Toksoplasmoosi ja naisten käyttäytyminen

expert.

Naisen logiikasta ja käyttäymisestä ollaan keskusteltu iät ja ajat, mutta lopullista vastausta ei olla saatu siihen miksi naiset käyttäytyvät niin omituisesti. Tämä ei ole mikään loukkaus naisia kohtaan, sillä loinen voi yhtä lailla muuttaa miehen käyttäytymistä.

Nyt se vastaus on vihdoin löytymässä; aiheuttaja on monissa tapauksissa solunsisäisen itiöeläin, Toxoplasma gondii, joka aiheuttaa toksoplasmoosia. Se täyttää monia välttämättömiä kriteerejä:

1) se on tavattoman yleinen
Seroprevalenssi on maailmassa todella korkea, eli 30-80% kantaa tätä loiseläintä. Iän mukana ihmisillä esiintyvyys kasvaa lopulta jopa 100 %:iin.

2) se tarttuu helposti
Loiseläimen saa yksinkertaisesti syömällä raakaa/huonosti kypsennettyä lihaa, jossa on toksoplasman kudoskystoja, tai syömällä raakoja vihanneksia, joissa on toksoplasman ookystoja. Toksoplasma voi tarttua myös raskauden aikana sikiöön.

3) tartunta on yleensä oireeton, latentti
Solunsisäisenä loisena toksoplasma pystyy piiloutumaan ihmisen soluihin, jossa se on turvassa immuunipuolustukselta; se lisääntyy hitaasti solujen sisällä

4) monet tutkimukset löytävät yhteyden toksoplasmoosin ja mielenterveysongelmien välille, sekä myös käyttäymiseen

5) naiset ovat enemmän alttiita tälle tartunnalle kuin miehet
Koska naisen soluvälitteinen immuunipuolustus toimii hieman erilailla kuin miehen.

6) tutkimukset

Muutokset käyttäytymisessä toksoplasmoosi-infektiossa olivat erilaisia miehille ja naisille. Miehet noudattivat vähemmän sääntöjä, olivat epäluuloisempia, kateellisempia ja dogmaattisempia. Naiset taas olivat enemmän ulospäin suuntautuneita, hyväsydämisiä, pitkäjänteisiä ja tunnollisia. Sekä naiset että miehet olivat myös enemmän pelokkaita. Myös niillä joilla oli toksoplasmoositartunta, sattui enemmän liikenneonnettomuuksia, luultavasti heikentyneen reaktiokyvyn vuoksi. Toksoplasmoosi on äskettäin spekulatiivisesti yhdistetty myös pakko-oireiseen häiriöön.

Effects of Toxoplasma on Human Behavior
http://schizophreniabulletin.oxfordjournals.org/cgi/content/full/sbl074v1

Decrease of psychomotor performance in subjects with latent 'asymptomatic' toxoplasmosis.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11393824?dopt=Abstract

Is there any role of Toxoplasma gondii in the etiology of obsessive-compulsive disorder?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20106536

Toksoplasma aiheuttaa myös vakavampia mielenterveydellisiä ongelmia kuten skitsofreniaa ja psykooseja, mutta siinä tapauksessa kyseessä lienee perintötekijöistä, eli immuunipuolustus ei toimi ihan normaalisti, ja tämä loinen tekee enemmän tuhoja kuin tavallisessa ihmisessä.

Jos joku kiinnostuu tästä asiasta, niin voin antaa vinkkejä siitä miten infektiosta pääsee eroon, sillä toksoplasmoosi on parannettavissa oleva tauti.

4

650

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • terppa...

      Kissasta tuon saa myös yleisesti ja naiset pitävät kissoista...tai ainakin useammin siivoavat paskahuusin...Kerro ihmeessä miten siitä pääsee eroon?

      • expert.

        Kissaeläimet ovat toksoplasman isäntäeläimiä, joten niistä sen tartunnan saa tosiaan vieläkin helpommin.

        Toksoplasmaa voi olla paljon ihmisessä, vaikkei oireita olisikaan paljon/olisi tietoinen niistä.

        Turvallisin ja tehokkain vaihtoehto lienee alfalipoiinihappo, joka on lisäravinne.
        Alfalipoiinihappoa on otettava kuureina, eli esim. muutaman päivän ajan joka kolmas tunti tai useammin. Kerta-annos voi olla esim 50-200 mg kerralla, mutta suosittelen varovaisuuteen, jos on jokin krooninen mielenterveydellinen sairaus, sillä tämä kuuri voi laukaista pahempia oireita. Muuten terveillä ihmisillä ei pitäisi olla hätää, voi tulla satunnaisia päänsärkyjä, tai keskittymiskykyongelmia, ehkä myös suolisto-oireita tai lievää huimausta ja unettomuutta sivuoireena, kun loiset kuolevat. Ne eivät ole pahoja.
        Yleensä jo muutaman jakson kuluttua pitäisi huomata jotain muutoksia oloon, mutta lopulliseen paranemiseen vaaditaan vähintään monia kymmeniä jaksoja, eli siis useita kymmeniä kertoja muutaman päivän kuureja.

        Alfalipoiinihappo on todella halpaa jos siitä tilaa IHerbistä, USAsta, täällä sama lisäravinne maksaa varmaan viisinkertaisesti: vertaa esim. Bioteekin alfalipoiinihappo, noin 20 euroa/60 x 100 mg = 6 grammaa, ja USAsta tilattuna, Doctor's best alpha lipoic acid, 60 x 600 mg ~ $10 = 36 grammaa joka siis on noin 7 euroa. Kapselit joutuu tietysti aukaisemaan, ja puolittamaan pari kertaa, mutta halvaksi tulee.

        Koska toksoplasma on sukua malariaa aiheuttavalle loiselle, niin malarialääkkeetkin käyvät, mutta tosiaan, nämä voivat olla liian tehokkaita, sanotaan että joillekin näennäisesti terveille ihmisille malarialääkkeet
        ovat laukaisseet psykoosin, paniikkihäiriöitä yms, jotka siis myös liittyvät toksoplasmaan.

        Myös jotkut antibiootit käyvät, mutta niitä tuskin saa lääkärin määräminä.

        Joka tapauksessa kuurit ovat kuitenkin pitkiä, eli kannattaa vetäistä ainakin vuoden-kahden verran. Jos joku ihmettelee että voiko alfalipoiinihappoa syödä noin paljon, niin voin sanoa että minun ALA purkin kyljessä lukee, 1-2 kapselia päivässä, ja kapselit ovat kooltaan 600 mg, eli siis 600 - 1200 mg päivässä. Mutta tosiaan valtavia määriä ei kannata ottaa ainakaan aluksi, sillä siitä voi saada varsin pahan olon, jos sitä toksoplasmaa sattuu olemaan enemmän elimistössä.


    • tiukkaaa

      Taas löytyi yksi syy, miksei sulla ole vieläkään naista :)

      Niillä on toksoplasmoosi, ;D

    • ...

      ...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      686
      5175
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      469
      3544
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      156
      3307
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2553
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2389
    6. 261
      1980
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1487
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      100
      1398
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1379
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1150
    Aihe