Sotilasvalan suosinnan salaisuudet aukeavat

Humanistisest

Vuonna 2003 voimaan tullut lainsäädäntö toteuttaa uskonnottoman sotilasvakuutuksen ja uskonnollisen sotilasvalan osalta täydellisen symmetrian - periaatteessa. Kaikilla on vapaus valita uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumisesta tai kuulumattomuudesta riippumatta joko sotilasvakuutus (”kunniani ja omantuntoni kautta”) tai sotilasvala (”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä”).

Käytännössä Puolustusvoimien toiminnassa kuitenkin näitä vaihtoehtoja kohdellaan hyvin erilaisella tavalla, sotilasvalaa suosien ja sotilasvakuutusta syrjien. Näin puolustusvoimat rikkoo sekä vakaumusten yhdenvertaisuutta (Perustuslaki 6 §) että vakaumuksen ja omantunnon vapautta (Perustuslaki 11 §), koska uskonnottoman vaihtoehdon syrjiminen on samalla uskonnottoman vakaumuksen omaksuneiden varusmiesten syrjintää.


Miten Puolustusvoimat tätä syrjintää toteuttaa? Tästä on nyt tarkempaa dokumentoitua tietoa, kun Pääesikunta on 1.6.2011 antanut eduskunnan apulaisasiamiehen vaatiman selvityksen. Oikeusasiamiehen toimisto on Pääesikunnan selvityksen mukana saanut liitteitä, joissa on mm. kuvaus alokkaille 2010-11 annetusta ohjeistuksesta mm. tämän asian suhteen.


Syrjintä alkaa siitä, että uskonnon ja omantunnon vapautta sekä sotilasvakuutusta ja sotilasvalaa esittelevä tilaisuus pidetään kirkollisen työn esittelyoppitunnilla ja opitunnin pitäjäksi on määrätty sotilaspappi. Vasta tämän ensimmäisen esittelyoppitunnin jälkeen kirkkoon kuulumattomat voivat pyynnöstään saada vapautuksen muilta kirkollisen työän oppitunneilta sekä uskonnon harjoittamisesta. Sotilaspappi on sekä periaatteessa että käytännössä täysin sopimaton ja jäävi henkilö pitämään tilaisuutta, jossa tulisi puolueettomasti, ketään ja mitään syrjimättä esitellä alokkalle uskonnon ja omantunnon vapauden kannalta tärkeät valinnan mahdollisuudet.

Edellä kuvatun virhellisen menettelyn sijaan katsomuksellisten kysymysten esittelyoppitunnin pitäisi olla nimeltään ja luonteeltaan aivan joku muu kuin ”kirkollisen työn esittelyoppitunti” ja sen pitäjänä tulisi olla yksikön päällikkö joko yksin tai esimerkiksi sotilaskuraattorin kanssa. Vasta tällaisen puolueettoman tilaisuuden jälkeen varusmiehet osallistuisivat joko kirkollisen työn oppitunnelle tai niiden vaihtoehtona olevaan ohjattuun elämänkatsomustietoon tai etiikkaan liittyvää ohjelmaa.


Kirjallinen kuvaus alokkaille 2010-11 annetusta ohjeistuksesta tuo esiin, miten nykyisillä kirkollisen työn esittelyoppitunneilla sotilasvalaa suositaan ja sotilasvakuutusta syrjitään. Ohjeistuksen mukan erityisen tarkasti käsitellään esimerkiksi uskonnottoman mahdollisuus vannoa sotilasvala, vaikka siihen kuuluu hartaus. Sotilasvalan sanotaan olevan ”ennen muuta sotilaiden juhlaperinnettä ja ikivanhoja taditioita, mihin Suomessa on kuulunut jo parin vuosisadan ajan sotilasperinteen kiinteänä osana kenttähartaus”.

Näin sotilasvalan valinneet joutuvat väistämättä olemaan lasnä tilanteessa, jossa harjoitetaan uskontoa. Mutta tämän jälkeen esitetään kuitenkin uskonnottomille tarjous: jos osallistuu valatilaisuuteen, ”uskontoa ei tarvitse tuolloinkaan konkreettisesti harjoittaa”, koska yleisen palveluohjesäännön 415. kohdan mukaan ev.lut. ja ort. kirkkoon kuulumattomat tekevät ”RUKOILKAAMME”-sanalla asennon, kun muut tekevät rukousasennon.

Tämä tarjous esitetään painokkaasti niin, että siitä kieltäytyminen pyritään selvästi tekemään kiusalliseksi. Vaihtoehtoisen toimintatavan valinneen sanotaan asennon teolla osoittavan ”kunnioittavansa muiden palvelutoveriensa vakaumusta”. ”Hän kyllä kuulee korvillaan uskonnollisia sanoja, mutta ei toiminnallaan halveksi muita eikä itsekään joudu vakaumuksensa vastaisesti taivuttamaan päätään rukousasentoon.”

Kaiken tämän jälkeen esittelyoppitunnin ohjeistus jatkuu näin: ”Tämän jälkeen sotilaspappi kertoo, että ellei mainittu käytäntökään tunnu sopivalta, ainoaksi mahdollisuudeksi jää silloin lain suoma tasavertainen mahdollisuus valita valan sijaan sotilasvakuutus. Siinä ei ole mitään uskonnollista elementtiä.”

Näin esitettynä sotilasvakuutuksesta ei tehdä tasavertaista mahdollisuutta eikä edes toissijaista vaan korkeintaan kolmannella sijalla oleva viimekätinen, muiden tarjottujen jälkeen jäävä ”ainoa mahdollisuus”, jonka valitsemalla saattaa ilmaista kunnioituksen puutetta, jopa halveksuntaa palvelustoveriensa vakaumusta kohtaan. Tällä kaikella ”ohjeistuksella” pyritään ilmiselvästi saamaan sotilasvalan valinneiden määrä mahdollisimman suureksi ja sotilasvalan antajien määrä mahdollisimman pieneksi.

5

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Humanistisest

      Sotilasvalan suosimista ja sotilasvakuutuksen syrjimista esiintyy käytännössä myös eri joukko-osastojen tiedotustoiminnassa, muun muassa varusmiesten omaille lähetetävässä tiedostustoiminnassa ja nettisivuilla. Sotilasvakuutuksen ja sotilasvalan antopävää nimitetään usein vain ”valapäiväksi” ja puhutaan vain ”valajuhlasta”. Tiedotuksen tasapuolisuuden tulisi ilmetä jo otsikkotasolla.

      Syrjimistä ilmentää sekin, että kaikissa joukko-osastoissa vakuutuksen antajien ei ole ollut mahdollista edes liittyä kenttähartauden jälkeen pidettävään ohimarssiin. Joissakin joukko-osastoissa liittyminen ohimarssiin on mahdollistettu, mutta siten, että vakuutuksen hieman aiemmin antaneet tulevat seuraamaan valatilaisuutta kenttähartauksineen, mutta eivät ole kuitenkaan ole muodossa eivätkä tee asentoa RUKOILKAAMME”-sanalla, vaikka kuulevatkin uskonnon harjoittamisen. Toiminta ei tällöin ole symmetristä, koska sotilasvalan antajat eivät ole olleet seuraamassa sotilasvakuutuksen antavia palvelustovereitaan. Mikäli sotilasvakuutuksen ja sotilasvalan seuraaminen ei ole vastavuoroista, on parempi että ohimarsin muotoon liitytään tasavertaisesti erillisten sotilasvakuutus- ja sotilasvalatilaisuuksien jälkeen.

      Esittelyoppitunnilla ei ohjeen mukaan käsitellä ollenkaan sitä, miten ev.lut. tai ort. kirkon jäsenet ja muut sotilasvalaan osallistuvat osoittavat kunnioitustaan uskonnottomien ja muiden sotilasvakuutuksen valinneiden palvelustoveriensa vakaumusta kohtaan. Puolustusvoimat eivät selvästi nyt halua kunnioittaa uskonnottoman vakaumuksen omaksuneiden varusmiesten omantunnon ja vakaumuksen vapautta. Kuitenkin juuri vähemmistössä ainakin toistaiseksi olevien ihmisten perusoikeuksien ja identiteetin kunnioittamiseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Kansalaisten yhdenvertaisuuteen liittyvän positiivisen erityiskohtelun mahdollisuuden on perusoikeuksista säädettäessä ajateltu liittyvän juuri heikommassa asemassa olevien kohteluun.

      • P. Akana

        Puolustusvoimien miesvahvuuteen kuuluu edelleenkin kaluunaherra, joka on virkanimikkeeltään KENTTÄPIISPA ! Kyseisen herran toimenkuvaan tuskin kuuluu ainakaan uskonnonvapauden edistäminen "työyhteisössään" !


    • woiwee

      Armeijan ja kirkon epäpyhä allianssi!

    • maanpetturi xx

      eihan hyva idiootti humanisti ole uskovainen! se saattaa koska tahansa ampua omiaan. se on SDPn miehia.
      kylla kai normaali sotilas jo sen tietaa

      nama on niita tarjan juttuja. on meilla presidentti.!
      ja tyhmaakin tyhmempi kansa.. persuilla saattaa olla hieman alya..

      • humanisti peto

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      157
      27890
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      202
      17807
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      354
      9341
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6368
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4183
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3781
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      32
      1925
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1477
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1235
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      51
      1177
    Aihe