Miten ihmisen evoluutio on pystytty määrittelemään?

Kyseleväinen

Sori tyhmä kysymys, mutta katsoin juuri 60 minuuttia ohjelman, jossa oli juttu löydeystä, lähes 2 miljoonaa vuotta vanhasta ihmisen kallosta.
Kallo oli muodoltaan erilainen kuin ihmisen tänä päivänä, ainakin sen verran käsitin että pystyttiin päättelemään että aivot olivat pienemmät, kallo oli selvästi nykyihmisen kalloon verrattuna pienempi yläosasta.

Niin sitten siihen "typerään" kysymyseen: Mistä voidaan päätellä ihmisen kehittyneen (ruumiinrakenteeltaan siis), eikö esim. tuo että kallo oli yläosasta pienempi voi olla vain syntymävika, löytyyhän tänä päivänäkin monen muotoisia epämuodostuneita kalloja, ja jos joskus hamassa tulevaisuudessa joku tutkija sattuisi löytämään tältä kaudelta ainoastaan tuon yhden epämuodostuneen henkilön kallon, mitähän johtopäätöksiä hän vetäisi?

3

571

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • satunnainen näyte

      Fossiilit ovat harvinaisia. Läheskään kaikista kuolleista ei synny fossiileja. Ihmisen luut yleensä häviävät olemattomiin olosuhteista riippuen esim. noin sadassa vuodessa. Fossiloituminen vaatii harvinaisen yhteensattuman.

      Niinpä ei voida olettaa että säilyneet fossiilit edustaisivat joitakin harvinaisia eriskummallisuuksia, epätyypillisiä yksilöitä, vaan täytyy ajatella että mitä luultavimmin ne ovat satunnaisia näytteitä ajalleen tyypillisestä yksilöstä joka monasti vieläpä oli melko elinkelpoinen koska pääsi elämässä syntymää pitemmälle silloisissa kovissa olosuhteissa joissa KELAn luukkua ja Buranaa ei vielä oltu keksitty.

      • itsenäiset prosessit

        Fossiloitumisen kohteeksi joutumisella ei myöskään ole mitään kytkentää sen kanssa millainen yksilö on, joten fossiloituminen ei suosi epämuodostuneita yksilöitä. Kun suurehkosta populaatiosta - vieläpä sen kilpailukykyisestä osasta joka saavuttaa aikuisiän - tulee satunnaisesti valituksi jokunen yksilö muodostumaan fossiliiksi, niin melkoisen todennäköistä on että tuo satunnaisesti valittu yksilö on populaationsa tyypillinen edustaja.


    • Yks geologi

      Kysymys ei ole ollenkaan typerä. Yliopistossa oli parikin erinomaista opettajaa, jotka korostivat että kysymys ei ole koskaan typerä ja lisäsivät että vastaaja kyllä voi olla.

      Tieteen toimintatapahan on etsiä teorioita ja selvittää niiden toimivuutta teorian asettamissa rajoissa. Evoluutioteoria on saanut niin merkittävästi todisteita, että se rinnastetaan "totuudeksi". Pääkallon löydön jälkeen tehdään paljon työtä. Siitä suoritetaan ajoitus, usein useammalla menetelmällä, tarkastellaan kerrostumisympäristö muiltakin osin ja ehkä olennaisimpana osana verrataan löydön sopivuutta muihin aikaisempiin löytöihin ja löydöksen sopivuutta teorian mukaiseen evoluutioon.

      Jokaisesta löydöksestä tulee tieteelliset artikkelit. Merkittävimmistä löydöksistä tulee enemmän. Ja eniten artikkeileita yms. tulee löydöksistä jotka vaikuttavat teoriaan. Myös tiedemiehiä ajaa työhönsä menestymisen halu. Tämä johtaa haluun löytää merkittäviä löydöksiä. Tästä on seurauksena se, että kaikki löydökset julkaistaan.

      Ihmisen evoluution täydellistä kehityskulkua tuskin päästään selvittämään koskaan (johtuen todisteiden "satunnaisesta" tallentumisesta/löytymisestä). Mutta kokonaiskuva tapahtuneesta alkaa olla pääosin selvillä.

      Edelläolevan lisäksi kun tutkija löytää epämuodostuneen kallon, hän todennäköisesti tunnistaa sen epämuodostuneeksi. Epämuodostuneisuus ilmenee usein muinakin piirteinä kallossa (esimerkiksi epäsymmetria, rakenteelliset puutteet yms.). Yhdessä tapauksessa on todettu kallonlöydöksen edustaneen poikkeuksellisen pienikokoista naista (ravitsemustilannehan on vaihdellut voimakkaati ja on todennäköisesti johtanut kohtalaisen yleisesti pienikasvuisuuteen)

      Historiassa onkin ollut tapauksia joissa "löydöksiä" on vähän viilailtu että ollaan saatu kuuluisuutta. Tämän takia tieteessä ollaan kriittisiä jokaiselle uudelle löydökselle. Ja tieteen ajattelu perustuu siihen että aikaa on. Teoriat kehittyvät ja menetelmät kehittyvät ja tiede etenee. Tieteen eteneminenhän tarkoittaa sitä että saadaan teorioita varmennettua. Tämä ei tarkoita, sitä että sitoudutaan yhteen teoriaan. Teorioiden kehittyminen vaatii sitä, että on useita hypoteeseja jotka kilpailevat ja kehittyvät mahdollisesti teorioiksi. Tieteen kehittyessä saattaa useampikin ihmispolvi ehtiä maatua ennenkuin saadaan teoria valmiiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pääsiäisen terveiset kaivatullesi

      kaivatullesi tähän alas 💕💕
      Ikävä
      210
      2793
    2. Yh:n pihalla aina eri auto

      Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan
      Suomussalmi
      125
      2659
    3. En vittujakaan enää välitä sinusta nainen

      Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.
      Ikävä
      77
      1743
    4. Exän käytös hämmentää (taas)

      Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k
      Sinkut
      233
      1305
    5. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      63
      1288
    6. Milloin se sitten

      On? Se oikea hetki kun kerrot sille naiselle mitä tunnet häntä kohtaan?
      Ikävä
      47
      1098
    7. Miksi sä olet jatkanut tätä näin pitkään?

      Kerro tai vaikene iäksi
      Ikävä
      99
      1001
    8. Helena Koivun rikosrekisteri

      Kasvaa. Tällä kertaa murtautuminen...😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      841
    9. Susanna Laine paljastaa - Tästä farmilaiset yllättyvät joka kaudella: "Ettei olekaan niin paljon..."

      Farmi Suomi vie Pieksämäelle maaseudulle ja suosikkirealityn juontajan puikoissa on Susanna Laine. Uudella kaudella muka
      Tv-sarjat
      6
      823
    10. Sä tiedät rakas

      Mitä toivon. Olisit vain rohkea ❤️
      Ikävä
      46
      823
    Aihe