Lapsuusmuisto

sic transit

Pappa, saanko toisen jätskin? En voi muuta kuin nauraa. Melkein lumivalkea tukka hieman epäjärjestyksessä, viisivuotiaan ohuet hiukset sähköistyvät harjatessa, pysyvät huoliteltuina vain hetken. Siniset silmät katsovat minua, kasvoilla hänelle ominainen hymynkare. Ehkä aavistus epävarmuutta, mutta toisaalta tietoisuus etten voisi kieltää sitä häneltä. Nauruni syy ei ole tuo ilme, vaan edellisen jäätelön jäljiltä suupeliä koristavat suklaatahrat, muistot siitä edellisestä jätskistä. Avaan pakastimen kannen ja kaivan pakkauksesta esiin odotetun herkun. Pakkauksen vieressä pieni ruskea muovipakkaus. Ehkä tuo viisivuotias, makean mieliteko tai tuo ruskea, jokin kuitenkin tuo mieleeni makeankirvelevän muiston. Ensimmäisen muistamani selkäsauna uudessa kodissa.
Adoptioäitini äiti ja sukulaissuhteista johtuen oma isänäitini tulee vierailulle. Hänellä on kädessään ruskea paperipussi. Ehkä sen sisältö on arvokasta. Kuin empien hän ottaa sieltä jonkun valkoisen, ihan pienen soikeaan esineen. Ojentaa minulle… Ottaa itselleen samanlaisen, laittaa sen suuhunsa ja ojentaa pussin uusäidilleni, joka hänkin ottaa yhden, käärii pussinsuun kiinni ja laittaa pussin sitten kaapissa olevien astioiden viereen. Niin korkealle, että en ylety sinne. Seuraan muiden esimerkkiä ja pistän suuhuni esineen, jonka myöhemmin opin tuntemaan käsitteenä uskovaisen pastilli. Puraistessani sitä se murenee pieniksi murusiksi, jotka hetkessä liukenevat suussani. En tunnista tuota outoa makua, se on kuitenkin sokerinmakeaa, toisin sanoen se on hyvää. Mutta vain tuo yksi ainoa pastilli ja tuo pussi korkealla, ei kuitenkaan ulottumattomissa.

En tiedä. mistä mummoni oli saanut tuon pussillisen, en edes sitä, oliko hänellä pastilleja enemmän kuin pussillinen, sota-aikana herkut kulkivat ihmeellisiä teitä ja sama päti vielä sodanjälkeisiin korttivuosiin. Tapahtumahetkellä sokeri oli vielä kortilla.
Minun teki mieli saada ainakin yksi pastilli lisää. Adoptioäitini selitti kuitenkin, että jos sattuisi joku tulemaan kylään, olisi jotain, mitä tarjota vieraalle. Ei auttanut muu kuin ottaa tuoli ja kiivetä sille hetkellä, jolloin uusäitini oli lypsyllä ja –isäni iltavuorossa. Valitettavasti en ottanut ainoastaan yhtä pastillia, vaan jäljelle jäi vain vähän valkoista pölyä. Seurannutta selkäsaunaa en pitänyt aivan oikeudenmukaisena. Eipä silti, en myöhemminkään kovin montaa muutakaan selkäsaunaa.

5

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiesi paikkansa

      En ehdi enää kertomaan omaa tarinaani housunpaikasta, jotka leiikasin keritsimillä isän housuista. Äiti oli raivona eka kertaa elämäni aikana. Pakenin uusin päälle.

    • Aika pienenä lapsi oppii tuntemaan häpeää ja ne tapaukset jää mieleen, niinkuin yleensä muistot joihin sisältyy voimakas tunne. Olin alle kolme vuotiaana käynyt 12 vuotiaan serkkuni kanssa luvattomasti tätini mansikkamaalla.
      Minä sulloin esiliinan taskuun mansikoita tuodakseni ne alle yksivuotiaalle pikkuveljelleni. Sain siitä harmia äidiltä, kun essu tuhriutui mansikoista ja vielä olimme luvattomasti mansikoita ottaneet.

      Tämänkin muistan kun sain toruja saksittuani otsatukkaani. Isän veli joka oli valokuvaaja otti minusta kuvan aitan seinustalla, heistä se nyt oli niin huvittavaa. Ilmeestäni näkyy että mukavaa ei ollut kun siinä minua naureskelivat ja äiti tietysti oli torunutkin.
      Laitoin profiiliini kuvan tuosta tilanteesta.
      Tuona kesänä -39 olin kaksivuotias, joulukuussa täytin kolme, mutta ennen sitä lähdimm sotaa karkuun jo lokakuun lopulla saareltamme.

      Olin muutenkin ollut kerkiiväinen jo silloin mm. voidellut meidän kissan lamppuöljyllä, en onneksi sytyttänyt palamaan.

    • tuosta jo 70v.

      Minulle kansakouluun pääseminen on jäänyt mieleen Pelkäsin ja jännitin kauheasti, mutta hyvinhän se lähti. Se isolta tuntunut koulu pihoineen.
      Jopa koulukirjojen tuoksu, painomuste on jäänyt mieleen. Onhan se iso askel pikkuihmisille.

    • sic transit

      Sitä saa elämänsä varrella ja varsinkin sen alkumetreillä monenlaisia ohjeita ja reseptejä tämän maanpäällisen ohjelman kunniallisen loppututkinnon suorittamista ajatellen. Ja joskus jopa kannustustakin. Ei nyt sentään sellaista reseptiä kuin mitä kananpojalle tämän ohitettua onnistuneesti broileriasteen: pitkän elämän salaisuus on muna päivässä. Onneksi ei nyt sentään ihan tuollaista. Mutta ihan varmasti sinulle on taottu päähän etusormea heristäen aivan kuten minullekin erinäisiä perussääntöjä, kuten: älä valehtele, tule ajoissa kotiin, tee läksysi, ole kunnolla koulussa jne.
      Muutaman vuoden kuluttua tulee sitten varoitusten vuoro: omakohtaisessa litaniassa maininnat kavalista tytöistä, tupakoinnin vaarallisuudesta, älä juo. Tuo jälkimmäinen ennakoivana varoituksena mahdollisesta päihtymyksestä. Edellinen takautuvasti mutta perin tuntuvasti annettuna salaperäisesti kadonneen Klubiaskin ja puhalluskokeen jälkeen. Tuota ensin mainittua en ymmärrä vieläkään, minulla oli muistaakseni täysi työ saada ihastukseni kohde osoittamaan tuota mainittua kavaluutta. Siinä opetuksessa taidettiin muuten mennä ihan tuonne paratiisiin asti. Asia, jota en tajua alkuunkaan. Käsittääkseni tuo tiedon puun hedelmä on tosiaan maukas ja riittoisa.
      Alakoulussa minulle annettiin muutamia ristiriitaisia elämänohjeita, joista voisin mainita rehellisyyden, jota keski-ikää lähentelevä, nutturapäinen opettajatar tuntui pitävän johtotähtenä koko elämänkaarta ajatellen. Ahneus ja varkaus olivat hänen mielestään kuolemansyntejä. Onneksi hän itse romutti melkoisen osan noista kulttiohjeista ja menetti samalla valitettavasti sen vähän luottamuksen, mitä minulle oli ekaluokalla kehittynyt häntä ajatellen. Ja vain siksi, että olin luokanjärjestäjä yhden viikon aikana ja toimenkuvaani kuului mm. taulun pyyhkiminen ja uusien liitujen ottaminen esille.
      Sillä viikolla luokalle tuli amerikanavuksi kutsuttu paketti. Siis luokalle, jonka yhteen pulpettiin oma takapuoleni joutui tutustumaan. En tiedä, saivatko ekaluokkalaiset oman paketin. Joka tapauksessa opettajattaren oma poika pränttäsi aakkosia aloittelijoiden joukossa. Meidän pakettimme sisältöä jaettaessa sain itselleni vähän käytetyt hiihtohousut, jotka ilmeisesti erään tytön äiti oli lahjoittanut. En pitänyt niitä kertaakaan, mutta en tiedä tai muista housujen jatkokohtaloa.
      Samana päivänä välitunnilla suotiin normaaleja järjestäjän tehtäviä. Siinä ominaisuudessa avasin luokan tarvikekaapin oven ottaakseni pari liitua. Kuinka ollakaan, hyllyllä oli upea kauluspaita ja uutuuttaan kiiltävät lakeerikengät. En kai ihan haukkonut henkeä, mutta tajusin, että opettajatar oli ” besorgannut” omalle pojalleen kaksi haluttua asustetta. Ilmeistä vihaani ei lieventänyt lainkaan tietoisuus, että opettajattaren mies oli paikkakunnalla arvostettu kauppias ja kylän ainoan koppafordin ylpeä omistaja.

    • Lapsuusmuistoista kertyisi kirjoitettuna hyvästikin kirjan verran tarinoita. Keväällä tuli 53 vuotta kun lähdin kantamaan pahvista matkalaukkuani kylälle.
      Linskitien varteen 3.5 km.
      On pikku ihme, että pystyin irtautumaan maisemista, joihin olen niin leimautunut, että jokainen päivänä, saunatie pihakoivuineen tulevat mieleen. Nytkin.
      Aina ne puut ovat täydessä lehdessä. Niistä voimaantuisi. Kun olen myynyt osuuteni pois, voi olla, ettei "läsnäolostani" ollenkaan pidetä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1930
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1519
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      133
      1323
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1298
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1210
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      271
      1019
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      972
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      925
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      111
      896
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      48
      751
    Aihe