Positiivisia kokemuksia 50+ työnhausta?

Nainen51

Olen 51-vuotias naishenkilö, joka on turhaan etsinyt duunia omalta alalta jo pitkään. Parempien aikojen odotus ei ole kannattanut. IT-alalla 40-vuotias on ollut yli-ikäinen aina, saati sitten sitä vanhempi. Suoritin amk-tutkinnon muutama vuosi sitten parantaakseni työllistymistä, mutta valmistuin juuri laman keskelle ja Nokian kaatuminen on tehnyt tilanteesta suorastaan katastrofaalisen. Opinnoissa haalimani perustiedot uusissa tekniikoissa eivät vastaa lähellekään työpaikkailmoituksissa jokaisesta listatusta kirjainlyhenteestä toivottua "3-5 vuoden kovaa" kokemusta. Vanha pitkä työkokemus yhden työnantajan palveluksessa ei paljoa paina. Suurtyöttömyyden aikana on työnantajan markkinat. Paljon on kaikenikäisiä kohtalotovereita, mutta se ei lämmitä yhtään. Entisistä saman ikäluokan työtovereista duunissa ovat edelleen ne, joilla on jonkinasteinen päällikön titteli, muut ovat kadonneet, johonkin hukkaputkeen.

Olen nyt etsiskellyt töitä miltä tahansa alalta, mutta olen vähän öönä: missä tarvitaan 50 ikäisten työpanosta? Vuosien myötä on jo oppinut tulkitsemaan ilmoitusten salakieltä, missä haetaan tosiasiassa nuorempaa henkilöä "energiseen joukkoomme" "kasvamaan uralla" jne. Ainoa todellinen rajoitus työpaikalle on selkä, joka ei kestä kuin kevyttä fyysistä työtä eikä pitkää seisomista. Se rajoittaa myös uudelleenkouluttautumista esim. hoivatyöhön, missä töitä varmaan olisi tarjolla. En myöskään haluaisi puhelinmyyntityötä enkä 3-vuorotyötä.

Kysyisinkin nyt, mille alalle te 50 vuotiaat olette työllistyneet? Millaisella työnhaulla on tärpännyt? Onko vuokrafirmoista hyviä kokemuksia, onko niistä apua alan vaihdossa vai vaaditaanko sielläkin sopivaa ikää, täsmäkoulutusta ja -kokemusta?

13

313

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Opintohaukka

      Valitettavasti meidänikäisten työnhausta ei ole positiivisia uutisia.
      Ite 52v ja pari vuottaa sitten jäin työttömäksi yli 10v työsuhteen jälkeen. Historiastani löytyy toinenkin 10v työsuhde ja pätkiä, hoitovapaata ja työttömyyttä. Taloushallinto on alani ja siellä on menossa automatisointi. Ja tällä työnhakualueellani on 700 paperinpyörittäjää työttömänä. Opiskelu on menossa Avoimen puolella ja yritän päästä sisään yliopistoon. En tosin usko, että opiskelu auttaa työnsaannissa. Uudelle (hoito) alalle ei kannata kouluttautua, koska sitten puuttuu kokemus.

      Ehkä voit yrittää kuntiin, valtiolle tai seurakuntiin. Korkeintaan keski-ikäiset työhönottajat yksityisellä puolella 50v töihin. Nelikymppiset työhönottajat valitsevat nuorempiaan hommiin, uskoisin.

    • Turhaakin turhempaa

      Hei! Alkuperäinen pyysi kokomuksia.

      Olen nyt 54 vuotias, syksyllä vuoden vanhempi. Sain viime elokuussa vuorotteluvapaan sjaisuuden vuodeksi, joka siis päätyy iihan kohta puoleen. Jatkoa ei ole tiedossa, talo täynnä määräaikaisia ja vuoden vaihteen uudistukset ajavat heidätkin kaikki ulos talosta.

      Työkokemusta minulla on omaa koulutustani vastaavista tehtävistä yli 25 vuotta. Uutta vakituista työtä en usko enää saavani, en tiedä pääsenkö enää edes haastatteluihin. Ainoa toivo ovat erilaiset määräaikaisuudet: äitiyslomat ja vuorotteluvapaat. Tähän nykyiseen työpaikkaan minut ilmoitettiin työkkärin toimesta, en edes tiennyt koko paikan olemassaolosta ennen kuin sain kutsun haastatteluun.

      Tulevaisuus masentaa. Edessä kituelämä pienen työttömyyskorvauksen turvin. En oikein tiedä miten tulen selviämään. Ainakin sellainen "300 euron" lisätyöpaikka pitäisi jostain löytää... Ahdistaa.

      Koen olevani täysin työkykyinen, mitään rajoitteita ei ole. En sairastele oikeastaan koskaan. Ainoa lapsi tuli juuri täysi-ikäiseksi. Osaaminen on ajan tasalla. Olen ollut koko elämäni aikana yhteensä vajaan vuoden työttömänä.
      Nyt taisi kuitenkin tulla pää vetävän käteen - mitä se sitten tarkoittaakin.

      • ottopoika

        Yksi ratkaisu voisi olla alkaa taksikuskiksi tai pätevöityä opettajaksi AMK:n opekorkeassa.


    • Nainen51

      Kiitos vastauksista! Arvelinkin, että pos kokemuksia ei juuri ole. Ikäsyrjintä on totta. Juuri luin ilmoituksen, missä haettiin monitaitoista, melkeinpä kaksoistutkinnon suorittanutta henkilöä mielenkiintoiseen ja haasteelliseen tehtävään, mutta tosiaan yritys oli tehnyt strategisen valinnan hakea, ei itse vaan sellaisen vuokrafirman kautta, joka on erikoistunut nuorten vastavalmistuneiden eli hyvin vähän työkokemusta omaavien rekrytointiin. Luulisi, että laittamalla työpaikan yleiseen hakuun löytäisi melko vaivattomasti paremman, kokeneen työntekijän, sillä juuri siltä osaamisalueelta on käsittääkseni paljon ihmisiä "vapaalla". Vastaavia tapauksia tulee vastaan lähes päivittäin, kun kahlaa läpi tuoreimmat ilmoitukset. En tajua, miksi vuokrafirmat ovat saaneet noin vahvan jalansijan tässä maassa. Henkistä laiskuutta yrityksissä, vai mitä, en tiedä.

      Olispa meillä työministeri, joka miettisi kannustimia saada yrityksiä palkkaamaan kokenutta työvoimaa. Kortistossa on paljon potentiaalia, tietotaitoa, Nokian insinöörejä maan talouden kääntämiselle kasvuun, mutta jokin mättää yritysten rekrytoinnissa. Asenteita pitäisi muuttaa, vapaaehtoisesti tai sitten pakolla.

      • Opintohaukka

        Työnantajat pelkäävät "viimeisen työnantajan miinaa". Nämä velvoitteet pitäisi poistaa, jos halutaan "työuria pidentää" tosissaan. Pomojen käsitykset maksuista eivät välttämättä edes ole oikeita koskien eläkkeelle jääntiä, mutta millä lihaksilla me työttömät niitä oiotaan?

        Ensimmäinen pomoni arvosti vanhoja naisia ja pelkäsi nuorten naisten äikkäreitä. Hän on nyt eläkkeellä, kuten muutkin entiset pomoni enimmäkseen. Sellaisen pomon kun nyt löytäisi! Nuoria on helpompi "kusta silmään", joten kyllä heitä siksi haetaan. Ja nuorille maksetaan vähemmän.


      • Nainen51
        Opintohaukka kirjoitti:

        Työnantajat pelkäävät "viimeisen työnantajan miinaa". Nämä velvoitteet pitäisi poistaa, jos halutaan "työuria pidentää" tosissaan. Pomojen käsitykset maksuista eivät välttämättä edes ole oikeita koskien eläkkeelle jääntiä, mutta millä lihaksilla me työttömät niitä oiotaan?

        Ensimmäinen pomoni arvosti vanhoja naisia ja pelkäsi nuorten naisten äikkäreitä. Hän on nyt eläkkeellä, kuten muutkin entiset pomoni enimmäkseen. Sellaisen pomon kun nyt löytäisi! Nuoria on helpompi "kusta silmään", joten kyllä heitä siksi haetaan. Ja nuorille maksetaan vähemmän.

        Niinpä. Tuntuu silti todella utopistiselta tuo "viimeisen työnantajan miina", jos minullakin on toistakymmentä vuotta eläikeikään ja se on todella hirvittävän pitkä aika. Sinä aikana voi tapahtua vaikka mitä muutoksia, niin firmalle kuin minulle. Realistisempia ovat pelot työntekijän terveydestä, viiskymppisillä kun on enempi erilaista kremppaa, mutta ei sekään koske läheskään kaikkia.

        Nykyinen hallitus ei ainakaan näitä työllistymisen esteitä oio. Siellä vain ajatellaan, että otetaan tekijät sitten ulkomailta. Työvoimapulaa viime vuosina onkin hihkuttu kovasti, vaikka kortistossa on pilvin pimein tekijöitä. Omien kansalaisten tulevaisuus ei päättäjiä paljon kiinnosta.

        Vaikea pitää positiivisuudesta kiinni. Tänään taas sellainen päivä, ettei seulaan jäänyt yhtäkään mitä kannattaisi yrittää. Asun pk-seudulla eikä täällä tule toimeen osa-aikaisen myyjän palkalla, jollei ruokakunnassa ole kahta ansaitsevaa. Ihmettä tässä odotellaan.


    • 19+19

      Vuokrafirma on hyvä, jos olet ns. hyvä jätkä, ja osaat hommasi. Melko usein toiseen firmaan keikalle menevä palkataankin tuohon firmaan, kun kyvyt huomataan. Itse olen 60-vuotias, ja eläkeaika vähän hirvittää. Se on kuitenkin toinen juttu. Asiakkaanani on parikin alamme ja olomme tuntevaa keikkahenkilöä. On mukava teettää hommia heillä, kun kaikkea ei tarvitse selittää juurta jaksain.

    • lökfökglfök

      En tiedä auttaako tämä. Itse tein työurani pörssiyrityksessä. Siinä kävi, kuten monelle muulle: ulos "vanhana" viisikymppisenä. No, minähän kouluttauduin lähihoitajaksi. Työtä kyllä riittää jos hommansa hoitaa. Ainoa "mutta" on, että työ on fyysisesti ja psyykkisesti raskasta vuorotyötä.
      Vinkiksi antaisinkin, että hankkikaa lyhyempi koulutus, esim. kotiavustajan. Kannattaa myös selailla muitakin palstoja MOL:issa, kuin oman alan. Ennakkoluulottomasti hakemuksia sisään.
      Itse en päätyökseni tee hoitotyötä. Avustavaa kevyempää tosin pienemmällä palkalla ilman vuorolisiä, mutta totean tulevani kuitenkin toimeen.
      Päätyöstäni keikkailen aina halutessani, ajan sopiessa (lähärin koulutus takaa sijaisuuksia). Näin saan leivän lisää.
      Palkan putoamiseen täytyy kuitenkin varautua, mutta kaikkeen tottuu. Jätän muutaman henkkamaukan rätin ostamatta.
      Itsellä alkaa maaliviiva häämöttää, eli olen 6-kymppinen. Hauskaa sinänsä, että vastikään minulle tarjottiin vakituista hoitoalan työtä, josta kieltäydyin. 5-kymppisenä sain kenkää "vanhana ja väsyneenä" entiseltä alaltani.

    • Ei aina hoitotyöhön

      Hakeudu amk:n opettajakoulutukseen. Haku kerran vuodessa ja parhaimmillaan ne 60 op 'opettajan pedagogoset' voi suorittaa jopa vuodessa. Antaa ylimääräisen pätevyyden ja mahdollisuuden hakea opettamaan omaa ammattialaa. Ja kohottaa lisäksi omanarvontuntoa.

    • Tietänyt

      PK-seudulla tarvitaan työntekijöitä hoitoalalle. Jopa ilman koulutusta oleville soitellaan kotiin ja pyydetään töihin. On plussaa jos tulee pk-sudun ulkopuolelta.

    • F. Nightingale

      Kouluttaudu hoiva-avustajaksi tai lähihoitajaksi. Työtä on hoitoalallakin monenlaista. Työ ei ole välttämättä fyysisesti aina niin raskasta, jos et hakeudu esim. tuki- ja liikuntaelimiä kuormittavaan vanhustyöhön, jossa on mm. paljon potilassiirtoja.

      Hoiva- ja hoitoalalle pääsee töihin ilman koulutustakin. Kouluttautumattomalle ammattinimikkeinä ovat esim. henkilökohtainen avustaja tai hoitoapulainen. 51-vuotias ehtii hyvin suorittaa myös alan AMK-tutkinnon: Esim. sairaanhoitaja, fysioterapeutti, terveydenhoitaja, bioanalyytikko ja liuta muita. Esimerkiksi bioanalyytikon työ on paljolti näytteiden ottoa ja muita kevyitä laboratorion työtehtäviä. AMK-tutkinnolla pääset vaativampiin työtehtäviin ja saat paremman palkan.

      • Fat girl strong

        Tein juuri avustajan lomituksen ikäiselleni liikuntavammaiselle. Rankkaa oli fyysisesti toimistotyöntekijälle, mutta palkka oli suht koht hyvä. Ja parin vuoden työttömyyden jälkeen ihan kiva juttu.
        Kauanko noita verinäytteen ottajia tarvitaan? Robotit ovat jo leikkaussaleissa, pian muuallakin, joten kouluttautuminen ei ehkä kannata.? Hoiva-avustajakurssit ovat pöhköilyä, 50v osaa ne hommat ilman kurssejakin. Avustettava osaa neuvoa jutut, kunhan on korvien välissä OK.


    • avutonko

      Unohda "oman alan työt" ja hakeudu hommiin, joissa väkeä tarvitaan esim. vanhushuollossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2072
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      167
      1599
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1547
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1348
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1290
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      286
      1158
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      133
      1044
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1022
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1003
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      872
    Aihe