Pettynyt terveydenhuoltoon kriisitilanteissa

kivenkantajatar

Takana kaksi itsemurhayritystä n.vuosi väliä molemmissa. Viimeisin nyt keväällä - ensiavusta ei paljon tukea saanut. Kyselivät vain olemassa olevista hoitokontakteista. Tipassa vietetyn viikonlopun jälkeen menin normaalisti töihin. Eivät edes sairaslomaa älynneet määrätä. Kaiken kukkuraksi ensiavussa ollut hoitaja naljaisi jo muutenkin hajoamispisteessä olevalle ihmiselle: " Otit sitten lääkkeitä - noh helpottiko?"

26

378

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eetwwartti

      ittensä tappajia katotaan usein ensiavussa kieroon

    • vertaistuki I

      Erittelisitkö kysymykset, mihin tahtoisit vastauksia?

      Vastaan ja voin auttaa, mikäli osaat yksilöidä mihin tarvitset tukea.

      Itsemurhayrityksiäsi ei siis ole otettu todesta jos ymmärsin oikein?

    • kivenkantajatar

      Ei taidettu ottaa todesta ei.

      Pahaksi äitynyt masennus ja tunne, ettei kärsimystä lopeta muu kuin kuolema ajoivat yrittämään itsemurhaa.Kai se oli eräänlainen avunhuuto.Jos olisi vaikka osastolle päässyt hermoja lataamaan viikoksi pariksi niin olis voinut hyväksikin siinä tilanteessa.

      Ihmettelen vain näin jälkeen päin ja koen suuttumustakin siitä, että tuntui että siinä jäi vähän niin kuin oman onnensa nojaan noiden sairaalareissujen jälkeen. Ei kysytty juuri mitään muuta kuin niistä olemassa olevista hoitokontakteista. Enkä minä lääkepöhnästä elävien kirjoihin palanneena huomannut mainita, että kai tässä sitä sairaslomaakin tarvitsisi, kun on se työpäiväkin huomenna.Zombina olin töissä seuraavan viikon ja otin yhteyttä mt-toimistoon, jossa minulla on hoitokontakti.

      Tosi paha mieli jäi noiden sairaalareissujen jäljiltä. Pakko oli purkaa nämä huonot kokemukset tänne palstalle.Onko muilla vastaavia kokemuksia?

      • vertaistuki I

        Kannattaa tehdä muistutus tapahtuneesta. Paikkakuntasi potilasasiamieheltä voit pyytää apua sen tekemiseen.

        Jos tällä hetkellä vielä tuntuu siltä, ettet jaksa pelkän avohoidon varassa/käydä töissä jne., kannattaa ottaa yhteyttä psykiatrian päivystykseen ja kertoa tilanteestasi sekä siitä mitä tapahtui. Mitä mt-puolen hoitaja oli mieltä kohtelustasi?


      • _emma_

        Hae sairaslomaa työterveyshuollon kautta. Uskoisin, että saat sitä, jos kerran sinulla on diagnoosi masennuksesta.
        Kannattaa myös puhua sen siellä mt-toimistolla sinua (tai asioitasi) hoitavan ihmisen kanssa siitä, mikä tilanteesi on nyt.

        Mutta jokatapauksessa: puhu muille, miltä sinusta tuntuu, koska eivät muut ihmiset osaa ajatuksiasi ja tuntemuksiasi tietää, jollet kerro. Ja jos kukaan ei tiedä, että sinusta tuntuu pahalle, niin kukaan ei myöskään osaa auttaa.


      • kivenkantajatar
        vertaistuki I kirjoitti:

        Kannattaa tehdä muistutus tapahtuneesta. Paikkakuntasi potilasasiamieheltä voit pyytää apua sen tekemiseen.

        Jos tällä hetkellä vielä tuntuu siltä, ettet jaksa pelkän avohoidon varassa/käydä töissä jne., kannattaa ottaa yhteyttä psykiatrian päivystykseen ja kertoa tilanteestasi sekä siitä mitä tapahtui. Mitä mt-puolen hoitaja oli mieltä kohtelustasi?

        Mt-puolen hoitaja oli kyllä ihmeissään saamastani kohtelusta.

        Olen tällä hetkellä sairaslomalla työterveyshuollon kautta,kun on lääkevaihdos meneillään ja pää on ihan soosia.

        Työpaikka on vaakalaudalla mt-ongelmista johtuvien sairaslomien takia : ( . Onhan se vaivattomampaa suosia vähän sairastavia työntekijöitä.

        Psykiatrian päivystykseen en ole koskaan ottanut yhteyttä. Masennusta olen sairastanut 14-vuotiaasta lähtien ja aina se tuppaa uusimaan. Taitaa olla jo kroonista tämä masennus.

        Itsetuhoiset ajatukset ovat olleet jo parin viimeisen vuoden ajan osa arkea.Huonompina jaksoina niitä on päivittäin ja parempina jaksoina viikoittain. Ne ovat tätä sairautta, joka toivon mukaan ei saa yliotetta.


    • pidetään puolemme

      Et ole ainut. Onko niin että ei ole enää Suomessa resusseja ja ei kaikki alan ammattilaiset tee työtänsä sydämellä. Ei aina ole syynä aikapula vaan halutaan pääsät aina "tapuksesta" eroon.
      On ikävää että sinulle on sattunnut tuollaiset hekilöt. Monet lääkärit ja hoitajat osaavat hoitaa fyysisiä vammoja ja sairauksia ja heillä on tekninen osaaminen, mutta he eivät ymmärrä ihmisen psyykkistä puolta ollenkaan.
      Parhainta apua voivat antaa alan ammattilaiset jotka ovat itse käyneet läpi kriisejä ja sitten niistä selviytyneet. Parhaimman avun saakin monesti maallikolta, mutta masennuksen hoidon alussa ja kriisivaiheessa on tärkeä, että ihmnien otetaan lepämään, hänen ravinnosta ja turvallisuudesta huolehditaan ja otetaan tosissaan.
      Näistä kokemuksita kannattaa kirjoitella ja puhua ja vaatia että jatkossa tällaiset kokemukset eivät olisi arkipäivää.
      Kyllä Suomessa on nähtävinä että ihmiset eivät saa ajoissa apua?

    • kokija x

      Aloittajalle,

      olet varmaan lukenut tämän ketjun

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/10872324

      Muista ettet ole yksin, meitä on tuhansia, jotka olemme kokeneet vastaavanlaista syrjintää julkisessa terveydenhuollossa.

      Voimia jaksaa!

    • pitkäkestoista apua

      Todellisuudessa nämä itsemurhakandidaatit kärsivät useimmiten tunne-elämältään epävakaasta persoonallisuushäiriöstä. Hoitohenkilöstö ei tällaisesta persoonalliuushäiriöstä ole aina kuullut tai jos on niin ei käsitä sen todellista luonnetta. Epävakailla itsetuhoisuus on eräällä tavalla huomionhakuista avunhuutoa, mutta pointti on siinä, että heillä ei ole muita keinoja. Kuitenkin hoitava henkilöstö näkee sen vain rasittavana asiana, joka turhaan kuormittaa päivystystä. Epävakaan itsemurhayritykseen suhtautuminen on vaikeaa, sillä epävakauden hoidossa on tärkeää ymmärtää empaattisesti kyseistä henkilöä. Toisaalta ei saa vahvistaa kokemusta siitä, että itsemurhayrityksellä saa kaipaamaansa huomiota ja hellyyttä.

      Suomessa onneksi nykyään järjestetään enemmän dialektista käyttäytymisterapiaa, jossa parhaiten pystytään hoitamaan epävakautta.

    • 6+14

      "Todellisuudessa nämä itsemurhakandidaatit kärsivät useimmiten tunne-elämältään epävakaasta persoonallisuushäiriöstä."

      Mistähän tuo tieto on peräisin? Onko tutkimuksia aiheesta löydettävissä jostain?

      "Hoitohenkilöstö ei tällaisesta persoonallisuushäiriöstä ole aina kuullut tai jos on niin ei käsitä sen todellista luonnetta."

      Ja missähän päin Suomea ei psykiatrisessa ensiavussa ai sairaalassa hoitohenkilöstä tunne tavallisimpia psykiatrisia sairauksia/häiriötiloja ja niiden oireita? Olisi hyvin mielenkiintoista tietää.

    • drftgyhujik

      Tietää varmaan pinnallisesti tavallisimmat psykiatrisen ongelmat mutta justiin tuota ei kukaan vaikuta älyävän ettei ne itsetuhoiset tee sitä vittuillakseen vaan siksi että niillä ei ole muita keinoja hakea huomiota ja apua itelleen ja ahdistaa.

      • 17+13

        Täällä ei näköjään uskalleta mainita paikkakuntia. Juuri tämä uskalluksen puute johtaa siihen, ettei asioille kukaan mitään pysty tekemään ja samanlainen meno jatkuu vuodesta toiseen. Hoitohenkilöstö vaikenee työpaikkansa menettämisen pelossa, pääasia, että palkka juoksee. Tällaisia ihmisiä ei koskaan olisi tullut palkata terveydenhuollon alalle.

        Hieman siviilirohkeutta peliin vertaisten auttamiseksi, kertokaa paikkakunnat missä väärinkäytöksiä tapahtuu. Vain näin voimme vaikuttaa!


    • 19

      Ihminen joka syntyy perheeseen, jossa henkinen ja jopa fyysinen väkivalta on sallittua kasvaa aikuiseksi joka ei ymmärrä mikä on normaalia.
      Tällaisilla ihmisillä on tapana joutua muiden sylkykupiksi helpommin. Alistutaan huonoon kohteluun, koska sellainen on "normaalia".
      Jossakin vaiheessa kuppi saattaa täyttyä eikä vaan enää yksinkertaisesti jaksa mitään. Ainoa poispääsy keino saattaa olla itsensä tappaminen.
      Apua ei osaa hakea, koska kokemukset ihmisistä ovat olleet huonot...

      Itsemurhaan on monia syitä. Edellä mainittu on vain yksi syy. Me ihmiset olemme erilaisia. Meillä jokaisella on tarinamme kerrottavanamme. Asioihin ei ole yhtä syytä.

      "Alalla työskentelevä" osoittaa naivin yksisilmäisyytensä. Hän ei työskentele alalla auttaakkseen, vaan hakeakseen heikkona olevista potilaista ylemmyydentuntoa. Sairaat ihmiset tekevät niin. Sellainen pitäisi saada kitkettyä tereydenhuollosta pois. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä puolet ihmisistä on inhottavia.

    • 7+11

      Ea:n tehtävä on hoitaa potilas fyysisesti kuntoon ei siinä ehdi terapioimaan kun kolmekymmentä potilasta kutsuu yhtäaikaa.
      Ilmeisesti aloittaja sai hiiltä ja tietysti nesteytystä kyllä sinun tilaa on siellä tarkkailtu koko ajan.

      Yrittäkää myös muistaa että ea ei ole saikun hakemista varten mikä tuossa on nyt niin vaikea käsittää.
      Jokainen suicide-tapaus kyllä hoidetaan ja joka sairaala on etenkin viikonloppuisin näitä täynnä yleensähän sitä tullaan lanssilla ja kaupan päälle humalassa hoitoon jolloin on aika mahdoton hoitaa tai lääkitä.

    • psykiatri

      Ensiavun tehtävä on auttaa ihmistä pysymään hengissä. Sairaalalla, johon itsemurhaa yrittänyt henkilö viedään, on vastuu jatkaa tätä hoitoa siihen asti kunnes henkilö pystyy pärjäämään nk. omillaan.
      Omillaan pärjääminen ei tarkoita sitä, että voidaan lähettää kotiin tai minne tahansa ilman, että on varmistettu missä potilaan jatkohoito tapahtuu heti sairaalasta pääsyn jälkeen. Eli kontakti avohoitoon, johon on seuraava aika joskus viikon parin päästä ei riitä turvaamaan itsemurhaa yrittäneen potilaan selviytymistä hengissä.

      Selvä hoitovirhe siis on kyseessä aloittajan tapauksessa sairaalan taholta.

      • 17

        Apua haetaan silloin kun siltä tuntuu ettei pärjää ilman apua

        Oletko jotenkin katkera psyykenpotilaille "7 11" eli "alalla työskentelevä"? Kannattaisi varmaan vaihtaa alaa niinkuin tuolla ylempänä jo joku osuvasti kirjoittikin.

        Aloittaja ei sitä paitsi ole hakenut "aina viikonloppuna" apua joten älä sekoita asioita.

        Tiedoksi vielä; psykiatrian päivystykseenkin yleensä hakeudutaan viikonloppuisin mikäli juuri silloin on tarvis.


      • 7+11
        17 kirjoitti:

        Apua haetaan silloin kun siltä tuntuu ettei pärjää ilman apua

        Oletko jotenkin katkera psyykenpotilaille "7 11" eli "alalla työskentelevä"? Kannattaisi varmaan vaihtaa alaa niinkuin tuolla ylempänä jo joku osuvasti kirjoittikin.

        Aloittaja ei sitä paitsi ole hakenut "aina viikonloppuna" apua joten älä sekoita asioita.

        Tiedoksi vielä; psykiatrian päivystykseenkin yleensä hakeudutaan viikonloppuisin mikäli juuri silloin on tarvis.

        Olen alalla nyt saikulla stressin vuoksi mikä voi näkyä kirjoituksissani.

        Harvemmin ea:ssa päivystää ketään psykiatria ainakaan itse en ole huomannut joten varmaan ymmärrät miten vaikeaa on keskittyä muuhun kuin paikkaamaan potilas tai antamaan hiiltä.
        Yritetään sitten painottaa että otat heti maanantaina yhteyttä mt-puolelle tai sitten tk:hon josta mahdollinen lähete jatkoon mutta sama ceissi tulee seuraavana vkl:nä uudelleen ea:han.
        Psykan päivystyksessäkin yleensä vain hoitajia paikalla viikonloppuisin.

        Yrittäkää pitää ne hoitakontaktit mitä arkena on saatavilla sieltä saa parhaan mahdollisen avun.

        http://hoitajat.net/foorumi/topic/13915-on-asioita-joita-hoitajasi-ei-sano-sinulle-aeaeneen/


      • 19
        7+11 kirjoitti:

        Olen alalla nyt saikulla stressin vuoksi mikä voi näkyä kirjoituksissani.

        Harvemmin ea:ssa päivystää ketään psykiatria ainakaan itse en ole huomannut joten varmaan ymmärrät miten vaikeaa on keskittyä muuhun kuin paikkaamaan potilas tai antamaan hiiltä.
        Yritetään sitten painottaa että otat heti maanantaina yhteyttä mt-puolelle tai sitten tk:hon josta mahdollinen lähete jatkoon mutta sama ceissi tulee seuraavana vkl:nä uudelleen ea:han.
        Psykan päivystyksessäkin yleensä vain hoitajia paikalla viikonloppuisin.

        Yrittäkää pitää ne hoitakontaktit mitä arkena on saatavilla sieltä saa parhaan mahdollisen avun.

        http://hoitajat.net/foorumi/topic/13915-on-asioita-joita-hoitajasi-ei-sano-sinulle-aeaeneen/

        "Yrittäkää pitää"

        Et voi sanoa noin itsetuhoiselle potilaalle! Hoitohenkilöstö, jos kuka, on velvollinen pitämään huolta itsetuhoisista potilaista olipa viikonpäivä tai kellonaika mikä hyvänsä ilman naljailuja, vittuilua, huonoa käytöstä. Esimiehet ovat sitä varten, että heille kerrotaan yksikön puutteista.
        Mikäli et ole kykenevä näkemään tuota kannattaisi vaihtaa alaa, jotta eivät syyttömät potilaat saisi takiasi kärsiä, joille sinun oman jaksamattomuutesi/kyvyttömyytesi harjoittaa työnkuvaasi kostat!!!!!


      • 14
        7+11 kirjoitti:

        Olen alalla nyt saikulla stressin vuoksi mikä voi näkyä kirjoituksissani.

        Harvemmin ea:ssa päivystää ketään psykiatria ainakaan itse en ole huomannut joten varmaan ymmärrät miten vaikeaa on keskittyä muuhun kuin paikkaamaan potilas tai antamaan hiiltä.
        Yritetään sitten painottaa että otat heti maanantaina yhteyttä mt-puolelle tai sitten tk:hon josta mahdollinen lähete jatkoon mutta sama ceissi tulee seuraavana vkl:nä uudelleen ea:han.
        Psykan päivystyksessäkin yleensä vain hoitajia paikalla viikonloppuisin.

        Yrittäkää pitää ne hoitakontaktit mitä arkena on saatavilla sieltä saa parhaan mahdollisen avun.

        http://hoitajat.net/foorumi/topic/13915-on-asioita-joita-hoitajasi-ei-sano-sinulle-aeaeneen/

        Tuosta hoitajat.net -saitista tehtiin jonkin aikaa sitten tutkintapyyntö. Kaikkien sinne kirjoittaneiden ip:t selvitettiin eli mistä toimipisteistä kukin kirjoitti jne. Asiaan ei ole saatu vielä lopullista ratkaisua eli tutkintapyyntö on yhä vireillä ja asiat selvityksen alla.


    • kivenkantajatar

      7 11 Mainitsin jo aikaisemmassa kirjoituksessa, että olen käynyt mt-toimissa melkein koko ikäni eli apua olen todellakin hakenut ja saanut.

      Tuskin kukaan voi ennalta tietää masennuksen menevän niin pahaksi, että itsemurha tuntuu ainoalta järkevältä vaihtoehdolta.

      Kyllä ensiavussa pidettiin fyysisestä puolesta hyvää huolta. Enkä mitään terapiointia sieltä herätessä olettanutkaan saavani. Epäasiallinen kohtelu ja puutteellinen ohjaus/tuki jatkohoidon suhteen mietityttävät näin jälkeen päin. Siinä mielentilassa ja läähetokkurassa, kun ei oikein osaa puolustaa itseään saati hoitaa omia asioitaan.

      • 3+7

        Oliko aloituksesi provo, jotta saisit asioita vietyä eteenpäin? Et ollut itse tuossa kyseessä vaan tahdoit herättää asiasta keskustelua muuten vain? Mikäli näin on tai vaikka ei olisikaan, kertoisitko paikkakunnan missä tuollaista taphtuu? Avoimuuden nimissä masennuspotilaita kohtaan pyytäisin sinua rohkaistumaan tuon verran. Mitään et siitä saa etkä ketään pysty auttamaan mikäli salailet asioita. Eikö anonymiteettiys tänne kirjoitattaessa riitä kun kyseessä on myös muiden kuin yksittäisen ihmisen henki?


      • 7+11

        Pyydän anteeksi yleistämistä se on ammattitauti.
        Pyydän anteeksi myös kolleegan puolesta joka käyttäytyi epäasiallisesti.
        Pyydän anteeksi myös suoria puheitani netissä ja jos minusta tehtiin sen vuoksi Nurse Ratched ei voi mitään (ja olen muuten mies).

        Ea on kiireinen paikka mutta usko kuitenkin kun sanon.
        Jokaista suicide-tapausta tarkkaillaan se ilmoitetaan joka hoitajalle ainakin meidän sairaalassa.
        Ilman ohjeita ja saattajaa (omainen mielellään) ei myöskään poistuta varsinkaan lääketokkurassa.
        Sinut ilmeisesti kotiutettiin maanantaina joten lääkärin olisi pitänyt sitä ennen vahvistaa että saat sen jatkohoidon ja ihan suoraa sinne kun kävelet sairaalan ovesta ulos.
        Tapauskohtaista nämä kuitenkin on ja mikä lienee mutka tullut matkaan.
        Minä olen pelkkä hoitsu pysty lääkäreitä neuvomaan ja jos neuvon niin siitä saa kuulla jälkeenpäin.

        Tämä stressivapaa on kyllä tarpeen ja jos joku luulee että olen epäasiallinen duunissa luulee väärin.


    • VitsiTerveydenhuolto

      Suomen terveydenhuollon ja eritoten lääkärikunnan joka vetää (pitäis vetää) koko homma olisi syytä katsoa vakavasti peiliin ja tehdä jotain asioille.

      Kaikilla terveydenhoidossa työskentelevillä tuntuu olevan vaivana ammattitauti.

      Se on epäpätevyyttä, varsinkin tollassella alalla pitäisi olla osaamista kyseisiin asioihin mutta ei =;)(

      Koko ala on aikas mätä ja sisäänpäin lämpiävä. Sietäis kunnon puhdistavan ja YT-tuulen puhaltavan vaikka kaikki kortistoon jossei asenne muuten muutu.
      Ja tämä ei koske (vain) mt-alaa.

      Vaikka ihmisiä nekin ovat, haluavat nauttia elämästä ja nostaa hyvää palkkaa!
      Kukapa ei haluaisi.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      107
      2087
    2. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      118
      1600
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1510
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1337
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1226
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      488
      1145
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1135
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      953
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      932
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      876
    Aihe