Elintarvikealan työehtokiistan osapuolet ratkovat erimielisyyksiään tänään.
Työntekijöitä edustava Elintarviketyöläisten liitto (SEL) ja työnantajien Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kokoontuvat kello 12. Neuvottelut jatkuvat ylihuomenna valtakunnansovittelijan johdolla.
Ruokatehtaissa työskentelevät elintarviketyöläiset ovat parhaillaan lakossa, jonka on määrä päättyä tänään puoliltaöin.
Lakko on tyhjentänyt muun muassa kauppojen leipä- ja lihahyllyjä.
Elintarviketeollisuus on puolestaan uhannut aloittaa lakkoilun vastaiskuna maanantaina työsulun, ellei alalle viikonlopun aikana saada aikaan sovintoa. Työsulku estäisi työntekijöiden työnteon ja palkanmaksun.
Työntekijäpuoli on puolestaan uhannut uudella lakolla seuraavalla viikolla.
Kiistassa on kyse lähinnä työaikoja koskevista erimielisyyksistä.
Työsulku uhkaa maanantaina
14
400
Vastaukset
- faasfasf
sitä tuoretta leipää ostaa sunnuntaisin kun sitä ilman on pärjätty tähänki asti
Niin kauan kuin jauhoja riittää, niin riittää leipääkin. Leivän leipominen on helppoa ja jopa edullista, kaupan hintoihin verrattuna. Viettäkää koko perheen voimin laatuaikaa, ja leipokaa kotitekoista maukasta leipää!
AriKähärä kirjoitti:
Niin kauan kuin jauhoja riittää, niin riittää leipääkin. Leivän leipominen on helppoa ja jopa edullista, kaupan hintoihin verrattuna. Viettäkää koko perheen voimin laatuaikaa, ja leipokaa kotitekoista maukasta leipää!
nyt näytetään että sell:n rintama ei kovin pienestä horju
- e.l.meri
AriKähärä kirjoitti:
Niin kauan kuin jauhoja riittää, niin riittää leipääkin. Leivän leipominen on helppoa ja jopa edullista, kaupan hintoihin verrattuna. Viettäkää koko perheen voimin laatuaikaa, ja leipokaa kotitekoista maukasta leipää!
Mitäs sä Kähärä puhut viettäväsi laatuaikaa perheesi kanssa kun sähän olet sitä mieltä ja itsekin tykkäät olla aina vaan töissä joka arkipäivä ja lauantait ja sunnuntaitkin vielä päälle ja pitkiä päiviä siellä bussiyhtiössä missä olet ja kokoomusta kannatat että vielä huonommiksi menisi työolot ja vapaa-ajat entisestäänkin vähenisivät kaikilla aloilla. Sinä et osaa leipoa, mutta sua pitäis kyllä jonkun oikein kunnolla leipoa joskohan jotain oppisit yhteiskunnan pelisäännöistä ja tietämään vasemman paikkasi.
- jeps....
ei täällä saa mollaa työnanajaa. Kai tästtäkin lakosta joku Ytk:lainen syyttää ammattiliitoa.
- oikein teillekin
Ammattiliitto on syyllinen! Periksi pitäisi antaa ennenkuin kaikki kommarilakkoilijat ovat työttömiä! Älkääkä sitten valittako, että saatte lopputilin, tiedätte itsekin mistä se johtuu. Ette saa vielä tänä päivänä, tässä tilanteessa. mutta odottakaahan kesälomien jälkeen! Jouluksi kinkut tulevat jo Virosta! Suomalaiset kinkut nimittäin!
- Karolus Lilius
Olisko SEL:n jäsenillä laittaa työsulun piiriin kuuluvien yritysten listaa tänne? ETL:n sivuilla on kyllä listattu kaikki jäsenyritykset, mutta tuskinpa kaikki ovat mukana sulussa. Minusta jokaisen palkansaajan olisi syytä boikotoida suluttavia yrityksiä, ellei sitten kannata EK:n sanelupolitiikkaa. Samalla toivotan voimia tuleviin koitoksiin työtaistelurintamalla. Yllättäen SEL näyttääkin olevan se vahvin lukko murrettavaksi, kun pörssiyhtiöt yrittävät nujertaa suomalaista palkansaajaa taantuman ja oikeistohallituksen avustuksella. Tuumaakaan ei kannata antaa periksi, sillä kukaan EK:n käskyläinen ei ole sanonut, että kuinka paljon suomalaisen pitää mennä kyykkyyn, ennen kun ovat tyytyväisiä.
- ,.,
joo laittakaa vaan tänne lista niin me kuluttajat voidaan sit ostaa niiden yritysten tuotteita jotka ovat laittaneet koneet seis...samalla voisitte laittaa listan niistä loiseläimistä, jotka ovat olleet lakossa, ni voidaan sit kaduilla ja kuppiloissa haukkua niitä...
- jee._..-
on mahtavia ku oli auki lakon aikana. Itse ainakin aloin suosimaan niitä. Ja tekihän ne varmaan mukavan tilinki ku muut oli kiinni =)
- kompens
voiko vaatimus 6 päiväiseen työviikkoon siirtymisestä mennä läpi ilman lakkoa? Onko työaikamuutoksiin todellista tarvetta? Miksi työnantajapuoli asetti harvinaisen työsulun? Miksi maidonjalostus, broilerit ja sulussa mukana olleiden lihayritysten omistamat tuontimakkarayritykset rajattiin sulun ulkopuolelle? Sulkurintama hajosi leipomoiden uhatessa erolla työnantajaliitosta. Haluaako työnantajapuoli siis tuotantokatkoksia juuri sianlihanjalostukseen?
Miksi tiedossa olevaan lakkoon ja työsulkuun ei varauduttu tuottajia informoimalla ja teuraspainoja laskemalla? Viimevuosina on teurastettu paljonkin suurempia määriä ilman ruuhkia aiheuttavia pullonkauloja ja silloinkin vakuuteltiin kapasiteetin riittävän tuotannon lisäämiseen. Muutaman teurastuspäivän katkoksen aiheuttamat haitat olisi voitu eliminoida jo etukäteen, miksi näin ei edes yritetty menetellä?
Voiko lihanjalostajat jotenkin hyötyä tuotantokatkoksia seuraavasta myynnin vähentymisestä ja tarjonnan lisääntymisestä? Ainakin teoriassa voisi sillä lihamarkkinoilla on tapahtunut paljon.
Tuotantomäärä on laskemassa lähelle kriittistä omavaraisuustasoa ensimmäistä kertaa sitten 1970 luvun. Teollisuuden häiriöttömän toiminnan kannalta sianlihaa pitää olla tarjolla kulutusta enemmän. Kun tuotanto ja kulutus ovat yhtä suuria, niin pienikin häiriö lihanhankinnassa aihauttaa ongelmia ja lisäkustannuksia tuotantolinjoilla.
Sikatilat ovat todella suuria yksiköitä. Muutama sata suurinta tilaa tuottaa suomen tarpeen. Yhdenkin suuren lihantuottajan vaihtaessa teurastamoa tuotantolinjoille tulee katkoksia jos riittävää ylitarjontaa ei ole. Tällöin teurastamot joutuvat kilpailemaan tuottajista ja hinta nousee.
Vappu on suuri makkarasesonki ja juuri sopiva ajankohta leikata suomalaisen sianlihan menekkiä kysyntä-tarjonta-suhteen muuttamiseksi. Makkara on paras tuote tuontilihan työntämiseksi markkinoille.
Pääosan suomessa tuotetusta lihasta jalostaa HK ja Atria. Molempien firmojen tulos syntyy sianlihan ja broilerin jalostuksesta. Naudan osuus on noin viidennes.
Molemmat käyttävät sikaa lähes 100milj kiloa. Eun rajojen auettua sianlihan hinta on ollut suomessa euroopan alhaisin viimevuosiin saakka.
Viimeisen vuoden aikana tilanne on muuttunut. Sianlihantuotanto on laskenut kulutusta nopeammin ensimmäistä kertaa. Tuotantomäärä on ollut pääsääntöisesti 110%-115% 1970 luvulta saakka. Nyt se on painumassa lähelle omavaraisuuta.
Sianlihan hinta onkin ollut vuoden ajan euroopan huipulla ja on n. 30c/kg kalliimpaa kuin esimerkiksi tanskassa. HK ja Atria joutuvat nyt maksamaan hankkimastaan lihasta kymmeniä miljoonia enemmän kuin tanskalaiset kilpailijansa, kun perinteisesti ovat saaneet lihan halvemmalla. Tuon muutoksen merkitys firmojen tulokselle on paljon suurempi kuin 0,4% tai 4% tai 40% muutos palkkakustannuksiin.
Lihanhinnan nousun kompensoimiseksi molemmat joutuisivat esimerkiksi irtisanomaan vähintään satoja työntekijöitä. Se ei ole luonnollisestikkaan mahdollista. Sianliha hinnananousun kompensoiminen naudanlihan hinnanlaskulla tietäisi naudanlihan hintaan yli euron laskua. Lihayhtiöissä omistajan valtaa käyttävät tuottajat, joista 90% on naudanlihantuottajia, joten naudasta maksetaan aina täysi hinta vaikka sen keräily onkin lihajalostukselle tappiota aiheuttava sektori.
Sianlihan markkinointia on vähennetty viimeisen vuoden aikana. MTK on ollut vaatimassa sianlihan ylituotannon lisäämistä vaikka yli 90% sianlihantuottajista vastustaa sitä. Etujärjestö ja osuuskunnat, joissa molemmissa sianlihantuottajien määrä ja vaikutusvalta on olematon, yrittävät kaikin keinoin pitää sikamarkkinat ylitarjonnan puolella. Tuotannon lisäämiseen tähtäävät toimenpiteet vaikuttavat kysyntä-tarjonta-suhteeseen ja siten hintaankin viiveellä. Menekin vähentyminen lakon, työsulun tai muun syyn vuoksi vuoksi vaikuttaa markkinatilanteeseen ja siten myös tuottajahintaan nopeammin.- omiasi...
Kuka on vaatinut liha-alalle siirtymistä kuusipäiväiseen työviikkoon? Työnantaja on vaatinut ainoastaan liha-alan tessin ikivanhan pykälän poistamista. Pykälä estää lauantain tuotannollisen työn tehtaisssa. Jos lauantaina työskentelyyn siirryttäisiin, olisi se vapaaehtoista ja paikallisen luottarin olisi se hyväksyttävä. SEL on kuitenkin ilmoittanut, että se ei luota paikallisiin luottareihin, ja heidän kykyynsä sopia asiasta. Työntekijän työtuntimäärät pysyisivät tietenkin työlakien määräämissä puitteissa, eli työaika enintään 5 päivää viikossa, 8h päivässä, 40h viikossa jne. Työnantajan tarjoukseen sisältyy myös lisät lauantaille, rahallinen kompensaatio, ylimääräisen vapaan kertyminen launantaitöistä jne. Ja kaikki tämä sen takia, että kuluttajia voitaisiin palvella paremmin. Ja jälleen kyse on tessin uudistamisesta, maailma muuttuu ympärillä, ay-jäärät vastustavat periaatteelisista syistä kaikkea. Millähän muilla aloilla ay-liitot ovat jo aikaa sitten hyväksyneet launantai- ja jopa sunnuntaityöt? Aika monella alalla!
- ölkjhgf
omiasi... kirjoitti:
Kuka on vaatinut liha-alalle siirtymistä kuusipäiväiseen työviikkoon? Työnantaja on vaatinut ainoastaan liha-alan tessin ikivanhan pykälän poistamista. Pykälä estää lauantain tuotannollisen työn tehtaisssa. Jos lauantaina työskentelyyn siirryttäisiin, olisi se vapaaehtoista ja paikallisen luottarin olisi se hyväksyttävä. SEL on kuitenkin ilmoittanut, että se ei luota paikallisiin luottareihin, ja heidän kykyynsä sopia asiasta. Työntekijän työtuntimäärät pysyisivät tietenkin työlakien määräämissä puitteissa, eli työaika enintään 5 päivää viikossa, 8h päivässä, 40h viikossa jne. Työnantajan tarjoukseen sisältyy myös lisät lauantaille, rahallinen kompensaatio, ylimääräisen vapaan kertyminen launantaitöistä jne. Ja kaikki tämä sen takia, että kuluttajia voitaisiin palvella paremmin. Ja jälleen kyse on tessin uudistamisesta, maailma muuttuu ympärillä, ay-jäärät vastustavat periaatteelisista syistä kaikkea. Millähän muilla aloilla ay-liitot ovat jo aikaa sitten hyväksyneet launantai- ja jopa sunnuntaityöt? Aika monella alalla!
...metsältä, ei taaskaan tajuta, ymmärretä, että työntekijöillä, työnjohdolla ja jopa johtajilla on PERHE JA LAPSIA!!!!! Onko mitenkään mahdollista, että viikonloput, vapaat pyhitetään vapaa-ajalle, virkistäytymiseen ja PERHEELLE???? Lapset eivät ole mitään esineitä jotka kasvavat terveiksi ja tasapainoisiksi aikuisiksi ilman rakkautta, rajoja ja läsnäoloa! Sama pätee vanhempiin eivät he ole mitään euronpainikoneita jotka eivät huoltoa TARVITSE!
Liitot, toivottavasti pitävät pintansa eivätkä anna ahneudelle (€) euroille periksi tuumaakaan! Silloin kun ollaan palaamassa aikaan kivi ja keppi kun myös launatai oli työpäivä ei ole mistään uudistamisesta kyse vaan taantumuksesta! Lapsenhoito ei niin vaan järjesty lauantaisin ja jos järjestyy niin se MAKSAA, eikä se ole työnantajan/osakkeenomistajan ajasta tai pusiista pois!!!
Olisi todella korkea aika katsoa työelämää ihmisen kannalta, miten työelämä nivotaan perhe-elämään ja vapaa-aikaan mahdollisimman tuottavasti? Se on todellista kehitystä, kestävää sellaista ja suurta, mittaamatonta säästöä kun ihmiset jaksavat ja hluavat tehdä työtä, jaksavat huolehtia itsestään ja hyvinvoinnistaan!! Kuluttajien parempi palvelu on tässä tekosyy, halutaan tehdä rahaa, maksoi mitä ,maksoi! - se sama
omiasi... kirjoitti:
Kuka on vaatinut liha-alalle siirtymistä kuusipäiväiseen työviikkoon? Työnantaja on vaatinut ainoastaan liha-alan tessin ikivanhan pykälän poistamista. Pykälä estää lauantain tuotannollisen työn tehtaisssa. Jos lauantaina työskentelyyn siirryttäisiin, olisi se vapaaehtoista ja paikallisen luottarin olisi se hyväksyttävä. SEL on kuitenkin ilmoittanut, että se ei luota paikallisiin luottareihin, ja heidän kykyynsä sopia asiasta. Työntekijän työtuntimäärät pysyisivät tietenkin työlakien määräämissä puitteissa, eli työaika enintään 5 päivää viikossa, 8h päivässä, 40h viikossa jne. Työnantajan tarjoukseen sisältyy myös lisät lauantaille, rahallinen kompensaatio, ylimääräisen vapaan kertyminen launantaitöistä jne. Ja kaikki tämä sen takia, että kuluttajia voitaisiin palvella paremmin. Ja jälleen kyse on tessin uudistamisesta, maailma muuttuu ympärillä, ay-jäärät vastustavat periaatteelisista syistä kaikkea. Millähän muilla aloilla ay-liitot ovat jo aikaa sitten hyväksyneet launantai- ja jopa sunnuntaityöt? Aika monella alalla!
viikonlopputyöhön ei ole osoitettua tarvetta piste.
Lihanleikkaus on vaativaa työtä, sen tekijöistä voi tulla pulaa. Nykyisten johtajien kaltaisia riittää jonoksi.
Teurasmäärät on vähentyneet, nyt voisi töiden vähentymisen vuoksi lomauttaa ainakin johtoportaan pariksi kolmeksi päiväksi kuukaudessa. Siksi järjetöntä tomintaa on nähty viimeaikoina, ilmeisesti ajankuluksi hyväpalkkaiset herrat näitä älyttömyyksiään juonii.
Osuusomistajan tuottajapalutussikakin viipyy yli viikon teurastuksessa. Myös atrian gröhn sanos että elintarvike"putkessa" on päivien viive, joten viikolla voi valmistautua viikonloppuun. Sellaista tuoretuotetta ei ole lihapuolella jota pitäisi muutamassa tunnissa täydentää.
Työnantajapuoli haluaa katkoksia koska kotimaisesta siasta on tulossa kysyntää, paniikin oireet on nähtävissä etln toimissa.
Miksi omistajatuottajia ei informoitu vaikka suunniteltiin useiden päivien sulkua? Viikon katkoksen aiheuttamat ongelmat olis voitu eliminoida etukäteen informoimalla ja teuraspainoja muuttamalla, jollei ruuhkia ja ongelmia olisi haluttu, mutta nyt ilmeisesti haluttiin..
Heti ensimmäisen lakkopäivän alla alkoi mediointi kuukausien ruuhkista ja paineesta, vaikka viimevuosina on teurastettu enemmän ilman ruuhkia ja vieläpä uhottu että kapasitettia on ylituotannon lisäämiseenkin..
Työsulkuporukalta on nyt unohtunut asemansa "ravintoketjussa", johtoa on näemmä palautettava ruotuun taas. Takavuosina jouduttiin puuttumaan kun hankintapääliköt perustelivat hintoja japanin markkinatilanteella. Pitipä sitten käydä sanomassa että keksikääpä uskotavampaa tuubaa, ja nyt on näemmä sama tilane. - mistä
se sama kirjoitti:
viikonlopputyöhön ei ole osoitettua tarvetta piste.
Lihanleikkaus on vaativaa työtä, sen tekijöistä voi tulla pulaa. Nykyisten johtajien kaltaisia riittää jonoksi.
Teurasmäärät on vähentyneet, nyt voisi töiden vähentymisen vuoksi lomauttaa ainakin johtoportaan pariksi kolmeksi päiväksi kuukaudessa. Siksi järjetöntä tomintaa on nähty viimeaikoina, ilmeisesti ajankuluksi hyväpalkkaiset herrat näitä älyttömyyksiään juonii.
Osuusomistajan tuottajapalutussikakin viipyy yli viikon teurastuksessa. Myös atrian gröhn sanos että elintarvike"putkessa" on päivien viive, joten viikolla voi valmistautua viikonloppuun. Sellaista tuoretuotetta ei ole lihapuolella jota pitäisi muutamassa tunnissa täydentää.
Työnantajapuoli haluaa katkoksia koska kotimaisesta siasta on tulossa kysyntää, paniikin oireet on nähtävissä etln toimissa.
Miksi omistajatuottajia ei informoitu vaikka suunniteltiin useiden päivien sulkua? Viikon katkoksen aiheuttamat ongelmat olis voitu eliminoida etukäteen informoimalla ja teuraspainoja muuttamalla, jollei ruuhkia ja ongelmia olisi haluttu, mutta nyt ilmeisesti haluttiin..
Heti ensimmäisen lakkopäivän alla alkoi mediointi kuukausien ruuhkista ja paineesta, vaikka viimevuosina on teurastettu enemmän ilman ruuhkia ja vieläpä uhottu että kapasitettia on ylituotannon lisäämiseenkin..
Työsulkuporukalta on nyt unohtunut asemansa "ravintoketjussa", johtoa on näemmä palautettava ruotuun taas. Takavuosina jouduttiin puuttumaan kun hankintapääliköt perustelivat hintoja japanin markkinatilanteella. Pitipä sitten käydä sanomassa että keksikääpä uskotavampaa tuubaa, ja nyt on näemmä sama tilane.mistä riidellään
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1113824
Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä413193- 2352847
Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?
En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?392376- 361684
Naiselle mieheltä
Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?241496Salilla oli toissapäivänä söpö tumma
Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen411476- 141361
- 181345
- 221271