Koira-ajokortti

TaikisN

41

257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muuttolintunen

      Nimenomaan suurten koirien käsittelyn opetteleminen saatava pakolliseksi, on noita tapaturmia sattunut liikaa , joissa iso koira käynyt ihmisen päälle.
      Pelottaa joskus lenkillä kulkiessa kun vastaan tulee julmetun iso koira lapsen taluttamana. Sellainen kun lähtee , niin siinä ei kovin kevyt kuljettaja pysty mitään tekemään.

      • Tulee muuten vaihdettua toiselle puolen tietä jos tarpeeksi ajoissa huomaan vastaan tulevaksi ison koiran kanssa kulkevan. Vaikka koinka olisi omistajansa mukaan hyväluontoinen elukka joka "vain haluaa vähän nuuhkia", en mielelläni halua olla nuuhkittavana.


    • Aika hyvä idea, kieltämättä. :)

      • Niin minustakin. Mennenee kuitenkin hyvä tovi ennenkuin ideasta voisi tulla lainvoimainen koska tuossa tapauksessahan koiranpidosta tulisi luvanvaraista.


    • Suurin osa koiraihmisistä osaa kyllä hoitaa ja hallita lemmikkinsä mutta aina on joukossa joitakin joille sopisi paremmin joku muu lemmikkieläin.

      • Niinhän se tietysti on. Mahtaisiko sitten
        pakollinen koirankäsittelykurssi karsia haaveet koirasta lemmikkinä jos huomaisi ettei juuri koiran hallitseminen ja hoitaminen oikein luonnistu.
        Monethan ottavat koiran lemmikiksi lapsilleen (kuin myös kissan) vain senvuoksi kun lapsi sitä niin kovasti toivoo. Liekö useimmilla edes käsitystä mihin kaikkeen lemmikkieläin sitoo.


    • no hau
      • kumpiko noista sitten olikaan se syyllinen?


    • Tuollainen kortti pitäis tulla pakolliseksi kaikille yli 20cm säkäkorkeuden koirien omistajille. Kuten tuossa "huuhkaja" jo kertoikin, niin kyllä suurin osa koiranomistajista tuntee ja tietää koiransa tavat ja osaavat myös hallita lemmikkinsä erikoisissakin tilanteissa. Nämä pääsisivät "ajokoulun" läpi varmaan suoraan "inssiajoon" menemälläkin, mutta vasta-alkajat saisivat sitten ottaa "ajotunteja" riittävästi kokeesta selvitäkseen.
      Suosittelisin myös pakollista "kissakorttia" ajettavaksi kaikille pienen kissumirrin omistajille. Kissan liikkuminen on hyvin rajoitettu useammasikin laissa, mutta harva noita pykäliä noudattaa. Varsinkin täällä pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla noi yötäpäivää vapaana olevat saalistavat "puolivillit" kotien lemmikit ovat melkoinen riesa tuolla luonnossa, varsinkin lintujen pesimis-, ja joidenkin nisäkkäiden poikasaikaan. Olen useamman kerran nähnyt ison kollikissan rahaavan liki aikuista jänistä mukanaan. Saa siinä sitten kisulin omista kehua kuinka hyvä rotanpyytäjä heidän miukumauku on :))

      • Ainakin täällä maaseudulla kissat huitelevat ihan vapaana, lähtevät aamuisin kotoaan omille teilleen ja palailevat illansuussa. Kyllähän siinä välillä jotain on syötäväkin ja tuskinpa kissa niin osaa valita että saalistaisivat vain eläimiä jotka ovat ihmisen mielestä haittaeläimiä, hiiret, myyrät yms.

        Se lienee "maan tapa" että kissojen annetaan kuleksia vapaana. Kissahan ei tunnetusti ruiki omalle pihalleen, niinpä ne pissa- ja kakkapaikat löytyvätkin sitten vaikka naapurin kukkapenkistä :// Kokemusta on :)


    • luvaton musti

      täältähän se on helppo kairasta lähteä koiranpitokursseille. Aina on ollut musti pihassa, tai useampi.

      • Se pitäisi sitten varmaan tuoda koiranpitokurssi kairalle, jos sellaisen säännöksen aikaansaavat. Tuossa jo ylempänä onkin useampaan otteeseen viitattu siihen että suurin osa koiranomistajista myös osaa huolehtia lemmikeistään.


    • nyt on ihan hyvä

      jos koiran hankkimiseen säädetään joku korttipakko, niin rekisteröimättömien koirien pentutehtailu lisääntyy räjähdysmäisesti, eikä se ole todellakaan kenenkään etu.

      Tässä maassa vouhkataan aina muutaman häiriökäyttäjyjän tekemisten perusteella muulle kunnon väestöelle sääntöjä ja maksuja, ihan sairasta touhua.

      Ne jotka eivän nytkään pidä koiraa kunnolla keksivät keinot koirien tai korttien hankkimiseen, ei se millään kortilla miksikään muutu.

      Lakeja pitää tehdä vain jos niitä pystyy valvomaan, koirakorttilaki olisi susi jo syntyesään.

      • Huomenta

        Ja anteeksi etten ole huomannut vastaustasi aiemmin. Epärehelliset toimijat vähät välittävät laeista.
        Toisaalta jos olisi jonkinlainen velvoite koiranpitämisen ehtona, se saattaisi antaa virkavallalle selvemmät toimintatavat . Jos ei ole korttia, koira pois tms. Kuinka kalliiksi tällaisen järjestelmän luominen sitten yhteiskunnalle tulisi, sitäkin olisi syytä selvitellä ennenkuin hätäisesti lykätään eetteriin koirakorttilakia. Vaikka koiraomistajan pitäisi mahd. kortista joku maksu suorittaa, tuskin se kattaisi sitä summaa mikä pyrokratian rattaiden pyörittämiseen uppoaisi ja taas oltaisiin veronmaksajan kukkarolla :I

        Kun kuitenkin valtaosa koiranomistajista huolehtii koiristaan hyvin ilman korttiakin. Laithan ovat rehellisiä ihmisiä varten, niinkuin ovien lukotkin.


    • Olisiko se noin helposti hoidettu koko juttu?

      Miksi autolla ajetaan kolareita, vaikka on ajokortti?

    • No nytpä
      satunikin vilkaisemaan oikeaan aikaan palstalle :) Ei mene vastaaminen monen päivän päähän. Tuskinpa kortti itsessään mitään pelastaa koiranpidossa kuin autoilussakaan...

      Tietty voidaan ajokorttiasiaa tarkasella niinkinpäin, että miten paljon enemmän kolareita ajettaisiin jollei olisi pakollista autokoulua (tai esim opetusluvilla hankittua pätevyyttä autolla ajamiseen) jossa opetellaan liikennesäännöt yms.

      • tuo edellinen vastaus oli Laardille vaikka oon näköjään vastannut suoraan aloituksen alle :)


      • TaikisN kirjoitti:

        tuo edellinen vastaus oli Laardille vaikka oon näköjään vastannut suoraan aloituksen alle :)

        Se on noita Suomi24:n aprilli-ideoita pistää tuo vastauslaatikko valmiiksi tuohon.

        Toistakymmentä vuotta kun on puudeleita ulkoiluttanut, niin kyllä toisilla ihmisillä ei näy menevän perille se, että koirat pitäisi pitää kiinni. Varsinkin kaupunkimaisella alueella. Ymmärrän hyvin, että siellä, missä on lääniä, voi koiraa pitää irti, mutta on muistettava, että se on silloin lainsuojaton.

        Puudelien kimppuun kun oli tarpeeksi käyty, aloin pitää ruuvimeisseliä taskussa. Onneksi ei tarvinnut kuin kerran ottaa esille. Muuten selvisi potkaisemalla.


    • en tiä mistää mitää

      joooo tai en tiä

    • koirien ystävä

      suomessa koiria on noi 600 000 joista rekisterissä n. 450 000

      millä mitenkään pystyttäisiin valvomaan jotain koirakorttia, rekisteröimättömistä pennuista ei viranomaiset saa mitään tietoa eikä niiden kuolemasta/lopettamisesta tule mihinkään merkintöjä

      kortittomien koirien osalta tulee salailu ongelmista lisääntymään, esimerkiksi perheen sisällä sattuneet puremistapaukset (myös lasten) pyritään salaamaan sanktioiden pelossa

      mahdollisen koirakortin mukana tulisi varmasti pentutehtailu lisääntymään ja rekisteröinti vähenisi

      perinnölliset sairaudet, myös hermosairaudet lisääntyisivät ilman sukuselvityksiä harjoitettavassa pentutehtailusssa

      sekarotuisten lisääntymisen vuoksi myös kulkukoirat saattaisivat muodostua ongelmaksemme

      koirien vihaajia on niin paljon, että viranomaiset ylityöllistyisivät jatkuvista kortittomuusepäilyilmoituksista

      koirakortin hyödyt olisivat pienemmät kuin sen tuomat haitat kustannukset

    • Monelta kantilta olit paneutunut aiheeseen,
      ja yhä selvemmältähän tuo alkaa näyttämään että koirakortin hyödyt jäisivät kovin minimaalisiksi. Ehkäpä asia haudataan hiljaisuudessa kun sitä on pikkuisen tutkailtu realistisesti.

    • Harri Eerikäinen

      Tänään amerikanbulldoggini Rollon kanssa ulkoillessani tapasin Iltalehden toimittajan, joka kyseli koiranomistajien kantoja aiheeseen. Sanoin vastustavani yleensäkin pakkoja ja kollektiivisia rajoituksia, ja kannattavani laajoja yksilönvapauksia ja niihin liittyvää vastuuta. Seksuaalirikoksia ei pidä lähteä ehkäisemään kaikille miehille määrättävillä ulkona käytettävillä genitaalialueen lukituslaitteilla joiden lukitus aukeaa kotiosoitteeseen asennetulla lukulaitteella, niin kätevää kuin se varmasti olisikin, eikä pakko sovi ongelmallisten koiranomistajien suitsimiseenkaan kaikkiin koiranomistajjiin kohdistettuna.

      Sanoin oikean tavan olevan eläintenpitokieltojen nykyistä runsaampi määrääminen, niiden tehostettu valvonta ja rikkomuksista annetut tuntuvammat sanktiot. Totesin mallikelpoisia koiria olevan kaiken kokoisissa ja -rotuisissa, ja lisäsin että olen kirjoittanut aiheesta jotakin. Blogini olikin sitten toimittajalle jo tuttu. Lopuksi otettiin muutama valokuva. Aiheesta voi ilmeisesti lukea lisää ylihuomisesta Iltalehdestä.

      http://harrieerikäinen.fi/blogi/2010/07/18/26

    • Musta kannattaa olla erittäin tarkkana siitä että annetaanko koirille ajokortteja. Toki esim. meidän rekku pärjäisi usealle nyky kuskille kevyesti, mutta on silti huomioitava nämä tasa-arvokysymykset. Kohta oltaisiin vaatimassa että pässeillekin tulisi antaa ajokortti. Tai niin,,,,,,no ;)

      • Niin...no...
        onkohan koiravaljakoiden huskyille jo myönnetty ajokortit? :)


      • Pörrääjä

        No ainakin ajokoirille pitäis antaa, tietty vasta ajokokeen jälkeen ;)


      • Pörrääjä kirjoitti:

        No ainakin ajokoirille pitäis antaa, tietty vasta ajokokeen jälkeen ;)

        :) Kuullostaa loogiselta :)


      • Pörrääjä
        Kossunen kirjoitti:

        :) Kuullostaa loogiselta :)

        tänä syksynäkin on jo kolme ajokoiraa juoksennellut vasten ajosuuntaa, tai siis niinku tien ajosuuntaa, sen oma ajosuunta saatto olla ihan oikea.


      • Pörrääjä

        Tiedän että kortti on myönnetty myös useammalle pukille, aasille, apinalle ja pöllölle


    • Voishan tossa ola ideaa. Samalla voitaisiin opettaa omistajille, miten koiraa kävelytetään kevyen liikenteen väylillä. Nyt on monta kertaa meinannu koira jäädä pyörän alle, ku hihna on hemmetin pitkällä. Meinasin jo eilen karjasta yhelle miehelle, kun sain mennä melkeen ojan vierustaa, etten ois ajanu sessun päälle. :/


      Ja kissoista sen verran, että kyllä kissoista vapaana kulkiessa on hyötyäki. Hiiret ei viihdy asutusalueella kun missukka vahtii. Meilläkin autokatoksen alla hiiri käveli suoraan kissan suuhun .

      • Pörrääjä

        Jos mulla olis kissa niin en kyllä antais sen kulkea vapaana ilman ajokorttia. Lähes viikottain tuolla tienvarsissa näkee kissanraatoja, eivät raukat ole osanneet liikennesääntöjä :/


      • Sama se on kun koiria kävelytetään ajotien reunamilla aivan liian pitkissä naruissa. Mä olin kerran aivan väkisin ajaa koiran päälle, kun se yhtäkkiä säntäsi ajokaistalle lenkittäjän vierestä. Onneksi olin jo jotenkin varautunut tilanteeseen, ja sain auton pysäytettyä :( Koiranomistaja vain mulkoili mua vihaisesti, ei kuulunut kiitopksen sanaa koiran hengen pelastamisesta. Vissiin siinä maantiellä ei ois saanut hänen mielestään ollenkaa ajaa autoilla :)


    • Meidän vanha katti saa kulkea vapaana. Ei lähde mihinkään tästä lähialueelta ja naapureidenkin kissat kävelevät tässä kaikki sulassa sovussa. Kissa tuli meille ottolapsena aikoinaan ja oli hirveen vaikea enää saada sitä valjaisiin, kun oli oppinu kulkemaan. Meidän nuori neiti ei pääse ulos kuin valjaissa.

    • koltiainen ejk

      Varmaan pitäis, mutta myös luonnekortti koiranpitäjälle. Omistaja on oikeastaan se joka määrittää koiran käyttäytymisen. Koira ei itse ajattele eikä suunnittele. Koira on tollon looginen ja siten aika älyvapaa nisäkäs. Toisaalta koiran tollouteen liittyy sen suhteellisen helppo manipulointi. Toki se tollouksissaan myös tykkää kun sitä silittää ja paijaa.

      Oikeesti mä en ymmärrä niinsanottuja koiraihmisiä. Ajattele. Iso äijä taluttamassa jotain puudelia, aika typerän näköstä, suorastaan säälittävää. Muutenkin lemmikit kuuluu omiin, suht suljettuihin ympäristöihinsä, eikä paskomaan ihmisten käyttämiä polkuja.

      • Kieltämättä iso mies taluttamassa puudelia on jotenkin huvittavaa. Siinä on jotain samaa kuin että pikkuinen mies ajaa isoa autoa.


      • Pörrääjä

        On se kuule kuitenkin turvallisempaa jos iso äijä taluttaa pientä koiraa kuin että kovin pieni äijä taluttaisi isoa, jonka seurauksena koira saattaisikin taluttaa sitä äijää.

        Tästä meidän ohitse kulki ennen semmonen pikku-ukkeli ison koiransa kanssa ja antoi sen kuseksia postilaatikkomme juureen ja paskoa ojanpientareellemme. No ei kulje enää, siitä pitää meidän oma rekku huolen ;)


      • Itellä ei ole koiraa, mutta mun mielestäni koira on oikein oivallinen kansalaisten liikuttaja. Se pakottaa lenkille, halusipa tai ei :) E


    • No vähintäänkin niillä voisi olla, jotka ajavat koiravaljakolla.

      Eikä varmaan huonoa olisi vaatia kouluttajantaitoja niiltä jotka hankkivat itselleen palveluskoiria pentuina.

      • wufff

        Palveluskoiria on moneen lähtöön.

        Saattaisi käydä vähiin pelastuskoirat jos vain valmit kouluttajat niitä saisivat hankkia.

        Enemmän olisin huolissani muoti-ilmiöstä hankkia taistelukoiria oman egon jatkeeksi.


      • wufff kirjoitti:

        Palveluskoiria on moneen lähtöön.

        Saattaisi käydä vähiin pelastuskoirat jos vain valmit kouluttajat niitä saisivat hankkia.

        Enemmän olisin huolissani muoti-ilmiöstä hankkia taistelukoiria oman egon jatkeeksi.

        Jaa, enpä tiedä, kyllähän sokeiden opaskoirille, poliisikoirille, huumekoirille jne kouluttajia löytyy ihan tarpeen mukaan, miksei sitten muillekin palvelukoirille...

        Nuo tappelukoirat ovat kyllä aseistukseen verrattavaa ja siten kai pääsääntöisesti kiellettäviä.


      • Voiko palvelukoiria kouluttaa ihan kuka vaan ? Eipä ole koskaan tullut moista asiaa edes ajateltua, mutta ihan maalaisjärjellä ajatellen tuntuisi että jonkinlaiset opiskellut valmiudet kouluttamiseen pitäisi olla.


      • Pörrääjä
        TaikisN kirjoitti:

        Voiko palvelukoiria kouluttaa ihan kuka vaan ? Eipä ole koskaan tullut moista asiaa edes ajateltua, mutta ihan maalaisjärjellä ajatellen tuntuisi että jonkinlaiset opiskellut valmiudet kouluttamiseen pitäisi olla.

        Palveluskoirien tiimoilla pyörii aika iso harrastajaporukka. Eipä tässä itselläkään ole mitään "koirankouluttajapapereita" vaikka kolmas palveluskoira onkin jo kaverina.
        Ei ne paperit takaa mitään, kun kyse on kuitenkin luonteista, siis koiranomistajan ja koiran. Hienoa olisi jos koirien kasvattajat osaisivat jollain kristallipallolla nähdä koiran ostajan luonteen ja näin ehdottaa hänelle oikeantyyppistä koiraa, se vaan tuskin koskaan mahdollista.
        Eläintenpitokiellon voisi väärinkäytöksistä mielestäni napsauttaa herkemmin, vaikka vaikea kai sitäkin on valvoa.

        http://www.palveluskoiraliitto.fi/lajies.html

        Ehkä tärkeämpi kortti olisi lastentekokortti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe