Arvoasteiden käännökset

Watson Holmes

Miksi amerikkalaisten dekkareiden ja poliisisarjojen virkanimikkeet yleensä käännetään suomalaisiksi nimikkeiksi (sergeant => ylikonstaapeli, lieutenant => komisario, captain => ylikomisario)? Pidin sitä toki itsekin aikoinaan ihan luontevana, kunnes opin tietämään, että jenkit käyttävät poliisivoimissa muitakin sotilaallisia arvonimiä (major ja colonel) ja samoja arvomerkkejäkin kuin armeija käyttää. Jopa siihen asti, että poliisipäällikön tai sheriffin virkapuvussa on usein täyden kenraalin neljä tähteä. Tuntuisi mielekkäältä, että tämä sotilaallisuus sitten tuotaisiin läpi käännöksissäkin.

Brititkin muuten käyttävät poliisiunivormuissa hyvin samanlaisia arvomerkkejä kuin sotilaat, mutta nimikkeet ovat täysin erilaiset ja jotenkin niissä käännös suomalaista virka-arvoa kohti tuntuu luontevammalta, koska alkuperäiskielisten arvonimien hierarkia ei todennäköisesti ole suomalaiselle lukijalle mitenkään selvä.

10

424

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • street cop

      State Troopers on eri asia kuin esim. City of Huntsville Police Force. Eri toimialat, eri virkanimitykset ja viela FBI joka tulee ratkomaan suuria/vaikeita rikoksia.

      • Watson Holmes

        No siis tuo trooper, useiden osavaltioiden valtionpoliisin konstaapeleista käyttämä sana on vielä ihan oma juttunsa, sehän tarkoittaa itse asiassa alunperin juuri sotilasta/sotamiestä. Mutta myös monen kaupungin poliisivoimat käyttävät kersantista ylöspäin täysin sotilaallista nimikkeistöä, mm. niitä majureita ja everstejä. Tietääkseni kuitenkaan poliisipäällikkö ei koskaan ole "general", vaikka käyttää kenraalin tähtiä arvomerkkeinä. Chief of Police yleensä, NYC:ssa muistaakseni Commissioner ja muissa kaupungeissa voi olla muitakin nimikkeitä.


    • Ne käännetään suomalaisiksi nimikkeiksi koska Suomessa puhutaan ja kirjoitetaan suomea. Siis ainakin suositellaan tehtäväksi.

      • Watson Holmes

        Mutta kun eivät ne käännökset etenkään kapteenin (ylikomisario) yläpuolella enää osu järin tarkasti suomalaisiin arvoihin (ihan siksi, että tämä on pienempi maa ja koko maan poliisien ja siten tarvittavien virka-asteidenkin lukumäärä on pienempi kuin monessa jenkkikaupungissa). Esimerkiksi majuria ja everstiä on täysin mahdoton kääntää tarkasti mihinkään suomalaiseen poliisarvoon, joten miksi edes yrittää? Ja silloin olisi loogisinta kääntää ne kaikki muutkin suoraan. Suomeahan kersantti ja luutnanttikin ovat.

        Harha-askel toiseen maahan: olen ihmetellyt, miksi Murdochin murhamysteerien (oikein mukava sarja, muuten) päähenkilön arvo "detective" käännetään ylikonstaapeliksi eikä vain yksinkertaisesti "etsiväksi"?


    • luulen1

      Olettaisin, että käännöksissä ymmärrettävyyden vuoksi käytetään tehtävänkuvaltaan lähinnä vastaavia kotimaisen organisaation arvoasemia. Tämähän on riittävä käännös silloin, kun juoni ei liity olennaisesti organisaation rakenteeseen ja tarkkoihin vastuualueisiin. Poliisiorganisaatioissa on toki maiden välisiä eroja, mutta harvemmin ne ovat itse tarinan kannalta oleellisia.

      • Komppaan

        Sanomasi on aivan totta. Juonen kannalta on yleensä tärkeintä ymmärtää, kuka on kenenkin pomo, ei se, mitä virkanimikkeitä käytetään tai montako hierarkiaporrasta organisaatiossa on.


      • 6+9
        Komppaan kirjoitti:

        Sanomasi on aivan totta. Juonen kannalta on yleensä tärkeintä ymmärtää, kuka on kenenkin pomo, ei se, mitä virkanimikkeitä käytetään tai montako hierarkiaporrasta organisaatiossa on.

        Tuon ajatuksen kannalta herää tietysti kysymys, kumman keskimääräinen lukija tuntee varmemmin: suomalaisten poliisiarvojen välisen järjestyksen vai sotilasarvojen välisen järjestyksen?


      • Watson Holmes
        6+9 kirjoitti:

        Tuon ajatuksen kannalta herää tietysti kysymys, kumman keskimääräinen lukija tuntee varmemmin: suomalaisten poliisiarvojen välisen järjestyksen vai sotilasarvojen välisen järjestyksen?

        En ota kantaa kysymykseesi, mutta se muistutti minua toisesta käännösongelmasta. Sotilasarvot käännetään joskus "sanatarkasti" varmistamatta vastaavuutta suomalaisiin arvoihin. Olen esimerkiksi törmännyt siihen, että kapteeniluutnanttia vastaava Royal Navyn arvo on käännetty komentajaksi.

        Tuohon liittyvä mutta harvemmin käännöksiä haittaava kuriositeetti: briteissä ja jenkeissä laivaston luutnantti vastaa maavoimien kapteenia. Sen mukaisesti jenkkilaivaston luutnantin palveluspuvussa (vaalenruskea) käyttämä arvomerkki on se kaksoispalkki, joka maavoimissa ja merijalkaväessä on kapteenin natsa.

        Ja kun nyt rupesin sotilasarvoista ja -arvomerkeistä puhumaan, niin mainitaan vielä yksi juttu: jenkkien natsoissa on erikoisuus, jota en tunne mistään muualta maailmasta: hopea on kultaa arvokkaampi. Aliluutnantilla ja luutnantilla on samanmuotoiset merkit, mutta alilutilla se on kultainen, luutnantilla hopeinen. Sama juttu majurin ja everstiluutnantin välillä.


    • Poliisimestari Sisu

      Yhdysvalloissa "inspector" on tavallinen poliisi (etsivä), kun taas Britanniassa se vastaa suomalaista komisariota.

      Yhdysvalloissa poliisikoulun käynyt voi yletä "luutnantiksi" ja jopa siitä eteenpäin, mutta Suomessa komisariolta vaaditaan lakitieteen tutkinto. Yhdysvaltain "lieutenant" tekee usein tavallista kenttätyötä, mutta suomalaisella komisariolta se ei onnistu puuttuvan poliisikoulutuksen vuoksi.

      Yhdysvalloissa on monta erilaista poliisia, mm. kaupungin poliisi, piirikunnan seriffi, osavaltion poliisi ja liittovaltion poliisi (FBI).

      New Yorkin kaupungissa on noin 35.000 poliisia, johon joukkoon mahtuu monia eri arvoasteita.

      • Watson Holmes

        Tuo oli minulle uutta, että "inspector" olisi jenkeissä ihan rivietsivä. Olen ollut käsityksessä, että virkanimike on yleensä "detective".

        Suomalaisen komisarion kohdalla lankeat epätarkkuuteen, koska ainakin osalla komisarioista on rivipoliisin koulutus ja työkokemustakin (eräs tunnettu esimerkki istuu tällä hetkellä tutkintovankeudessa). Yleensä he ovat silloin suorittaneet OTK-tutkinnon työn ohessa.

        Jenkeissä on muuten noita liittovaltion poliisiorganisaatioitakin useita FBI:n ohella. Ainakin DEA ja ATF sekä Federal Marshals.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5105
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3207
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1800
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1345
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe