Irtisanominen ja lomarahat??

Tiina_*_

Olen kauheassa paikassa töissä ja haluaisin irtisanoa itseni tämän kuun lopussa. Minulla lukee työsopimuksessa kuukauden irtisanomisaika, jona aikana en haluaisi työskennellä kyseisessä firmassa. Tämän kesän lomarahat lomat ovat melkeen jo kertyneet. Jos en noudata tuota 1kk irtisanomista olemalla töissä, niin onko firmalla oikeus viedä minulta lomarahat sekä mahdollisesti periä jotain muutakin? Kesälomiakaan ei saa ilmeisesti vielä pitää kertyneitä kun ei ole se kuukausi. Onko jotain porsaanreikää olemassa millä pääsisin pois firmasta menettämättä kauheasti rahaa? Sairasloma tietenkin, mutta se on jo aika alhaista.

Minulla on kuukausipalkka. Saan lomarahan lomalle lähtiessäni sekä loma-ajalta kuukausipalkan aivan normaalisti. Loma kestää normaalit 4vkoa. Jos taas kärsisin tuon kuukauden töissä, saisin nuo lomarahat sekä helmikuun palkan, mutta saisinko vielä jotain muuta korvausta kertyneistä lomapäivistä kun tosiaan se kuukausiliksa pyörii loman aikana, eli loman ajan palkka pitäisi maksaa vielä erikseen vai?

Toivottavasti ymmärrätte mitä tarkoitan. Kiitos vastanneille!

10

5394

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 27

      Lomaraha on vuosiloman aikaan työehtosopimuksen perusteella maksettava ylimääräinen palkka. Usein sitä sanotaan lomaltapaluurahaksi ja tasoltaan se on puolet loma-ajan palkasta. Sitä tuskin saat. Sen nimittäin edellyttää että teillä noudatetaan työehtosopimusta, joka määrää sen maksettavaksi. Niissä maksamisen edellytyksenä on yleensä että loma on pidetty tai että lomavuosi on alkanut. Lomavuosihan ei ehdi vielä vaihtua. En siis usko, että saisit lomarahaa mitenkään muuten, kuin jäämäällä töihin syksyyn asti.

      Lomakorvaus on maksu työsuhteen aikana pitämättä jääneistä lomista. Mitä pidempään olet töissä, sitä enemmän lomaa ehtii kertyä ja siten lomakorvausta. Työttömyyskassa jyvittää lomakorvauksen siten, että se siirtää päivärahan maksua vastaavasti. Eli itse irtisanoutuessa et saa päivärahaa 3 kuukauden karenssin lisäksi neljään viikkoon. Eli lähes neljään kuukauteen.

      Minusta sinulla on nämä vaihtoehdot:
      1. Sovit työnantajan kanssa, että työsopimus lakkaa kuun lopussa välittömästi. Sekä työ- että palkanmaksuvelvoite loppuu heti. Puratte työsopimuksen siis yhteisellä päätöksellä ilman irtisanomisaikaa. Saat lomakorvauksen pitämättömistä lomista. Mikään ei estä tuollaista sopimusta tekemästä, jos siihen ei sisälly painostusta laittomuuksilla uhkailua.
      2. Sanot itsesi irti ja sovit että jäät pitämää lomia mahdollisimman pian. Et saa siis lomakorvausta, mutta lähes koko irtisanomisajan olet lomalla.
      3. Pysyt töissä irtisanomisajan saat siltä ajalta normaalin palkan sekä lopputilissä lomakorvauksen pitämättömistä lomista. Jos et ilmaannu töihin, niin työsopimus purkaantuu ja palkanmaksu päättyy. Ainakin teoriassa voit joutua sopimusrikkomuksen perusteella korvausvelvolliseksi.
      4. Työpaikan kauheudet voivat oikeuttaa joissain harvinaisissa tilanteissa sinua pitämään työsopimusta purkautuneena työnantajasta johtuvasta syystä -> irtisanomisajan palkka ja lomakorvaukset maksetaan eikä tule karenssia työttömyyskassaan. Irtisanomisaikana ei ole työvelvoitetta, koska sopimus on jo rikkomuksen perusteella purkautunut. Sopimuksen rikkominen ei kuitenkaan vapauta työnantajaa maksamasta irtisanomisaikaa vastaavaa palkkaa ja lomakorvauksia. Jos tuolle tielle lähtee, niin asia kannattaa hoitaa liiton lakimiesten kanssa.

      Sellaista sopimusta tuskin saat, että irtisanomisaikana ei ole työvelvoitetta ja lomat maksetaan lomakorvauksena.

    • Jore vaan

      Lopetettaisko jo tää palstoilla vittuilu?
      Palstat näyttää ihan kuin olisi joku möyhinyt jotain isoa muutrahaispesää joka on nyt ihan paskana ja muurahaiset juoksentelevat ympäriinsä hädissään. Pätee myös suomi24,ään.

    • Seppo Aaltio

      Ei helevetti mit ä tekstiä... Eikö vittuilua todellakaan saa millään loppumaan?!?

    • ~ci~

      Olet siis ollut yli 5 vuotta tuossa työpaikassa, koska sulla on kuukauden irtisanomisaika? Vai oletko lukenut sopimusta väärin - työnantajalla on varmaankin kuukauden irtisanomisaika mutta jos olet itse ollut alle 5 vuotta talossa, sinun puoleltasi irtisanomisaika on 2 viikkoa. Suomessahan työntekijä on aina paremmassa asemassa kuin työnantaja kuten tästäkin nähdään.

      Kaikki lomapäivät, jotka olet ansainnut työsuhteessa ajalla 1.4.2011-31.3.2012 sinulla on oikeus pitää lomana lomakauden aikana. Lomakausi on alkanut 2.5. ja päättyy 30.9. Työnantaja määrää loman ajankohdan, joten loma voi jäädä pitämättä jos irtisanoudut ja olet irtisanomisajan (jonka oletan sinulla olevan 2 viikkoa) töissä.

      Jos taas pidät lomasi ja työsuhteesi päättyy kun lomasi päättyy, eli et palaa lomalta töihin, ei työnantajan tarvitse maksaa lomarahaa lomasi ajalta. Lomapalkan tietysti saat. Lisäksi maksetaan lomakorvaus siltä osin, kun et ole lomaasi pitänyt, mikä tarkoittaa niitä lomapäiviä, jotka ovat sinulle kertyneet 1.4.2012 lukien. Toki niidenkin osalta voi sopia - jos se työnantajalle käy - että nekin lomat pidetään nyt etukäteen - mutta sitten taas pitää maksaa lomapalkka, joka on samansuuruinen kuin lomakorvaus olisi. Näin hienosti on järjestelmä rakennettu, että työntekijä saisi aina samat rahat vaikka ei huvittaisikaan töissä enää olla.

      • PERSEREIKÄÄ

        Turpa kiinni!


      • Heh.heh
        PERSEREIKÄÄ kirjoitti:

        Turpa kiinni!

        pidä itse turpasi kiinni sinä 'perse reikä' on sulla oikeakin nimi kuten kaikilla ihmisillä VAI PERSE REIKÄ HAH HAH


    • Anonyymi

      Lomaraha sopimuksen mukaan maksetaan lomalta paluun jälkeen. Jos ei tule töihin ei myöskään lomarahaa kukku maksaa, vaikka lomaltapaluun raha on muutettu lomarakaksi.'
      Lakimääräiset kesälomakorvaukset:

      Työsuhteen pituus Irtisanomisaika
      1–4 vuotta 1 kk
      4–8 vuotta 2 kk
      8–12 vuotta 4 kk
      yli 12 vuotta 6 kk

      • Anonyymi

        Pitää huomata, että irtisanomisaika riippuu kumpi osapuoli on irtisanomassa työsopimusta.

        Edellä mainitut ajat ovat työnantajan irtisanoessa, työntekijän irtisanoutuessa ajat ovat lyhyemmät. Jos työsuhde on kestänyt alle 5 vuotta irtisanoutumisaika on 14 päivää yli 5 vuoden työsuhteen jälkeen 1 kuukausi.


    • Anonyymi

      lähet vaan suksimaan ja sanot että täpit tilille

      ei se sen kummallisempaa ole

    • Anonyymi

      Pitäkää tunkkinne ja soon moro!

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      231
      16695
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      22
      2108
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      110
      1940
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      189
      1709
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      119
      1443
    6. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1092
    7. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      216
      962
    8. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      119
      847
    9. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      61
      738
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      211
      728
    Aihe