Ruuanlaittotaitoja aloittelijalle?

tumpelo keittiössä

Muutin viime viikolla opintojen perässä pois kotoa. Olin viimeksi laittanut ruokaa seiskaluokan kotitaloustunneilla ja ne opit on unohtunut kokonaan. Olisi pitänyt opetella ruuanlaittoa ajoissa, koska nyt kävi näin että ihan makaroninkin keittäminen tuottaa vaikeuksia. Tein ensin niiden seuraksi broilerin koipi-reisi paloja mielestäni ihan ohjeen mukaan, mutta niiden koostumus jäi oudoksi. En uskaltanut syödä niitä jos ne olikin raakoja, mutta kun laitoin ne takaisin uuniin ne pääsi palamaan. En tiedä missä vaiheessa ne olisi ollut hyviä vai teinkö jotain täysin väärin? Koitin myös paistaa pannulla jauhelihaa, mutta sen kanssa kävi samoin.

Itku tässä pääsee kun opintojen alku on muutenkin niin stressaavaa. En tahdo käyttää iltoja ruuan kanssa taistelemiseen tai syödä pelkkää makaronia ketsupin kera. Eineksiin ei ole varaa. Onko jossain selkeitä ja yksityiskohtaisia ohjeita ruuanlaiton perusteisiin, joiden avulla voisin opetella uusia taitoja vähän kerrallaan?

67

4193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • inssikokki

      Pulmana niin tuttu takavuosilta, ja myöskin kipeä juttu. Ethän sä voi mennä heittää kellekään, että pistä vinkkii, en saa j-lihaa paistettua.

      Nykyaikana kuiteski netti on pullollaan ohjeita myös alottelijoille. Youtubessa on paljonkin hyvää matskua, joten sun tilanne on omaani nähden helpompi. Google vaan kovaan käyttöön.

      Muistan ekan nakkikastikkeeni reilu parikymmentä vuotta sitten. Eihän se priimaa ollu, mut kaikki meni. Kuten kaikki oppiminen, tää vaatii vaan harjoitusta ja toistoja - välillä pohdintaa, minkä vois korjata.

      Opin pitämään itseni elossa, sain jopa vaimonkin (osin jo aavistuksen kehittyneillä kokkaustaidoilla). Viitisen vuotta sitten tuli herätys. Silloin tää inssi rupes innostuu keittiöpuuhista toden teolla. Nykyisin ruoanlaitto on mitä rentouttavinta puuhaa duunipäivän päälle. Rokettirolli soimaan ja veitsi heilumaan.

      Mun vinkki. Älä lannistu, jos ei heti alussa lähde oikein. Tietäsit vaan, kuinka monta kertaa mäkin olen lähteny hakee burgeria tuulettaessa kämpästä palaneen käryä. Pää pystyssä uusimaan suoritusta. Kyllä näppituntuma ja rutiinit sieltä tulee aikanaan.

      • Tsemppiä!

        Sympaattista hymyilyä, kun luki tuon jutun :D Omat ruokakokeiluni päättyivät joskus siihen, että edes meidän kaikkiruokainen koira ei suostunut syömään niitä sörsseleitä... Joskus tuli raakaa ja joskus paloi hiileksi. Sellasta vaan sattuu (ja aina joskus vielä nykyäänkin).

        Itsehän en ole esimerkiksi kanoja enää vuosiin paistanut paketin ohjeen mukaan, koska niistä ei tule minulle mieluisia. 175 astetta uuniin lämmöksi. Pienet hornetit tulee mukavan rapsakoiksi kun ne on tunnin uunissa. Isommille kanapaloille voi aikaa pidentää sit vaikka 1,5 tuntiin. Kun nahka on mukavan ruskea ja rapean näköinen, on kana valmista! Kypsennysaika ja lopputulos riippuu myös siitä, paljoko on tavaraa pellillä. Silmämääräinen arviointi ja "perstuntuma" tässä asiassa kehittyy vain yritysten ja erehdysten kautta, eli toistoa, toistoa ja toistoa.

        Jauhelihan kypsyyden näkee aika hyvin väristä. kun hämmentäessä seos on väriltään tasainen, niin sitten on hyvä. Mausta vasta kun liha on jo kypsää, niin mausteet ei peitä kypsyvän lihan väriä. HUOM! Ei kannata pitää levyä täydellä teholla, koska silloin ruoka palaa todella herkästi. Tai palaa vain pinnasta ja sisus on vielä raaka. Pihvien paistossa toiminee ohje "käännetään, kun pinta pisaroi". Itse tykkään syödä pihvini kypsinä, joten voin huoletta pitää niitä pannulla vielä vähän pidempään "varmuuden vuoksi". Itse lämmitän tyhjää pannua eka täydellä teholla ja sitten pienennän keskikuumalle, kun laitan pannulle tavaraa.

        Kypsyyttä voi myös kokeilla maistamalla pieni pala tai leikkaamalla vaikka file puoliksi. Jos pinta alkaa mustua tai kattilan pohjaan alkaa tarttua tavaraa, niin silloin on jotain pielessä. Lämpöä liikaa, hämmennystä liian harvoin tai liian pitkä kypsennysaika. Marinoiduissa pihveissä taas marinadi saattaa vähän mustua paistinpannulla, mutta pihvin makuun se ei juuri vaikuta. Kiusauksia tehdessä vuoan muoto vaikuttaa taas kypsymiseen. Syvä ja kapea kuppi kypsyy eri tavalla, kun matala ja laakea. Taas niitä asioita, jotka selviävät kokeilemalla.

        Aloittaja ei ole tunari. Jokainen meistä on aloittanut kokkaamisen jostain. Ja jokaisella se alku on ollut varmasti poikkeuksetta hankala ja ehkä kaaottinenkin :D Alkuun ehkä kannattaa seurailla enemmän ohjeita, myöhemmin niitä ei enää kaipaa. Voit myös vertailla netin ohjeista erilaisia valmistustapoja ja aikoja, ja tätä kautta löytää itsellesi sopivimmat. Kunhan muistat sen, että ei liian kovia lämpötiloja! Kokatessa maltti on valttia =) Vain kokeilemalla voi oppia.


      • Ön ryökää
        Tsemppiä! kirjoitti:

        Sympaattista hymyilyä, kun luki tuon jutun :D Omat ruokakokeiluni päättyivät joskus siihen, että edes meidän kaikkiruokainen koira ei suostunut syömään niitä sörsseleitä... Joskus tuli raakaa ja joskus paloi hiileksi. Sellasta vaan sattuu (ja aina joskus vielä nykyäänkin).

        Itsehän en ole esimerkiksi kanoja enää vuosiin paistanut paketin ohjeen mukaan, koska niistä ei tule minulle mieluisia. 175 astetta uuniin lämmöksi. Pienet hornetit tulee mukavan rapsakoiksi kun ne on tunnin uunissa. Isommille kanapaloille voi aikaa pidentää sit vaikka 1,5 tuntiin. Kun nahka on mukavan ruskea ja rapean näköinen, on kana valmista! Kypsennysaika ja lopputulos riippuu myös siitä, paljoko on tavaraa pellillä. Silmämääräinen arviointi ja "perstuntuma" tässä asiassa kehittyy vain yritysten ja erehdysten kautta, eli toistoa, toistoa ja toistoa.

        Jauhelihan kypsyyden näkee aika hyvin väristä. kun hämmentäessä seos on väriltään tasainen, niin sitten on hyvä. Mausta vasta kun liha on jo kypsää, niin mausteet ei peitä kypsyvän lihan väriä. HUOM! Ei kannata pitää levyä täydellä teholla, koska silloin ruoka palaa todella herkästi. Tai palaa vain pinnasta ja sisus on vielä raaka. Pihvien paistossa toiminee ohje "käännetään, kun pinta pisaroi". Itse tykkään syödä pihvini kypsinä, joten voin huoletta pitää niitä pannulla vielä vähän pidempään "varmuuden vuoksi". Itse lämmitän tyhjää pannua eka täydellä teholla ja sitten pienennän keskikuumalle, kun laitan pannulle tavaraa.

        Kypsyyttä voi myös kokeilla maistamalla pieni pala tai leikkaamalla vaikka file puoliksi. Jos pinta alkaa mustua tai kattilan pohjaan alkaa tarttua tavaraa, niin silloin on jotain pielessä. Lämpöä liikaa, hämmennystä liian harvoin tai liian pitkä kypsennysaika. Marinoiduissa pihveissä taas marinadi saattaa vähän mustua paistinpannulla, mutta pihvin makuun se ei juuri vaikuta. Kiusauksia tehdessä vuoan muoto vaikuttaa taas kypsymiseen. Syvä ja kapea kuppi kypsyy eri tavalla, kun matala ja laakea. Taas niitä asioita, jotka selviävät kokeilemalla.

        Aloittaja ei ole tunari. Jokainen meistä on aloittanut kokkaamisen jostain. Ja jokaisella se alku on ollut varmasti poikkeuksetta hankala ja ehkä kaaottinenkin :D Alkuun ehkä kannattaa seurailla enemmän ohjeita, myöhemmin niitä ei enää kaipaa. Voit myös vertailla netin ohjeista erilaisia valmistustapoja ja aikoja, ja tätä kautta löytää itsellesi sopivimmat. Kunhan muistat sen, että ei liian kovia lämpötiloja! Kokatessa maltti on valttia =) Vain kokeilemalla voi oppia.

        Kyl niitä ryökiä vöi välmistää.


    • Jari-63
    • woopie

      Vanha kotitalouden oppikirja?

    • jcxhchkhchxj

      Kirjasto ja netti ovat pullollaan ruokaohjeita aloittelijoille.
      Älä sokeasti luota pakkausten ja keittokirjojen ohjeisiin mitä tulee kypsennysaikoihin, koska uuneja ja liesijä on erilaisia.
      Ts. keittokirjojen ohjeet ovat tehty eri uunilla mitä sinulla on.
      Opettele ruuanlaiton perusteet! Kun opit tekemään esim. lihapullat tai makaronilaatikon yhdellä tavalla sinun on helppo käydä soveltamaan niitä.
      Opit tekemään lihapullat pihveinä, korvaamaan mausteet toisilla mausteilla jne.
      Ja älä pelkää epäonnistua ja hanki jonkin sortin ajastin ettet polta ruokaa pohjaan.

      Mitä tulee tuohon jauhelihaan, nii älä laita jääkaappikylmää jauhelihaa suoraan pannulle vaan ota se 30min ennen ruuanlaittoa huoneenlämpöön ja älä tee ruokaa liian kuumalla pannulla.

    • Katsova kokki

      Katso tv:stä ohjelmaa "Kaappaus keittiössä", niin opit paljon sellaista, mitä mistään kirjoista ja ohjeista ei koskaan voi oppia.

    • Onnea matkaan!

      Kannattaisiko vain ostaa sitten joku keittokirja esim. peruskoulun kotitaloustunneilla käytettävä oppikirja?

      Aloittelijan tavallisimmat virheet:
      - keittolevy paahtaa koko ajan täysillä. Levyä voi yleensä aina kääntää pienemmälle (esim. jos nro 6 on maksimi, niin usein nro 4 riittää hyvin)
      - ei uskalleta maistaa ruokaa. Jos ruoka näyttää tai maistuu raa'alta, niin sen paistamista/keittämistä voi jatkaa esim. minuutti kerrallaan eikä suinkaan heti 10 minuuttia lisää
      - yritetään tehdä liian monimutkaisia ruokia. Aloita kaikista helpoimmista esim. nuudelit, jotka vain laitetaan kulhoon ja kaadat keitettyä (tulikuumaa) vettä päälle 1-2 minuutiksi. Myös salaattien teko on helppoa. Spagettia helpompi pastalaji on tavallinen sarvimakaroni (muista keittää väljässä vedessä ja sekoittaa välillä)
      - ei tiedetä, että miten kypsyyttä kokeillaan
      - lannistutaan vastoinkäymisistä eikä ole uskallusta yrittää uudelleen.

      Jos ruskistat esimerkiksi jauhelihaa, niin laita paistinpannu liedelle, laita lämpötila täysille ja laita paistinpannulle tilkka vettä. Kun vesi alkaa sihisemään pannulla, laita jauheliha sekaan. Käännä lämpötilaa pienemmälle, jos tuntuu, että liha palaa kiinni etkä ehdi sekoittamaan sitä. Sekoittele jauhelihaa paistinlastalla (muovinen tai puinen) niin, että jauheliha ruskistuu kauttaaltaan. Kun jauhelihassa ei enää näy vaaleanpunaista, liha on kypsää. Mausta esim. suolalla ja pippurilla (suolaa esim. neljännes teelusikallinen, pippuria vieläkin vähemmän. Maista. Jos kaipaat lisää potkua, lisää varovasti kumpaakin) ja halutessasi muilla mausteilla esim. paprikajauhe ja basilika (kumpaakin esim. 1 tl).

      Itse opettelin aikoinaan yhden ruokalajin viikossa, joten parin kuukauden päästä oli jo noin 8 ruokalajin kokkaustaito edes jotenkuten hallinnassa.

    • chef de cuisine

      Voi tätä nykypäivää.. =(

      Muutaman tunnin kun olisit ollut pelaamatta ja lukenut vaikka riisipaketin kyljestä ruokaohjeita,sekä kuunnellut siellä kotitalouden tunneilla,niin elämä olisi helpompaa.

      Opettele tekemään jauhelihakastike aluksi.On monikäyttöinen ruoka ja helppo vaikka pakastaa.

      Tosin,jos pastan keittäminenkin jo tuntuu ylivoimaiselta,niin ehkä olisi vain parasta tyytyä eineksiin.

      • kotikokkailija

        Tai sitten aloittajan pitäisi tyytyä alussa siihen pastaan ja ketsuppiin (ja syödä koulussa kunnolla). Pastaa kun osaa keittää voi siirtyä perunoiden, riisin ym keittämiseen. Ne kun osaa kunnolla voi siirtyä harjoittelemaan lihan kypsentämistä ja kun osaa sen, voi alkaa harjoitella kastikkeen tekoa. Yksi asia kerrallaan.
        Äitillekin voi varmaan soittaa ja kysyä neuvoa.


      • HHUHUH

        ämmä


    • gustavo_1987

      kannattaa, joko käydä joku kokkaus kurssi, tai sitten kysyä kokilta neuvoa miten voi ruoat, tehdä..

    • hiljaa hyvä tulee

      Opiskeluajoilta on jäänyt mieleen broilerit riisipedillä: riisit, porkkanat ja sipuli raakaa, samoin vähän raa'aksi jääneet kanankoivet. koko hoito tippui myöskin lasi vuoassa lattialle, avot...

      Nyt, 15 vuotta myöhemmin ei viinikastikekaan ole vaikea! Vähitellen eteenpäin, ja kokeilemalla oppoo. Jokainen uunikin on oma yksilönsä.

    • lapset osaavat

      Voi raukkaparkaa, miksi sinua ei ole laitettu kotona tekemään mitään? Vanhempasi saavat hävetä ongelmasi edessä, jos se on todellinen. Ei kaikkien asioitten passaaminen valmiiksi tee vanhemmista "hyviä " ihmisiä.

      • Ent. uusavuton

        Nimenomaan!

        Vaikka pikkutyttö tulee uteliaana kurkistelemaan vanhempien selän taakse kodin askareita, niin sen sijaan, että oltaisiin näytetty, miten sulake vaihdetaan tai nakkikastike tehdään, käskettiin minut vain pois jaloista! "Mene leikkimään ulos, eikö sinulla ole läksyjä, piirrä vaikka jotain?"

        Totta kai se on raskasta opettaa pikkulapselle kotitöitä, mutta herranjestas, ei sitä itsekseenkään opi!

        Omat vanhempani eivät antaneet minun osallistua yhtään mihinkään ennen kuin täytin 15. Olisi ilmeisesti ollut liian raskasta, pikkulapsi olisi kuitenkin rikkonut jotain tai satuttanut itsensä? Sitten 15-vuotiaana olettivat minun osaavan tehdä kaiken itse!


    • Sini33

      Olet siis uusavuton!
      No kai osaat netin avata,kun täältäkin osaat
      neuvoa kysyä,apua...,mistä saan ohjeita?
      Taitaa tulla hankala kouluuosikin ja
      tämä ruoanlaitto episodi on siihen verraten
      mitätön juttu!
      Nyt reippaast Googlaamaan..... ja
      ala pikkuhiljaa aikuistumaan!

      • syömään!!!!!!

        Etsi divarista ' Nuoren miehen keittokirja' , siinä neuvotaan alusta asti, auttoi aikanaan.


      • kcjchkjhi

    • Ei kun syömääm

      Yrittämällä ja erehtymällä. Ja ennen kaikkea NAUTTIMALLA ruoanlaitosta. Terve järki auttaa. Ja sen muistaminen, että suurin osa ruoista on samojen juttujen perusvariaatioita. Pastakastikkeet on kaikki samanlaisia, risotot on samanlaisia jne. Opettele muutama perusjuttu sitten voit tehdä mitä haluat. Okei, jos perusasiatkin on hankalia voi kestää, Nimim. Onnea matkaan kirjoittikin jo paljon fiksua. Mutta muista variointi: kun yhden kerran teet onnistuneen keiton, voit muunnella sitä käytännössä rajattomasti. Lihakeitosta tulee makkarakeitto. Chilin voi tehdä kalasta tai kanasta yhtä hyvin kuin jauhelihasta. Salaatin voi tehdä siitä mitä kaapista löytyy.

    • 18888889

      Pastan keittäminen todella helppoa. Keitä vettä ihan reilu määrä, voit lisätä kasvisliemikuutionkin mukaan nii pasta maistuu maukkaammalle. Tarkista paketista keittoaika joka antaa vähän suuntaa, maista kumminkin itse aina pastaa ettei ole liian raakaa. Kannattaa myös pari kertaa sekoittaa pastaa varsinkin jos keität isompaa satsia. Siivilöi vesi pois, valmis.

      Jauhelihakastike myös yksinkertainen. Itse paistan jauhelihan (en neuvo siinä koska niin moni jo neuvonut), mausta ja lisää purkki tomaattimurskaa. 400g jauhelihaan riittää hyvin n 400g paketti murskaa, ei ole niin justiinsa. Muista kääntää lämpö pienemmälle ennen murskan lisäystä. Mausta lisää tarvittaessa. Kastike on valmis kun murska on lämmennyt ja maut kohdallaan :) lihamureke myös erittäin helppo,ja samalla reseptillä voit tehdä lihapullia sekä pihvejä.

    • Hyvä resepti ja

      lukutaito ja luetun ymmärtäminen auttavat, ja sitten vain tekemään ihan rauhassa.

    • helppoa.

      Selkeät ohjeet makaronin/spagetin laittamiseen:
      Kiehuta vesi ensin, lisää suola ja makaronit. Helppo homma. Kiehauta pehmeiksi. Huomaat kyllä ajan myötä missä vaiheessa ovat kypsiä. Jos on liikaa vettä, valuta ylimääräinen pois.

      Jauhelihan paistaminen pannulla. Laita pannulle liha (jos teflon, ei tarvi rasvaa, jos ei, niin laita rasvaa). Pistä hellan tehot vitoseen ja puuhaarukan tms paistolastan avulla kääntele. Pienennä lopussa tehoja. Mausta suolalla. Voit laittaa lihojen kanssa aluksi myös sipulia tai esim. kirsikkatomaatteja sekaan. Kananmuna on myös hyvä. Näin teet nopean makaronilaatikon ilman uunia. Hieman halvemmaksi vaan tulee.

      • kysymys4

        Miten tää kaasuhella laitetaan vitoselle?


    • möhkö

      auttava käsi olis vapaa autamaan

    • Kokkipena

      Voi apua :D Noh, tulee ihan jotku kaverit ja entinen kämppis mieleen tosta touhusta. Jos asuisit jossain lähellä niin tämä kokkiopiskelija voisi tulla opettamaan :D Jos englanti sujuu hyvin niin youtubessa on vaikka mitä ohjeita, toki suomeksikin niitä kai on, mutta ite tykkään enemmän englanninkielisistä videoista.

      Ite päätin yläasteella kun aloin oppimaan enemmän ruuanlaitosta että teen ite omat ruuat kotona, ja lukion alkuaikoina kun sain ekan työpaikan teinkin kaikki ruokani kun ei äiteen sapuskat kelvannu enää :p

      Jauhelihaa kun paistaa niin ei kannata ihan koko aikaa sekoittaa, pitää antaa lihan ruskistua. Vaikea neuvoa mitään tarkkoja aikoja tai lämpötiloja, niihin jotenkin pikkuhiljaa oppii. suola, mustapippuri, välimeren yrttisekoitus/provinssin yrtit, paprikajauhe, sipulihauje, valkosipulijauhe on hyviä mausteita jos haluaa tehä ite kastikkeen pastalle. Sitten vaan purkillinen tomaattimurskaa perään, levy pienemmälle ja hauduttelee hetken että kastike lämpeää ja keittyy vähän kasaan.

      Pastan (makaroni, spaghetti yms) on tärkeää muistaa että veden pitää kiehua kun pasta laitetaan veteen ja siihen on hyvä lisätä vähän suolaa. Öljyä en suosittele. Sitten odottelet että vesi kiehuu uudestaan (älä laita kantta päälle) ja keittelet paketin mukaan. Kannattaa onkia esim kauhalla yksi pastan pala ja kokeilla onko kypsää. Sitten kaadat vedet pois lävikön/siivilän avulla, pastat takas kattilaan ja sekoita kastike sekaan. Kannattaa keittää tarpeeksi pastaa niin saa parin päivän ruuat yhdellä keittämisellä. Ruuan pitää jäähtyä ennenkuin laitat sen jääkaappiin ja siinä vaiheessa muista kansi päälle!

      Voit pistää vaikka sähköpostia osoitteeseen [email protected] jos haluat enemmän apua ruuanlaittoon liittyen :)

    • nuorikokkailija

      Ymmärrän, että aloittaja on varmasti tilanteessaan stressaantunut, mutta en voinut vältellä pientä hymyä huulillani. Ruuanlaitto on tärkeä ja hyvä taito osata ja onneksi sen voi opintojenkin ryminässä oppia :) Se vaatii halua opetella, uskallusta ja kokeilunhalua. Opiskelijalla on varmaan myös opiskelijan budjetti(?), joten harjoitteluja ei ehkä kannata alkaa susheilla ja muilla kalliilla ruuilla, joidenka valmistaminen kestää pitkään. Selvitä ensin, että millaisesta ruuasta voimistut ja mistä kroppasi kiittää ja sitten vain tutkimaan reseptejä, mitä on nettikin pullollaan. Kun homma alkaa pysymään hanskassa muutamien reseptien kanssa(ja keittiö alkaa käymään tutuksi.. kuinka oma uuni käyttäytyy), niin rohkeasti vain kokeilemaan uusia reseptejä tai vaikka improvisoimaan! Aloittelijalle suosittelisin seuraavaa kirjaa, mikä myös omasta hyllystä löytyy: Kotiruoka, kirjoittanut Kaisa Isotalo ja Raija Kuittinen. Kirja sisältää varmaan kaiken ruuanlaittoon liittyen... löytyy kattausvinkkejä, tietoa eri ruoka-aineista ja niiden tärkeydestä, kaikki mittasuhteet(mikä on osottautunut hyödylliseksi, jos on esim. amerikkalaisia reseptejä tutkinut), ruoka-aineiden keskipainoja, mm. eri kasvisten keittoaikoja ja tietenkin oikein selkeitä ja mukavia reseptejä. Se on hyvä oopus aloittelijalle, kuin kovemmallekin konkarille, jos jotain pitää muistuttaa mieleen ^^ Toivotan sinulle iloa ja onnea ruuanlaiton matkallasi!

    • syyne

      Jos oot lukutaitoinen ja omistat kattilan , kato netistä sielä on seikkaperäsesti kerrottu . Kokkaus iloa sulle , risut äitille kun eioo sina vaatinutopettelemaan ruoan laittoa .

      • Terv.Anna-Maria

    • Kasvista pöytään!

      Älä osta lihaa - se on kallista ja epäterveellistä, ja sitä syömällä tuomitset monet eläimet kärsimään koko elämänsä. Luonnonvarojakin menee valtava määrä hukkaan!

      Kasvisruokaa on myös helpompi ja nopeampi tehdä!

      Jättämällä lihansyönnin et ehkä pelasta koko maailmaa, mutta pelastat monen eläimen maailman. Voit myös elää paremmalla omallatunnolla ja terveempänä!

      • syökää sikaa!!!!!!!!

        Älä osta kasviksia- se on halpaa ja paskanmakusta, ja sitä syömällä tuomitset monet eläimet kärsimään koko elämänsä. Luonnonvarojakin menee valtava määrä hukkaan!

        Liharuokaa on myös helpompi ja nopeampi tehdä!

        Jättämällä kasvis-syönnin et ehkä pelasta koko maailmaa, mutta pelastat monen eläimen maailman tappamatta niitä nälkään!


      • MissäAivotjaSydän
        syökää sikaa!!!!!!!! kirjoitti:

        Älä osta kasviksia- se on halpaa ja paskanmakusta, ja sitä syömällä tuomitset monet eläimet kärsimään koko elämänsä. Luonnonvarojakin menee valtava määrä hukkaan!

        Liharuokaa on myös helpompi ja nopeampi tehdä!

        Jättämällä kasvis-syönnin et ehkä pelasta koko maailmaa, mutta pelastat monen eläimen maailman tappamatta niitä nälkään!

        Minkälainen ihminen laittaa tommosta kommenttia, ja sitten vielä plussia sille? Ei voi ku ihmetellä sitä aivokuolleiden määrää mitä täällä planeetalla asuu..

        Tässä muutaman sinua viisaamman kommentteja kasvissyönistä:

        "The time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look on the murder of men."
        ---Leonardo da Vinci

        "Our task must be to free ourselves . . . by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty."
        "Nothing will benefit human health and increase chances of survival for life on earth as much as the evolution to a vegetarian diet."
        --Albert Einstein

        “By eating meat we share the responsibility of climate change, the destruction of our forests, and the poisoning of our air and water. The simple act of becoming a vegetarian will make a difference in the health of our planet.”
        ― Thích Nhất Hạnh

        "For as long as men massacre animals, they will kill each other. Indeed, he who sows the seed of murder and pain cannot reap joy and love."
        --Pythagoras


      • tyhmä
        MissäAivotjaSydän kirjoitti:

        Minkälainen ihminen laittaa tommosta kommenttia, ja sitten vielä plussia sille? Ei voi ku ihmetellä sitä aivokuolleiden määrää mitä täällä planeetalla asuu..

        Tässä muutaman sinua viisaamman kommentteja kasvissyönistä:

        "The time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look on the murder of men."
        ---Leonardo da Vinci

        "Our task must be to free ourselves . . . by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty."
        "Nothing will benefit human health and increase chances of survival for life on earth as much as the evolution to a vegetarian diet."
        --Albert Einstein

        “By eating meat we share the responsibility of climate change, the destruction of our forests, and the poisoning of our air and water. The simple act of becoming a vegetarian will make a difference in the health of our planet.”
        ― Thích Nhất Hạnh

        "For as long as men massacre animals, they will kill each other. Indeed, he who sows the seed of murder and pain cannot reap joy and love."
        --Pythagoras

        sun housuissas


      • Ei-viherpiipertäjä
        MissäAivotjaSydän kirjoitti:

        Minkälainen ihminen laittaa tommosta kommenttia, ja sitten vielä plussia sille? Ei voi ku ihmetellä sitä aivokuolleiden määrää mitä täällä planeetalla asuu..

        Tässä muutaman sinua viisaamman kommentteja kasvissyönistä:

        "The time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look on the murder of men."
        ---Leonardo da Vinci

        "Our task must be to free ourselves . . . by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty."
        "Nothing will benefit human health and increase chances of survival for life on earth as much as the evolution to a vegetarian diet."
        --Albert Einstein

        “By eating meat we share the responsibility of climate change, the destruction of our forests, and the poisoning of our air and water. The simple act of becoming a vegetarian will make a difference in the health of our planet.”
        ― Thích Nhất Hạnh

        "For as long as men massacre animals, they will kill each other. Indeed, he who sows the seed of murder and pain cannot reap joy and love."
        --Pythagoras

        Älä koskaan tee/synnytä lisää ihmisiä maailmaan - heidän kasvattaminen on kallista ja ihmiset tuhlaavat luonnonvaroja valtavan määrän ja saastuttavat maailman!
        Lisäksi maatalous ja eläintenpito tuottaa vuosittain suunnattoman määrän saasteita ihmisten tekemien saaateiden lisäksi. Koska jostain on aloitettava, niin mä aloitan lihansyömisestä. Ja hyvinhän monet eläimetkin elävät, varsinkin lihansyöjät!


      • syökää sikaa!!!!!!!!
        MissäAivotjaSydän kirjoitti:

        Minkälainen ihminen laittaa tommosta kommenttia, ja sitten vielä plussia sille? Ei voi ku ihmetellä sitä aivokuolleiden määrää mitä täällä planeetalla asuu..

        Tässä muutaman sinua viisaamman kommentteja kasvissyönistä:

        "The time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look on the murder of men."
        ---Leonardo da Vinci

        "Our task must be to free ourselves . . . by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty."
        "Nothing will benefit human health and increase chances of survival for life on earth as much as the evolution to a vegetarian diet."
        --Albert Einstein

        “By eating meat we share the responsibility of climate change, the destruction of our forests, and the poisoning of our air and water. The simple act of becoming a vegetarian will make a difference in the health of our planet.”
        ― Thích Nhất Hạnh

        "For as long as men massacre animals, they will kill each other. Indeed, he who sows the seed of murder and pain cannot reap joy and love."
        --Pythagoras

        Viherpiipittäjäthän ovat aivokuolleita vihanneksia,sitä olet mitä syöt,eli VIHANNES.
        Jänisten ruokaa puputtavillahan on todistettavasti alempi ÄO,kun lihansyöjällä!

        Plussaajat osaa vielä ajatella omilla aivoillaan,mitä te ruohonsyöjät ette enää osaa.
        Googlaa ite,mikäli pystyt enää niillä vihannesten lahottamilla aivoilla näin tekee!


    • soppaa kattilaan

      Et v i t t u ole tosissas.kysyt ohjeita suoli24 palstalla,kun samalla vaivalla olisit voinut googlettaa miten paistetaan jauheliha tai keitetään makaronit
      hyvää päivää!saatiinpa tästäkin provosta soppa-ainekset:)

      • kok1

        nii! tai sit oisit voinu mennä vaa suorraa kaupaa ja ottaa jauhelihaa suuhun ja sit olla tyytyväinen.
        -tän palstan nimi vois kyllä olla suoli24.fi


    • jkofsjdofasdf

      - Netti on pullollaan hyviä ja helppoja ohjeita ja jos haluaa erikoisia ja vaikeampia niin sitäkin puolta löytyy eli ihan jokaiselle jotain netistä löytyy.

      - Opettele perus kastikeet (helppoa)
      - Opettele perus peruna ja kasvisten keittämiset
      - Opettele perus pasta- ja riisin keittämiset
      - Opettele perus paistamiset, liha/makkara/kana ja muut

      Eli perusteet haltuun, ei ole vaikeaa.
      Jo riisipakkauksessa on selvät ohjeet miten riisi keitetään (ei voi mennä pieleen jos lukee selvät ohjeet).

      Jos haluat nopeaa sapuskaa niin tonnikala. Avaat pari purkkia normi tonnikalaa ja ylimääräiset öljyt tai vedet pois ja laitat pannulle (lämpötila 5), pistä vaikka vähän pippura ja paprikaa joukkoon ja pyöräytät pannulla ja perään 2 dl kermaa ja pyöräytät ja lämmität ja sekaan pussi tai kaks noodeleita, jos nestettä liaan vähän niin lisää vähän (nuudelit imee vähän nestettä), noodeleita eli niitä pikanoodeleita ei tarvi kuin oikeastaan lämmittää sen verran, että ne saa sekoitettu eli ihan 2-3 min.

      Vaihtoehtoisesti noodeleiden tilalle keität vähän pastaa erikseen, vaikka kierrepastaa, ohjeet löytyy pakkauksesta ja sekoitat sen sitten tuohon tonnikala-kerma-juttuun.

      Jos tykkäät broilerista niin pistä pannuun ja paista suikaleet, kun on ruskeata molemmin puolin niin ei ole kyllä rakaa ja tarjoile salaatin kanssa ja kaveriksi leipää ja juomaa.

    • fgfffdetrddtdfdf

      uusavuttomillehan myydän kaupassakin valmiiks paistettua jauhelihaa :)

      • Tsemppiä!

        Ei kai ohjeita kysyvä ihminen ole uusavuton, jos ekoja kertoja vasta tekee jotain uutta asiaa??? Kummallinen ajatusmaailma...

        Kuten aloittajakin jo sanoi, niin ohjeen mukaan tekemällä EI tullut mieleistä. Ja kuten itse siihen aiemmin vastasin, niin en minäkään enää kypsennä lihoja ohjeen mukaan, koska niistä ei tule minulle mieleisiä.

        Lisäksi ohjeita on varmaan yhtä monta kun on tekijääkin, sieltä seasta pitää vaan löytää ne omat jutut. Täälläkin kaikki neuvovat kiehuttamaan pastaveden ensin ja sitten vasta lisäämään pastan. Minä en koskaan tee niin. Lättään makaroonit kylmään veteen, ja sitä "kiellettyä" öljyäkin vähän sekaan. ettei jääkaapissa ollessa takerru klöntiksi niin pahasti. Kaadetaan vesi pois kun näyttää kypsältä. Kelloa en keittäessä ole kattonu ikinä. Hyvää on aina tullut niinkin. Myös kananmunat laitan kylmään veteen ja lasken ajan sitten siitä, kun alkaa kiehumaan. Sähläkokilla ei sormet pala, kun tällä tavalla tekee. Tämä tapa on opittu isältäni, jolla sairauden takia kädet tärisi aivan hulluna ja siksi aina sormet palo kun kiehuvaan veteen jotain lisäsi.

        Ja ihan nyt vaan tiedoksesi, että minä osaan kokata keittiössä yhtä jos toista, mutta voisin silti ostaa kaupasta valmiiksi paistettua jauhelihaa aina joskus. Puolivalmisteiden osto ei tarkoita aina sitä, että ei osaisi kokata. Joskus vaan 16 tuntisen työpäivän jälkeen ei jaksa alkaa ihmeitä säätämään. Eikä aina edes vähemmän ihmeitä. Minä en ole mikään supersuorittaja, vaan ihminen. Kyllä joskus annan itselleni luvan olla ihan puhtaasti vaan laiska.


    • Elisa :)

      Kuuleppas "tumpelo", tänäpäivänä löytää netistä ihan mitä vaan perus ruokaohjeita. JOs ei osaa lukea ja tehdä niitä sieltä ohjeen mukaan, niin aika turha on tähänkään ruokaohjeita kirjottaa :)

      Ei siis muuta kuin googlettamaan mitä haluaa syödä :)

      Tsemppiä vaan opetteluun, kyllä susta vielä kokki tulee :)

    • Loordi

      Nyrkillinen voita kattilaan ja Kossu pakkaseen,
      ruuanlaitto alkaa!

    • Voi muumimamma auta

      On se vähän säälittävää ja ehkä jopa hieman epäuskottavaakin jos aikuinen ihminen ei osaa valmistaa ruokaa.

      Ei se taitoa eikä älyä vaadi. Ehkä kyseessä on alitajuntainen keino pyytää mammaa (tai vastaavaa lohduttajaa) avuksi siihen ruanlaittoon.

      On ne kyllä mammanpoikia ja tyttöjä jotka ei osaa tai jaksa ruokaa tehdä. Pahimpia nössöjä mitä maa päällään kantaa.

      • Ent. uusavuton

        Muumimamma ei koskaan huolinut keskenkasvuista lastaan keittiöön. Sen sijaan, että olisi oppinut onnistumisten ja erehdysten kautta vanhempien opissa, joutuu omaksumaan kaiken itse sitten parikymppisenä...

        Et kai syytä nuorta ihmistä siitä, mitä hänen vanhempiensa olisi hänelle pitänyt opettaa? Tuskin itsekään keksit kokkauksen taitoa yhdessä yössä, vaan olit äidin mukana tekemässä nakkikastiketta, isän kanssa puutöissä yms. .... ainakin minun vanhemmilleni se oli liian vaikeaa! Eihän lapsi osaa mitään, kaikessa kestää liian kauan jos tytön ottaa mukaan, mitä jos se rikkoo jotain, mitä jos se loukkaa itsensä!? Joten minut jätettiin pois arkiaskareista enkä koskaan kehittynyt niiden suhteen yhtään fiksummaksi kuin kovin moni 10-vuotias!

        Edelleenkään kotona käydessäni en saa tehdä yhtään mitään. Vihaan sitä enkä ky vanhempieni luona mielelläni. Olen heille ikuinen 10-vuotias...


    • tanssityttö

      Hyviä ohjeita tullut jo paljon. Ei se nykyään niin vaikeaa voi olla, kun on netti ja kaikki. Itse opettelin aikoinaan ilman nettejä ja valmiita reseptejä, lähinnä äidin vinkeillä, joka taas oli oppinut omalta äidiltään. Eikö äitisi osaa neuvoa? Vanhassa blogissanikin oli hyviä ohjeita, pitäisiköhän laittaa uuteenkin...

    • totuus ompi että....

      Ihan niinku ihmiset muka nykypäivänä laittais ite ruokaa. Mäkeissä, heseissä ja pitserioissa mässäillään päivästä toiseen. Ja kun tehdään " kotiruokaa", tarkoittaa se pakastepitsaa tai ranskalaisia. Onhan ne sentään kotona valmistettu.

      • Woe elämä...

        Juuri näin. Ihminen voi syödä ainoastaan mäkkärissä, tai sitten tehdä itse ruokansa kotona. Mitään muita vaihtoehtoja ei ole eikä sallita. Piste.

        Meillä ainakin ollaan sen verran monipuolisia ja joustavia, että joskus tilataan pizzaa kotiin, joskus käydään mäkkärissä, joskus tehään ruokaa enemmän tai vähemmän puolivalmisteista ja joskus taas ruokamakkaratkin tehdään ihan alusta asti itse lihamyllyllä. Riippuu nyt ihan päivästä ja fiiliksestä ja siitä mitä tekee mieli, tai että ollaanko jossain reissussa.

        Mutta joo, ei meillä siis osata kokata, koska aina joskus käydään siellä mäkkärissäkin :D Jestas. Ihmiset on syöneet ravintoloissa kautta maailman sivu, eikä se ole koskaan ennenkään ollut kenenkään kotikokkauksesta pois. Ihmiset käyvät myös kahviloissa. Eikö ne siis osaa keittää kahvia kotona? Vai olisiko tuohon ravintolakulttuuriin joku muukin selitys, kun uusavuttomuus???


    • pikku hiljaa

      Ymmärrän ap:ta hyvin:oma äitini ei sietänyt lapsia keittiössä, mutta tullessani toiselle kymmenelle alkoi epämääräisin välein vaatia että minun olisi osattava laittaa aluksi kastikkeet ja sitten muuta ruokaa. Hän ei kuitenkaan sanallakaan neuvonut miten ja missä lämpötilassa ruokia olisi pitänyt laittaa. Sitten paloi, oli raakaa tai kokkareita ja sitten minä sain selkääni. Enkä oppinut mitään. Äiti itse oli käynyt vuoden talouskoulua, jossa oli oppinut laittamaan ruokaa.
      Minä opin laittamaan ruokaa sitten kun olin muuttanut pois kotoa, mutta hyvää kokkia minusta ei tullut koskaan.
      Ap:lle : hanki jokin kokkilinjan perusruuanlaittokirja. Niissä neuvotaan lämpötilat, kypsyyden tunnistaminen ja miten perusruokaa tehdään. Ja yksityiskohtaisesti. Sitä tarvitset aluksi: yksityiskohtaista neuvontaa. Löytää myös netistä yksittäisiä perusteellisia ohjeita, mutta niitä on vaikea löytää, kun netti on reseptejä pullollaan ja useimmat tarkoitettu jo perusteet tietäville.

    • toinen opiskelija

      Olin vuosi sitten melkein samanlaisessa tilanteessa eli ruuanlaittotaidot oli täysin riittämättömät. Suurin apu löytyi kirjasta Kokkaus for Dummies, jossa on selitetty paljon tärkeitä asioita tosi selkeästi. Kirjaa tuskin saa uutena ainakaan suomeksi, mutta sen voi lainata kirjastosta. Itse löysin omani kirppikseltä ja onneksi ostin sen, vaikka lähes kuvaton mustavalkoinen ulkoasu ei houkutellut yhtään. Kirja on täynnä asiaa ja siinä riittää opittavaa pitkäksi aikaa.

    • Cleopatra's-secret

      Valkosipuli tappaa noita toxoplasma gondii aivoloisia joita vapaana liikkuvat kissat levittävät siksipä suosittelisinkin kaikille tätä:
      https://www.youtube.com/watch?v=hQfh2lHRYbE

      Käyttö rohtona
      Valkosipulia käytetään luontaislääkinnässä. Sillä tiedetään olevan useita terveydellisiä vaikutuksia. Yksi sen terveysvaikutteisista yhdisteistä on rikkipitoinen alliini-aminohappo, jota valkosipuli sisältää noin prosentin verran. Kun valkosipuli leikataan tai murskataan, alliini alkaa muuttua allinaasi-entsyymin vaikutuksesta allisiiniksi. Allisiinilla puolestaan on kyky estää bakteereiden, hiivojen, sienten ja virusten lisääntymistä. Joidenkin tutkimusten mukaan sen on todettu myös estävän kasvainten kasvua. Allisiini säilyy murskatussa valkosipulissa vajaan vuorokauden, minkä jälkeen se alkaa hajota muiksi rikkiyhdisteiksi kuten diallyylidisulfidiksi. Valkosipulille tunnusomainen voimakas haju johtuu näistä sulfidiyhdisteistä, joita allisiinin hajotessa syntyy. Tuoksu säilyy valkosipulia nauttineen hengityksessä kauan. Sitä voidaan miedontaa pureskelemalla persiljaalähde?.

      Valkosipulilla on todettu olevan myös verisuonten tukkeutumista ehkäisevä vaikutus, sillä eräät valkosipulin sisältämät yhdisteet kuten tioallyylisulfidit ehkäisevät fibriinien muodostumista veressä hidastaen siten veren hyytymistä. Valkosipuli ehkäisee myös verisuonten kovettumista ja laskee veren kolesteroli-, rasva-aine- ja sokeripitoisuutta. Se laajentaa verisuonia, mikä vaikuttaa alentavasti verenpaineeseen

      Valkosipuli vaikuttaa vatsan toimintaan edistämällä sapen eritystä ja estämällä mahan käymistä lievittäen samalla ilmavaivojalähde?. Valkosipulia käytetäänkin luontaislääkinnässä ilmavaivojen ja suolitulehdusten hoitoon. Sillä sanotaan olevan myös suolistoloisia torjuva vaikutuslähde?.

      Luontaislääkinnässä sipuleita käytetään rohdoksi tuoreeltaan tai kuivattuina. Vanhojen ohjeiden mukaan kaikkein tehokkainta on valkosipuli alkoholiin uutettuna. Valkosipulin tehoaineet haihtuvat herkästi, minkä takia rohdos tulisi nauttia kuumentamattomana. Esimerkiksi hengitysteiden tulehdusten hoidossa voidaan käyttää teekannuun veden sekaan murskattua valkosipulia. Valkosipulihöyryä hengitetään nenän kautta muutamia minuutteja useita kertoja päivässä. Ennalta ehkäisyyn voidaan nauttia pari, kolme tuoretta valkosipulin kynttä päivittäin esimerkiksi voileivän päällä tai maustamattomaan jogurttiin murskattuna.

      Valkosipuliuutteilla on useita käyttökohteita. Valkosipulimehun antiseptisen vaikutuksen takia siihen kostutetulla pumpulilla voidaan ulkoisesti hoitaa haavoja ja sienitauteja kuten jalkasientä. Samoin voidaan käyttää sideharsoon käärittyä valkosipulimurskaa tai kokonaisia kuorittuja valkosipulin kynsiä. Iho tulisi kuitenkin öljytä hyvin ennen sen joutumista kosketuksiin valkosipulin kanssa. Nuhaa voidaan lievittää sieraimiin asetetuilla valkosipulimehuun kastetuilla pumpulitupoilla. Samoin voidaan valkosipulitupolla lievittää korvasärkyä. Korvasäryn hoitoon voidaan valkosipulimehun sijasta käyttää öljyyn uutettua valkosipulia. Uutos voidaan valmistaa suhteella 1/3 murskattua valkosipulia ja 2/3 kylmäpuristettua oliiviöljyä. Seoksen annetaan valmistua muutaman tunnin ajan välillä ravistellen. Valkosipuliöljyyn kostutetuilla siteillä voidaan hoitaa esimerkiksi säärihaavaa.

      Muu käyttö
      Valkosipuli on tärkeä kasvi tuholaistorjunnassa. Sitä voidaan käyttää sekä erilaisina uutteina että muiden vihannesten välissä kasvattamalla. Kukintojen itusilmuja voidaan istutella eri puolille puutarhaa torjumaan esimerkiksi myyriä.

      Monissa maissa on aikoinaan käytetty valkosipulia vampyyrien ja pahojen henkiolentojen torjumiseen. Islamilaisen tarinan mukaan paikkaan, johon saatana ensimmäiseksi astui paratiisista karkottamisensa jälkeen, kasvoi valkosipuli.

    • äijämenooooo

      Mistävitusta näitä uusavuttomia oikein sikiää?

      Joskus 7-8vuotiaana paistoin lettuja,koko rappukäyttävässä hieno letumpaistokäry...mutsi ihmetteli jo alhaalla töistä tullessaan "joku paistaa lettuja"?
      Syy selvisi tullessa hissillä meidän kerrokseen....
      Toinen episodi oli täytekakun teko,alle 10vuotiaana...taas ihmettelyä "mitä nyt taas"?

      Noh ikää on tullut enempi nyt,monesti mutsi sanoo nykyisin käydessäni himassa: "Tees pottumuusi,paista pihvit,tee lasagne tai grillaa makkarat ..."
      Ainiin, olenkin MIES...monesti paras kokki on raflassa MIES-kokki!

      • ...

        Huoh...


    • tyyne k

      Kokeiles ottaa yhteyttä paikkakuntasi marttoihin, heiltä saat ohjeita niin ruuanlaittoon kun hintatietoa.

    • Kyllä nälkä opettaa jos et ole kotonasi viitsynyt edes makaronin keittoa opetella. Ihmettelen myös miksi vanhempasi eivät ole viitsineet tehdä asialle mitään, eli olet ollut hemmoteltu lapsi jolle perunatkin on kuorittu valmiiksi ja pihvit pureskeltu. Sinullahan on netti käytössä ja suurimmassa osassa paketeissa on keitto-ohjeet vai etkö vaan viitsi vaivautua lukemaan.

    • Siishäh

      Aika toivoton aloittaja tai sitten tää on trolli. Siis en vaan käsitä miten et osaa niinkään helppoa kuin makaroninkeittoa. Ite tein eilen tonnikalamakaronimössöä (en juuri koskaan tee mitään) ja tuli ihan syötävää. Kiehuvaan veteen vaan ne ryllit ja keitä. Ja jauhelihakin on niin helppo. Mutta tosin kandee paistaa niin että ruskistuu kunnolla. Ite ku viimeksi paistoin tortilloihin niin oli hieman raakaa. Ite kyllä söin huomaamatta tuota. :D Otat vaan itseäsi niskasta kiinni kyllä se siitä. Ja painotan, että ei itekkään ole seppä syntyessäni tai master chef. Harjoittelen itekkin, mutta noi on vaan niin yksinkertaisia juttuja, että ihmettelen. Taidetaan olla aika saman ikäisiä?

    • soppaasyömään

      Hyvä konsti broilerin kypsyttämisesssä on laittaa palat paistopussiin ja kypsentää niitä uunissa noin tunti. Ne eivät pala pussissa mutta tunnissa ovat varmasti kypsiä. Makaronilaatikko ei ole vaikeaa tehdä. Keitä ensin sarvimakaronia (sitä halvinta)) , ei ole väliä vaikka ei tulisi ihan kypsäksi. Käristä pannulla jauhelihaa (ja sipulia,. jos siitä tykkäät) eikä tässäkään ole väliä jos jää vähän raa´aksi. ripsuta jauhelihaan suolaa ja pippuria. Laita uunivuokaan makaronia, jauhelihaseosta ja päällimmäiseksi taas makaronia. Kaada niiden ylle munamaitoa eli sekoita suhteessa 2 dl maitoa ja 1 muna ja pikkaisen suolaa. Määrät riippuvat siitä kuinka paljon lootaa teet)).
      Päälle voit ripotella vielä juustoraastetta. Paistat sitten uunissa n. 180-200 asteessa puolisen tuntia.
      Keitot ovat helppoja. Jos ostat kuivia herneitä, voit laittaa niistä hernekeittoa. Liota niitä yön yli ja keitä sitten tunti-pari. Kun alkavat muhentua, lisää palvikinkun suikaleita ja suolaa maun mukaan.
      Kalakeitto syntyy helposti kun kiehautat kalaliemessä (kuutioista) peruna-sipulisuikaleita ja lisäät sekaan pakasteseitiä viipaleita. Kermaa loraus suurukseksi ja päälle silputtua vihreää- esim. tilliä, persiljaa tai ruohosipulia. Sipulinvarretkin käy, voit kasvattaa niitä sipulista pikku ruukussa.
      Ja kirjastosta voit lainata keittokirjan, esim. koulun kotitaloustunneilla käytetyn.

    • Jos sulla on mikro käytössäsi niin osta pikakaurahiutaleita tai neljän viljan .Pane noin desi hiutaleita ja pari vettä lautaselle ( astiaan )ja kypsennä mikrossa pari minuuttia. Kypsennysohjeet on paketin kyljessä. Lisää puuroon suola ja lopuksi vaikka lohkottu banaani tai marjoja ( mitä itse haluat ) ja syö suuhusi.On terveellistä ja antaa potkua koko päivälle, takaan.

      • pullantupksua

        Voi olla että haukutaan uusavuttomaksi mutta miten onnistuu hyvä pullanteko?


    • netti ohjeita täynnä

      Minä pirauttaisin mammalle. Tai sitten isosiskolle, isoveljelle, kummitädille tai jollekin.

      Minun lapseni selvisi ruoanlaitosta kotoa lähdettyään. Tuli kuitenkin halu leipoa sämpylät, mitä kotona ei harrastettu juuri. Poika pirauttu apua, ja sitten vaihe vaiheelta käytiin sämpylänteko läpi. Samoin kakkutaikinan teko on vaatinut pientä niksiä, ettei siitä tule liian sitkeää.

      On kyllä vanhempien syytä, jos kotoalähtijä ei osaa laittaa ruokaa, pestä pyykkiä, pestä kotiaan riittävän usein, myös vessanpyttyä ja aina joskus myös jääkaapin sisustaa ja liettä sekä lattiakaivoja. Näitä kyllä pitäisi käydä läpi kotona, kuten pankkikortin käyttöä, laskujen maksamista, tukien hakemista yms.

      Kannattaa hyödyntää opiskelijan ruokailu ja aluksi syödä iltaisin vaikka rahkaa, jugurttia, hedelmiä, vihanneksia ja leipää. Myös välineet, kuten paistinpannu voi olla eri tyyppinen, vaatia pientä rasvatilkkaa, ettei paistos tartu. Vanhentunut pinnoite voi tarttua silti. Eikä silloin kokematon tiedä, onko itsessä vika.

    • HHUHUH

      Käypä googlettamassa "helppoja ruokaohjeita", niin eiköhän ala löytyä. Ja onko tuo häpeä, kaikki on joutuneet joskus opettelemaan ruoanlaiton teon ihan kantapään kautta. Kyllä se siitä alkaa sujumaan.

    • mek

      Broileri uuniin 150 astetta ja kaksi tuntia koipireisi paloja niin hyvä tulee. Naudan sisäfileestä tekee pihvejä ja ne nuijit ja paitoaika on esim 2 sentin pihvi on 2 miinuuttia puoleltaan niin tulee medium kypsyys ja pihvi parhammillaan. possun lihasta esim kasleri paistina niin kypsyysika tunti ja kilo mutta lämpömittarilla saa peremman ja sisälämpötila 75-80 astetta niin hyvä tulee.

    • helppojuttu

      Makaroonimössö opiskelijan budjetilla:)

      Ainekset:
      makaroonia
      vettä
      öljyä
      suolaa

      jauhelihaa
      sipulia(hienonnettua)
      suolaa,paprikajauhetta,pippurirouhetta,jauhelihamaustetta
      öljyä(paistamiseen)

      Ketsuppia valmiin mössön kanssa ja niin halutessasi salaatti syntyy tomaatista,kurkusta ja lehtisalaatista :)

      Esivalmistelut
      Ota kaikki tarvitsemasi työvälineet esille(leikkuulauta,paistinpannu,paistinlasta.Kattila,kauha/kapusta tms.makaroonien sekoittamista varten. Mittavälineet ainesten mittaamista varten,esim.desilitran mitta ja teelusikka,talouspaperia taikka talouspyyhe siistimiseen).
      Tee näin:
      1)Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista
      2)Hienonna sipuli
      3)Laita makaroonia varten kattilaan vettä kuumentumaan (esim.4dl vettä 2dl makaroonia kohti) ja tilkka öljyä ja 1 tl suolaa. Lisää makaroonit vasta kiehuvaan veteen. Keitä pussin ohjeen mukainen aika. (Kypsät makaroonit voi huuhtaista ja valuttaa juoksevan veden alla siivilässä tai lävikössä.)

      1)Kuumenna pannulla pieni tilkka öljyä(n.1 rkl).Pannu on kyllin kuuma, kun sille tipautettu jauhelihanokare alkaa sihistä.
      2)Paista jauheliha kokoajan sekoittaen ja käännellen,jottei liha pala tai tartu annun pintaan.Lisää paistamisen loppuvaiheessa sipuli ja kypsennä. Jauheliha on kypsää,kun se on kauttaaltaan ruskeaa.
      3) Mausta oman maun mukaan,lisäten mausteita vain hiukan kerrallaan,kunnes näet,mikä on itsellesi sopiva määrä mitäkin makua. (Muista,että suolan kanssa on hyvä olla varovainen,sillä sitä ei ruoasta pois jälkikäteen kovin helposti saa. Jauhelihamauste sisältää runsaasti suolaa,samoin ketsuppi.)

      Sekoita keskenään makaroonit ja jauheliha, annostele lautaselle salaatin kera ja nauti :)

    • Sannnnnnni

      Tärkein ohje on, älä ala kärsimättömäksi. Itsekin opin ruoanlaiton tuolla "nyt seison solun keittiössä eikä mitään hiton ideaa" menetelmällä, ja aluksi poltin aina kaiken koska olin nälkäinen ja väänsin hellan kuutoselle. Ei ruoasta joka on päältä karrella ja sisältä raaka ole iloa, eikä hellalle kiehuneista makaroneista... Paras ohje jonka silloin sain oli "laske se lämpö nyt hittovie alemmaksi".
      Toinen ohje on "tee vesipitoisia ruokia" (ie keittoja, muhennoksia) koska ne antavat aika paljon anteeksi keittoaikojen ja ylikeittämisen suhteen -jos pidät ensimmäisen säännön mielessä ja sekoitat edes joskus, niin pitäisi tulla ainakin syömäkelpoista. Tai vaihtoehtoisesti uunissa, laita vuokaan tarpeeksi (=liikaa) nestettä. Kun kehityt opit laittamaan uuniruoan niin että siitä tulee sopivan napakkaa pinnalta ja muhevaa sisältä, mutta harjoitusvaiheessa, vetistä voi syödä, palanutta ei.
      Ja älä itke, olen tärvellyt kaikki mahdolliset ruokalajit ja kerran polttanut teevedenkin pohjaan, ja silti olen nykyisin ihan kätevä kokki. Kyllä se siitä =)

    • jotain ideaa

      Tekemällä oppii ja hyvä, jos sinulla on perustiedot hallussa.

      Ohjeet ovat vain suuntaa-antavia, ensin pitää olla näkemys siitä mitä ruoasta on tultava.

      Sopat ja padat ovat ehkä helpoimpia, mutta aika raskaita ruokia. Myös ruokaisat salaatit ovat yllättävän helppoja ja nopeita, sekä kiva ottaa mukaan evääksi.

      Jos haluaa nopean perusaterian, nyrkkisääntö on 1,5 dl keitettyä riisiä tai pastaa, tai pari perunaa. Iso kasa salaattia ja 2 dl höyrytettyjä vihanneksia. Lisäksi yksi lihapala, kanapala tai kalapala.

      Suosikkini on tehdä kik-herneistä tai valkoisista pavuista kasvissyöjän salaattia, purkillinen sellaisia ja 2 rkl oliiviöljyä, 2 rkl valkoviinietikkaa, tsk rouhittua mustapippuria ja tsk merisuolaa, päälle saksitaan parsakaalin tummanvihreä kukkaosa ja sekoitetaan huolella, maku on pehmeä ja salaatti terveellinen sekä ruokaisa, eikä valmistamiseen mene kuin pieni hetki. Aineksia voi vaihdella helposti ja lisätä esim. askillinen puolikkaaksi leikattuja kirsikkatomaatteja tai pieni purkillinen maissia jne. Helppo ottaa rasiassa mukaan ja takuulla riittävä.

      • yolo12458

        Olutta on tullut nautittua liiksa


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      7955
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      180
      1767
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1036
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      194
      956
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      833
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe