AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / kuinka korkea verensokeri on vahingollista?

kuinka korkea verensokeri on vahingollista?

9 Vastausta 1 098 Lukukertaa
Siinä kysymykseni yksinkertaisuudessaan.
Kaikki joka on yli normaalin verensokeritason! Mutta mitä korkeampi verensokeri on (ja nimenomaan HbAc1 arvo) sitä nopeammin oheissairaudet iskee. Jos diabetes diagnosoidaan varhaisessa vaiheessa ja aloitetaan tehokas hoito (lääkkeillä ja/tai ruokavaliolla) jolla verensokerit saadaan normaalilukemiin, oheissairauksia voidaan saada lykättyä hyvinkin pitkälle.
Jos HbAc1 arvo nousee 7:n päälle, alkavat oheissairaudet lisääntyä kiihtyvällä vauhdilla.
Ja sitten vielä pieni tarkennus ettei lukija juokse heti lääkäriin. Tuo lukema 7 tarkoittaa vanhalla merkintätavalla kirjattua lukemaa eli 7 %. Uusi nykyisin käytössä oleva HbA1c lukema on 53 mmol/mol. Vertailutaulukko vanhan ja uuden välillä löytyy vaikkapa linkistä http://www.skky.fi/HbA1c%20muuntotaulukko.pdf
Terveellä verensokeri ei aterioiden jälkeenkään nouse yli 9.
On tutkimuksia, jonka mukaan terveelläkin ihmisellä HbA1c-arvon noustessa yli 4,6 %:n riski SVT-sairauksiin nousee. Diabeetikolla pätee sama, mutta riski kasvaa nopeammin. Yleensä kuitenkin katsotaan, että riski alkaa nousta merkittävän paljon arvoilla 6 %. Tätähän pidetään terveen suurimpana arvona. Riski kasvaa siis diabeetikolla kaikkiin lisäsairauksiin.

Perusterveellä ihmisellä on verensokeri yleensä 4,5 - 5 mmol/l välillä. Mm. USA:ssa katsotaan, että jotakin vialla, jos paastoarvo on yli 5,5 mmol/l, Suomessa vasta yli 6 mmol/l arvoilla. Ateria nostaa hetkellisesti, ei kuitenkaan yleensä yli 8 mmol/l:n. Diabeetikon olisikin syytä pyrkiä, jos mahdollista terveen arvoihin. Erityisesti kannattaa muistaa sekin, että toistuvat korkeat verensokeripiikit ovat vaarallisia ainakin silmille. Ei riitä, että mittaustulosten keskiarvo tai HbA1c on hyvä.

Hyviä tavoitteita ovat:
Paasto ja ennen ateriaa alle 6 mmol/l
1 h ateriasta alle 8 mmol/l
2 h ateriasta alle 6,7 mmol/l

Yleensäkään ateria ei saisi nostaa yli 2 mmol/l missään vaiheessa ennen ateriaa verrattuna olevaan arvoon.

Nuo ovat siis terveen arvoja, joihin pyrkimällä on parhaat mahdollisuudet torjua lisäsairauksia. Varsinkin ykköstyypin diabeetikoille haaste on kova. Kakkosilla on mielestäni yleensä paremmat mahdollisuudet. Korkeat verensokerit on melkein ainoa syy lisäsairauksiin.

Sekin kannattaa muistaa, että verensokereiden saaminen hallintaan parantaa usein lievät lisäsairaudet. Pitemmälle ehtineitten sairauksien eteneminen katkeaa eikä tilanne enää pahene, vaan voi tulla useimmiten paremmaksi.
Lisäsairaudet tulevat esiin vasta HbA1c arvon 7 yläpuolella. Siksi käypähoidossa on asetettu tämä arvo. On olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat, että tehohoito, jossa pyritään hyvin alhaisiin arvoihin johtaa kuolleisuuden lisääntymiseen. Lääkkeillä on haittavaikutuksia ja liian alhainen arvo voi johtaa kuolemaan. On siksi vastuutonta asettaa liian alhaisia raja-arvoja etenkin insuliinia käyttäville.

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50056
Tuosta näkyy elinmuutosten riskin kasvaminen HbA1c-arvon funktiona. Vertailukohtana on HbA1c 6%. Voi päätellä, että arvolla 7 % on jo noin 2,5 kertainen riski.

http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/ldk/ldk00002.jpg

Esittämäsi 7 % takoittaa verensokereissa keskimäärin 8,6 mmol/l arvoa. Onko se hyvä? Terveellä ei juuri koskaan nouse verensokeri noin korkealle.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dia00412

Terveen arvot eivät johda kuolemaan. Muutenhan terveitä ei olisikaan. On kyse, miten niihin arvoihin diabeetikkojen suhteen pyritään. Usein unohdetaan, että ruokavalio on lähtökohta. Liiallisia hiilihydraatteja välttämällä saadaan jo aterioiden jälkeinen verensokeri kuntoon ilman isompia lääkityksiä. Lisäksi painonpudotus ja liikunta unohtuvat helposti. Väksisin runsashiilihydraattisen ruokavalion aiheuttamien verensokereiden nousun torjuminen johtaa pahaan lääkityskierteeseen.

Ei pidä unohtaa erästä diabeteslääkäriä, joka on sairastanut ýkköstyypin diabetesta jo 65 vuotta. Ikää on 77 vuotta. Hänen verensokeriensa keskiarvo on 83 mg/de eli 4,6 mmol/l.

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_K._Bernstein

(Wikipediaan vähän päivitystä. Diabetes Solutionista on ilmestynyt uudistettu painos marraskuussa 2011.)

Tässä vielä lainaus:

"Another study which drew similar conclusions discovered an even tighter correlation between A1c and heart disease risk that began as A1c rose above 4.6%, a level that corresponds to a blood sugar level of 86 mg/dl (4.8 mmol/l)!"

http://www.phlaunt.com/diabetes/15945839.php

Siis HbA1c arvojen ylittäessä 4,6 % kasvaa jo sydänsairauksien riski. Tutkimus on mainittu linkissä. Tuo sivusto on muutenkin hyvää luettavaa varsinkin kakkosille.

http://www.phlaunt.com/diabetes/index.php

Kaikkia väitteitä on perusteltu tutkimuksilla-
"Terveen arvot eivät johda kuolemaan".
Eivät todellakaan terveellä!
Insuliinishokki johtaa tajuttomuuteen ja esim. autoillessa silloin kuolemaan. Siksi pitkäsokeri ei ohjeiden mukaan saisi laskea alle 6,5.
Diabetes 2 potilailla teholääkitys terveiden arvoihin johti kuolleisuuden lisääntymiseen!
Johtuen lääkkeiden haitoista. Tilasto on suurin valhe, jos tarkastellaan vaan diabeteksen lisäsairauksia. Lisäksi monet tutkimukset ovat lääketehtaiden tekemiä tutkimuksia, joihin ei voi luottaa. Tarkoituksena on myydä mahdollisimman paljon. Pitää tarkastella kokonaiskuolleisuutta.

http://www.kostdoktorn.se/normalisering-av-blodsocker-med-medicinering-farligt-vid-typ-2-diabetes/
Paljonko tutkimuksessa olleet käyttivät Avandiaa? Sehän on kielletty vasta tuon raportin jälkeen. Aiheutti mm. sydänkuolemia.

Millaista ruokavaliota koehenkilöt noudattivat? Millainen glykeeminen kuormitus oli?
 /   /  /  / kuinka korkea verensokeri on vahingollista?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja haku



Lisää keskusteluja aiheesta

Facebookissa suositeltua

Tietoa mainosten kohdentamisesta