Loman jälkeinen pieni palkka?

jospa selviäis

Palkanlaskennan perusteet on jäänyt ainakin minun osaltani hieman hämärän peittoon.

Esimerkki:

Pidin juuri 6 päivän ansaitun vuosilomani.Lomaa edeltävä palkka oli,niin kuin tavallista,hieman normiliksaa suurempi (juhlava olo).Mutta loman jälkeinen liksa oli noin 200 euroa pienempi,kuin normiliksa (???) !

Ainakin mulla kyseinen liksanmaksujärjestely tuntuu epäkäytännölliseltä ja usein on pakko pitää loman jälkeen v*ttumaisen tiukkaa budjettia,kunnes tulee taas normiliksa.Ps.Olen kuullut,että on muitakin,joilla on sama ongelma;)

Millä perusteella työnantaja maksaa/laskee esim. vuosilomaa edeltävän palkan (normiliksan ylittävä osuus) ja loman jälkeisen normiliksaa pienemmän liksan?

Mistä tulee/lasketaan se kuuluisa lomaltapaluuraha? Otetaanko se ennakkoon vuosiloman aikana ja jälkeen maksettavista liksoista (tuskimpa työnantaja mitään lahjoitusta tekee)?

Onko mahdollista sopia työnantajan kanssa niin,että kaikki maksettavat liksat olisivat keskimäärin saman suuruisia eli ennen lomaa,loman aikan ja loman jälkeen maksettavat liksat?

24

11023

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • abc kissa kävelee

      Vuosilomalain mukaan vuosilomapalkka on maksettava ennen loman alkamista, mutta enintään kuuden päivän loman voi maksaa normaalina palkanmaksupäivänä, eli jälkikäteen. Työehtosopimuskin voi määrätä tästä jotain, tai antaa mahdollisuuden paikalliseen sopimiseen.

      Lomaviikon palkka on karkeasti yleistäen suunnilleen sama kuin kyseisen työviikon palkka olisi ollut. Lomapalkan laskennasta voi lukea esimerkiksi työsuojeluhallinnon sivuilta: http://www.tyosuojelu.fi/fi/loma#palkka.

      Lomaraha/lomaltapaluuraha on TES:ssa määrätty erä joka taitaa olla aina se 50% lomapalkasta. Se on ihan ylimääräistä rahaa jota ei siis vähennetä normiliksasta :) Sen maksupäivä vaihtelee TES:n mukaan. Esim omalla alallani lomarahan varsinainen maksupäivä on loman jälkeisessä palkassa mutta 1/3 saa ennakkona ennen lomaa, ja jos työntekijä irtisanoutuu tai muuten ei palaa lomalta niin oikeutta lomarahaan ei ole eli tuo 1/3 ennakkokin peritään takaisin.

      Lomapalkan ja lomarahan määrä perustuvat vuosilomalakiin ja alan työehtosopimukseen joten niistä ei voi ihmeemmin poiketa. Toki (TES:n salliessa) voidaan paikallisesti työpaikalla sopia kunkin erän maksupäivästä. Meillä on sovittu että lomapalkka maksetaan normaalina palkanmaksupäivänä jälkikäteen, mutta halutessaan saa myös etukäteen kunhan ilmoittaa siitä tarpeeksi ajoissa.

      • Jaska911

        Heippa,

        olet ilmeisesti ammattilainen niin haluaisin kysyä (eli väännäthän vastauksen rautalangasta...) tulevan lomani ansioista.

        Kuukausipalkkani on 1900
        Lomapäiviä kertynyt 10
        Olen pois 8.-18.8. muuten toissä joka arkipäivä elokuussa (ellen sairastu...)

        Millaisen tilin saan a) ennen lomaa 5.8. ja b) 29.8.

        Olisin todella kiitollinen vastauksestasi :)

        Jaska


    • ..............

      Siinä " juhlavammassa" tilissä sinulle on luultavasti maksettu 6 vuosilomapäivää, maksetaan lomakta:n mukaa ja päivä enemmän kuin normitilissä ( 6 lompvää/5 työpäivää) ,joten tili yleensä onkin isompi. Loman jälkeisessä tilissä sait varmaankin lomarahan (vanha lomaltapaluuraha) joka on 50% tuosta maksetusta vuosiloma rahasta eli 3pvän palkka eli tili voi olla pienempi kuin normaalisti. Kaikenkaikkiaan noiden kahden tilin bruttopalkka pitäisi kuitenkin olla tuon reilun kolmen päiväpalkan verran isompi. Verotuskin voi olla kovempaa jos tulorajat on vedetty tiukille.

    • jospa selviäis

      Katselin hieman tuota "pikku palkan" tilinauhaani ja huomasin,että sinne oli merkitty erittelyt kohtaan "poissaolotunnit" 33,35 tuntia.Tästä syntyi tuo normipalkaa supistava summa eli xxx,xx euroa.

      Palkanlaskija varmaan laski oikein,jos kerran normiliksasta piti vähentää mainitut poissaolotunnit.

      Nyt näyttää ongelmaksi tulevan se,että mistä noi 33,35 poissaolotuntia kertyivät?
      En muista viimeisen puolen vuoden aikana olleeni muuta kuin yhden kerran pois ja senkin palkallisella vapaalla!

      Jääkö nyt ainoaksi vaihtoehdoksi se,että ansaitut vuosilomapäivät lasketaan poissaoloiksi (sillä eihän tässä muita poissaoloja kertakaikkiaan ole) vai onko kyseessä joku muototekninen seikka,jolla asia tulee ilmaista?

      Ps."Kaikenkaikkiaan noiden kahden tilin bruttopalkka pitäisi kuitenkin olla tuon reilun kolmen päiväpalkan verran isompi. Verotuskin voi olla kovempaa jos tulorajat on vedetty tiukille. "

      Joo.Suunnilleen sinnepäin.

      • sentraalisakari

        Onko kertaakaan juolahtanut mieleesi, että voisit soittaa palkanlaskijalle ja ystävällisesti pyytää selittämään kaiken sen, mitä et ole ymmärtänyt.


      • ??????

        Onkos siellä kellokortti ? ja jäänyt ilmottautumatta ?


    • jospa selviäis

      "Onko kertaakaan juolahtanut mieleesi, että voisit soittaa palkanlaskijalle ja ystävällisesti pyytää selittämään kaiken sen, mitä et ole ymmärtänyt."

      Joo.Kovasti tässä odotellaan,että palkanlaskija tulisi lomiltaan;)

      Ps.Se,mikä ei tullut mieleen,että tällä palstalla ei voisi kysellä ilman,että joku kommentoi,että "miks sä täältä kyselet?".Peace ja hyvää vappua:)

      • sentraalisakari

        Ekassa postauksessasi oli vähän liian vähän tietoja, että voisi niiden perusteella päätellä muuta kuin, että olet ehkä saanut lomapalkan ja ehkä lomarahan ennen lomaa ja lisäksi ehkä normikk-palkan koko kuulta. Tuosta normikk-palkasta on sitten ehkä seuraavassa tilissä vähennetty pois loman osuus, josta oli jo maksettu lomapalkka. Ehkä et olekaan kk-palkkainen ja ehkä oletkin osa-aikainen ja ehkä ehkä .... Et kertonut, mitä selityksiä palkkakuitissasi oli lomaan liittyen siinä, mikä oli enemmän kuin normaalisti. Et myöskään kertonut, että palkanlaskija on tavoittamattomissa. etkä ehkä voi kysyä esim. pomoltasi tai luottamusmieheltä. Siksi kysyin, etkö ole kysynyt palkanlaskijalta selityksiä. Jos olisit kysynyt ensin palkanlaskijalta, olisit ehkä saanut sitten täältä joltakulta selityksiä niihin kohtiin, joita palkanlaskija selitti huonosti. Siitä ei kylläkään ole takeita.

        Ystävällisin terveisin
        sentraalisakari


    • palkanlaskijana

      Otetaan pieni esimerkki tuon yhden henkilön kysymyksen valossa. Tarkkaa selvitystä ei voi antaa koska on lomapalkan maksamisessa on yrityskohtaisia käytäntöjä ja sopimuksia.

      Toiset yritykset maksavat sen lomapalkan etukäteen ja mahdollisen lomarahankin, toiset taas maksavat vain lomapalkan etukäteen ja lomarahan sitten seuraavassa tilissä. Sitten voidaan maksaa ihan normaalia palkkaa ja lomaraha lomalle jäädessä taikka sitten lomalta palattua seuraavassa tilissä. Mutta lomarahaahan ei laki tunne, joten jos ei ole yleissitovaa tessiä niin välttämättä ei lomarahaa makseta.

      Mutta siis : kuukausipalkka 1.900 € ja lomapäivä 10

      Loma-ajan palkka on 1.900 / 25 * 10 = 760,00 mahdollinen lomaraha tästä on 50 % eli siis 380,00.

      Palkkaa maksetaan siis palkkapäivänä 05.08 tuo 760,00 ja sitten 29.08 maksetaan normaali kuukausipalkka 1.900 - 760 = 1.140,00 sekä mahdollinen lomaraha 380,00.

      Tämä palkka on toki mahdollista maksaa muullakin tavoin, riippuen ihan siitä mikä yrityksen käytäntö on; eli jos 05.08 maksetaan normaalisti palkka esim. ajalta 15.7 - 31.07 ja taas maksupäivänä 29.08 tuo aikajakso on 01-15.08 niin tämä toki muuttaa tilanteen ihan toiseksi.
      Ja sekin siis vaikuttaa mikä on yrityksen käytäntö loma-ajan palkan maksuun, etukäteen vaiko vasta seuraavassa tilissä.

      Laki ja tes yleensä lähtevät siitä että lomapalkka maksetaan etukäteen, mutta koska kaikki eivät tätä halua, on paljon yrityksiä joissa tästä omalla sopimuksella poiketaan. Minä esim. palkanlaskijana olen aina maksanut ihan normaalia palkkaa ja sitten lomarahan saa seuraavassa palkassa tullessaan töihin. Ja myös aina pyytänyt niitä henkilöitä jotka palkkansa haluavat etukäteen ilmoittamaan siitä minulle niin silloin sen maksan lomalle jäädessä.

      Alkuperäinen on siis saanut loma-ajan palkkansa etukäteen ja sitten seuraava tili on sen loma-ajan palkan verran pienempi. Tämä koskee siis kuukausipalkkalaista-tuntipalkkaisella laskentasääntö ei ihan niin helppo ole.

      Kuukausipalkkalainen saa siis aina vuodessa palkka 12*kuukausipalkkansa mahdollisen lomarahan (jos sitä siis maksetaan). Oli loma-ajan palkan maksusääntö miten tahansa niin aina se tasataan kuukausipalkan kanssa.

    • Eiymmarra

      "Nyt näyttää ongelmaksi tulevan se,että mistä noi 33,35 poissaolotuntia kertyivät?
      En muista viimeisen puolen vuoden aikana olleeni muuta kuin yhden kerran pois ja senkin palkallisella vapaalla!
      Jääkö nyt ainoaksi vaihtoehdoksi se,että ansaitut vuosilomapäivät lasketaan poissaoloiksi (sillä eihän tässä muita poissaoloja kertakaikkiaan ole) vai onko kyseessä joku muototekninen seikka,jolla asia tulee ilmaista?"

      Hmmmm... itse olen elokuussa lomalla 3 viikkoa. Syyskuussa minulle maksetaan palkka, joka on kovin pieni normaaliin verrattuna, olenhan ollut töissä vain viikon elokuussa, sen viimeisen viikon. Tämän otin huomioon siinä vaiheessa, kun heinäkuussa minulle maksettiin "reilu tili", missä oli normaalipalkan lisäksi lomapalkka ja lomaraha. Rahojen on riitettävä lokakuun alkupäiviin, jolloin seuraavaksi saan täyden kuukauden palkan. Elokuussa saan palkan heinäkuun kolmelta viikolta, sillä jäin lomalle kuun viimeisellä viikolla. Ja tässäkin kohtaan elän muistaen sen, että seuraava tilini syyskuussa on todella pieni, vain se viikon palkka.

      Ei kai lomapäiviltä makseta enää erikseen normaalia palkkaa, muutenhan palkka tulisi tuplana?

      • jtbnrtkmbrt

        Ei makseta tosiaan,joo aina kun saa noi lomarahat ja yleensä 2vko palkan tuntuu että rahaa riittää,mutta kun palaa töihin seuraava palkka on pieni.


    • 3+1

      Saat 12kk/vuodessa normipalkan ja lisäksi saat kerran vuodessa lomarahat kaupan päälle.

    • duunari hoitaa.

      mul on palkka 4500e kk ja saan täyden loman 1 vk extraa 40v samassa duunis mitä mulle maksetaan lomarahaa?

      • Ja et varmaan yhtään puhu paskaa noissa tiedoissa...?
        Joku vitun työtön, ketä haluaa yrittää päteä täällä!
        Jos olet ollut 40 vuotta samassa duunissa, olet noin 55-60-vuotias vähintään... Sen ikäisellä ihmisellä kirjoitustyyli ei todellakaan ole "mul", "eXtraa, "duunis"...
        Suksi vaikka vittuun poikittain ja täytä nyt ne Kelan työttömyyspäivärahahakemukset (


      • palkalasKija

        Tulevien elinpäivien mukaan,saat 4E päiväpalkan.


    • varattu on joo

      Toivottavasti laski oikein, meillä niitä laskee palkanlaskenta :)

    • Yritys-Yrjö

      Oikein se mennyt on..pomosi on huomannut kuinka vähätöinen oletkaan.
      Jos ei miellytä, ota lopputili, äläkä ruikuta täällä.

      • talousfutsi

        Katso sitä "jytkypalkan" tiinauhaa, millä sait paljon

        sait varmaan normipalkan nuo 33 tuntia "lomaltapaluurahan eli n. 50 % loma-ajan palkasa lisän" samalla , nyt sitten normaalissa palkanlaskennassa seuraavalle kuukaudelle sait nuo 33 tuntia vähemmän kuin normaalin palkan (jos olisit ollut 4vk lomalla, olisit ensin saanut n. 2 kk palkan lomarahat ja sitten seuraavaksi melkein nollat)

        esim. itsellä oli 20 lomapäivää heinäkuussa ja pyysin "tasaista" palkan maksua, jolloin lisäosakin tuli vasta heinäkuun lopussa-> 50% lomaraha on todellinen lisä jonka kesältä saa, muuten tasaisen palkan käytännössä

        muuten olisin saanut kesäkuun lopussa n. 2*kuukauden palkan 50% lomarahan ja heinäkuussa vain n. 1 päivän palkan, jonka olin töissä (muut olisi vähennetty, koska ne oli maksettu jo kesäkuussa, kuten työnantajan oletetaan tekevän, jos muuta ei pyydetä) -> kantapään kautta olen kokenut saman kuin sinä nyt 1. vakituisen työpaikan loman yhteydessä (jos rahoja ei käytä pois vaan ne ovat tilillä vielä seuraavan kuukauden lopussa, ei ole ongelma, mutta kannattavinta duunarille on Suomessa olla lomalla., siitä maksetaan paremmin kuintyönteosta, ja joillekin voii olla tosi masentavaa palata töihin loman päälle, jos saa (ennakkoon maksusta johtuvan) "nollatilinauhan":)

        voit pyytää palkanlaskijaa laittamaan asetukset, että saat myös lomalla tasaiset palkat jal omarahat loma-ajan osalta vasta pidetyn loman osalta pidetyn kuukauden lopun palkassa


    • kk-plk

      Jokin tuossa nyt mättää. Jos olet kuukausipalkkainen, kuukauden liksa pitäisi olla aina sama, riippumatta siitä oletko vuosilomalla tai töissä. Tietty sitten se lomaraha päälle, mutta ei sitä palkkaa ainakaan vähemmän pitäisi tulla.

      Kysy palkanlaskijalta tarkennusta.

    • palkanalaskijana

      Hyvä kk-plk, ei siinä mätä mikään jos loma-ajan palkka on maksettu etukäteen.

      Esim. viikon loma heinäkuussa, kk-palkka 1.900

      Eihän sitä toistamiseen todellakaan makseta, vaan heinäkuun kuukausipalkasta vähennetään se osuus joka on maksettu kesäkuussa loma-ajan palkkana.


      Eli tilinauha käteen ja tarkistamaan. Kesäkuussa maksettu;
      kk-palkka viikon palkka lomaraha (puolet tuosta viikon palkasta)

      Kesäkuun palkka 1.900 (1900/25*6) 456,00 228,00 = 2.584,00

      Heinäkuussa maksetaan 1.900 - 456,00 = 1.444,00

      Näin tehdään monessa paikassa koska laki "määrää " niin

    • riikka-76

      tai tuo esimerkki riippuen työpaikasta, niin heinäkuun palkka olisi 1900-456=1444 228 (lomaraha)=1669 €
      ethän sä nyt voi tuplapalkkaa saada loma-ajalta...

    • jotekiiii

      Tää on taas näitä kun tulee ylläripyllärinä se, että loman jälkeen liksa on pienempi. Suomeksi sanottuna: Saat loma-ajan palkan lomaltapaluurahan ja silloin ei makseta palkkaa siltä ajalta kun olet ollut lomalla.

      Eli jos lomailet esim heinäkuun ja saat lomakorvauksen tältä ajalta ei sulle silloin makseta heinäkuulta enää normiliksaa, ethän sä ole ollu duunissakaan!

    • näin se menee

      En ymmärrä ollenkaan sitä ettei loma-ajalta maksettaisi palkkaa., jos kyseessä on vuosiloma. Vuosiloma on palkallista lomaa, eli totta kai kuuluu maksaa palkka loma-ajalta. Muutenhan se on "palkatonta lomaa".

      Yllä monet ovat neuvoneet sitä ja tätä, mutta tärkeätä on ensin selvittää työsuhteeen ehdot: onko viranhaltija, työsopimuksessa ja mitä TES:iä noudatetaan? Onko kuukausipalkkainen vai tunti- tai urakkapalkka? (Lisäksi kun ilmoittaa kuukausipalkan, tulee kertoa onko se netto vai brutto.)

      Näistä johtuen vuosiloman palkka maksetaan ja lasketaan eri tavalla:
      www.tyosuojelu.fi/fi/loma#palkka

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      7936
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2892
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2472
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      120
      2198
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1855
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      11
      1616
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1459
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1374
    Aihe