän kantamasta riskistä lisä. Joillakin aloilla tämä on haasteellista ja tuolloin tulisikin enemmän miettiä sitä millaisen sosiaaliturvan haluaa säilyttää itsellään. Ottakaa selvää YEL työtulon vaikutuksista sosiaaliturvaan kuten yllä jo mainittiin (aitiysrahat, työttömyyspäivärahat, itse eläke jne..).

        Työntekijän eläkemaksun (jonka kantaa yrittäjä ja osittain työntekijä) perusteena olevaa bruttotuloa ei voida yrittäjien kohdalla käyttää, sillä yrittäjillä usein on mahdollisuus jättää "palkkarahaa" yritykseen (joka on usein juridisesti yrittäjästä erillinen toimija) eikä eläkejärjestelmämme periaate suoritetun työn perusteella karttuvasta eläkkeestä toteudu esimerkiksi tilanteessa jossa vaikka yrittäjä omistaa osakeyhtiöstä yli 50% mutta ei tee siellä lainkaan töitä, mutta saa voiton jakona rahaa yrityksestä.

        Sisäistäkää työtulon osalta seuraava ajatusmalli. Jos yrittäjä joka toimii esimerkiksi lääkärinä ja aloittaessaan praktiikan hän investoi laitteisiin, markkinointiin jne.. huomattavia summia rahaa ja tekee töitä yrityksensä eteen huomattavan paljon työtunteja. Toiminta on alussa tappiollista, mutta yrittäjä on kuitenkin työmäärällään kerryttänyt itselleen yrittäjän eläkelain mukaista työtulo huomattavasti ja näin ollen on vakuuttamisvelvollinen. Sama ajatusmalli toimii myös toisinpäin, jolloin yrittäjä ei tee juurikaan mitään yrityksen tuloksen eteen vaan esimerkiksi kirjoittaa silloin tällöin laskun asiakkaalle, mutta saa kuitenkin tästä yrityksestä yrittäjänä tuloa huomattavia määriä, ei hän ole vakuuttamisvelvollinen YEL:n mukaan.

        Ajatus joka varmasti monelle jo heräsi ei toimi. Jos sinulla on huomattava määrä verotukseen ilmoitettuja tuloja yrityksestä ja et ole ottanut YEL- vakuutusta tulee siitä seuraamuksia siitä huolimatta vaikka kuinka kiven kovaan väittäisit, että et ole tehnyt mitään. Tietenkin tilanteessa jossa pystyt todistamaan, että sinulla ei ole juurikaan osaa eikä arpaa (työmäärä on erittäin vähäinen) yrityksestä saamaasi tulokseen ei sinulle myöskään määrätä takautuvaa vakuutusmaksua. Lähtökohtaisesti kuitenkin täällä meidän taloudessa vallitsee tilanne jossa raha ei taivaasta tipu ja tämä on myös lähtökohta silloin kun yrittäjä väittää ilman pitäviä todisteita olleensa tekemättä mitään mutta saaneen sitten onnenkantamoisena rahaa yrittämisestä. Eläketurvakeskus valvoo yrittäjiä joilla ei ole YEL-vakuutusta ja mikäli verotus näyttää siltä, että jotain on tehty, mutta mitään ei maksettu, niin voi olla varma kyselyn kolahtavan postilaatikkoon. Sanktiot on tuntuvia, mutta ei mitään aivan järjettömiä takautuvasti vakuutettaessa, mutta kannattaa uhrata hetki ajatukselle, että koska homma perustuu verotietoihin, niin takautuvaa aikaa on vakuutettavana 2 vuotta ja tuolloin saattaneekin aivan pelkästään perusvakuutusmaksu olla huomattava johon sitten tuikataan sanktiot päälle.

        Työtulon minimiraja on 6560,93 (2009 tasossa) ja jos ajattelee kuinka paljon olisit valmis tekemään nyt yrittäjänä tekemääsi työtä tuon summan eteen ja jakaisit sen työmäärän koko vuodelle, huomaat todennäköisesti, että ei tulisi juurikaan hommia tehtyä. Työttömyyskassan ja kelan työttömyyspäivärahojen piiriin tarvitsee työtulon olla 8520 euroa ja mikäli mielit 4 vuoden sisään jonkin sorttimentin osa-aika eläkkeelle olisi työtulon oltava vähintään 2*minimi.

        Työtulo ja sen myötä vakuuttamisvelvollisuus on yrittäjän kohdalla hankala monesti määrittää. Tärkeämpää olisi kuitenkin ajatella itseä ja yrittää pitää työtulo sellaisella tasolla joka mahdollisen työkyvyttömyyden tms. sosiaaliturvaan kuuluvan tapahtuman sattuessa kohdalle on sinun tarpeisiisi sopiva. Ei pidä myöskään unohtaa, että YEL-vakuutus on pohja sinun eläkeellesi. Usein yrittäjät asennoituvat YEL maksuun väärällä tavalla, koska he konkreettisesti näkevät tuon noin 21% siivun tulosta lähtevän pois omasta lompakosta. Maksua kannattaa lähestyä ajattelemalla, että silloin kun olet jonkun työnantajan palveluksessa ja palkkakuitissasi eläkemaksun prosenttiosuus on huomattavasti yrittäjän vastaavaa pienempi (n.5%) ei kyse ole kuitenkaan siitä, että et työntekijänä maksaisi saman suuruista eläkemaksua. Työnantajasi on palkkaasi määritellessään nimittäin jo huomioinut itselleen syntyvän eläkekulun sinusta (n.17%) ja vähentänyt sen sinun palkastasi. Jokainen meistä maksaa eläkkeestään, yrittäjä näkee vain maksunsa konkreettisemmin kuin työntekijä. Maksu koituu sinuun ja mahdollisesti sinun perheenjäsentesi hyväksi tavalla tai toisella, kukaan meistä kun ei voi tulevaisuuteen katsoa vaikka jokainen toivookin YEL:n maksamisen mahdollistavan mukavat eläkepäivät voi joskus käydä niin, että joudut jäämään työelämästä pois tai kokonaan keskuudestamme jolloin sinä tai jälkipolvesi varmasti löytäisi käyttöä YEL:n maksuihin perustuville rahoille.

        Koko homma lyhykäisyydessään: Lue ajatuksella jonkin eläkevakuuttajan YEL esite, soita vakuutusyhtiösi eläkevakuutusosastolle jos jää kysyttävää (täällä on todella hataraa tietoa tarjolla), ajattele itseäsi määritellessäsi työtuloasi (muu sosiaaliturva) äläkä jätä YEL-vakuutuksesi työtuloa makaamaan paikalleen jos se on liian alhainen. Sitä nimittäin on mahdotonta korjata takautuvasti jos jotain sattuu.


      • käytäntö on erijuttu
        Aika pitkä teksti tuli... tylsä elämä kirjoitti:

        Aivan ensimmäisenä neuvona pakko mainita, että hyvät yrittäjät lukekaa jonkin eläkevakuutusyhtiön YEL-esite niin olette huomattavasti viisaampia tämän asian suhteen. Kyse ei ole mistään kummallisista jutuista.

        Puolen vuoden järjestelyaika ei ole vakuuttamisvapaata aikaa vaan aikaa jolloin yrittäjä voi seurata oman yrittäjätoimintansa laajuutta ja vakuuttaa itsensä 6 kuukautta takautuvasti ilman seuraamuksia. Tuon ajan ylittämisen jälkeen eläkeyhtiöllä on oikeus määrätä laiminlyöntikorotus vakuutukselle joka on yleensä 10% takautuvasta maksusta. Takautuvaksi ajaksi määritellään vakuutuksen alkamisajankohdan ja yhtiöön saapumispäivämäärän välinen aika (postin tai yhtiön saapumisleima) ei yrittäjän ilmoittama allekirjoituspäivämäärä.

        YEL-vakuutuksen työtulo ei ole verottajalle ilmoitettava tulo, liikevaihto tms. Yrittäjän työtulo on yrittäjän konkreettisesti suorittaman työn hinta. Tällä tarkoitetaan sitä, että jos joku toinen saman koulutuksen omaava tekisi tätä samaa työtä yhtä paljon, kuinka paljon hänelle olisi maksettava vuositasolla tästä työmäärästä. Yleensä työtulo on hyvin lähellä sitä mikä verotettava tulo on ja ennen kuin on ilmoitettu verottajalle mitään voi työtuloaan lähteä määrittelemään alan keskimääräisen palkkauksen mukaan johon tulisi lisätä yrittäjän kantamasta riskistä lisä. Joillakin aloilla tämä on haasteellista ja tuolloin tulisikin enemmän miettiä sitä millaisen sosiaaliturvan haluaa säilyttää itsellään. Ottakaa selvää YEL työtulon vaikutuksista sosiaaliturvaan kuten yllä jo mainittiin (aitiysrahat, työttömyyspäivärahat, itse eläke jne..).

        Työntekijän eläkemaksun (jonka kantaa yrittäjä ja osittain työntekijä) perusteena olevaa bruttotuloa ei voida yrittäjien kohdalla käyttää, sillä yrittäjillä usein on mahdollisuus jättää "palkkarahaa" yritykseen (joka on usein juridisesti yrittäjästä erillinen toimija) eikä eläkejärjestelmämme periaate suoritetun työn perusteella karttuvasta eläkkeestä toteudu esimerkiksi tilanteessa jossa vaikka yrittäjä omistaa osakeyhtiöstä yli 50% mutta ei tee siellä lainkaan töitä, mutta saa voiton jakona rahaa yrityksestä.

        Sisäistäkää työtulon osalta seuraava ajatusmalli. Jos yrittäjä joka toimii esimerkiksi lääkärinä ja aloittaessaan praktiikan hän investoi laitteisiin, markkinointiin jne.. huomattavia summia rahaa ja tekee töitä yrityksensä eteen huomattavan paljon työtunteja. Toiminta on alussa tappiollista, mutta yrittäjä on kuitenkin työmäärällään kerryttänyt itselleen yrittäjän eläkelain mukaista työtulo huomattavasti ja näin ollen on vakuuttamisvelvollinen. Sama ajatusmalli toimii myös toisinpäin, jolloin yrittäjä ei tee juurikaan mitään yrityksen tuloksen eteen vaan esimerkiksi kirjoittaa silloin tällöin laskun asiakkaalle, mutta saa kuitenkin tästä yrityksestä yrittäjänä tuloa huomattavia määriä, ei hän ole vakuuttamisvelvollinen YEL:n mukaan.

        Ajatus joka varmasti monelle jo heräsi ei toimi. Jos sinulla on huomattava määrä verotukseen ilmoitettuja tuloja yrityksestä ja et ole ottanut YEL- vakuutusta tulee siitä seuraamuksia siitä huolimatta vaikka kuinka kiven kovaan väittäisit, että et ole tehnyt mitään. Tietenkin tilanteessa jossa pystyt todistamaan, että sinulla ei ole juurikaan osaa eikä arpaa (työmäärä on erittäin vähäinen) yrityksestä saamaasi tulokseen ei sinulle myöskään määrätä takautuvaa vakuutusmaksua. Lähtökohtaisesti kuitenkin täällä meidän taloudessa vallitsee tilanne jossa raha ei taivaasta tipu ja tämä on myös lähtökohta silloin kun yrittäjä väittää ilman pitäviä todisteita olleensa tekemättä mitään mutta saaneen sitten onnenkantamoisena rahaa yrittämisestä. Eläketurvakeskus valvoo yrittäjiä joilla ei ole YEL-vakuutusta ja mikäli verotus näyttää siltä, että jotain on tehty, mutta mitään ei maksettu, niin voi olla varma kyselyn kolahtavan postilaatikkoon. Sanktiot on tuntuvia, mutta ei mitään aivan järjettömiä takautuvasti vakuutettaessa, mutta kannattaa uhrata hetki ajatukselle, että koska homma perustuu verotietoihin, niin takautuvaa aikaa on vakuutettavana 2 vuotta ja tuolloin saattaneekin aivan pelkästään perusvakuutusmaksu olla huomattava johon sitten tuikataan sanktiot päälle.

        Työtulon minimiraja on 6560,93 (2009 tasossa) ja jos ajattelee kuinka paljon olisit valmis tekemään nyt yrittäjänä tekemääsi työtä tuon summan eteen ja jakaisit sen työmäärän koko vuodelle, huomaat todennäköisesti, että ei tulisi juurikaan hommia tehtyä. Työttömyyskassan ja kelan työttömyyspäivärahojen piiriin tarvitsee työtulon olla 8520 euroa ja mikäli mielit 4 vuoden sisään jonkin sorttimentin osa-aika eläkkeelle olisi työtulon oltava vähintään 2*minimi.

        Työtulo ja sen myötä vakuuttamisvelvollisuus on yrittäjän kohdalla hankala monesti määrittää. Tärkeämpää olisi kuitenkin ajatella itseä ja yrittää pitää työtulo sellaisella tasolla joka mahdollisen työkyvyttömyyden tms. sosiaaliturvaan kuuluvan tapahtuman sattuessa kohdalle on sinun tarpeisiisi sopiva. Ei pidä myöskään unohtaa, että YEL-vakuutus on pohja sinun eläkeellesi. Usein yrittäjät asennoituvat YEL maksuun väärällä tavalla, koska he konkreettisesti näkevät tuon noin 21% siivun tulosta lähtevän pois omasta lompakosta. Maksua kannattaa lähestyä ajattelemalla, että silloin kun olet jonkun työnantajan palveluksessa ja palkkakuitissasi eläkemaksun prosenttiosuus on huomattavasti yrittäjän vastaavaa pienempi (n.5%) ei kyse ole kuitenkaan siitä, että et työntekijänä maksaisi saman suuruista eläkemaksua. Työnantajasi on palkkaasi määritellessään nimittäin jo huomioinut itselleen syntyvän eläkekulun sinusta (n.17%) ja vähentänyt sen sinun palkastasi. Jokainen meistä maksaa eläkkeestään, yrittäjä näkee vain maksunsa konkreettisemmin kuin työntekijä. Maksu koituu sinuun ja mahdollisesti sinun perheenjäsentesi hyväksi tavalla tai toisella, kukaan meistä kun ei voi tulevaisuuteen katsoa vaikka jokainen toivookin YEL:n maksamisen mahdollistavan mukavat eläkepäivät voi joskus käydä niin, että joudut jäämään työelämästä pois tai kokonaan keskuudestamme jolloin sinä tai jälkipolvesi varmasti löytäisi käyttöä YEL:n maksuihin perustuville rahoille.

        Koko homma lyhykäisyydessään: Lue ajatuksella jonkin eläkevakuuttajan YEL esite, soita vakuutusyhtiösi eläkevakuutusosastolle jos jää kysyttävää (täällä on todella hataraa tietoa tarjolla), ajattele itseäsi määritellessäsi työtuloasi (muu sosiaaliturva) äläkä jätä YEL-vakuutuksesi työtuloa makaamaan paikalleen jos se on liian alhainen. Sitä nimittäin on mahdotonta korjata takautuvasti jos jotain sattuu.

        Kannattaa muuten säilyttää lähdekritiikki. Eläkeyhtiöiden vakuutusesitteissä ei kerrota suoraan, että alle minimityötulon arvoinen yrittäminen ei ole YEL:in alaista. Eipä tietenkään, heille tärkeämpää on saada aloittava yrittäjä ottamaan ylisuuri vakuutus ja isot menotaakat. Vakuutukset ovat bisnestä siinä missä mikä tahansa muukin liiketoiminta. Eläkeyhtiöit mainostavat siinä missä muutkin yritykset ja esim. nämä vakuutusesitteet ovat mainontaa.

        Eläketurvakeskus seuraa vakuuttamattomien yrittäjien tuloja ja jos selkeästi vaikuttaa siltä, että toiminnasta saadaan elanto ja työpanos on yli minimin alkaa kyselyjä tulla.

        Ethän sinä mikään yrittäjä ole, sen huomaan. Hyvin on eläkeyhtiöiden mainonta purenut, mutta oletko ikinä lukenut suoraan Eläketurvakeskuksen verkkopalvelusta YEL vakuuttamisen perusteita? Siellä käydään ihan selkeästi läpi, että jos työ yrityksen eteen on vähäistä, ei minimityötulo ylity. Sieltä käy myös ilmi, että yrittäjä saa melko vapaasti valita vakuutustasonsa.

        Et ole kyllä sisäistänyt, ettei minimityötulon suuruisilla tuloilla todellakaan tulla juuri toimeen, eikä YELiä maksella, mutta 10 000 € tuloilla yrityksestä voi jo maksaa minimityötulon (tai kelan minimin) mukaista YEL-maksua. Muuten, investoinnit eivät ole kaikki edes heti vähennettävissä verotuksessa heti, vaan poistot jaksotetaan, eli pienyrittäjä ei kyllä saa verotettavia tulojaan verotuksessa merkittävästi alhaisemmiksi.

        Edelleen, itsensä jättää vakuuttamatta omalla vastuulla, mutta todellakaan homma ei ole käytännössä mitään kekkoslovakian aikaista.


      • 123123123
        käytäntö on erijuttu kirjoitti:

        Kannattaa muuten säilyttää lähdekritiikki. Eläkeyhtiöiden vakuutusesitteissä ei kerrota suoraan, että alle minimityötulon arvoinen yrittäminen ei ole YEL:in alaista. Eipä tietenkään, heille tärkeämpää on saada aloittava yrittäjä ottamaan ylisuuri vakuutus ja isot menotaakat. Vakuutukset ovat bisnestä siinä missä mikä tahansa muukin liiketoiminta. Eläkeyhtiöit mainostavat siinä missä muutkin yritykset ja esim. nämä vakuutusesitteet ovat mainontaa.

        Eläketurvakeskus seuraa vakuuttamattomien yrittäjien tuloja ja jos selkeästi vaikuttaa siltä, että toiminnasta saadaan elanto ja työpanos on yli minimin alkaa kyselyjä tulla.

        Ethän sinä mikään yrittäjä ole, sen huomaan. Hyvin on eläkeyhtiöiden mainonta purenut, mutta oletko ikinä lukenut suoraan Eläketurvakeskuksen verkkopalvelusta YEL vakuuttamisen perusteita? Siellä käydään ihan selkeästi läpi, että jos työ yrityksen eteen on vähäistä, ei minimityötulo ylity. Sieltä käy myös ilmi, että yrittäjä saa melko vapaasti valita vakuutustasonsa.

        Et ole kyllä sisäistänyt, ettei minimityötulon suuruisilla tuloilla todellakaan tulla juuri toimeen, eikä YELiä maksella, mutta 10 000 € tuloilla yrityksestä voi jo maksaa minimityötulon (tai kelan minimin) mukaista YEL-maksua. Muuten, investoinnit eivät ole kaikki edes heti vähennettävissä verotuksessa heti, vaan poistot jaksotetaan, eli pienyrittäjä ei kyllä saa verotettavia tulojaan verotuksessa merkittävästi alhaisemmiksi.

        Edelleen, itsensä jättää vakuuttamatta omalla vastuulla, mutta todellakaan homma ei ole käytännössä mitään kekkoslovakian aikaista.

        Mä ainakin maksan 'YEL'liä Omaan firmaani, siellä se on varmemmassa tallessa kun jossain vakuutusyhtiössä.


      • 4
        123123123 kirjoitti:

        Mä ainakin maksan 'YEL'liä Omaan firmaani, siellä se on varmemmassa tallessa kun jossain vakuutusyhtiössä.

        Yrittäjänä olen toiminut n. 20 vuotta. Sitä ennen lyhyitä työsuhteita ja runsaasti opiskelua. Pari vuotta sitten kun postiluukusta tipahti eläkeote, rupesin todella miettimään tulevia eläketulojani. Varsinaista eläkettä oli kertynyt vain muutamia satasia ja viralliseen eläkeikään on aikaa 15 vuotta.

