Mitä paahtaminen tekee leivälle?

ymmällään

Tekeekö se siitä tuoreempaa vai vanhempaa? Syön ruislepää 4 - 6 viipaletta päivässä. Paahdettuna tähän asti. Iltapalana menee 2 viipaletta ja aamuisin kello 6 on kova kiire vessaan.

Huomasin, että kun söin illalla näkkäriä, niin aamulla ei ollut niin kovaa painetta päästä vessaan. Ajattelin, että hitsi johtuuko aamuhätä siitä, että käytän ruisleivän paahtimessa, ja vatsani ei kestä paahdettua/tuoretta leipää. Nyt sitten syön leivän joka on vanhentunut pöydällä muutaman päivän (ilman paahtamista) ja ihmettelen, että näinkö vatsavaivat voisi helpottaa. Koe jatkuu.

Mitä asiasta googletin, niin juuri paahdettu leipä pitäisi sopia paremmin vatsavaivaisille. Olenko poikkeus vai onko joku muu huomannut, että paahtamaton vähän vanhentunut olisi parempi. Itse käytin leivän paahtimessa juuri siksi, että siitä tulisi tuoreempaa. Mitä se siis tekee leivälle?

5

3127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+17

      Paahtaminen tappaa kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet, joten lopputulos on sama kuin söisit vaikkapa selluloosaa.

      • ymmällään

        En tiedä mitä uskoa. Kyllähän paahdettaessa leipä myös kuivuu ja rapeutuu, jos sen jättää pöydälle tekeytymään. Siitä tulee kovaa kuin korppu. Mutta ensin se kyllä ikään kuin tuoreutuu paahtimen lämmössä ja jotkut "entsyymit" saattaisi herätä henkiin. Jatkan nyt kuitenkin paahtamattomalla linjalla.


        "Voiko paahtamisessa hävitä ravintoaineita?- Paahtamisessa leipähän kuivuu ja rapeutuu, mutta ei siitä varsinaisesti mitään häviä. Tietysti jos leivän polttaa tai paahtaa kovin tummaksi, voi syntyä syöpääkin aiheuttavia akryyliamideja. Ne ovat niitä karsinogeeneja, sanoo laatujärjestelmäpäällikkö Arja Martikainen Primulan Leipomoista.Maltti on siis valttia myös paahtamisinnossa: liian tummaksi leipää ei saa käristää.- Vatsavaivoista kärsiville paahtaminen voi olla hyväksi. Kannattaa kokeilla ruisleivän paahtamista; vatsavaivat voivat vähetä, Martikainen vinkkaa."


        http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/01/17/haviaako-leivasta-ravintoaineita-paahdettaessa


    • siili__

      Vitamiineja ja kivennäisaineita ei voi tappaa, koska ne eivät ole elossa alun perinkään.

      Kuumentaminen hajottaa joitakin vitamiineja, mutta niidenkin hävikkiä on vuosikymmenien ajan suuresti liioiteltu. Tässä hyvä linkki vitamiinien hävikistä:

      http://www.katiska.info/ravitsemus/vitamiinit/vitamiinien-havikki-kuumennuksessa/

      Paahtaminen on niin nopea toimenpide, että hävikki on minimaalista.

      Hiven- ja kivennäisaineille on varmaankin hyvin vaikea saada tapahtumaan mitään leivänpaahtimella. Ei se kuitenkin mikään metallinsulattamo ole. Ja vaikka olisikin, niin ne jäisivät siltikin elimistön hyödynnettäviksi jäähdyttyään.

      En osaa sanoa mitään alkuperäiseen ongelmaan, mutta sen voin kertoa vinkkinä, että ruisleipä kannattaa käyttää pakastimen kautta. Se helpottaa monien vatsavaivoja.

    • 1+1

      "Tekeekö se siitä tuoreempaa vai vanhempaa? " Ei kumpaakaan.,,

    • 3+3

      Viljat (tutkitun tiedon mukaan täysjyvä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäkin), sokerit ja peruna (peruna sisältää runsaasti tärkkelystä, joka on käytännössä pelkkää pakattua glukoosia, siis sokeria, joka hajoaa nopeasti suolistossa nostaen huomattavasti veren sokeritasoa) nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Lisäksi liiallinen insuliini poistaa lähes kaiken sokerin verenkierrosta ja näin aivot jäävät ilman energiaa, jolloin ihminen väsyy. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa ja aivot saavat energiaa. Perunan ja viljat voi korvata muilla kasvikunnan tuotteilla, joissa on vähemmän hiilihydraattia, jolloin insuliinitaso pysyy vakaana ja ihminen virkeänä. Viljat ovat myös huono kuitujen lähde. Energiatiheyden suhteen vihanneksissa, juureksissa, marjoissa, pavuissa, linsseissä, hedelmissä ja kasviksissa on kahdeksan kertaa enemmän kuituja kuin viljassa. Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40% viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10%.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minua odottaa

      Joku todella ihana nainen jossain tulevaisuudessa. Siihen uskon ja luotan. 🤗❤️✨
      Sinkut
      219
      4167
    2. Miten toivoisit

      Teidän välien olevan tällä hetkellä? Tässä tilanteessa?
      Ikävä
      121
      4016
    3. Keksitkö keinon

      Miten voin nähdä ihastusta joka ei myönnä tunteitaan.
      Ikävä
      48
      3632
    4. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      65
      2983
    5. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      200
      2741
    6. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2518
    7. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2518
    8. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2406
    9. T- miehelle....

      Kuka sua rakastaa? Kertoi rakastavansa....
      Suhteet
      41
      2289
    10. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2245
    Aihe