Toisen osuuden ostaminen

jupe2

Olen vasta reilu parikymppinen nuori nainen. Perintöasiat ovat itselleni pitkälti vieraita, minkä vuoksi päädyin tänne hakemaan neuvoja.

Lähtötilanne on se, että on olemassa kiinteistö, joka on aikaisemmin ollut kolmen sisaruksen yhteisomistuksessa. Kenelläkään sisaruksista ei ole biologisia jälkeläisiä, yhdellä kasvattilapsi. Yksi näistä sisaruksista määräsi minulle testamentissaan oman osuutensa (1/3) tästä kiinteistöstä. Toisen sisaruksen osuus on mennyt hänen kasvattilapselleen. Kolmas sisarus elää yhä, mutta on ilmaissut myös jättävänsä oman osuutensa minulle testamentissaan. Tämä elävä sisarus toivoo, että kiinteistö jäisi minun haltuuni, ja itsekin haluaisin pitää paikan itselläni siihen liittyvän tunnesiteeni vuoksi. Olisin valmis esittämään ostotarjouksen tälle toisen kolmanneksen omistavalle. Hänellä ei ole juurikaan tunnesiteitä ko. kiinteistöön. Hän on minulle muutenkin melko vieras ihminen, vaikkakin olemme tavanneet joitakin kertoja juhlissa yms. Kysynkin, miten olisi soveltuvinta esittää ostotarjous? Kiinteistön arvo on määritelty muutamia vuosia takaperin ja olisin valmis tarjoamaan kiinteistöstä suurinpiirtein kolmasosan siitä. Miten kaupat yleensä käytännössä toteutetaan? Mitä kauppaan tarvitaan?

4

201

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kysymys on yhteisomistussuhteen purkamisesta. Sitä koskeva laki löytyy tästä:
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1958/19580180

      Jos sovitte asiasta, laaditte kiinteistön kauppakirjan, jonka julkinen kaupanvahvistaja todistaa. Kaupan ehdoista keskeinen on kauppahinta. Myyjä halunnee mahdollisimman hyvän hinnan ja ostaja toivoo saavansa kaupan aikaan mahdollisimman halvalla hinnalla. Kaupantekoajankohdan käypä hinta on lähtökohtana, jollei yhdessä muuhun päädytä. Kiinteistönvälittäjiltä ja maanmittaustoimistosta voi kysellä toteutuneita kauppahintoja sikäli kuin vastaavia kohteita viime aikoina on myyty.

      Jos ette sopua löydä, kumpi tahansa voi pyytää, että käräjäoikeus määrää kiinteistön myytäväksi yhteisomistussuhteen purkamiseksi sekä määrää uskotun miehen huolehtimaan myymisestä ja kauppahinnan jakamisesta. Kulut ja palkkion uskottu mies ottaa kauppahinnasta päältä eli ne jakautuvat omistajille omistusosuuden suhteessa.

      Myymisen uskottu mies hoitaa - jollei oikeus ole muuta määrännyt - parhaaksi katsomallaan tavalla. Hän voi hoitaa myymisen itse tai antaa toimeksiannon välitystoimistolle. Yhteisomistaja voi ostaa kiinteistön tässäkin vaiheessa, jos tarjoaa siitä uskotun miehen hyväksymän hinnan.

      • haluan osani maana

        Nix nax päivystäjä kirjoittaa taasen osittain p a s k aa ja puhuu pelkästään myynnistä. Nix Nax ei ymmärrä kokonaisuuksia.....


        9 §
        Yhteisomistajalla on oikeus saada osansa yhteisestä esineestä jakamalla erotetuksi. Jaossa noudatettakoon soveltuvin osin, mitä perintökaaren 12 luvun 4 §:ssä on säädetty.



        Aloittajan tapauksessa on kysymys kiinteistöstä eikä aloittaja kertonut onko kiinteistö mahdollisesti jaettavissa. Ainoastaan kaavalla on mahdolliseti määrätty pienin tonttikoko joka rajoittaa kiinteistön yhteisomissuhteen purkamista halkomistoimituksella. Oikeustapauksena paritalon tontti on jaettu halkomistoimituksella kahdeksi kiinteistöksi.


    • Kolmannes

      Eikö tässä ollut kysymys vain tuon kasvattilapsen eli 1/3 ostosta, jos tämä siihen suostuu?
      Alkuperäisistä omistajasisaruksistahan kolmas on vielä elossa, eikä vältämättä halua luopua omistuksestaan, joten hän voi hyvinkin jättää aloittajan pois testamentistaan, jos aloittaja vaatii koko kiinteistön yhteisomistuksen purkamista.
      Tällä kolmannella sisaruksella voi olla myös varaa ostaa koko kiinteistö itselleen, jos purkuun mennään (eikä aloittaja pysty parempaan tarjoukseen), jolloin aloittaja jäisi kokonaan ilman haluamaaansa kiinteistöä.

      Joten aloittaja, kysy kasvatti"lapsen" kiinnostusta myydä osuutensa, kun olet/olette yhdessä selvittäneet käyvän hinnan. Tee sellainen tarjous, joka häntä houkuttelisi, mutta älä sorru vaatimuksen esittämiseen.

      • Noinhan se on, että tuon kolmannen omistajan osuus vähän mutkistaa tilannetta. Kun TV-uutiset olivat tulossa ja niiden päälle Venäjä-keskustelu, en ehtinyt enempää kommentoida.

        Se, mitä osansa maana haluava nimimerkki edellä kirjoittaa, pitää toki paikkansa: jos maata on niin paljon, että se kaavamääräysten mukaan on rakennusmaaksi jaettavissa (sillä pelkällä maapläntillä omistajalle tuskin on arvoa, kyse kun ilmeisesti on lomakäytössä olevan kiinteistön jakamisesta), niin yhteisomistus voidaan purkaa lohkomallakin eli jakamalla maata.

        Mutta, niin kuin oletin, jos kiinteistö on sellainen, joka jakaminen osakkaille maana ei tule kysymykseen, menettely on se, minkä kerroin. - Hyvä vain, että muutkin voivat vastausta täydentää, jos täydennettävää näkevät. Pääsevät siinä liiat höyrytkin samalla ilmoille.

        Kun asia ei olekaan kahden kauppa, miltä pohjalta ensi kommenttini hieman hätäisesti kirjoitin, vaan kolmen (A, B ja C) kauppa, asia vähän mutkistuu.

        Siinä tapauksessa, jos sopuun yhden (C) osuuden osalta ei päästä, kukin yhteisomistaja (A, B, C) voi vaatia yhteisomistussuhteen purkamista. Jos kuitenkin on odotettavissa, että B testamenttaisi osuutensa A:lle, jolloin A saisi B:n osuuden vastikkeetta (ja A/B yhteisomistus sujuisi), A:n olisi turha maksaa nyt muusta kuin C:n osuudesta.

        Jos yhteisomistussuhteen purkamista oikeuden kautta vaadittaisiin, purkaminen ei voisi kohdistua vain C:n osuuteen siten, että määrättäisiin myytäväksi C:n osuus 1/3; myytäväksi tulisi koko kiinteistö. Tällöin A ja B voisivat yhdessä ostaa sen, jolloin maksettavaksi tulisi C:lle tämän osuus eli 1/3; sen jälkeen he omistaisivat kiinteistön puoliksi. Tästä aiheutuisi turha maksurasite B:lle, jolle riittäisi nykyinen omistus 1/3.

        Mutta on myös mahdollista, että A ja B ostavat kiinteistön suhteessa 1/3 : 2/3, jolloin kauppahinta tulisi A:n maksettavaksi C:n osuudelta eli 1/3:lta, joka siirtyisi A:n omistukseen.

        Ilman muuta paras ja yksinkertaisin ratkaisu olisi, että A ostaisi C:ltä tämän omistaman 1/3:n. Siihen siten kannattaa pyrkiä vaikka maksamalla C:lle hieman enemmän kuin mitä A olisi kohtuulliseksi hinnaksi arvioinut. Tällöin säästyttäisiin purkamiseen muutoin liittyvältä vaivalta ja kuluilta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    9. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe