Hammaslääkäripelko

Huuputin

Kärsin aivan valtavasta hammaslääkäripelosta. Takimmaisessa hampaassani vasemmalla puolella on valtava reikä, hampaan näkyvästä osasta on kuoret jäljellä, keskellä näkyy juuren päätä ja mustaa. Kaikki muut hampaat ovat hyvässä kunnossa, ei ole reikiä eikä kipuja, ainut ongelma yhdessä etuhampaassa alaspäin pakeneva ien. Reikähampaaseen ei koske jatkuvasti (siis paikallaan ollessa tai normaalisti puhuessa ei satu) mutta kun puren hampaat yhteen, liikutan kieltä tai leukaa vähän enemmän tai painan leukaa alhaaltapäin, niin sattuu. Pelkään että hammas on tulehtunut. Kävin keväällä kunnallisella hammaslääkärillä, mutta tämä ei uskonut että minua pelottaa ihan oikeasti tai vähät välitti, eikä edes kuunnellut kun olisin halunnut kertoa siitä. Käski vaan suoraan tuoliin istumaan. Ei sanonut yhtään mitä teki, ja antoi aina vaan uuden ja uuden ajan ja laittoi joka kerta vaan uuden väliaikaisen paikan. Lopulta en enää kestänyt mennä uudestaan ja uudestaan kun meneminen ja tuolissa oleminen sai minut ihan hulluksi pelosta, kun hammas ei tullut kuntoon kuitenkaan. Kesällä ja alkusyksystä ei koskenut, enkä uskaltanut tilata uutta aikaa vaikka ajattelin että jotain sille reiälle pitäisi tehdä. Nyt muutama päivä sitten alkoi nuo kivut hammasta käyttäessä, ja eilen isä sanoi tilaavansa minulle ajan yksityiselle hampilääkärille, kun en itse uskalla. (olen siis 17)

Nyt minua pelottaa vaan ajatellakin, että joudun hammaslääkäriin, niin paljon etten pysty keskittymään kouluun enkä mihinkään, ja koko ajan vaan itkettää. Viime yönä en saanut nukuttua kunnolla. Kaikkein eniten pelkään puudutuspiikkejä (kuten myös rokotuksia ja muita neuloja) ja kipua. Olen kuullut, että joillain hammaslääkäreillä on sprayta tai voidetta, joka puuduttaa ikenen pinnan niin ettei puudutuspiikki tunnu. Se olisi hyvä, mutta en tiedä onko meidän pienen tuppukylän lekurilla semmoista.

Mutta olen myös kuullut, että jos hammas on tulehtunut niin puudutus ei auta ja hoito sattuu. Sitä en missään nimessä kestäisi, kun pelkään koko hammaslääkäriä muutenkin niin sairaasti että ahdistaa edes ajatella koko paikkaa. Pelkään myös, että lääkäri haluaa poistaa hampaani. Pelkään poiston sattuvan, enkä halua itselleni ammottavaa reikää suuhun 17-vuotiaana! Kuitenkin haluan tämän hampaan kuntoon, se menee kuitenkin pahemmaksi koko ajan ja kohta ei enää mikään auta.

Osaako kukaan sanoa, mikä hammastani voisi vaivata? Onko kellään samanlaista vaivaa? Muita pelosta kärsiviä? Mitä minun pitäisi tehdä...

Ja saarnaa hampaiden hoidosta en kaipaa kiitos, se vain pahentaa asiaa kun tuntuu että hävettää muutenkin mennä hammaslääkärille tämän onton hampaani kanssa. Tiedän kyllä miten hampaita kuuluu hoitaa ja kuten sanottu, muut hampaani ovat kyllä kunnossa mutta tuo yksi pääsi noin pahaksi koska en uskaltanut mennä hammaslääkäriin silloin, kun reikä oli pieni ja se vain suureni ja suureni.

105

13431

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • entinen pelkääjä

      Valitkaa isäsi kanssa sellainen yksityislääkäri, joka on erikoistunut pelkopotilaiden hoitoon. Itselläni mukava hammaslääkäri on vähitellen hoitanut koko suun kuntoon ja samalla olen saanut pelkoni hallintaan. En mä edelleenkään hammaslääkärikutsusta ilahdu, mutta ainakin pystyn nukkumaan yöni rauhassa.

      Älä kuuntele, lue tai usko kauhujuttuja. On todennäköisempää, että hoito menee ihan hyvin - näistä hoidoista ei vain kukaan pidä meteliä. Itselläni esim. tulehtuneen hampaan puudutus onnistui täydellisesti, piikin jälkeen en tuntenut poraamista yms. lainkaan.

      • viljo1

        Nykyajan puudutteilla et tunne kipua vaikka olisi kuinka tulehtunut hammas.Pyydät vaan lääkäriä laittamaan sitä reilusti. Reippaasti vaan lääkäriin.


    • rohkeesti vaan

      Sain itse hammaslääkäripelon joskus 60-70 luvulla. Kiersin sen jälkeen kaukaa kaikki hammaslääkärit. N.35v.tienoilla kalusto alkoi olla jo niin huonossa kunnossa, ettei enää ollut muita vaihtoehtoja. Huomasin yllätyksekseni, miten tekniiikka ja työvälineet olivat kehittyneet vuosikymmenten aikana. Kipuja en tuntenut juuri lainkaan ja nyt voin mennä huoletta hammaslääkäriin ja ottaa vaikka torkut toimenpiteen aikana. HAMMASLÄÄKÄRIPELKO ON NYT MIELESTÄNI TURHIMPIA ASIOITA MITÄ VOI OLLA.

      • joo noi ei auta yhtään mitään noi teidän neuvonne että turhaan pelkäät!!mieti omaa pelkoasi koska kaikki pelkää jotain...ja sit sitä että jos pelkäät hämähäkkiä ja joku sanoo et elä pelkää se on turhaa...ei auta...minä olen 28v ja hampaani ovat ihan paskana koska pelkään tosipaljon hammaslääkäriä.kerran olen jo ollut sairaalassa sen takia kun hamnpaaseen tuli tosi paha mätä.siitä tuli verenmyrkytys ja hengenlähtö oli lähellä sen jälkeen ajattelin että nyt hoidan hampaani kuntoon...soitin hammaslääkäriin ja kerroin että pelkään hammaslääkäriä ja ne sanoi ottavansa asian huomioon..no sitten tuli aika mennä sinne hammaslääkäriin..pääsin lääkärin ovelle ja tartuin oven kahvaan..ja samantien päästin kahvasta irti ja käännyin kannoillani en uskaltanut mennä sinne...onko jollain oikeesti jotain tietoo miten ko pelosta kärsivä pääsisi kunnon hoitoon?autaisiko joku nukutushoito...ja onko kallis..voiko maksaa osissa..korvaako kela mitään?


      • isopoika 1

        pelottaa ajatuskin et pitäis mennä sinne käsittelyyn,pelkään hampaan ottoa,ja puudutus piikkejä,kun se käy ensin kipeää,mut sen jälkeen tuntuu sit jo paremmalta ja ei muistele enään koko asiaa,mut se alku siinä tympeetä pistämistä.
        kerran otettiin hammas ja pyörryin sit heti kun menin wc hen ja piti nukuskella 15min et selkisin,oli 3 piikkiä ja lujassa hammas,niin jännitin liikaa.
        nyt moni hammas on lohjennut ja kaipaa pikaista lääkäriä,ei kipuja,mut nyt aika vihdoin mennä,sit muuten kauhee projekti myöhemmin ja pääkipuja...2 hampaassa reikä ja yksi mennyt kokonaan et vaan reunat enää näkyy...ajattelin itse tilata ajan pikapuoliin ja uskaltaa mennä ja käskeä laittaa kaikki hampaat kuntoon eikä poistettaisi yhtään,jos vaan mahdollista.kannattaa mennä ajoissa ,muuten se tulee kalliiksi ja varmasti käy enemmän kipeetä kun hampaat otetaan kokonaan,kyllä nukutuskin on keksitty ,kannattaa harkita sitäkin ja kysellä vaihtoehtoja ,minä menen kunnalliseen ja olen iso poika jo 39v pakko kestää,mitä on aiheuttanut sen itse,syömällä karkkia ja juomalla limsaa..yms.ota ittees niskasta kiinni ja mene .
        nykyään ei enään ole niin kipeetä kuin ennen ...lääkäritkin ovat kiltimpiä ja osaavat hommat paremmin.en anna laittaa puudutusta jos ei oteta hammasta...sillä mennään...t.iso poika


      • hamppipelkoinen

        pelko on niin todellinen, että sitä on turha vähätellä! Itse pelkään lentämistä, ennen myös ihan kauheasti hammaslääkäriä. Kuolisin mieluummin kunmenisin koneeseen...samalla lailla voi myös ajatella TODELLINEN hammaslääkäripelkoinen.
        Itse otan edelleen rauhoittavaa kun menen hammaslääkäriin..

        Itse menisin yksityiselle juuri sellaiselle, joka on perehtynyt pelkopotilaisiin. Jos pelko on aivan kauhea..on hoito mahdollista tehdä myös kevyessä anestesiassa.

        Tsemppiä sinulle hamppipelkoinen, tiedän kyllä mitä käyt läpi :/


      • Pelokas2
        miikara kirjoitti:

        joo noi ei auta yhtään mitään noi teidän neuvonne että turhaan pelkäät!!mieti omaa pelkoasi koska kaikki pelkää jotain...ja sit sitä että jos pelkäät hämähäkkiä ja joku sanoo et elä pelkää se on turhaa...ei auta...minä olen 28v ja hampaani ovat ihan paskana koska pelkään tosipaljon hammaslääkäriä.kerran olen jo ollut sairaalassa sen takia kun hamnpaaseen tuli tosi paha mätä.siitä tuli verenmyrkytys ja hengenlähtö oli lähellä sen jälkeen ajattelin että nyt hoidan hampaani kuntoon...soitin hammaslääkäriin ja kerroin että pelkään hammaslääkäriä ja ne sanoi ottavansa asian huomioon..no sitten tuli aika mennä sinne hammaslääkäriin..pääsin lääkärin ovelle ja tartuin oven kahvaan..ja samantien päästin kahvasta irti ja käännyin kannoillani en uskaltanut mennä sinne...onko jollain oikeesti jotain tietoo miten ko pelosta kärsivä pääsisi kunnon hoitoon?autaisiko joku nukutushoito...ja onko kallis..voiko maksaa osissa..korvaako kela mitään?

        Olen itsekin hammaslääkäripelkoinen ja pelkoni on kanssa ollut äärimmäistä laatua. No hampaani pääsivät huonoon kuntoon. Etsin hammaslääkärin, joka ottaa pelkoni tosissaan ja nukuttaa. Nukutus maksoi 500€, josta Kela korvasi muistaakseni 100€. Tämän hoidon maksoin kaksi kertaa ja nyt on hampaat kunnossa. Itse olen Lahdesta ja täällä ainakin Oral-hammaslääkärit hoitaa nukutuksessa. Minun hampaitani hoitaa siellä hammaslääkäri Mikko Nykänen. Voin suositella ko. hammaslääkäriasemaa todella mielelläni.


      • maake60
        miikara kirjoitti:

        joo noi ei auta yhtään mitään noi teidän neuvonne että turhaan pelkäät!!mieti omaa pelkoasi koska kaikki pelkää jotain...ja sit sitä että jos pelkäät hämähäkkiä ja joku sanoo et elä pelkää se on turhaa...ei auta...minä olen 28v ja hampaani ovat ihan paskana koska pelkään tosipaljon hammaslääkäriä.kerran olen jo ollut sairaalassa sen takia kun hamnpaaseen tuli tosi paha mätä.siitä tuli verenmyrkytys ja hengenlähtö oli lähellä sen jälkeen ajattelin että nyt hoidan hampaani kuntoon...soitin hammaslääkäriin ja kerroin että pelkään hammaslääkäriä ja ne sanoi ottavansa asian huomioon..no sitten tuli aika mennä sinne hammaslääkäriin..pääsin lääkärin ovelle ja tartuin oven kahvaan..ja samantien päästin kahvasta irti ja käännyin kannoillani en uskaltanut mennä sinne...onko jollain oikeesti jotain tietoo miten ko pelosta kärsivä pääsisi kunnon hoitoon?autaisiko joku nukutushoito...ja onko kallis..voiko maksaa osissa..korvaako kela mitään?

        Kasvakaa aukuiseksi ja ihmisen on hyvä kestää kipua koska se kasvattaa luonnetta. Itse olen -60-70 luvulla lapsena olessa koneet olivat sitä sun tätä mutta nykyjään sanon hammaslääkärille että sen verran kestän kipua ja kipukynnykseni on aika suuri ja ei tartte puuduttaa ja olen niitä harvoja henkilöitä jotka nukahtavat hammaslääkärin tuoliin. Kun on asenne kohdallaan niin pelon voi kääntää positiiviseksi. Lentopelkoa en ymmärrä ollenkaan koska lentäminen on mailman turvallisin matkustusmuoto ja suurempi riski on joutua auto-onnettomuuteen matkalla lentokentälle kuin joutua lento-onnettomuuteen. Lapset ovat erikseen mutta kyllä aikuisen ihmisen on pystyttävä hallitsemaan pelkonsa missä tahansa tilanteessa eikä mennä paniikkiin.


      • Anonyymi

        Kouluissa sai kun pieniä tietämättömiä lapsia nostettiin tuoliin ja kita suureks sekä jalkakäyttöisellä poralla mukamas hoidettii myös aina napinaa,kun syönnin jälkeen ei harjattu legoja tullaan likaisella kalustolla tarkastukseen.Piti ehtii kaikkeen,vaikka oli pieni niin aina kuulla yhtä sun toista laiskuudesta,mutta huoltaja sai olla vain muutamalla mukana.


      • Anonyymi

        Idiootti


      • Anonyymi
        maake60 kirjoitti:

        Kasvakaa aukuiseksi ja ihmisen on hyvä kestää kipua koska se kasvattaa luonnetta. Itse olen -60-70 luvulla lapsena olessa koneet olivat sitä sun tätä mutta nykyjään sanon hammaslääkärille että sen verran kestän kipua ja kipukynnykseni on aika suuri ja ei tartte puuduttaa ja olen niitä harvoja henkilöitä jotka nukahtavat hammaslääkärin tuoliin. Kun on asenne kohdallaan niin pelon voi kääntää positiiviseksi. Lentopelkoa en ymmärrä ollenkaan koska lentäminen on mailman turvallisin matkustusmuoto ja suurempi riski on joutua auto-onnettomuuteen matkalla lentokentälle kuin joutua lento-onnettomuuteen. Lapset ovat erikseen mutta kyllä aikuisen ihmisen on pystyttävä hallitsemaan pelkonsa missä tahansa tilanteessa eikä mennä paniikkiin.

        Idiootti!


    • Lillis-82

      itse pelkään suunnattomasti koko lääkäriä ja sitä et suuhuni laitetaan jotai.... huoh!!! mulle se on kauheinta maailmassa käydä hampilekuris!!! siksi vältän sitä paikkaa... ja kierrän kaukaa...
      mutta tossa kolmevuotta sitten mulla oli vastaavanlainen tilanne, mutta oli jo tulehdus päällä ja kipuun ei auttanu mikään kipulääke!!! joten oli mentävä lääkäriin.. mutta mutta... oli kuullut et yksityisillä asemilla on mahdollisuus saada nukutuksen hoidon ajaksi ja siinä samalla voidaan tehdä kaikki tarvittavat hoidot kerralla.. Joten soitin ja varasin ajan, kävin tarkistuskäynnillä jossa lääkäri ei edes laittanu mitään suuhuni vaan katsoi ihan silmämääräsesti hampaat ja teki arvion että mitä kaikkea joutuu tekemään ja sain hintaarvion...sain kipulääkkeitä ja varattiin aika vajaan viikonpäähän( pitkä odotus nukutushoitoon pääsyyn syy on se että anestesialääkäreitä ei ole saatavilla päivittäin, vaan ne on vain tiettyinä päivinä paikalla) eli pääsin hoitoon ja oli mahtava kokemus!!! ei mitään kammoa taikka ylimääräisiä kipuja... hoito kesti vajaan tunnin ja sit pääsin kotiin.. halpaa tuo ei tietenkään ole, mutta kannattava ku kaikki saa kerralla kuntoon... suosittelen.. pk-seudulla on monia hammaslääkäriasemia joilla on kyseinen palvelu... suosittelen kaikille...

    • Ikuinen kammo/kipu

      Pelko on sellainen käsite mitä ei muut voi tuntea toisen puolesta ja kaikilla se on omanlainen. Itselläni reilu30v olen On aivan järkyttävä hammaslääkäri pelko ja siksi suuni huolto on retuperällä. Asiahan olisi hyvä jos voisi säännöllisesti ja aina vian ilmettyä sen heti korjata kärsimys olisi pienempi.Omat hampaan hoidot ovat menneet erikoishammashoidon kautta. Eli olen saanut lähetteen paikkaan missä minua ja pelkoani ymmärrettiin ensikäynnillä juteltiin tutustuttiin laitteisiin ja lääkkeeisiin. ENsimmäisellä hoito kerralla puudutti ikenen ja odotettiin sitten neulan todella varoen ja uudelleen myöhemmin plussana lisäksi ilokaasu ja koko ajan huomioimiseni saivat sen tuntumaan ensimmäisen kerran elämässä siedettävältä ja sitten hyvä särkylääkitys hoidon jälkeen mukaan. Eli voimakkaissa pelkotiloissa ja varsinkin jos on kipuherkkä kannattaa yrittää kunnallisen hammashoidonkautta saada lähete erikoihammashoitoon ja jos asiaasi ei vaivauduta kuuntelemaan niin toiseen paikkaan vaan yhteyttä (jossain myös mahdollista nukutuksessa hoito). Mutta kuten sanoin me kaikki koemme sen omallatavallamme ja itse en mene ennen kuin on pakko ja sitten vaikeimman kautta koska en rohkene muuten mennä. Pst eikä ole mitään hävettävää isomieskin osaa tuntea kipua ja pelkoa!

    • jaskan kaska

      minullakin on sama pelko :(

    • Mulla oli sama homma kuin aloittajalla, mutta reikä oli kahdessa hampaassa (takimmaiset ylähampaat kummaltakmin puolelta) ja oli syönyt puolet hampaan näkyvästä osasta, kipukohtauksia saattoi tulla monta kertaa viikossa ja varsinkin jos söin/join jotain kuumaa. Silloin hampaat olivat niin kipeät että ei pystynyt muuta tekemään kuin makaamaan sängyssä, syömään Buranaa ja toivoa että se menee ohi. Lopulta kun kyllästyin yli vuoden jatkuneen piinan jälkeen taistelemaan niiden kipeiden hampaiden kanssa ja varasin ajan yksityiselle hammaslääkärille (syy oli se että kunnan hammaslääkärin kipupäivystykseen olisi päässyt vasta viikon päästä tarkastukseen).

      Kerroin hammaslääkärille että pelkään (varsinkin neuloja!) ja ymmärsi kyllä pelkoni tosi hyvin. Ensimmäisellä kerralla katsoi vain hampaiden kunnon ja otti röntgenkuvan josta ilmeni että niissä kahdessa hampaassa on iso reikä. Vaihtoehtoja oli joko hampaiden poisto tai juurihoito, joista valitsin hampaiden poistamisen ihan vain sen takia että se on kerralla ohi - ei siis tarvitse rampata moneen kertaan siellä.

      Lääkäri antoi minulle rauhoittavan lääkkeen mukaan joka piti ottaa tunti ennen hammaslääkäriin menoa, ja se kyllä auttoi. Puudutuspiikki ei tuntunut yhtään missään (eikä sen pitäisikään jos hammaslääkäri osaa sen laittaa) ja kahden hampaan poistossa kesti vajaa 20 minuuttia enkä tuntenut yhtään mitään.

      Toki suu on kipeä muutaman päivän tuon operaation jälkeen, mutta nyt hampaiden poistosta on kaksi viikkoa ja ei ole enään mitään ongelmaa, hampaiden jättämät kolot ovat umpeutuneet ja voi taas syödä ja juoda normaalisti :)

      Koskaan ei pelkää turhaan, itsellä jäänyt pelko hammaslääkäriä kohtaan yläasteajoilta mutta nyt käsitykseni on onneksi muuttunut. Suosittelen että tilaat sen hammaslääkäriajan, selität lääkärille että pelkäät ja pyydä sitä rauhoittavaa lääkettä. Hammaslääkärit kyllä ymmärtävät sen jos pelkää ja toimivat sen mukaisesti. Tsemppiä! :)

    • njskb

      Mene ihmeessä yksityiselle jos kerran on varaa. Valitse juuri sellainen lääkäri joka on erikoistunut hoitamaan pelkääviä asiakkaita. Ota isä mukaan vahtimaan ettet käänny ovelta. Ota vastaan kaikki tarjottavat kivun leivitykset. Ilokaasu on tosi toimivaa (itse olin varsin tyytyväinen hammaslääkäriini hoidon aikana Ilokaasuissa) ja nukutuskin mahdollista. Mene hammaslääkäriin heti! Pelko vaan kasvaa samaa tahtia reikien kanssa.

      Itseäni pelotti loppupeleissä enemmän se että joudun elämään ilman legoja jos en mene lääkäriin.

    • KammoineN74

      Mulla tuli hammaslääkäripelko n. 15 v sitten kunnallisessa lääkärissä ensimmäisen paikkauksen yhteydessä. Varoittamatta "vehkeet" suuhun ja lääkäri ilmoitti että paikataan tuo reikä. Ilman puudutteita jne... Ja se sattu...
      No siittä meni 9v eteenpäin enemmän vähemmän tuskaillen särkevien viisaudenhampaiden(2 kpl mätiä ja vinoja) kanssa kunnes en kestäny enää ja varasin ajan yksityiselle lääkärille. Hän oli erikoistunu pelkopotilaisiin. Eka kerta juteltiin ja kartoitettiin mun pelkoa ja tilannetta suussa sekä sain kunnon lääkkeet särkyyn.
      Seuraavaks kerraks sovittiin 1. viisurin poisto kevyessä nukutuksessa. Se poisto meni hyvin lukuunottamatta sitä että meni muisti 4 tunnin ajaksi. Liikaa nukutusainetta tai vääränlaista :)
      2. hampaanpoisto meni niinikään unessa mut siitä ei tullu mitään muistinmenetyksiä. Tosi hyvä mieli jäi reissusta. Sit oli hampaat kunnossa.

      Vuoden päästä oli taas asiaa hammaslääkäriin 2 puhjenneen ja valmiiks reikäisen viisurin(vasen ylä ja ala) takia ja lisänä 3 reikää samalla puolen suuta. Terv.keskuksen lääkärin kautta(menin valittamaan poskiontelokipua jolloin hän ekaks kysy onko leegot kunnossa) sain lähetteen kammoni takia päiväkirurgiselle jossa hoidettiin kerralla hampaat siten et kaik 5 hammasta poistettiin koska reiät oli päässy tosi pahaks ja juurihoidot yms ei olis välttämättä auttanu kokonaan.

      Kammoista en o päässy koska mul on myös sairaala- ja neulakammo mutta nykyisellä paikkakunnallani on ihana kunnallinen hammaslääkäri(pelkopotilaille) sekä suuhygienisti jotka yhdessä helpottavat pelkoani ja jopa ensimmäisellä tapaamiskerrallamme suosittelivat heti pyytämään tulevaisuudessa pintapuudutetta ennen varsinaista puudutuspiikkiä.
      Marraskuussa on sitten aika taas hammaslääkärille kuulemaan tuomio kuinka monta paikattavaa reikää löytyy...Hieman pelottaa mutta uskon selviäväni hengissä. Tiedän että saan näyttää pelkoni ja purskahtaa paniikissa itkuun hammaslääkärin tuolissa jos siltä tuntuu ja se helpottaa kummasti koska tietää että hoitavat ihmiset tietävät mitä pelkopotilaat käyvät läpi.

      Tsemppiä Sinulle :)

    • pelkonsa voittanu

      Moikka!kirjoitus oli kuin itseni kirjoittama!pelkäsin hammaslääkäriä aivan hullusti vielä kuukausi sitten...itselläni oli samanlainen ISO reikä alahampaassa ja pureminen oli jo tuskaista.Tulehtenut se oli juurien ytimeen asti!kerroin yksityisellä lääkärillä pelostani ja pyysin puudutukseen puudusta :) sellainen tahna löytykin ja puudutuspiikkiä en tuntennut ollenkaan.lääkärit kyllä tietävät jos hammas on liikaa tulehtunut voiko sille mitään tehdä juuri silloin.Itse kävin saman hampaan hoidossa 4x (juurihoitoa) ja nyt on hammas hoidettu!ihanaa!!!
      tottakai ekoilla kerroilla istuin tuolissa hartiat ja jalat täristen ja varoittelin lääkäriä jos satun lyömään sitä :) se lupas ettei mua satu yhtään ja totta, en tuntenut mitään!lääkäri olis hyvin voinut vaikka harjata mun hammasta koko tunnin.silmät tosin kannattaa pitää kiinni koko ajan.porien ym näkeminen saa mut edelleen tärisemään :) tsemppiä hampulääkäriin!

    • Les293849328

      Moikka, on kuule tuttua tuo hammaslekurinpelko, itse kävin varmaan 5 eri hammaslääkäriä lävitse ennekuin sopiva jonka kanssa asioiminen ei aiheuta tyyliin paniikkikohtausta :D lopulta semmoinen kuitenkin löytyi, kerroin heti kättelyssä että kääntyisin ovelta takaisin kotiin jossen olisi hammaskalustosta vaan niin huolissaan... Itsellä ei se kipu tms pelota vain se tilanne, joutuu oleen paikallaan pitkän tovin, kahden ihmisen ronkkiessa suuhun :( no tämä hammaslääkäri otti tavaksi sen että tehdään vaan yksi homma kerrallaan, ja oli nopea työssään yhtäkkiä huomasin että "valtavalta duunilta" itsestä tuntunut homma ei kestänytkään tämän lekurin poran alla kuin yhteensä about 10min...

      Ite otin ekalle kerralle vielä vaimon matkaan lääkärin huoneeseen ja kerroin lääkärille että jos emännän mukana tuominen on se tapa millä saan hampaat kuntoon enkä käänny ovelta takaisin niin otan vielä vaikka äitinkin... =) Vähän kyllä nolotti kieltämättä mutta sitten lekurikin sanoi että et todellakaan ole ainot joka tuo tukijoukot mukana...

      Nykyään hammaslääkärit on aika hyvin tietoisia pelkopotilaiden hoidosta mutta eihän kaikilla ihmisillä vaan natsaa keskenään, joten jos lääkäri tuntuu paskalta, vaihda lääkäriä, maksavana asiakkaana siihen sinulla on oikeus.. Ja muista kertoa jo aikaa varatessa että pelkäät !

      • les234265436

        Ja nykyaikaisilla puudutusaineilla yms ei se todellakaan satu, hyvä jos tunnet edes mitään joten turha pelätä ! Ja kyllä leegoinsinööreillä on nykyään sitä puudutusainetta jota sivellään ikenen pintaan ennekuin puudutuspiikki laitetaan...


      • !"#¤&%&#¤"%¤5

        ei niissä mitään pelättävää ole ;DD


    • hammaslääkäripelko

      Tismalleen samat vaivat oli mulla noin vuosi sitten!
      Voin kertoa että nyt äkkiä pikaa hammaslääkäriin,luultavimmin poistavat hampaan (näin mulle tehtiin).
      Mutta kun sulla ei vielä satu koko aikaa,niin hampaanpoisto ei tule olee kivuliasta.
      Itse venytin niin pitkälle etten pystynyt enää tekemään mitää muuta kun itkemään kipeää hammasta. kävellessä hammas "pomppi" ja teki niin helvetin kipeetä.

      Ja tosiaan menkää yksityiselle,itsellä hammaslääkäri pelko (alan oksentamaan hammas asemalle saavuttua) ja piikkipelko. Yksityisellä ne voi antaa sulle rauhottavia ennenku meet huoneeseen ja sitten pyydät että laittavat puuduttavaa voidetta ennen pistoa (sitä on joka hammaslääkärissä) ja yksityisellä muutenkaan tuo puuduttaminen ei satu laisinkaan. Ei edes kitalakeen. Ja jos sua sattuu ni ei sun tartte kun älähtää ja ne lopettaa.. ja sitte saat kertoa koska oot valmis jatkamaan.

      Suosittelen oikeesti että menet ettei käy samoin kun mulle. Ota stressipallo tai joku muu vielä mukaan ni sitä on mukava puristella ja se laukasee jännityksen..

      tässä mun tarina:

      Olin loppu vaiheessa raskaana ja hammasta särki niin perkeleesti,olin hakenu jo 4 kertaa siihen antibiootit jotka autto aina hetkeks (esitin että mulla on yks sairaus ni sain antibiootit) mutta se odottaminen vaan pahens asiaa.. Loppujen lopuksi hampaassa oli pukkurillin pään kokonen reikä ja särky julmetonta,mitkään särkylääkkeet ei auttanu. sitte oli pakko soittaa hammaslääkäriin.. Se mun hammas oli puoliks jo irti,siis aina kun purin hampaat yhteen hammas työntyi takasin paikoilleen ja siks kaikki oli vaikeeta.puhuminen,syöminen ja pelkkä liikkuminen. ei puhettakaan unesta.
      Noh sitte aamulla lähin hammaslääkäriin ja mut otti vastaan tyly mies,heti kun avasin suuni rupes nalkuttamaan "miten sä oot päästäny hampaas tähän kuntoon" " tämä on kyllä karsean hajuinen" ja kaikkea muuta kivaa. no pelko vaan lisäänty,sit todettiin ettei ollu muutavaihtoehtoa kun repiä hammas pois. noh alettiin puuduttamaan,se älykääpiö tunki puudutus piikin hampaan ja ikenen väliin (myöhemmin tästä hammaslääkäristä valitin ja sain korvauksen) ja puudutettiin yhteensä 5 kertaa,eikä puutunut.noh ei auttanu ku repii hammas irti,ilman puudutusta. kyllä mä huusin ja purin ja lopuks se lähti.. illasta alko kipu helpottaa..
      onneks menin hammaslääkäriin. ton lääkärin ongelma oli se ettei uskonut että kukaan voi pelätä hammaslääkäriä.. seno olis kuulunu pistää lähete samalle päivälle päivystyksee jossa oltais leikattu hammas irti

    • Tsemppiä!

      No heipparallaa, luulenpa, että hampaasi hoito on kesken, ehkä siihen on laitettu juurihoito ja silloin viimeistään 3 kuukauden kuluttua on mentävä jatkohoitoon. No olen itsekin hammaslääkärikammoinen ja pyydän aina, mikäli poraamisen tarvetta, puudutuksen. Yksi piikki on pienempi paha kuin poralla ajelu kerta toisensa jälkeen lähellä hampaan hermoa. On myös olemassa hammaslääkäreitä, jotka rauhoittavat potilaan, eli nukuttavat kevyesti ja kaikki hoidetaan kerralla kuntoon. Älä lannistu mahdollisuuksia kivuttomaan hammashoitoon on, kunhan kerrot avoimesti pelkosi.

    • olka.ko

      Tervehdys Sinulle Tampereelta!
      Jotkut hammaslääkärit ovat sellaisia kuin kerroit,eli ovat leipääntyneitä.
      Olen myös hammaslääkäri pelkoinen mutta voimme käydä yhdessä
      pelkosi kimppuun. Jos sinulla ei ole vielä muuta kuin kyseinen reikä
      niin etsi sellainen hammaslääkäri jolla on taito auttaa sinua.
      Tänä päivänä on hyvät puudutus aineet ja hyvin ymmärtäväiset lääkärit,
      kun heille vain kertoo pelkonsa niin varmasti saa avun.
      Itse menetin hyvät hampaat pejkoni takia.
      Olen 60v mies ja autan sinua näin netin välityksellä jos
      tällainen pieni apu kelpaa.
      Terveisin Osku Tampereelta!

    • Neuvoja1

      Todennäköisesti hampaasi on tulehtunut juurenpäästä, ja kuvailemasi perusteella ei hampaaseen enää juurihoitoa kannata tehdä, jos kruunusta ei ole mitään jäljellä, eli hammas menee poistoon. Poistossa käytetään tietysti puudutusta. Puudutuksen vaikutus on hyvin yksilöllistä, yleensä se vie kivun kokonaan, mutta joissakin tapauksissa pieni kipu voi tuntua. Tällöin kannattaa mainita asiasta hoitavalle hammaslääkärille, jolloin puudutusta voidaan lisätä ja odotella, että kipu lähtee kokonaan. Pintapuudutusta on myös mahdollisuus saada (ainakin yleisesti käytetty lasten hoidossa), joka laitetaan limakalvolle, jolloin puudutuspiikin laitto ei tunnu. Hampaan poisto yleisesti tapahtuu nopeasti (n. 10 min?), jonka jälkeen kohtaan jää luonnollisesti poistokuoppa, joka umpeutuu viikon parin sisällä, riippuen kuopan paranemisnopeudesta.
      Tuosta hammaslääkäripelosta vielä, että kunhan kerran ylittää itsensä ja uskaltautuu siihen hoitotuoliin, menevät seuraavat kerrat jo paljon sutjakammin, myös kannattaa hoidon aikana antaa palautetta hoitohenkilökunnalle, jos olo tuntuu sietämättömältä tjs... Uskon, että heillä ei ole ainakaan tarkoitus tehdä oloasi tuolissa epävarmaksi ja pelokkaaksi, hekin tekevät kuitenkin samalla hoitotyötään. Jos ajautuu kuitenkin käyttämään apukeinoja pelonlievitykseen (esim. nukutus, esilääkitys), on varmasti vaikeampaa myös tulevaisuudessa lähteä normaaliin hammashoitoon ilman mitään poppaskonsteja..

      • RanDoM-Chicken

        itse en pelkää välttämättä lääkäriä ym.. vaan eniten piikkejä ja tuo h-lääkärin/sairaalan ym. hajusta tulee huono olo.


    • Pelkää myös.!

      Minunkin hammaslääkäri pelkoni on ja tulee olemaan aina luokkaa 100%.

      Olen kuitenkin saanut avun ,että Kunnallinen Hammaslääkäri,tai jopa yksityinen ,kirjoittaa lähetteen sinulle Hammaskirurgian puolelle.
      Sairaala pitää tietenkin olla, se mitä joudut muutenkin käyttämään.

      Lähetteessä kuuluu olla tieto,että olet ja kärsit tästä Fobiasta.
      Itseni kohdalla on käynyt niin,että pienen jonon jälkeen olen päässyt Nukutuksessa tehtävään hoitoon.

      Muuten kohdallani olisi täysi fiasko,ellen olisi päässyt Sairaalassa tehtävään hoitoon.
      Nukutuksen jälkeen olet muutaman tunnin seurannassa,ja pääset sitten kotiin.Kyseessähän on aina Päiki-hoito (Päiväkirurginen hoito).

      Hinta tämän vuoden puolella on vähän yli 83€.
      Koitappa tätä tietä,ja lämmöllä toivon ,että onnistuisit näin.Isot Tsempit!!!!

    • Jeespox:)

      Kun seuraavan kerran menet hammaslääkärille (kannatan yksityistä koska ottavat potilaat huomioon) sanot ennen jo kun tekevät mitään että pelkäät TODELLA paljon. He kyllä keskustelevat asiasta kanssasi ja voit ottaa isäsi mukaan tueksi ja turvaksi. He kertovat siellä että on erilaisia helpottavia tapoja saada pelkoa vähennetyksi. On rentouttavat lääkkeet pieneen pelkoon ja pahimmissa tapauksissa nukuttavat.

      Mutta MUISTA!! He eivät tee sulle mitään jollet halua. Ensimmäisellä kerralla eivät luultavasti muuta tee kun kurkkaavat vaan suuhun ja katsovat yleiskuvan ja voivat ottaa pari röntgenkuvaa jotka ei satu.. Mutta pointti on se että puhumalla selviää monta asiaa ja tosiaan sanot että suuhun ei mennä ennekuin olet rauhoittunut.. Ja jos haluat, hammaslääkäri voi selostaa sulle koko ajan mitä tekee, niin ei tunnu niin pelottavalta.

      Itse pääsin tällä tavalla irti peloistani ja olen edelleen asiakas siinä kyseisessä paikassa. Ovat tosi mukavia, vaikken tykkääkään hammaslääkäristä. Omasta mielestäni vaan nyt tuntuu siltä että hammaslääkäriin meno on pieni paha siihen verrattuna mitä hammaskipu voi pahimmillaan olla.. Tsemppiä sulle :)

      Niin ja tohon että häpeät mennä hampaasi takia lääkäriin.. Ei he siellä sua tule mollaamaan eikä torumaan hampaiden hoidosta vaan ymmärtävät että kun pelkäät niin paljon niin et ole uskaltanut mennä lääkärille ennen kun on ollut pakko.. Ei ole mitään häpeämistä :) Niin ja vielä, tulehtuneen hampaan hoito ei satu yhtään kun on tarvittavat puudutteet.. huom. jos nukutetaan, et tunne kipuja.. Nukutuksen jälkeen voi jomottaa, mutta siitä pääsee särkylääkkeellä eroon.

    • herm

      olin juuri tänä päivänä minulla ei muuta pelkoa kun hinnat ovat taivaissa mutta älä pelkää ei satu yhtään kun pyytää puudutusta

      • Mäkin olen ollut hammaslääkäripelkoinen, mutta olen joutunut käymään yli 10 kertaa tänä vuonna hammaslääkärissä, koska hampaani oli/on huonossa kunnossa, tai jotenkin, mutta tehtiin 2 juurihoitoa ja paikkailtiin.
        Nyt ei ole kyllä enää pelkoa, pienenä oli ihan hirvee pelko, mutta kun on joutunut käymään siellä niin monta kertaa, niin ei ole enää niin paljoa.
        Itselläni se ei ole laittanut puudutusta, ku oli tulehtunut, mutta ei sattunut, vähän vihlas vaan. Jotenki muistaisin, että hän(lääkäri) sanoi, että laittaa sellasen geelipuudutuksen, jos alkaa sattumaan, mutta mua ei alkanut sattumaan hampaisiin, niin ei laittanut.

        Ja kannattaisi mennä hammaslääkäriin, sitten ei satu hampaisiin ja on paljon parempi olo. Joko yksityiselle tai kunnan. Kunnalle on kyllä hirveät jonot ja sen sellasta, mutta oot alle 18, ilmaseksi pääset.
        Itselläni on vika hammaslääkäri päivää ennen kuin täytän 18. :D

        Nyt pelkään käyttää jotain hammaslankaa ja jotain suuvettä. En vaan ole uskaltanut alkaa käyttämään... Kuulemma pitäs ruveta käyttämään ku jotai plakkia sie hampaiden välissä, tiedä sit mitä lääkäri ens viikolla sanoo, ku en ole tehnyt...
        mutta se on pelottavaa.


    • taru..

      minulla on aivan sama pelko en uskalla tilata itselleni aikaa hammaslääkäristä koska pelkoni aivan liian suuri.. vuosi sitten olin hammaslääkärissä ja hän paikkasi hampaani.. kun hän sitten jotain poraili niin yhtäkkiä tuli aivan hiljaista ja tämä hammaslääkäri vaan totesi että OHHOH SIINÄ OLIKIN SUN HERMO... tämän jälkeen en todellakaan ole suostunut menemään hammaslääkäriin en vaikka olisi kuinka kova pakko... pelkään hampulääkäreitä niin kovasti etten suostu sinne menemään vaikka minulle syötettäisiin rahoittavia... en ole päässyt tästä pelosta eroon ja kammoan varmaan koko ikäni hammaslääkäreitä...

      • piikkikammoinen

        Itse pelkään myös hammaslääkäreitä, rokotuksia, ja lääkäriä ylipäätänsä. Olen 15 vuotias ja olen koko ikäni pelännyt hammaslääkäriä. Aina kun skarppaan itseäni menemään sinne niin kuitenki kun pääsen ovesta sisään koko se hammaslääkäri tilan haju laukaisee pelon.
        Kun laitetaan puudutuspiikkiä tirahtaa kyynel silmään ja tekee mieli huutaa. Siltikin vaikka puudutuspiikki on laitettu poraaminen sattuu. Kun olen hammaslääkärissä toivon ja totisesti odotan että pääsen sieltä pois. Myös lääkärissä olo on tuskaa. Minulla oli viime vuonna rokote jossa laitettiin kolme piikkiä (ei kerralla vaan toinen kuukauden ja toinen puolen vuoden päästä). Se oli kamalaa, kun piikkiä ei ollut edes pistetty niin purskahdin itkuun. Olin aivan paniikissa ja oli todella lähellä etten ottanut koko piikkiä.
        Ymmärrän pelkosi, koska asiat oikeasti sattuvat. Se on ihan väärin sanoa toiselle että no ei tunnu missään. Mutta tieteenkään ei kannata pelotella että se sattuu niin paljon että siihen voi vaikka kuolla. Koitat vaan tsempata itseäsi menemään sinne. yksityinen hammaslääkäri kuitenkin tietää mitä tekee ja tekee sen kunnolla eikä mahdollisimman helposti ja nopeasti niinkuin kunnan hammaslääkärillä.


    • Puuttuva hammas

      Mulla ylhäällä ei viisauden hampaasta seuraavasta oo mitään jäljellä ikeneen yläpuolella. Mahdollista päästä sairaalaan nukutukseen? Pelkään hammaslääkäriä apinan raivolla. :(

    • hampaat nyt kunnossa

      Tsemppiä sinne. Itse olin hammaslääkäripelkoinen 30 vuotta, mutta sitten oli melkein pakko mennä lääkäriin. Aloitin siten, että netistä etsin asuinpaikkakunnaltani hammashoitoloita. Lähetin sähköpostia, jossa kerroin tarinani ja pelkoni/kammoni. Jokainen vastasi ja niistä vastauksista sitten valitsin hoitolan, joka tuntui erityisesti olevan pelkopotilaiden hoitoon erikoistunut. Toimenpiteissä voidaan ääritapauksissa vaikka nukuttaa, jolloin hoito onnistuu potilaan tietämättä. Itse en narkoosia kuitenkaan ottanut, koska halusin sitten kuitenkin lopulta ottaa haasteen vastaan. Henkilökunta selitti koko ajan mitä tehdään ja mitään ei tehty kiireellä. Kaikki tiesivät pelostani, koska sen avoimesti kerroin. Kaikki toimenpiteet menivät hyvin ja kivuttomasti. Nykylaitteet on huipputasoa. Poraaminen ei ollut epämiellyttävää ja puudutusneulakin tuntui vaan ensimmäisellä pistokerralla hieman epämiellyttävältä, mutta ei kuitenkaan aiheuttanut kipua. Nyt ei ole juuri mitään kynnystä mennä hammaslääkäriin. Olen tyytyväinen ja hampaat kunnossa. Nyt pelottaa vain laskun suuruus, mutta sehän on vaan rahaa ja sitä voi tehdä lisää.

      • Puuttuva hammas

        Ei ole varaa yksityisille, eikä tuossa hampaassa ole enään käsittääkseni mitään jäljellä, mistä ottaa pihdeillä kiinni.


    • apua.

      Pelkään lääkäreitä kanssa, oli mikä tahansa. edellisestä hammaslääkäri käynnistä on kauan ja sillonkin oksensin tuoliin päästyäni. Eräs tuttuni kertoi yksityisestä joka oli tosi mukava,hellä ja osasi toimia pelkäävän kanssa. Varasin ajan hänelle ja yllätyin. Sanoin pelkääväni erittäin paljon. Hän jopa laittoi puudutuksen niin ettei se ees paljoa tuntunut,puhui koko ajan minulle ja rauhoitteli minua. se helpotti kamalasti, kun lääkäri jutteli mukavalla äänellään niitänäitä, keskityin siihen enkä hampaitten hoitoon.

    • heikkopeikkopelokas*

      ite pelkään kanssa hammaslääkäreitä enemmän kuin mitään muuta...
      ja nyt sitten viime viikolla otin itteeni niskasta kiinni ja varasin ajan yksityiselle hammaslääkärille joka on erikoistunu just pelkopotilaiden hoitoon... ja mulle luvattiin täysin kivuton ja pelkoni täysin huomioiva hoito.. joten suosittelen oikeesti et meet yksityiselle joka on erikoistunu just pelkopotilaisiin.. koska et todellakaan ole ainoa joka pelkää hammaslääkäriä... niitä on monia.. harva vain uskaltaa tunnustaa sitä...

      • krixis

        Minä en pelkää hammaslääkäriäni vaan rakastan, mutta joskus pelkään laskua mikä on tulossa.


      • kokenut.
        krixis kirjoitti:

        Minä en pelkää hammaslääkäriäni vaan rakastan, mutta joskus pelkään laskua mikä on tulossa.

        laitappas googleen pelkotilojen hammaslääkärit.niin tulee mukava kasa juuri sinullaisesi potilaille hoito paikkoja,itse olen käynyt helsingissä hammaslääkärissä jonka paikan nimi on hossa.hossa on erikoistunut pelkotiloihin kammoaviin potilaisiin.ja jos suussa ilmenee suurempia remppoja on myös nukutus nykyään mahdollista.


      • pelkäävä tapaus
        kokenut. kirjoitti:

        laitappas googleen pelkotilojen hammaslääkärit.niin tulee mukava kasa juuri sinullaisesi potilaille hoito paikkoja,itse olen käynyt helsingissä hammaslääkärissä jonka paikan nimi on hossa.hossa on erikoistunut pelkotiloihin kammoaviin potilaisiin.ja jos suussa ilmenee suurempia remppoja on myös nukutus nykyään mahdollista.

        joo onhan se nukutuskin mahollista nykyisin ja hyväksyn sen täysin.. mutta ite en sitä halua ottaa.. ja se johtuu monista pikku seikoista (olen entinen hoitaja joten jotkut tajuaa jo tästä mitä meinaan)... mutta tottakai suosittelen nukutusta kaikille heille jotka oikeesti pelkää paljon enemmän kuin minä... ja ite kuitenkin olisin valmis tekee vaikka mitä ettei tartteis mennä hammaslekuriin.. mut pakkohan sinne on mennä.. jo pelkän purentavian tutkinnan takia..

        vaikka ite pelkään hammaslääkäriä niin olen valmis ottamaan kaikki hoidot vastaan ainoastaan sedaatiossa.. en halua ikinä nukutusta.. koska se on jotain mitä en vain halua ottaa.. jo pelkän laskun takia.. toisaalta tätä ketjua lukiessa tajuan kuinka tyhmä toisaalta pelkoni on, mutta en vain voi pelolleni mitään.. mutta olen valmis haastamaan itseni ja voittamaan pelkoni heitä kohtaan koska hekin ovat vain ihmisiä siinä missä minäkin... :)
        ja olen jo yhdellä aivan ihanalla hammaslääkärillä käynyt jokunen vuosi sitten, mutta valitettavasti hän on toisella paikkakunnalla joten hänen luokseen en enää pääse... :( mut toivottavasti löydän uuden yhtä hyvän tai jopa paremman hammaslekurin johon luotan ja joka saa mut voittamaan pelkoani hiltaasti mutta varmasti... :)


    • Olen aina onnistunut löytämään hammaslääkärin joka osaa suhtautua asiaan oikein. Nykyinen hammaslääkärini antaa minun istua minulle mukavassa asennossa, antaa pieniä hengähdystaukoja toimenpiteiden välissä jne. Ja kaksi tärkeintä asiaa, hän kertoo koko ajan mitä tekee ja työskentelee todella nopeasti.

      Puudutus ei oikeasti toimi kunnolla jos puudutettava alue on tulehtunut, mutta tulehdus hoidetaan pois antibioottikuurilla ennen itse korjausta.

      Jos sinulla on adrenaliinitaso korkealla istuessasi hammaslääkärituolissa (sydämentykytystä, hikoilua, vapinaa jne), niin kannattaa pyytää Citanest nimistä puudutusainetta. Se ei sisällä adrenaliinia (sitä käytetään siksi mm. sydänpotilaiden hoidossa), "tavallinen" puudutusaine voi aiheuttaa todella surkean olon.

    • hammaspöpi

      Voisikohan sinulla olla hermo kuollut... Itselläni oli samat kipu oireet ja menin hammaslääkäriin ja hermo tosiaankin oli tulehtunut... En innostunut sinne menosta mutta uskoin selviäväni.. Niin selvisinkin vaikka tulihan siinä itku silmään kun se lääkäri oli todella ei asiakaspalveluhenkinen ja muutenkin väkivaltainen... Mutta hammas tuli kuntoon :D

    • Täälläkin on yksi hammaslääkäripelkoinen. Tuon pelon takia olen pitänyt hampaani niin hyvässä kunnossa, että koskaan ei ole tarvinnut paikata, poistaa tai juurihoitaa hampaita. Suurin homma on ollut pinnoitus ja hammaskiven poisto alaetuhampaiden takaa. Ja aivan tarpeeksi kestämistä niissäkin. Kaiken lisäksi olen hammashoitaja! Olen siis päivät kasvotusten hammaslääkärin kanssa ja silti hammaslääkäripelko vaivaa!

    • pelkoinen

      Luin näitä palautteita mitä tänne on kirjoitettu jaa EI AUTA yhtään sanoa että turhaan pelkäät tai että kyllä sen kestää ja että mene yksitiyselle!!!! ne on vaan päänaukomista!! kärsin aivan valtavasta h.lääkäripelosta ja hampaani ovat täysin mennyttä (olen reilut kolmekymppinen...) en VOI mennä en edes ajatella meneväni sellaiseen kauhukammioon kun en voi edes sinne soittaa!:( kaiken kanssa sitä oppii elämäänkin....

    • reska1

      Ei minun ainakaan tarvitse pelätä hammaslääkäriä,koska olen sattunut löytämään oikein hyvän ja ammattitaitoisen .Minullakin oli hammas niin huonossa kunnossa että oli vain reunat jäljellä,menin hammaslääkäriin ja lääkäri sanoi että täytyy puuduttaa käski avata suun ja sanoi että hän pistää kohta, hetken päästä sanoi pistä suu kiinni vaan kysyin että etkö puudutakaan lääkäri sanoi että pistin jo, en edes huomannut.vartin päästä se porasi varovasti ja koko ajan kyseli että sattuuko,ei sattunut ollenkaan.Tälläinen hammaslääkäri on tampereella nimeltään Hannu Viitasaari siis todella ammatttinsa osaava huipputyyppi ja vielä tosi mukavakin suosittelen.on tosin yksityinen.

    • fgnfg

      Mulla on kans kauhee hl -pelko. Mua ei kipu pelota yhtään, mutta mulla on niin kauhea oksennusrefleksi, että yökkäilen usein hampaita pestessäkin, joten hävettää mennä lääkäriin yökkimään. Kertokaas, auttavatko rauhoittavat tohon oksennusrefleksiin?

      • nmrrki

        kommentoin nyt tähän vanhaan viestiin googlettajille et yökkäilen ja oksentelen hampaita pestessä lähes joka kerta. mutta jos esim on hl aamulla niin varttia myöhemmin siellä ei ole tietoakaan yökkäilystä vaikka suussa on kaksi kättä ja läjä instrumentteja ! kai ne jotain helpotusta keksis jos siellä alkais yökkimään


    • S@iD

      otat ennenkuin menet, jeesaa itsellä aika vitusti. Jos et saa benzoi nii khyl muut kolmiolääkkeet menee, parhaimman olon saat ku otat keskushermostoon vaikuttavia ryynejä.

    • 13v

      Minulla on myös hammaslääkäri pelko ja pelkään neuloja puudutus piikkejä ja kaikkia piikkejä aivan sama minne ne laitetaan. Ja pelkään myös puudutusta. Minulla oli kerran aivan kauhean iso reikä ja sitten kävin hammaslääkärissä ja ne sanoivat siellä että se pitää paikata. Ja ku mää pelkään niitä piikkejä niin se sano että siihen pitää laittaa puudutus että sillon se ei käyny kippeetä. Ja nyt ei enään pelota vaikka puudutus laitettaisiin. Mutta sinun on hyvä mennä hammaslääkäriin koska jos se on noin kipeä ja sitten ku jos se tulehtuu niin ku se hammas tulehtuu niin voi tulla kova kuume tiedän sen. =(Inhottavaa mutta totta)=
      (13v)

    • i mätäne koko pää.

      Sitä pitää vaan aikuistua, kyllähän se hammaslääkärillä käynti vittumaista on mutta tuskin sulla sentää siellä henki lähtee. :D

      - Entinen pelkääjä.

      • pelokas....

        turha sanoo et "sitä pitää vaan aikuistua.." koska jokaisella on omat pelkonsa ja ne pelot on todellisia!!!!

        on ihmisiä jotka ei voi edes koskea paperiin jossa on käärmeen kuva tms... koska ne PELKÄÄ niitä niin paljon...

        sama se on hammaslääkäripelon kanssa.. ehkä sua ei pelota.. tai sua vaan vituttaa käydä siellä.. mut huomioi että jokainen meistä on yksilö ja joikaista pitää myös kohdella yksilönä...

        joten älähän sano et "aikuistu" koska et sä voi sanoo ettei kukaa sais pelätä... varmaa selität muksuilleski ku ne pelkää muumien mörköä ettei sitä tarvi pelätä..se on aitoa pelkoa muksuilla sitä kohtaa.. ja aikuisilla on aitoa pelkoa hammaslekureita kohtaan...

        TAJUATKO!!???


      • TheDarkAngelOfLight
        pelokas.... kirjoitti:

        turha sanoo et "sitä pitää vaan aikuistua.." koska jokaisella on omat pelkonsa ja ne pelot on todellisia!!!!

        on ihmisiä jotka ei voi edes koskea paperiin jossa on käärmeen kuva tms... koska ne PELKÄÄ niitä niin paljon...

        sama se on hammaslääkäripelon kanssa.. ehkä sua ei pelota.. tai sua vaan vituttaa käydä siellä.. mut huomioi että jokainen meistä on yksilö ja joikaista pitää myös kohdella yksilönä...

        joten älähän sano et "aikuistu" koska et sä voi sanoo ettei kukaa sais pelätä... varmaa selität muksuilleski ku ne pelkää muumien mörköä ettei sitä tarvi pelätä..se on aitoa pelkoa muksuilla sitä kohtaa.. ja aikuisilla on aitoa pelkoa hammaslekureita kohtaan...

        TAJUATKO!!???

        Itse tosiaan olen 25 vuotta jo tällä pallolla käpystellyt ja omaan kanssa tuon hammas lekurin pelon.
        Ja voin khyllä sanoa ja ystäväni voivat sen todistaa että tosiaan kammoksun hammaslääkäri.
        En esimerkiksi pysty tarttumaan puhelimeen jos on tarkoitus soittaa hammaslääkäriin kysyäkseni neuvoa tahi jos näen esim hammaslääkäri kyltin lekurin seinällä niin oikeasti liimaudun huoneen toiseen laitaan ellen lamaannu kokonaan.
        Että kyllä nuo pelot ovat tosia, siihen voin yhtyä.


    • pelkuri täälläkin

      Heip.....ainakin Hesassa on hampilekuriasema joka käyttää laser hoitoa, ei tunnu missään....muutaman kympin kalliimpi kuin kunnalisella, mutta aivan päällikköasia. Ns. pora ei koska hampaaseen, ja ei tarvi puudutuksia. Myös juurihoito onnistuu tällä systeemillä kivuttomasti.

      • JA

        Minulla oli sama ongelma, taistelin melkein 10 vuotta niin että kävin hammaslääkärissä vain kaksi kertaa viikonloppupäivystyksessä kun kivut äityivät niin hirveiksi että oli pakko.

        Toisen kerran jälkeen varasin ajan yksityiselle hammaslääkärille.
        Suotta olin pelännyt, kivunlievitys on uskomattoman tehokasta kun puudutus tehdään oikein ja yksityisen aseman lääkäri myös kuuntelee potilasta - jo ennakkotietolomakkeessa kysyttiin pelkäänkö tulla hoidettavaksi.
        Vastasin "kyllä" ja asiasta keskusteltiin ennen siihen pelottavaan tuoliin istumista.


    • GGGPPP

      Mulle tehdyt jutut, ienten liikakasvun poisto veitsellä jotak lääkeiden vaikutuksesta kasvoi noin kuukaudessa- kolmessa pitkälle hampaiden päälle ja oli kipeet. Ensin puudutetaan sitten poistetaan myös hampaiden välistä, pää painuu tyynyyn voimalla kun revitään ja verta tulee saatanasti, lopuksi laaserilla poltetaan haavat kiinni, se sattu joskus todella paljon puudutuksesta huolimatta tämä on tehty, n. 6 kertaa pari vuuoden aikana. Lisäksi multa poistetiin 4 hammasta ja yhteen laitettiin implantit. OLen ravannut hammaslääkärissä myös rautojen vuoksi parin kolmen vuoden aikana n. 1-3 kertaa kuukaudessa, nyt se on harventunut. Lisäksi sun pitis kokea kunnon sairaus, kovia kipuja ja jatkuasti piikkejä, neiloja, johtoja sydämmeen jolla poltetaan sieltä kohtia, kaikki tehdään paikalliskpuudutuksena. Kun kaikki on ohi käyt loppuikäsi verikokeissa edelleen, ei tosin enää joka toinen päivä kutenen ennen ja kerrallaan ei oteta enää 12-25 putkiloa verta. NYt on biobisa jossa paikallispuudutuksena kaulavaltimosta mennään sydämmeen ja otetaan koepaloja. Ehkä sulle ei sopisi tuollainen sairaus ja sen seurauksen lääkeet jotaka kasvattaa ikeniä. Onneksi kaikki on ohi, ja enä harvoin tarvii käydä lekusrissa myös hamma, koska lääkekin vaihdettiin eikä ikenet turpoa ja kasva enää.

      • ...

        Mulla ei minkään sortin terapiat tai mukavat hammaslääkärit ole auttaneet pelkooni juuri ollenkaan. Lopulta tajusin kysyä rauhoittavia lääkkeitä hoidon ajaksi. Ne auttavat ihan oikeasti ja nyt voin lopultakin käydä paikkauttamassa hampaita ilman suurempaa draamaa. Suosittelen rauhoittavia. Siis niitä ihan vahvoja rauhoittavia joita saa hammaslääkäriltä ennen toimenpidettä. Mitkään miedot kotona otettavat diapamit ei tehneet mitään.


    • Nitaaah

      Itse pelkään myös hammaslääkäriä. Sain reseptillä diapamia mikä rauhoittaa ja helpottaa omaa oloani enkä
      ole enää pyörtynyt hammaslääkärin ovella, kiitos lääkkeen :)

      Keskustele vanhempiesi ja lääkärin kanssa tarvitsetko lääkettä avuksi pelkoosi vai onko muita niksejä. Itsellä ei muu ole ainakaan auttanut...

    • no.. yks jätkä

      hammaslääkärikammo on kyllä mielestäni hyvin yleistä.... kärsin samasta :(
      mutta se kannattaa oikeasti sanoa rohkeasti lääkärillä koska eiköhän ne osaa senkin asian kannalta hoitaa hommansa........ epäilen heidän pitävän sitä pelkoa hyvin tavallisena, joten ei tarvi hävetä kertoa :)

    • Rita10

      Puudutus auttaa.
      Kannattaa mennä hammaslääkäriin. Hyvä että isäsi tilasi ajan.
      Hammaslääkäreillä on kokemusta hammaslääkäripelkoisista.
      Olen varma, että olet tyytyväinen, kun palaat hammaslääkäristä.

      • En enää pelkää

        mutta olen menossa perjantaina hammaslääkäriin. Turun Pulssissa ( varmaan muuallakin ) saa SEDAATIO-hoitoa. Se tarkoittaa että minulle annetaan kevyt "nukutus" jonka aikana en tunne mitään. Olen ollut kolmesti ko. hoidossa ja kertaakaan en ole pettynyt. Tosin hoito maksaa jonkin verran enemmän mutta minillakin laitetaan kerralla kaikki kuntoon. Piikistä sen verran että käteen laitetaan kanyyli jonka kautta nukutuslääkäri laittaa " unilääkkeen". Hoidon jälkeen tarkkaillaan tunti pari ja sitten kotiin. Ilman saattajaa et pääse ja seuraavankin yön on jonkun oltava seuranasi. Voi sitä onnea seuraavana aamuna kun kalusto on kunnossa eikä tarvitsen jännittää pariin vuoteen.
        Suosittelen.


    • PA

      Kertomasi tarina on ihan tuttu kuvio, mutta nyt sinun vain täytyy mennä hammaslääkärin vo.lle ja kertomasi hammaslääkäri on osaava ja taitava kuten minä ymmärsin. Mitään pelkoa ei tarvitse kokea. Hän kyllä hoitaa hampaasi ja hoito on ohi yhden tai useamman kivuttoman käyntikerran jälkeen, mutta hampaasi vaatii ehkä useita, mutta onneksesi kivuttomia käyntikertoja. Jokainen hammas on arvokas ja ainutkertainen, kovin helposti niitä ei kannata pois ottaa!!! se on lopullista se, mutta totta sekin , että joskus se on ainut ja paras hoitomuoto. Mukavaa, rauhaisaa syksyä sinulle ja kerää nyt vain rohkeutta soittaa vastaanottoaika, niin kyllä kaikki järjestyy ...............loppu hyvin kaikki hyvin

      • joo.

        Minä myöskin pelkäsin ja arastelin mennä hammaslääkäriin,mutta sitten päätin että nyt on tullut aika laittaa kalusto kuntoon. Tsemppasin itseäni,tässä menee jokunen kuukausi ja sitten on kalusto vimosen päälle kunnossa,kestän sen kivun ja säryn mitä siitä seuraa. Voin sanoa aivan suoraan,että hoidot sattui väliin aivan sairaasti,koska tulehtuneisiin hampaisiin ei se puudutusaine paljoa auta. Hikoilin hoidoissa,kuin pienieläin pelosta ja kivusta. Ajattelin, ja paskat,katkeehan ihmisillä onnettomuuksissa käsiä ja jalkoja irtipoikki,johan on kumma etten minä kestä hoitoja loppuun asti. Nyt on jo useita kuukausia hoidoista ja on upeat ehjät hampaat ja komea hymy,joten kärsimykset kannatti. Voin sanoa että hoidot sattuu,on aivan turha kenenkään sanoa, että nykyaikaisella tekniikalla hoidot ovat kivuttomia. Hampaanjuuressa kun on mätää,ei siinä puudutusaineet pahemmin auta,pitää vaan sietää kipua.


    • Entinen hammaspeikko

      ... vie pelon ja kivun. Itse kävin vuosia kaupungin hammaslääkärillä ja hoito oli viimeiset viisi vuotta todella surkeaa. Paikat vihlovat, puudutukset eivät toimineet. Aina annettiin selityksiä, ettei puudutus toimi, koska... seli seli... Lopputulos oli se, että pelkäsin hammaslääkäriä todella paljon. Olin liki hysteerinen ennen vastaanotolle menoa ja hävetti koska olen jo keski-ikäinen. Menin yksityiselle ja hoito oli aivan toisenlaista. Puudutukset tehtiin kunnolla, eikä kipua ollut toimenpiteen aikana. Hampaat ovat nyt suht kunnossa, mutta vielä on työtä edellisen hammaslääkärin jäljiltä. Vaihda hammaslääkäriä!!! Vaikka yksityinen on kallis niin mielummin maksan kuin kärsin.

    • piedro

      unihammas hoitaa sen pulman ainakin itse en enään aio kärsiä hammaslääkäri pelosta koskaan,ja muista että meitä on monta jotka pelkäävät joten ei kannata hävetä sitä asiaa,rohkeasti kerrot huolesi hammaslääkärille saatat jopa yllättyä mitä kaikkea pelon torjuntaan voipi löytyä,syksyn jatkoa sinulle

    • janattaja

      Jos on pelko, niin se on, ihan ensin myönnät että sinulla on pelko, sitä on turha kainostella. Isäsi on oikeassa kun tilaa ajan yksityiseltä. Valitettavasti kunnallisten lääkärit ovat hyvinkin tiukkoja, kiireisiä ja välinpitämättömia, ehkei heillä ole resursseja ottaa potilasta henkilöhahmona, se on sääli. Jo tilatessa aikaa on hyvä ilmoittaa olevansa pelkopotilas, yksityisillä on erikseen pelkopotilaille lääkärit, ovat jo asennoituneet, he tosiaan kuuntelevat, heillä ei ole kiire. Tietoni mukaan on mahdollista saada ennen penkkiin istumista jokin rauhoittava.
      Itse olen samoja kammoja tuntenut ja laistanut hampadeni hoitoa vuosia. Jonka myötä iski uusi pelko miten hoitamattomat hampaat saattavat vaikuttaa niin moneen asiaan. Noin puoli vuotta sitten otin itseäni niskasta kiinni. Hoito siinä vaiheessa ettei ole kuin yksi paikattava ja hammaskiven poistoa. Sekin on totta ettei tulehtunut hammas voi puutua, kokemus kertoo, sain ensin lääkekurin tulehdukseen ja sen jälkeen hoito. Hammaskiven poistossa minulle ns. tökättiin ensin ikeneen hiukan puudutusainetta ja pienen odotuksen jälkeen varsinaisesti vasta puudutettiin, uusi kokemus mutta, toimiva. Täytyy myöntää että olen ylpeä ja tyytyväinen, pelkoni on huomattavasti pienempi. Tsemppiä sinulle, kerrothan kun olet asian saanut hoidettua.

      • just 16v

        Itse en pelkää yhtään mitään rokotuksia tai tämmösiä mutta hammaslääkäriä pelkään ylikaiken. Siksi en käykään enään siellä koska tippa tulee silmään kun se tunkee ihme häkkyröitä tonne suuhun.


      • H.Lääkäri The Yökky
        just 16v kirjoitti:

        Itse en pelkää yhtään mitään rokotuksia tai tämmösiä mutta hammaslääkäriä pelkään ylikaiken. Siksi en käykään enään siellä koska tippa tulee silmään kun se tunkee ihme häkkyröitä tonne suuhun.

        Varmasti aika kivuliasta tuommoinen! Huoh... Mua aina sattuu kyllä hampilääkäriki mut pelkää en. Aika paha juttu mut jos niitä yksityisii tai jotai on niin mee. Hammaslääkärissä kauheinta on lima. :----(((( Yökh... Entä teijän mielest?


      • vern
        just 16v kirjoitti:

        Itse en pelkää yhtään mitään rokotuksia tai tämmösiä mutta hammaslääkäriä pelkään ylikaiken. Siksi en käykään enään siellä koska tippa tulee silmään kun se tunkee ihme häkkyröitä tonne suuhun.

        Joo mun tyttöystävällä on kanssa kauhea hammaslääkäripelko. Taitaakin olla aika yleistä? Suosittelen, että otat esim. isäsi tai jonkun muun turvaksi mukaan. Mä oon ollut mun tyttöystävän mukana, saattamassa sitä sinne (ja katsomassa että se menee kans sinne :D) ja lohduttamassa. Mulle tuli kanssa niin paha mieli kun se jännitti jotain tarkastuskäyntiä viikon etukäteen ja sitten edellisenä iltana kauhee itkukohtaus. Menin sitten saattamaan sitä sinne ja koitin rauhotella odotushuoneessa sitä. (Se jos mikä oli suloisen säälittävää, kun tyttöystäväni istui odotustilassa sylissäni ja mä yritin saada sitä lopettamaan itkua :') ) Sitten kun se kutsuttiin mun piti nostaa se siitä käpertyneestä asennosta pois ja se näytti ihan siltä, että pyörtyy kohta, joten ymmärrän kyllä, että joku voi pelätä hammaslääkäriä todella paljon. Se halus sitten mennä yksin sisään ja ajattelin jo, että jes, hyvin se menee. Mut sitten kun se tuli pois niin se säntäsi mun luo ja oli vaan yhtä itkua. sillä on liian pienet leuat tai jotain ( : -D ), siltä on aikasemminkin jouduttu repimään sen takia takaa hampaita pois ja nyt ne aikoo leikata viisaudenhampaat pois kun ne ei mahdu sinne ollenkaan. Jouduin rauhottelemaan sitä ehkä neljä tuntia, ja se itki ja tärisi pelosta sen koko ajan! Mutta kyllä se siitä täälläkin, sanon sullekin, että ei sitä kannata hävetä jos pelottaa, menet vaan rohkeasti ja otat jonkun vaikka mukaan. Kannattaa kertoa, että pelottaa.


    • Lost one

      Minullakin on pahoja ongemia hampaitteni kanssa. Hampaani on päässyt todella huonoon kuntoon, koska en uskaltanut varata aikaa.

      Nyt minulta puuttuu kolme hammasta alhaalta (enää mustat kolot). Näiden lisäksi myös etuhampaat alkaneet reikiintyä. Ja olen vielä alle 30v... Onkohan näille enää mitään tehtävissä? Nykyään sosiaalinen elämäni on täysin nollissa ja itsetunto pohjassa tämän ongelman takia.

      Eli kaikkille, joilla ongelma ei ole vielä näin pitkälle mennyt sanon; Varatkaa aika pika pikaa. En ole katunut mitään elämässäni yhtä paljon, kuin hampaitten unohtamista.

      Minkälaisia kustannuksia totaali remontista tulee?

      • Dentizt

        otat. Zippi hinta 100€ paikkeilla, yli tai ali..


      • ninnukka42

        SAMA TÄÄLLÄ ETTÄ HAMMASLÄÄKÄRI PELKO MAHDOTON


      • määäääääää
        Dentizt kirjoitti:

        otat. Zippi hinta 100€ paikkeilla, yli tai ali..

        kyllä se asia niin on että kerran se vain kirpasee ja se on sitä myöten selevä..:DDHAHAHA:DD


      • JÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ
        ninnukka42 kirjoitti:

        SAMA TÄÄLLÄ ETTÄ HAMMASLÄÄKÄRI PELKO MAHDOTON

        ei sitä voi pelätä ;DDD


    • nokkelablondi

      Minäkin kärsin suunnattomasta pelosta hammaslääkäriä kohtaan. Varmaankin se johtui alunperin siitä n. viisivuotiaana tehdystä hampaanpoistosta. Silloin 50-luvulla ei paljon puuduteltu, eikä rauhoiteltu. Ja se sattui...
      Kävin kyllä kaikki pakolliset tarkastukset kouluaikana ja sen jälkeenkin. Kunnes.
      Aika tasan 27 vuotta sitten menin taas tarkastuttamaan ja korjauttamaan purukalustoani. Tilanne saikin yllättävän käänteen kun sain jonkinlaisen kohtauksen tuolissa. Vaihtoehtoja oli kolme. Joko sain yliherkkyysreakstion puudutteesta, tai se pistettiin suoraan suoneen ja aiheutti sen "kohtauksen". Tai vain pelko laukaisi sen. Joka tapauksessa, aloin tuntea kummallisia aaltoja, jotka alkoivat jaloista ja menivät läpi koko kropan. Siitä aiheutui sitten oikein kunnon hyperventilaatio ja paniikkikohtaus, jota en toki silloin tunnistanut. Pii-paa-autolla minut vietiin sairaalaan ensiapuun...... Toivuin kyllä.
      Huh, mikä kokemus!!!
      Kaksi vuotta meni ilman hammaslääkärikontaktia kunnes viisudenhammas alkoi kiukutella.
      Viimein oli pakko tilata aika hammaslääkärille. Etsin sellaisen paikan, jossa oli mahdollisuus nukutuksessa tehtävään hoitoon ja varasin ajan. Kerroin kokemuksistani aikaa varatessa, halusin poistattaa kaikki hampaat ettei ikinä enää tarvitsisi mennä siihen kauhujen paikkaan..
      Fiksu hoitaja antoi minulle ajan todella mukavalle ja hyvälle hammaslääkärille, joka ei edes ollut vielä iällä pilattu. Hän sai minut luottamaan itseensä ja niin se ongelmallinen viisaudenhammas poistettiin, ilman anestesiaa.
      Hoitosuhteemme on jatkunut siitä alkaen, melko tasan 25 vuotta. Olen edelleen pomat hampaat suussa ja käyn säännöllisesti tarkistuttamassa ja tarvittaessa hoidattamassa hampaani hänellä.
      Muuta neuvoa en osaa antaa, kuin sen että hakeudu sellaisen hammaslääkärin hoiviin, joka ymmärtää pelkäävää potilasta. Silloin asiat menevät hyvin ja voitat pelkosi. Lykkyä tykö!

      • hammaspeikkkoko?

        Aika outo asia tuo hammaslääkäripelko, tai fobiahan se on. Itselläni on vaikka monta täysin tuhoutunutta poskihammasta, mutten vaan mene hoitoa hakemaan. Kaikenmaailman muita (oikeasti vaarallisia) juttuja olen kyllä elämässäni tehnyt, mutta h-lääkäriin en mene. Selitän itselleni että olen nuorempana kokenut niin pahoja (ok, yks hammaslääkäri oli 1993 tosi törkeä) h-lääkärin tuolissa etten sinne mee, vaikka tiedän että voi nukuttaa ja saada ties mitä uutta hoitoa, mutta... ymmärrän jopa riskit, eli pöpö leuassa voi aiheuttaa rintalihastulehduksen, joka tappaa, mutta...


    • Anonyymi

      Juu, tuttu tunne... tosin nykyään ei oikein itsellä hammaslääkäri pelota kun tungettiin putket keuhkoihin... sattuu joksenkin enemmän :D voin kertoa ja olen itsekki 17 vuotias vasen keuhkoni oli kasassa...
      Neuvoksi voin antaa että parempi katsoa kuin katua... kerran se vain kirpaisee :D ja ei sitä kannata murhetia pitkään... Paras neuvo jonka voin antaa on että menet suoraan lekurille ja sanot vaa että korjaas tää tandeni niinku olis jo! jos mietit pitkään niin se menee vain huonommaksi ja huonommaksi (kokemuksesta voin kertoa, ei kannata)

    • tand

      tuttua tuo sun pelkos on minullekin tai en nyt enää pelkää. Nuorena kun hampaani reikiintyivät pakotin itseni hammaslääkäriin ja pelkäsin todella paljon. Mutta se hyvänolon tunne kun hammas oli korjattu palkitsi tuon pelon. Hei ..olen nyt 70 v. mummeli ja taistelen tekohampaitteni kanssa. Kehottaisin sinua vaan menemään nyt hammaslääkäriin. Nehän antaa nykyisin kuoletuspiikin jos reikä on isompi ja sitten ei kyllä yhtään satu. Nykyiset vesiporat ja muut laitteet hammaslääkäreillä on niin hyviä että turhaa on tuo pelko.
      Ehkä se helpottaisi sinua jos ajattelisit mitä kaikkea pahaa maailmassa tapahtuu. Yks hampaan paikkaus on pikkujuttu.

    • tsemiä !

      Kyllähän tuo aika tulehtuneelta kuulostaa, ja jos nyt saisit asennoiduttua siihen poistoon niin
      pääsisit ehkä helpommalla kun jatkuvat hoidot ? Impalntin saa sitten siihen aukkoon,
      ja se ei reikiinny ikinä.

      Mulla oli ihan sama tilanne, takimmainen hammas oli 2 vuotta kipeä, keräsin aina rohkeutta
      mennä siihen kidutuspenkkiin mutta sitten peruin ajan viime tingassa.
      Lopulta se oli niin kipeä että oli vaan pakko mennä, hammas nääs lohkesi keskeltä kahtia.
      Tuurilla sain ajan jo tunnin päähän niin että en ennättänyt paljon katua.

      Menin ihan viime tipassa sinne koska se odotushuone on kun kauhujen kammio !

      Lekuri tökkäsi sitä vaan kerran, sanoi tää on ihan laho, tule ensi viikolla niin poistetaan.
      Mulla nääs on synnynnäinen sydänvika, ois pitänyt saada antibioottisuoja siihen.

      Sanoin vaan et kun oon kerran nyt tähän saanut itseni niin nyhdä pois vaan heti.
      Hetken se mietti, sanoi sittten OK, mut omalla vastuulla. Se puuduttaminen ei kuule
      tunnu kun ihan sekunnin ja eka piikin jälkeen et edes tunne toista.

      Puudutuksen vaikutusajalla sain 4 isoa antibiotia ja sitten hommiin; se hammas piti
      hajottaa kolmeen osaan mutta en tuntenut yhtään kipua. Koko sessio kesti ehkä noin
      tunnin, mutta oli kyllä ihan kivutonta ja itekkin pystyin olemaan rennompana kun totesin
      ettei se satu yhtään.

      Oon aiemminkin joutunut juoksemaan hammaslääkärissä, jota inhoan, ja yleensä tein silleen
      että pidi jotain kädessä, esim avaimia tai puhelinta, se jotenkin rauhoitti !!
      Ja mun tyttö kävi oikomishoidoissa jotka on tosi kivuliaita, hapaita vedetään erilleen niiden
      rautojen avulla. Minä olin hänen mukana joka kerta , siis ihan siellä vieressä istuin.

      Onkos sulla mahdollista ottaa vaikka joku kaveri mukaan ? Sekin saattasi auttaa asiaa.

      Kyllä hammaslääkärin pitää ymmärtää se että jotkut pelkää sitä ihan hurjana ja asennoitua
      potilaaseen sen mukaan.

      Aika hauskaa... sen oman poiston jälkeen mentiin viemään koiraa eläinlääkärille.
      Eläinlääkäri oli justiin tullut samasta operaatiosta ja juteltiin siitä, hänkin sanoi että
      oli vaiken paikka mennä sinne, itse operaatio ei ollutkaan sitten niin paha !

      Niin että pelätään me aikuisetkin, ikään tai ammattiin katsomatta
      Rohkeutta vaan sulle, sano isällesi että ei heti kerro millon se aika on niin et sitten turhaan valvo
      öitä sen takia :o)))

    • hammaskeiju 81

      Olen melkein 30 vuotta ja pelkään hammaslääkäriä aivan valtavasti, olen ollut elämäni aikana jo jos jonkin laisissa tilausuuksissa ja tapahtumissa, mutta mitään en ole pelännyt tai jännittänyt niin paljon kuin hammaslääkäriä. Vieläkin mennessäni tilatulle ajalle ajattelen koko ajan että ehdin vielä paeta paikalta :) Nyt olen kuitenkin jo vuoden käynyt YKSITYISELLÄ enkä mene kunnalliseen enää koskaan, tosin hyvän yksityisen etsiminenkin voi olla vaikeaa. Soita ja aikoja tiodustellessa mainiste pelostasi ja kuuntele miten siellä suhtaudutaan asiaan, toisen vähättelee että juu juu niinhän me kaikki pelätätään ja että ei se mitään satu, toiset taas ottavat asian ihan tosissaan. Minun hammaslääkärini on todalla helläkätinen ja ammattitaitoinen enkä tiedä mitä teen kun hän jää eläkkelle. Hän laittaa joka kerta minulle puudutus ainetta niin paljon että en ole tuntenut kipua ketaakaan hänene penkissä istuessani, mutta jännitän silti....huomaan istuvani ihan jäykkänä kädet nyrkissä vähän väliä, niin kauhea on tämä pelko lapsuudesta ja kunnallisesta hammashoidosta jäänyt. Eikä se yksityinen ole mitenkään erityisen kallis, viimeksi laskuni oli 320e josta sain kelalta takaisin 182 e että maksettavaa ei paljoa jäänyt ja siinä oli koko suu...edellisestä kerrasta oli taas kulunut 3 vuotta, ennen menin vasta kun oli pakko...niin kuin sinulla nyt. Ensi vuonna kyllä menen tarkastukseen pääsee vähemmällä kun käy joka vuosi tarkastuksessa. Toivottavsti löydät hyvän lääkärin ja muista aina yrittää ajatella kuinka pieni hetki se on elämästäsi kun istuts iinä penkissä, niin ja hyvä keino on myös kuunnella jotain omaa musaa penkissä istuessa.

      Jos asustelet turussa päin voin antaa sinulle privana lääkärini tiedot, hän on tosi pätevä !

    • "kauhistunut"

      Omassa - aika huvittavassakin - hammaslääkäritapauksessa tietty vitsailu auttoi - sekä mukava(t) h-lääkäri(t) ;) Olen jo lähemmäs 4-kymppinen enkä ollut pelännyt hammalääkäriä, vaikka joskus 1980-luvulla oli ollut jopa oikomishoitoakin parisen vuotta..., koskaan aiemmin - mutta viime joulukuussa jouduin menemään karmeen hammassäryn (ikivanha paikka oli lähetenyt irti) takia päivystykseen... Mainittakoon, että olen käynyt aina kunnallisella, en koskaan yksityisellä hammaslääkärillä - mutta hammaslääkäreitä on ollut useita eri koulujen ja paikkakuntien ym takia. Mie sain ajan hyvin pian soitosta, mutta hammaslääkäri oli "karmee" - ja meikälle iski hammalääkärikammo "vanhana eukkona"... Se hammaslääkäri ei kertonut edes kysyttäessä mitä tekee yms, ja kipu oli tosi karmee yms ;( Oli siis aivan epäsopiva kyseiseen ammattiin - hammaslääkäri kun on myös asiakaspalvelija! Kun juttelin asiasta useammankin tutun kanssa - ja myös vitsailin tulleesta hammaslääkäripelosta - niin oli myös muita, jotka oli (kertomukseni perusteella) samaa mieltä kanssani kyseisestä lääkäristä - mutta se vitsailu jonkin verran auttoi asiaa - ja sitten seuraava hammaslääkärireissu menikin paremmin - useammastakin syystä ;)

      Seuraava kerta oli, kun tämän vuoden alkupuolella oli hammastarkastus (eri lääkäri) väliaikaisesta paikasta ja se oli mukava kokemus ;) Sitten toukokuussa iski karmee hammassärky ja taas eri hammaslääkäri..., mutta hän oli tosi mukava - selitti mitä tekee, jopa pyytämättäkin välillä, kyseli asioita yms. ;) Sitten piti saada tiettyjen juttujen takia (esim. oli laitettu uusi väliaikaispaikka) uusi hammaslääkäriaika jne. Taas eri lääkäri - siis 4:s reilun puolen vuoden aikana ;) Hän oli tosi mukava, vitsaili kanssani yms. Olen käynyt hänellä nyt parikin kertaa - ja ainakin yksi kerta tiedossa, määrätty hampaan poisto. Ei varsinaisesti pelota, mutta mietityttää että pitääkö sitä miten leikata yms. ;) Tosin olen kyllä joskus aikoinaan (oikomishoidon aluksi) ollut myös hammasleikkauksessa..., eli ei olisi aivan uusi asia siinä mielessä, vaikka tapauksesta onkin jo tosi pitkä aika... Lähinnä vain haluaisin päästä siitä hampaankutturasta (hammas on osittain hajonnut, se ei kylläkään ole hammaslääkärin vika, vaan se vanhan paikan lähtö "tapahtumaketjuineen" oli syyllinen asiaan) eroon, olen jo aika kyllästynyt popsimaan särkylääkkeitä (reseptilääkkeitä) ;)

    • valko hammas

      Se on pahimmillaan todellista kauhua hampilääkäriä kohtaan. Itselläni pelon sai aikaan koulu hammaslääkäri. Kuoiossa, niiralan koululla oli hammaslääkärinä Tulikoura niminen nainen..siis ihan oikeasti..tuo oli hänen sukunimi :)) Jokakerta tarkastuksissa useita reikiä, paikkamien erittäin kovakouraista, jos yhtään valitti, tukasta nurkkaan. Arvata saattaa, jokavuotinen HL oli yhtä tuskaa. Asiasta jäi todella paha pelko.
      Aikuisena sattumalta tapasin naisen joka käynyt tämän samaisen lääkärin luona lapsena. Hänellä myös oli ollut kauhu tuota h. lääkäriä kohtaan. Hänen äiti oli tilannut ajan yksityiseltä h.lääkäriltä ja sille hampaat laitettu kuntoon. Kouluh.lääkäri tarkastuksessa tämä Tulikoura oli kuitenkin löytänyt monta reikää!!!!! Olin aina kuvitellut , pelko minun arkuutta, oli suuri helpotus kun huomasin , pelkäsin aiheesta. Minulla pelko kesti pitkälle aikuus ikään. Sitten menin yksityiselle , joka perehtynyt hammaslääkäri pelkoon. Sen jälkeen en ole tarvinnut jännittää , hoito mielyttävää, puudutuksetkaan kumma kyllä ei satu yhtään :))
      Et pääse asian yli muuten kuin menemällä lääkäriin. Siihen ei ole mitään kaukohoitia eikä "poppakonstia". Etsi sellainen lääkäri joka ottaa humioon sinun pelon, voin luvata........hammaslääkärissä kiva käydä :))

      • Jankk3

        Peskää saatana hampaanne, niin ei tarvitse pelätä hammaslääkäriä!!!!


      • Äityli mamma
        Jankk3 kirjoitti:

        Peskää saatana hampaanne, niin ei tarvitse pelätä hammaslääkäriä!!!!

        Pelkäävätkö vanhempasikin hammaslääkäriä? Olen huomannut, että jos vanhemmat pelkää, niin pelko siirtyy lapsille.
        Minä en ole koskaan pelännyt hammaslääkäriä. Lapsena menin aina mielelläni vastaanotolle, samoin lapseni menivät pienenä. Toivottavasti heidän tulevat lapsensa eivät pelkää hammaslääkäriä.


      • vern
        Jankk3 kirjoitti:

        Peskää saatana hampaanne, niin ei tarvitse pelätä hammaslääkäriä!!!!

        Eihän sitä varmasti TARVITSE pelätä, mutta ihan vaan tiedoksi, ettei se hampaiden pesu juuri auta hammaslääkäripelkoon. On tietenkin mahdollista, että jos on ollut paljon ongelmia hampaiden kanssa, hammaslääkäristä voi jäädä suuremmalla todennäköisyydellä kammo. Mutta haluaisin vain selventää asiaa (kuten sinä kypsästi selvensit mielipidettäsi neljällä huutomerkillä :) ) että hammaslääkäripelolla ei ole aina tekemistä hampaiden terveyden kanssa.
        Kuten kerroin tyttöystävästäni, jolla on myös suunnaton hammaslääkäripelko, voin kertoa sinulle, että hänellä ei ole ollut yhtä ainuttakaan reikää, eikä mitään muitakaan ongelmia (paitsi liian pieni leuka), eikä hammaslääkäripelko johdu siitä, että pelkäisi näitä ongelmia. Hammasharja ei auta pelkoon, vaikka hampaiden terveys sillä toki paraneekin. Jos jollakulla on fobia korkeista paikoista, se tuskin johtuu siitä, että hän olisi 200 metriä pitkä, ja aiheuttaisi itse itselleen tämän vuoksi pelkoa. En tiedä, mistä moiset fobiat johtuvat, mutta kiroileminen ei ainakaan auta. Itse pelon kohtaamisestakaan ei välttämättä ole apua, mutta kun se on välttämättömyys, on kohdattava se silti. Siispä olet toki oikeassa siinä, että on mietittävä mikä sitten auttaa, mutta valitettavasti kammoon ei auta hampaiden pesu. Olen koittanut olla tyttöystäväni tukena, ja keskustella pelosta, mutta en tiedä onko siitäkään ollut apua. Ainakin hän uskalsi mennä hammaslääkäriin kun lähdin saattamaan.


      • Bosse112

        Olen kuullut tulikourasta, kummiltani joka oli myös ollut hänen potilaana joskus nuorena, legendan mukaan Sadisti.

        Pitääkö tämä paikkansa ?



        hänestä kerrotaan tarinoita, karmivia :D


        ovatko totta vai paskapuhetta/keksittyjä juttuja?

        valoittakaa joku :) olen itse käynyt niiralan 90-2000 luvun välissä. silloin oli irene hakkarainen itsellä. Kiinnostaa :D


      • Bosse112
        Bosse112 kirjoitti:

        Olen kuullut tulikourasta, kummiltani joka oli myös ollut hänen potilaana joskus nuorena, legendan mukaan Sadisti.

        Pitääkö tämä paikkansa ?



        hänestä kerrotaan tarinoita, karmivia :D


        ovatko totta vai paskapuhetta/keksittyjä juttuja?

        valoittakaa joku :) olen itse käynyt niiralan 90-2000 luvun välissä. silloin oli irene hakkarainen itsellä. Kiinnostaa :D

        tarkemmin joku 95-2003
        alaaste ja ylä.


    • myös pelkuri

      Itsekin kärsin vuosia samasta ongelmasta.Sitten mieheni tukenani menin nukutuksessa tehtävään hammashoitoon.Samaa suosittelen sinullekin.Voin vakuuttaa,että se on kivuton tapa saada hampaat kuntoon.

    • jjkkmm

      hei Jos asut vantaalla tai pääset kohtuudella Tikkurilaan niin voin suositella tässäkin suhteessa erinomaista hammaslääkäriä

      • Voitettu pelko

        Luin viestisi ja oli ihan pakko vastata siihen..Itselläni on ollut aivan sairas kammo hammaslääkäriin, koska olen ollut polkupyörä onnettomuudessa nuorempana (nyt olen 27v. mies) . Onnettomuudessa hampaani viottuivat todella pahasti, viisi hammasta tuli naamasta ihon läpi, ikenet repesi ylähuulesta niin että sinne ommeltiin 10 tikkiä, leuka murtui, yms,yms..Tämän episodi ja sen tuskallinen ja pitkä hoito saivat minulle aikaan siis tämän kammon. Kun sain nämä "pakolliset" hoidot valmiiksi ja ” siedettään” kuntoon, olisi minun pitänyt aloittaa oikomishoito, josta kieltäydyin. En ollut uskaltanut edes ajatella koko hammaslääkäriä sen jälkeen ja hampaani ovatkin olleet todella vinot ja nyt myös pikkuhiljaa aika huonossa kunnossa. Olen kuitenkin salaa haaveillut useamman vuoden hoidattavani purukalustoni kuntoon ja voittavani pelkoni vielä joku päivä. Nyt noin kuukausi sitten päätiin tehdä asialle jotain ! Laitoin sähköpostin eräälle yksityiselle hammaslääkärille, mistä olin lukenut tältä palstalta ihmisten positiivisia kommentteja. Kerroin hänelle taustani ja pelkoni. Kunnallista en edes harkitse! Hän soittikin minulle muutaman päivän kuluttua ja sovimme ajan tarkastukseen. Menin ensimmäiselle käynnille jalat täristen ja hikoillen, vaikka tiesin että silloin ei vielä mitään tehtäisikään, ainoastaan tehtäisiin hoito suunnitelma ja röntgen. Tämä käynti meni nopeasti ohi ja jäin odottamaan ensimmäistä varsinaista aikaa. Se koittikin viime viikko sitten maanantaina. Istuessani tuoliin puristin rystyset valkoisena tuolin käsinojia, kun lääkäri otti instrumenttinsa naamani eteen. Sovimme hänen kanssa että hän laittaa kunnon puudutukset ennen kuin tekee yhtään mitään ja että hän kertoo minulle jokaisen toimenpiteen välillä mitä seuraavaksi tapahtuu. Sillä kertaa hän paikkasi kaksi hammasta ja otti yhden viisauden hampaan pois. Yllätyksekseni huomasin että ei tuntunutkaan miltään, niin vahva oli puudutus. En edes huomannut kun hän "nappasi" yhden hampaan pois. Koko operaatio kesti noin 40 minuuttia. Nyt olen käynyt kaksi kertaa siellä, vielä on kolme kertaa ja muutama hampaan poisto jäljellä. Mutta koen jo nyt selättäneeni pelkoni ! Tämän viiden kerran operaation jälkeen hampaani ovat oikomista vaille kunnossa. Sitten alkaa se pitempi projekti saada rivistöt kuntoon, mutta oikeastaan jo odotan sitä. Itse olen arvostellut itseäni, että miksi en tehnyt tätä aikaisemmin? Oma neuvoni onkin, että kannattaa hoidattaa ne mahdollisimman nuorena, se on aina helpompaa. Aluksi meinasin että hoidatan kaikki kuntoon kerralla nukutuksessa, mutta lääkärini sanoin että se on kyllä helppo ja todella kallis ( 330€/tunti) tapa, mutta se ei korjaa itse ongelmaa, eli pelkoani. Vinojen ja huonojen hampaiden vaikutusta jokapäiväiseen elämään ei voi kukaan tietää, ellei ole sitä itse kokenut. Sen vaikutus itseluottamukseen, sosiaalisiin tilanteisiin, yms on valtava. Itse olen huomannut että jo pelkkä hoidon aloittaminen on nostattanut itseluottamustani, mitä se onkaan sitten kun joskus omistan suorat ja terveet hampaat..=) Jos joku haluaa jotain muita tietoja tai hintoja, niin jaan sen tiedon mielelläni..


      • Suhonen-
        Voitettu pelko kirjoitti:

        Luin viestisi ja oli ihan pakko vastata siihen..Itselläni on ollut aivan sairas kammo hammaslääkäriin, koska olen ollut polkupyörä onnettomuudessa nuorempana (nyt olen 27v. mies) . Onnettomuudessa hampaani viottuivat todella pahasti, viisi hammasta tuli naamasta ihon läpi, ikenet repesi ylähuulesta niin että sinne ommeltiin 10 tikkiä, leuka murtui, yms,yms..Tämän episodi ja sen tuskallinen ja pitkä hoito saivat minulle aikaan siis tämän kammon. Kun sain nämä "pakolliset" hoidot valmiiksi ja ” siedettään” kuntoon, olisi minun pitänyt aloittaa oikomishoito, josta kieltäydyin. En ollut uskaltanut edes ajatella koko hammaslääkäriä sen jälkeen ja hampaani ovatkin olleet todella vinot ja nyt myös pikkuhiljaa aika huonossa kunnossa. Olen kuitenkin salaa haaveillut useamman vuoden hoidattavani purukalustoni kuntoon ja voittavani pelkoni vielä joku päivä. Nyt noin kuukausi sitten päätiin tehdä asialle jotain ! Laitoin sähköpostin eräälle yksityiselle hammaslääkärille, mistä olin lukenut tältä palstalta ihmisten positiivisia kommentteja. Kerroin hänelle taustani ja pelkoni. Kunnallista en edes harkitse! Hän soittikin minulle muutaman päivän kuluttua ja sovimme ajan tarkastukseen. Menin ensimmäiselle käynnille jalat täristen ja hikoillen, vaikka tiesin että silloin ei vielä mitään tehtäisikään, ainoastaan tehtäisiin hoito suunnitelma ja röntgen. Tämä käynti meni nopeasti ohi ja jäin odottamaan ensimmäistä varsinaista aikaa. Se koittikin viime viikko sitten maanantaina. Istuessani tuoliin puristin rystyset valkoisena tuolin käsinojia, kun lääkäri otti instrumenttinsa naamani eteen. Sovimme hänen kanssa että hän laittaa kunnon puudutukset ennen kuin tekee yhtään mitään ja että hän kertoo minulle jokaisen toimenpiteen välillä mitä seuraavaksi tapahtuu. Sillä kertaa hän paikkasi kaksi hammasta ja otti yhden viisauden hampaan pois. Yllätyksekseni huomasin että ei tuntunutkaan miltään, niin vahva oli puudutus. En edes huomannut kun hän "nappasi" yhden hampaan pois. Koko operaatio kesti noin 40 minuuttia. Nyt olen käynyt kaksi kertaa siellä, vielä on kolme kertaa ja muutama hampaan poisto jäljellä. Mutta koen jo nyt selättäneeni pelkoni ! Tämän viiden kerran operaation jälkeen hampaani ovat oikomista vaille kunnossa. Sitten alkaa se pitempi projekti saada rivistöt kuntoon, mutta oikeastaan jo odotan sitä. Itse olen arvostellut itseäni, että miksi en tehnyt tätä aikaisemmin? Oma neuvoni onkin, että kannattaa hoidattaa ne mahdollisimman nuorena, se on aina helpompaa. Aluksi meinasin että hoidatan kaikki kuntoon kerralla nukutuksessa, mutta lääkärini sanoin että se on kyllä helppo ja todella kallis ( 330€/tunti) tapa, mutta se ei korjaa itse ongelmaa, eli pelkoani. Vinojen ja huonojen hampaiden vaikutusta jokapäiväiseen elämään ei voi kukaan tietää, ellei ole sitä itse kokenut. Sen vaikutus itseluottamukseen, sosiaalisiin tilanteisiin, yms on valtava. Itse olen huomannut että jo pelkkä hoidon aloittaminen on nostattanut itseluottamustani, mitä se onkaan sitten kun joskus omistan suorat ja terveet hampaat..=) Jos joku haluaa jotain muita tietoja tai hintoja, niin jaan sen tiedon mielelläni..

        En pelkää hammaslääkäriä, olen parempi ihminen kuin kukaan teistä.


      • brummm
        Voitettu pelko kirjoitti:

        Luin viestisi ja oli ihan pakko vastata siihen..Itselläni on ollut aivan sairas kammo hammaslääkäriin, koska olen ollut polkupyörä onnettomuudessa nuorempana (nyt olen 27v. mies) . Onnettomuudessa hampaani viottuivat todella pahasti, viisi hammasta tuli naamasta ihon läpi, ikenet repesi ylähuulesta niin että sinne ommeltiin 10 tikkiä, leuka murtui, yms,yms..Tämän episodi ja sen tuskallinen ja pitkä hoito saivat minulle aikaan siis tämän kammon. Kun sain nämä "pakolliset" hoidot valmiiksi ja ” siedettään” kuntoon, olisi minun pitänyt aloittaa oikomishoito, josta kieltäydyin. En ollut uskaltanut edes ajatella koko hammaslääkäriä sen jälkeen ja hampaani ovatkin olleet todella vinot ja nyt myös pikkuhiljaa aika huonossa kunnossa. Olen kuitenkin salaa haaveillut useamman vuoden hoidattavani purukalustoni kuntoon ja voittavani pelkoni vielä joku päivä. Nyt noin kuukausi sitten päätiin tehdä asialle jotain ! Laitoin sähköpostin eräälle yksityiselle hammaslääkärille, mistä olin lukenut tältä palstalta ihmisten positiivisia kommentteja. Kerroin hänelle taustani ja pelkoni. Kunnallista en edes harkitse! Hän soittikin minulle muutaman päivän kuluttua ja sovimme ajan tarkastukseen. Menin ensimmäiselle käynnille jalat täristen ja hikoillen, vaikka tiesin että silloin ei vielä mitään tehtäisikään, ainoastaan tehtäisiin hoito suunnitelma ja röntgen. Tämä käynti meni nopeasti ohi ja jäin odottamaan ensimmäistä varsinaista aikaa. Se koittikin viime viikko sitten maanantaina. Istuessani tuoliin puristin rystyset valkoisena tuolin käsinojia, kun lääkäri otti instrumenttinsa naamani eteen. Sovimme hänen kanssa että hän laittaa kunnon puudutukset ennen kuin tekee yhtään mitään ja että hän kertoo minulle jokaisen toimenpiteen välillä mitä seuraavaksi tapahtuu. Sillä kertaa hän paikkasi kaksi hammasta ja otti yhden viisauden hampaan pois. Yllätyksekseni huomasin että ei tuntunutkaan miltään, niin vahva oli puudutus. En edes huomannut kun hän "nappasi" yhden hampaan pois. Koko operaatio kesti noin 40 minuuttia. Nyt olen käynyt kaksi kertaa siellä, vielä on kolme kertaa ja muutama hampaan poisto jäljellä. Mutta koen jo nyt selättäneeni pelkoni ! Tämän viiden kerran operaation jälkeen hampaani ovat oikomista vaille kunnossa. Sitten alkaa se pitempi projekti saada rivistöt kuntoon, mutta oikeastaan jo odotan sitä. Itse olen arvostellut itseäni, että miksi en tehnyt tätä aikaisemmin? Oma neuvoni onkin, että kannattaa hoidattaa ne mahdollisimman nuorena, se on aina helpompaa. Aluksi meinasin että hoidatan kaikki kuntoon kerralla nukutuksessa, mutta lääkärini sanoin että se on kyllä helppo ja todella kallis ( 330€/tunti) tapa, mutta se ei korjaa itse ongelmaa, eli pelkoani. Vinojen ja huonojen hampaiden vaikutusta jokapäiväiseen elämään ei voi kukaan tietää, ellei ole sitä itse kokenut. Sen vaikutus itseluottamukseen, sosiaalisiin tilanteisiin, yms on valtava. Itse olen huomannut että jo pelkkä hoidon aloittaminen on nostattanut itseluottamustani, mitä se onkaan sitten kun joskus omistan suorat ja terveet hampaat..=) Jos joku haluaa jotain muita tietoja tai hintoja, niin jaan sen tiedon mielelläni..

        En enää pelkää hammaslääkäriä. En mene sinne.
        Viimeisestä käynnistä on 10 vuotta ja se oli ihan hyvä, mutta liian kallis.
        Minun hampaani eivät puudu. Sitä ei tunnusteta mahdolliseksi, ennenkuin on pakko. Tein kaksi "turistimatkaa" hyvälle yksityiselle hammaslääkärille, ennenkuin hän uskoi, että purukalustoni seutu ei kertakaikkiaan puudu. Sitten sain esilääkityksen, olin tiputuksessa ja ilokaasua ja sen jälkeen puudutus. Toimenpide onnistui viimeinkin ihan hyvin. Minun rahapussini, eivätkä hermoni kestä enää samaa ruljanssia. Yksityinen hammaslääkärini oli ihan ihana ihminen, joka kertoi tietävänsä hammaslääkäreitäkin, jotka pelkäävät hammaslääkäriä. Kyllä jos ihan hirveästi rahaa on, niin tällaisetkin ihmisetkin ihan hyvää hoitoa saavat. Mutta pitäisi olla aika varakas. Minun purukalustoni saa hajota. syön buranaa.


      • Tiina.........
        brummm kirjoitti:

        En enää pelkää hammaslääkäriä. En mene sinne.
        Viimeisestä käynnistä on 10 vuotta ja se oli ihan hyvä, mutta liian kallis.
        Minun hampaani eivät puudu. Sitä ei tunnusteta mahdolliseksi, ennenkuin on pakko. Tein kaksi "turistimatkaa" hyvälle yksityiselle hammaslääkärille, ennenkuin hän uskoi, että purukalustoni seutu ei kertakaikkiaan puudu. Sitten sain esilääkityksen, olin tiputuksessa ja ilokaasua ja sen jälkeen puudutus. Toimenpide onnistui viimeinkin ihan hyvin. Minun rahapussini, eivätkä hermoni kestä enää samaa ruljanssia. Yksityinen hammaslääkärini oli ihan ihana ihminen, joka kertoi tietävänsä hammaslääkäreitäkin, jotka pelkäävät hammaslääkäriä. Kyllä jos ihan hirveästi rahaa on, niin tällaisetkin ihmisetkin ihan hyvää hoitoa saavat. Mutta pitäisi olla aika varakas. Minun purukalustoni saa hajota. syön buranaa.

        Joku mainitsi, että Tikkurilassa olisi hyvä pelkopotilaitten hammaslääkäri...kukahan se on, ja missä ottaa vastaan?

        -Superpelkääjä-


    • jaska124

      mua ujostuttaa ku oon 12 v ja mull on 3reikää ja 5 alkuu ja muoa pelottaa se et pitää laittaa proteesit.

      • the_road

        " mua ujostuttaa ku oon 12 v ja mull on 3reikää ja 5 alkuu ja muoa pelottaa se et pitää laittaa proteesit. "

        Älä suotta hermoile, ei kolme reikää ole paha. Nyt vaan paikkauttamaan ne kiireesti ja tehostat hammaspesua ja lankausta, niin alkavat reijät ei pääse kehittymään ja parhaassa tapauksessa saat ne vielä korjaantumaan "itsestään"!


      • 00 11
        the_road kirjoitti:

        " mua ujostuttaa ku oon 12 v ja mull on 3reikää ja 5 alkuu ja muoa pelottaa se et pitää laittaa proteesit. "

        Älä suotta hermoile, ei kolme reikää ole paha. Nyt vaan paikkauttamaan ne kiireesti ja tehostat hammaspesua ja lankausta, niin alkavat reijät ei pääse kehittymään ja parhaassa tapauksessa saat ne vielä korjaantumaan "itsestään"!

        Eikö hampaitasi särje?
        Ainakin pian särky alkaa. Sittenpä vasta on jotain pelättävää. Särky sattuu paljon enemmän kuin nykyaikainen hammaspaikkaus.


    • the_road

      " Eikö hampaitasi särje? "

      Ei välttämättä. Ei hän kertonut kuinka isoja nuo 3 reikää ovat... Ja joskus voi olla aika isojakin reikiä, eikä silti särkyä nimeksikään.

    • MaryJane88

      Ymärrän täysin tilanteesi ja itselläni on myös hammaslääkäripelko, joka on kuitenkin ehkä hieman vähentynyt erillaisilla kokemuksilla, koska ehkä sitä ajattelee että on jo kokenut sen kaiken mitä hammasläkärissä pelkää että tehdään.

      Hammaslääkäri "kierre" alkoi mulla jo viime vuonna joka on jatkunut tähän päivään asti! Hampaani olivat siis TODELLA huonossa kunnossa että aivan hävetti edes hymyillä koska etu hampaista puuttui paloja jotka olivat lohjenneet, takahampaat olivat suurinpiirtein " sulaneet" ja haittasivat syömistä ja yö unista ei tullut mitään särkyjen takia..

      Yhtenä aamuna huomasin kuinka poskeni oli paisunut, samoin kaula vasemmalta puolelta ja puhuminen,juominen ja pään kääntäminen sattui! Tilasin ajan päivystävään ja olin siis menossa hammaslääkäriin 6vuoden jälkeen ja kyllä pelotti!!
      Hammaslääkäri ei mainannut tajutakkaan kuinka huonossa kunnossa hampaani olivat! siis täm oli myös alkanut siitä että 8 luokalla hampaassani oli reikä jok avain isoni ja lopulta siitä lohkesi paloja ja oli ihan kamalassa kunnossa! ja tietysti se mitä kaikista eniten pelkäsin kuulevani,se jouduttiin poistamaan!

      Mulle on siis tehty 5 hampaan poistoa, yksi repimällä ja 4muuta leikkauksessa! Ja voitko kuvitella mikään näistä EI sattunut!! Ei ehkä 7 puudutus piikin jälkeen voikkaan tuntua mikn missään. :D Pelkäsin siis ihan kamalasti leikkaukseen menoa niin että peruin ajan jopa 2 kertaa! meinasin tuolissa saada sydärin ja lähteä jopa juosten pois,mutta päätin että pakko hampaat on kuntoon saada vaikka kuinka pelkäisi!! Ne ovat silti ihmiselle tärkee asia!! ja jos ei hoida hampaita se voi johtaa jopa kuolemaan! en halua säikytellä mutta ei kuulosta kivalta..

      Vähitellen siis olen ruvennut oppimaan oleman pelkäämättä hammaslääkäriä, ei se ole kamala asia ja tottakai aina jännittää sinne meno tai pelottaa! se on ihan normaalia ja niin pitääkin!

      Nyt vain reippaasti tilaat hampulkrin,pyydät vaikka jomman kumman vanhemmista mukaasi ja kerrot lääkärillle että sua pelottaa..Eikä sun hammasta varmasti tarvitse poistaa jos juuret on kunnossa..eikä se kolo sen kummosempi ole,helmpopihan sun on olla kuin kipeen hampaan kanssa!

      Joten tsemppiä ja otat vain ihan rauhassa! :)

    • Jos vaan jaksais ...

      Voin sanoa TEILLE KAIKILLE NÄSÄVIISAILLE, jotka vähättelette hammaslääkäripelkoa. Minulla on sellainen hammaslääkäripelko, joka iskostui silloin 70-luvun alun kouluhammaslääkärissä.
      VAIKKA kuinka on AIKUINEN, niin PELKO on ja PYSYY.
      Ärsyttää oikein tuo näsäviisaiden tyhjä Paskanjauhaminen kaikesta pelosta, kun he eivät sitä ole kokeneet.
      Kiitos sen ajan Tohtori Mengeleelle, en voi nykyisin suuta aukaista edes hampaan pesua varten.
      80-luvun hammashoito papereissa lukee, että voimakas pahoinvointi ongelma, mutta ei siitä kukaan ole välittänyt.
      Unihammashoito olisi ainoa, mutta kun on nimi ja maine mennyt työttömyyden merkeissä ja kaikkimmuukin on menetetty.

    • pieni pelko

      Minulla on jonkin asteinen hammaslääkäripelko. En tiedä mistä se on tullut, tai luulen ehkä osittain. Hampaani eivät koskaan ole olleet erityisen huonossa kunnossa, lapsena ollut muutama pieni reikä, mutta kouluhammaslääkärit ovat olleet ihan mukavia ja asiallisia. Aikoinaan kävin oikomishoidossa parhaimmillaan kuukauden välein. Ei siinä ollut mitään pelättävää kun aina sama tuttu lääkäri teki kaiken tarvittavan ja selitti aina mitä teki. Lapselle tuo oli erittäin tärkeää.

      Pienoinen pelkoni alkoi ehkä siitä kun yksi hampaani lohkesi. Sen paikkaaminen ei sattunut, mutta sen jälkeen olen aina jännittänyt hammaskiven poistoa hirveästi. Olen pelännyt, että paikka lähtee samalla irti, sillä se on sellaisessa paikassa jonka vieteen kerääntyy helposti hammaskiveä. Sama hammas paikattii 11 vuoden jälkeen uudestaan ja siitä lähtien paikka on tuntunut alusta asti paremmalta kuin tuo ensimmäinen. Hampaan paikannut yksityinen hammaslääkärikin oli erittäin mukava ja otti potilaan hyvin huomioon. Tällöin kuitenkin näin vasta ensimmäistä kertaa sen valtavan puudutuspiikin. Eihän se sattunut mutta naaman edessä se näyttää valtavalta.

      Luulen, että pienoinen pelkoni johtuu tuosta valtavasta puudutuspiikistä vaikka en neuloja muuten pelkääkään. Myös se että hammaslääkäri, tuntematon vieras ihminen, on hoidon aikana enimmäkseen jotenkin kasvojen päällä tai paremmin sanottuna yläpuolella, mikä ahdistaa. Tuntuu ettei penkistä vain ole poispääsyä ja se yhditettynä mieleen painuneeseen kuvaan puudutuspiikistä, aiheuttaa pelon. Pelkoni ei ole paha, mutta hammaslääkärikäynnit ahdistavat.

      Ens syksynä pitäisi olla seuraavan tarkistuksen vuoro, ja olen jännittänyt sitä jo puoli vuotta. Viisurit hieman oirelevat ja edellisellä kerralla hammaslääkäri sanoi röntgen-kuvien perusteella, että viisurit täytyy poistaa jossain vaiheessa. Tavallaan haluaisin viisureista eroon, mutta samalla se tuntuu hyvin kammottavalta. Asiaa ei auta täältä luetut kokemukset..

    • Termis855

      Sinne vaan. Itsellä kanssa kova hammaslääkäri pelko, mutta jokunen aika sit oli pakko mennä ku alko yläviisuria särkemään ja ei se senkää poisto lopulta hirveätä edes ollut ja lääkärit oli todella mukavia rauhottelivat puheella koko ajan ja juttelivat niitä näitä, tuli iha samoille lääkäräeille uusi aika varattua normaaliin tarkastukseen:) Parempi ne hampaansa on kunnossa pitää kuin se että säryistä yms. kärsiä

      • "Entinen ahdistuspotilas

        Kävin useita kertoja terveyskeskuksessa valittamassa kivusta vasemmalla puolella ylähampaassa. Hammas kuvattiin monta kertaa, eikä terveyskeskushammaslääkäri löytänyt mitään. Kävin työterveyshoitajalla ,joka ohjasi minut työterveyslääkärille. Työterveyslääkäri kirjoitti minulle vahvaa ahdistuslääkettä ja kertoi minulla olevan päänalueen kiputiloja, johon hoitomuotona ahdistuslääke auttaa. Ehdin käyttää ahdistuslääkettä melkein kaksi vuotta, kun sitten päätin käydä ystäväni suosittelemalla hammaslääkärillä. Hammaslääkäri Satu Hannuksela otti minulta kokoleuan röntgenkuvan alkutarkastuksessa ja kertoi, että vasen ylävälihampaan juuren kärjessä on tulehdus! Hammas juurihoidettiin keväällä ja ahdistuslääke jätettiin asteittain pois. Harmittaa, että olen turhaan syönyt lääkettä melkein kaksi vuotta.


      • Lääkärikammoinen
        "Entinen ahdistuspotilas kirjoitti:

        Kävin useita kertoja terveyskeskuksessa valittamassa kivusta vasemmalla puolella ylähampaassa. Hammas kuvattiin monta kertaa, eikä terveyskeskushammaslääkäri löytänyt mitään. Kävin työterveyshoitajalla ,joka ohjasi minut työterveyslääkärille. Työterveyslääkäri kirjoitti minulle vahvaa ahdistuslääkettä ja kertoi minulla olevan päänalueen kiputiloja, johon hoitomuotona ahdistuslääke auttaa. Ehdin käyttää ahdistuslääkettä melkein kaksi vuotta, kun sitten päätin käydä ystäväni suosittelemalla hammaslääkärillä. Hammaslääkäri Satu Hannuksela otti minulta kokoleuan röntgenkuvan alkutarkastuksessa ja kertoi, että vasen ylävälihampaan juuren kärjessä on tulehdus! Hammas juurihoidettiin keväällä ja ahdistuslääke jätettiin asteittain pois. Harmittaa, että olen turhaan syönyt lääkettä melkein kaksi vuotta.

        Aika hirveätä, että jouduit syömään lääkettä turhaan...


      • Anonyymi
        Lääkärikammoinen kirjoitti:

        Aika hirveätä, että jouduit syömään lääkettä turhaan...

        Minuun kans ei puudutusaoneet vaikuta ja en ole 20 vuoteen käynyt hammaslääkärissä. Tyttäreni sai minut Satu Hannukselan vastaanotolle Keskustorille, ja myönnän, että 55 vuotias mies pelkäsi, hikoili kuin porsas jaoli hysteerinen. Esilääkityksen vaikuttamana pystyttiin tehdä paikkaus ja tarkastus aluksi. Jälkeenpäin onnistui jopa hampaan poisto ilman edilääkitystä; täysin käsittämätöntä!!!!. Itse haluaisin kannustaa-myös itse yrittäjänä -tällaista suomalaista pientä ketjuun kuulumatonta yritystä, joka ei veloita käyntimaksuidta, ja verot ohjautuvat, kuten itselläni, paikallisesti


    • Timmy pelkää

      Tulikouran kidutuskammio 60 luvulla. Muistan ikuisesti mikä hirviö.
      Hammashoitajan tullessa luokkahuoneeseen kaikki jähmettyivät kauhusta. Kenen nimi sanottaisiin:(
      Joka vuosi löysi 20 reikää kaikilta. Kerran työnsi sukkapuikon kokoiset neulat alaikeniin ja piti niitä puoli tuntia. Voi sitä kipua, verta ja kyyneliä 10 vuotiaalta.
      Pyöreä ikkuna josta muut oppilaat näkivät suoraan tuoliin ja tuijottivat uhreja järkyttyneinä. Ihme kyllä hammaslääkäripelkoa ei jäänyt.

      Muutama vuosi sitten kävelin hautasmaalla ja bongasin Inkeri Tulikouran haudan :D

    • ryujhjklj

      mä tulin just hammaslääkäristä. vedettiin vex yks viisurihammas, hyvällä puudutuksella, ja paikattiin yks etuhammas ilman puudutusta. ei tuntunut missään. no, ainoa mikä tuntui, oli kitalakeen pistettävän puudutuspiikin pieni nippasu. yhteensä puudutuspiikkejä laitettiin varmaan 8, tuo 1 ainoa vähän nipisti. turhaa on pelkonne. paikkaamattomat, rumat hampaat ovat etovia ja haisevia, niistä voi tulla vaiks verenmyrkytys.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      34
      2288
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      8
      1892
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      15
      1351
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1240
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1225
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      16
      1150
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1091
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1045
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1024
    10. 12
      1007
    Aihe