Evankeliset ja Siionin kannel.

-Zion-

Tunnen joitain evankelisen herätysliikkeen ihmisiä. Heillähän on oma laulukirja, jonka nimi on Siionin kannel. Se sisältää hengellisiä lauluja, mutta tosiasiallisesti ne ovat säveliltään ja sanoituksiltaan lähes samansisältöisiä kuin kirkon virsikirjan virret. Maallikko ei erottaisi Siionin kanteleen lauluja ja kirkon virsiä toisistaan.

Evankeliset puhuvat kuitenkin nimenomaan lauluista, eivätkä virsistä, ja he kieltäytyvät käyttämästä niistä termiä "veisata". Kieltäytyvät JYRKÄSTI! Jos kysyn heiltä, ovatko he viime aikoina VEISANNEET Siionin kanteleen VIRSIÄ, he alkavat heti paheksua minua ja oikaisevat, että kyseessä eivät ole virret vaan laulut, ja että niitä ei veisata vaan lauletaan.

Mistä moinen herkkähipiäisyys? Haluavatko he tuolla osoittaa, että ovat täysin eri porukkaa kuin kirkkouskovaiset, vai haluavatko he tehdä pesäeron siihen herätysliikkeeseen, josta he alunperin ovat erkaantuneet, eli herännäisyyteen (körttiläisyyteen)? Körteillähän vastaava oma virsikirja on nimeltään Siionin virret. Etteivät vain evankeliset pelkäisi tulevansa sotketuiksi emoherätysliikkeeseensä körttiläisyyteen? Mitä pahaa on sanoissa "virsi" ja "veisata"?

5

1687

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Urkujen takaa

      löytyvät virsikirjasta, joka on ev. lut kirkon virallinen laulukirja ja jonka kirkolliskokous hyväksyy. Siionin kannel on evankelisen liikkeen laulukirja. Kyseessä ei ole mikään herkkähipiäisyys, vaan kaksi täysin eri kirjaa.
      Omalla paikkakunnallani evankelinen liike on voimakasta, ja täällä käytetään molempia kirjoja, varsinkin muistotilaisuuksissa. Lisäksi evakelisilla on omia tilaisuuksia, joissa Kannelta käytetään enemmän kuin virsikirjaa.

      Nykyisessa virsikirjassa on useita virsiä, jotak ovat aiemmin olleet eri heratysliikkeiden laulukirjoissa, myös Siionin kanteleessa.

    • syntyjä syviä

      "...niitä ei veisata vaan lauletaan."

      Mmillä lailla laulaminen ja veisaaminen poikkeavat toisistaan?

      Olisiko esim. veisaaminen enemmän rubato?

    • Zither

      Kuulostaapa kummalliselta. En ole itse tavannut moista, vaikka evankelisen liikkeen piirissä vaikutankin. Minun puolestani sopii ihan vapaasti veisata Kannelta. :) Niin kuin ihmisten yhteisöihin yleensäkin, myös evankeliseen liikkeeseen kuuluu monenlaista porukkaa. Toisille termit ovat tärkeämpiä kuin toisille. Ehkä keskustelukumppanisi ovat tosiaankin tahtoneet vetää rajaa suhteessa kirkkoon ja korostaa evankelisuuden herätysliikeluonnetta. Tai sitten kyse on vain siitä, että on totuttu joihinkin termeihin, joista poikkeaminen kuulostaa oudolta.

      "Heillähän on oma laulukirja, jonka nimi on Siionin kannel. Se sisältää hengellisiä lauluja, mutta tosiasiallisesti ne ovat säveliltään ja sanoituksiltaan lähes samansisältöisiä kuin kirkon virsikirjan virret. Maallikko ei erottaisi Siionin kanteleen lauluja ja kirkon virsiä toisistaan."

      Osittain totta, kyllä. Erityisesti Kanteleen edellisen laitoksen suhteen tämä pitää paikkansa. Mutta nykyisessä, vuoden 1999 laitoksessa on kyllä aika paljon sellaisia lauluja, jotka eroavat selvästi virsistä senkin puolesta, miltä laulut kuulostavat. Kanteleessa on paljon vanhoja iloisia englanninkielisestä maailmasta ja Ruotsista peräisin olevia lauluja, suomalaista kansanmusiikkia ja ihan selkeitä gospel-laulujakin. Ehkä tutuillasi on ollut mielessä ne laulut, joihin ilmaisu "veisata" ei oikein hyvin sovi?

    • mvncmvcm

      sama tapa,virret veisataan mutta siioninlaulut lauletaan ;-)

      • yks isäntä

        Veisata on vanhahatava sana. Lestadiolaistenkin tilaisuuksissa nykyisin enimmäseen kuulutetaan, että "laulamme virren... "


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5035
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1275
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe