Vanha rivitalo ja ilmanvaihto

Ei tuloilmaa

Asunnoista poistuu ilma koneellisesti. Tuloilmakanavia ei ole?
Onko rakentaja unohtanut asentaa tuloilmaventtiilit?

51

7122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • avaa ikkuna

      Ei ole, minulla samanlainen asunto no kysyin isännöitsijältä niin hän sano että tuloilman saat tuuletusikkunasta.

    • zxdtcfyvguyhbinkjl

      ikkunoiden yläreunoista puuttuu tiivistettä pätkä joka toimii tuloilmana kerrostaloissa/rivitaloissa. joissakin malleissa on ns. sälekaihdinluukku ikkunan päällä jota voi mekaanisesti säätää haluttuun asentoon. sit myös käytetään suoraa reikää seinässä jossa on kansi ja kannen etäisyyttä voi säätää. Haittapuolena näissä kahdessa on että talvella sieltä tulee sit kylmää vaikka laittais kiinni. Jos talo on hyvin tiiviiksi rakennettu alipaineen johdosta ilmaa tulee esim postiluukusta ja myös viemäristä.

    • Hallituksen jäsen

      En ole kuullut asunnosta jossa ei ole tuloilmaventtiiliä. Tarkoittaako isännöitsijä että pitää pitää jatkuvasti ikkunaa auki. Sisäilman pitää vaihtua parin tunnin välein. Jos tuloilmaventtiiliä ei ole, kylmä ilma tulee seinien ja ovien raosta tai mistä vaan pääsee ja kehittää kosteutta rakenteisiin.

      Ikkunoiden yläosan tiivistämättömyys ei ole tarkoitettu huoneiston tuloilmalle vaan estämään lasien välin höyrystymisen.

      Kyllä myös talvella pitää olla tuloilmaventtiili vaikka sieltä tulisi kylmää. Eikä saa panna kiinni, pienentää kyllä.

      Kun olette puutteen nyt asunnoissanne huomanneet, ottasin teinä yhtiökokouksessa asian puheeksi.

      • tietämättä paras

        > En ole kuullut asunnosta jossa ei ole tuloilmaventtiiliä.

        Pesusoikossako olet tänne tullut?


    • Vältän vierailuja

      Pienet on ympyrät , kun et tiedä että rivareista puuttuu aivan yleisesti tuloilmaventtiilit. Siitä johtuen niiden sisäilman laatu on todella kamala.

    • Hallituksen jäsen

      No en ollut aikaisemmin kuullut. Olen itse asunut kolmessa rivitalossa rakennettu vuosina 1989 - 2000, niissä kaikissa oli. Mutta otin asian puheeksi, kun liikun monessa ryhmässä. Yhdestä rivarista, jossa tuloilmaventtiiliä ei ole, kuulin. Niin että ehkä nyt ei aivan yleistä, mutta ihmeekseni niitä on, joten olet osittain oikeassa. Eikä tässä venttiilittömässä rivarissa ilmanlaatuongelmia ole, on rakennettu 1990. Aina sitä oppii.

    • Myös rivitaloissa

      Ventiilitön rivari. Alan ammattitaidottoman lausunto: ei ongelmia.
      Huono sisäilma ei välttämättä haise, maistu tai ole silmillä nähtävissä.

      Ajan saatossa näissä ventiilittömissä kiinteistöissä havaitaan rakenteissa jopa kosteusongelmia. Havaitsematta jää sisäilman aiheuttamat sairaudet sekä allergiat ja ennenaikaiset kuoleman tapaukset.

      Täysin edesvastuutonta viestittää korvausilman tarpeettomuudesta ja vähätellä puhtaan sisäilman tarpeellisuudesta.
      Tälläkin hetkellä tutkimusten mukaan (Heli), yli miljoona ihmistä altistuu huonon sisäilman aiheuttamille hengitystiesairauksille.

    • Hallituksen jäsen

      Hyvä kun otit kantaa "Myös rivitalossa". Kyllä minäkin ihmettelin. Mutta mistä tulee isännöitsijät, jotka vähättelevät ilmastointia? Vastuutonta, tuskin ainakaan koulutettu sellainen.

      Lisään vielä että tämä yksi asukas joka asuu venttilittömässä rivarissa, kertoi, että kun ilmastinti on aamulla ja illalla ruoanlaittoaikaan suuremmalla, niin huoneistossa ihan vinkuu. Kyllä vaan olisin huolestunut.

    • hallituksenjäsen

      Aika yleistä on, että 70-luvun rivareissa on koneellinen poisto, muttei tuloilmaventtiilejä. Korvausilma tulee vähän sieltä sun täältä, missä vähänkin on rakoa, esim. ikkunoiden tiivisteiden raoista, nurkista, takan hormista jne. Korvausilma voi kulkeutua ulkoseinän rakenteissa, villojen seassa, ties missä ennenkuin päätyy huoneilmaan. Ja onhan tällä vaikutusta huoneilman laatuun.

      Jälkikäteen noita venttiilejä on varsin helppo asentaa, eikä hinta ole paha, arviolta toistasataa euroa/venttiili. Esim. 1kpl/huone. Jos ikkunat menee vaihtoon, niin hommaa tilalle ikkunat, johon integroitu kyseinen venttiili. Ilma tulee hallitusti venttiileistä, vetoisuus vähenee, ilman laatu parempaa.

      Meillä uusittiin juuri kaikki ikkunat 70-luvun rivariin. Ja ikkunoissa mukana kyseiset venttiilit, joissa mm. talvi/kesä asento.

      • Ilmasto Pate

        Samaa rakenneratkaisua on käytetty vielä ainakin 80-luvun lopulla myös kerrostaloissa, eli kyllä Suomessa löytyy aika tavalla huoneistoja, joissa ei ole sisääntulolle omia venttiillejä. Ilmankierto on suunniteltu niin, että korvausilman pitäisi tulla ikkunantiivisteisiin jätetyistä raoista. Ilmamäärää säädetään sitten poistoilmaventtileillä. Säätöä ei saisi itse tehdä, vaan säätö tehdään kerralla koko taloon.
        Eihän tuo homma tietenkään toimi, jos esimerkiksi ikkunat tiivistetään liian tiiviiksi jne.


    • Erilliset asiat

      Ikkunoiden ja ovien tiivistys mahdollistaa lämmitysenergian tehokkaamman käyttön.
      Ilmanvaihto on kokonaan erillinen asia. Toimivaa ja hallittua ilmanvaihtoa ei saisi missään tapauksessa kytkeä ikkunoihin.

      • Ilmasto Pate

        No niin nyt on vaan rakennettu satoja vuosia :-)
        Eikä tuollainen ilmastointiventtiili sitä tilannetta paljon muuksi muuta: yleensä nekin ovat ikkunoiden yhteydessä. Erona on lähinnä helpompi säätö kuin tiivisteillä - samalla tavalla sieltä ulkoilma siirtyy sitten paineen vaikutuksesta jonkun raon kautta.
        Jos halutaan tehokasta sisäilman energian kierrätystä, niin sitten joudutaan tekemään ihan erinäköisiä ratkaisuja eikä kierrätysilmaa oteta suoraan jonkun raon kautta sisään asuntoon. Käytännössä tämä tarkoittaa aika kallista remonttia, jos sitä ei tehdä asuntoon jo valmistusvaiheessa.
        Tuollaista vanhaa asuntoa ei saa tiivistää liikaa (tai niitä venttiilejä ei saa kiertää kokonaan kiinni), jollei sitten haluta niitä sisäilmaongelmia.


    • Tahallinen teko

      Venttiilitön kiinteistö on sinänsä jo altis rakennuksen kosteusongelmille.
      Epäpuhtaat sisäilman laadut altistavat asukkaat useille eri hengitystiesairauksille.
      Vakaville elinikäisille sairauksille altistuvat etenkin lapset sekä vanhukset.
      Heidän vastustuskykynsä eri sairauksille on todella heikko.

      Yksikään järkevä rivitalo-osakas tai hallituksen jäsen ei voi väistää tätä tosiasiaa, että heidän vastuulla on kiinteistön kosteusvaarat ja sisäilman aiheuttamat sairaudet. Ilmanvaihdon puuttuminen on tarkoituksen mukainen toimenpide ja tahallinen teko.

      • Ilmasto Pate

        Tuskin sieltä asunnosta ilmanvaihto puuttuu, siellähän on aloittajan mukaan koneellisesti toimiva ilmanvaihto. Niinkuin tässä keskusteluketjussa on jo kerrottu, niin venttiilien puuttuminen ei tarkoita samaa kuin ilmastoinnin puuttuminen.
        Ongelma voi syntyä kyllä siitä, että osakas/yhtiö energiansäästövimmassaan tukkii kaikki reiät, jolloin asunnosta syntyy pullo, jossa kosteus muhii.


    • Tuloilma puuttuu

      pate Pate. Aloittaja: Koneellinen poisto, mutta korvausilman tulokanavat puuttuvat.
      Eikö se silloin ole puutteellinen ilmanvaihto. Tärkein sisäilman parantaja puuttuu.

      • Ilmasto Pate

        Ei ole puutteellinen, koska korvausilma on mitä todennäköisemmin tarkoitettu otettavaksi ikkunantiivisteisiin jätetyistä raoista, eli kyllä se tulokanava siellä on. Tällaisia asuntoja on Suomessa varmasti satoja tuhansia, ei tuollaisia tuloilman venttiilejä ole alettu asentaa kuin vasta 90-luvulla.
        Sitten se on puutteellinen, jos kaikki reiät on tukittu, niinkuin joskus näkee.


      • Näkymätön ilma
        Ilmasto Pate kirjoitti:

        Ei ole puutteellinen, koska korvausilma on mitä todennäköisemmin tarkoitettu otettavaksi ikkunantiivisteisiin jätetyistä raoista, eli kyllä se tulokanava siellä on. Tällaisia asuntoja on Suomessa varmasti satoja tuhansia, ei tuollaisia tuloilman venttiilejä ole alettu asentaa kuin vasta 90-luvulla.
        Sitten se on puutteellinen, jos kaikki reiät on tukittu, niinkuin joskus näkee.

        90 luvulla ? Tuo on täyttä pötyä. Sata vuotiaissa kerrostaloissakin on poikkeuksetta korvausilmaventtiilit. Ikkunatiivisteiden tai muun epätiiveyden kautta otettava korvausilma on täysin piittaamatonta ja vaarallista ajattelua ihmisen terveyden kustannuksella.
        Täysin tukitut korvausilmareiät on lähellä idioottimaisuutta.


      • näkyvä tyhmyys
        Näkymätön ilma kirjoitti:

        90 luvulla ? Tuo on täyttä pötyä. Sata vuotiaissa kerrostaloissakin on poikkeuksetta korvausilmaventtiilit. Ikkunatiivisteiden tai muun epätiiveyden kautta otettava korvausilma on täysin piittaamatonta ja vaarallista ajattelua ihmisen terveyden kustannuksella.
        Täysin tukitut korvausilmareiät on lähellä idioottimaisuutta.

        Miten joku voi olla näin kuutamolla?

        Satavuotiaissa kerrostaloissa on ilmanvaihto ollut alun perin kunnossa; korvausilmaventtiilit ulkoseinällä poistohormi joka huoneesta vesikatolle. Vaan ei ole enää, kun lähes joka ainoa korvausilmaventtiili on tukittu ja vedetty tapetti päälle. Kun sieltä tuli vetoa... Myös poistoilmaventtiileitä on saatettu poistaa käytöstä samalla lailla.

        Sotien jälkeen, pulavuosina, ruvettiin tinkimään. Eihän sitä poistoa tarvi olla kuin keittiössä ja kylppärissä! Seuraavaksi jäivät pois myös korvausilmaventtiilit. Lukuun ottamatta ulkoseinille rakennettujen kylmäkomeroiden venttiileitä.

        50-70 luvun taloissa ei pääsääntöisesti ole minkäänlaisia korvausilmaventtiileitä. Pl. nämä edellä mainitut kylmäkomeroiden jäähdytykseen tarkoitetut (1-2 kpl per komero).

        80 -luvun taloissa ei enää kylmäkomeroita ole, mutta niissä on sentään sauna, johon on sijoitettu koko asunnon ainoa korvausilmaventtiili...

        50-80-lukujen taloissa ilmanvaihto on tarkoitettu toimimaan rakenteiden, etenkin ikkunoiden, epätiiviyden ja ilmavuotojen varassa! Rakenteista on jopa tarkoituksella tehty vuotavia, esim. jättämällä seinien alaosasta ilma/höyrysulku pois (sic!).

        Jos -89 -talosta löytyy korvausilmaventtiilit ikkunankarmista, niin ne on lähes varmasti lisätty sinne jälkikäteen. Ilmanvaihtoon alettiin taas, 50 vuoden harharetken jälkeen, kiinnittämään huomiota 90-luvulla, jonka alussa korvausilmaventtiilit ilmaantuivat takaisin kerrostalojen ulkoseinille. Lisäksi kehitettiin korjausrakentamiseen halpa hätäratkaisu, karmiventtiilit. Vaan gryderit tähän tykästyivät niin, että siitä tuli pian uudiskohteiden vallitseva ratkaisu. Siis karmiventtiilit koneellinen poisto. Ulkoilma suodattamattomana sisään, ei LTO:ta (joka omakotitaloissa vallitseva ratkaisu jo 90-luvun puolivälistä lähtien), vetohaittaa talvisin...

        90-luvun lopun & 2000 luvun alun kerrostaloista ei käytännössä muuta ratkaisua löydy kuin halpa & halpa = karmiventtiilit kon. poisto.

        Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto saatiin kerros- ja rivitaloihin vasta pakon edessä, kun rak. määr. muutettiin niin, ettei muu enää (käytännössä) kelpaa.


    • Alle aikayksikön

      Tuon tapaisista "tiedoista" johtuu kiinteistöjen puutteelliset ilmanvaihdot.
      Hallittu ilmavaihto, ei ole mitään raoista tulevaa korvausilmaa.
      Jos tietoja olisi edes alkeellinen määrä, niin maamme kiinteistöjen kosteus- ja sisäilmaongelmat poistuisivat alle aikayksikön.

      • Ehdottelija

        Mistä se korvausilma sitten otetaan jos ei raoista ja mikä on mielestäsi hallittua ilmanvaihtoa?
        Ja mikä on ehdotuksesi vanhojen kiinteistöjen osalta, miten ne pitäisi korjata?
        Miten saadaan yhtiökokoukset ja hallitukset hyväksymään tällaiset korjaukset, kun selvästi näkyviäkään vikoja ei korjata?


    • Halvin tapa

      Saituus sekä tietämättömyys aiheuttaa eniten kosteusvaurioita ja turhia lämmityskustannuksia. Ilmanvaihto ja tarpeellisen puhdas huoneilma ei kuulu rivitaloasukkaiden tietopiiriin.

    • Ottakaa vastuuta

      Ilmanvaihtolaki pitää laajentaa koskemaan soveltuvin osin, myös nykyisiä rivi- ja pientaloja.
      Edulliset korvausilmaventtiilit ja poistoilmakoneet ovat vähäisiä kustannuksia, verrattuna hengitystiesairauksien aiheuttamia henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia meno eriä.

      Verovaroilla on muitakin tärkeämpiä kohteita, kuin rivi- ja pientalojen asukkaiden huonolle sisäilmalle sairastuneiden hoitaminen.

      Älkää hankkiko asuntoa sellaisesta rivitaloyhtiöstä, missä energiatehokkuus ja ilmanvaihtoasiat eivät ole saituuttaan nykyaikaisella tasolla.
      Puutteellinen ilmanvaihto, on jopa asukkaiden tahallista altistamista hengitystiesairauksille.

    • Likainen ilma

      Se on aivan varma, että sisäilma on heikkotasoista, jos asunnossa ei ole erillisiä tuloilmakanavia.

    • Huono sisäilma

      Onko olemassa mitään järkeen käypää selitystä, miksi juuri rivitalo asunnoissa on yleisesti todella ala-arvoinen ilmanvaihto?
      Korvausilmaventtiilien puute on vain yksi järjen vastainen esimerkki.
      Onko tutkittu, mikä asumismuoto on hengitystiesairauksille altistuneilla ihmisillä?

      • Tiivistys Riiviö

        Pienet yhtiöt, joita hoidetaan talkooporukoilla. Kaikki sisääntuloreiät on tukittu energiansäästön nimissä, ilmastoinnin säätöjä ei ole tehty koska se maksaa jne. Niistä korvausilmaventtiileistäkään ei ole mitään iloa, jos ne tukitaan, koska sieltä tulee kylmää (ja raikasta) ilmaa, joka nostaa lämmityskuluja. Usein rivareissa saattaa olla vielä osakkaan itsensä maksama suora sähkölämmitys, mikä yllyttää entistä enemmän tiivistämään kaikki raot pois.


      • Säästö Vimma
        Tiivistys Riiviö kirjoitti:

        Pienet yhtiöt, joita hoidetaan talkooporukoilla. Kaikki sisääntuloreiät on tukittu energiansäästön nimissä, ilmastoinnin säätöjä ei ole tehty koska se maksaa jne. Niistä korvausilmaventtiileistäkään ei ole mitään iloa, jos ne tukitaan, koska sieltä tulee kylmää (ja raikasta) ilmaa, joka nostaa lämmityskuluja. Usein rivareissa saattaa olla vielä osakkaan itsensä maksama suora sähkölämmitys, mikä yllyttää entistä enemmän tiivistämään kaikki raot pois.

        Ei ole kyse pelkästään tiivistyksestä.

        Vanhoissa rivareissa on usein painovoimainen ilmanvaihto, joka toimii, kun huvittaa. Matalissa ja tasakattoisissa taloissa ei juuri koskaan...

        Vaihtoehto B on keskitetty koneellinen poisto. Hui kauhee. Sehän (tai kylmä korvausilma siis) aiheuttaa talvella vetohaittaa -> poistoa pyöritetään vähintään 22 h vuorokaudessa puoliteholla ja mieluummin aina. Jolloin ilmanvaihto jää rakennusajankohdankin ohjearvoja heikommaksi, nykyisistä ohjearvoista puhumattakaan.

        Vaihtoehto C on huoneistokohtaisesti ohjattu kon. poisto (huippuimuri/talotuuletin). Tää on hyvä, kun asukas voi ihan itse kytkeä "tarpeettoman" ilmanvaihdon pois. Viehän se sähköäkin! Vaikka sitä tarvitsee vain saunoessa = 1 h ajan/viikko.

        Säästyneet rahat ommellaan käärinliinojen taskuihin ja otetaan mukaan mullan alle!


    • Lämm.talteenotto

      Ykslehtisiä ovia laitetaan, silläkö sitä energiaa säästetään.
      Käteviähän ne on,sitä en epäile,mutta.....................................

    • Lyhyt näköistä

      Talkoovoimilla suoritetut työsuoritukset, ovat harvoin ammattitaidolla suoritettuja töitä.
      Sisäilma pilataan tukkimalla tuloilmakanavat. Samalla rapautetaan asukkaiden hengitystie-elimet. Kallis hinta pienestä energiasäästöstä.

    • Toivon mukaan

      Keskimäärin suomalaisten terveys, toimintakyky ja hyvinvointi näyttävät kohentuneen tietämysten mukaan. Virheellisten energiasäästö- ja puutteellisten ilmavaihtotapojen takia, myönteinen kehityksen jatkuminen ei ole varmaa.
      Nyt meillä toivottavasti on enemmän viisautta suorittaa oikeat energiasäästö- tehokkuustoimet sekä järkevät ilmanvaihdon perustyöt ja säädöt.

    • Kansa sairastaa

      Niin kauan ei tapahdu mitään todellisia ja merkittäviä parannustoimia kun rakennuspuolen ja kiinteistön ylläpitäjien tekemiä virheitä ei tutkita.
      Tutkimattomat virheet sekä puutteet ja niiden aiheuttamat tuottaumukselliset vahingonteot jäävät rankaisematta.
      Täysin vastuuttomia aloja.

    • Hiukan tietoja

      Onko puuttuvat korvausilmaventtiilit virhe tai tahallinen teko?

      • Kyllä on

        Kyllä


    • Miksi näin?

      Kokemukseni mukaan. Rivitaloja yllä pidetään ja huolletaan alan taitamattomilla päätöksillä ja työsuorituksilla.
      Uskon että maamme kiinteistökannasta, rivitalojen lämmityskustannukset ovat huippuluokkaa sekä sisäilmalaadut heikoimmasta päästä. Lisäksi kiinteistön ylläpitotyöt ovat retuperällä.

      • Tekninen_Tissi83

        Onneksi kyseessä ei ole uskon asia, vaan aiheesta on laadittu tilastoja. Toki tilastojen luotettavuus liikkuu valheen ja emävalheen välimaastossa, mutta ihan edellisen kirjoittajan mustavalkoisen näkemyksen mukainen asia ei kuitenkaan ole.


    • vuokralaine urputtaa

      Itsekkin ihmettelin puuttuvia korvausilmareikiä vuoden -63 puurakenteisessa painovoimarivarissa.Sisämateriaali oli lastulevy.Tehtiin sitten remppa ja laitettiin...

      Ongelmia sisäilman suhteen alkoi tulla vasta kun alettiin tehdä kiinteistöllä peruskorjausta.Purettiin kaikki asunto kerrallaan runkoa myöten ja tarkastettiin rakenteiden kunto,myös siis lattiasta.Pinnoille tehtiin nk allergiasaneeraus kipsilevyttämällä ja samalla lain suosittelemat palokatkot.Kosteutta ei yleisesti tutkimuksissa löytynyt ja muutenkin rakenteet oli siistissä kunnossa.Yhdestä kämpästä löytyi vessasta märkä laatta.Keskuslämmityspatterin putki oli vaurioitunut lattiassa ja tihkuttanut laattaan.Ko laatta piikattiin pois ja jätettiin koko kämppä kauttaaltaan purujen poiston jälkeen vuodeksi kuivumaan/hengittämään.Eli asiallisesti tehtiin.

      Peruskorjauksen jälkeen ongelmana joissain asunnoissa oli "purun haju".Sekä uudet rakennusmateriaalit tuoksuvat erittäin voimakkaalle entisessä neutraalinhajuisessa ympäristössä.Eli nyt ongelmana on että itse remonttimateriaalit haisevat.Remontti teki asunnoista liian tiiviit ja asiaa korjattiin tekemällä tuuletusläpiviennit makkareihin ja olohuoneeseen.Laitettiin Bilteman 7.90e venttiilit.Silti asunnot nyt paineistuvat jotenkin kummallisesti.Talvella huoneisto vetää korvausilmaa mm sähkörasioiden kautta alapohjasta.Ennen tätä ongelmaa ei ollut.Tuntuu kuin painovoimiset poistoilmaventtiilit eivät poistaisi ilmaa.Nyt kokeillaan laittaa puhallin poistamaan ilmaa.Toivottavasti tilanne korjaantuu.
      Muutama rakennusinssi on käynnyt ihastelemassa tilannetta.Uusia ideoita ei ole toistaiseksi syntynyt.

    • Hurja summa

      Oi oi mikä taloudellinen panostus ilmanvaihtoon 7.90 e.

    • Vallitseva tilanne

      Muuten hyvin mutta teiltä puuttuu vain tieto ja taito. Lohdutan, ette ole ainoita.

    • Pilataan talot

      Ilmanvaihto (terveys) ja rakenteiden kunnossapito hoidetaan hinta edellä.

    • Puhdas huoneilma

      Terveysviranomaiset tietävät erittäin hyvin mitä sairauksia huono sisäilma saattaa aiheuttaa.
      Miksi terveysviranomaiset eivät vaadi nykyisille kiinteistöille lakisääteisiä ilmanvaihdon määräyksiä?

    • Onko määräyksiä

      Millä aikavälillä suositellaan ilmanvaihdon tarkastus ja säätötoimet?
      Onko korvausilmaventtiili pakollinen?

    • Pieni rivari

      Vain uusille taloille on voimassa olevat ilmanvaihdon määräykset.
      Tuo ilmanvaihdon tarkastu ja säätötoimien aikaväli olisi mielenkiintoista kuulla.

    • Tietoja janoava

      Niitä ilmanvaihdon tarkastuksia ja säätötoimia ei kai suoriteta ollenkaan.
      Siksi et ole saannut käytännön tietoja.

      • kaksi eri asiaa

        Vain rakenneliitosten ja ikkunoiden ilmatiiveys mahdollistaa lämmitysenergian tehokkaan käytön ja säätöjen mukaan toimivan ilmanvaihdon.
        Poistuva huoneilma tarvitsee aina tilalle puhtaampaa korvausilmaa.
        Ilmanvaihto sekä oikeat ratkaisut ja toimivuus tarvitsevat aina ilmastointialan erikoisosaavien tietoja ja taitoja.
        Energiansäästö ja ilmanvaihto ovat kaksi eri asiaa.


    • Anonyymi

      Rivitalon tuuletus on koiraa jne, ikkunat on vailla sihtejä koirat ulostaa parvekkeen,romua on harakoille ei voi tuulettaa ohje ovi auki tuuletus ei viitsisi ohjeistaa oikein asumiseen.
      Väsyttää vain sana tänään

    • Anonyymi

      Asenna ikkunapokiin rakoventtiilit! Toimii aina ja hakkaa ilmalämpöpumput ja muut homepesät.

      terv. erik.rak.mest.

    • Anonyymi

      Vajaa3 tiedosto.
      Siivous totesi että kohta ne laskee toisesta kerrostalon pahan hajuisen ilman tähän toiseen!
      Ilmanvaihto venttiilit ulos oli3 jäässä melkein kokonaan, mitenkähän tämä vajaa vaikuttaa ilmanlaatun.

    • Anonyymi

      Vanhempieni 150 m2 talo, rakennettu 1972. Yksi 5 cm korvausilmaventtiili vaatehuoneessa.
      Eka kerrostaloasuntomme, rakennettu 1980. Koneellinen poisto, ei ainoatakaan korvausilmaventtiiliä.
      Kaverin vuokrarivari, rakennusvuosi 1984. Ei venttiileitä, asennettiin tosin muutaman vuoden päästä.
      Täysin yleistä, ettei 70-80 luvun taloissa ole korvausilmaventtiileistä tietoakaan. Jälkeenpäin asennettuja kyllä löytyy...

      • Anonyymi

        Monasti talot on niin hataria ettei tarvi venttiileitä ja moni teki tarkoituksella hataria. Vanhoissa kerrostaloissa korvausilma tulee rappukäytävästä postiluukun ja puuttuvien tiivisteiden kautta.


    • Anonyymi

      Turhaa vämmäämistä ketjussa. Olen ollut rakentamassa niitä rivaria ja kaikissa on ikkunan yläosassa tuloilmaventtiili tehty.

      Jos joku on ne peittänyt niin ei voi mitään. Se, että aina näiden väitösten jälkeen olen näyttänyt joillekkin täysin tukossa olevan, jota ei ole puhdistettu koskaan.

      Siihen venttiiliin pitää asukkaan joka vuosi vaihtaa suodatin (yleensä vaahtomuovinen) sillä se tukkeutuu pölystä (siite-) Liesituulettimen toimiessa poistona niissä on hyvä ilmanvaihto.

      • Anonyymi

        Et siis ole ollut rakentamassa 50-80 -luvuilla, jolloin korvausilmaventtiileitä 0-1 kpl. Se yksi ainoa oli huoneistokohtaisessa saunassa.


    • Anonyymi

      Rako venttiilit vaan ikkuna pokiin johan vaihtuu ilma! Ei vanhan hyvän ajan rivari tai kerros talo tartte mitään höpö koneita ilman vaihtamiseen.

      terv. erik.rak.mest.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2615
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1937
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1671
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1665
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1626
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      35
      1599
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      91
      1543
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      117
      1408
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe