lauluäänen muodostaminen

perusasiat hukassa

Hei olen seiskan laulaja ja haluaisin parantaa lauluääntäni. Ihmetyttää vain missä kohtaa lauluääni muodostuu kurkku, suu, huulet, leuan asento jne) ja miten muodostetaan korkeammat ja matalammat äänet. Olen ennen kuvitellut laulun muodostettavan kurkulla mutta ilmeisesti näin ei ole. Ennen en olelauleskellut juuri yhtään. Koettaessani laulaa varsinkin korkeita säveliä kurkku kipeytyy nopeasti.
Huomaan olevan vaikeampaa siirtyä ääniasteikossa nopeasti ylöspäin, ääni heittelee ihan hallitsemattomat voltit niinkuin halvaantunut raaja :C. kiitos vastauksista etukäteen.

2

550

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kirjekurssi ei auta

      Käy muutamalla yksityistunnilla hyvällä opettajalla - saat jo samantien hyviä täsmävinkkejä omaan harjoitteluusi.

    • badabim

      Hei arvon seiskan laulaja. Internetin kautta on oikeastaan aika mahdotonta aloittaa laulaminen, sun pitäisi mennä laulutunneille. Sen sijaan voin antaa sulle peruskäsitteitä ja niitä googlettamalla voit sitten mennä ottamaan lisää asioista selvää esim youtubeen jossa on jonkinlaista tietoa ja harjoituksia laulamisesta niin et ole niin ulapalla.

      Lauluääni muodostuu siellä kurkussa, nimittäin kurkunpäässä sijaitsevissa äänihuulissa. Kurkkuisa se ääni ei kuitenkaan ainakaan mun mielestä saa olla, vaan rento. Lyhyesti siinä käy näin että: sisäänhengityksen jälkeen kun alkaa laulamaan niin ilma kohtaa äänihuulet. Ne alkaa värähdellä ja tuottaa äänimolekyyleja, jotka jatkavat matkaansa eteenpäin kohti päätä pään onkaloita, luita ja rustoja. Jotta haluat saada haluamasi soundin aikaiseksi niin se onnistuu muuttamalla suun ja kitalaen asentoja ja muutenkin aktivoimalla kasvojasi. Klassisessa laulussa suositaan korkean kitalaen asentoa, jolloin äänellä on enemmän tilaa soida ja tuloksena on pyöreän resonoiva ääni. Kevyessä laulussa taas tykätään pienetää näitä tiloja, jotta saadaan aikaan nasaalia ääntä, suoraa ääntä jne. jne.

      Jos sulla kurkku kipeytyy laulaessa niin silloin sulla on tuki todennäköisesti hakusessa. Pitäisi olla aktiivinen alaruumiissa ja oikealla tavalla rento yläruumiissa. Hengitystukeen pitäisi kiinnittää huomiota, jotta kurkku pysyisi rentona. Oikean hengityksen löytämiseen on olemassa erilaisia harjoituksia.
      Aloittelijoilla hengitys on aika pinnallista kun se pitäisi olla syvähengitystä ja tuntua tosi alhaalla. Kirjoitin tänne jotain hengitysharjoituksista, voisit lukea sen huviksesi: http://keskustelu.suomi24.fi/node/9937991
      Ylöspäin mentäessä jos sulla taas on ongelmia, niin ota myös selvää mitä tarkoittaa pää-rekisteri/pää-ääni/head-voice. Ota samalla selvää mitä tarkoittaa rina-ääni/rintarekisteri/chest voice. Youtubesta löytyy näillä avainsanoilla semisti kamalia opetusvideoita, mutta voithan sä sinne kursiositeetin takia mennä. Sun pitäis saada aktivoitua rinta-ääni ja pää-ääni ja sitten saada ne sulatettua yhteen yhdeksi instrumentiksi.

      Siinä oli nyt jotain.

      Suosittelisin laulutuntien lisäksi sulle myös kuoroa. Olet niin alussa laulamisen suhteen, että oikeastaan ihan kaikenlainen äänen kanssa oleminen ja leikkiminen edistää. Kuorossa saat sitä ääntä päästellä ja opit sävelpuhtautta ja muutenkin pääsee tekemiseen musiikin kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      364
      3295
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      118
      2406
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      123
      1715
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      75
      1226
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1107
    6. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      45
      1046
    7. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      155
      1040
    8. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      1033
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      883
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      42
      826
    Aihe