AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / Miekkalilja

Miekkalilja

4 Vastausta 354 Lukukertaa
Huomasin juuri, että miekkaliljani sipulit ovat alkaneet itää tuolla kellarissa. Ulos niitä ei voi vielä laittaa. Pitäisikö ne nyt istuttaa ja esikasvattaa sisällä? Vai voiko ne maan lämmettyä heittää sellaisenaan maahan? Vai pitäisikö niistä nyt tai ennen maahan laittoa ottaa ne versot pois?
En voi väittää itseäni asiantuntijaksi, mutta olen itsekin joskus pistänyt gladioluksen sipulit multaan jo maaliskuussa. Ne tarvitsevat mahdollisimman valoisan paikan, öisin saisivat olla viileämmässä, jos et voi järkätä lisävaloa. Ulos sitten, kun pakkaset ovat ohi.

Laita kuitenkin multaan vain ne sipulit, jotka jo selvästi ovat alkaneet kasvaa. Huhti- toukokuussa sitten viimeisetkin. Näin et keskeytä toisten lepotilaa ja sitä paitsi kukinta jatkuu pidempään.

Minusta ei kannata antaa niiden vain kasvaa lehdiksi kaikkea sipuliin varastoitua energiaa, vaan kasvattakoot juuret ja ottakoot mullasta ytyä, niin tulee komea kukintakin ja jemmaavat sipuliin eväät ensi vuoden kukintaa varten.
Ilman esikasvatusta kukinta menee aika myöhäiseksi, ehtii kyllä ihan etelässä. Vielä ei oo kumminkaan kiire. Jos ei versot silmissä veny, niin voit antaa pari viikkoa viipyä siellä kellarissa, mutta kasvun alettua niiden on päästävä multaan kuten kollega tuossa antoi ymmärtää.
Silmuja ei pidä mennä nyppimään missään välissä, jää kukat muuten saamati.
Laitoin viime keväänä maitopurkkeihin kasvamaan, siitä oli kesällä hyvä istuttaa maahan, kun olivat jo kivan kokoisia.
Kukkivat aikaisemmin kuin suoraan maahan istutetut.

Voi myös porrastaa, toiset purkkiin esikasvatukseen ja toiset suoraan maahan, silloin kukkii eriaikoina.
Espoossa olen istuttanut miekkaliljat suoraan pussista toukokuun alussa - eli nyt tänään tänä vuonna iskin maahan kymmeniä :). Ja hyvin ainakin viime kesänä kasvoivat, elokuussa kukkivat komeasti. Viihtyvät savisessa maassa, toki ei ihan tintassa mutta kuitenkin savi soveltuu tuolle sipulikukalle.

Toki esikasvatus aikaistaa kukintaa mutta makuasioita..pari viikkoa sinne tänne.
Puolivarjossakin onnistuu puun alla, hiukan myöhemmin kukinta. Helppoja ja ihania leikkokukkia, suosittelen! Tuulessa taipumusta laota, eli avomaalla kannattaa ottaa huomioon ja kasvattaa suht tiheäksi peitoksi.
 /   /  /  / Miekkalilja

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta