Raamatun syntyhistoria

minakin1

onkohan niille ihmisille jotka jatkuvasti haluavat lyoda muita raamatun opeilla paalaelle selvilla raamatun historia? puhun siis raamatun syntyhistoriasta ja niista ihmisista jotka raamattua siteeraten tuomitsevat, pyrkivat ohjaamaan, ja potkivat rakastamisen sijaan. niihin jotka nakevat perkeleita ja tuomitsevat niita omalta valtaistuimeltaan.

no raamatun historiahan ei ole mikaan mystinen asia. 300 vuotta jeesuksen kuoleman jalkeen oli kokous jossa paatettiin mitka kirjat raamattuun tulevat ja missa asussa ne siihen laitetaan. poliittiset syyt olivat vahvasti raamatun luomisen taustalla.

se ei kuitenkaan vahenna jumalan tai jeesuksen totuutta ainoastaan sita raamatun vihaa mista ihmiskunta on karsinyt liiankin pitkaan.

8

97

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Väite siitä että UT olisi kasattu Nikean kirkolliskokouksessa 325 on hyvin yleinen (ei vähiten Da Vinchi -Koodin takia), mutta se on virheellinen.
      http://en.wikipedia.org/wiki/First_Council_of_Nicaea (Vaikka Wikipedia ei aina ole ihan paras lähde, niin kyseinen artikkeli on luokiteltu hyväksi, mikä todistanee jonkintasoisesta luotettavuudesta). Artikkelissa väite UT:n tekstien valinnasta kyseisessä konsiilissa on otsikon "Misconceptions" alla...

      Varhaisten kristillisten kirjailijoiden perusteella tiedetään, että nykyisin Raamatussa olevat neljä evankeliumia olivat saavuttaneet johtoasemansa jo 100-200-lukujen taitteessa.
      100-luvulla eläneet Ireneus, Justinianus Marttyyri, Tertullianus ja Klemens Aleksandrialainen kaikki pitivät nykyisen UT:n evankeliumeja muita parempina (tosin Klemens hyväksyi myös Egyptiläisten Evankeliumin, joskaan ei pitänyt sitä yhtä hyvänä kuin muita). Samaten ns. Muratorin Fragmentti, noin vuonna 170 laadittu luettelo kirkoissa käytetyista teksteista, luettelee nykyiset evankeliumit, ei apokryfievankeliumeja, ja siinä mainitut kirjoitukset ovat muutenkin joitain poikkeuksia lukuun ottamatta melkein samat kuin nykyisessä UT:ssa.

      300-luvulle tultaessa se kokonaisuus, mikä muodostaa UT:n, oli melko lailla vakiintunut, tosin muutamasta kirjeen ja Ilmestyskirjan kuulumisesta tärkeimpien kristillisten teosten joukkoon kiisteltiin teologien piirissä.
      Ensimmäisen kerran UT nykyinen kokoonpano tavataan tismalleen nykyisenkaltaisena eräässä Aleksandrian piista Athanasioksen 360-luvulta olevassa kirjoituksessa, missä hän luettelee kristityille luettavaksi sopivat teokset.
      UT ilmeisesti kanonisoitiin Hippo Regiuksen kirkolliskokouksessa 390-luvulla, mutta sekin oli vain vakiintuneen käytännön siunaaminen, ei tiettyjen tekstien tietoinen valinta.

      • minakin11

        ennenkuin annan vastaukseni tuohon kerroppa minulle mika on selvityksesi niin sanotusta gnostilaisesta gospelista?


      • minakin11 kirjoitti:

        ennenkuin annan vastaukseni tuohon kerroppa minulle mika on selvityksesi niin sanotusta gnostilaisesta gospelista?

        Gnostilaisesta gospelista? Eikös niitä ole useampikin? Niillä tarkoitetaan lähinnä Nag Hammadista 1945 löydettyjä kirjoituksia ja muutamaa muuta muulla lailla säilynyttä gnostilaista tekstiä. Käsite ei kai ole ihan eksakti (?), gnostilaisuus itsessäänkin on aika laaja-alainen käsite.


    • Jeesuksen opplaat ja profeetat, ovat suuriman osan kirjoittaneet,Raamatun sanomata ja historiasta.

      • Ollaanpa kuulolla

        Kuulijalta sitä löytyy varmaa tietoa, joka asiasta?


      • Ollaanpa kuulolla kirjoitti:

        Kuulijalta sitä löytyy varmaa tietoa, joka asiasta?

        Ei löydy,jokapaikkaan tavallinen ihminen olen muiten joukosta, armolahjat ovat sitten asia erikseen,mitä henki antaa sevyyttää,se ei ole sitten minun vallassani.
        On rukoitava ja olta nöyrä,mihä herran tanhto.
        kuunellaan


    • Kun taas tutkimus

      "no raamatun historiahan ei ole mikaan mystinen asia. 300 vuotta jeesuksen kuoleman jalkeen oli kokous jossa paatettiin mitka kirjat raamattuun tulevat"

      Joo, pötyä. Raamatun kirjoituksien kokoelma on ollut jo hyvin varhain vakiintunut. Kun Vanha Testamentti oli jo juutalaisten toimesta "nipussa", niin kiistaa on lähinnä Uuden Testamentin kirjoituksista. Mutta kurkaten Uutta Testamenttia huomaa, että niitä kirjojahan on siellä sentään melko rajallisesti. Ja sitä helpompi on ollut uudelleen ja uudelleen jäljittää se kokoelma. Seurakuntien ja kirkon alkutaipaleella kun on runsaasti keskustelua siitä, mitkä tekstit ovat käytössä ja mitkä eivät. Ja vaikka kuinka hartaasti asiaa tutkisi, niin asiakirjalähteet tuottavat esille saman tutun Uuden Testamentin kuin mikä meilläkin. Ehkä sitä ei kovin alussa sentään Uudeksi Testamentiksi mainittu? Ehkä kirjoitukset eivät olleet yksissä kansissa. Mutta samatpa tekstit kuitenkin!

      • taitamattomilta...

        Näinpä, joo. Useimmiten maallikoilta kotoisin nuo väitteet Raamatun väärentelemisistä, lisäilyistä tai poisteluista.
        Ihan suomeksikin on käännetty nollavuodesta vuoteen 500 jKr. kirjallisuutta kylliksi niille, jotka haluavat aiheeseen perehtyä.
        Teologian opinnoissa tuota aineistoa käydään perusteellisesti läpi. Siellä voi olla kapinallinen tai vain "kriittinen" liberaaliteologi, mutta pakko nähdä ne asiat, joista oli kiistaa ja joista ei ollut. Kautta koko kristikunnan oli hyvin yhtäläinen käsitys opista ja kirjoituksista. Ja isot kiistatkin käytiin harvemmista ja hyvin tunnetuista, tylsistä aiheista.

        Perättömät väitteet eivät yleensä lähdekään faktoista, vaan tarpeesta todistaa jotain omaa oppia. Ja samalla kuvitellaan, että kristinuskon alku olisi dokumentaation osalta niin hämärä, että mitä tahansa voi väittää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 197
      2802
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      259
      2792
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      67
      2395
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      207
      1876
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1348
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1307
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      23
      1275
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      49
      1245
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      159
      1162
    Aihe