AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Perikunnan kiinteistö

Perikunnan kiinteistö

15 Vastausta 254 Lukukertaa
Perin kolmen sisarukseni kanssa isäni kiinteistön. Veljeni asui siellä vielä kun isäni eli, isäni kävi siellä vain satunnaisesti. Veli pitää edelleen kiinteistöä käytössään, eikä vastaa sähköposteihin eikä puhelimeen. Olisin myös halunnut käyttää kyseistä taloa, kun se kerran minunkin on. Tähän asti kaikki on mennyt ok, mutta kun ilmaisin tahtoni mennä kiinteistölle, yhteydenpito loppui kuin seinään. En oikein tiedä mit'ä tekisin. Onko minulla oikeus mennä taloon, jossa joku on kirjoilla, kun sopimusta talon käytöstä ei ole.
>>Onko minulla oikeus mennä taloon, jossa joku on kirjoilla, kun sopimusta talon käytöstä ei ole.<<

Ei ole. Kun talo on veljesi asunto, häntä suojaavat kotirauhaa koskevat säännökset.

>>En oikein tiedä mit'ä tekisin.<<

Jos kuolinpesässä on perinnönjako tekemättä, voit vaatia jakoa. Talon osalta jako ilmeisesti johtaisi siihen, että syntyisi yhteisomistussuhde: kukin yhteisomistaja omistaisi talosta 1/3:n. Jos yksi omistaja talossa asuu, muut voivat tietysti vaatia, että hän maksaa asumisestaan muille vuokraa; tehtäisiin siis vuokrasopimus. Jos kaikille sopii, talossa asuva osakas voi (sovitusta hinnasta) lunastaa muiden osuudet itselleen.

Jos perinnönjaosta ei sovita, käräjäoikeus määrää osakkaan pyynnostä pesänjakajan toimittamaan perinnönjaon. Jollei jakoa muuten voida toimittaa, pesänjakaja voi hakea oikeudelta luvan talon myymiseen.

Jos/kun perintö on jaettu, yhteisomistaja voi vaatia talon myymistä yhteisomistussuhteen purkamiseksi. Käräjäoikeus määrää talon myytäväksi ja uskotun miehen huolehtimaan myymisestä ja rahan jakamisesta.
******Ei ole. Kun talo on veljesi asunto, häntä suojaavat kotirauhaa koskevat säännökset.*****

Tuota
Nasse ei nyt huomannut vilkaista pykälää, joka alkaa sanoin,-- joka oikeudettomasti...jne
Koska aloittaja on yksi omistajista, niin hän ei toimi silloin oikeudettomasti. Jotta mitään syytetoimia ei jälkikäteen tulisi, niin ainakin omaisuutensa tarkastamiseen on oikeus, mutta siitä on tietysti etukäteen sovittava.
Ellei sopua synny, niin omistajalla/vierailijalla on silloin oikeus saada poliisilta virka-apua niin, että hän ainakin pääsee talolla käymään.
Jos siinä asuva veli kieltää talon muun käytön, niin silloin on toimittava Nassen ohjeitten mukaisesti.
Ysi ei hallitse asiaa, jota kommentoi.

Asukkaan asuntoon meneminen edellyttää asukkaan kanssa sopimista. Ei sinne kukaan kuolinpesän osakas noin vain voi "mennä". Ja jos osakkaita on useampia, luuletko, että jokainen halunsa mukaisesti voisi mennä toisen asuntoon "omaisuuttaan tarkastamaan"?! Ei varmasti, eikä poliisi tällaislle "tarkastajille" takuuvarmasti virka-apua anna. Kuolinpesän omaisuus on osakkaiden yhteishallinnassa ja vain yhteisesti voidaan tällaisista tarkastuksista sopia (ja virka-apua pyytää).

PK 18:2.1
"Osakasten tulee, milloin ei, sen mukaan kuin tässä laissa säädetään, ole järjestetty erityistä kuolinpesän hallintoa, pesän selvittämistä varten yhteisesti hallita pesän omaisuutta. He edustavat tällöin kuolinpesää kolmatta henkilöä vastaan sekä kantavat ja vastaavat pesää koskevissa asioissa. Toimenpide, joka ei siedä viivytystä, voidaan suorittaa, vaikkei kaikkien osakasten suostumusta saada hankituksi."

Jollei yhteinen sopiminen onnistu, osakas voi toki vaatia, että pesä luovutetaan oikeuden määräämän pesänselvittäjän hallintaan.

Jos jako on toimitettu ja kyseessä on yhteisomistussuhde, talon hallintaan pätee edellä sanottu eli hallinta on yhteinen ja vain yhdessä siitä voidaan sopia. Jos sopiminen ei onnistu, oikeus voi määrätä uskotun miehen huolehtimaan hallinnasta.

Laki eräistä yhteisomistussuhteista 6 § 1 mom.
"Yhteisomistajalla on valta oikeudelta hakea uskotun miehen määräämistä hoitamaan yhteistä esinettä ja sen hallintoa omistajien yhteiseksi hyväksi. Oikeuden tulee ennen asian ratkaisemista varata niille yhteisomistajille, jotka eivät ole hakemukseen yhtyneet, tilaisuus lausua siitä mielipiteensä. Jos oikeus katsoo olevan päteviä perusteita suostua hakemukseen, määrätköön uskotun miehen määräajaksi tai toistaiseksi sanottua tehtävää hoitamaan."
Älä nasse viitsi. Kuolinhetkihän ratkaisee sen, mitä jää perinnöksi. Tottakai perillisillä on oltava silloin tieto mitä jäi. Kun kiinteistöön kuuluu myös irtaimistoa, eli muutakin, kuin pelkät seinät, niin onhan perijöillä oikeus tarkastaa tilanne, jotta esim. aloittajan veli ei pääsisi huijaamaan sisaruksiaan viemällä jaettavaa tarpeistoa pois.
Tottaka - niin onhan ... Muuta perustelua et virheellisille käsityksillesi näy osaavan esittää.

Missään tapauksessa ei kellä tahansa pesän osakkaalla ole oikeutta tuosta vain "mennä" toisen kotiin irtaimistoa "tarkastamaan". Virka-apua poliisilta hän ei myöskään saa. Keinot ovat ne, jotka olen esittänyt - usko tai älä. -

Eiköpähän perunkirjoituskin, missä pesän varat ja velat kuolinajankohdalta on kirjattu, ap:n tapauksessa liene jo takana päin. Sitä paitsi perittävä ei edes asunut ko. kiinteistöllä, vaan perillinen, joten ilmeisesti asuntoirtaimistokin on tuon perillisen.
Voi, voi nasse. kukahan tässä nyt jankkaa. Onhan näitä ´pesänkavallusjuttuja´ tullut hoidettua jo vuosikymmeniä, joten tietoa kyllä on, mitkä ovat pesän osakkaitten oikeudet ja mitkä eivät ja milloin ketäkin on huijattu ja milloin ei.

Kuulepa nasse, etkö edes tiedä mikä ero on asuntoirtaimistolla ja kiinteistöön kuuluvalla tarpeistolla ?

En väitä, mutta huijataako nyt jotain ?

3) rikoksentekijä on kuolinpesän osakas ja rikoksen kohteena on pesän omaisuus.
>>Onhan näitä ´pesänkavallusjuttuja´ tullut hoidettua jo vuosikymmeniä, joten tietoa kyllä on, mitkä ovat pesän osakkaitten oikeudet ja mitkä eivät ja milloin ketäkin on huijattu ja milloin ei.<<

Jos tietoa on, niin eipä se ainakaan kommenteistasi ilmene. Päin vastoin. Varmaan jo ikä painaa.

>>mikä ero on asuntoirtaimistolla ja kiinteistöön kuuluvalla tarpeistolla<<

Tarpeiston kekkasit vasta nyt pelastusrenkaaksesi. Tuskinpa siellä asunnossa kummoista tarpeistoa on.

>>3) rikoksentekijä on kuolinpesän osakas ja rikoksen kohteena on pesän omaisuus.<<

???
- olet sekaisin, nasse.

9.7.2012 16:52
jotta esim. aloittajan veli ei pääsisi huijaamaan sisaruksiaan viemällä jaettavaa tarpeistoa pois.

9.7.2012 17:47
Kuulepa nasse, etkö edes tiedä mikä ero on asuntoirtaimistolla ja kiinteistöön kuuluvalla tarpeistolla ?

Tuskin asunnossa kummoista tarpeistoa on, mutta kiinteistöllä saattaa olla. Kiinteistöönhän kuuluvat esim. varastot, vajat ym. senkaltaiset, joissa on esineistöä, koneita ym. mitkä ovat kiinteistön tarpeistoa.
Ysi päästään sekaisin eikä hallitse asiaa, kuten yllä oleva hyvin kertoo.
Miten tuo toisen asuntoon meneminen. Mitä jos aloittaja ihan pokkana muuttaisi talon myös omaksi osoitteekseen? Veli ei kai tätä voi estääkään, vai voiko? Mitäs jos tekisi osoitteen muutoksen ja ilmottaisi veljelleen että tämä on nyt minunkin osoitteeni, kävelisi sisään ja pyytäisi kaveritkin kylään?
Voishan sitä kokeilla. Omistamisella ja hallinnalla on kuitenkin pikkiriikinen ero. Helpommin ymmärrät asian jos mietit että haluat muuttaa omistamaasi asuntoon jossa on vuokralainen. Ei taida ihan muuttoilmoitus riittää.
Lisäksi kun omistajia on useampia niin yhden yksittäisen ihmisen mielipiteellä ei hallinnan muutoksissa painoarvoa ole jolleivat muut ole samaa mieltä
mutta jos ei ole mitään vuokrasopimusta. hyväksymisestä, voihan aina sanoa ettei itsekään hyväksy toisen asumista yhteisessä asunnossa.
Lisäksi kun omistajia on useampia niin yhden yksittäisen ihmisen mielipiteellä ei hallinnan muutoksissa painoarvoa ole jolleivat muut ole samaa mieltä

hallinnan MUUTOKSISSA!!!!!
Aloittajan isä oli kyllä kirjoilla talossa, vaikkei siellä asunutkaan, halusi näin kai varmistaa, ettei vaadita lakiosia. Talossa on sekä perittävän että siellä nyt asuvan veljeni tavaroita. yritän nyt vielä päästä nokikkain keskustelemaan muiden pesän osakkaiden kanssa, tuntuu vaan kesälomat ym. tekosyyt painavan päälle. Jos sopua ei saada aikaiseksi, ei kai ole kuin se yksi vaihtoehto, joka on huonoin ja kallein, eli pesänselvittäjä. Tämä ei ole ainoa kerta kun tässä perheessä klikkiydytään ja pelataan omaan pussiin niin paljon kuin sielu sietää. Kun tämä perintö vihdoin saadaan jaetuksi, laitan kädet kyynärpäitä myöten ristiin, lähden omille teilleni, enkä vilkuile taakse.
Niin ja kiitoksia kaikille vastauksista
 /   /  /  / Perikunnan kiinteistö

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta