Irtisanominen ja lomarahat??

Tiina_*_

Olen kauheassa paikassa töissä ja haluaisin irtisanoa itseni tämän kuun lopussa. Minulla lukee työsopimuksessa kuukauden irtisanomisaika, jona aikana en haluaisi työskennellä kyseisessä firmassa. Tämän kesän lomarahat lomat ovat melkeen jo kertyneet. Jos en noudata tuota 1kk irtisanomista olemalla töissä, niin onko firmalla oikeus viedä minulta lomarahat sekä mahdollisesti periä jotain muutakin? Kesälomiakaan ei saa ilmeisesti vielä pitää kertyneitä kun ei ole se kuukausi. Onko jotain porsaanreikää olemassa millä pääsisin pois firmasta menettämättä kauheasti rahaa? Sairasloma tietenkin, mutta se on jo aika alhaista.

Minulla on kuukausipalkka. Saan lomarahan lomalle lähtiessäni sekä loma-ajalta kuukausipalkan aivan normaalisti. Loma kestää normaalit 4vkoa. Jos taas kärsisin tuon kuukauden töissä, saisin nuo lomarahat sekä helmikuun palkan, mutta saisinko vielä jotain muuta korvausta kertyneistä lomapäivistä kun tosiaan se kuukausiliksa pyörii loman aikana, eli loman ajan palkka pitäisi maksaa vielä erikseen vai?

Toivottavasti ymmärrätte mitä tarkoitan. Kiitos vastanneille!

10

5339

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 27

   Lomaraha on vuosiloman aikaan työehtosopimuksen perusteella maksettava ylimääräinen palkka. Usein sitä sanotaan lomaltapaluurahaksi ja tasoltaan se on puolet loma-ajan palkasta. Sitä tuskin saat. Sen nimittäin edellyttää että teillä noudatetaan työehtosopimusta, joka määrää sen maksettavaksi. Niissä maksamisen edellytyksenä on yleensä että loma on pidetty tai että lomavuosi on alkanut. Lomavuosihan ei ehdi vielä vaihtua. En siis usko, että saisit lomarahaa mitenkään muuten, kuin jäämäällä töihin syksyyn asti.

   Lomakorvaus on maksu työsuhteen aikana pitämättä jääneistä lomista. Mitä pidempään olet töissä, sitä enemmän lomaa ehtii kertyä ja siten lomakorvausta. Työttömyyskassa jyvittää lomakorvauksen siten, että se siirtää päivärahan maksua vastaavasti. Eli itse irtisanoutuessa et saa päivärahaa 3 kuukauden karenssin lisäksi neljään viikkoon. Eli lähes neljään kuukauteen.

   Minusta sinulla on nämä vaihtoehdot:
   1. Sovit työnantajan kanssa, että työsopimus lakkaa kuun lopussa välittömästi. Sekä työ- että palkanmaksuvelvoite loppuu heti. Puratte työsopimuksen siis yhteisellä päätöksellä ilman irtisanomisaikaa. Saat lomakorvauksen pitämättömistä lomista. Mikään ei estä tuollaista sopimusta tekemästä, jos siihen ei sisälly painostusta laittomuuksilla uhkailua.
   2. Sanot itsesi irti ja sovit että jäät pitämää lomia mahdollisimman pian. Et saa siis lomakorvausta, mutta lähes koko irtisanomisajan olet lomalla.
   3. Pysyt töissä irtisanomisajan saat siltä ajalta normaalin palkan sekä lopputilissä lomakorvauksen pitämättömistä lomista. Jos et ilmaannu töihin, niin työsopimus purkaantuu ja palkanmaksu päättyy. Ainakin teoriassa voit joutua sopimusrikkomuksen perusteella korvausvelvolliseksi.
   4. Työpaikan kauheudet voivat oikeuttaa joissain harvinaisissa tilanteissa sinua pitämään työsopimusta purkautuneena työnantajasta johtuvasta syystä -> irtisanomisajan palkka ja lomakorvaukset maksetaan eikä tule karenssia työttömyyskassaan. Irtisanomisaikana ei ole työvelvoitetta, koska sopimus on jo rikkomuksen perusteella purkautunut. Sopimuksen rikkominen ei kuitenkaan vapauta työnantajaa maksamasta irtisanomisaikaa vastaavaa palkkaa ja lomakorvauksia. Jos tuolle tielle lähtee, niin asia kannattaa hoitaa liiton lakimiesten kanssa.

   Sellaista sopimusta tuskin saat, että irtisanomisaikana ei ole työvelvoitetta ja lomat maksetaan lomakorvauksena.

  • Jore vaan

   Lopetettaisko jo tää palstoilla vittuilu?
   Palstat näyttää ihan kuin olisi joku möyhinyt jotain isoa muutrahaispesää joka on nyt ihan paskana ja muurahaiset juoksentelevat ympäriinsä hädissään. Pätee myös suomi24,ään.

  • Seppo Aaltio

   Ei helevetti mit ä tekstiä... Eikö vittuilua todellakaan saa millään loppumaan?!?

  • ~ci~

   Olet siis ollut yli 5 vuotta tuossa työpaikassa, koska sulla on kuukauden irtisanomisaika? Vai oletko lukenut sopimusta väärin - työnantajalla on varmaankin kuukauden irtisanomisaika mutta jos olet itse ollut alle 5 vuotta talossa, sinun puoleltasi irtisanomisaika on 2 viikkoa. Suomessahan työntekijä on aina paremmassa asemassa kuin työnantaja kuten tästäkin nähdään.

   Kaikki lomapäivät, jotka olet ansainnut työsuhteessa ajalla 1.4.2011-31.3.2012 sinulla on oikeus pitää lomana lomakauden aikana. Lomakausi on alkanut 2.5. ja päättyy 30.9. Työnantaja määrää loman ajankohdan, joten loma voi jäädä pitämättä jos irtisanoudut ja olet irtisanomisajan (jonka oletan sinulla olevan 2 viikkoa) töissä.

   Jos taas pidät lomasi ja työsuhteesi päättyy kun lomasi päättyy, eli et palaa lomalta töihin, ei työnantajan tarvitse maksaa lomarahaa lomasi ajalta. Lomapalkan tietysti saat. Lisäksi maksetaan lomakorvaus siltä osin, kun et ole lomaasi pitänyt, mikä tarkoittaa niitä lomapäiviä, jotka ovat sinulle kertyneet 1.4.2012 lukien. Toki niidenkin osalta voi sopia - jos se työnantajalle käy - että nekin lomat pidetään nyt etukäteen - mutta sitten taas pitää maksaa lomapalkka, joka on samansuuruinen kuin lomakorvaus olisi. Näin hienosti on järjestelmä rakennettu, että työntekijä saisi aina samat rahat vaikka ei huvittaisikaan töissä enää olla.

   • PERSEREIKÄÄ

    Turpa kiinni!


   • Heh.heh
    PERSEREIKÄÄ kirjoitti:

    Turpa kiinni!

    pidä itse turpasi kiinni sinä 'perse reikä' on sulla oikeakin nimi kuten kaikilla ihmisillä VAI PERSE REIKÄ HAH HAH


  • Anonyymi

   Lomaraha sopimuksen mukaan maksetaan lomalta paluun jälkeen. Jos ei tule töihin ei myöskään lomarahaa kukku maksaa, vaikka lomaltapaluun raha on muutettu lomarakaksi.'
   Lakimääräiset kesälomakorvaukset:

   Työsuhteen pituus Irtisanomisaika
   1–4 vuotta 1 kk
   4–8 vuotta 2 kk
   8–12 vuotta 4 kk
   yli 12 vuotta 6 kk

   • Anonyymi

    Pitää huomata, että irtisanomisaika riippuu kumpi osapuoli on irtisanomassa työsopimusta.

    Edellä mainitut ajat ovat työnantajan irtisanoessa, työntekijän irtisanoutuessa ajat ovat lyhyemmät. Jos työsuhde on kestänyt alle 5 vuotta irtisanoutumisaika on 14 päivää yli 5 vuoden työsuhteen jälkeen 1 kuukausi.


  • Anonyymi

   lähet vaan suksimaan ja sanot että täpit tilille

   ei se sen kummallisempaa ole

  • Anonyymi

   Pitäkää tunkkinne ja soon moro!

  Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Valkeakosken murhaaja

   Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
   Maailman menoa
   187
   12054
  2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

   Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
   Valkeakoski
   176
   2559
  3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

   Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
   Sinkut
   255
   1570
  4. Sille yhelle vaa

   Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
   Ikävä
   71
   1130
  5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

   Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
   Ikävä
   53
   950
  6. Hiljaista on

   Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
   Ikävä
   61
   882
  7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

   ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
   Ikävä
   41
   784
  8. Olen ylpeä sinusta

   nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
   Tunteet
   29
   749
  9. Onhan sulla

   Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
   Ikävä
   52
   739
  10. Kysymys iltaan

   Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
   Ikävä
   42
   699
  Aihe