Heteka täyttää 80 vuotta.

Varavaraanі

Heteka on suuri osa Suomen kulttuurihistoriaa. Sen kitinän tahdissa saivat alkunsa suuret ikäluokat, ja niitä seuranneet vähän pienemmätkin. Kyseessä on teräsrakenteinen kaksoissänky, jonka valmistamisen v. 1932 aloitti HElsingin TEräsKAluste oy. ja jota valmistettiin vuoteen 1964 asti. Moni muukin valmistaja alkoi tehdä samanlaisia terässänkyjä, mm. UPO. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta ensimmäisten hetekojen valmistumisesta.

1950-luvun lopussa ja 1960-luvun alussa Suomessa oli 2 000 000 hetekaa käytössä - siis melkein joka kodissa oli yksi. Myöhemmin puurakenteiset sängyt syrjäyttivät hetekat, ja vanhat terässängyt siirrettiin maaseudulla navetan ylisille ja kaupungeissa komeroihin. Suuri osa hetekoista toimitettiin myös kaatopaikoille.

Itse nukuin lapsuuteni ajan hetekassa, joka oli taivaallisen hieno sänky nukkua. Nimenomaan sen takia, että sänkyni oli sitä halvempaa verkkopohjaista vieterimallia, jonka pohja ajan myötä taipui notkolle ja alkoi kitistä. Paremmat mallit tehtiin tiuhaan limitetystä jämerästä teräspunoksesta ilman vietereitä, ja ne säilyttivät muotonsa paljon paremmin.

Viime kesänä mökkireissuni yhteydessä poikkesin maaseudulla paikallisen maajussin pitämälle pihakirppikselle (terveiset maajussien ystävälle Jussufille!), ja onnistuin löytämään sieltä lähes käyttämättömän hetekan!

Parilla kympillä lähti heteka mukaan, ja sen hankittuani olen pystynyt luopumaan unilääkkeiden käytöstä. Edellinen epämukava puusänkyni lähti nimittäin saman tien kierrätyskeskuksen kautta jonkun muun riesaksi. On se heteka upea peli, ja edustaa ah niin retroa sisustustyyliä!

http://www.heteka.fi/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Heteka

http://populaari.blogspot.com/2006/08/heteka-1938.html

26

3282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaariselkä.

      Siitä alkoivat myös selkäsairaudet lisääntyä.

      • Varavaraanі

        Näin väitetään, mutta mitään virallista tutkimusta en ole vielä löytänyt hetekan ja skolioosin tai muiden selkävikojen välisestä yhteydestä. Lieneekö urbaanilegendaa? Itse en sairastunut kaariselkäisyyteen. Huomaa myös, että jokainen heteka ei ollut sitä joustavaa mallia, osa oli tiukkapohjaista mallia.


      • Huuko Saves
        Varavaraanі kirjoitti:

        Näin väitetään, mutta mitään virallista tutkimusta en ole vielä löytänyt hetekan ja skolioosin tai muiden selkävikojen välisestä yhteydestä. Lieneekö urbaanilegendaa? Itse en sairastunut kaariselkäisyyteen. Huomaa myös, että jokainen heteka ei ollut sitä joustavaa mallia, osa oli tiukkapohjaista mallia.

        Tuossa Veikko Lavin Heteka-videolla näkyykin niitä malleja.

        http://www.youtube.com/watch?v=VBLvajPMBJQ


      • Varavaraanі
        Huuko Saves kirjoitti:

        Tuossa Veikko Lavin Heteka-videolla näkyykin niitä malleja.

        http://www.youtube.com/watch?v=VBLvajPMBJQ

        Veikko Lavi on tehnyt monia hyviä wanhan kansan lauluja. Sääli, että hänet on nykyään aivan unohdettu. Muutama muukin laulaja on laulanut hetekasta, mm. Pekka Ruuska kappaleessaan Matalassa majassa, joka kuvaa matkustajakotia: "On hetekan syli niin hellä, se mua kannattaa kainosti kitisten - on kuin lepäisi höyhenellä."


    • z-z-z-z-z-z

      Pumpattavilla kiinalaisilla BESTWAY-ilmapatjoilla oli mukava nukkua mutta kaikki repesivät liimauksistaan ja alkoivat tyhjetä---kiinalaatu :(
      JYSKistä...

      • Varavaraanі

        Jyskistä minäkin kerran yhden patjan 1990-luvulla ostin. Saumaus repesi vuoden käytön jälkeen. Onneksi on nykyään wanha kunnon heteka, joka pääsee parhaiten oikeuksiinsa ohuella 5 cm. patjalla. Ai että nukuttaa makeasti! Jos joku tulisi tarjoamaan vaihdossa päittäin 15 000 € maksavaa Hästens-luksussänkyä, mikä nyt ei tietenkään ole realistista, nauraisin hänet pihalle.


    • Mvm 55

      Minun Hetekani oli muistikuvani mukaan ~2,5mm rautalankaverkkoa ja taisi siinä olla jouset päädyissä.
      Pyöreää ~30mm huonekaluputkea ilman mitää lisukkeita, sipulin muotoiset puunupit jaloissa, ruskea ja olkipatjalla varustettu.
      Nämä uudemmat mallit, mitä olen myöhemmin nähnyt, ovat pohjaltaan kuin yhtä vieteriä päästä jalkoihin. Taisipa moisessa tulla erästä kiksautettuakin, sellaista hieman isompaa ihmistä ja kyllä sai olla akrobaatti, että selkä taipui riittävästi.
      Missin takapuoli taisi hilppoa lattiaa, mutta minä sain ainakin toisella kädellä laidan putkesta kiinni, että en olisi pudonnut kyydistä.

      Mukavia muistoja Hetekasta on jäänyt.

      • Varavaraanі

        Hyviä muistoja sinulla! Heteka oli normipaikka kiksauttamiselle 1950-60 -luvuilla. Salomon-nimisellä laulajalla eli Timo Silvennoisella oli aikoinaan biisi "Mentiin seslonkiin", mutta seslonki oli puolestaan erityyppinen sänky, eräänlainen vuodesohva. Hetekat olivat lähes aina ruskeaksi maalattua teräsputkea, ja niitä valmisti kuusi eri tehdasta. Katso aloitukseen liittämäni linkit.
        http://www.youtube.com/watch?v=8BjP-sHdWgc


    • panomees.

      Huono sänky. Nussin kaverin mökillä jotain kotkaa kännipäissäni hetekalla, saatanallinen natina ja puolet jousista katkes. En suosittele!

      • Varavaraanі

        Heh heh, se on tekniikkakysmys! Zen ja hetekan käyttämisen taito... Ei pidä rynkyttää liian rajusti, vaan käyttää hyväkseen joustavan pohjan suomaa aaltoliikettä. Lisäksi huomautan, että kesämökkien ns. kokoontaitettavat varavuoteet eivät ole oikeita hetekoja, vaikka niissä onkin vieteripohja.


      • VARAVUOTEET ON

        P-R-CEESTÄ, NE HAJOAA AINA!


      • Varavaraanі
        VARAVUOTEET ON kirjoitti:

        P-R-CEESTÄ, NE HAJOAA AINA!

        Niinhän ne ovat, mutta HETEKA ei ole mikään mökin varavuode, vaan jokaöinen nautinto. Ne vieteripohjaiset varavuoteet joita myydään mökkikäyttöön eivät ole oikeita HETEKOJA.


    • :D

      :D

    • unelias uuno

      Sänky on japaniksi "nati suta hete kata"!

      • Joskus 70-luvulla

        oli joku humppabändi joka lauloi: "Raotuta kimonota, shagantaa". Mitä ikinä se sitten tarkoittikaan. Jokohama humahuta?


    • Voi kun

      jostain saiski viel vanhan hetekan, mut eihän niitä saa enäää mistään! Tori.fi? Ei sieltäkään!

    • Hetekapa

      oli myös voimallinen apu erinäisten syöpäläisten hävittämisessä. Sen metallirakenteissa eivät luteet ym. pysty pesimään, kuten puusänkyjen pölyisissä kulmauksissa ja muissa mutkissa.
      Nykyisin, puurakenteisten sänkyjen palattua, on mm. luteet ja muut öttiäiset saaneet taas jalan sijaa, varsinkin Helsingin seudulla.
      Luteiden yleistymisestä näin mm. yle.

      http://areena.yle.fi/audio/1322753337028

      • Lipsui kynnet

        lutikan! Ei päässyt lude kiipeämään ylös Hetekan jalkaa pitkin.


    • s.47

      Hetekka on syypää suuriin ikäluokkiin, nimittäin kun miehet tuli sodasta ja asettautuivat jälleen rauhanoloihin ja "hetekkapolskaan", oli hetekoiden verkossa suuri silmäkoko.
      No mitä se vaikutti?
      Se vaikutti silleen, että niissä oloissa ei spärdäriä käytetty ja kun piti hektisellä hetkellä vetää slarva pois ykkösestä, polvet luiskahti hetekan silmään syvälle ja mitään et pystynyt tekeen niillä sekunneilla ja aineet lirahti sisään.

      Myöhemmin sitten hetekan pohjan silmäkoko muuttui radikaalisti tihiämmäksi verkoksi ja näitä onnellisia "vahinkoja" ei enää voinut käydä.
      Että sillee.

      • s.47

        Pieni selvennys.
        Olihan siinä virttynyt patja välissä tietenkin, jos joku ihmettelee, että eihän siinä paljaan jousituksen päällä nyt kukaan ollut..


    • niti nati niti nati

      Keskiverto heteka on nähnyt aika monta kilometria kuIIia!

    • ykkä

      70-luvulla, kun vielä itse korjattiin omat autot, vanhan corollani pakoputki oli tullut tiensä päähän ja siihen kun kotinurkistani etsin sopivaa putkea, löysin saunan takaa vanhan hetekan jonka runkoputki sattui olemaan just oikean kokoista, siitä kun kaasun kanssa päivän vatkasin, sain autooni loistavan putken pitkäksi aikaa, eli vielä sai vanha heteka uusiokäyttöä.

      Heteka-sana oli muistaakseni lyhennys Helsingin Teräskaluste Oy:stä.

    • Heteka on
    • Natisuta

      Nyt luteet ovat taas valtaamassa Suomea, joten Hetekat pitää saada takaisin uusina versioina. Runkopatjasängyt ovat varsinaisia lutikoiden pesiä.

    • Hetekamuistoja

      Heteka, tuo sänky ihana, muistot on armeijan ajalta, kun luutnantilla oli leirillä, oma sänky, sitä äkäsenä nakeltiin krazin lavalle, että "tuotakin saatana haalata" ja haalattiin sen hetekaa telttaan. Kollilauma kysy, et miksi tuota pirunvieteriä haalataan ympäri pitäjiä. Luutnantti sano, et poijjaat, hän nukkuu työksensä jokavuosi metsässä, niin sänky pitää olla. Kostettiin ja tehtiin koiruutta, niin lyötiin se lutin heteka niinkorkealle männynoksaan kiinni, mitä nyt sotilaat ylsi. 2 päivää se heteka roikku petäjässä, ja luutnantti huusi. porukka kollilauma ei antautunu, seistiin asennossa ja kaikki kommervenkit tehtiin, luti nyt ei jaksanu äkseerata sen enempää, niin kävi itse leppäkepillä tökkimässä sen hetekan alas. Nuoret sällit, nauraa virnotettiin vaan teltanliepeen raosta, et "ota vuoteesi ja käy" Ja luutnantti lähti paarustaan, heteka kainalossa pois. Senverran siinä kävi, että armeija-aikana ei sen hetekaa enää tarvinnut haalata.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      151
      8851
    2. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1453
    3. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      76
      1345
    4. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      79
      1249
    5. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      143
      1122
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      91
      1094
    7. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      103
      847
    8. 48
      839
    9. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      818
    10. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      47
      813
    Aihe