Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Lähiöt

sus.morsian

En nyt muista, onko kovin lähiaikoina ollut puhetta lähiöasumisesta, otanpa kuitenkin. Lähiöillä on aikoinaan ollut jonkunverran negatiivista mainetta, tiedämmehän toki, että lähiöihin rakennettiin alunperin eniten vuokra-asuntoja, ja niihin tietenkin muuttikin enimmäkseen vähätuloisempaa väkeä, maahanmuuttajia, kaupungin vuokra-asuntoja työttömille ja erityisen vähätuloisille.

Halvalla jo nopeasti tänne Hervantaankin rakennettiin ihan ensimmäisinä kerrostaloina suuri Atomitalo, jota onkin nyt remontoitu, en tiedä tilannetta, missä vaiheessa ollaan. Ajateltiinko silloin jonkinlaisen slummilähiön tarvetta.

Parempituloisia tänne ei juuri muuttanut, asuivathan täällä tietysti ihan alkuperäiset ihmiset ikiomissa taloissaan.

No nyt pääsen vasta aiheeseeni, TV-ohjelmaan lähiöistä kymmenosaisena sarjana. Ensimmäisinä olivat nimensä veroinen Hervanta Suomen parhaana lähiönä, myös suurimpana, noin 30.000 henkilöä asuu täällä nyt, mutta hyvinkin eriarvoisina. En muista toista, Etelä-Suomessa
sijaitsevaa huomattavasti pienempää lähiötä nimeltään.

Mitä tarjosi ensimmäinen jakso, ei juuri mitään. Pessimismiä, rahan menoa, yleensä epäonnistumista. Etelä-Suomesta näytettiin lähiöstä jonkun asukkaan asunnon kekseliästä sisustusta, mitä sellainen tähän ohjelmaan kuului.

Hervannasta ei näytetty pihan pihaa, ei puun puuta, hyvin hoidettuja isoja pihoja kauniine kukkaistutuksineen,lasten leikkipaikkoja ym. - ym, olenhan teille kertonut. Hyvin, hyvin pettynyt olinkin. Näytettiin tämä Atomitalo-rumilus - ei muuta.

Hyi näitä tämän ohjelman suunnittelijoita, ihan huihapeleja tietämättömiä olivat asioista, mitä tänne tänään kuuluu. Hutaisten tehty ohjelma, ei sanonut yhtään mitään. Lienevätkö askeltakaan paikan päällä kulkeneet.
Nythän tämä on arvostettu monikulttuurinen, eri yhteiskuntaluokista olevine asukkaineen, myös omistusasuminen on huomattavasti lisääntynyt. Melkeinpä kaikki ihmisten tarvitsema palvelukin on täällä, kirkkoa myöten, monine eri opiskelupaikkoineen Tämä on tuleva oma kaupunkinsa, vaikka on nyt kaupunki kaupungissa. Ennusteet ovat erinomaiset tulevaisuuden kannalta.

Vihainen ja surullinen olin hutaisten tehdystä ohjelmasta. Siksi piti ihan tänne kirjoittaa, vaikka pitkäksi venyi. Aioin Aamulehteen mielipiteeni kirjoittaa, mutta sitten ajattelin tämän riittävän, sain purkautua. Enpä tiedä, haluanko niitä muita sarjan lähiöohjelmia enää katsoakaan, tämän epäonnistuneen jälkeen.

29

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pihlajamäki oli se toinen ohjelmassa ollut, ja parhaillanhan tuosta näkyi juuri uusinta minun tätä kirjoittaessani.

    • Kun luin sus.morsiamen kirjoituksen, niin koin, että tuossa on mainosala menettänyt lahjakkuuden.
      Itse olen asunut lähiössä, sekä Lahdessa, että Kuopiossa. Lahdessa Hennalan varuskunta-alueella, eikä sitä halveksittu, eikä kiitetty. Kasarmialue, mikä kasarmialue ja siviili-ihmiset sanoivat "kapiaisten alueeksi".
      Kuopiossa asuimme Puijonlaaksossa, nekin olivat valtion taloja, mutta tavallisia kolme kerroksisia kerrostaloja, toimivia ja melko uusia. Asuinalueiden maine muuttuu vuosien saatossa. Nyt Helsingin Sörkkakin on kuulemma OK aluetta, kuten Rööperikin.

