Sovinto Ry

Nöyryytetty työtön

Hei!

Kirjoitan hieman kokemuksiani Helsingin Roihupellossa toimivasta Vaihtoehtoisesta Ammattikoulusta, eli Sovinto Ry:stä. Olen siellä ollut pienkonemekaanikon kurssilla ja täytyy sanoa etten ole ennen eläessäni joutunut kokemaan tällaista kohtelua kuin siellä. Jo alkuhaastattelussa sanoin kouluttajalle ettei minulla ole aiempaa kokemusta moottoreista enkä ymmärrä niistä yhtään mitään, eli siis en osaa niitä korjata lainkaan ja kouluttaja sanoi ettei tarvitsekaan. Aloitettuani siellä koulutuksen minulle sanottiin että ala korjaamaan ruohonleikkuria josta en ymmärtänyt mitään kun en ole sellaista pahemmin kerrostalossa koko ikäni asuneena käyttänyt. Purettuani sen osiin en tiennyt mitä sille piti tehdä joten kysyin opettajalta neuvoa ja tämä ivallisesti vastasi minulle että: "No mikäs siinä on sinun mielestäsi vikana?" Johon vastasin sitten että: "En osaa sanoa." Opettaja tokaisi siihen: "No mietipä sitä siinä sitten vähänaikaa" ja käveli pois. Ei tehnyt elettäkään opettaakseen minua vaan oli jo sellaisella asenteella että "mieti itse, korjaa itse."

Myöhemmin eräs ulkomaalainen joka ei osannut kunnolla suomenkieltä oli korjaamassa moottoria, eikä selvästikään tiennyt edes mitä oli tekemässä. Opettaja tuli viereen ja virne naamallaan naureskeli tälle ulkomaalaiselle joka oli ihan hölmön näköisenä yrittäessään kysellä neuvoja, muttei niitä saanut vaan piti taas miettiä itse, katsos kun "ei täällä aikuisia ihmisiä kädestä pitäen aleta neuvomaan!" No, ei mennyt kauaa kun tämä ulkomaalainen räpelsi jotain johtoja ja kipinät vain lensi kun moottoriin tuli joku oikosulku. Silloin opettaja alkaa huutamaan tälle että: "mitä sä oikein teet siellä!? sun pitää ottaa se akku pois ennenkuin sä alat tekemään mitään." Ja missään vaiheessa aiemmin opettaja ei sanonut tälle ulkomaalaiselle eikä kenellekään muullekaan että akku pitää ottaa ensin pois. Eli siis itse olisi pitänyt taas joko tietää tai sitten "arvata oikein" niin ei olisi tarvinnut tulla nolatuksi muiden edessä.

Myöhemmässä vaiheessa "koulutusta" opettaja alkoi jo ivallisesti kutsumaan minua "ammattimieheksi" koska olin jo vähän jäänyt syrjään muista kun en osannut lainkaan korjata mitään, en tietenkään kun ei siellä opetettu mitään. Se toi osoitti minulle moottoreita joista en tiennyt mitään ja sanoi: "sinä kun olet ollut näiden kanssa tekemisissä niin korjaapa nuo kuntoon." Siinä vaiheessa en enää jaksanut noteerata sen vinoilua ja kävelin vain ulos tupakalle. Siellä vedettiin sitä linjaa että pitää olla oma-aloitteinen, mutta miten voit olla oma-aloitteinen jos et yhtään tiedä mitä olet tekemässä. Ja kun et tiedä mitään niin sinulle aletaan vinoilemaan ja leimataan jopa laiskuriksi jolle ei muka työnteko maistu! Uskomatonta käytöstä. Ja kouluttajasta näki heti että se on oikein koulutettu siihen rooliin jossa pitää olla työttömälle mahdollisimman ilkeä ja nolata tämä aina kuin vain mahdollista jotta työtön oikein tuntisi itsensä aivan mitättömäksi.

Tällä samaisella kurssilla oli myös muutamia jotka olivat jopa kuukausia yhtäjaksoisesti poissa ilman hyvää syytä (lähinnä ulkomaalaisia) ja he eivät saaneet mitään karenssia tai poissaoloa, eli nostivat vain 8 euron ylläpitokorvaukset niinkuin muutkin. Oli myös muutama muu joka aamulla tuli paikalle, mutta lähti jo tunnin päästä kotia ja heidän sopimustaan jatkettiin ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Tässä vain osa kaikesta mitä siellä tapahtui. Haluan vain varoittaa tällä tekstillä kaikkia työttömiä jotka ovat menossa kyseiseen paikkaan, että kiertäkää kaukaa jos ette halua tulla nöyryytetyksi oikein halpamaisella tavalla. Itse en mene sinne enää koskaan.

29

5115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jotta tuota

      Aika hyvää koulutusta olet saanut. Sanon mä.
      Mutte meneppä sellaiseen oppipaikkaan, missä istut paikallasi ja pakkokuuntelet
      "korkeatasoista yhdistysopetusta", yhdistyksessä missä opettaja on entinen työtön,
      ja yrittää opettaa työttömänä työttömälle sellaista, mitä ei edes opetukseksi
      uskoisi - ellei opetusta kokisi.

    • Entinen opiskelia

      Opiskelin ajoneuvo asentaja linjalla kyseisessä koulussa Pulttitiellä.
      Koulutus malli millä koulutusta mainostetaan on mielestäni todella hyvä, mutta toteutus todella surkea.
      Itselläni todellista oppimista tapahtui vasta kun pääsin pois koulusta, työharjoittelu jaksolle, muiden työntekiöiden ohjattavaksi..
      Toiminnan pääpaino koulussa ei ollut oppilaiden koutuksessa, vaan koulun pyörittämisessä ja ylläpitämisessä.
      Opettajien asenne oppilaita kohtaan oli hyvin törkeä ja halventava.
      Mitä pidempään olin kyseisessä koulussa, sitä voimakkaamman kuvan sain siitä, että koulua käytetään hyväksi epärehelliseen toimintaan, tiettyjen ihmisten henkilökohtaisen hyödyn saavuttamiseksi
      Loppujen lopuksi hyvin pieni marginaalinen ryhmä, paremmista lähtökohdista, saivat koulusta pitkän tähtäimen konkreettista hyötyä, minä yhtenä heistä.

      • "ossi"

        Edellinen viesti asiaa ja voin allekirjoittaa kaiken. Ehkäpä edellisen kirjoittajan kanssa ollaan oltu kyseisessä laitoksessa samaan aikaan ja samalla linjalla;)


    • temppupaja

      Ei hyvää päivää, mitä touhua. Tämmöstä laitosta pyöritetään ja ihan laillisesti!?

      Kuulostaa siltä, että sen tarkotus on vain nöyryyttää, ei opettaa. Taas yksi hyvä esimerkki, miten yritetään saada työtön henkisesti nujerrettua ja sitten näytetään karenssi-korttia heti jos inahtaakin.

    • r.p1

      Tee tuosta hallintokantelu viranhaltijan (joka opettajakin on) moittittavasta menettelystä aluehallintovirastoon. Opettajahan ei saisi väheksyä tai saattaa ketään naurunalaiseksi.

      Hallintokantelulomakkeen löydät esimerkiksi http://www.laaninhallitus.fi/lh/lansi/siv/home.nsf/pages/A3AAC379DC895B19C2256C1000358E8F?opendocument

    • iloinenopiskeli

      Hakekaa erityisemmät auikuisoppijat vaikka Luovin linjoille! Niillä opetus on, kunnollista, ottaa huomioon oikeasti lähtötason.
      Tee rekla aloittaja opinahjosi oppilashuollon kautta vaikka, jos opetuksen taso on noin räikeän huonoa, siihen että sitä ei anneta, löytyy todistajia.

      Itse kävin Luovin yksikössä, ja ihan kentällä osin harjoitteluina ammattitutkinnon osioita. Opetus oli tasokasta, itselleni jäi enää kentällä erikoistumiset, niinkuin sanotaan.
      Opetus antoi varmuutta jo aiemmin ammatin hommissa toimittuani- ja olen kiitellyt oppilaitosta monesti, jopa muistiinpanoista löytyy yhä kinkkisiin kentälle, ns. pelivälinettä.

    • puusepbo

      komppaan "entistä opiskelijaa" ja "ossia" itse kanssa kävin 2000-luvun alussa..kiitos siitä, sain tehtyä ammattitutkinnon, muuten jäi erittäin valju maku..

    • dsfdgdfsg

      Olen itse toivonut osoitusta vastaavanlaiseen paikkaan, koska ottaisin siitä kaiken irti. Kirjoittaisin siitä paljastuskirjan tai artikkelin tai blogin tai jotain. Aloittajalla on sana hallussaan. Tapauksesta on vuosia, ja toivon, että hän ei jättänyt asiaa sikseen, vaan sai muutoksia aikaan.

      Minut passitettiin siivousalan perehdyttämiskurssille. Olin valmistautunut raportoimaan siitä. Yllätyinkin iloisesti. Vaikka ala ei minulle sovi, koulutus oli hyvää. Ei nöyryyttävää, vaikka varmaan olimmekin koulutusten pohjilla, siivoojiksi pyrkivinä.

      Jos yleisö ei tiedä moisista puljuista, se ei välitä. Kannattaa puhua asiasta julkisesti. Kiitos teille, jotka olette kirjoittanut tänne kokemuksistanne. Kannattaa ehkä kirjoittaa laajemminkin.

    • 51v toimistotyötön

      Noi kurssit ovat sanonko mistä?
      Seinäjoen AKK järjesti Kurikassa jonkin Tilinpäätös ja verotus-kurssin joskus -96.
      Opiskelimme kauppaliikkeen tiloissa eikä ollut kovin siisti paikka. Ei saatu kyniä eikä juuri paperiakaan. Ope ei ollut koskaan tehnyt kyseistä työtä itse, mutt nyt sai palkan siitä, ett kyseli meiltä: "Tietääkö kukaan miten näitä asioita käytännössä hoidetaan?" !!
      Kurssin loppupuolella joku akka kävi jotai puhumassa SAKK:n puolesta.
      Menin työkkäriin ja valitin, ettei saatu opiskeluvälineitäkään. Työkkärimuija oli "puolellani"... Eikö työvoimakurssin pidä olla sellainen missä kaikki välineet saadaan..kyseli multa!
      Tuskin mikään edistyi, yhä ne kurssit on "sanonko mistä" eikä niillä kyselyillä, joihin vastataan ole mitään merkitystä.

    • tyytön

      Kamalaa miten epäpätevä opettaja!! Toivottavasti kyseinen henkil ei enää ole siellä "muka opettamassa", vaan on saanut kenkää.

      Tietääkö kukaan onko pienkone-puolen kouluttaja vaihdettu??

    • papunen

      Huhuh. Mulla alkaa Sovinto ry:n koulutus pian, sosiaalipuolella tosin. Toivottavasti ei ole tuollainen meininki! Voin kyllä sanoa että jos minua ( tai jotain muuta) nöyryytetään niin teen jotain ihan muuta kuin menen röökille: puhun suuni puhtaaksi ja kantelen ihan kaikille tahoille jotka keksin. Nyt vähän pelottaa...

      • dfdfgsfgfghsf

        Älä pelkää - sisuunnu. Miten sinulla kävi, joko kurssi alkoi?

        Minä kysyin kurssikeskuksesta, miten paljon työkkäri minunkin kurssittamisestani maksoi heille. Vastasivat, että kyseessä oli liikesalaisuus. Meidän rahojammehan työkkäri jakelee, kaikkien yhteisiä verovaroja, joten kyllä niiden käytön pitäisi olla täysin avointa. Sain kurssista hyötyä ja jäi hyvä mieli kaiken kaikkiaan, mutta tuo asia jäi kaivelemaan. Ei niin paljon, että olisin tehnyt sille mitään.


    • Fabio2

      Kokkolassa on just samanlainen luupää työohjaaja kokkotyö säätiön autokorjaamolla.Siellä on aina osa porukasta vanhoja rikollisia ja jollakin vielä joku kerta loppuu kärsivällisyys sen kanssa.

    • GAPE

      Valitettavasti kaikki tuo yllämainittu sovinto ry:n pienkonekoulutuksesta kyseisen opettajan kohdalta pitää todellakin paikkansa. Meidän kurssilta lopetti puolet ja kouluun jääneet katuivat sinne koeajan jälkeen jäämistään. Koulusta annettiin anonyymiä palautetta työvoimatoimistolle ja koululle säännöllisin väliajoin eikä ainuttakaan positiivista meidän kurssilta. Ja palautteita on annettu jo vuosia eikä mikään muutu, Epäilyttää että meneekö kyseiset palautteet mihinkään tai ainakaan sellaisena kun ne on sinne kirjoitettu. Oppimisenkannalta aivan turhapaikka, jos tuuri käy voit saada hyvän harjoittelupaikan ja oppia mutta ei se takaa sinulle työpaikkaa kun koulu järjestää lähiseudun korjaamoille neljä kertaa vuodessa ilmaista työvoimaa. Kaikille paikan valinneille tai siitä haaveileville hyvää matkaa.

      • zimbez

        Olisi pitänyt lukea em. viestit ennekuin lähdin nyt 19.5. alkaneeseen ryhmään, homma on juuri kuten em. on kuvattu tällä kyseisellä pienkonekorjaajan linjalla. Aluksi kaikki ns. toimistotyöntekijät ottivat uudet oppilaat hymyissä suin ystävällisesti vastaan mutta hymy hyytyi kun varsinainen "koulutus" alkoi, nämä kaksi pienkonekouluttajaa ovat varsinaisia loppuun palaneita männäntappeja, eivät juuri osallistu oppilaiden ohjaukseen tai neuvomiseen millään lailla, vittuilu ym. epäasiallinen ja alentava puhe kyllä sujuu, jos joku ei osaa jotain tehdä tai varsinkin jos tekee jotain väärin. Aikaisemmin koulutuksensa aloittaneilta voi tiedon jyväsiä kysyä ja herua mutta kun kysyt vastuukouluttajilta, he eivät puhua pukahda mitään, kääntävät selkänsä ja häipyvät paikalta. Ilmeisesti pitäisi olla valmis pienkonekorjaaja jo ennen kuin aloittaa koulutuksen että osaisi heti ilman opintoja korjata ja huoltaa työjonossa olevia härveleitä, pääsisivät kouluttajat rahastamaan asiakkaita, mikä tuntuu olevan koko jutun päätarkoitus. Tämä sairas touhu on viestien mukaan jatkunut jo vuodesta 2009 asti, ja nyt kun sain itse kokea saman niin en voi muuta sanoa kuin että PYSYKÄÄ POISSA TÄSTÄ SOVINTO RY PIENKONE KOULUTUKSESTA, teette itsellenne suuren palveluksen!


    • Piudipau

      Ai kauhistus! Olen aloittamassa 11.8. Puusepän opinnot kyseisessä laitoksessa (sovinto). Onko kenelläkään kokemusta siitä alasta? Millaista se opiskelu on? Haastattelu oli rennolla meiningillä joten jäi ihan hyvä fiilis vaikka yksi haastattelija jopa kiroili. Itse en ole mikään nipottaja joten se ei hetkauttanut.. Ainakaan negatiivisesti. Toivon tosiaan että opiskelukin olisi sitten mukavaa etten "turhaan" lähde sinne itseäni kiusaannuttamaan. Hyvä ammatti on jo pohjalla mutta työt vähän kiven alla, siksi tämä koulutus..

      • Tutkinnon suorittanu

        Pekka ja Juha ovatpäteviä opettamaan.Kuten onkin jo todettu"tekemällä opitaan"metodi vaatii oma-aloitteisuutta.Hankalinta on kun molemilla on erilaisia tapoja tehdä asioita.Neuovoja saa ja molemilla on varmasti taitoa opettaa,kysyminen ja kyseenalaistaminen kannattaa.
        Itselläni oli jo sen verran pohjia tuohon koulutukseen,etten osaa sanoa miltä ensimmäistä kertaa kanttiputsia käyttävältä tuntuu.
        Työllistymisen kannalta tutkinto ei juurikaan auta,koeta päästä työharjoitteluun heti ja sitä kautta oppisopimuksella töihin.


    • jorgen56

      Tuo puupuoli tuolla kyllä taitaa sujua kaista parhaiten vs kaikki muut linjat.

      • Epäsopu Oy

        Kyllä.

        Puupuoli on siinämielessä se kaikkein helpoin vaihtoehto sillä kyllä moni joka ei ole koskaan puualalla ollut osaa kuitenkin niitä peruslaitteita käyttää lyhyen opastuksen jälkeen, joten sellaista täysin tyhjänpanttina pyörimistä osaamattomuuden takia ei niin pääse tapahtumaan.

        Pienkone ja autopuoli onkin sitten ihan toinen juttu. Niistä mitään tietämättömän on paljon vaikeampi lähteä tekemään mitään oma-aloitteisesti koska mottorien kanssa näpertely onkin jo sellaista puuhaa että pitää jo vähän tietää ensin että mitä on tekemässä ja miksi.

        Oletteko muuten muut jotka olette pienkonepuolella olleet, huomanneet kuinka se kaljupääkouluttaja ikäänkuin nauttii toisten nöyryyttämisestä?

        Minä huomasin sen kun vähänaikaa seurasin sen toimintaa. Sille tulee sellainen ivallinen virne naamalle kun joku jää miettimään että mitähän nyt pitäisi tehdä. Sen kouluttajan opetusmetodi on vähän sellainen että nolaamisen ja nöyryyttämisen kautta oppilaan tulisi itse käydä läpi kaikki asiat omatoimisesti ja siten oppia ikäänkuin kantapään kautta.


    • dfgdfghdhjt

      Olisi kiinnostavaa, jos osaisitte kirjoittaa tapahtumia sketsin tai novellin tapaan, tai dialogin pätkiä. Saisimme paremman kuvan kyseisestä henkilöstä ja tulevaisuuden opiskelijat voisivat varautua.

    • lizzuz

      Älkää menkö yrittäjyys kurseille.

      Itselleni kävi silleen, että te-toimisto pakotti perustamaan yrityksen ja ottamaan lainaa 10000€ pankista. Koska olen varaton ei pankit antaneet lainaa ja sain ikuisen karenssin.

    • GRAPE

      Onko näin että tälle kaljupäälle ei löydy mitään rotia ja kiusaamine ja aliarvostus saa jatkua.??????! Vai onkohan siellä tehty jonkinlainen SOVINTO.

    • kapula

      Kokemuksia Sovinnon catering-linjasta??? Mietin, hakisinko...

    • Tohatsu Oy

      On se mielenkiintoista menoa pienkonepuolella, kuten täälä jo monet maininneetkin kouluttajista eero röytiö & markku mäenpää). Eero on äkänen mies, kuin olisi kussut hänen muroihinsa joka aamu ja Markku esittää enemmän tuollaista "mukavaa kaveria". Leikkivät siis hyvää ja pahaa poliisia.
      Monet täällä kysyneet koulutuksesta ja omasta kokemuksesta voin vastata myös, että jos ei ole perusteita hallussa, ei kannata harkita menevänsä ko koulutuslinjalle. Vaikka itse pitääkin olla oma-aloitteinen ja ottaa selvää asioista, niin Eero ja Markku eivät korvaansa letkauta jos tarvitset apua. Hyvin usein muistan pyydettyäni Eeron avuksi, niin hän tulee paikalle, mutisee ja palaa takaisin koppiin tietokeneen ääreen. Markku oli ainoa joka kylläkin tuli auttamaan. Pääsääntöisesti teit duunia ja kouluttajat niitä omia juttujaan. Tosiaan se nälviminen ja turha ilkeily oli todella harmillista :(
      Noista tiloista voisin mainita vielä sen verran että pk puolen lisäks samaan tilaan survottiin fillaripuoli, eli pajalaiset ja pk oppilaat ssmoissa pienissä tiloissa joihin on survottu 10-20 ruohonleikkuria, se veneen raato mikä seisoo siel paljun vieressä, Eeron museo (vanhoja kunnostettuja perämoottoreita, moottorisahoja ja mopoja) paljon erilaisia muita pienkoneita -ja niiden raatoja. Joku sai tosiaan sen kuningasidean ja tilas niitä pyörien osia ja olipa kiva kahlata siel kun oli noin 50 pyörän vannetta ja tietenkin niitä polkupyöriä tilanpuutteen vuoksi lastattu pöytien eteen, taakse, sivulle ja mihin vaan mahtuu. Koita siinä sitten tehdä niitä omia töitä kun menee oma aikansa raivata tilat, sen jälkeen ihmettelet mihin on hävinny osat pöydältä jotka olet siihen jättänyt. Käyt korvaavat osat etsimässä varastosta, tulet takaisin ihmettelemään miksi kaapistasi puuttuu puolet työkaluista, mutta tämäkin selviää pian kun huomaat että oppilaat eivät välitä kenen kaappia käyttävät ja varsinkaan siitä että palauttaisivat työkalut takaisin paikoilleen. Eli jos tässä koulussa on elämäänsä ja työhönsä kyllästyneitä kouluttajia, niin jotain vikaa on kyllä myös oppilaissa tai sitten kukaan ei vaan yksinkertaisesti välitä siitä mistä ottaa työkaluja ja mihin ne palauttaa.
      Kummallinen "uudistus" oli myös valvontakameroiden tulo tuohon kouluun tänävuonna, josta kysyessä tuli niin politikkomainen "ympäri pyöreetä shaissea" -oleva vastaus. Sairaanhoitaja oli tässä koulussa hetken aikaa, mutta katosi mystisesti. Koulun johdosta ei ole sen enempää negatiivista kuin positiivistakaan sanottavaa.
      Ennen tämä koulu toimi mielestäni oikealla ja hyvällä opetusmallilla: asiakastöitä ei ollut kuin kourallinen ja pääsääntöisesti tehtiikin lähinnä kierrätyksestä tulleita töitä joita pieni asiakaskunta saattoi ostella. Nykyään taidetaan kaikesta huolimatta ajatella vain rahaa: asiakastöitä todella paljon, kierrätyksestä tulee pienenpieni osa. Tässä koulussa ei enää ajatella oppilaita, opetusta sekä hyvinvointia, vaan rahaa. Tämä näkyy hyvin paljon koulun järjestämissä toukohulinoissa (myyjäiset), sekä töiden määrässä. Yleensä teit yhtä työtä toisen oppilaan kanssa tai yksin, itse tein pahimmillaan viittä eri projektia samaan aikaan.
      Annan tässä aihetta muille miettiä mihin ovat ryhtymässä. Tämäkin vain pieni osa jonka nyt julki tuon. Ilman mukavia oppilastovereita ja kieroa huumoria ei täällä selviä.

      • Anonyymi

        Itse kävin muutama vuosi sitten pienkonepuolen Markun ja Eeron alaisuudessa. Meitä oli enemmän niitä iäkkäimpiä siellä pienkonepuolella ja fillaripuolelle meni ne nuorehkot uroot ja muutama gimma. Totta, että Eerolta tai Markulta piti vähä neuvoja nykiä, mutta itsellä pohjana nuoruudessa autoalan kursseja ja sähkö-,, metalli- sekä muun teknisen alan koulutusta ja kokemusta niin itseoppiminen oli luontevampaa. Ehkä tarvitsin enemmän palautusta ja itsevarmuutta asioihin joita en pitkään aikaan ollut tehnyt kuin harrasteena omien ja naapureiden teinien kanssa. Työkalut oli ihan ok, ja henki muiden oppilaiden kanssa hyvä. Toki, oli siellä myös niitä jotka "mietiskeli" niitä moottoreita niin kuin edellinen kertoi. Otin itse tilan haltuun ja aktiivisesti kiersin paikat mistä mitäkin löytyy, järjestin työtilani ja työkalukaappini ja pidin niistä huolta. Useamman leikkurin ja veneen siellä työparini kanssa korjasin ja olin ihan kohtuullisen tyytyväinen kyseiseen menoon ja paikkaan. Ehkä meidän kurssilla ikä teki sen että Eero ja Markku oli sitten asiallisempia meitä kohtaan kun ollaan lähes ikätovereita. Sain paljon siimaa tehdä asiat omalla tavallani, välillä kävivät katsomassa ja lisätöitä antamassa. Asiakkaiden kanssa tulin mukavasti toimeen ja "tuttujen" asiakkaiden kanssa ei aina Tarvinnut edes Eeroa tai Markkua, hoitivat maksupolitiikan sitten myöhemmin niiden kanssa. Markku hommasi oma-aloitteisesti minulle työharjoittelupaikan ja muutenkin oli rento meno aikuisopiskelijamaisesti. Olen töissäni oppinut oma-aloitteiseksi joten se ei minulle tuottanut ongelmia ja netistä löysin tarvittavat jos Eero tai Markku ollut paikalla. Harmi jos joillakin on huonoja kokemuksia Sovinto ry:stä. Painotan kuitenkin sitä että se oma-aloitteellisuus ja aktiivisuus on kuitenkin etualalla tai sitten kannattaa mennä ammattikouluun jossa opettaja määrää jokaisen ruuvin kiristämisen paikan ja tahdin. Ehkä Sovinnossa (muuttui aikanani Diakoniksi) ollessaan voi kokeilla onko tekniselle alalle edes järkevää jatkaa koska tekniset alat tarvitsee loogista ja tietynlaista päättelykykyä sekä alan kiinnostusta ja mahdollista harrasteliaisuutta. Kaikista ei ole alalle kuten ei monelle muullekkaan alalle. Koulutuksissa on vähän niin että kokeilijoita tulee ja aina oppilasmäärä pienenee loppua kohti. Ei mitään ammattia voi opettaa kenellekkään jos itsellä ei ole kiinnostusta ja motivaatiota. Asenne aina heijastuu ja peilautuu takaisin vaikka kuinka ammattilaiset opettaisivat. Kannattaakin miettiä ennen opiskeluihin hakua miksi juuri tälle alalle on menossa ja onko elämässä mitään mikä yhdistäisi kyseiseen alaan. Jos alasta ei ole hajuakaan ja harrastuspuolikin pyörii aivan muualla niin ihmetellä pitää alalle hakeutumista. Kaikesta huolimatta mitä täällä on kerrottu, itselläni jäi hyvä fiilis Sovinto ry:stä enkä varmasti ollut mikään helppo oppilas kun en aina ihan koulun tapoja noudattanutkaan. Laitoin kahvit työpöydälle, radion hiljalleen viereen ja duunailin mitä milloinkin oli vuorossa ja kävin kessulla kun mieli teki. ja hain työkalut vaikka autopuolelta jos tarvitsi. Kaikkea hyvää kuitenkin kaikille sinne menijöille ja terkut myös Eerolle ja Markulle jos sattuvat tämän joskus lukemaan. Tunnistavat varmasti oppilaan. :)


    • Epäilyttää

      Onkohan vieläkin samanlaista menoo toi opetus tuolla, onko kellään tuoreempia kokemuksia? Sain kutsun haastatteluun ja kun guuglettelin löytyi tää ketju. Nyt alko tosiaan vähän epäilyttää koko homma..

    • SuuriPäällikkö

      Olin tuolla pienkone/veneasentaja -linjalla noin 2010. Ihan täyttä paskaa koko touhu. "Kouluttajat" oli samat kun nykyäänkin ja meininki myös sama. Mihinkään kysymykseen ei saanut vastausta. Ilmeisesti ainakaan Mäenpää ei tiedä moottoreista mitään. Ilmeisesti äijät pyörittää omaa bisnestä siinä. Kouluttajan vinkki pohjan maalaukseen oli:"Maalaa kerros, laskuta kaks kerrosta".

    • Vituiksmän-RY

      Itse olen ollut samassa paska paikassa korinkorjaaja puolella ja vituiksi meni. Ala oli todella mielenkiintoinen ja opin alan erittäin hyvin nopeasti koska tykkäsin alasta ja opin tekemään vuoden sisällä ilman mitään ohjastusta autoon kuin autoon korjaukset. MUTTA olen kumpikin kätinen ja tein esim isojen kittauksien hiomista kummallakin kädellä taukoomatta ja sen takia käsieni hermot kyynerpäistä olivat riekaleina ja jouduin hermoratatutkimuksiin josta minut passitettiin kirurgin puheille missä ei haluttu leikata käsiä nuoren ikäni vuoksi ja minut laitettiin 3kk sairaslomalle suoraa. Kun palasin käymään koululla noin 2kk jälkeen nii ihmettelin miksi minun henk.koht työkalukaappini oli luovutettu toiselle ja kävin kyseiseltä kaverilta kysymässä miksi ropeloi tavaroita niin hän ilmoitti että minun sopimukseni on loppumassa. No siitä pienen juttelun jälkeen menin Ismon ¨pomon¨puheille ja hän vahvisti että sopimukseni loppuu 3kk päästä ja kuin sanoin vaikka palaavani huomenna takaisin ja tekemään näyttötyön että saisin tutkinmuksen suoritettua loppuun hän sanoi että päiväni eivät riitä näyttötyön tekoon ja en saisi täyttä tutkintoa. Siitä nousi vitutus maksimiin ja koska tiesin että olin kurssin helposti ahkerin/osaavin oppilas ja voisin tehdä työn kuin työn ilman minkäänlaista avustusta mitä muissa näyttötöissä mitä itse todistin tarvittaa paljon. Se oli viimisin päivä mitä siellä olin ja kelaan he ilmoittivat että olin siellä jokaisena arkipäivänä sopimuksen loppumiseen asti. Ja lisäksi pienkone/autonasennuspuolen melkeen kaikki opettajat täysiä vittupäitä asenteeltaan melkeen joka ikinen päivä. Asennuspuolen hommia tehnyt jokusen vuoden ennen tuonne menoa niin moni tuli esim asennuspuolelta minulta kysymään neuvoja koska peltipuolen toinen opettaja Askor joka oli fiksu oli heille sanonut että minulta voi kysyä neuvoa, vuotta kauemmin puoltipuolella minun kanssa olevat kysyivät myös.

    • Anonyymi

      Oli aivan loistava koulu ja opettajat loistavia. Sain paperit ja sitä kautta työpaikan.
      Harmi ettei sitä enää ole.
      T:Panu

    Ketjusta on poistettu 14 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      250
      2369
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1784
    3. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      165
      1497
    4. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      328
      1483
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1045
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      79
      889
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      785
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      175
      766
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      203
      702
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      700
    Aihe