Minkälainen ilma?

Kun itse kysyn on vastattavakin.

Ilma on ihan tavallinen suomalainen. Kaasuseoshan se ilma on, happea, typpeä ja vähän jalokaasuja. Tietysti uloshengittämäämme ja autojen tuottamaa hiilidioksidiakin mukana on.
Onneksi ilma Suomessa on vielä melko puhdasta kaupungeissakin.

Arvasin kyllä, että odotitte minun kirjoittavan tai kysyvän säästä. Säähän on asia jolla päästään jutun alkuun ja sillä on oikein hieno nimityskin, small talk, jonka voisi kääntää vaikka pikku jutuksi.

Sää on täällä kuivan kolea ja poutainen. Hiukan on nuhaa liikkeellä, mutta happea on tänäänkin haukattava.

Mukavaa maanantaita!

11

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • *Kukkahame*

      Sää oot sää ja mää oon mää!

      Olipa se kummonen tahansa menen tänään cittariin on hankittava eräs ruoan raaka-aine että saan tehdä herkkuja josta nuo bunukatkin tykkää...verilettuja meinaan.
      Teollisesti valmistetut eivät kelpaa ja mummi osaa tehtä.
      Eilen keskustelin asiasta lapsen lapseni kanssa hänen tunnustaessa ettei kaupasta ostetut maistu niin kuin mummin tekemät, no ei kai kun voissa paistan ja on omatekemää hilloa puolukoista.

      Sinitaivas vilkuilee meitä maassa tallaavia paikka paikoin, onneksi pilvet ovat ohutta laatua ei liene vesisadetta odotettavissa 6 ja jotain ilmoittaa mittari.
      Siis sää on vuodenaikaan nähden lepposa, passaa tästä lähteä sisätiloihin polkemaan ja punnertamaan, että viimeistään keväällä voi liikkua omin konstein ulkona.

      Parasta kuitenkin ne metsäretket, palokärjen ja muiden liitelijöiden parissa kyllä käärmekin mahtuu joskus joukkoon, sitten keväällä jos Luoja suo!

    • Ramoona*

      Lauantaina lensin ilmojen halki Kanarialta Suomeen, yli kuusi tuntia kököttäen ahtaassa tilassa. Teneriffan ilman lämpötila oli noin 26 astetta varjossa päivisin, ilmavat vaatteet tuntuivat miellyttäviltä. Kotomaassa odotti pari lämpöastetta. Menomatkalla näkyi yli kymmenen kilometrin korkeudella pilvien yläpuolella alppien huiput päivän kirkkaudessa, paluumatkalla Pariisi iltavalaistuksessaan säihkyi kuin koru. Muistelen, että Katleijakin rakastaa ilmailua, katsella korkealta.

      Maa ja ilma, sehän on kokonainen maailma. Kun on jalat tai kulkuneuvo maan kamaralla, silloin puhutaan kelistä. Liukkaalla pitää kulkea taiten, että pysyy vakaa tuntuma jalkain alla, kurakelillä on omat haasteensa. Silmät, nenä, korvat ja koko keho aistivat ilmanalan, sään. Tuuleeko, lämmittääkö aurinko, pureeko pakkanen, mitkä ovat taivaan värit. Eipä ihme, että ihmisten tekee mieli ilmaista iloa silloin , kun saamme ilmaista iloa kauniin ilman muodossa. Mutta onko oikeastaan rumaa ilmaa. Pahan ilman lintuja tosin on joskus liikkeellä.

      Nytkin marraskuun valju aurinko pilkistelee matalalta pilvien lomasta ja saa näyttämään lehdettömien puiden runkojen ja okssistojen muodot mielenkiintoisilta . Kävelyllä ilma tuntui poskiin ja nenään raikkaalta, hiukan kostealta ja helpolta hengittää.

    • Mikäpä ilmassa olisi vikana, leutoa pilvipoutaa täällä etelässä. Pääsenkin nyt vasta lähtemään ulos, kun on valokuvattu niin perusteellisesti tätä kotia, viikon saan nyt ainakin touhusta olla vapaana.

      Onhan hauskaa nähdä Ramoonankin kirjoitusta palstalla, varmaan virkistyneenä olet palanut takaisin. Tuosta ilmojen laadusta, ei rumaa ilmaa sinällään minustakaan ole, räntäsateella ja myrskyllähän koti on suloisimmillaan. Miten monet kerrat olenkaan puhdistanut suurimmat lumet piposta ja hartioista, ennen lämpöön astumista.

      Pieni ripsoluuta on eteisessä saappaiden harjaamista varten, mutta nyt painelen hyvillä mielin ulos tuohon ilmaan viikon hankintoja katsastamaan.

    • Ramoona*

      Hengitys on elintoiminnoistamme tärkein, hapen saanti ilmasta soluihin. Henki on monimerkityksinen sana, merkitsee myös elämää, hengissä oloa. Palstallakin on oma henkensä, milloin parempi, milloin huonompi. Jumaluus on Suuri Henki monessa uskonnossa. Ilmaa kehkoihimme me tarvitsemme elääksemme ensiparkaisusta viime henkäykseen.

      Minulla on soinut mielessä eilisestä Ruuneperin aloituksen lukemisesta lähtien eräs hyvin vaikuttava rakkauslaulu : Olet ilma jota hengitän...olet kaikki. Miten väkevä kielikuva rakastetun välttämättömyydestä ja läheisyydestä.
      Topi Sorsakosken esitys on mielestäni hyvin liikuttava.

      http://www.youtube.com/watch?v=yg57rqUkezo


      Pian taas kunnon happihyppelylle koiran kanssa, postilaatikolla jo nuuhkittiin hapekasta raikasta tuulen liikuttamaa ilmaa.

    • Ramoona*
    • Osallistunpa minäkin, vaikka osallistumisen vuoksi, maanläheisillä havainnoillani.

      Ennen puhuttiin "pahanilman linnusta", kun mökkiä lähestyi sanansaattajaksi itsensä pestannut viestien kuljettaja. Pahan ilman lintu kertoi viimeiset päivän kuulumiset, oletukset, arvailut - juorut. Niistä ei oikein pidetty, mutta kohteliaasi vastattiin: vai silleen, jopas on jotakin.

      Koiranilma oli myös tuttu, kun oikein kunnon rönttäkeli oli menossa. Onhan sille perusteet, ainakin eskimoiden koiravaljakot kestää ilmalla kuin ilmalla.

      Eräässä mökissä oli tapana sanoa: istu ettei ilma pilaannu! Tällä lienee ollut ihan kotoperäinen taustakin. Vanhalla iällä varsinkin saattaa kehittyä vaiva, että pieru pörähtelee hallitsemattomasti. Eihän se nyt paljon ilmaa pilaa ja luomuahan se onkin.

      Kesähelteillä kun aurinko porottaa pitkään päälle kolmekymmentä, on vankka kuuisikko paras paikka oleilla. Kuuset pitävät raikkaan ilman viileänä ja samalla saa nähdä ilmaisen kaurusellin kun valo vilkkuu oksien rakosista.

    • Tauon jälkeen voisi tähän Ruuneperin "vaarattomaan" aloitukseen jonkun sanan keksiä ja toivon mukaan se ei pahemmin olisi häiriöksi.

      Ilmahan on se jota hengitämme ja meille ihan elämisen ehto.
      Kyllä meillä kelpaa kaupunki-ilmaakin hengitellä verrattuna pekingiläisiin, jotka joutuvat hengityssuojainten läpi ilmaa keuhkoihinsa vetämään. Liekö tuo suojus paljoakaan sitä puhdistaa.

      Niin, sää onkin sitten eri asia, jossa ilmallakin on jotain tekemistä. Ainakin mikä on ilman lämpötila ja kosteus ja vieläpä ilman liikkeet, tuulet.
      Uutisten jälkeen tulee aina säätiedotukset eikä ilmatiedotukset. Kelit ovat puolestaan taas säästä riippuvia ja kertovat teiden ja maaston kulkukelpoisuuden. Kelikamerat näyttävät tiesään.
      Nykyään arkikielessä säistä puhumisen tilalle on tullut keleistä puhuminen. Sitä vierastan, kun kesäaikaankin "on niin hienot pyöräilykelit".

      Koiraihmisille ovat säät ja kelit tärkeitä, nääs ulos on mentävä satoi tai paistoi. Tommoinen ukaasi pitäisi omaankin ulkoiluun laittaa.

    • Kunkaton ikkunasta taivas on mustanpuhuva . Pakkasta on tai ihan 0 astetta --jos sataa on se varmaankin räntää.
      ja kauppaankin on mentävä ,ruoka on lopussa .
      Toivon vaan että poika hakee minut kaupanedestä -- onkin soitettava ja varmistettava se . Muuten ---hyvää päivänjatkoo --vaikka täälä kyllä on kun yö jo -vaikka klo on 15:16

    • paperista

      Minä nyt sekaannun tähän Ruuneperin ketjuun, vaikka tiedän ettet pidä ( puskista huuteluista) mutta kun sinä tiedät asioista paljon, niin kysyn sinulta ja muiltakin minne on kadonnut entinen tiskipaperi se alkuperäinen ei siis se jossa on kiiltävä pinta. Se olisi hyvää tyhjän jääkaapin tai tyhjillä olenan pakasteen raikkaana pitäjä ei tule ummehtuneen hajua. Sanomalehteä olen käyttänyt, eikai siitäkään mitään haittaaineita kerry seinämiin.

    • he he heee

      Alottajan kysymykseen.....
      Ilima on ku morsian lämmin ja kostee....

    • jjoutava

      Ei tämä ilmaa' minulle ole tämä palsta, vaan eelleen tärkiä jos sattuu aikaa olemaan niin voin kirjoittaakin. On muuten hyvä tämä tuotyöli kun iskhiais-kipeä selkä tässä jumittuu niin ettei tässä kauan voi istua. Rajoittuupahan netissä olo aika.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2031
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      146
      1523
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe