50 % työajan vuosiloman pituus

saijakaija

Aloitin nyt keväällä osa-aikaisena (50 %), mutta minulle on kertynyt viime vuodelta kokoaikaisena työntekijänä ollessani normaalit 24 lomapäivää. Tietääkö kukaan viisaampi, onko minulla nyt oikeus 48:aan 50 % työajan mukaiseen lomapäivään vai menetinkö osa-aikatyöhön siirtyessä puolet lomapäivistäni? Oma maalaisjärkeni sanoo että lomapäivät ovat myös 50 % päiviä, eli yhdessä päivässä kuluu vain puoli lomapäivää.

12

19002

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jhl-läinen

      Vuosilomasi pituus on edelleen 24 päivää. Osa-työaika ei vaikuta vuosiloman pituuteen. Lainaus JHL:n lehdestä:

      Osa-aikaisten työntekijöiden vuosiloman määräytyminen herättää jäsenistössä runsaasti kysymyksiä. Etenkin osa-aikaeläkkeelle jäävät ihmettelevät, säilyvätkö heidän vuosilomansa ennallaan.

      – On tärkeää muistaa että osa-aikaeläkeläisen vuosiloman ajalta maksettava palkka määräytyy suhteessa tehtävään työaikaan. Sen sijaan vuosiloman pituuteen osa-aikatyö ei vaikuta, kertoo Riitta Rautiainen.

      Toinen kysymys on sitten se, miten osa-aikaiselle vuosilomaa annetaan. Pääsääntö nimittäin on, että osa-aikatyöntekijän vuosiloma-ajalle tulee sijoittaa samassa suhteessa työ- ja vapaa-aikaa kuin hänen työssä ollessaan.

      – Jos työntekijä on joka toinen viikko töissä ja joka toinen vapaalla, hän saattaa kuvitella että kahden viikon jaksoon menee vain kuusi lomapäivää, mutta siihen kuluukin 12, koska vuosilomaa voidaan laittaa myös vapaiden päälle, selittää Riitta Rautiainen.
      http://www.ktv.fi/sivu/jhl_www_2336

    • palkanlaskijana

      Nämä ovat aina niitä inhottavia vastaan tulevia asioita.

      Lomaa on vain tuo 24 päivää. Se ei siitä muuksi muutu olit sitten "tienannut" ne kokoaikaisena tai et.

      Sinä todellakin menetät: lomapäivät eivät tuplaannut ja loma-ajan palkkasikin on vain tuon puolipäiväisen palkka. Jos olisit jatkanut kokoaikaisena olisit saanut samat 24 päivää ja palkkaa sen kokoaikaisen verran.

      Valitettavasti näin on, sanoo maalaisjärki mitä tahansa

      • saijakaija

        Kiitos oikein paljon vastanneille. Harmittaa nyt niin vietävästi kun en ymmärtänyt asiaa silloin kun suunnittelin vapaa-ajan käyttöä ja sovin nykyisistä työajoista, mutta olenpahan nyt vähän viisaampi jos samanlainen tilanne tulee uudestaan ajankohtaiseksi.


      • Jokurotisentää

        Sähä varsinaine palkanlaskija oot, haloo ! Jos on jo tienannu lomansa, liksa maksetaan lomamääräytymis vuoden ansion mukaan. Ootpas työnantajaan päin kallellaa.....ettet oli jo entine palkalaskija.
        Voi niit, joide liksat lasket. Toivottavast pitävät puolesa !

        H U H H U H !


    • tyume

      Ikävä kyllä ainoa keino ennen osa-aikaeläkkeelle jääntiä on pitää ansaitut lomat vielätäysiaikaisena ollessaan. Osa-aikaeläkkeellä ollessa käytännössä puolet lomista menee työnanantajan eduksi.

      • 897314

        Tämä kyllä pitää paikkaansa, olkaahan tarkkana että kaikki on pidetty ja maksettu ennenkuin osa-aika alkaa. Kertymä on kyllä sama osa-aikaisenakin, prosentit lasketaan sitten kun niitä lomia aletaan pitämään ja maksamaan. Eli esim. 40% eläkeläinen joka on ennen saanut 30pv lomaa/vuosi voi pitää ja maksetaan 18pv ja loma-aikakin on erikoisempi, koska osa-aikaeläke päiviksi sattuvat päivät eivät ole lomapäiviä vaan eläkepäiviä, jotka siirtää lomaa aina eteenpäin.
        Käsittääkseni aloittaja on ymmärtänyt kertymän ehkä hivenen väärinpäin, sattuuhan sitä jos ei kukaan ole selittämässä :)
        Nämä voi olla erittäinkin monimutkaisia asioita, riippuen siitä onko osa-aikainen työntekijä vai osa-aikaeläkkeellä, olen vanhassa työssäni joutunut näitäkin setvimään ja laskemaan, enkä vieläkään ole kaikesta täysin perillä.

        Mutta sen tiedän satavarmasti että jos et täysiaikaisena ehdi pitää lomia pois niin menetyksiä tulee.


    • ödmcerpäv

      Oikeasti eläkkeelle jäädessäsi, kutsuu takuu eläke jolla et, pärjää.

    • asiantuntija2

      Loman pituus ja loma-ajan palkka perustuvat Vuosilomalakiin ja ja ko alan työehtosopimukseen (TES) Joissakin TES:eissä mm. kuntapuolella(KVTES) on laista poikkevaia määräyksiä lomapäivien laskennasta tai osa-aikatyöntekijän vuosiloman jaksottamisesta. Osa-aikatyössähän ollaan monista muistakin syistä kuin osa-aikaeläkkeellä. Kuukausi,jolta lomaa kertyy on lomanmääräytymiskuukausi ja täydeksi lomanmääräytymiskuukaudeksi luetaan sellainen,jossa on 14 työpäivää,siis konkreettisesti työssä. Työpäivän pituudella ei ole merkitystä. (Vuosilomalaki § 6 ) Osa-aikaisella katsotaan täydeksi lomanmääräytymiskuukaudeksi sellainen,jossa kertyy vähintään 35 t/kk. Lisäksi Vuosilomalain 7 §:ssä on lueteltu sellaisia työstä poissaoloja,jotka kerryttävät vuosilomaa kuten esim. äitiys- ja vanhempainvapaa ja sairauspoissaolo.
      Lomaa siis kertyy kuten kokoaikaisella,jos kuukaudessa tulee vähintään 35 työtuntia.Osa-aikatyö vaikuttaa vuosiloma-ajan palkkaan ja pääsääntö on ,että lomapalkka tulee lomallelähtöhetken työajan mukaan. Vaikka olisi ollut koko vuoden kokoaikatyössä,mutta jää esim. 1.6. 50 %:n osa-aikatyöhön kolmeksi kuukaudeksi ja jää lomalle 1.7.,tulee lomapalkkakin 50 %:n mukaan, ellei ole muusta sovittu. Vuosilomalain 10 §:n 3 momentin mukaan työnantaja ja työntekijä voivat osa-aikatyöstä sopiessaan sopia myös siitä, että työntekijän lomapalkka lasketaan lomanmääräytymisvuoden ( 1.4.-31.3 välinen aika,jolta lomaa kertyy kullekin lomakaudelle ,joka on 2.5.-30.9. välinen aika) keskimääräisen kuukausipalkan mukaan. Jos tätä ei ole tiennyt osa-aikatyöstä sopiessaan, on usein vaikea saada jälkikäteen asiaa sovittua.Tietenkin riippuu työnantajasta ja henkilöstöpolitikasta. Jos kuuluu ammattiliittoon, saa apua luottamusmieheltä tai liiton edunvalvonta-asiantuntijoilta jo ennen kuin ryhtyy keskustelemaan osa-aikatyöstä työnantajan kanssa. Vuosilomalakihan löytyy netistä, kuten monet muutkin keskeiset työelämään liittyvät lait.

    • Nakke12

      Ai että olet löysäillyt puolipäiväisenä ja nyt pitäisi saada tuplalomat? Ei paljon maalaisjärki päätä pakota??

    • hyi olkoon pahuus

      Hirveitä besservisser ja pahansuopa-ihmisiä täällä, miksi? Aivan kuin nauttisitte kaikesta ikävästä ja pahansuopaisuudesta mitä toisille tapahtuu !
      Mädätkää omassa pahuudessanne.

      • Nakke23

        Toivot meidän mätänevän? "Älkää tehkö niinkuin minä teen vaan niinkuin minä sanon"?


    • Eisorvipyöri

      Minä sain ihan täyden loman, josta osan pidin ta:n kanssa sovitusti hiljaisena aikana kevättalvella. olen nolla-111h73 vko sopparilla sen mukaan duunissa, mitä keikkaa on.
      Ettei se osa-aikaisuus vaikuta, vaan se, miten monta duunipäivää per kk on, jos on yli 14, saa täyden lomankertymän kys. kk:lta.
      Jos ei, lasketaan 35 tunnin säännön mukaan... kts. vuosilomalaki, ja oman alan tes, sieltä se totuus löytyy, ja laske itse kertymäsi.

      Vuosiloma-ajan palkka lasetaan sekin, tietyn kaavan kautta, joka on ihan etittävissä googlettamalla, riippuen minkä piiriin kuulut, 35 tunnin sääntö vai normisti.
      Älä ihan kaikkee usko, mitä kukin kirjoittaa, tarkista...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      435
      3171
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      110
      2612
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      387
      2551
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      159
      2076
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1907
    6. 173
      1325
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1307
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1196
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1131
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1000
    Aihe