Mitä paahtaminen tekee leivälle?

ymmällään

Tekeekö se siitä tuoreempaa vai vanhempaa? Syön ruislepää 4 - 6 viipaletta päivässä. Paahdettuna tähän asti. Iltapalana menee 2 viipaletta ja aamuisin kello 6 on kova kiire vessaan.

Huomasin, että kun söin illalla näkkäriä, niin aamulla ei ollut niin kovaa painetta päästä vessaan. Ajattelin, että hitsi johtuuko aamuhätä siitä, että käytän ruisleivän paahtimessa, ja vatsani ei kestä paahdettua/tuoretta leipää. Nyt sitten syön leivän joka on vanhentunut pöydällä muutaman päivän (ilman paahtamista) ja ihmettelen, että näinkö vatsavaivat voisi helpottaa. Koe jatkuu.

Mitä asiasta googletin, niin juuri paahdettu leipä pitäisi sopia paremmin vatsavaivaisille. Olenko poikkeus vai onko joku muu huomannut, että paahtamaton vähän vanhentunut olisi parempi. Itse käytin leivän paahtimessa juuri siksi, että siitä tulisi tuoreempaa. Mitä se siis tekee leivälle?

5

2953

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+17

      Paahtaminen tappaa kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet, joten lopputulos on sama kuin söisit vaikkapa selluloosaa.

      • ymmällään

        En tiedä mitä uskoa. Kyllähän paahdettaessa leipä myös kuivuu ja rapeutuu, jos sen jättää pöydälle tekeytymään. Siitä tulee kovaa kuin korppu. Mutta ensin se kyllä ikään kuin tuoreutuu paahtimen lämmössä ja jotkut "entsyymit" saattaisi herätä henkiin. Jatkan nyt kuitenkin paahtamattomalla linjalla.


        "Voiko paahtamisessa hävitä ravintoaineita?- Paahtamisessa leipähän kuivuu ja rapeutuu, mutta ei siitä varsinaisesti mitään häviä. Tietysti jos leivän polttaa tai paahtaa kovin tummaksi, voi syntyä syöpääkin aiheuttavia akryyliamideja. Ne ovat niitä karsinogeeneja, sanoo laatujärjestelmäpäällikkö Arja Martikainen Primulan Leipomoista.Maltti on siis valttia myös paahtamisinnossa: liian tummaksi leipää ei saa käristää.- Vatsavaivoista kärsiville paahtaminen voi olla hyväksi. Kannattaa kokeilla ruisleivän paahtamista; vatsavaivat voivat vähetä, Martikainen vinkkaa."


        http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/01/17/haviaako-leivasta-ravintoaineita-paahdettaessa


    • siili__

      Vitamiineja ja kivennäisaineita ei voi tappaa, koska ne eivät ole elossa alun perinkään.

      Kuumentaminen hajottaa joitakin vitamiineja, mutta niidenkin hävikkiä on vuosikymmenien ajan suuresti liioiteltu. Tässä hyvä linkki vitamiinien hävikistä:

      http://www.katiska.info/ravitsemus/vitamiinit/vitamiinien-havikki-kuumennuksessa/

      Paahtaminen on niin nopea toimenpide, että hävikki on minimaalista.

      Hiven- ja kivennäisaineille on varmaankin hyvin vaikea saada tapahtumaan mitään leivänpaahtimella. Ei se kuitenkin mikään metallinsulattamo ole. Ja vaikka olisikin, niin ne jäisivät siltikin elimistön hyödynnettäviksi jäähdyttyään.

      En osaa sanoa mitään alkuperäiseen ongelmaan, mutta sen voin kertoa vinkkinä, että ruisleipä kannattaa käyttää pakastimen kautta. Se helpottaa monien vatsavaivoja.

    • 1+1

      "Tekeekö se siitä tuoreempaa vai vanhempaa? " Ei kumpaakaan.,,

    • 3+3

      Viljat (tutkitun tiedon mukaan täysjyvä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäkin), sokerit ja peruna (peruna sisältää runsaasti tärkkelystä, joka on käytännössä pelkkää pakattua glukoosia, siis sokeria, joka hajoaa nopeasti suolistossa nostaen huomattavasti veren sokeritasoa) nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Lisäksi liiallinen insuliini poistaa lähes kaiken sokerin verenkierrosta ja näin aivot jäävät ilman energiaa, jolloin ihminen väsyy. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa ja aivot saavat energiaa. Perunan ja viljat voi korvata muilla kasvikunnan tuotteilla, joissa on vähemmän hiilihydraattia, jolloin insuliinitaso pysyy vakaana ja ihminen virkeänä. Viljat ovat myös huono kuitujen lähde. Energiatiheyden suhteen vihanneksissa, juureksissa, marjoissa, pavuissa, linsseissä, hedelmissä ja kasviksissa on kahdeksan kertaa enemmän kuituja kuin viljassa. Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40% viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10%.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1468
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      745
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe