Vuokratuotot edesmenneen asunnosta ennen perinnönjakoa?

Vuokratuotoista

Kun perunkirjoitus on tehty, mutta perinnönjakoa ei ole vielä suoritettu, miten toimitaan vainajan ja lesken yhdessä omistaman sijoitusasunnon vuokratuottojen suhteen? Mistä alkaen niistä kuuluu 50 % eli vainajan osuus vainajan lapsille? Tällä hetkellä tuotot menevät lesken tilille lyhentämättöminä. Voivatko perilliset vaatia osuuttaan tuotoista jälkikäteen tai peräti heti? Kuolemasta on jo aikaa n. 6 kuukautta.

12

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 17+3

      Kuolinpäivä on ositusperuste, eli siitä lukien tuotot/kulut tulisi jakaa omistuksen suhteessa. Olisi hyvä tehdä ositussopimus ja avata kuolinpesälle eri tili, että lesken olisi helpompi sisäistää oikeutensa. Riippuen muusta varallisuudesta osituksella voitte järjestellä (vaihtaa) omistuksia selkeämmäksi.

    • Vanhaa lakia

      Joo... eli perilliset siis ehdottavat leskelle ositussopimusta pakon edessä sadakseen oikeutensa...? Ja jos ei leski suostu sopimukseen? Kurjaahan tällainen on, kun on kyseessä vanha äiti ja lapset :(. Mutta lakia pitäisi noudattaa kuitenkin. Täytyykin muistaa, ettei mene itse ikinä naimisiin. Helpointa olisi, kun jokainen ihminen jättäisi vain oman omaisuutensa ja vain omille lapsille. Lesket pois lakikirjoista sekä yhteisten asuntolainojen kielto. Nykyään naiset ovat pakotettuja tienaamaan oman elantonsa ja monesti myös lastensa elannon yksin, eli leskeneläkkeet yms. yhtä tyhjän kanssa.

      • hankala änkyrä

        Ositus tehdään pakolla, jos ei muuten saada aikaan. Ositus tulisi aina tehdä mahdollisimman pian kuoleman jälkeen eikä jättää kuolinpesiä roikkumaan vuosikausiksi. Osituksen olisi voinut aikanaan välttää tekemällä avioehdon, mutta jos tätä ei ole tehty tai rekisteröity, puolisot ovat itse vapaaehtoisesti päättäneet että avioliittonsa päätyttyä voidaan tehdä omaisuuden ositus.

        Vuokratuotot tosiaan tulisi puolittaa kuolinpäivästä lähtien. Toinen puoli ei automaattisesti kuulu lapsille vaan kuolinpesälle, jonka osakas leski on ositukseen saakka. Jos leski on saamassa tasinkoa, voidaan toki sopia että hän on jo saanut osan siitä ennakkona ja hoitaa kaikki vain laskennallisesti.


    • Mitä helkuttia

      Ositus oli jo tehty perunkirjoitusta varten, ei avioehtoa eikä testamenttia. Leski ei ole saamassa tasinkoa. Lapsetko voivat siis vaatia osuuttaan tuotoista? Vai onko tämä samaa tahkoamista perinnönjaon kanssa, että mahdollisimman vaikeasti ja kalliisti lakimiesten kautta? _Voivatko perilliset vaatia osuuttaan vuokratuotoista jo ennen perinnönjakoa_?? Ja miten sitä vaaditaan takautuvasti, koska leskihän pitää ja on pitänyt näitä tuottoja nyt omaan tulonaan?

      • hankala änkyrä

        "Ositus oli jo tehty perunkirjoitusta varten"

        Mitähän tämä nyt tarkoittanee? Ei ositusta käytännössä voi edes tehdä ennen kuin perunkirjoitus on tehty (teoriassa voisi, mutta yleensä perukirja-arvoja käytetään pohjana kun osituslaskelmaa aletaan rustaamaan).

        "Lapsetko voivat siis vaatia osuuttaan tuotoista?"

        Omaisuuden tuotto kuuluu oletusarvoisesti omistajalle, joka tässä tapauksessa on jakamaton kuolinpesä. Omaisuuden omistaa se, joka sen nyt omistaa, ja tuotto kuuluu sille jolle se kuuluu, ei millään omavaltaisella perusteella leskelle tai satunnaiselle vastaankulkijalle.

        Jakakaa se pesä niin ei tarvitse tätäkään itsestäänselvää asiaa enää miettiä tai yrittää tehdä siitä entistä hankalampaa.


      • Vaikeaa...
        hankala änkyrä kirjoitti:

        "Ositus oli jo tehty perunkirjoitusta varten"

        Mitähän tämä nyt tarkoittanee? Ei ositusta käytännössä voi edes tehdä ennen kuin perunkirjoitus on tehty (teoriassa voisi, mutta yleensä perukirja-arvoja käytetään pohjana kun osituslaskelmaa aletaan rustaamaan).

        "Lapsetko voivat siis vaatia osuuttaan tuotoista?"

        Omaisuuden tuotto kuuluu oletusarvoisesti omistajalle, joka tässä tapauksessa on jakamaton kuolinpesä. Omaisuuden omistaa se, joka sen nyt omistaa, ja tuotto kuuluu sille jolle se kuuluu, ei millään omavaltaisella perusteella leskelle tai satunnaiselle vastaankulkijalle.

        Jakakaa se pesä niin ei tarvitse tätäkään itsestäänselvää asiaa enää miettiä tai yrittää tehdä siitä entistä hankalampaa.

        Eräässä pesässä oli tilanne jossa leski sai testamentilla hallintaoikeuden.
        Pesään haettiin pesänjakaja huolehtimaan lakiosien toteuttamisen (leski ei suostunut lakiosavaatimuksesta huolimatta ositukseen ja pesänjakoon).
        Pesän varoihin kuuluin pörssiosakkeita, rahaa ja kiinteistöjä, näistä leski nautti koko riitelyn ajan tuoton.
        Pesänjakaja ei korvaansa loptauttanut vaatimuksellline että lakiosan osuudesta tulisi tuotto jakaa rintaperillisille eikä leskelle.
        Loppupelissä tuota vaatimustani ei edes käsitelty vaan se jatkuvasti "unohdettiin" vaatimuslistalta.
        Loppupelissä annoin periksi jotta asiaan saatiin jonkinlainen päätös.

        Eikö tällaisessa lakiosatapauksessakin tuotto kuuluisi mennä lakiosan saajille eikä testamentinsaajalle?


    • nojotain

      Vuokratuotot menevät lesken tilille. Ovatko perilliset myös lesken lapsia? Jos ovat, niin perilliset saavat osuutensa tuotosta viimeistään leskenkin kuoltua.

      Jotenkin saa vaikutelman, että kuvatussa tapauksessa leski ei ole perillisten äiti. Silti on syytä käyttäytyä hienotunteisesti leskeä kohtaan. Vuokratuotot kuuluvat kuolinpesälle perittävän kuolemasta lähtien. Ositus olisi hyvä tehdä nopeasti.

    • Jämpti

      Hiiteen hienotunteisuus. Rikosilmoitus leskestä pesänkavallus, kun anastanut puolet vuokratuotoista.

    • Välit tai ositus

      Hienotunteisesti, juu juu... mutta ovathan perillisetkin menettäneet tässä toisen vanhempansa. Eihän se tietysti missään tunnu, vaan kaikkien pitää lohduttaa vain leskeä, viis isän menetyksestä ;). Joo kyllähän toi kuolinpesä on jaettava, mutta miten senkin sitten hienotunteisesti hoitaa, kun leski ja muut perilliset ovat super-yliherkkiksiä ja yksi lapsista saa kaiken käytännön p---skan niskaansa. Ei voi odottaa perintöä lesken kuolemaan asti, koska hän on aika nuori, fyysisesti hyväkuntoinen yms.

    • Krääääh jarlllll

      Hankala änkyrä: Voisitko sitten neuvoa, miten tämä homma saadaan etenemään? Ensin ilmeisesti tehdään ositus kuolinpesästä. Sitten tehdään perinnönjako. Näissä molemmissa hannaa vastaan 2/3 kuolinpesän osakkaista. 1/3 haluaa jakaa kaiken mahdollisimman pian ja saada homman selväksi ja loppuun käsitellyksi. Kun homma pitkittyy, se mutkistuu, eikös niin aina sanota. Osituksen ja perinnönjaon voi ilmeisesti pakottaa, vaikka vain yksi niitä vaatisi. Jos ei omassa perheessä ole juristia eikä olisi varaa palkata ulkopuolista 200e tuntipalkalla, niin siksihän täällä neuvoja kysellään.

      • Juu...

        Eli kerrot muille että kun he ovat vastahakoisia asian käsittelyyn niin (määritä päivämäärä) tulet hakemaan käräjäoikeudesta pesänselvittäjän/jakajan jonka kulut otetaan pesästä päältä.

        Jos määräpäivään mennessä eivät edelleenkään ole halukkaita niin esitä käräjäoikeuteen suostumuksen antanutta (mielellään lakia tuntevaa) henkilöä joka sitten käräjäoikeuden päätöksellä alkaa setvimään pesän asioita.

        Huomauta muille että sen jälkeen he voivat esittää toiveita ja vaatimuksia mutta pesänselvittäjä/jakaja päättää mitä tehdään, päätösvalta siirtyy osakkailta selvittäjälle.


      • hankala änkyrä

        Teillä on se tavallinen tapaus eli joku kieltäytyy jaosta ilman syytä tai vaikka syynkin kanssa mutta ei tajua miten tapaus menee eteenpäin, jos yksikin sen jaon haluaa väkisin runnoa läpi. Eipä siinä voi muuta tehdä kuin yrittää puhua tyhmille järkeä ja sitten esittää uhkavaatimuksen että jos jako ei tehty päivään X mennessä, sitä ryhdytään tekemään pakolla, tuhansiin euroihin (vähintään) nousevista turhista kuluista huolimatta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2713
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2300
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2060
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1797
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1711
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1686
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1676
    8. 92
      1612
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1284
    Aihe