Tässä avauksessa käsitellään selityssuodattimen kolmatta syytä, älykästä suunnittelua. Aikaisemmin on käsitelty ensimmäinen osa, vapausasteisuus ja toinen osa, monimutkaisuus.
Kaikilla ilmiöillä, esineillä ja asioilla on syy. Kaikki ovat pala syy/seuraus -ketjua.
Ilmiön syynä voi olla luonnonlait, sattuma tai suunnittelu:
- syy on luonnonlait. Esimerkiksi lumikiteen geometrinen muoto on luonnonlakien seuraus. Ilmiöitä, joiden syynä eivät ole luonnonlait, kutsutaan vapausasteisiksi.
- syynä on sattuma. Esimerkkinä linkistä löytyvä sydämen muotoinen saari.
http://www.uusisuomi.fi/viihde/49789-sydamen-muotoisesta-saaresta-tuli-hitti-google-earthissa-–-katso
Mikään luonnonlaki ei määrää saarta sydämen muotoiseksi. Saaren yksinkertaisen muodon selittää parhaiten sattuma.
- syy on älykäs suunnittelu. Tietokone on hyvä esimerkki älykkäästä suunnittelusta. Luonnonlait eivät muotoile tietokonetta eikä monimutkainen kone voi syntyä sattumalta.
Täsmentämisellä tarkoitetaan älyn tunnistamista ulkopuolisen lähteen avulla monimutkaisesta ilmiöstä, kuten tietokoneesta.
Sattuman ja suunnittelun erottamiseen tarvitaan ilmiön täsmentäminen ulkopuolisesta riippumattomasta lähteestä.
Esimerkiksi lukujono 7, 235, 99, 4, 1006778 on monimutkainen, mutta luvut ovat satunnaisia eli lukujonon paras selitys on sattuma.
Sen sijaan alkuluvuista muodostuva lukujono 239, 3, 37, 7919, 5051, 71 on suunnittelun tulos. Lukujonon tekijä on valinnut luvut alkulukujen joukosta eli lukujono suunnitteltu. Lukujono sisältää täsmennettyä informaatiota. Ulkopuolinen lukujonosta riippumaton todiste, alkulukujen joukko, vahvistaa lukujonon suunnittelun.
Esineiden suunnittelusta todistaa niillä oleva käyttötarkoitus. Auton moottorin jokainen osa toteuttaa tiettyä tarkoitusta moottorissa. Täsmennety toiminta kokonaisuuden osana todistaa suunnittelusta.
Suodattimella on rajoituksia. Kun apina taittaa tikun ja pyydystää sillä muurahaisia, tikku on suunnittelun tulos. Mutta jos löydämme tikun maasta näkemättä apinaa suodatin antaa selitykseksi sattuman. Suodatin siis tunnistaa älyn vain osassa tapahtumia.
Suunnittelun tunnistaminen 3, täsmennys
21
103
Vastaukset
>>Esineiden suunnittelusta todistaa niillä oleva käyttötarkoitus.
- txt()
Raatokärpäset haistavat raadon kilometrien etäisyydeltä ja tulevat ensimmäisenä munimaan raadolle. Rikosteknillisessä tutkinnassa ruumiin ikä voidaan määrittää kärpästen toukkien kehitysasteesta.
Oletan, että tuohon raatokärpäsen hyvään hajuaistiin liittyy mielenkiintoista biologiaa.Missä kohtaa käyttötarkoitus muuttaa paskaläjän suunnitelluksi? Tai ylipäätään minkään muunkaan? Näet toistuvasti suunnitelmallisuutta asioissa, joissa sitä ei ole. Luonnonvalinta, asia josta Dumbski ei tajua mitään, on tuonkin näennäisen suunnitelmallisuuden tausta.
Kuten jo edellisessä suolteessasi sanoin: ainoa tapa, jolla oikeasti suunnittelua voidaan tunnistaa on suunnittelukokemuksiimme perustuva intuitio.
Dumbskin filtteri ei ole mitään muuta kuin yritys formuloida tuota intuitiota. Se ei erota luonnosta suunnitelua, eikä sen pohjalta ole koskaan osoitettu mitään biologista (jos mitään muutakaan) ilmiötä suunnitelluksi.
- txt()
Olen samaa mieltä että filtteri formuloi intuition. Itse asiassa monet tieteelliset teoriat formuloivat intuition.
Onko tietokone luonnonlakien seuraus, sattuman synnyttämä vai suunnitelun tulos?Tietokone on suunniteltu, mutta sen me tiedämmekin intuitiivisesti. Ja Dembskin filtteri ei ole tieteellinen teoria. Edelleenkään.
Dembskin design-filtteri ei todellisuudessa tunnista suunnittelua. Tarkasteltu kohde kun ei ole välttämättä suunniteltu vaikka se täyttäisi kaikki filtterin kriteerit. Filtteri ei yksinkertaisesti erota luonnon tuottamaa näennäistä suunnitelmallisuutta aidosta suunnitelmallisuudesta.
Dembski ei ole koskaan kertonut ensimmäistäkään sellaista esimerkkiä luonnosta, jolle biologinen tausta olisi mahdoton. Miksei?
- txt()
Mikäli elämä on kehittyneet sattuman ja luonnonlakien perusteella (=evoluutio), myös ihmisen ymmärrys on sattuman ja luonnonlakien synnyttämä. Silloin ymmärryksen avulla luotu tietokonekaan ei ole enempää kuin sattuman ja luonnonlakien tulos.
Käsitykseni mukaan sinulla on vain kaksi mahdollisuutta:
1) Kaikki on luonnonlakien ja sattuman tuotosta. Mikään ei ole aidosti suunniteltu, ei myöskään ihmisen suunnittelemat tietokoneet tai muut laitteet.
2) Ihmisen suunnittelemat laitteet ovat aidosti suunniteltuja. Silloin suunnittelun kriteerejä voidaan soveltaa myös muihin ilmiöihin, sillä aitoa älyä ja suunnitelmallistuutta voi esiintyä muuallakin kuin ihmisen toimissa.>aitoa älyä ja suunnitelmallistuutta voi esiintyä muuallakin kuin ihmisen toimissa.
Toki.
Vaimo katseli päivänä muutamana kuin meidän kissa ylitti katua. Se katsoi ensin vasemmalle ja sitten oikealle. Tuli muuan ukko jalkaisin, ja kissa vetäytyi maihin. Kun ukko oli mennyt, kissa katsoi taas oikealle ja vasemmalle, ja kun mitään ei näkynyt, pinkaisi kadun yli kotiin.On ainoastaan filosofinen- tai määritelmäkysymys halutaanko alkuperältään luonnollisen suunnittelijan itsensä tekemä tietoinen suunnittelu määritellä tuon alkuperän takia luonnolliseksi. Jos tietoinen suunnittelu halutaan ylipäätään erottaa muusta luonnon toiminnasta, niin silloin kysymys suunnittelijan alkuperästä on toisarvoinen.
Koko asiassa ylikäymätön ongelma on siinä, ettei ole olemassakaan mitään yksiselitteisiä kriteerejä suunnittelun tunnistamiseksi, eikä Dembski sellaisia ole löytänyt. Hänen filtterinsä ei yksinkertaisesti erota luonnon tuottamaa näennäistä suunnitelmallisuutta tietoisesta suunnittelusta, joten koko filtteri on täysin hyödytön elollisten alkuperäkysymysten selvittämiseen.
Mutta eihän tässä filtterissä toki tieteestä kysymys olekaan. Tässä sitä "tieteenfilosofiaa" Dembskin tapaan:
"I think at a fundamental level, in terms of what drives me in this is that I think God's glory is being robbed by these naturalistic approaches to biological evolution, creation, the origin of the world, the origin of biological complexity and diversity. When you are attributing the wonders of nature to these mindless material mechanisms, God's glory is getting robbed...And so there is a cultural war here. Ultimately I want to see God get the credit for what he's done - and he's not getting it.""
""Intelligent Design opens the whole possibility of us being created in the image of a benevolent God.""
""My thesis is that all disciplines find their completion in Christ and cannot be properly understood apart from Christ.""
""If we take seriously the word-flesh Christology of Chalcedon (i.e. the doctrine that Christ is fully human and fully divine) and view Christ as the telos toward which God is drawing the whole of creation, then any view of the sciences that leaves Christ out of the picture must be seen as fundamentally deficient.""
""Christ is indispensable to any scientific theory, even if its practitioners do not have a clue about him""
***
Dembski on ja pysyy pellenä. Jatkan keskustelua sitten, kun asiasta joku sanoo jotakin oikeasti uutta kiinnostavaa. Tuota perinteistä Dembskin höttöä on käsitelty jo yllinkyllin.RepeRuutikallo kirjoitti:
>aitoa älyä ja suunnitelmallistuutta voi esiintyä muuallakin kuin ihmisen toimissa.
Toki.
Vaimo katseli päivänä muutamana kuin meidän kissa ylitti katua. Se katsoi ensin vasemmalle ja sitten oikealle. Tuli muuan ukko jalkaisin, ja kissa vetäytyi maihin. Kun ukko oli mennyt, kissa katsoi taas oikealle ja vasemmalle, ja kun mitään ei näkynyt, pinkaisi kadun yli kotiin.Osoitti Ymmärrystä.
kekek-kekek kirjoitti:
Osoitti Ymmärrystä.
Hän osoittaa Ymmärrystä päivittäin, ja jos joskus ei osoita, meidän koira kyllä kouluttaa.
- txt()
Minusta suunnittelun kriteerit ovat selkeät.
Asiat voidaan jakaa
- välttämättömiin luonnon lakien seurauksiin,
- sattumaan perustuviin ilmiöihin ja
- suunniteltuihin silloin, kun kysymyksessä on ulkopuoliselta taholta saatu täsmennys suunnittelun luonteesta.
Demski on hyvin kiteyttänyt filtterissän suunnittelun tuntomerkit.
Maailmankatsomukselliset syyt estävät sinua hyväksymästä tätä. Perustat uskosi sattuman ja luonnonlakien yhteisvaikutukseen. Ilmiöitä, jotka eivät mahdu tälle perustalle ei ole olemassa.
Demsikin uskonnollinen vakaumus ei vaikuta suodattimen toimintaan mitenkään. Mikäli teoriat tuomitaan kehittäjänsä uskonnollisen vakaumuksen perusteella, meidän on hylättävä esimerkiksi:
- Newton, tutki ahkerasti alkemiaa ja uskoi vakaasti että Jumala on kaiken luoja.
- Packal, joka koki vahvan uskonnollisen herätyksen, nuoruudessaan.
- Max Planck vakaumuksellinen kristitty: "Sekä uskonto että tiede edellyttävät uskoa Jumalaan. Uskoville Jumala on kaiken pohdinnan alku ja fyysikoille hän on kaiken pohdinnan loppupiste. - - Uskoville Jumala on perusta, fyysikoille hän on jokaisen yleistävän maailmankäsityksen kruunu ja huippu."- vesakontorjuja
Tunkivatko esimerkiksi Newton ja Planck uskonnon mukaan tieteelliseen työhönsä? Mistä tuo Planck-sitaatti on peräisin?
Vieläkö tämä pitää kerrata?
Suunnittelusi määritelmä, kriteerit ja tuntomerkit eivät toimi, koska, kuten jo monesti sanottu, niiden pohjalta ei kyetä erottamaan luonnon tuottamaa näennäistä suunnitelmallisuutta suunnittelusta.
Design-filtterisi on siis täydellisen hyödytön. Eikä sitä tieteeksi ole katsottukaan.
Ja jos Dumbskin mutu-filtteri mielestäsi toimii, niin miksi sitten edelleen kainostelet kertomasta esimerkkiä luonnosta havaittavasta suunnittelusta? Eikö meinaa löytyä? Vai etkö ilkeä käyttää niitä samoja, joilla ID-väki on tähän asti nolattu (mm. silmä, verenhyytymisjärjestelmä, immuunijärjestelmä, bakteeriflagella,...)?
Nuokin kaikki mainitut täyttävät jokaisen design-filtterin kriteereistä - ja ensimmäistäkään niistä ei ole suunnitelluksi osoitettu. Kaikille niistä löytyy luonnollinen kehitysvaihtoehto (tai useitakin sellaisia), joka ei tuota suunnittelua edellytä.
Dembski ei kuulu mainitsemiesi herrojen kanssa samaan sarjaan.
Pascal (ei Packal), Newton ja Planck eivät selittäneet tieteellisiä väitteitään jumalalla - ja Dumbskin filterihän ei tiedettä ole laisinkaan.
Tai no, Newton teki niin kyllä kerran (liittyen planeettojen ratoihin), mutta olikin sitten heti väärässä.
- txt()
Demskin filtterissä ei mainita sanallakaan Jumalaa. Sinä sotket uskonnon ja filtterin ja sen jälkeen sanot että filtteri on roskaa koska uskonto on roskaa.
Filtteri on yksinkertainen, sen oppi hetkessä yläaseikäinen poikani. Sinulle näyttää olevan ylivoimainen. Ilmiöt syyt jaetaan kolmeen osaan:
- luonnonlait tai
- sattuma tai
- suunnittelun tulos.
Filtteriä on käytännöllinen ja yksinkertainen tapa erottaa suunnittelu sattumasta. Monessa tilanteessa erottamiseen voidaan soveltaa tilastomatematiikkaa ja suunnittelun todennäköisyydelle numeerinen arvo.
Filtteriä sovelletaan esimerkiksi SETI -tutkimuksissa, jossa yritetään löytää älyn merkkejä.
" Dumbskin filterihän ei tiedettä ole laisinkaan"
Valitettava tosiasia on, että tieteenfilosofia ei ole kyennyt määrittelemään tiedettä. Kukaan ei siis voi sanoa mikä on tiedettä ja mikä ei ole.>>Demskin filtterissä ei mainita sanallakaan Jumalaa. Sinä sotket uskonnon ja filtterin ja sen jälkeen sanot että filtteri on roskaa koska uskonto on roskaa.>Filtteri on yksinkertainen, sen oppi hetkessä yläaseikäinen poikani. Sinulle näyttää olevan ylivoimainen. Ilmiöt syyt jaetaan kolmeen osaan:
- luonnonlait tai
- sattuma tai
- suunnittelun tulos.>Filtteriä on käytännöllinen ja yksinkertainen tapa erottaa suunnittelu sattumasta.>Monessa tilanteessa erottamiseen voidaan soveltaa tilastomatematiikkaa ja suunnittelun todennäköisyydelle numeerinen arvo.>Filtteriä sovelletaan esimerkiksi SETI -tutkimuksissa, jossa yritetään löytää älyn merkkejä.>" Dumbskin filterihän ei tiedettä ole laisinkaan"
Valitettava tosiasia on, että tieteenfilosofia ei ole kyennyt määrittelemään tiedettä. Kukaan ei siis voi sanoa mikä on tiedettä ja mikä ei ole.- tieteenharrastaja
Tuon puutteen voi luotettavasti korvata:
"Valitettava tosiasia on, että tieteenfilosofia ei ole kyennyt määrittelemään tiedettä. Kukaan ei siis voi sanoa mikä on tiedettä ja mikä ei ole."
Tieteeksi hyväksytään julkaistu tutkimus, jonka tekotapa noudattaa tiedeyhteisön hyväksymää metodia ja tulos todistaa tutkittavan kohteen osaamisen. Vertaisarvioinnilla selvitetään, onko noin.
- txt()
Oliskin noin yksinkertaista. Tosiasiassa tiedeyhteisö muodostuu ristiriitaisista oppisuunnista, joiden kannattajat taistelevat tutkimusrahoista. Se mikä on yhden suunnan mielestä tiedettä, on toisen suunnan mielestä roskaa. Yhtä mieltä ollaan vain perusasioista.
Tieteen historia on täynnä hyljättyjä teorioita, jotka myöhemmin on osoittautuneet oikeaksi ja toisaalta totena pidettyjä teorioita, jotka ovat olleet roskaa.
Yleensä huonokin tieteellinen teoria kaatuu vasta kannattajien kuoltua. Nuori sukupolvi omaksuus uutta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Planckin_periaate
Äärettömiä joukkoja tutkiva Cantor ajautui mielisairaalaan, koska hänen teoriansa kohtasi niin suurta vastustusta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Georg_CantorHyvin perusteltuja uusia väittämiä on tieteessä hyljeksitty paljon vähemmän kuin täysin puhdasta muturoskaa, kuten ID.
Michael Behe ei Doverissa osannut kertoa ensimmäistäkään syytä, miksi astrologiaa ei pitäisi kelpuuttaa tieteeksi, jos ID kelpuutettaisiin.- Risusa Votta
illuminatus kirjoitti:
Hyvin perusteltuja uusia väittämiä on tieteessä hyljeksitty paljon vähemmän kuin täysin puhdasta muturoskaa, kuten ID.
Michael Behe ei Doverissa osannut kertoa ensimmäistäkään syytä, miksi astrologiaa ei pitäisi kelpuuttaa tieteeksi, jos ID kelpuutettaisiin.Äänestetään?
- tieteenharrastaja
Risusa Votta kirjoitti:
Äänestetään?
On jo äänestetty. Äänioikeus oli niillä, jotkan asian ymmärtävät. Tieteessä se menee noin. Enemmistö on joskus väärässä, mutta tietämättömien enemmistö paljon useammin.
- tieteenharastaja
Kyllä se vain on noin yksinkertaista:
"Tosiasiassa tiedeyhteisö muodostuu ristiriitaisista oppisuunnista, joiden kannattajat taistelevat tutkimusrahoista. Se mikä on yhden suunnan mielestä tiedettä, on toisen suunnan mielestä roskaa."
Näinhan se voi olla harvinaisissa poikkeustapauksissa, mutta yleisemmin totta vain sinun toivekuvitelmissasi. Sama pätee teorioiden hylkäämiseen ja jälleenlöytymiseen. Tavallisempi tilanne siinä on, että mullistava uusi löytö murtautuu esiin vähitellen todistehavaintojen lisääntyessä; koko ajan tieteeksi tunnustettuna.
Cantorilla oli myös puoltajia, ja parissa vuosikymmenessä hänen ajatuksensa voittivat. Missään vaiheessa ei väitetty, etteivät ne olisi tiedettä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi276040- 883814
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313643631- 2343009
- 612777
- 522715
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne322560- 1532440
- 312038
Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa
Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok1211806