Epäsosiaalinen olo, mistä apua?

ahdistunut...

Olen hieman reilu parikymppinen nuori nainen, ja kärsin jonkinasteisesta sosiaalisten tilanteitten pelosta. Tällä palstalla on käsitelty runsaasti esimerkiksi esiintymisjännitystä ym., joten siihen en nyt kysele apua, vaan lähinnä siihen että kärsin jatkuvasti yleensäkin epäsosiaalisesta olosta. Joskus jätän koulun tai kauppareissun väliin ihan vaan siksi että en halua kohdata muita ihmisiä, on vaan jotenkin sellainen olo että haluan olla kotona turvassa, piilossa muilta. En varsinaisesti jännitä esimerkiksi kassalle menoa tai tunnilla istumista, vaan yleensäkin pelkkä ajatus siitä että mennä muiden ihmisten keskuuteen tuo ahdistusta jostain kumman syystä, vaikken osaa edes ymmärtää että mikä siinä mua todella ahdistaa.

Mistään paniikkikohtauksista en kärsi, mutta olisi tähänkin kiva saada apua. Mitään ei oikein tule tehtyä kun kaikki stressaa ja ahdistaa. Suoriudun vain pakollisista asioista, mutta mitään ei -välttämätöntä, kuten vaikkapa kuntosalille ilmoittautumista en voisi tehdä, vaikka haluaisinkin. Ärsyttää ettei sosiaalista elämää juurikaan ole, kun mihinkään ei viitsi lähteä. Joskus on päiviä kun herää ihan erilaisella fiiliksellä, olo on pirteä ja sosiaalisempi kuin normaalisti, silloin kaikki sujuu ja ei ahdista. Toisena päivänä sitten olen kuin jossain sumussa, mihinkään ei innostaisi lähteä kun ahdistaa.

Tälläkin hetkellä olen ollut nyt viikon verran pois koulusta, ihan vaan siksi että ahdistaa muut ihmiset. En edes jännitä että joutuisin puhumaan luokassa tms., käyn iltakoulua ja tahti on niin nopeaa ettei esitelmiin tai muuhun jää aikaa, joten opiskelu koulussa on pelkkää opetuksen kuuntelua. En tiedä mikä siinä ahdistaa, mutta aina kun olen pukenut päälleni ja vetämässä kenkiä jalkaan, iskee sellainen olo että haluan vaan jäädä turvalliseen kotiini.

Minkälaista apua tällaiseen voi saada? Onko mahdollisesti olemassa jotain lääkitystä/luontaistuotetta joka ns. estää sosiaalista vetäytymistä? Ei ole kivaa tällainen elämä...

10

804

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aliinas

      Kannattas mennä lääkäriin ja keskustella oireistas

      • dormant

        Myös minulla on aikoja jolloin olen todella epäsosiaalinen. Haluaa vain olla kotona piilossa, ei halua olla missään tekemisissä kenenkään kanssa. Ei tuttujen eikä tuntemattomien. Olen joskus todellakin jäänyt vain kotiin, ollut lähdössä kouluun, ulkovaatteet jo päällä ja menossa... ja sitten ei kuitenkaan ole saanut itseään aukaisemaan ulko-ovea että olisi voinut lähteä.

        On ollut päiviä jolloin on ollut tarpeeksi, ja liikaakin, sosiaalista kanssakäymistä kun on käynyt tilaamassa pitsan naapuripitseriasta. Kiitoksen sanominen lähtiessä on jo ottanut voimille.

        On tuntenut olonsa niin voimattomaksi, että kestää ainoastaan oman itsensä. Eikä sitäkään aina kovin onnistuneesti.

        Osa siitä ainakin itsellä on sitä ettei jaksa näytellä pirteämpää kuin on. Ei vaan voimat riitä. Ettei tarvitse yrittää olla huolestumatta muita. Ettei tarvitse vahingossakaan ottaa itselleen minkäänlaista taakkaa muiden jaksamisesta. Osa sitä ettei jaksa ottaa vastaan neuvoja kuinka elämään täytyisi löytää tarkoitus, vaikka itse ei näe edes huomiseen. Ei halua katsoa kuinka muilla on elämänhalua ja iloa kun itseltä ne ovat piilossa. Osa pelkoa omasta romahtamisesta, että joutuu vielä pahempaan paikkaan kuin jo on.

        Minulle oma pieni koti on ollut todella rakas turvapaikka. Paikka jossa saa olla sitä mitä sillä hetkellä on. Tarvitsematta yrittää parempaa.

        Mitä tälle kaikelle voisi tehdä...
        Ainakin voi antaa itselleen mahdollisuuden vaan olla. Olla olematta sosiaalinen. Olla ottamatta syyllisyyttä. Tämä nyt ei tietysti ole mikään pitkäntähtäimen suunnitelma, mutta kantaa ehkä kuitenkin pahimpien päivien yli.
        Jos oppisi olemaan huolehtimatta muista ja osaisi keskittyä vaan omaan oloon.
        Ehkä kannattaisi myös miettiä onko nyt hyvä hetki opiskella, vai voisiko sitä hieman laittaa tauolle. Onko se mitä opiskelee se mitä haluaa.
        Ei vaatisi itseltään liikoja.
        Kuten jo yllä ehdotettiinkin kannattaa jutella lääkärille. Varmasti tällaiseenkin löytyy lääkkeitä, ehkä masennuksen kuriin saaminen auttaa (mikäli sellaista on). Ahdistukseen on ainakin mahdollisuutta saada apua lääkkeistä, vaikka sitten vain hetkellistä.


    • ::nofear::

      "Minkälaista apua tällaiseen voi saada? Onko mahdollisesti olemassa jotain lääkitystä/luontaistuotetta joka ns. estää sosiaalista vetäytymistä? Ei ole kivaa tällainen elämä..."

      Apua saat psykiatrilta, joka todennäköisesti määrää sinulle cipralexia. Cipralex on edullinen lääke, joka todella auttaa sosiaalisten tilanteiden ahdistukseen! Lääkkeellä voi olla aluksi pieniä sivuoireita, mut ne menee hoidon jatkuessa ohi.

    • p0p0p0

      Itse olen reilu parikymppinen nuori nainen myös ja olen pienestä asti pelännyt sosiaalisia tilanteita. Junalla ja bussilla kulkeminen yksin oli kamalimpia kokemuksia, keskityin koko matkan siihen että hengitän. Nykyään bussimatkat menee mutta junalla kulkeminen ei. En pysty edes varamaan puhelimella hammaslääkäri aikaa ja tilaamaan pizzaa kotiin. Kaverit ei tunnu ymmärtävän kuinka vaikeaa se on vaikka olen selittänyt. Huomaan kyllä ku niillä palaa hermot muhun kun en pysty soittamaan jonnekin, mitäs siinä sitten sanot kun kaikki muut ovat niin sosiaalisia ja minä en.

      Kouluun en pysty menemään jos tiedän että siellä ei ole ketään tuttua. Tämän takia mullakin on monta koulupäivää jäänyt väliin ja olen valehdellut kavereille ja perheelle että nukuin pommiin, oon kipeä jne jne. Tidän että ne ei ymmärtäisi. Monesti kouluun mennessä oon jäänyt istumaan bussipysäkille tunniksi pariksi ja odottanu että seuraava bussi tulee ja menen takaisin kotiin. Se yksin bussipysäkillä istuminen on helpompaa kuin olla yksin koulussa kaikkien keskellä. Kaupassa käynti on todella vaikeaa.

      En tutustu helposti muihin ihmisiin, käyn kyllä viikonloppuisin kavereiden kanssa ulkona. Tuntuu että alkoholi vie sen ahdistuksen ihmisten ympärillä olosta pois. En ikinä ole ollut parisuhteessa tai minkäänlaisessa suhteessa. Luulen että se johtuu omasta epävarmuudestani ja siitä että ahdistun jo ajatuksesta että pitäisi tavata jonkun muun ihmisen ystäviä.

      Asun vielä vanhempieni luona, ja äitini hoitaa useimmiten kaikki tarvittavat asiani, kuten lääkärivaraukset. Tuntuu että äiti on ainut kuka jonkun verran mua ymmärtää ja luulen että pelkään muuttaa kotoa pois (vaikka sitä kovasti haluan) koska sen jälkeen joudun tekemään kaiken yksin.

      Itse olen monesti miettinyt pitäisikö mennä lääkäriin ja saada jotain helpotusta elämään. Mutta se että edes soittaisin ja varaisin ajan lääkärille, siihen saattaa venyä seuraavat 5 vuotta koska en pysty soittamaan.

      • rouva51

        "Sillä se lähtee, millä se on tullutkin", mene vain väkisin tilanteisiin, jossa näet ihmisiä. Tee aggressiivisia liikuntaharjoituksia kotona, ja ajattele ihmistä, joka aiheutti sosiaalisen pelon.
        Minä pelkäsin kotona isoveljeäni, joka aina rähjäsi, vaikka siitä, ettei osannut ottaa voita oikealla tavalla leivän päälle. Vasta pitkän ajan kuluttua sain sanottua, nyt minun ei enää tarvitse pelätä häntä, eikä hän ikinä ole tervetullut omaan kotiini.
        Jos et vapaudu pelostasi, on vaara, että toistat käytösmallia koko loppuikäsi, aina löytyy joku, joka nauttii pelostasi.
        Ei ihmisiä tarvitsekaan, enempää kuin on pakko töiden ja muun puolesta, minulle he ovat taakka enimmäkseen.


      • Mies25vv

        Kyllähän kaikilla aina vaihtelevasti on vastaavia oireita ja epävarmuuksia.. Mutta toki jotkut jutut aina ihmetyttävät, että eikö jotain voi tehdä jos on pakko tai hyödyllistä? Ei kaikki oo aina kivaa ja hauskaa... Esim soittaa sinne lääkäriin? Mikset sinä reilu parikymppinen neiti voi soittaa tai että se vie 5 vuotta kun yrität soittaa? Mulla taas jotkut asiat johtuu jännittämisestä.. itse asiassa soitin lääkärille vähän aikaa sitten, no siinä muutaman sanan alkuun änkytän ja sellaista mutta eiköhän se jotain saanu selvää vaikka tuntu että munasin itteni ja oli vaikeaa.. ainahan siellä taustalla joku syy on.=)


    • Nonnatus

      Minulla on poika joka kärsii sosiaalisten tilanteiden pelosta ja minusta on tullut sen myötä tällainen yö-valvoja. Minulla itsellänikin on ollut koko iän samoja oireita, mutta aloitin nuorena tästä syystä asiakaspalvelutyön, koska halusin kokeilla auttaisiko se asiaa. Töistä tuli itselleni jonkun sorttinen turva, koska meitä on siellä melko kiva porukka ja kaikilla on omanlaisensa elämä. Kauan se otti silti aikaa. Silloin harjoitteluaikana saatoin olla niin jännittynyt, että oksensin kun menin töistä kotiin ja heti nukkumaan, kun oli voimat loppu. Nyt olen viisikymppinen ja pelko tasaantunut siedettäväksi. Pojalla ilmeisesti tilanne pahempi, saattaa olla hyvinkin reippaana illalla lähdössä esim. työharjoitteluun, mutta aamulla siitä ei tulekkaan mitään tai kestää työpaikalla jonkun tunnin ja sitten on päästävä tilanteesta pois. Hänkin kuitenkin kaipaa kaveriporukkaa. Ja se kotona itsekseen oleminen, ei anna ihmiselle sitä mitä kaipaa, mutta kun kokee ettei osaa aloittaa keskustelua tai ei osaa vastata toisille niin, että he hyväksyisivät. On ollut paljon ikäviä tilanteita,joita ei saisi tulla jo muutenkin epävarmalle ihmiselle. Siitä olen kiitollinen,että hän ajoittain puhuu minulle asiasta ja haluaa tilanteeseen itse parannusta. Silti mietin tilannetta sekä yöllä ja päivällä. Olisin toivonut, että jälkikasvu pääsisi helpommalla. Lääkärissä nyt käyty ja lääkekokeilu alkamassa. Katsotaan auttaako se. Sitä piti vielä sanomani, että ihmisillä on jokaisella tilanne omanlaisensa ja se voi vaan pahentaa tilannetta, kun joku ajattelee,että kyllä kaikkien pitäisi pystyä kun on kerran pakko. Jospa se olisikin niin yksinkertaista. Eivät nämä ihmiset ole saamattomia. Pitää antaa aikaa ja yrittää pikkuhiljaa keskustelemalla avata asioita ja jotkut tarvitsevat lääkehoitoa avuksi. Hyväksi on jos perhe ympärillä ei hosu. Jokainen elämä on tärkeä ja omanlaisensa.

    • Homeojoogi
      • ÄläsHuijaa

        Homeopaattiset tuotteet eivät ole mitään lääkkeitä.


    • tsiigatkaavähä

      vuodelta 2010 aloitus

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1719
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      28
      1678
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      14
      1209
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1154
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1132
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      9
      1047
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1001
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      985
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      984
    10. 9
      976
    Aihe