      • Nyt kun ei taida enää kapiaisilla olla sitä pakkosiirtomeininkiä varuskunnasta toiseen tietyin työrupeamavälein, kapiaisethan asuivat perheineen melkeinpä poikkeuksesta sen tietyn aikansa varuskunnan ´ sisällä ´ vuokralla, voivat nykyisin perheet hankkia omistusasuntojakin, kun...jos pakkosiirtoja ei ole enää. Onkin mahdollisuus...kaiketi...pysyä tietyllä paikalla, aikoinaan mekin ennätimme viidesti paikkakuntaa muuttaa, oli pakko.

        Oiskohan niitä ´ pakkoasumisia ´ varuskunnan sisällä paikkaa voinut nimittää ghetoiksi, koska siellä asuivat vain tietyn alan ammattilaiset.
        Ite en alusta lähtien viihtynyt tällaisessa ghetossa, jossa ei ollut mitään erilaisuutta, samoja kapiais-pallinaamoja päivästä toiseen, vuodesta toiseen ( Kajaanissa kuusi vuotta), kaikki tunsivat toisensa. Joka kevät odotin siirtoa, oman työni päätyttyä keväällä. Onneksi uusilla paikkakunnilla onnistuin aina saamaan uuden työpaikan, mutta mihinkään pitempiin varmoihin työsopimuksiin ei voinut sitoutua, kun ei tiennyt, milloin taas uusi siirto tulee.

        Tällaiseen Hervannan tapaiseen kirjavaan joukkoon sopeudun erittäin hyvin, koska erilaisuus on rikkautta...olkoonkin vaikka kuinka kulunut klisee.


    • capt. cöpenick

      Niin ja kunnat. Kuulin aamulla radiossa mainittavan paikkakunnan nimeltä Nousiainen. Varsinais-Suomessa päin. Ilmetty sukunimi.
      Siinä olisikin kysymys nettiväelle; mitä muita paikkakuntia on nen päätteisenä ja sukunimeen viittavina. Hirmuista!

      • -nen

        Enpä löytänyt muita kuin Jokioinen, on kunta ja sukunimi. Hyvin vähän kuntia, joiden loppu on -nen.


      • jjoutava

        Kuhmoinen heti tuli mieleen, mutta onko niin kuhmuista sukunimeä? Katselin tuolta Areenasta tuota Lähiö-ohjelmaa ja on aika sekavaa kun yritetään liian laajaa asiaa saada nopeasti purkkiin niin noin siinä käy.

        Lähiöt on ainakin lasten muistoissa aivan hyviä, jos itsellään oli ongelmia niin ongelmia oli toisillakin, niin olen kuullut lähiöelämästä sanottavan. En oikein lähiöiksi edes miellä noita paikkoja kuten Tapiola. Kai se sitten on lähiö.


    • Ramoona*

      Voi cc, onpas hauska kysymys ! Samalla suunnalla on Parainen, Askainen, Paattinen jossain ja Joroinen Savossa. Ilpoinen on Turun kaupunginosa. Askaisten kanssa samassa kyltissä on Lemu, ja usein siihen Askaisten eteen on maalattu P... :)

      Kaikki nuo taipuvat monikollisina, kuten Joroisissa ja Paraisilla.
      Käymme usein Pirkanmaalla ihanalla paikkakunnalla nimeltä Virrat, siis Virroilla. Vanhat virtolaiset sanovat myös : Virtailla. Eräskin bussikuski mieheni kertoman mukaan korkkasi viinapullon hiukan ennen Virtain keskustaan tuloaan sanoen : kiikaroiraas joko Virtai näkyy. Eipä tainnut sitä huikkaa ottaa, kunhan viihdytti matkustajia.

      • c c

        Niinpä. Lienee kaikkien paikkakuntien nimisinä myös sukunimisiä. Lapissa ainakin yleistä. Jopa Helsinki on kuulemma sukunimi. Varkaus nimeä tuskin.


      • ||||
        c c kirjoitti:

        Niinpä. Lienee kaikkien paikkakuntien nimisinä myös sukunimisiä. Lapissa ainakin yleistä. Jopa Helsinki on kuulemma sukunimi. Varkaus nimeä tuskin.

        Ei ole Suomessa ainuttakaan Helsinki-nimistä.


      • c c
        |||| kirjoitti:

        Ei ole Suomessa ainuttakaan Helsinki-nimistä.

        Kuulin tänä kesänä että olis vaikka ei tilastoissa ehkä näy. Jää muhimaan.


    • Penttinenxx

      Miten iolisi Kauniainen

      • flunsdorff

        Onko Kauniaista sukunimenä? On se mahdollista. Pitää kysyä tuota Helsinki sukunimenä HS:n Maurin tikkaremmiltä. Ne ottaa kyllä selvää.


      • ___öööä
        flunsdorff kirjoitti:

        Onko Kauniaista sukunimenä? On se mahdollista. Pitää kysyä tuota Helsinki sukunimenä HS:n Maurin tikkaremmiltä. Ne ottaa kyllä selvää.

        Ei ole.


      • ___öööä kirjoitti:

        Ei ole.

        Huittinen ainakin unohtui...ja hullu mies Huittisista.


    • kamalta suunitelmat

      60-80 v valmistuneet lähiöt joutuu purkutuomion alle, eipä paljookaa naurata,

      moni menettää omaisuutensa pilkkahinnalla, koko elämän työnsä,

    • ohimenevä

      Luopioinen

    • Entäpä Pornainen, eikös siitä aikoinaan ollut jonkinlainen por-naismainen renkutuslaulukin,

    • Joku palstalaisista kai asuu Raisiossa, eikös Ruuneperi ole sieltä. Sitä vaan että Raisio on myös sukunimi. Onhan maan nimikin sukunimeksi kelpaava. Eikös yksi missi tai näyttelijä ollut Anna-Liisa Ruotsi.

      • ooh!

        Oulainen voisi olla hyvin sukunimenäkin. Mutta. Kun plaraa Suomen kunnat läpi, niin niistä löytää lopetettujen kuntien ja jokaisen kylän nimet.
        Niissä on paljon sukunimiä, -nen päätteellä tai ilman.


    • Minä en muista noiden edellä mainittujen lisäksi yhtään nen-päätteistä paikkakunnan nimeä, mutta meidän pitäjässämme on kylä nimeltä Hölmölä, toinen kylä on Sikiölä.
      (en asu kummassakaan noista) Hölmöilyksi sanon joskus omia toilailujani.

      • Ohi ajanut

        Vetelissä on kylä nimeltä Pulkkinen.


    • puu palanen

      Bemböle on kans hölmölä, siellä on viihtyisä kahvi- ja ruokapoaikka
      Kaffestuga.

    • On se Hervanta ollut asumatonta seutua niihinaikoihin kun minä sielä Messukylässä synnyin ja asuin -- hervanta on ollyt sillon Messukylää siinä Lempäälän ja messukylän välissä --
      Sielä oli minunkin vielä ollessa Kaatopaikka Koko Tampereen ja lähisetujen --- ja se Järvikin Ilesjärvi siinä lähellä Nekalan kupeessa oli kanssa lähuseudun kaatopaikka .
      Ennen oli sellasia joista nykyään ei enään tiedä että asuu entisen kaatopaikan päällä .

      Minun äitini isä on sieltä kotoisin Lempäälässä ja Hervannan rajalta -- He kävivät Messukylässä veneellä Kun sillon oli kaukajärvi ja Ilesjärvi yhdessä -- Kirkko Messukylässä jossa kävivät oli Suomen vanhimpia kivikirkkoja v1400 ainakin tiedän kun kirkonkirjat oli messukylässä joita olen tutkinutkin.
      äidin suku asui Hervannassa . Olivat Maan omistajia ,viljeliöitä Ja sellaisia maajussia-

      • Kallet lukenut.

        Ulla

        Oletko asunut Kalle Päätalon kanssa samaan aikaan Messukylässä?


      • Kallet lukenut. kirjoitti:

        Ulla

        Oletko asunut Kalle Päätalon kanssa samaan aikaan Messukylässä?

        Kalle Päätalo asui nuorena kun kävi samalla koulua ja oli työssä --naapurissa - Kalle oli Muinun Appivaarini kanssa hyvät kaverit -- me asuttiin ihan eritaloissa mutta onneksi mutta aitavälissä kun Appi soitti että tuleppas keittää kahveet ,tuli Päätalo kylään .
        Niin että ollaan oltu -
        Anoppi oli ollut kauan kuoleena - Ja kävin joskus auttelemassa -


      • Kallet lukenut.
        ullamirjami kirjoitti:

        Kalle Päätalo asui nuorena kun kävi samalla koulua ja oli työssä --naapurissa - Kalle oli Muinun Appivaarini kanssa hyvät kaverit -- me asuttiin ihan eritaloissa mutta onneksi mutta aitavälissä kun Appi soitti että tuleppas keittää kahveet ,tuli Päätalo kylään .
        Niin että ollaan oltu -
        Anoppi oli ollut kauan kuoleena - Ja kävin joskus auttelemassa -

        Voi, Ulla!

        Nyt täytyy tunnustaa, että olen kateellinen sinulle.))) Minä luin nuo Päätalot vasta sitten, kun Kalle oli jo kuollut. Muuten olisin ehkä mennyt häntä katsomaan.


      • Kallet lukenut. kirjoitti:

        Voi, Ulla!

        Nyt täytyy tunnustaa, että olen kateellinen sinulle.))) Minä luin nuo Päätalot vasta sitten, kun Kalle oli jo kuollut. Muuten olisin ehkä mennyt häntä katsomaan.

        Kallet lukenut .

        Meidän kirjastossa on Kalle Päätalon Kirjat Omistuskirjoituksella . Minä ja poikani ollaan ne peritty ,tytär ei huolinut .
        Ja toinen kirjailia on kanssa ollut aika tuttu Väinö Linna - Syrjän veljekset oli hänelle läheistuttuja Jaakko Syrjä luki Täälä pohjantähden Puhtaaksi tämän ison teoksen - Oli siihenaikaan Tampereen Palokunnassa palomiehenä Veljiensä Sepon ja Lassen kanssa Seposta tuli kirjankansien kuvittaja --minulla on hänen maalauksia --mieheni sai niitä työkaveriltaan .
        Jaakko syrjä on Kirsi Kunnaksen mies ja heillä on se kuuluisa poikakin - Laulaja

        Siihenaikaan kun mireheni oli samassa työpaikassa oli Tampereen kulttuuriin vaikuttaneita -- Niinkun Taidemari Taisto Toivonen Ja moni muu


      • Kallet lukenut.
        ullamirjami kirjoitti:

        Kallet lukenut .

        Meidän kirjastossa on Kalle Päätalon Kirjat Omistuskirjoituksella . Minä ja poikani ollaan ne peritty ,tytär ei huolinut .
        Ja toinen kirjailia on kanssa ollut aika tuttu Väinö Linna - Syrjän veljekset oli hänelle läheistuttuja Jaakko Syrjä luki Täälä pohjantähden Puhtaaksi tämän ison teoksen - Oli siihenaikaan Tampereen Palokunnassa palomiehenä Veljiensä Sepon ja Lassen kanssa Seposta tuli kirjankansien kuvittaja --minulla on hänen maalauksia --mieheni sai niitä työkaveriltaan .
        Jaakko syrjä on Kirsi Kunnaksen mies ja heillä on se kuuluisa poikakin - Laulaja

        Siihenaikaan kun mireheni oli samassa työpaikassa oli Tampereen kulttuuriin vaikuttaneita -- Niinkun Taidemari Taisto Toivonen Ja moni muu

        Moi Ulla (minullakin on tytär Ulla Tanskassa)

        Tietenkin Väinö Linnan "Tuntematon Sotilas" on tuttu ja jonkun kirjan olen lukenut Syrjän veljeksistä, mutta ei "mummu muista" minkä? Oisko ollut Kirsin, ..ei sittenkään? Ainakin siinä hyvin kuvattiin heidän asumistaan silloin, kun pojat aloivat musisoida.

        Nykyisin luen mielelläni kirjoja, koska elokuvat telkkarissa menevät liian nopeasti, joten en pysy "kärryillä" ja sitten nukahtelen. Kirjan voi aina kertailla uudestaan.

        Toinen lapsistani on maisteri folkfloristiikasta, nyttemmin kirjasto informaatikko ja opiskelee ympäristö suunittelijaksi....tai jotain sinnepäin? Ainakin on kova kirjaston käyttäjä, joten usein tietää myös minunkin kirjamakuni.

        Vävyltäni lainasin ekan Päätalon, vaikka niitä oli meillä lapsuuskodissanikin muutamia isälläni. Ei ne vain silloin nuorena kiinnostaneet, mutta nyt sitten "hurahdin" täysillä Kallen elämänkertaan, siis hänen kirjoihinsa.

        ps.tuttu olen, mutta puska, anteeksi.


    • samaa ihmiskuntaa...

      Niin muuttuu mailma ja me sen mukana. Ennen vieroksuttu alue ja nyt arvostettu. Näin ei pitäisi olla. Aikoinaan asunnon ostoa harkittiin vieroksetuilta alueilta, koskapa jälleenmyyntiarvo ei olisi kohdallaan. Me kuitenkin taidamme kaikki olla samanarvoisia tuossa asuntoasiassa. Teemme samat asiat. Uneksimme ja haaveilemme, petymme ja iloitsemme.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2328
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1728
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      42
      1537
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1467
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1429
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      73
      1254
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe