Ongelmainen asunto-osake

so worried

Moi,

Onko kenelläkään kokemuksia, kun taloyhtiössä on sisäilmaongelmia? Ostimme alle kaksi vuotta sitten tämän osakkeen. Meille ei ikävä kyllä kerrottu ihan kaikkia vikoja, myyjä ei ollut muistanut kertoa. Esim. katosta "taisi tulla muutama tippa vettä joskus" kerrottiin jälkikäteen kysyttäessä.

On selvinnyt, että meillä on kuitenkin juuri tässä "tiputtelu" alueella hometta ja bakteereja ja taloyhtiö on nyt "korjannut" kaikki ongelmat. Ikävä kyllä meidän ärsytysoireet eivät ole loppuneet, ne ovat vähentyneet kylläkin.

Asiaa edelleen selvitellään mutta olen aivan varma jo nyt kokemani perusteella, että aikaa tässä menee. Taloyhtiö on luvannut teettää jossain vaiheessa meillä vielä VOC tutkimuksen, jotta voitaisiin saada osviittaa, onko ilmassa vielä jotain pahasti vialla.

Miten pitkään tämä korjataan/tutkitaan/korjataan lisää /tutkitaan lisää kierre voi jatkua? Olemme olleet nyt myyjään yhteydessä ja ilmoittaneet, että varaamme oikeuden vaatia myöhemmin hinnan alennusta / kaupan purkua, kunhan asiat vielä tästä selkiytyvät. En tiedä onko meillä sitten todella mitään oikeuksia asian suhteen.

Toinen juttu on se, että minua huolettaa lastemme terveys. Meillä ei ole ollut esim. mitään ihottumaa, ei hengitysvaikeuksia, astmaa tms. Mutta meillä on ollut muuton jälkeen ympärivuotista allergia ärsytystä. Toisella lapsella on "lääkitys kohdallaan" eli hän pärjää, kunhan muistaa lääkkeet ottaa. Nyt nuoremmalla, joka ei koskaan ole allergiasta kärsinyt, herää aamuisin vähintään toinen sierain tukossa. Käsikauppa lääkkeet helpottavat vähän. On kai lähdettävä lääkäriin.

Mikään täällä ei haise. Toisella meistä vanhemmista on nenän tukkoisuutta ja toinen on ihan OK. Mitään päänsärkyjä, nivelvaivoja tms. ei ole ollut.

Onko siis kertomuksia, miten olette saaneet taloyhtiössä sisäilmaongelmat selvitettyä, onko oikeutta osakekaupassa vaatia myyjiltä mitään ja miten pitkään uskaltaisitte lasten kanssa asua näiden oireiden kanssa?

Toivoisin, että sisäilmaongelma saataisiin meidän kodista jotenkin korjattua/poistettua, en haluaisi olla mitään vailla myyjiltä mutta onhan meidän pystyttävä asumaan täällä terveinä ja ilman jatkuvaa lääkitystä.

13

235

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rusinaksi

      Paremmin tietävät osaavat kommentoida paremmin aiheeseen liittyvästi.
      Miltä vuosikymmeneltä asunto on? Millainen pohja esim rossipohja vai joku laatta? Onko naapureilla oireita? Vikaa voi olla muuallakin kun siellä katossa. Terveystarkastajakin voi osata sanoa jotain. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa muuttaa pois jos oireet helpottaa.

      • Hyvä pointti tuo että onko naapureille oireita. Yhdessä on aina parempi lähteä selvittämään asioita. Vaikka ikäväähän se on jos ongelmia on muillakin naapureilla.


    • vertti-eetu

      Ei homedesinfiointeja. Perusteellinen tutkimus, mutta rahaa palaa.
      Ei koko kokkoa tarvi "poltaa" jos vain teillä oireita. Pahinta on jos ei näy eikä haise ja sitim pahoja oireita. Toimikaa nopeasti turha sinne on jäädä odottelemaan ihmeitä jos oireita kerran on sisällä ja ulkopuolella helpottaa. Varmaan joku esittää, että muuttakaa pois se nyt ei ole aina niin helppoa jos lasten hoitopaikat, koulut ja kaverit siinä lähellä ja muutenkin viihtyisä paikka. Vaikeita kysymyksiä. Tästä voi lähteä liikenteeseen: Lääkäri, terveystarkastaja, isännöitsijä, tutkimukset ja oikeaoppiset korjaukset ilman homedesinfiointeja ja ilmastointikanavien desinfiointeja teille on aivan välttämätöntä jos meinatte siihen jäädä. Kaikki kirjallisena. VOC tutkimukset ei vielä selvitä mihin oireilette ja miksi sairastelette eikä ne poista missään määrin sitä ongelmaanne. Tulokset voivat jopa nousta teitä vastaan. Sisäilmamittauksien kanssa on muuten vähän sama juttu. Materiaalinäytteidenotot oikeista paikoista puolueettomasti ja viljelyt perään. Siinäpä sitä on aluksi. Salaojia tuskin tarvii heti alkaa ekaks kaiveleen. Vähempi tiedän kyllä kuin rakennusterveysasiantuntijat mutta omien kokemusteni pohjalta sanon, että ala toimimaan ja nopeasti. Harva voc tai homeremontti onnistuu sen pahoin sairastuneen kohdalla. Jos irtaimisto on päässyt saatumaan mikrobitoksiineista tai saastutettu homedesinfioinneilla, niin uusikin asunto on ongelmia täynnä jos sinne oireita aiheuttavaa irtaimistoa raahataan. Vaikka asunto olisi täysin puhdas ja oireeton tyhjillään. Ota yhteys osaajiin älä tyhjän lupaajiin. Näin se vaan on ollut ja tulee olemaankin ja vielä pitkään. miss.007 jos tämän poistat niin perustelehan erittäin hyvin.

    • vertti-eetu

      "On selvinnyt, että meillä on kuitenkin juuri tässä "tiputtelu" alueella hometta ja bakteereja ja taloyhtiö on nyt "korjannut" kaikki ongelmat. Ikävä kyllä meidän ärsytysoireet eivät ole loppuneet, ne ovat vähentyneet kylläkin".

      Tuo sinun täytyy selvittää alkuun nyt perusteellisesti. Miten on oikeen korjattu ja onko joku mahdollisesti kuvitellut, että home ja bakteerit poistetaan esm. maalamalla päälle ja toivoo ongelman niin poistuvan. Epäselväksi minulle jäi miten on korjattu ja kuka.
      Vaadi kaikki paperit nähtäväksesi siitä homekorjauksesta ja ota yhteys puolueettomaan osaajaan. Tuotahan voi vastapuoli vetkutella vielä pitkänkin, mutta sehän voi olla jopa tietoista ja tahallista terveytenne vaarantamista. Olehan jämäkkänä nyt tän asiasi kanssa. Tutustu aiheeseen sisäilmaongelmat ja ota selvää oikeusturvaasi liittyen jos olet selvää vääryyttä saanut kärsiä. Mantraa pukkaa mutta sitä ei ole Suomi 24 palstan säännöissä kielletty. Jos joku nyt hepuleita saa, niin oma lehmä ojassa.

      • vertti-eetu

        "On selvinnyt, että meillä on kuitenkin juuri tässä "tiputtelu" alueella hometta ja bakteereja ja taloyhtiö on nyt "korjannut" kaikki ongelmat".

        Mitä homeita ja mitä bakteereita ja mitä määriä? Viitearvoja nyt pöytään.

        Nyt korjannut? Olitteko korjauksen ajan evakossa vai asunnossa? Oliko irtaimistonne suojattu tai viety pois korjauskohteesta? Oliko korjauskohde asianmukaisesti alipaineistettu? Nuo kannattaa myös kertoa tänne jos haluaa jotain vastauksia näiltä oikeilta asiantuntijoilta. Irtaimiston suojaus ei pelkästään kyllä aina riitä.


    • Ikävä kuulla tilanteestanne... :( Vertilta tulikin jo paljon hyviä vinkkejä.

      Ajatuksia ja kysymyksiä joita minulle heräsi:
      - Joko kaksi vuotta on täynnä?
      - Millainen vaurio katossa oli ja miten korjattiin?
      - Sisäilmatutkimukset ovat vain suuntaa antavia: mikäli ongelmia löytyy, se kertoo että niitä tosiaan on, mutta mikäli asunto saa ns. "puhtaat paperit" se ei kerro että asunto on varmasti puhdas. Toisin sanoen tutkimuksen huonot uutiset ovat luotettavia, hyvät eivät aina.
      - Toivottavasti teiltä löytyy sairasvakuutukset. Ehdottomasti lääkäriin. Kaikista käynneistä ja yleensäkin tähän asiaan liittyvistä ongelmista kannattaa säilyttää asiakirjat.
      - Mikäli taloyhtiö vetkuttelee, käänny terveysviranomaisten puoleen. Neuvojahan voi kysyä heiltä jokatapauksessa. Tarvittaessa viranomaiset puuttuvat asioihin.
      - Vaihtoehtoja ongelmaan: Sisäilmatutkimus (huomioiden rajoitteet), homekoira (tutustu hyvin aiheeseen ensin), kuntotutkimus

      Hyödyllisiä linkkejä:

      http://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Viat-viivastykset/asuntokauppa/vanhan-osakehuoneiston-virhe/

      http://www.korjaustieto.fi/taloyhtiot/kosteus-ja-homevauriot-sisailma-terveydelle-vaaralliset-aineet/kosteus-ja-homevauriot/kosteus-ja-homevaurioiden-kartoitus-mista-apua.html

      http://www.korjaustieto.fi/taloyhtiot/kosteus-ja-homevauriot-sisailma-terveydelle-vaaralliset-aineet/kosteus-ja-homevauriot/tyypilliset-kosteus-ja-homevauriot-rivitaloissa.html

      http://www.hometalkoot.fi/filebank/907-Homekoira_Tilaajaohje_032013.pdf

      Älä menetä toivoasi ja pysy lujana asioita selvitellessä!

      • vertti-eetu

        Hyvä selvitys miss.007.
        Lääkäri, terveystarkastaja ja isännöitsijä ovat yhteisvastuussa moraalisesti siitä, että oireilunne, varsinkin teidän lasten, katkaistaan välittömästi. Tutkimukset ja lisäkorjaukset tulevat sitten sen jälkeen. Tähän asti "sisäilmasirkuksessa" on toimittu väärinpäin ja se on todella vitsi. Tottakai asunnot pitää saatta kuntoon en sitä kielläkään. Mutta ei ihmisten terveyttä vaarantaen vähätellen ja vetkutellen.

        Sijaisasunto, irtaimiston suojaus ja välittömästi. Minä en osaa sanoa miten se parhaiten toteutuu enkä voi sitä kustantaa mutta tuo teidän pitää uskaltaa nyt vaan vaatia.

        Vajavainen terveydensuojelulaki ja olematon valvonta hometutkimuksiin, homedesinfiointiin ja homekorjauksiin ei teitä pelasta ja olethan sen ilmeisesti jo huomannutkin koska olet itsekin huolissasi tilanteesta. Kuten tuossa kerrot: "Miten pitkään tämä korjataan/tutkitaan/korjataan lisää /tutkitaan lisää kierre voi jatkua?"

        Johan nämä ongelmat ovat olleet pitkään homesairastuneiden tiedossa, mutta omaa etuaan ajattelevat rahastajat tälläkin palstalla alkavat kampittamaan jos joku uskaltaa tuoda epäkohtia ja totuuksia vääryyksistä esiin. Etsi oikeaa tietoa. Tietämätöntä on helppo jymäyttää. Pää kylmänä ja puolusta perhettäsi.


    • So Worried

      Kiitos vastauksista kaikille! Meidän ruljanssi on siis kestänyt pian vuoden. Alkuun kukaan ei uskonut minua ( ei edes puolisoni ). Ostimme siis asunnon ja teetätimme täydellisen pintaremontin. Oireet laitettiin remontti pölyn/maalien päästöjen yms. piikkiin. Isännöitsijä kävi mittaamassa pintakosteuksia ja sanoi, että mitään ei voi tehdä, kun ei ole viitettä mistään vauriosta.

      No sitten tuli katosta vettä. Asumme siis kerrostalossa ylimmässä kerroksessa. Vaurioita alettiin tohinalla korjaamaan ja tuolloin pieneltä alueelta n. 20 x 20 cm jyrsittiin betonia pois. Tuolloin ei ollut alipaineistusta eikä mitään telttoja tms. Tuolloin on siis ilmaan pölähtänyt jotain ja irtaimistoa ei suojattu mitenkään. Asunto on kylläkin iso, joten tuntuu, että onko tuon vertainen pölähdys voinut saastuttaa miten pahasti. Pakotin tuolloin taloyhtiötä ottamaan mikrobinäytteet, joissa siis paljastui sädesientä kolmella plussalla ja muitakin homeita kahdella plussalla. Sitten alkoi uudet rempat, ne tehtiin kuten asbestipurkutyöt.

      Ikävä kyllä kantavia rakenteita ei voi kokonaan poistaa, ja katto korjattiin kapseloimalla.

      Nyt parin kuukauden kuluttua meillä tosiaan nenät tukkoilee edelleen. Olen tehostanut siivousta.

      Kaupanteosta on alle kaksi vuotta ja olemmekin ensi viikolla lähettämässä kirjeen myyjälle, missä selostamme tilannetta ja ilmoitamme varaavamme oikeuden palata asiaa myöhemmin, mikäli tässä asunnossa ei voida asua eikä taloyhtiö saa vikaa korjattua.

      Harmittaa, että kun on kaiken maailman ohjeita ja säädöksiä, niin esim. meillä ensin aloitettiin remppa ja sitten vasta hirmu tappelun jälkeen otetaan mikrobinäytteet materiaaleista! Eli meni väärässä järjestyksessä. Jotkut ovat sitä mieltä, että näytteet ovat turhia, jos joku paikka on ilmiselvästi kostunut. Mutta jos näytteitä ei oteta, ei yksikään taloyhtiö maksa kalliita erikoispurkutöitä.

      No, käytän lasta lääkärissä ( meillä ei ole sairauskuluvakuutuksia ), kiirehdin taloyhtiötä VOC tutkimuksen kanssa ( en tiedä mitä hyötyä siitä on ) ja jos ei todellakaan ala tukkoisuus piakkoin helpottamaan, niin olen yhteydessä terveystarkastajaan. Ja ei kai se auta, kuin alkaa katselemaan vuokra-asuntoa itselleni ja lapsilleni. Puolisoni aikoo tähän jäädä joka tapauksessa, kun hän ei oireile mitenkään.

      • so worried

        Niin ja siis taloyhtiössä kukaan muu ei oireile. Edelliseen asunnossa asuneeseen vuokralaiseen sain yhteyden. Myöskään hän ei ole oireillut.


      • Soita nyt kuitenkin ihan ensin sille terveystarkastajalle jokatapauksessa. Jonot voivat olla pitkiä, eikä hänen käynnistään mitään haittaakaan ole.

        En tiedä miten paha ja laaja ongelma katossa oli, mutta kapselointi vaatii ainankin erittäin paljon asiantuntemusta sen tehneeltä yritykseltä. Puhdistettiinko kantavat rakenteet sentään? Kuulin että tämän kesän aikana julkaistaan informaatiota juurikin tuosta kapseloinnista.

        Epäuskoisen puolison suhteen minun neuvoni on aina sama: tutki asioita itse, kerää faktat ja kerro tuloksista vasta kun sinulla on tietoa (myös tämän vuoksi dokumentointia). Riitely ja vakuuttelu vie voimavarat. On monia mahdollisia syitä siihen miksi vain te sairastelette. Se ei ole mikään todiste teitä vastaan. Älä käytä aikaasi siihen miten loukkaavaa muiden epäilykset ovat, käsittele ne asiat myöhemmin heidän kanssaan, kun olette päässeet oireista eroon.

        Onko teillä jokin paikka mihin mennä hetkeksi ja katsoa loppuvatko oireet? Jos oireet jatkuvat muuallakin, saattaa olla kyse siitä, että olette herkistyneet tapahtumien jälkeen esim. kemikaaleille (hajusteille), siitepölyille tai eläimille (onko eläimiä?). On myös mahdollista että alipaineinen ilmanvaihto on saastuttanut pitemmän ajan kuluessa irtaimistonne josta oireet voivat johtua, vaikka sieltä katolta ei enää ilmaa tulisikaan. Esim. itse jouduin kiikuttamaan tavaroita kaatopaikalle, koska sain niistä oireita.

        Sisäilmamittauksista on hyötyä jos jotakin löydetään. Jos ei, niin oikeastaan haittaa. Sanon näin siksi, että silloin asia kääntyy Sinua vastaan. Hometta voi olla silti, mutta se ei ulkoisten tekijöiden takia aina paljastu mittauksissa. Vaihtoehtoja on myös se homekoira ja/tai sopia taloyhtiön ja entisen myyjän kanssa kuntotutkimuksesta. Muistakaa tehdä se virheilmoitus (ks. aiempi linkkini) ennen kuin 2 vuotta tulee täyteen. Puolisokaan ei varmasti halua jäädä asuntoon jos tutkimuksissa käy jotain ilmi. Eräässä tapauksessa isäntä sairastui lopulta itsekin, mutta tuolloin kaupanpurku jäi enää haaveeksi.

        Jokatapauksessa toivotan Sinulle voimia ja pitkää pinnaa. Yrittäkää päästä jonnekkin muualle jos mahdollista, testaamaan oireiden pysyvyyttä


    • vertti-eetu

      Kosteusvauriorakennuksessa oireilevat ja sairastuneet joutuvat kysymään myös neuvoja tältäkin osiolta. Joten miss.007 et ole oikeutettu kieltämään tätä. Tähän sinun pätemisentarpeesi ei vaan pure. Kosteusvaurion kokeneet voitte siis jatkossakin kysellä näistä asioista kuten tähänkin saakka. Kosteusvaurio- ja homevauriorakennuksissa oireilevat ja sairastuneet.

      "Toinen juttu on se, että minua huolettaa lastemme terveys".

      Niin minuakin ja aina kun on lapsista ja nuorista kysymys pitää olla erityisen nopeana toimimaan ja saada oireilu katkaistua mahdollisimman pian.


      "- Toivottavasti teiltä löytyy sairasvakuutukset. Ehdottomasti lääkäriin".
      "Jokatapauksessa toivotan Sinulle voimia ja pitkää pinnaa".

      " Sanoi missi.

    • Hienoa että nostit juuri tämän ketjun esimerkiksi asiayhteydestä jossa on aivan luonnollista puhua myös terveydestä. Se on aivan eri asia kuin oman terveyshistorian jatkuva esille tuominen (spämmäys) kun aloittaja kysyy jostain aivan muusta.

      Palautteet jatkossa Terveisiä luotsille-ketjuun, kiitos.

      • vertti-eetu

        No niin vihdoinkin ymmärsit missi asia aivan oikein, menihän siihen jonnin verran aikaakin ;) Ole hyvä vaan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      302
      3508
    2. 204
      2971
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2534
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      235
      2015
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1435
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1337
    8. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      170
      1324
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1318
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1277
    Aihe