Työttömyys ei ole kuntotuksen peruste

Epäterveisin T.

Suomen julkisen hallinnon ja Oikeusministeriön kannattaisi kiinnittää huomiota käsitteeseen kuntoutus työllisyystoimena ja myös käsitteeseen työharjoittelu.

Kuntoutus on aikaisemmin liitetty terveydenhoitoon sisällön ollessa auttaminen. Mutta mitä tarkoittaa "työkuntoutus" pitkään työnhakijana olevalle henkilölle, joka ei itse huomaa olevansa minkäänlaisen kuntoutuksen tarpeessa?

Työtöntä useasti painostetaan kuntoutukseen perustoimeentulon menettämisen pelolla, eikä hän tilanteessa koe usein mitään muuta kuin syyllisyyttä työttömyydestään. Kuntoutus ei lähde hänen omasta tarpeesta, eikä kyse ole esimerkiksi ammattitaidon lisäämisestä, joka on nimeltään ammatillista koulutusta ja työllisyystoimena ok. Mitä kuntoutetaan eli mitä parannetaan työkuntoutuksella? Työtönhän on TE-toimistossa nimenomaa töitä ja koulutusta hakemassa sellaisena persoonana kun sattuu olemaan.

Kuntoutuksen täytyy aina lähteä kuntouttajan tarpeesta parantaa tilannettaan. Jos kuntoukseen painostetaan, kyse on perusoikeuksien loukkaamisesta ja hänen itsehallintansa syrjäyttämisestä. Me emme "kuntouta" pakolla ketään.

Työharjoittelu on vähän samanlainen asia vaikka moni työtehtävä vaatiikin varmistuksen työntekijän osaamisesta. Esimerkkinä ammatit joissa kyse on asiakkaan turvallisuudesta. Useimmissa ammateissa ei tarvita erillistä harjoittelua vaan työn opettelun voi alkaa työtä tekemällä. Työharjoittelua käytetään hyväksi. Ammatti ei ole loppuun asti suoritettu ammatillinen tutkinto vaan se työ mitä kulloinkin teemme. Koulutus on eri asia, tai harjoittelun järjestäjällä ole oikeutta antaa asianomaiselle ammattia.

Nämä kaksi käsitettä näyttävät rakentavilta, mutta molemmissa unohtuu usein niitä toteuttavan ja niiden kohteena olevan tahto. Varsinkin kuntoutujan kohdalla unohtuu että kyse on aikuisesta itsensä tuntevasta henkilöstä, joka joutuu joka tapauksessa elämään itse omaa elämäänsä. Kuntoutusta ei saa käyttää väärin, työkuntoutus on käsitteenä outo.

7

310

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • filomoottori

      Niin. Mitä se sellainen kuntoutus on johon kelpaa vain täysin työkykyinen ja kunnossa oleva. Sehän ei ole mitään muuta kuin palkattoman työn teettämistä kuntoutuksen nimellä, lakiteknisesti kiskonnantapaista työsyrjintää, pahimmillaan ihmiskauppaa.

      • Riistäjät vastuuseen

        Juuri näin se on.

        Samaa pohdin minäkin, että MIKSI minua kuntoutetaan jatkuvasti, vaikka sairauksia ei ole eikä päihteiden väärinkäyttöä.

        Ilmeisesti oma työkykyni on myös arvioitu niin hyväksi, että olen pakotettu osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan viitenä päivänä viikossa.

        Miksi tervettä kuntoutetaan viitenä päivässä viikossa, miksi ei tarjota työtä, josta saa palkkaa??

        Läpimätä Hallitus sallii tämän, nouskaamme barrikadeille, siskot ja veljet. Riiston on loputtava!!


    • Perustuslaki 18§ ja 19§ eli oikeus itsevalitsemaan ammattiin, kohtuulliseen toimeentuloon ja tarvittaessa kohtuulliseen sosiaaliturvaan.

      Ongelmana vain on, että 2003 voimaantulleen uuden työttömyysturvalain valmistelu ja osin käytäntöönpano on Ay-liikkeen vastuulla.

      Ay-liikkeen etu on omien jäsenten etuuksien kasvattaminen joten työttömien oikeudet on vain haitallisia Ay-liikkeelle.

      Käytännössä ay-liike ajaa etuaan työvoimatoimikunnissa, ja työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnassa: jäsenet nimeää käytännössä työmarkkinajärjestöt. Eli ay-etu on ainoa joka on edustettuna: mistään puolueettomuudesta ei siis voida puhua.

      Oikeusministeriä asia tuskin kiinnostaa, sillä vasemmistolainen hörhö on ollut ministerinä 1990-luvulta lähtien: eli ay--etu on laillisuutta olennaisempaa.

      Ehkä asiata kannattaisi valistaa euroopan neuvoston uutta suomalaisjäsentä halla-ahoa. Hän taitaa olla oikea henkilö arvioimaan miten puolueeton suomalainen oikeusjärjestelmä on.

      Työkuntoutus on käsittääkseni samanlainen kuin vammaisten työtoiminta: eli teetetään työtä tavalla joka julistetaan työsopimuslakiin kuulumattomaksi.

      Työ joka tehdään vastikkeellisesti ja työnantajan päätäntävallassa pitäisi määrittää työsopimuksella työsopimuslain mukaisesti.

      Mutta puhumalla kuntoutuksesta tai työtoiminnasta voidaan käyttää ihmisiä häikäilemättmästi hyväksi.

      Suomi esiintyy ihmisoikeusasioissa besservisserinä maailmalla ja samaan aikaan polkee satojen tuhansien omien kansalaistensa oikeuksia.

      Työkuntoutuksessa olleiden tulisi 5 vuoden sisällä vaatia työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja tehdä rikosilmoitus työperäisestä kiskonnasta: ja pyytää Halla-ahoa huolehtimaan siitä, että asia nousee esiin euroopan neuvostossa.

      Omia ihmisoikeuksia kannattaa puolustaa.

      NINEL

    • 167-176

      Laki Kuntouttavasta työtoiminnasta:
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010189
      "2) kuntouttavalla työtoiminnalla kunnan järjestämää toimintaa, jonka tarkoitus on parantaa henkilön elämänhallintaa sekä luoda edellytyksiä työllistymiselle, ja jossa ei synny virkasuhdetta eikä työsuhdetta henkilön ja toimintaa järjestävän tai toteuttavan tahon välille;"

      Siis kyseessä on TOIMINTA ei TYÖ. Lisäksi ei synny virkasuhdetta eikä työsuhdetta henkilön ja toimintaa järjestävän tai toteuttavan tahon välille. Näin ollen työvelvoitettakaan ei lain mukaan synny.

      Sanokaa nyt viisaat mistä muka syntyy velvollisuus tehdä TYÖTÄ Kuntouttavassa työtoiminnassa?

    • ilmainen orja.

      Kuntouttava työ ei luo edellytyksiä työllistymiselle. Kuntouttava työtä kierrätetään ja kun yksi on tehnyt puoli vuotta kuntouttavaa työtä niin tyäkkäri lähettää uuden tilalle. Työsuhdetta ei synny eika palkkaa makseta koskaan koska tyäkkäristä saa ilmaisen tyäntekijän joka pakotetaan kuntouttavaan työhön.

    • Työ kunto

      Itse olin aikanaan lähes 2 vuotta työttömänä.
      Yhtäkään työpaikkaa ei Työkkäri sinä aikana tarjonnut. Ei onneksi kuntoutustakaan.

      Sitten löysin itse työpaikan ja menin klo 07:00 Töihin ja aloin ahertamaan.
      Siinnä se...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5118
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3347
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1482
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1317
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1026
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      928
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe