Karmelin vuorella

demon_of_dawn

"Huutakaa kovemmin; hän on tosin jumala, mutta hänellä voi olla jotakin toimittamista, tahi hän on poistunut johonkin, tahi on matkalla; kenties hän nukkuu, mutta kyllä hän herää" - 1. Kuningasten kirja 18:27

Näin Jumalan mies Elia pilkkasi Baalia ja tämän palvojia kerran Karmelin vuorella. Miksi tämä pilkka oli aiheellista? Koska Baal oli tämän kertomuksen mukaan eloton ja olematon palvonnan kohde. Hänen palvelijansa eivät saaneet Baalia vastaamaan millään havaittavalla tavalla heille, vaikka he kuinka huusivat, voihkivat ja viiltelivät hurmoksissaan itseään.

Kertomus jatkuu niin, että Israelin Jumala laskee kaikkien todistajien nähden tulta taivaista ja kuluttaa Elian valmistaman uhrin. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, kuka oli tosi Herra ja elävä Jumala.

Ei ole tietenkään kovin yllättävää, että juuri Israelin Jumala vastasi voimalla ja tunnusmerkeillä muiden jumalien joutuessa häpeään, sillä luemmehan kyseistä tarinaa juuri muinaisten israelilaisten omasta perimäkokoelmasta. - Jokaisen kansan ja kulttuurin omat jumalathan olivat aina niitä aitoja ja voitokkaita. Niinpä myös esimerkiksi Egyptin jumalat olivat voittoisia, kun luemme asioiden kulun heidän kulttuuri-eepoksistaan ja babylonialaiset jumalat pitivät voitonjuhliaan heidän omissa kertomuksissaan.

Mutta miten ovatkaan asiat nykyään? Kaikki jumalat ovat vaienneet Kuningasten kirjan Baalin tavoin. Ei lankea tuli taivaista, kuolleet pysyvät kuolleina eikä ihmeitä yksinkertaisesti enää tapahdu.

Vanhoina hyvinä aikoina ihmeet olivat lähes arkipäivää, mikäli myytillisiä kulttuuriperinteitä on uskominen. Silloin eläimet puhuivat ihmisille jumalten mietteitä, silloin meret halkaistiin uskon voimalla ja lohikäärmeet syöksivät tulta suurten sankareiden ylitse lentäessään. Jumalat menivät naimisiin ja puolijumalat laskeutuivat maan kamaralle naisten kanssa kirmaamaan. Vanhoina hyvinä aikoina oli maan päällä ihka oikeita jättiläisiä. Silloin ihmisetkin elivät satoja vuosia ja sikisivät jopa neitseestä, noina Ihmeiden Aikoina.

Mutta nyt... nyt ei ole enää mitään. Herra antaa, Herra ottaa pois. Taivas on vaiennut ja tämä maailma mataa harmaata kulkuaan, aina yhtä arkisesti kuin ennenkin. - Ehkäpä Raamatun Jumalakin on matkoilla, tai sitten vain pitkäksi venähtäneillä päiväunilla.

4

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ET666

      Hauskaa kerrontaa! Joo, kyllä ne juutalaistarujen jumalat astuivat loistavaan ja ihmisille vaarallisesti säteilevään alukseensa ja lähtivät takaisin omalle kotiplaneetalleen. Saattavathan ne tosin vielä käydä tervehtimässä maan väkeä, mutta ei niitä enää kukaan pidä jumalina!

      • >>Joo, kyllä ne juutalaistarujen jumalat astuivat loistavaan ja ihmisille vaarallisesti säteilevään alukseensa ja lähtivät takaisin omalle kotiplaneetalleen.>>

        Tai sitten tällaiset jumalatarut ovat kotoisin ihan tältä planeetalta, tarkemmin sanottuna muinaisten ihmisten mielten syövereistä.

        Ihmismieli toimii päättelyketjujen kautta, koska sellainen on edistänyt ihmislajin eloonjäämistä. Kun ihmiselle tulee eteen ilmiö, jota hän ei täysin tunne, hänen mielensä pyrkii täyttämään tiedon aukot eli rakentamaan yhtenäisen ja käsitettävän kertomuksen havaitusta ilmiöstä. Mikään mahti maailmassa ei vaadi, että tämän kertomuksen tulisi olla kaikilta osiltaan totta. Kunhan se vain riittäviltä osiltaan selittää ihmiselle hänen omaa paikkaansa ympäristössä, se riittää.

        Esimerkiksi aiemmin, kun sääilmiöiden syntymekanismeja ei vielä tunnettu, ihminen antoi rajuilmalle omia merkityksiään. Niinpä globaaliin kulttuurihistoriaan on syntynyt seuraavanlaisia veijareita:

        Indra, Zeus, Taranis, Thor, Ukko, joitakin kuuluisimpia mainitaksemme. Täällä listattu lisää näiden kollegoja:
        http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Thunder_gods

        Ihmisen selviytymisen kannalta oli aivan samantekevää, miten salama todellisuudessa syntyy. Pääasia oli, että ihminen oppi varomaan niitä riittävässä määrin. Ja onhan kunnon Ukonilma edelleenkin toki vaikuttava ilmiö, joten eipä mikään ihme, että sellainen innoitti ihmisten mielikuvituksia keksimään suurempaa merkitystä ja persoonallisia toimijoita sinne taustalle.

        Ja sama asia se on kaikissa ihmisen elämää liikuttavissa ilmiöissä. Esimerkiksi tuhoisat tulvat ovat aina vaikuttaneet oleellisesti ihmisväestöjen ravinnonsaantiin ja selviytymiseen. Niinpä globaali kulttuurihistoria tuntee myös koko joukon tulviin liittyviä myyttejä:

        http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_flood_myths

        Näissä kaikissa oli varmasti paikallinen historiallinen totuus siemenenä ja innoittajana, kun yhteisöä koetelleista luonnonilmiöistä kerrottiin nuotion ääressä jälkipolville. Mutta siinä vaiheessa kun tulvien väitettiin peittäneen koko maan pinnan, ja aiheuttajiksi esitettiin ihmisenkaltaisia yli-olentoja, niin jokainen nykyään asioita tutkiva tajuaa, että överiksihän nämä selitykset menivät.

        Onneksi tiede on kehittynyt ja nykyään kaikkia tällaisia ilmiöitä tunnetaan aina vain paremmin. Ihmismielen taipumus nähdä kaikkien tapahtumien taustalla tavoitteellisia ja persoonallisia toimijoita ei toki ole muuttunut samassa suhteessa tietoon nähden. Biologinen evoluutio kun on paljon hitaampaa, mutta kaikki aikanaan.


    • valheen vaaleja
      • lampikas

        Miten tämä liittyi ketjun aiheeseen??


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      435
      3141
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      109
      2549
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      379
      2439
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2045
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1877
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1287
    7. 168
      1280
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1121
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      977
    Aihe