Faktatietoja pastasta kaivataan!

macaroni

Paljonko desissä pastaa on kaloreita? Osaan kyllä katsoa raaka-arvot ja tunnen finelit sun muut, lukemat siellä vain vaikuttavat epätodellisen pieniltä. Onko joku kokeillut (tai, jos on nyt viikonloppuna keittämässä pastaa, voisiko kokeilla) paljonko pastan tilavuus kasvaa keitettäessä? En tahdo mitään taulukkolaskelmia vaan ihan varmaa tietoa. Paljonko esim. dl raakaa pastaa on keitettynä? Vaihteleeko pastan tilavuudenmuutos paljonkin pastalaadun mukaan?

Kiitos jo etukäteen! :)

36

5535

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Arys

      Jos pastan määrän punnitsee ennen keittämistä, ei keitetyn painolla ole mitään väliä. Vedessä kun ei ole kaloreita, eikä sillä ole mitään merkitystä kuinka paljon vettä imeytyy pastaan. Joku syö lötkönä, joku al dentenä, mutta kaloreita molemmissa on ihan täsmälleen saman verran, jos kuivana oli saman verran. Eli jos syöt pastaa niin, että se oli desin kuivana, merkkaat desin kuivapainon verran kaloreita. Määrä vaihtelee toki merkin ja tyypin mukaan, mutta kuivapaino on oikeastaan ainoa järkevä tapa merkata kaloreita. Eihän sitä märkäpainoa voi yhtään mitenkään ennustaa luotettavasti, kun se keittoaika jo merkkaa niin paljon.

      • macaroni

        Joo, toi on mulle ihan selvä juttu, mutta en keitä pastaa itse ja mun tarvitsisi nimenomaan saada selville se kuivapaino. En kai ilmaissut itseäni kovin selkeästi - olisi kai pitänyt kysyä niin päin, että paljonko desi valmista pastaa on kuivana?

        Luotettavaa tietoa ei tunnu löytyvän oikein mistään, googletin vaikka millä hakusanoilla ja kaikki vanhemmatkin nettikeskustelut näyttivät käsittelevän samaa asiaa, mistä sinä kerroit. ;o


      • voinauttaa
        macaroni kirjoitti:

        Joo, toi on mulle ihan selvä juttu, mutta en keitä pastaa itse ja mun tarvitsisi nimenomaan saada selville se kuivapaino. En kai ilmaissut itseäni kovin selkeästi - olisi kai pitänyt kysyä niin päin, että paljonko desi valmista pastaa on kuivana?

        Luotettavaa tietoa ei tunnu löytyvän oikein mistään, googletin vaikka millä hakusanoilla ja kaikki vanhemmatkin nettikeskustelut näyttivät käsittelevän samaa asiaa, mistä sinä kerroit. ;o

        Finelissä on sitten varmaankin desi valmista pastaa kaloreina..? Tarkotatko nyt makaronia vaiko spagettia? En jaksa lähtee punnitsee jos on väärät pastat kehissä :D


      • Minä lasken näin
        macaroni kirjoitti:

        Joo, toi on mulle ihan selvä juttu, mutta en keitä pastaa itse ja mun tarvitsisi nimenomaan saada selville se kuivapaino. En kai ilmaissut itseäni kovin selkeästi - olisi kai pitänyt kysyä niin päin, että paljonko desi valmista pastaa on kuivana?

        Luotettavaa tietoa ei tunnu löytyvän oikein mistään, googletin vaikka millä hakusanoilla ja kaikki vanhemmatkin nettikeskustelut näyttivät käsittelevän samaa asiaa, mistä sinä kerroit. ;o

        Pastalaaduissa on sen verran eroja tuon vesipitoisuuden suhteen, että taitaa olla vaikea sanoa jollei tiedä mistä pastasta on kyse.

        Spagetin kanssa lasken aina, että sen tilavuus kaksinkertaistuu keitettäessä. Ehkäpä muunkin pastan kanssa on sama juttu? Punnaa puolidesiä pastaa ja laske kalorit siitä. Aika lähelle pääset ainakin.


      • hahss
        Minä lasken näin kirjoitti:

        Pastalaaduissa on sen verran eroja tuon vesipitoisuuden suhteen, että taitaa olla vaikea sanoa jollei tiedä mistä pastasta on kyse.

        Spagetin kanssa lasken aina, että sen tilavuus kaksinkertaistuu keitettäessä. Ehkäpä muunkin pastan kanssa on sama juttu? Punnaa puolidesiä pastaa ja laske kalorit siitä. Aika lähelle pääset ainakin.

        Mutta kyseessä oli siis paljon painaa 1dl pastaa kuivana? Taikka paljonko kaloreita on 1dl kuivaa pastaa? Alottaja ei pääse ilmeisesti punnitsemaan kuivana pastaa siksi kyselee... :D


      • macaroni
        hahss kirjoitti:

        Mutta kyseessä oli siis paljon painaa 1dl pastaa kuivana? Taikka paljonko kaloreita on 1dl kuivaa pastaa? Alottaja ei pääse ilmeisesti punnitsemaan kuivana pastaa siksi kyselee... :D

        Oho, tähänhän oli tullut paljon kommentteja! :')
        Kaikessa yksinkertaisuudessaan mun tarvitsisi siis saada kalorit selville valmiista, jo keitetystä pastasta. Puntaria ei ole vaan desimitoilla pitäisi selvitä.
        Ja finelissä olen kyllä käynyt, mutta tuntuu jotenkin epärealistiselta että desissä pastaa olisi vain ~70 kaloria, saman verran kuin isossa perunassa! Tähän kaipaisin siis varmennusta.

        Menipäs tämä nyt jotenkin vähän mutkikkaamaksi kuin mitä olikaan.. :D


      • Minä lasken näin
        hahss kirjoitti:

        Mutta kyseessä oli siis paljon painaa 1dl pastaa kuivana? Taikka paljonko kaloreita on 1dl kuivaa pastaa? Alottaja ei pääse ilmeisesti punnitsemaan kuivana pastaa siksi kyselee... :D

        Se riippuu edelleen pastalaadusta. Jos sulla on isoa keirrepastaa, se painaa paljon vähemmän kuin tiiviiksi pakkautuva rakettispagetti. Eihän desiin välttämättä mahdu kuin muutama kierukka, kun taas pätkäspagettia menee tiivis desi.


      • macaroni
        Minä lasken näin kirjoitti:

        Se riippuu edelleen pastalaadusta. Jos sulla on isoa keirrepastaa, se painaa paljon vähemmän kuin tiiviiksi pakkautuva rakettispagetti. Eihän desiin välttämättä mahdu kuin muutama kierukka, kun taas pätkäspagettia menee tiivis desi.

        Totta kai, mutta ajattelin että jos tietäisi edes jonkin pastalaadun tilaavudenmuutoksista, voisi arvioimalla selvitä muistakin. Lienee kuitenkin suht koht vakio, kuinka paljon esimerkiksi yksittäinen makaroni turpoaa keittämisen aikana? Jos tuo pitää paikkansa, kaikki pasta turpoaisi suunnillen saman verran, ja pastalaadusta riippuisi siis, kuinka paljon valmista pastaaa desimittaan mahtuu. Yritän nyt näin vähän itsekin pohtia asiaa, vai olenkohan ihan hakoteillä.. :D

        joku arveli että pasta turpoaisi noin kaksinkertaiseksi, onko tämän tyyppistä tietoa kenelläkään? Tai jos joku sattumalta tietää paljonko jonkin tietyn pastalaadun tilavuus deseissä muuttuu keitettäessä, otan kyllä sellaisetkin tiedot ilolla vastaan.


      • macaroni
        macaroni kirjoitti:

        Totta kai, mutta ajattelin että jos tietäisi edes jonkin pastalaadun tilaavudenmuutoksista, voisi arvioimalla selvitä muistakin. Lienee kuitenkin suht koht vakio, kuinka paljon esimerkiksi yksittäinen makaroni turpoaa keittämisen aikana? Jos tuo pitää paikkansa, kaikki pasta turpoaisi suunnillen saman verran, ja pastalaadusta riippuisi siis, kuinka paljon valmista pastaaa desimittaan mahtuu. Yritän nyt näin vähän itsekin pohtia asiaa, vai olenkohan ihan hakoteillä.. :D

        joku arveli että pasta turpoaisi noin kaksinkertaiseksi, onko tämän tyyppistä tietoa kenelläkään? Tai jos joku sattumalta tietää paljonko jonkin tietyn pastalaadun tilavuus deseissä muuttuu keitettäessä, otan kyllä sellaisetkin tiedot ilolla vastaan.

        oho, se olitkin nimenomaan sinä joka arvelit.. :) No, joka tapauksessa jos joku on testannut asiaa enemmänkin niin kertokaa vain tuloksia.

        Ehkä menen siihen asti sillä kaavalla, että melko tiiviisti mitattu desi valmista pastaa = noin ½ dl kuivaa.


    • Anonyymi

      vanha ketju mut jos ketään muuta mietityttää, niin desi perus makaronia on 50g eli 172 kcal

      • Anonyymi

        anteeksi siis, hups, desi gluteenitonta Pasta Doro merkkistä maissimakaronia on 50g 173kcal. Unohdin että punnitsin vaan sen makaronin kun tein laatikot.


    • Anonyymi

      Kun aloitin painon pudotuksen sain ravintoterapeutilta sellaisen ohjeen, että desi pastaa on sopiva annoskoko (pasta tietysti täysjyväpastaa). Tämä ohje oli painon pudotuksen ajan 1400 kilokalorin verran päivittäin syövälle naiselle.

      • Anonyymi

        Miksi syödä pastaa jossa ei ole kauheesti vitamiinejä vai onko?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi syödä pastaa jossa ei ole kauheesti vitamiinejä vai onko?

        Täysjyväpastastassa on mm. kuitua ja proteiinia. Täysjyväpastaa suositellaan syötäväksi toisin kuin vehnäpastaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Täysjyväpastastassa on mm. kuitua ja proteiinia. Täysjyväpastaa suositellaan syötäväksi toisin kuin vehnäpastaa.

        Ja B-ryhmän vitamiineja. Laihduttajankin kannattaa syödä monipuolisesti, vältettäviä ruoka-aineita ovat lisätty sokeri ja kova rasva. Pehmeässäkin rasvassa on paljon energiaa joten sitäkään ei kovin paljoa.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Ja B-ryhmän vitamiineja. Laihduttajankin kannattaa syödä monipuolisesti, vältettäviä ruoka-aineita ovat lisätty sokeri ja kova rasva. Pehmeässäkin rasvassa on paljon energiaa joten sitäkään ei kovin paljoa.

        eli kun itse saan rasvan 30 g manteleista niin sekin on hitto väärin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        eli kun itse saan rasvan 30 g manteleista niin sekin on hitto väärin.

        Ei, manteleiden rasva on pehmeää. Rypsiöljyssä on kylläkin parempi rasvahappokoostumus. 30 g manteleita ei ole liikaakaan.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Ei, manteleiden rasva on pehmeää. Rypsiöljyssä on kylläkin parempi rasvahappokoostumus. 30 g manteleita ei ole liikaakaan.

        emmä ala rypsiöljyä nauttimaan.Onko siinä öljyssä vitamiinejä ja paljon sitä pitään nauttia?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        emmä ala rypsiöljyä nauttimaan.Onko siinä öljyssä vitamiinejä ja paljon sitä pitään nauttia?

        Tarvitset alfalinoleenihappoa, jota olisi rypsiöljyssä ja saksanpähkinässä ihan mukavasti.

        https://www.suomenkasvioljyt.fi/rasvahapot/


      • Anonyymi kirjoitti:

        emmä ala rypsiöljyä nauttimaan.Onko siinä öljyssä vitamiinejä ja paljon sitä pitään nauttia?

        Rypsiöljyssä on E-vitamiinia ja välttämättömiä rasvahappoja. 20 g päivässä riittää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tarvitset alfalinoleenihappoa, jota olisi rypsiöljyssä ja saksanpähkinässä ihan mukavasti.

        https://www.suomenkasvioljyt.fi/rasvahapot/

        Mantelista puuttuu kokonaan alfalinoleenihappo, jota kutsutaan myös n-3-rasvahapoksi tai omega-3:ksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mantelista puuttuu kokonaan alfalinoleenihappo, jota kutsutaan myös n-3-rasvahapoksi tai omega-3:ksi.

        eli kalasta eli mun tapauksessa lohesta ei saa omega kolmosta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        eli kalasta eli mun tapauksessa lohesta ei saa omega kolmosta?

        Saa omega-kolmosta, ja lohessa on myös välttämätöntä alfalinoleenihappoa, mutta vain 0,27 %.

        Tietääkseni lohen omega-kolmonen ei pysty muuttumaan alfalinoleenihapoksi, mutta alfalinoleenihappo kykenee muuttumaan EPA- tai DHA-kalarasvaksi, mikäli sitä saadaan runsaasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saa omega-kolmosta, ja lohessa on myös välttämätöntä alfalinoleenihappoa, mutta vain 0,27 %.

        Tietääkseni lohen omega-kolmonen ei pysty muuttumaan alfalinoleenihapoksi, mutta alfalinoleenihappo kykenee muuttumaan EPA- tai DHA-kalarasvaksi, mikäli sitä saadaan runsaasti.

        Mitä mulle tapahtuu kun mä syön vääränlaista rasvaa? Ainakaan labrakokeissa ei näkynyt mitään siitä etten saa oikeanlaista rasvaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä mulle tapahtuu kun mä syön vääränlaista rasvaa? Ainakaan labrakokeissa ei näkynyt mitään siitä etten saa oikeanlaista rasvaa.

        Tuskin ihan perusverenkokeissa näkyykään mitään. Alfalinoleenihappo on välttämätöntä, samoin kuin linoleenihappo, enkä usko että ravitsemustieteiljät ja lääkärit valehtelevat


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Rypsiöljyssä on E-vitamiinia ja välttämättömiä rasvahappoja. 20 g päivässä riittää.

        »WHO on arvioinut linolihapon ja alfalinoleenihapon vähimmäistarpeeksi 2,5 % ja 0,5 % energiasta. Monityydyttymättömien n-6 rasvahappojen hyväksyttäväksi päivittäiseksi saantiväliksi on WHO puolestaan esittänyt 2,5–9 % energiasta ja n-3-monityydyttymättömille 0,5–2,0 % energiasta.» Lähde: Ravitsemustiede (2021)

        Eli jos energiataso on 2000 kcal, niin n-6-rasvahappoja tulisi saada 5,6–20 g ja n-3-rasvahappoja 1,1–4,4 g.

        20 g:ssa rypsiöljyä olisi 4,4 g n-6-rasvahappoja ja 2,2 g n-3-rasvahappoja. Rypsiöljyn n-kuutoset ovat lähes kokonaan linolihappoa ja n-kolmoset alfalinoleenihappoa.

        hvp:n ehdottama 20 g antaa liian vähän linolihappoa. Se toki riippuu muusta ruokavaliosta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        »WHO on arvioinut linolihapon ja alfalinoleenihapon vähimmäistarpeeksi 2,5 % ja 0,5 % energiasta. Monityydyttymättömien n-6 rasvahappojen hyväksyttäväksi päivittäiseksi saantiväliksi on WHO puolestaan esittänyt 2,5–9 % energiasta ja n-3-monityydyttymättömille 0,5–2,0 % energiasta.» Lähde: Ravitsemustiede (2021)

        Eli jos energiataso on 2000 kcal, niin n-6-rasvahappoja tulisi saada 5,6–20 g ja n-3-rasvahappoja 1,1–4,4 g.

        20 g:ssa rypsiöljyä olisi 4,4 g n-6-rasvahappoja ja 2,2 g n-3-rasvahappoja. Rypsiöljyn n-kuutoset ovat lähes kokonaan linolihappoa ja n-kolmoset alfalinoleenihappoa.

        hvp:n ehdottama 20 g antaa liian vähän linolihappoa. Se toki riippuu muusta ruokavaliosta.

        Koska ne vähäisen saannin haitat alkaa näkyä kun en oli vuosiin käyttänyt rypsiöljyä missään?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Koska ne vähäisen saannin haitat alkaa näkyä kun en oli vuosiin käyttänyt rypsiöljyä missään?

        Et välttämättä itse huomaa mitään, vaan sen huomaavat toiset.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et välttämättä itse huomaa mitään, vaan sen huomaavat toiset.

        Voitko kenteis kertoa mistä muut huomaavat sen etten käytä rypsiöljyä?


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En tyrkytä sinulle nimenomaan rypsiöljyä.

        Täällä yksi artikkeli rasvahappojen puutteellisuuksista https://www.terve.fi/artikkelit/omega-3-rasvahappojen-tarve-ja-puutoksen-seuraukset

        Mä olen ollut likinäköinen 36 vuotta mutta en tarvitse esim kauppakäynneillä silmälaseja joten näköni ei ole voinut huonontua.Myöskään kävelykyvyssä ei ole ollut muutoksia .Kävin kesällä lähes päivittäin lenkillä.Myöskään raajojen tunnottomuutta ei ole,Joten osaatko kertoa milloin nämä ongelmat alkavat.En ole käyttänyt öljyä ainakaan viiteen vuoteen.Voi olla pidempikin aika.Joten milloin ongelmat alkavat.Onko tietoa kuinka kauan pitää olla käyttämättä omega 3 jotta ongelmat ilmaantuvat.Huomenna aion myös mennä kävelylle.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mä olen ollut likinäköinen 36 vuotta mutta en tarvitse esim kauppakäynneillä silmälaseja joten näköni ei ole voinut huonontua.Myöskään kävelykyvyssä ei ole ollut muutoksia .Kävin kesällä lähes päivittäin lenkillä.Myöskään raajojen tunnottomuutta ei ole,Joten osaatko kertoa milloin nämä ongelmat alkavat.En ole käyttänyt öljyä ainakaan viiteen vuoteen.Voi olla pidempikin aika.Joten milloin ongelmat alkavat.Onko tietoa kuinka kauan pitää olla käyttämättä omega 3 jotta ongelmat ilmaantuvat.Huomenna aion myös mennä kävelylle.

        Suomessa on aika mahdotonta välttää rypsiöljyä. Vaatii sen että tekee itse kaiken ruuan ja tarkistaa kaikki elintarvikkeet jotta niissä ei ole rypsiöljyä.

        Vaivojen kehittymiseen menee pitkä aika, ehkä jopa vuosikymmeniä.

        Ennen suomalaisten suurin alfalinoleenihappon lähde oli sianliha ja silläkin määrällä selvittiin ainakin 50 vuotta. Määrä ei liennyt ollut kovinkaan optimaalinen, murto-osa suosituksesta.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Suomessa on aika mahdotonta välttää rypsiöljyä. Vaatii sen että tekee itse kaiken ruuan ja tarkistaa kaikki elintarvikkeet jotta niissä ei ole rypsiöljyä.

        Vaivojen kehittymiseen menee pitkä aika, ehkä jopa vuosikymmeniä.

        Ennen suomalaisten suurin alfalinoleenihappon lähde oli sianliha ja silläkin määrällä selvittiin ainakin 50 vuotta. Määrä ei liennyt ollut kovinkaan optimaalinen, murto-osa suosituksesta.

        No mulla ei ole kotona rypsiöljyä ollut niin kauan kun olen asunut tässä eli reilut 6 vuotta.Syön kyllä einesruokia.Kelpaako niissä käytetty öljy omega3 lähteeksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No mulla ei ole kotona rypsiöljyä ollut niin kauan kun olen asunut tässä eli reilut 6 vuotta.Syön kyllä einesruokia.Kelpaako niissä käytetty öljy omega3 lähteeksi?

        Totta kai. Eri asia onko niissä öljyä riittävästi.

        Saksanpähkinät olisivat yksi hyvä vaihtoehto. Kolme ruokalusikallista eli 18 g antaisi sinulle päivän omegat plus kalaa silloin tällöin. Pähkinöissä ja siemenissä on kyllä raskasmetallejakin, joten on syytä pitäytyä kohtuudessa niiden kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta kai. Eri asia onko niissä öljyä riittävästi.

        Saksanpähkinät olisivat yksi hyvä vaihtoehto. Kolme ruokalusikallista eli 18 g antaisi sinulle päivän omegat plus kalaa silloin tällöin. Pähkinöissä ja siemenissä on kyllä raskasmetallejakin, joten on syytä pitäytyä kohtuudessa niiden kanssa.

        No kuhan mä saan tämän dietin loppuun niin mä ostan sitä rypsiölyä ruuanlaittoon.Kun tähänkin asti pärjännyt ilman puutosoireita niin kyllä seuraava puoli vuotta menee ilman että huomenna pitäis mennä ostaa rypsiöljyä.Kun en sitä sellasenaan ala nauttii.

        Kaikki on kohta kielettyä.No mä syön sen 30 g manteleita joka päivä.

        Jos mulla menee kävelykyky yön aikana niin sitten raahaudun huomenna ostaa sitä öljyä. Mutta tänään kaksi tuntia kaupungilla meni ihan helposti.


    • Anonyymi

      Vehnän syöminen ei ole hyvä asia. Syö mieluummin kasviksia enemmän.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1605
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1086
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1062
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1029
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      950
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      837
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      731
    Aihe