        Päädyin tulokseen, että säästän vapaaehtoista eläkevakuutusta yrityksen kautta 8500 euroa per vuosi ja henk.kohtaisesti 2500 euroa per vuosi -siis verotuksen maksimit. Lisäksi YEL-työtuloni on tällä hetkellä 100 000 euroa ja tälle vuodelle maksoin joustomaksua maksimin (n. 150 000 euroa) mukaan.

        Joku toinen päätyisi varmaankin toiseenlaiseen tulokseen. Halusin vain tuoda esiin, että kyllä jotkut maksavat YEL-maksuja reippaastikin. Optimistinen kun olen, lähden siitä että elän pitkään...

        Vaikka maksut ovat kovat, jää säästöönkin vielä.


      • ex-yrittäjä
        4 kirjoitti:

        Yrittäjänä olen toiminut n. 20 vuotta. Sitä ennen lyhyitä työsuhteita ja runsaasti opiskelua. Pari vuotta sitten kun postiluukusta tipahti eläkeote, rupesin todella miettimään tulevia eläketulojani. Varsinaista eläkettä oli kertynyt vain muutamia satasia ja viralliseen eläkeikään on aikaa 15 vuotta.

        Päädyin tulokseen, että säästän vapaaehtoista eläkevakuutusta yrityksen kautta 8500 euroa per vuosi ja henk.kohtaisesti 2500 euroa per vuosi -siis verotuksen maksimit. Lisäksi YEL-työtuloni on tällä hetkellä 100 000 euroa ja tälle vuodelle maksoin joustomaksua maksimin (n. 150 000 euroa) mukaan.

        Joku toinen päätyisi varmaankin toiseenlaiseen tulokseen. Halusin vain tuoda esiin, että kyllä jotkut maksavat YEL-maksuja reippaastikin. Optimistinen kun olen, lähden siitä että elän pitkään...

        Vaikka maksut ovat kovat, jää säästöönkin vielä.

        Minullakaan ei ole tulossa työeläkettä kuin ehkä 200 euroa/kk. Itse olen tullut siihen tulokseen, että enää ei kannata sitä vähäiseksi jäävää työeläketuloa lähteä parantelemaan. Tulisin ihan hyvin toimeen pelkällä kansaneläkkeellä tai nyt tulevalla takuueläkkeellä 685 euroa/kk. Kaikki mitä tarvitsen on jo hommattu, velkoja ei ole ja minulla on jonkin verran sijoituksia, joista saan pääomatuloja. Miksi lähteä maksamaan jotain lisäeläkettä, jonka mahdollisesti saa jos vain elää riittävän pitkään ?


      • dfdfddfd
        4 kirjoitti:

        Yrittäjänä olen toiminut n. 20 vuotta. Sitä ennen lyhyitä työsuhteita ja runsaasti opiskelua. Pari vuotta sitten kun postiluukusta tipahti eläkeote, rupesin todella miettimään tulevia eläketulojani. Varsinaista eläkettä oli kertynyt vain muutamia satasia ja viralliseen eläkeikään on aikaa 15 vuotta.

        Päädyin tulokseen, että säästän vapaaehtoista eläkevakuutusta yrityksen kautta 8500 euroa per vuosi ja henk.kohtaisesti 2500 euroa per vuosi -siis verotuksen maksimit. Lisäksi YEL-työtuloni on tällä hetkellä 100 000 euroa ja tälle vuodelle maksoin joustomaksua maksimin (n. 150 000 euroa) mukaan.

        Joku toinen päätyisi varmaankin toiseenlaiseen tulokseen. Halusin vain tuoda esiin, että kyllä jotkut maksavat YEL-maksuja reippaastikin. Optimistinen kun olen, lähden siitä että elän pitkään...

        Vaikka maksut ovat kovat, jää säästöönkin vielä.

        Olipa taas trolli. Jos työtulo on 100k€, pitäisi jo tajuta että yksityinen vakuutus kannattaa paremmin.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      582
      3856
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3308
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2739
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1957
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1739
    Aihe