Ay-liikkeen suosio laskee

RythmisaDancer

Suomalaisten palkansaajien jäsenyys ammattiliitoissa on vähentynyt tuntuvasti.

Sitoutuminen ammattiliittoihin laski nopeasti edellisen laman jälkeen. Ammattiliittoihin kuuluu enää noin 70 prosenttia palkansaajista, joillakin aloilla ja työpaikoilla järjestäytymisaste on painunut jo alle 50 prosenttiin. Sen sijaan esimerkiksi perinteisessä savupiipputeollisuudessa järjestäytymisaste hipoo edelleen 100 prosenttia.

Samalla kun ammattiliittoihin sitoutuminen laskee, on yleinen työttömyyskassa eli niin sanottu Loimaan kassa kasvattanut jäsenmääränsä jo yli 300 000:een.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/04/1107182

4

433

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimimerkki:

      Tuo jäsenmäärän laskeminen ei itsessään ole huolestuttavaa, kunhan järjestäytymisaste on sen verran korkea, että alan TES:lle saadaan yleissitova status. Jos jäsenmäärän vähenemisen vuoksi yleissitovuus menetetään ollaankin sitten järjestäytymättömien työnantajien kanssa sitten työnantajan mielivallan pihdeissä, koska ei ole enää TES:ä johon nojata ongelmatilanteissa. Ymmärtääkseni jo vuosituhannen vaihteen jälkeen joillakin aloilla oltiin lähenemässä sitä jäsenmäärärajaa, jonka jälkeen alkoi olemaan epäselvää riittääkö jäsenmäärä takaamaan TES:lle yleisistovuus statuksen. Ilmeisesti aloilla on jäsenmäärän kato saatu hillittyä, ja järjestäytymisaste on 50% korkeammalla puolella.

      Jos joltakin alalta poistuu yleissitova TES, niin ainoa asia joka on varmaa, että työntekijäpuoli on menettäjän roolissa. Joka asiassa. On aivan epärealistista todeta, että suomen lait takaisivat edes kohtuullista turvaa alalla työskenteleville, koska tes:ssä on voitu neuvoteltu lain minimiä paremmista ehdoista ja korvauksista. Monella työpaikalla on tes:n minimi ollut samalla maksimi.

      • ..PÖÖH..

        Ehdottaisin pakollista äänestämistä kunta,eduskunta ja presidentin vaaleissa. Miten tämä liittyyy AY juttuun
        sen voisi joku viisas kertoa paremmin. Mutta itse uskon pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon, ja sen peruspilareita on tasa-arvo. Tämä ei toteudu tällä hetkellä millään muotoa, kuvittelemme olevamme tasaarvoisessa valtiossa. Esimerkiksi hyvintoimeen(noin 25%) tulevat elävät pidempään kuin nyt(köyhyysrajalla elävät 45%)perustyöntekijät. Ihmiset kuvittelevat että markkinatalous(USA MALLI)tekee autuaaksi. Eli yhteiskunnallinen aktiivisuus AY liike tai työantaja puolen edustus antaa keskustelu mahdollisuuden yhteiskunnassa työssäolosta palkoista työajoista jne. Joudumme pahasti hakoteille jos toinen vastavoima puuttuu. Tämä näkyy jo nyt kun suuryritykset kiristävät yhteiskuntaa, siirtämällä toimintojaan ulkomaille sekä enerkia politiikassa ydinvoima hakemuksissa(loppaaminen). Olemme joutuneet omanedun tavoittelijoiden liekaan.Anteeksi vaan keskusta ja kokoomus MAFIA. Tulon siirrot rikkaille näivettää yhteiskunta moraalia. Verot prokressiiviseksi, 70luku takaisin ja Kekkonen. Hitsi mikä vuodatus.
        Yrittäjä 3lasta vaimo brutto tulot yht 4000€ (rötösherrat kuriin)


    • 6

      Liittojen jäsenmäärät ovat laskeneet pitkään jatkuneiden helppojen TES neuvoteluiden takia. Kolmikantainen TUPO on tämän aiheuttanut.

      Nyt tilanne on muuttumassa täysin, ja liitot saavat jatkuvasti uusia jäseniä. Ihmiset alkavat taas ymmärtää miten työmarkkinajärjestelmä toimii. Tästä on kiittäminen EK:n (=elinkeinoelämän keskusliitto, elinkeinoelämän yhteisten etujen valvoja). Sehän on nyt päättänyt kokonaisratkaisun, eikä salli alakohtaisia poikkeamia. Tämä on johtanut lakkoihin. Vähälle huomiolle on jäänyt mm se, että Stockmannin tomitusjohtaja erosi tehtävistään EK:ssa vastalauseena sen politiikalle.

      Olen töissä 'uudella' toimialalla, jossa on paljon työntekijöitä, mutta jossa on ollut matala järjestäytymisaste. Uusia jäseniä tulee nyt jatkuvasti, ja liiton kertoman mukaan näistä suurin osa tulee nimenomaan LOIMAAN KASSSASTA.

    • Liittoutumaton

      Monilla aloilla liitot eivät ole kyenneet puolustamaan jäseniään millään tavalla. Esim. Nokia on pyörittänyt omia työntekijöitään miten haluaa. Viimeksi kun he irtisanoivat Salon tehtaalla n. 300 ihmistä, ammattiliitto SAK/Metalli ei järjestänyt edes ulosmarssia, koska se olisi johtanut sopimussakkoihin.

      Työntekijät miettivät, saavatko liitoilta rahalleen vastinetta ja useissa tapauksissa eivät saa. Matalapalkkaiselle ihmiselle esim. 400€ vuodessa on aika paljon, jos saman työttömyysturvan saa Loimaan kassasta 100 eurolla tai muualta vieläkin halvemmalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      333
      2909
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      106
      2194
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1630
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1042
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      934
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      41
      763
    Aihe