Opastusta väitöskirjan tekemiseen?

Neuvoista vaarin

Teen väitöskirjaa yhteiskuntatieteiden alalta. Tutkimuksessani joudun käyttämään tilastollisia menetelmiä. Tiedän kuitenkin olevani erittäin huono matematiikassa. Lähipiirini, työtoverini ja työn ohjaajani kuitenkin tietävät tämän mutta suhtautuvat tutkimukseeni hyvin ymmärtäväisesti ja myötämielisestikin. Pelkään kuitenkin ulkopuolisten puuttuvan työhöni väkisinkin tuleviin virheisiin ennen tai jälkeen väitöstilaisuuden. Osaisiko joku tämän palstan lukijoista neuvoa, miten voin välttää tämän?

15

173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Xenia Onatop

      Voisitko tarkentaa matematiikkaa? Esim. onko kyseessä esim.
      -pääkomponenttianalyysi
      -faktorianalyysi
      -riippumattomien komponenttien analyysi
      -klusterianalyysi
      -suurimman uskottavuuden menetelmä
      -maximum a posteriori-menetelmä
      -bayesiläinen ajattelu
      -neuroverkot
      jne jne

    • yhden ainoan ja vain

      älä suorita subjektiivisia väitteitä teoiksi, eli esitä niitä. siten pääset kauemmas pelosta. ihmisyyteen kuuluu se, että saattaa pelätä tai suorittaa subjektiivisuutta milloin ja missä vain mitä vain riippumatta mistään.

      se subjektiivisuuden lopetus olisi vain lähemmäs rohkeuteen.

    • Noite

      Ota yhteyttä johonkin tilastotieteen osaajaan ja pyydä kommentteja käyttämistäsi menetelmistä työn edistymisen ohessa. Varsinkin, jos työhön liittyy itsenäistä aineiston keruuta ja/tai koesuunnittelua, niin se olisi hyvä suunnitella hyvin jo etukäteen. Tilastollinen analyysi on yleensä yksinkertainen ja suoraviivainen prosessi, mutta aineiston keruu on kohta, jossa moni asia voi mennä melkein peruuttamattomasti pieleen. Ja se, että muut puuttuvat mahdollisiin virheisiin on pelkästään hyvä asia.

    • Näitä on nähty

      En ole yhteiskuntatieteilijä, mutta on niitä huonosti tehtyjä kyselyjä ja tilastoanalyyseja muillakin tieteenaloilla.

      Olet kiinnittämässä huomiota aivan epäolennaiseen asiaan, sillä tilastoanalyysin pyöräyttäminen on lähes mekaaninen temppu. Tärkeämpää on ennakkoon miettiä, mitkä tekijät voivat johonkin tutkittavaan asiaan vaikuttaa ja millä tavalla. Sitten pitää miettiä, miten tämän vaikutuksen saisi tavalla tai toisella selvitetyksi joko kyselyllä tai jonkin suureen mittaamisella. Eli yksinkertaistettuna: mistä aiheutuu mitäkin ja miten tämän saisi helpoiten ja varmimmin selville

      Jos edellä mainittu osuus tutkimuksessa on hutiloiden tehty, niin saa olla vaikka minkälainen huippumatemaattinen tilastoguru tilastoanalyysiä pyörittämässä; siitä huolimatta tulokset ovat pelkkää silkkoa ja sekundaa.

      Tilastoasioista sinun kannattaa selvittää itsellesi alan terminologia, millä tavoilla mitäkin tilastollisesti tutkitaan, mitä eri tilastollisten muuttujien arvot asiasta kertovat ja miten analyysit pääpiirteittäin tehdään. Apua analyysien käytännön suorittamiseen varmastikin saat.

      • Turking

        On totta, että monen julkaistun, tieteelliseksi väitettyyn tutkimukseen käytetyn aineiston laatu on vähintäänkin arveluttava. Tämä johtuu usein siinä, että tutkimuksen tekijä ei ole perehtynyt riittävän hyvin tutkimusaiheensa mittaustekniseen puoleen, ja niinpä tilastolliseen käsittelyyn voi päästä aineistoa, jota ei kriittisesti tarkastellen pitäisi lainkaan hyväksyä tutkimusaineiston osaksi. Huvittavaa tässä on se, että toisinaan eivät edes maailmankuulut, vertaisarviointeja suoritavat asiantuntijatkaan havaitse näitä virheitä. Tiedän tällaisia hieman arveluttavia tutkimuksia julkaistun jopa sellaisissa lehdissä kuin vaikkapa Nature.
        Tietojenkäsittelyssä tunnetaan vanha, hyvä periaate: Garbage in, garbage out. Toisin sanoen aivan siitä riippumatta, kuinka hyviä tietojenkäsittelylaitteita ja kuinka eteviä ohjelmia käytetään, roskan arvoisista syöttötiedoista saadaan ainoastaan roskan arvoisia tuloksia.


    • En edes halua neuvoa! Kutsut alaasi "tieteeksi" mutta et ole onneton valmis tekemään mitään tiedettä! Nykyään väikkärin teko on juuri tuota - otetaan jostakin tilasto ja etsitään jotakin korrelaatioita. Jos sinä onneton et siihen edes kykene, niin et ole todellakaan tohtorin hatun arvoinen!

      • P.S. He toki suhtautuvat myötämielisesti, koska se on heille palkkatyö ja he eivät halua menettää sitä! Jos saan sinut housut kintuissa kiinni siitä, että saat apua väikkäriisi suomi24 -palstalta, niin voit olla ihan varma, että tulen tekemään kaikkeni, jotta sitä epätieteellistä roskaa ei ikinä hyväksytä. Ymmärsitkö?


    • Noite

      No voi kauhiata!!

      Mikä siitä tutkimuksesta tekee vähemmän tieteellisen, vaikka neuvoa olisi kysytty suomi24:stä? Sinulla on kuitenkin varmaan tutkimuskysymykset kutakuinkin valmiina, ja keskeistä on tehdä oman alasi tutkimusta. Jos tarvitset tilastollisia menetelmiä apuna tutkimuksessa, niin totta kai voit käyttää hyväksesi alaa paremmin tuntevia ihmisiä.

      Voisitko itse asiassa kertoa enemmän tuosta aiheesta? Alkoi kiinnostamaan tuon kommentin luettuani.

      • Se vain, ettei sinua näytä se tutkimus kiinnostavan sen enempää kuin koko "yhteiskuntatiede". Jos sinua asia kiinnostaisi, haluaisit kai ratkaista jotakin sen ongelmista? Sinä tahdot vain hatun päähäsi ja parempaa palkkaa!

        (Jäät tosin fakkiin huiputtamisesta, idiootti)


      • tractor kirjoitti:

        Se vain, ettei sinua näytä se tutkimus kiinnostavan sen enempää kuin koko "yhteiskuntatiede". Jos sinua asia kiinnostaisi, haluaisit kai ratkaista jotakin sen ongelmista? Sinä tahdot vain hatun päähäsi ja parempaa palkkaa!

        (Jäät tosin fakkiin huiputtamisesta, idiootti)

        Luuletko tyhmä ämmä etten tunne sinua? :)


    • FM-matikisti

      Kannattaa varmaan opetella tarvittava tilastotiede samalla kun kirjoittaa väiskiä. Mitä jos vastaväittäjä kysyykin, että miksi käytit tuon tilaston aineiston analyysissä tätä metodia etkä tuota? Voipi laskea väiskin arvosanaa tai pahimmassa tapauksessa tulla hylsy, jos et osaa vastata kysymykseen. Tai ehkä voit kirjoittaa jotain tyyliin "Kiitokset Matti Meikäläiselle sivuilla 34-35 olevasta data-analyysistä", tms.

      Huom, en ole suorittanut jatko-opintoja, joten tämä on vain maisterin mielipide.

    • Kokenutkaikenties

      Kyllähän niitä keinoja asiaan vaikuttamiseen on paljonkin. Ensinnäkin kannattaa välttää turhaa julkisuutta oman tutkimusalan tutkijapiirien ulkopuolella. Julkisuudesta on usein seurauksena se, että tutkimus joutuu matemaattisia menetelmiä paremmin tuntevien henkilöiden 'hampaisiin'. Aikatauluttaminen on yksi hyvä keino välttää julkisuutta. Kannattaa viivyttää kaikkia deadlineja viimeiseen asti. Tutkimuksestaan kannattaa yleensä puhua vain omissa piireissään. Toimittajia kannattaa vältellä viimeiseen asti, ainakin ennen väitöstilaisuutta ja tohtorinarvon hyväksymistä. Erityisesti kannattaa vältellä tutkimuksensa esiintuomista hankalasti hallittavissa olevassa sosiaalisessa mediassa. Mitä itse väitöskirjan sisältöön tulee, niin siinäkin kannattaa muistaa joitakin kikkoja. Ensinnäkin kannattaa kiinnittää huomiota kieliasuun. Erittäin huolitellulta vaikuttava kieliasu, varsinkin kirjan alkulauseissa ja ensimmäisillä sivuilla antaa satunnaiselle lukijalle kuvan tutkimuksen korkeasta tasosta. Huoliteltu kieliasu ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pyrkisit kirjoittamaan tekstisi laajojen piirien ymmärtämään muotoon. Tässä on se vaara, että oman piirisi ulkopuolelta tulevat matematiikkaan ja tilastotieteeseen paremmin perehtyneet henkilöt innostuvat sitä lukemaan ja puuttuvat sen virheisiin. Tässä auttaa se, kun viljelet järjestelmällisesti oman tutkimusalasi erikoissanastoa, silloinkin kun jonkun laajempien piirien ymmärtämän termin käyttö olisi jopa luontevampaa ja selkeämpää. Loppuun kannattaa laittaa mahdollisimman pitkä lähdeluettelo vaikka vain pientä osaa siinä mainituista tutkimuksista olisit omassa työssäsi käyttänyt. Kiinnitä huomiota myös sen tiivistelmän, abstractin, laadintaan. Hyvin laadittu tiivistelmä antaa muille tutkijoille mahdollisuuden viitata tutkimustuloksiisi ilman, että heidän tarvitsee varsinaista työtäsi ruveta lainkaan lukemaan. Näillä keinoilla pystyy yleensä peittämään huomattavankin pahoja käsittelytapavirheitä. Varsinaista kirjaasi ei kukaan tule koskaan kokonaan lukemaan, mutta sinulle ovat korkeakoulu- ja yliopistojärjestelmämme parhaat ja arvostetuimmat tutkijanvirat avoinna.

      • Lisävihjeitä

        Lisäksi kannattaa välttää selkeää kappalejakoa, joka voisi helpottaa lukemista. Kirjallisuudessa ja luovan taiteen alueella kannattaa myös harkita luopumista isoista alkukirjaimista ja välimerkeistä.

        Kaikki tällainen lisää työn omaperäisyyttä.


      • Se holoheppu

        Asiaa!

        Vakavammin: lienee yksi paskan lysti, kun väikkärin koko ala tuskin on tiedettä nähnytkään (eli ei voida johtaa luonnontieteisiin, eikä kestä kriittistä tarkastelua tieteellisrationalistiselta pohjalta). Kyse on vain yksi lisää loputtomien pamflettien jonoon.


      • B.Pascal
        Se holoheppu kirjoitti:

        Asiaa!

        Vakavammin: lienee yksi paskan lysti, kun väikkärin koko ala tuskin on tiedettä nähnytkään (eli ei voida johtaa luonnontieteisiin, eikä kestä kriittistä tarkastelua tieteellisrationalistiselta pohjalta). Kyse on vain yksi lisää loputtomien pamflettien jonoon.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Emergence

        Eipä se fysiikka selitä tietoisuutta eikä matematiikkaa, joten yksi paskan lysti mitä luonnontiede on mieltä. Fysiikka ei selitä oikeastaan yhtään mitään.
        Fysiikka on vain apuväline koneiden yms..tekemiseen, elämämme helpottamiseksi.
        Toisin sanoen fysiikalla on pelkkä välinearvo, se ei ole itseisarvo.

        Väitöskirjassa (mikä ala tahansa) kannattaa luottaa itseensä ja oman alan julkaisuihin sekä niistä tehtyihin kriittisiin johtopäätöksiin. Lisäksi laaja muiden alojen ymmärrys on etu, erityisesti psykologian, vaikka ei välttämätön.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5035
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1275
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe