AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Maaperän kantavuus

12 Vastausta 5 628 Lukukertaa
Mitä tarkoittaa "geologinen kantavuus 100kPa"? Olenko ymmärtänyt että se on "hieman" pehmeämpää maaperää ja perustuksiin PITÄÄ satsata hieman enemmän rahaa kuin että kantavuus olisi 250kPa. Rahan satsauksella tarkoitan että perustukset pitää ollaa tukevammat kuin "normaalisti" esim.paalutus...ehkä...vai??. Olenko ymmärtänyt asian oikein. Tämä 100kPa kantavuus on otettu keskeltä tonttia..joskus, ja naapuritontilla kys. arvo oli 250kPa. Eikös muistaakseni lisä kokeet maaperästä oteta suunniteltavan talon nurkilta ja sen mukaan sitten tsekata tarvittavat perustukset?? Onko toi 100kPa paha arvo kun se sano mulle YHTÄÄN mitään??

kun kantavuus on

100 kPa/m2, ei se ole hyvä, muttei toivotonkaan. Selviydyt omakotitalon perustamisesta todennäköisesti tavallisella anturaperustuksella. Anturat vähän leveämpiä kuin tavallisesti. Näitä(kin) asioita varten sinulla on pohjatutkijan perustamistapasuositus ja rakennesuunnittelija. Osaava pohjatutkija pystyy omakotitalon kohdalla päättelemään maastosta ja aiemmasta tutkimuksesta tarvittavien lisätutkimusten määrän.
250 kPa/m2 tarkoittaa luonnollisesti kantavampaa pohjaa.

Kiitos

Joo, on se sitten hyvä kun on tälläiset sivut josta saa helposti apua. Tota mä vähän ajattelinkin. Perustukset tullee hieman kalliimmaksi, mutta ei se mitään. Ja mä luulen että tontin pohja muuten kova, sillä siinä lähellä on kalliota joka todennäköisesti jatkuu n. 5m syvyydessä. No problemo! Tänks vielä!

Pascalia per

...Taitaa olla yksiköt hakusessa? Sinun yksikkösi tarkoittaa Newtonia per neliömetri per neliömetri...

jep, kyllä nyt

hävettää kun täytyy myöntää että olet oikeassa.
Olen tottunut ajattelemaan kN/m2-linjalla...
Pitääpä muistaa vastaisuudessa.
Onneksi kuitenkin tämä ei muuta vastaustani alkuperäiselle kysyjälle. Maaperän kantavuus on se mitä tarkoitin ts. 100 kN/m2.

älä arvaa anturan leveyttä

anna ammattilaisen tehdä geotekninen mitoitus.

Juuri

Niin... Geotekninen mitoitus on jo tehty kun pohjatutkija on moisen arvon sinulle antanut. Pohjamaa siis kestää 100 kPa paineen. Seuraavaksi on rakennesuunnittelijan homma suunnitella perustuksen ja parustamistapa ei geosuunnittelijan..

Pellon kantavuus?

Niin notta mitäköhän tollanen vanha pellonpohja kantais? Olis hyvä tietää kun mahdollinen ok-tontti ois sellasen päällä. Pohja on aivan rutikuivaa ja erittäin tiivistä savea.

pellonpohja hankala

Pellonpohja voi olla hankala. koska maaperänlaatu heittelehtii hyvinkin pienellä matkalla. Ennen on pellot tehty sinne missä se on ollut helpointa (missä ei ollut kunnon puustoa). Ja jos maa maassa ei ole oikein mikään kasvanut, niin se ei välttämättä ole kovin tasaista.

pellonpohja helppo ku mikä

ite rakensin muutama vuosi sitten ja päädyimme peltotonttiin nimenomaan siksi, että sille oli niin helppo rakentaa ja perustaa; tämä riippuu tietty saven ns. kuivakuorikerroksen paksuudesta, mutta jos saavutetaan normaali kaivusyvyydellä yli 100 kN/m2 raja, niin ei mitään hätää: oikeastaan tällöin tilanne on ideaali.

100kN/m2 = 10 tonnia/ m2

Eiköhän se näin mene. Pientalolle riittää yleensä 50 kN/m2 minimianturaa käytettäessä.
Esimerkiksi Kastellin minimiantura on 300mm ja sille pitää olla 100kN/m2. Jos tuon leveyden tuplaa 600mm:iin, tarkoittaako se suoraan että kantavuusvaatimus puolittuu?
Se on "geotekninen kantavuus", ei "geologinen kantavuus".

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta