Olen etsimässä matka/retkivenettä seuraavilla ehdoilla:
- henkilöautolla siirrettävissä, kokonaispaino trailerin kanssa alle 1800kg
- tilaa 4-henkiselle perheelle (lapset alle kouluiän)
- yöpyminen mahdollista neljälle, WC ja keittomahdollisuus muutaman päivän retkille
- veneillään saaristossa viikonloppuisin, max. viikon reissu loma-aikaan, painottuu kesäkuukausiin (=pimeään ja kylmään ei vaimoväkeä saa mukaan)
- helposti myytävissä jos harrastus vie kokonaan mukanaan ja vaihdetaan "oikeaan" matkaveneeseen tai jos into lopahtaa ja halutaan hankkiutua eroon
- hinta 20k€-35k€
Finnmasterin 6100 OC/ 61 HT vaikuttaisi sopivan esitettyihin ehtoihin. Onko kenelläkään kokemusta ko. veneestä tai ehkä ehdotuksia mitä muuta kannattaisi harkita?
Kokemuksia Finnmaster 6100 OC/ 61 HT
7
7203
Vastaukset
- burtsi
Yleisesti omasta kokemuksesta sanoisin, että toiveesi ovat hankalasti täytettävissä millään veneellä. Noilla spekseillä joudut väistämättä tekemään kompromisseja. 6 metrinen kotimainen "koppivene" ei mitenkään tarjoa järkeviä tiloja neljän hengen asumiseen. Meillä oli joskus Flipper 630OC, joka on tyypiltään hiukan samanlainen kuin tuo 6100OC. Minusta vene ei ollut erityisen hyvä millään osa-alueella. Vaihdoimme sen Yamarin 64 DC:hen, joka toimi retkikäytössä kahden aikuisen porukalla huomattavasti paremmin. Yhtä kaikki kuusimetrinen vene käy nopeasti ahtaaksi, joten suunta oli meilläkin kohti suurempaa. Me totesimme jenkkiveneiden konseptin meille sopivimmaksi, joten vaihdoimme Yamarinin Sea Ray 250 Sundanceriin, joka tarjoaa jo aivan eri luokan tilat asumiseen ja oleiluun. Sekin kävi kuitenkin pieneksi, joten vaihdoimme isompaan Sundanceriin.
Sinun tapauksessasi harkitsisin vakavasti sitä, voisitko kenties hylätä jonkin yllä listatuista kriteereistä? Onko esimerkiksi välttämätöntä, että vene on kuljetettavissa henkilöautolla? Nimittäin jos tästä kriteeristä luopuisit, saisit vaihtoehdoiksi monia veneitä, jotka olisivat hyviä muiden ominaisuuksien puolesta. Pitääkö veneen välttämättä olla kotimainen? Jenkkiveneistä esimerkiksi Sea Ray 240 Sundancer tarjoaisi erittäin hyvät ominaisuudet ja tilat 2 2 hengen retkeilyyn. Sellainen mahtuisi tiukasti hinnoiteltuna budjettiisikin kohtuullisesti. - HR...
Meillä harkittiin joskus tätä kyseistä venettä mutta lähinnä päiväretkiin/satunnaiseen yöpymiseen. Kokemusta ei varsinaisesti 6100 OC siis ole mutta vastataan kuitenkin koska mitään vastausryöppyä ei ole tullut.
Elikä retkiveneenä varmastikkin ihan ok mutta matkaveneestä jos puhutaan tulisi kaikille olla yöpymissija ilman ylimääräistä askartelua aterio yösijaksi ja takaisin tyyliin, ei onnistu tässä tai tämän kokoluokan veneessä.
Näissä HT tyylisissä veneissä häiritsee suuret ikkunat, miltä tuntuu mennä nukkumaan täpötäydessä vierasvenesatamassa HT katteen alle. ainakin verhoviritelmiä pitää miettiä. WC:n käyttö on myös tämän tyylisessä veneessä myös enemmän vain hätätapausten varalle, WC löytyy kylläkin usein rannalta. Esim DC tyylisessä veneessä WC:tä voi oikeastikkin käyttää jos se sijaitsee kajuutassa.
Nykyisessä veneessäni on pentry, mutta ihmettelen pentryn tarpeen ylikorostamista sillä usein ei meillä sitä kaytetä vaan keitin viedään rannalle/laiturille tai kajuutan katolle. tiskin tiskaaminen on usein myös helpompaa tavallisessa pesusoikossa kuin pentryn minimaalisessa altaassa.
Älä nyt kuitenkaan ymmärrä väärin 6100OC oli ihan miellyttävän oloinen kokonaisuus ja lapsia ajatellen suojainen tiloiltaan.
Mielestäni tässä voisi olla vaihtoehtona myös Seiskari jossa on takakajuutta nopeus ei ole sitä mitä Finmasterissa mutta asuttavuus on aivan eri luokkaa ja Seiskareita käytetään matklaveneinä ihan oikeastikkin, toisaalta se antaa hyvät mahdollisuudet myös paiväretkeilyyn ja on joissakin rajoissa ehkä siirrettävissä vielä vesistöstä toiseenkin.
Tässä esitetty SeaRay Sundancer on myös hyvä vaihtoehto. Niissä on mukavuudet ihan omaa luokkaansa maasähköineen ja lämminpainevesi suihkuineen.- jhg
Samaa kysymystä olen pyöritellyt eli onko 6-metrisestä käytännössä matkailuun ja kuinka säännöllistä yöpyminen olisi tai kuinka usein vene tulisi siirrettyä vesistöstä toiseen. Toisessa vaakakupissa on isomman veneen käsittely. Miten mahtaa noviisilta onnistua manööverit esim. tuolla Sundancerilla? Sinänsä midcabin ratkaisut vaikuttavat kiinnostavilta.
Ei kenelläkään ole kokemusta veneiden tuonnista USA:sta, löytyykö luotettavia välittäjiä tai missä kunnossa sikäläiset pitävät paattejaan? - HR...
jhg kirjoitti:
Samaa kysymystä olen pyöritellyt eli onko 6-metrisestä käytännössä matkailuun ja kuinka säännöllistä yöpyminen olisi tai kuinka usein vene tulisi siirrettyä vesistöstä toiseen. Toisessa vaakakupissa on isomman veneen käsittely. Miten mahtaa noviisilta onnistua manööverit esim. tuolla Sundancerilla? Sinänsä midcabin ratkaisut vaikuttavat kiinnostavilta.
Ei kenelläkään ole kokemusta veneiden tuonnista USA:sta, löytyykö luotettavia välittäjiä tai missä kunnossa sikäläiset pitävät paattejaan?Sundancereissahan on vetolaite joten käsittelyssä pätee samat periaatteet kuin perämoottorillakin. Akselivetoisissa kuten on omat konstinsa sillä ne kun eivät oikein käänny pakitettaessa ilman konsteja (vaihde eteen, ruori kääntösuuntaan ja kaasua ja sitten taas takaisin pakille). Perävetolaite on kylläkin yksi vikapaikka lisää veneessä ja itse olen ollut tyytyväinen akselivetoon erilaisen painojakauman ja yksinkertaisen rakenteen ansiosta (keskimoottori on myös mielestäni helpompi huoltaa ja paremmin esillä).
Isomman venneen käsittely eroaa mielestäni lähinnä siinä että se tuodaan ajamalla laituriin eikä melomalla ja tuuppimalla, ei siinä mitään kuitenkaan niin ihmeellistä ole mitä ei yhdessä kesässä harjoittelemalla oppisi. Muistaa vaan laittaa moottorin käyntiin ennen köysien irroittamista ja sammuttaa vasta kun ollaan laiturissa kiinni ja perillä. Vene pysäytetään moottorin avulla eikä lihasvoimin, se ei myöskään pysähdy jos laittaa jalan esteeksi laiturin ja veneen väliin. Ei silti 220/240 Sundancer ei ole vielä mielestäni niin iso vene että käsittely olisi jotenkin erityisen vaativaa nehän ovat vain n 1 metrin pidempiä kuin tuollainen reilu HT. Painossa on sitten eroa tuplasti, mutta painosta on myös hyötyä, kylläkin muissa asioissa kuin polttoaineen kulutus. 250 DA on sitten jo asuintiloiltaan hieman väljemmin mitoitettu mutta sekin on vielä kohtuu kokoinen. Isoista veneistä jos puhutaan niin ne on yli 10m pitkä ja painaa monta tonnia.
Mielestäni aloittelijalle isompi kynnys kuin käsittely nopeassa matka/retkiveneessä on navigointi, nimittäin jo reilulla parinkymmenen solmun vauhdilla ollaan siirrytty nopeasti paikasta toiseen ja juuri tehty paikkahavainto pidäkkään kutiansa enään hetken kuluttua joten huomio pitää liikuttaessa olla koko ajan siinä mitä ympäristössä näkyy, nykyään on onneksi plotterit jotka osaltaan helpottavat kartalla pysymisessä.
Mietippä myös sitä seiskaria, mielestäni siinä on paljon ainesta kuvaamiisi tarpeisiin. .. - burtsi
jhg kirjoitti:
Samaa kysymystä olen pyöritellyt eli onko 6-metrisestä käytännössä matkailuun ja kuinka säännöllistä yöpyminen olisi tai kuinka usein vene tulisi siirrettyä vesistöstä toiseen. Toisessa vaakakupissa on isomman veneen käsittely. Miten mahtaa noviisilta onnistua manööverit esim. tuolla Sundancerilla? Sinänsä midcabin ratkaisut vaikuttavat kiinnostavilta.
Ei kenelläkään ole kokemusta veneiden tuonnista USA:sta, löytyykö luotettavia välittäjiä tai missä kunnossa sikäläiset pitävät paattejaan?6-metrisestä veneestä ei ole 2 2 hengen matkailuun, se on fakta. Tai sanotaan näin, että onhan siitä, jos hyväksyy telttailumeiningin ja järkyttävän tilanahtauden. Yleensä kuitenkin mm. säilytystilat loppuvat nopeasti kesken ja veneily alkaa maistua puulta. Midcabin ratkaisu sen sijaan on oikeasti toimiva ja tarjoaa jo todellisen mahdollisuuden neljän hengen järkevään majoittumiseen veneessä, jopa pidemmillä reissuilla. Mutta tokihan vene on aina tiloiltaan jonkinlainen kompromissi.
22-26 jalkaiset jenkkiveneet ovat käsiteltävyydeltään melko helppoja. Oikeastaan ainoa hieman kimkkisempi kohta on tilanne, jossa joudut rantautumaan kovassa sivutuulessa. Liukuvat veneet kun ovat tyypillisesti kaulastaan kevyehköjä, joten sivutuuli aiheuttaa sen, että keula meinaa "lähteä alta". Tämän kanssa oppii kuitenkin elämään tilanteet ennakoiden ja toisaalta sama ongelma vaivaa kyllä monia muitakin veneitä, joissa painopiste on perän puolella eikä minkäänlaista köliä ole.
En missään nimessä halua aloittaa tässä mitään iänikuista väittelyä kotimaisten ja jenkkiveneiden ominaisuuksien eroista, mutta oma kokemukseni on, että esimerkiksi 6-8 metrin kokoluokassa Sea Rayt ovat lähes poikkeuksetta ajettavuudeltaan selvästi parempia ja tukevampia kuin kotimaiset kilpailijat (esim. Finnmaster, Bella, Yamarin yms). Mitä kovempi keli, sen suuremmaksi ero kasvaa. Tähän vaikuttavat toki pitkälti kaksi tekijää eli veneen paino ja pohjan v-kulma, joka esim. Sea Rayssa on tyypillisesti sen 20-21 astetta. Painon osalta kääntöpuoli on sitten kulutus, joka kasvaa moottorikoon ja massan myötä, mutta itse pidän näissä kokoluokissa kulutusta siedettävänä.
Nykyinen veneeni on nimenomaan tuotu jenkeistä käytettynä ja olen siihen pirun tyytyväinen. Vene on ikäisekseen (vm. 99) uskomattoman hienossa kunnossa ja sen kokonaishinta jäi edulliseksi suhteessa Suomessa myynnissä oleviin veneisiin. Mulla on kaveri joka on tuonut useita veneitä USA:sta (myös siis tämän mun veneen), lähinnä nimenomaan Sea Rayta. Tuontiin liittyy jonkin verran koukeroita, joten asiaan on syytä perehtyä. Jenkeissä venetarjonta on hyvin suuri ja vaihtoehtoja on siten joka makuun ja kuntoskaalaan. Jos sinua kiinnostaa ajatus, laita sähköpostiosoitteesi niin laitan sulle kaverin yhteystiedot. - jhg
burtsi kirjoitti:
6-metrisestä veneestä ei ole 2 2 hengen matkailuun, se on fakta. Tai sanotaan näin, että onhan siitä, jos hyväksyy telttailumeiningin ja järkyttävän tilanahtauden. Yleensä kuitenkin mm. säilytystilat loppuvat nopeasti kesken ja veneily alkaa maistua puulta. Midcabin ratkaisu sen sijaan on oikeasti toimiva ja tarjoaa jo todellisen mahdollisuuden neljän hengen järkevään majoittumiseen veneessä, jopa pidemmillä reissuilla. Mutta tokihan vene on aina tiloiltaan jonkinlainen kompromissi.
22-26 jalkaiset jenkkiveneet ovat käsiteltävyydeltään melko helppoja. Oikeastaan ainoa hieman kimkkisempi kohta on tilanne, jossa joudut rantautumaan kovassa sivutuulessa. Liukuvat veneet kun ovat tyypillisesti kaulastaan kevyehköjä, joten sivutuuli aiheuttaa sen, että keula meinaa "lähteä alta". Tämän kanssa oppii kuitenkin elämään tilanteet ennakoiden ja toisaalta sama ongelma vaivaa kyllä monia muitakin veneitä, joissa painopiste on perän puolella eikä minkäänlaista köliä ole.
En missään nimessä halua aloittaa tässä mitään iänikuista väittelyä kotimaisten ja jenkkiveneiden ominaisuuksien eroista, mutta oma kokemukseni on, että esimerkiksi 6-8 metrin kokoluokassa Sea Rayt ovat lähes poikkeuksetta ajettavuudeltaan selvästi parempia ja tukevampia kuin kotimaiset kilpailijat (esim. Finnmaster, Bella, Yamarin yms). Mitä kovempi keli, sen suuremmaksi ero kasvaa. Tähän vaikuttavat toki pitkälti kaksi tekijää eli veneen paino ja pohjan v-kulma, joka esim. Sea Rayssa on tyypillisesti sen 20-21 astetta. Painon osalta kääntöpuoli on sitten kulutus, joka kasvaa moottorikoon ja massan myötä, mutta itse pidän näissä kokoluokissa kulutusta siedettävänä.
Nykyinen veneeni on nimenomaan tuotu jenkeistä käytettynä ja olen siihen pirun tyytyväinen. Vene on ikäisekseen (vm. 99) uskomattoman hienossa kunnossa ja sen kokonaishinta jäi edulliseksi suhteessa Suomessa myynnissä oleviin veneisiin. Mulla on kaveri joka on tuonut useita veneitä USA:sta (myös siis tämän mun veneen), lähinnä nimenomaan Sea Rayta. Tuontiin liittyy jonkin verran koukeroita, joten asiaan on syytä perehtyä. Jenkeissä venetarjonta on hyvin suuri ja vaihtoehtoja on siten joka makuun ja kuntoskaalaan. Jos sinua kiinnostaa ajatus, laita sähköpostiosoitteesi niin laitan sulle kaverin yhteystiedot.Toki kiinnostaa tietää tuontiin liittyvistä kuvioista tarkemmin. Laitatko viestiä, [email protected] niin kyselen tarkemmin. Kiitokset jo etukäteen.
- Jaatsi
HR... kirjoitti:
Sundancereissahan on vetolaite joten käsittelyssä pätee samat periaatteet kuin perämoottorillakin. Akselivetoisissa kuten on omat konstinsa sillä ne kun eivät oikein käänny pakitettaessa ilman konsteja (vaihde eteen, ruori kääntösuuntaan ja kaasua ja sitten taas takaisin pakille). Perävetolaite on kylläkin yksi vikapaikka lisää veneessä ja itse olen ollut tyytyväinen akselivetoon erilaisen painojakauman ja yksinkertaisen rakenteen ansiosta (keskimoottori on myös mielestäni helpompi huoltaa ja paremmin esillä).
Isomman venneen käsittely eroaa mielestäni lähinnä siinä että se tuodaan ajamalla laituriin eikä melomalla ja tuuppimalla, ei siinä mitään kuitenkaan niin ihmeellistä ole mitä ei yhdessä kesässä harjoittelemalla oppisi. Muistaa vaan laittaa moottorin käyntiin ennen köysien irroittamista ja sammuttaa vasta kun ollaan laiturissa kiinni ja perillä. Vene pysäytetään moottorin avulla eikä lihasvoimin, se ei myöskään pysähdy jos laittaa jalan esteeksi laiturin ja veneen väliin. Ei silti 220/240 Sundancer ei ole vielä mielestäni niin iso vene että käsittely olisi jotenkin erityisen vaativaa nehän ovat vain n 1 metrin pidempiä kuin tuollainen reilu HT. Painossa on sitten eroa tuplasti, mutta painosta on myös hyötyä, kylläkin muissa asioissa kuin polttoaineen kulutus. 250 DA on sitten jo asuintiloiltaan hieman väljemmin mitoitettu mutta sekin on vielä kohtuu kokoinen. Isoista veneistä jos puhutaan niin ne on yli 10m pitkä ja painaa monta tonnia.
Mielestäni aloittelijalle isompi kynnys kuin käsittely nopeassa matka/retkiveneessä on navigointi, nimittäin jo reilulla parinkymmenen solmun vauhdilla ollaan siirrytty nopeasti paikasta toiseen ja juuri tehty paikkahavainto pidäkkään kutiansa enään hetken kuluttua joten huomio pitää liikuttaessa olla koko ajan siinä mitä ympäristössä näkyy, nykyään on onneksi plotterit jotka osaltaan helpottavat kartalla pysymisessä.
Mietippä myös sitä seiskaria, mielestäni siinä on paljon ainesta kuvaamiisi tarpeisiin. ..Ainoa laituriin ajossa ehkä hieman hankaluuksia tuottava asia noissa jenkkityylisissä midcabin veneissä on sivukansien puute ja korkea keulakansi. Jos kyse on tosiaan veneen käyttöä opettelevasta aloittelijasta, voisi sillä, että pääsee veneestä mistä vain laiturille, olla mieltä rauhoittava vaikutus. Jenkkien Midcabin veneethän on suunniteltu perutettavaksi laituriin.
Tilaratkaisuhan noissa on kokoluokassaan mitä parhain pienen porukan retkeilyyn ja matkailuun. Jos vaan jaksaa pressujen kanssa edes jossain määrin pelata.
6 metrinen HT tai koppivene käy kyllä nopeasti ahtaaksi neljälle hengelle. Suosittelen, että käyt perheen kanssa liikkeessä katsomassa siten, että jokainen ottaa vielä yhden repun mukaansa. Sitten kuvittelet ruokatarvikkeet johonkin nurkkaan. Matkustaminen onnistuu kyllä mainiosti, mutta se asumispuoli kokkaamisineen ja yöpymisineen menee helposti sulkeisiksi. Ja onnistuuko WC:n käyttö, kun muita on veneessä tai muut ovat nukkumassa. Kyllä kaikesta sovittelemalla selviää, mutta asia on hyvä tiedostaa etukäteen.
Itselle ei ole tuo traileroitavuus mikään kriteeri, joten päädyin isompaan veneeseen. Perustilaratkaisu 7m veneessä on suunnilleen kuin midcabinissa paitsi, mulla on pelkkä pistupunkka midcabinin tilalla ja pentteri ei ole keulassa vaan avotilassa HT-katteen alla. Vaikka eroa ei ole kuin se metri tuohon Finmasteriin, niin mukaan on jo mahtunut täysin erillinen WC-tila, joka on aina tarpeen vaatiessa käytettävissä.
Kannattaa harkita, voisiko joistain ominaisuuksista luopua ja panostaa toisiin. Kompromissi kaikilla osa-alueilla voi olla joskus toimimatonkin lopputulos.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?465901Lakea konkurssiin. Asukkaat menettävät asuntonsa
Kuntarahoitus on tänään jättänyt konkurssihakemuksen lakean kaikista kiinteistö osakeyhtiöistä. Kassa on tyhjä, kaikki583396- 1862739
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t122624mahdollista, että olet ollut iltavuorossa
Ja kotiin päästyäsi tulit palstalle etsimään merkkiä minusta, jos kaipaat yhtään minua niin kuin minä sinua Ei mennyt k132289- 302204
törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/181987- 181745
- 1481389
Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu2771287